Selasa, 15 Mei 2012

07 di langkap - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

07 di langkap - Google Blog Search


Google docs VS Microsoft Skydrive ~ PKG <b>Langkap</b>, Setiu

Posted: 13 May 2012 06:51 PM PDT

Selain google docs, kita juga boleh menggunakan skydrive bagi melaksanakan kerja-kerja pejabat secara percuma.. Jom cuba skydrive  !

"MEMAKSIMAKAN PENGGUNAAN BAHAN PERCUMA DI INTERNET
 DALAM PENDIDIKAN"

07 di hutan melintang - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

07 di hutan melintang - Google Blog Search


Muktahir: Gegaran <b>Di Hutan Melintang</b>.

Posted: 11 Apr 2012 01:54 AM PDT

Salam Sejahtera, Salam 1 Dunia.
Aku tengah online depan tv sekarang manakala hubby aku online dalam bilik. Aku sangkakan aku kepeningan. Aku panggil hubby tapi dia pun ingat dia pening. Rupanya semua benda dalam rumah sedang bergoyang. Adakah berlaku tsunami atau gempa bumi?
Gegaran berlaku antara jam 4.42 minit petang selama lebih kurang 30 saat. Sekejap lagi mesti masuk berita. Ada sesiapa yang terasa gegaran tadi?

* UP DATE:
8.9 skala ricther berlaku di Utara Sumatera.

07 di kampar - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

07 di kampar - Google Blog Search


Taiping Mali: KP1M Salur Bantuan Kepada Mangsa Banjir <b>Di Kampar</b>

Posted: 14 Apr 2012 05:38 AM PDT

[unable to retrieve full-text content]KP1M Salur Bantuan Kepada Mangsa Banjir Di Kampar · 14042012 DEMONSTRASI MANSUHKAN PTPTN Bersama ADAM ... Pembohong tuduh Hasan Ali pembohong...hahahahahah ... Perbuatan biadap oleh mahasewel ...

07 di bota - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

07 di bota - Google Blog Search


Kuehbangkit ~ the story of us: Menjala <b>di Bota</b>

Posted: 05 Feb 2012 06:32 AM PST

Balik kampung baru ni sempena cuti 4 hari Maulidurrasul dan Thaipusam, abang ambil kesempatan utk menjala di bendang kt Bota. Alahai bendang tu blkg rumah aje. Tapi anak tuan rumah pun tak pernah masuk dlm bendang, menantunye pula yang gian nak ke bendang, maklum le, suami teman ni orang kampung aje, dah jenuh berkubang mase kecik2 dulu. Kira kali ni lepas rindu menjala le tu. Yang best nye, Opah teman langsung tak sangka yang suami teman terer menjala, mengagau dan etc yg sewaktu dgnnya, Opah ingat kami beli ikan, bila dia dengor abang yang jala ikan, tersangat la Opah kagum! katanya "gheti kamu menjala ye Zun, cucu2 opah hagham soghang pun tak gheti, nama aje oghang duk kampung"....muahahah! Suami teman sangat le kembang mendengo nye!.

p/s: Zun adalah panggilan mesra manja oleh Opah kat abang, jenuh lidah nye nak nyebut Zul! tak maunye!
Gambar kabur sikit sbb dah maghrib dah time tu, jadi kene le adjust sikit brightness gambar ni.
Alhamdulillah, ni la hasil jalaan abang ptg tu. Merasa la sikit sorang bagi sikit kat opah dah jiran.

itu la lebih kurang size tangan ikan

07 di bukit merah - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

07 di bukit merah - Google Blog Search


<b>Bukit Merah</b> View Market and Hawker Centre | Flickr - Photo Sharing!

Posted: 09 May 2012 12:00 AM PDT

keyboard shortcuts: previous photo next photo L view in light box F favorite < scroll film strip left > scroll film strip right ? show all shortcuts

<b>Bukit Merah</b> View Market and Hawker Centre | Flickr - Photo Sharing!

Posted: 09 May 2012 12:00 AM PDT

keyboard shortcuts: previous photo next photo L view in light box F favorite < scroll film strip left > scroll film strip right ? show all shortcuts

<b>Bukit Merah</b> View Market and Hawker Centre | Flickr - Photo Sharing!

