Jumaat, 2 November 2012

07 di trolak - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

07 di trolak - Google Blog Search


Pusaka Terindah Untuk Generasi Kami: Melawat Tok Teh <b>di Trolak</b>

Posted: 21 Oct 2012 11:56 PM PDT

Oleh : Nur Nadhirah

Kami ke KL pada 15 September yang lalu. Ada sedikit urusan.
Esoknya dalam perjalanan balik terasa nak singgah Trolak pulak.

Di Felda Trolak Timur ada mak sedara  Ibu namanya Pakteh Mail dan Makteh Amai.
Makteh Amai ialah adik kepada Tok Bendang (ibu's mother).

Kami selalu singgah di Trolak. Terutama bila teringat suasana Felda. Banyak kenangan dengan Felda ni. Masa Kaklong lahir pun ayah kerja Penolong Pengurus Kilang Sawit Kemasul, Pahang. Jadi bila rindukan Pahang, kami akan balik ke Felda terhampir iaitu ke rumah Tokteh. Disamping menziarah kami juga mengimbas kenangan bersama Tok Bendang. Ibu kata suara Makteh Amai tu sebijik suara emak dia terutama waktu subuh-subuh. Ibu macam terdengar-dengar suara emaknya bersembang dengan ayahnya pagi-pagi.

Semasa singgah kali ini kebetulan ada anak sulung Tokteh yang ibu panggil Abang Ijai. Kami dapat jumpa mereka sekeluarga. Selalunya bila kami balik ke sini cuma sesekali kami dapat berjumpa anak-anak Tokteh.

Di belakang rumah Tokteh ada jeram. Cetek saja tapi ramai juga orang berkelah di situ. Kami sekeluarga pun mandi manda la.



Anak abang paklong Ijai yang sulung akan ambik SPM tahun ni. Dia punya la tanya ibu macam macam pasal Fizik. Namanya Abd Rahim. Ibu pun suka kalau ada murid yang minat nak belajar.
Kami tak dapat bermalam sebab baju nak pakai dah takda. Tak plan pun nak singgah sebenarnya.
Kami balik malam tu juga tapi dengan berat hati. Depa layan bukan main lagi. Maklong Ana (isteri Paklong Ijai) tu pun pandai masak. Kebetulan depa pun pemilik restoren. Malam tu makannya ala kadar je tapi dia pandai manipulate apa yang ada. Jadi kami memang makan bertambah-tambah.

Nanti kalau mereka terlepas ke Ipoh, harap-harap mereka sudi lah singgah di rumah kami. Ayah dengan ibu memang suka kalau ada orang datang. Mereka lagi suka kalau orang sudi bermalam.

Nanti cuti sekolah nak pergi rumah Tokteh lagi..
Anak-anak Tokteh semua baik-baik.
Tokteh pun nanti bertukar menjadi hantu cina. Itu yang kami suka tu..

07 di bercham - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

07 di bercham - Google Blog Search


khidmat lori sewa pindah rumah <b>di bercham</b> 019-5536710 nasir

Posted: 02 Nov 2012 12:21 AM PDT

Nama: NASIR
Email: nasirnasir95@ymail.com
Website:
Tajuk: KHIDMAT LORI SEWA PINDAH RUMAH DI BERCHAM 019-5536710 NASIR
Iklan: KAMI MENYEDIAKAN PERKHIDMATAN LORI SEWA UNTUK KEGUNAAN PINDAH RUMAH,PINDAH PEJABAT,DAN PENGHANTARAN BARANGAN KILANG.HARGA BOLEH RUNDING.JIKA ANDA MEMERLUKAN KHIDMAT KAMI,SILA HUBUNGI;
019-5536710 NASIR
Ip Pengirim: 118.101.201.102

07 di lumut - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

07 di lumut - Google Blog Search


KARNIVAL USAHAWAN NIAGA <b>DI LUMUT</b>-Sempena Cuti sekolah <b>...</b>

Posted: 31 Oct 2012 05:26 AM PDT

PERLUKAN ARTIS, SELEBRITI, PELAWAK, EMCEE, HOST, MEDIA COVERAGE & JEMPUTAN VVIP / TOKOH / IKON DAN KENAMAAN UNTUK EVENT ANDA ?