Posted: 09 May 2012 12:00 AM PDT

keyboard shortcuts: previous photo next photo L view in light box F favorite < scroll film strip left > scroll film strip right ? show all shortcuts

07 di pasir salak - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

07 di pasir salak - Google Blog Search


GearTinggi.com » KGG: FSU ke <b>Pasir Salak</b>!

Posted: 08 May 2010 05:00 PM PDT

IMG_4168

Salam Gear Tinggi dan Majalah Kereta,

Sekali lagi bersua, saya Mohd Hairi Azli Bin Saad @ mharryz selaku admin di www.ForumSagaUtara.com ( FSU ) ingin berkongsi cerita mengenai aktiviti di FSU, tanggal 1 dan 2 mei 2010 satu perjumpaan terbesar telah dibuat di Pasir Salak Resort, Perak yg mana telah berjaya mengumpulkan hampir 200 penyertaan dan melibatkan hampir 150 buah kenderaan proton Saga dan Iswara generasi pertama. Harap laporan serba ringkas ini mendapat tempat di Majalah Gear Tinggi dan Majalah KERETA untuk dimuatkan dalam ruangan komuniti kelab kereta, antara kelab2 kereta yg terlibat dalam program tahunan ini adalah:

IMG_3929

  • Sepsis-IK ( Sekawan Proton Saga dan Iswara Indera Kayangan )-Perlis
  • KPSK ( Kelab Pemilik Saga dan Iswara Kedah )-Alor Setar/Kedah
  • K-sagaFiore ( Kelab Pemilik Saga Kulim )-Kulim/Kedah
  • SFC ( Saga Fan Club ) – Utara
  • ProSIC ( Proton Saga Iswara Comunity ) – Bandar Perda / Penang
  • SCM ( Saga Club Malaysia ) – Utara
  • TFOC ( Trankrian Fiore Owner Club ) – Krian
  • FKC ( Fiore King Club ) – Taiping/Perak
  • LFCO ( Lumut Fiore Club Owner ) – Lumut/Perak
  • 4GMC ( Four G Motor Club ) – Manjung / Perak
  • Emperor club -Perak
  • Genesis ( Generasi Saga Iswara ) – Ipoh/Perak
  • Prism ( Proton Iswara Saga Moto Club ) – Perak

IMG_4174

Perancangan yang rapi dan khidmat cekap pihak Polis Diraja Malaysia telah melancarkan perjalanan konvoi kami, program ini dianjurkan oleh pihak Fiore King Club ( FKC ) dan susun atur program oleh Lumut Fiore Owner Club (LFCO) serta dibantu oleh Four G Motor Club ( 4GMC ) .

Perjalanan konvoi bermula di Hentian RnR Gunog Semanggol @ Bukit Merah , di mana semua kelab2 dari utara berkumpul seawal jam 12 tengah malam 30 hb. Keesokkan pagi jam 8.30pg konvoi mula bergerak menuju Exit Tol Changkat Jering dan di iringi oleh pihak Polis dan seterusnya menuju ke Pasir Salak Resort. Antara aktiviti yang diadakan adalah majlis suai kenai antara kelab2 dan ahli masing2, serta sukaneka yang dikira dapat mengeratkan lagi hubungan antara ahli2 kelab yang terlibat. Pada sebelah malamnya aktiviti makan malam dan penyampaian hadiah dilakukan untuk para pemenang sukaneka….berkesempatan itu juga majlis ulang tahun yg pertama Forum Saga Utara Juga disambut pada pada malam tersebut…

IMG_4003

Pada ke esokkan harinya peserta konvoi telah dijemput untuk menjadi penonton di Track Sukan Motor di Kg Gajah, aktiviti yang padan dengan program sebegini sedikit sebanyak dapat membawa para peserta mendekatkan diri dengan sukan permotoran yang lebih sihat serta dilihat dapat diteruskan dari masa kesemasa,,,,

Program Himpunan sebegini bukan menguatkan semangat setia kawan tetapi dapat dijadikan sebagai contoh pada kelab2 lain untuk terus maju dihadapan.

IMG_4068

Sekiranya ada sebarang pertanyaan mengenai aktiviti di FSU anda boleh melayari laman Web FSU di www.ForumSagaUtara.com atau menghubungi admin di Email mharryz@yahoo.com

Terima kasih dan berjumpa lagi di lain program..