ENTERTAINMENT EMPIRE SDN BHD
Sebuah Agensi Professional dalam membekal dan perundingan Industri Hiburan Malaysia...

Sila hubungi saya untuk sebarang maklumat lanjut serta pertanyaan...
khidmat perundingan adalah percuma untuk sebarang jenis event seluruh Malaysia...

Tugasan kami :

1. Menghubungi Artis & Selebriti Pilihan anda untuk pre-booking dan menyemak jadual artis
2. Merundingkan harga artis & selebriti pilihan anda sesuai mengikut budget yang anda berikan dan merundingkan untuk sebarang penjimatan jika berkenaan
3. Memastikan setiap artis & selebriti yang diambil menjalankan tanggungjawab seperti yang anda mahukan...
4. Membantu anda menguruskan artis & selebriti pada hari event (karenah & perangai artis yang bukan mudah ditangani oleh org biasa)
5. Memastikan pihak anda dan artis berada didalam keadaan "win win situation" sepanjang sessi event
6. Menjadi orang tengah untuk menyelenggara penjadualan / tentative dan idea idea tentang persembahan / permintaan antara anda & artis

semuanya adalah konsultansi secara percuma dari tenaga mahir kami....

tiada mark-up price...
tiada bayaran tersembunyi...
tiada hanky panky...

Kami bukan promoter, agen atau org perseorangan...
Kami adalah Agensi Berdaftar SSM : Entertainment Empire Sdn Bhd

Event & Entertainment ? Serahkan pada yang pakar untuk penjimatan dan progress yang lancar..

**KHIDMAT TERKINI DARI EESB : Perangkaan & Pembinaan Kertas Kerja serta Belanjawan untuk Event...(event proposal & planner)
Idea Idea event kami adalah unik dan tiada didalam pasaran semasa..
**dapatkan khidmat ini dengan harga terendah di pasaran bermula dari RM5,000 hingga Rm100,000 mengikut event proposal yang anda perlukan

email saya : kl3crew [@] gmail [dot] com

07 di jelapang - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

07 di jelapang - Google Blog Search


Pemeriksaan kesihatan percuma <b>di</b> Klinik Kesihatan <b>Jelapang</b> <b>...</b>

Posted: 05 Dec 2011 06:42 AM PST

Orang ramai khususnya penduduk sekitar Jelapang, Silibin dan Meru di sini berpeluang menjalani pemeriksaan kesihatan percuma sempena Hari Terbuka Klinik Kesihatan Jelapang pada Sabtu ini.

Penyelaras program Nofan Md Zahir berkata pemeriksaan kesihatan yang disediakan ialah pemeriksaan BMI, ujian diabetes serta PAP smear bagi kaum wanita.

"Tujuan program adalah untuk memberi pengetahuan kepada masyarakat tentang perkhidmatan kesihatan yang disediakan di klinik itu serta mendidik masyarajat men genai pentingnya mengikuti cara hidup sihat," katanya kepada pemberita hari ini.

Beliau berkata beberapa agensi seperti Polis, Bomba dan AADK akan mengadakan pemaran sempena program itu yang bermula 8 pagi hingga 2 petang.

Orang ramai boleh menyertai acara senam robik beramai-ramai yang akan turut dianjurkan manakala kanak-kanak berpeluang memenangi pelbagai hadiah menarik dengan menyertai pertandingan mewarna, katanya.

Nofan berkata para pengunjung juga berpeluang membawa pulang hadiah-hadiah menarik melalui acara cabutan bertuah.

Anggota Exco Kerajaan Negeri Perak Datuk Dr Mah Hang Soon dijadual merasmikan program itu pada 10 pagi, tambahnya.

07 di bukit merah - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

07 di bukit merah - Google Blog Search


<b>Bukit Merah</b> Laketown Resort || Terujanya naik - DaMiA aLeESyA <b>...</b>

Posted: 24 Oct 2012 05:00 PM PDT

Ada apa di Bukit Merah Laketown ni??
Mula2 masuk dalam resort, kami semua dah teruja..
Terutama both Damias, nampak itu teruja tunjuk itu, nampak ini teruja tunjuk ini..
Btw kami tak sempat pun nak mencuba semua permainan dan aktiviti yang terdapat dalam Bukit Merah Laketown ni...agaknya kalau nak cuba main semua permainan yang ada, 4 hari 3 malam kot baru habis..hihi
Kebetulan kami check in pun dah lambat...jam 6:30 petang baru check in...
So decided malam tu just rehatkan badan dan minda selapas seharian meeting di Kuala Kangsar..
Both Damias pun memang tido awal malam tu sebab excited cakap bangun pagi2 esok terus gi main2..