-mharryz da' Loceng-

Matpon: Dah setel keje gua, jangan lupa no akaun gua ok.

Popularity: 18% [?]

Related posts:

  1. KGG: Forum Saga Utara
  2. Renjis-Renjis Dipilis! [2]
  3. Amid: Perang Toyota!

07 di sitiawan - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

07 di sitiawan - Google Blog Search


Kirapu.blogspot: Menikmati cendol popular <b>di Sitiawan</b>

Posted: 15 May 2012 05:50 AM PDT

Di sitiawan ada satu gerai cendol yg sangat popular dikalangan penduduk tempatan dan pelancong. Kalau tak silap nama tuan kedai ni ialah James dan skrg diusahakan oleh isterinya. Gerai ni dulunya terletak di depan pasaraya Fajar (sekarang The Store) dan skrg berpindah di depan kuil hindu tak jauh dengan pasaraya The Store. Cendol kat gerai ni memang sedap dan sangatlah poplar, rasanya tak pernah lagi jumpa cendal kat tempat lain yg sesedap sini.


07 di kinta - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

07 di kinta - Google Blog Search


Anwar Mabuk Melakukan Aksi Terlampau <b>di Kinta</b> Valley

Posted: 29 Jan 2012 09:53 PM PST

Semalam sewaktu Anwar Ibrahim @ 'Imam Mahadi' PKR difahamkan telah meracau dengan menari tarian wilwil  di atas pentas dihadapan puluhan penonton kaum India ketika melawat KInta Valley.
Anwar dikatakan dilihat seakan-akan mabuk todi menari tarian wil wil dengan penuh keseronokan di atas pentas selama 5 minit.

07 di gerik - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

07 di gerik - Google Blog Search


Pelajar Maut Dalam Nahas <b>Di Gerik</b>

Posted: 29 Mar 2012 08:20 PM PDT

IPOH – Seorang pelajar maut selepas motosikal yang ditungganginya terbabit dalam kemalangan dengan sebuah kereta di Batu 6 Kampung Bandariang, Gerik, malam tadi.

Ketua Polis Trafik Perak, Deputi Superintendan Mohamad Roy Suhaimi, berkata Mohamad Asnawi Ahmad, 16, yang mengalami cedera parah di kepala meninggal dunia ketika dalam perjalanan ke Hospital Gerik.

"Nahas berlaku pada jam 9.15 malam ketika Mohamad Asnawi dalam perjalanan pulang ke rumahnya di Kampung Bandariang dikatakan bergesel dengan sebuah kereta yang datang dari arah bertentangan," katanya ketika di hubungi, hari ini.

Mohamad Roy berkata, akibat kemalangan itu, Mohamad Asnawi tercampak di atas jalan dan mengalami cedera di kepala.

Pemandu kereta terbabit yang tidak mengalami kecederaan kemudian membuat laporan polis. – BERNAMA

Iklan Teks:

Berita Berkaitan:

PERINGATAN: Mynewshub tidak bertanggungjawab terhadap komen yang diutarakan dalam laman ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri

07 di sungkai - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

07 di sungkai - Google Blog Search


Suara Zaidi: Terapi alge <b>di Sungkai</b>, Perak

Posted: 23 Apr 2012 12:11 AM PDT

SLIM RIVER - "Benda macam lendir dan berwarna hijau ini bagus untuk kulit, selamat dan 100 peratus bebas bahan kimia," ujar Said Saad, seorang petugas veteran dan pemandu pelancong di sebuah taman rekreasi air panas Sungkai, dekat sini.

Mesra dengan panggilan Pak Said, beliau gemar menjelaskan kepada pengunjung tentang alam semula jadi dan kehijauan di sekeliling taman rekreasi yang luas itu, terletak tidak jauh dari laluan keluar tol lebuh raya Utara-Selatan.

Tempat ini lebih dikenali sebagai Felda Residence Hot Springs. Algae yang kelihatan seperti lumut basah dan berwarna hijau pekat itu boleh didapati di dalam sungai air panas yang mengalir di situ.

"Ada air panas di sini kerana terdapat rekahan yang memancutkan air panas dari dalam bumi," jelas Pak Said.

Menurut kajian beberapa ahli sains, algae hidup secara produktif di dalam air yang 'ph' kurang daripada 6, atau yang berasid.

PENAWAR KULIT

Penulis berada di situ baru-baru ini bersama beberapa rakan pertengahan umur yang mahu mencuba kolam air panas, yang dikatakan boleh membetulkan peredaran
darah dan menyegarkan tubuh badan. Semasa di situ, saya dapati ramai yang turut ke tapak rekreasi yang diselenggara Felda ini untuk mendapatkan algae berwarna hijau pekat itu. Penulis sendiri membawa bekas air panas untuk membawa bekal algae ini pulang ke Lembah Klang.

Ia tidak berbau. Ia perlu disimpan di dalam air panas sementara menunggu untuk digunakan dan hanya tahan disimpan lebih kurang sehari sahaja di dalam termos. Apabila disapukan ke atas kulit tangan, algae itu menjadi kering dan berketul-ketul.

"Sapu ke muka boleh, ke atas tubuh badan pun boleh dan sangat mujarab di tempat-tempat yang berparut, menghilangkan sel-sel kulit yang sudah mati, malah kulit yang disapu akan terasa licin," jelas Pak Said sambil menunjukkan cara menyapu algae pada tangannya.

Selepas beberapa minit, kulit yang disapu rata dengan rumpai algae itu, dibersihkan dengan air panas semula jadi daripada kolam berdekatan.

"Semasa algae dibiarkan kering di atas kulit, kulit itu terasa tegang. Seolah-olah ia ada fungsi menegangkan kulit pula," jelas pengunjung taman rekreasi ini, He Je Lai, seorang remaja yang turut mencuba sapuan terus algae dari dalam air panas ke atas kulitnya.

Semasa disapukan, algae itu masih terasa panas dan bila ia dibiarkan di atas kulit, kesannya pula sebaliknya, memang menyejukkan.

RUMPAI ALGAE

Rumpai algae ini merupakan sekumpulan organisma yang 'taxonomic' atau tidak mempunyai sebarang hubung kait secara semula jadi di antara organisma-organisma
itu. Ada bahagian rumpai ini yang berupa tumbuhan dan ada juga bahagiannya yang berkait rapat dengan spesies bakteria.

Ini bererti rumpai algae ini tidak mempunyai perkongsian latar belakang sejarah evolusi yang boleh dirujuk sebagai jaringan perkongsian yang besar. Walaupun begitu, kebanyakan algae ini mempunyai beberapa persamaan di dalam klasifikasi struktur yang ringkas, organ persenyawaan yang terdedah dan boleh  menjalani proses fotosintesis dengan penggunaan pelbagai jenis klorofil. Sanggupkah anda membiarkan algae ini disapukan pada kulit muka anda?

"Saya sanggup, tapi saya akan cuba menyapunya ke atas kulit tangan dahulu. Algae itukan di dalam bentuknya yang semula jadi, tanpa bahan pengawet atau unsur kimia yang berbahaya. Apa salahnya kalau boleh merawat kulit secara semula jadi?" kata Rozaini Omar, bila ditanya kesanggupannya menguji kemujaraban algae yang masih belum 100 peratus dikaji secara saintifik ini.

Rumpai ini secara umumnya daripada jenis 'eukaryotes' di mana sel-sel algae mempunyai kedua-dua nukleus yang ada membran dan organelle. Menurut rekod kajian ke atas bahan fosil, algae mempunyai sejarah usia melebihi 3 bilion tahun dan algae yang berwarna biru-kehijauan atau nama saintifiknya Cyanobacteria, merupakan organisma hidup yang mengandungi klorofil paling tua.

Spesies organisma ini mengeluarkan paling banyak oksigen untuk bumi, tambahan pula rumpai biru-kehijauan ini mudah didapati di dalam tanah, air laut dan air tawar serta boleh hidup di dalam air yang berbeza-beza suhunya, termasuk di atas ais tebal dan kawasan air panas di Yellowstone, Amerika. Rumpai algae berwarna hijau mempunyai paling banyak spesies yang serupa, sehingga 7 ribu jenis yang boleh hidup di dalam habitat yang pelbagai.