Kami, di depan bilik hotel..
Seawal 8 pagi dah keluar sebab excited nak cuba permainan2 yang ada..
Yang pasti kami takkan main water theme park sebab memang tahu takkan sempat punya dengan waktu check out jam 12 tengahari nanti..
Menapak dari bilik hotel ke Cafe utk sarapan..
Lebih kurang 5 minit gak berjalan..
Tapi best sebab pemnadangan tak habis nak pandang..:)
Sarapan buffet..ada pilihan nasi lemak, kuew tiao goreng, mee kari, bubur, roti2 dan macam2 lagi lah..
Tak pukul 9 lagi dah habis breakfast...
Nak gi beli tiket2 permainan...sekali tgk kaunter belum bukak laaaa..
Alahai...kul 9 pagi baru bukak...
Posing manja dari kami..:)
Lepas kaunter dah buka, kami pun bergerak ke kaunter tiket..
Tips nak dapat tiket murah, ambillah pakej combo..
Kami tak boleh ambil pakej combo sebab rata2 permainan semua bukak jam 10 pagi..
So kami hanya ada 2 jam sebelum check out kul 12 tengahari..
See, betapa ruginya masa disitu kan..
Jadi kami hanya beli tiket ala-carte sahaja..
Sebab takut tak sempat nak main kalau beli tiket pakej combo..
Kami beli tiket "Chairlift" dan " Ecopark"
Sementara tunggu kaunter "Chairlift" buka, kami ambil kesempatan round2 sekeliling dulu..
Wahhh ramai betul rombongan dari sekolah2 masa ni..
Agaknya lepas UPSR dan PMR kot..
Ni di hadapan pintu masuk water theme park..
Yeayy...dah boleh naik "Kerusi tergantung" atau "chairlift" sudaa..
Tempat nak naik Chairlift ni kat belakang2 dan agak tersorok..
Taraaa...ni lah kerusi tergantung tu..
Saya mula2 agak runsing juga both Damias nak naik chairlift ni..
Sekali diaorg yang lebih excited daripada saya...wahhh..
Nampak sangat saya ni ada darah gumuruh tempat tinggi..
Suami dan anak2 relax jer..
Tapi palangnya tak berapa secure tau..
Sebab palang tu hanya tutup berdasarkan magnet sahaja..
Yang bestnya tu nak naik chairlift ni kena cepat2 sebab kerusi ni takkan berhenti walaupun masa kita nak naik..utk kanak2 don't worry sebab akan ada org yang bantu dukung mereka dan cepat2 letak atas kerusi tergantung ni..
Taraaaa...saya tak gayat lah..siap senyum2 lagi tu..
Btw tak tinggi sangat pun kerusi tergantung ni..
Perasaan jer takut sebenarnya..
Btw DSLR dengan ayah damia...so gambar2 saya jer lah banyak naik chairlift ni..
Saya snap2 gambar Ayyunie ngan ayah damia guna Iphone jer..hehe..ok gak kan..
Panjang juga perjalanan kerusi tergantung ni...
Dari hujung sini sampai ke Ecopark hujung sana..
Puas hati naik...anak2 suka, kami ibu ayah pun wajib lah seronok juga kan..:)
Ok lah, nanti sambung lagi..
p/s: Ketinggian kanak2 utk naik Chairlift ni adalah 90cm ke atas...kalau tak memang tak boleh naik..

 Klik2 sini, kot2 ada barang2 yang berkenan!!

07 di tronoh - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

07 di tronoh - Google Blog Search


PATUTLAH MCA TERGOLEK <b>DI TRONOH</b> – Perak Today

Posted: 02 May 2011 06:01 AM PDT

Melihat kepada pusat khidmat MCA Cawangan Tronoh Mines pastinya sudah cukup untuk menggambarkan betapa marhein dan bermasalahnya MCA untuk menguasai undi di Tronoh. Apakan tidak, bangunan pusat khidmatnya tidak ubah seperti bangunan berhantu yang sudah bertahun-tahun ditinggalkan.

Barangkali bangunan berkenaan hanya digunakan ketika musim pilihanraya semata-mata dan selepas itu, ia kekal menjadi bangunan berhantu yang digeruni oleh penduduk sekitar. Tinjauan menunjukkan tiada sebarang aktiviti yang dilakukan di bangunan tersebut. Dan yang sohehnya, bangunan memang sudah lama ditinggalkan.

MCA merupakan parti yang paling bermasalah di Barisan Nasional. Pengaruh MCA terhakis dengan teruk dan sehingga kini, MCA Perak antara parti komponen Barisan Nasional selain MIC, GERAKAN dan PPP yang hidup segan mati tidak mahu, malah tidak keterlaluan kalau dikatakan, merupakan parti-parti yang malas berusaha untuk menang, sebaliknya mengharapkan sepenuhnya UMNO akan bekerja bagi pihak mereka.

Mungkin terlalu mendengar nasihat daripada Presiden MCA yang cuba mengadaptasi kaedah DAP ke dalam MCA bagi mendapatkan kuasa, maka MCA Tronoh pun tidak perlu bekerja, sebaliknya cukup menaikkan sentimen Cina di kawasan berkenaan bagi memastikan undi berpihak kepada mereka.

Taktik tersebut telah berjaya digunakan sepenuhnya oleh DAP. DAP tidak melakukan sebarang kerja di kawasan-kawasan yang telah mereka menangi, sama ada Parlimen mahupun DUN. Sebaliknya mereka skadar menaikkan semangat kecinaan dan memainkan sentimen perkauman selain memperkatakan tentang Katholik yang merupakan mazhab rasmi DAP di Malaysia.

Mungkin sekiranya Tronoh ditukarkan menjadi Sibu, Sarawak yang penuh dengan aktiviti Katholik dengan locengnya lebih kuat bunyinya berbanding azan, maka DAP akan mula bekerja bersungguh-sungguh untuk membangunkan Tronoh.

Sewajarnya taktik yang digunakan oleh DAP itu tidak langsung cuba digunakan oleh MCA. Malangnya, oleh kerana Presiden MCA sekarang merupakan Presiden yang paling tidak senonoh yang pernah ditampilkan oleh MCA, maka nasib MCA di mana-mana sahaja, kekal seperti bangunan pusat khidmat MCA Cawangan Tronoh Mines, yang bukan sahaja dikelilingi semak belukar, bahkan bangunan itu sendiri sudah cukup menyeramkan dan menjauhkan orang ramai daripada menghampirinya.

Mujurlah ada anjing yang menjaga jalan masuk ke bangunan berkenaan.

07 di bukit gantang - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

07 di bukit gantang - Google Blog Search


Malang Nasib Rakyat <b>Bukit Gantang</b> Kerana Berpemimpinkan Nizar <b>...</b>

Posted: 21 May 2012 12:49 AM PDT

"Begitu malang nasib rakyat di Bukit Gantang kerana memilih Nizar Jamaluddin sebagai pemimpin".

Demikian keluhan rakyat di Bukit Gantang apabila ditanya mengenai sejauhmana Ahli Parlimen kawasan itu, Datuk Seri Nizar Jamaluddin menjalankan tugasnya sebagai wakil rakyat.

Difahamkan, sepanjang Nizar menjadi pemimpin kawasan itu, batang hidungnya memang susah nak nampak.

Sebulan sekali pun belum tentu lagi.

Yang menariknya, Nizar hanya menghantar van yang mempunyai wajahnya tersengih-sengih macam kerang mengambil alih tanggungjawabnya untuk mendengar keluhan rakyat.

Sungguh membanggakan sekali bagi Nizar agaknya apabila mengabaikan kebajikan rakyat di kawasannya dan sibuk mengendeng hal ehwal masyarakat di kawasan lain.

Inilah yang dinamakan pemimpin tak tahu malu.

"Cuba anda fikir nasib kami di sini, dalam sebulan, sepanjang dia (Nizar) jadi Ahli Parlimen 34 kali saja dia balik dan jenguk kami di kawasan… itu pun bukan dia bermalam di sini.