KANDUNGAN ALGAE

Antara nama-nama algae yang terdapat di dalam alat solek atau kosmetik ialah Ulva Lactuca, Ascophyllum, Laminaria Longicruris dan AlarIa Esculenta, antaranya. Beberapa jenis algae turut pernah digunakan sebagai ubat-ubatan, antaranya sebagai  antibiotik, ubat untuk mengurangkan kolestrol dalam darah dan untuk merawat penyakit hipertensi atau darah tinggi, antaranya.

Penulis mengambil algae untuk disapukan pada parut lama di tangan kanan dan setelah beberapa kali menyapu algae dalam urutan membulat atau rotasi, bekas lama pada kulit telah semakin menghilang atau menjadi lebih cerah. Adakah algae ini mempunyai agen pemutih kulit yang semakin menjadi kegilaan ramai wanita hari ini, kerana mereka mahukan penawar yang semula jadi untuk kesihatan kulit mereka? Walaupun khasiat dan kebalikan dipercayai banyak pada rumpai algae ini, namun ia masih belum dapat disahkan secara saintifik.

Beberapa ujian ke atas bahan ini pernah dijalankan dan hasilnya mendapati sesetengah algae mempunyai protein, vitamin A, gula, kanji, vitamin B1 dan zat besi, antara lain. Kebanyakan bahan-bahan ini boleh mendatangkan kebaikan kepada kulit sama ada sebagai emolien atau antioksidan. Manusia hari ini lebih mempercayai kemujaraban bahan asli tanpa olahan kimia, yang sudah semestinya diyakini keselamatannya. Kulit yang cantik mencerminkan keperibadian empunyanya, jadi penjagaan yang rapi untuk mengekalkannya terus menjadi tumpuan ramai. Bahan yang selamat akan menjadi pilihan.

Bagi penulis, pengalaman di kolam air panas itu telah merubah persepsinya terhadap rumpai hijau berlendir ini selamanya.  - Bernama

di negeri perak - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

di negeri perak - Google Blog Search


<b>Negri</b>, <b>Perak</b> eye third spot

Posted: 14 May 2012 09:11 PM PDT

Negri vs PerakTwo teams in red-hot form clash in Paroi today when Negri Sembilan host Perak with third place in the Super League all to play for.

With leaders LionsXII and defending champions Kelantan having broken away from the pack, Perak, Terengganu, Negri, Kuala Terengganu T-Team and Selangor are involved in a tight race for the last place on the podium.

Singapore's LionsXII, who have 40 points from 20 games, are favoured to extend their three-point lead over Kelantan when they travel to Malacca to face winless Kuala Lumpur at the Hang Jebat Stadium.

Kelantan are on 37 points after 16 games and have the night off as their trip to Johor FC has been postponed to May 26 with the FA Cup final against Sime Darby looming on Saturday.

Only three points separate Perak (27) in third and seventh-placed Selangor and a win over Negri today will go a long way towards securing third spot for Norizan Bakar's team.

Perak are fresh from a 2-0 win over Selangor in Ipoh on Friday when new signing Cameroonian Albert Bodjongo scored in his second successive game.

But Norizan, while pleased with his side's display, preached caution as they attempt to extend their four-match unbeaten run.

"There are many more games to go in the season. We cannot afford to be complacent and must continue to work on our weaknesses," he said after the win over Selangor.

Bodjongo has made an immediate impact for Perak while his compatriot Jean-Emmanuel Effa Owona has been equally prolific, with 12 goals in all competitions for Negri.

Owona returned from suspension to fire Negri to a 2-1 win over Johor FC at Paroi, having missed his team's 3-1 success against Selangor a week earlier.

Centre-back Marian Farbak returns to shore up a Negri defence which survived a few nervy moments on Tuesday before Ahmad Shakir Ali came off the bench to score the winner with his ninth league goal.

"We have another game in three days and I am just relieved we did not pick up any injuries," said Negri coach Azraai Khor Abdullah after the Johor FC game.

"We will have Farbak back and I hope we can get something out of the game (against Perak)."

Original article at New Straits Times.
Photo by Syed Hishamudin (yob4ever.com).

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

BLOG PERAK

Copyright 2010 All Rights Reserved