"Nizar hanya setakat jenguk sekejap dan lepas itu lari entah ke mana… macam ini ke lagak seorang pemimpin dan kalau waktu-waktu lain hanya nampak van yang ada muka dia tersengih merayap ke kawasan tetapi orangnya tiada," kata seorang pengundi kawasan itu kepada Peraktoday.com

Inilah bukti yang disampaikan sendiri oleh rakyat Bukit Gantang yang begitu kecewa kerana terSALAH pilih pemimpin.

Difahamkan lagi, Nizar bukan sahaja mengabaikan nasib rakyat malah sanggup membohongi masyarakat yang pernah mengundi beliau di kawasan terbabit.

Nizar sebelum ini pernah disoal oleh beberapa penduduk berikutan sikap beliau yang jarang pulang ke kawasan selain tidak membela nasib mereka.

Namun, ini jawapan yang diberi Nizar kepada penduduk Bukit Gantang ketika itu:

"Saya kini akan melebihkan masa di kawasan DUN iaitu di Pasir Panjang".

Apabila rakyat Pasir Panjang pula bertanyakan soalan yang sama, Nizar menjawab begini pula:

"Saya akan lebihkan masa di kawasan Parlimen iaitu di Bukit Gantang".

Sungguh pandai pemimpin PAS ini menipu rakyat.

Seorang rakyat kawasan Bukit Gantang yang ditemui memberitahu, Nizar sememangnya pemimpin yang tidak boleh dipercayai.

Malah katanya, rakyat di Bukit Gantang kini berasa kecewa dengan sikap beliau yang tidak habis menipu dan sentiasa memutarbelitkan fakta.

Selain itu, masyarakat di kawasan terbabit juga kesal dengan tindakan Nizar yang tidak pernah mengakui kelemahan dan kesalahan diri malah sanggup memalitkannya kepada UMNO.

"Kami menolak habis-habisan Nizar sebagai pemimpin di sini, rakyat Bukit Gantang bukanlah bodoh untuk menerima setiap pembohongan yang dia lakukan.

"Cuma kami nasihatkan masyarakat di kawasan lain, janganlah percaya dengan dakyah-dakyah bohong Nizar Jamaluddin… dia memang pandai berkata-kata, bijak memberi janji-janji manis yang akan membuatkan kita khayal dalam angan-angan yang dicipta Pakatan Rakyat.

"Hakikat sebenarnya adalah jauh lebih teruk dan sebab itu rakyat di sini menderita. Memang malang nasib kami kerana mempunyai Ahli Parlimen seperti Nizar Jamaluddin," katanya.

07 di kuala sepetang - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

07 di kuala sepetang - Google Blog Search


sepetang <b>di kuala sepetang</b>, mee udang mak jah - lebih baik jadi <b>...</b>

Posted: 02 Nov 2012 05:19 AM PDT


2 Oktober lalu,  selesai tugasan rasmi di Taiping dan Penang ( 1 Oktober ) amik kesempatan terus ke Restoran Mee Udang Mak Jah yang terkenal di Kuala Sepetang....puas hati akhirnya dapat jugak merasa mee udang di sini selepas berbulan2 merancang. Alhamdulillah...rasa sedap dan bestnya adalah udang yang segar dan 'manis rasanya'.
BANYAK PARKING DISEDIAKAN
Selama ini saya hanya mendengar mee udang di di Kuala Sepetang sedap.....kerana sebelum ini  dah merasa mee udang di Bayan Lepas , jalan menghala ke Balik Pulau memang sedap..... harga pun 'sedap' masa tu RM 18.00 sepinggan....tapi udangnya sebesar ibu jari kaki...


Selepas tugasan di Taiping kami terus bertolak ke Kuala Sepetang....teruja sangat....orang pun tetiba ramai dengan kehadiran dua buah bas rombongan sekolah dari Negeri Sembilan...meriah sungguh kedai makan ini.

DENGAN KAWAN2 DARI UTARA DAN HQ
Pendapat peribadi saya, bila dah makan mee udang di sini....keistimewaannya adalah udangnya yang segar dan terasa manis. Alhamdulillah.



Insyallah datang lagi  dan nak cuba gerai2 lain di sekitar Kuala Sepetang.....
 

BLOG PERAK

Copyright 2010 All Rights Reserved