Jumaat, 23 Mac 2012

07 di langkap - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

07 di langkap - Google Blog Search


bumiayu: desa <b>langkap</b>-bumiayu

Posted: 09 Jan 2012 08:50 PM PST

bumiayu-Desa langkap,terletak di sebelah timur kota bumiayu,yaitu berdekatan dengan desa kalierang.Dari desa langkap terbagi bagi lagi dari berbagai dusun,yang kita ketahui desa langkap mempunyai dusun langkap krajan,karangpoh,karangsempu,temenggungan,dukuh waringin,gembol,dangkel,kubang indah,planjan dan yang terakhir dukuh menggala. jadi,semuanya ada 10 dusun di desa langkap,untuk admin yang posting ini bertempat di dusun langkap hehehe

di langkap.dusun krajan terdapat candi atau petilasan wali,di situ juga ada makam-makan raja-raja yang menguasai tanah jawa,terkubur juga kuda yang di pake para raja-raja dulu yang orang-orang di sekitar dusun langkap menyebutnya jaran sembrani(dalam bahasa indonesia kuda terbang/kuda ghaib).kadang tempat itu juga di jadikan tempat berziarah,tempat menempuh jalan pintas,seperti kekayaan,jodoh dan yang lain nya,konon,sebelum di kasih oleh yang empunya para pesemedi di ganggu dulu seperti ular besar yang melilit du tubuh pesemedi,kodok gambusan,dan hewan perkaki seribu yang berukuran sangat besar,kalo pesemedi itu kuat menjalani ritualnya berati dia sukses berhak mendapatkan apa yang mereka inginkan.Tapi bagi orang dusun langkap krajan dan sekitarnya tidak boleh ikut bersemedi atau melakukan ritual di dalam petisalan tersebut.pohon-pohon yang besar menambah keseraman candi tersebut,tpi sekarng sudah banyak perumahn di sekitar tempat tersebut.segitu saja postinga kali ini,untuk info lebih lanjut nanti admin bumiayu akan meng up-date perkembangan kota bumiayu.

author:bumiayu-hacker

07 di manjoi - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

07 di manjoi - Google Blog Search


RM80,000 disalurkan kepada mangsa banjir <b>di Manjoi</b> – Perak Today

Posted: 24 Feb 2012 10:05 PM PST

Nasib 245 mangsa banjir kilat di Gugusan Manjoi awal pagi Isnin lalu mendapat perhatian daripada Ahli Parlimen Tambun, Datuk Seri Husni Hanadzlah yang menyumbangkan bantuan bernilai RM80,000.

Setiap mangsa menerima wang tunai RM300 yang diharap dapat meringankan beban mereka untuk menanggung beban perbelanjaan harian dan membeli barang kelengkapan rumah yang rosak.

Salah seorang penerima, Jamiah Chu, 42 dari Kampung Tengku Husin, berkata beliau gembira kerana wakil rakyat Barisan Nasional (BN) begitu prihatin dengan nasib yang menimpa keluarganya yang sudah kali mengalami kejadian banjir.

Katanya, barangan elektrik rumah seperti mesin basuh dan peti ais yang rosak akibat ditenggelami banjir yang berlaku awal pagi Isnin lalu.

"Selain rumah saya, empat lagi rumah jiran turut dinaiki air pada paras lutut dan kejadian banjir terbaru ini merupakan yang terburuk pernah kami alami," katanya kepada Perak Today.com selepas menerima bantuan itu daripada Ahmad Husni di dewan Sekolah Agama Rakyat (SAR) Taufiqiah, Kampung Tengku Hussin, dekat Ipoh, hari ini.

Ibu kepada empat cahaya mata itu berkata, beliau juga berpuas hati dengan bantuan segera yang dihulurkan oleh agensi kerajaan bagi membantu mangsa banjir yang ditempatkan di pusat pemindahan sementara.

"Terima kasih kepada kerajaan negeri dan wakil rakyat BN yang begitu prihatin dalam menjaga kebajikan  mangsa banjir di Gugusan Manjoi," katanya lagi.

Rakannya, Siti Norhalijah Ahmad, pula berkata akibat hujan lebat beberapa jam, air Sungai Pari melimpah lalu menyebabkan rumahnya yang terletak berdekatan sungai ditenggelami air.

"Kejadian berlaku secara tiba-tiba dan paras air naik hingga mencecah lutut.

"Bagi mengelak kejadian tidak diingini, kami sekeluarga dipindahkan sementara ke pusat pemindahan banjir yang disediakan," katanya lagi.

Beliau berkata, keprihatinan yang ditunjukkan oleh kerajaan negeri dan wakil rakyat sedikit sebanyak dapat menceriakan hati mangsa yang hampir setiap tahun terpaksa berhadapan dengan masalah banjir.

Isnin lalu, lebih 200 penduduk dari sekitar Gugusan Manjoi terpaksa dipindahkan ke pusat pemindahan banjir selepas rumah mereka dinaiki air sedalam 0.5 hingga 1 meter akibat hujan luar biasa yang turun awal pagi ini.

Antara kawasan yang terjejas ialah Kampung Manjoi Lama, Kampung Datuk Ahmad Said Tambahan 3, Taman Muhibbah, Lim Garden dan Kampung Sungai Terap, dekat Batu Gajah.

Akibat rempuhan arus yang deras, sebuah jambatan konkrit berdekatan Taman Wing Onn juga runtuh dan beberapa buah sekolah turut ditutup pagi ini termasuklah SK Sungai Pari dan SK Puteri, dekat Buntong.

07 di hutan melintang - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

07 di hutan melintang - Google Blog Search


Dua Penunggang Motosikal Maut Dalam Kemalangan <b>Di</b> Perak <b>...</b>

Posted: 19 Mar 2012 01:14 AM PDT

Dua penunggang motosikal termasuk seorang remaja, terbunuh dalam kemalangan berasingan di negeri ini semalam.

Ketua Trafik negeri DSP Mohamad Roy Hashim berkata dalam kejadian pertama, seorang remaja maut selepas motosikal yang ditunggangnya terbabit dalam kemalangan dengan sebuah kereta di Jalan Hutan Melintang-Teluk Intan malam tadi.

Gambar Hiasan

Mangsa dikenal pasti sebagai Mohamad Hazrul Hasan, 19, berasal dari Hutan Melintang, katanya ketika dihubungi hari ini.

Katanya dalam kejadian 11.20 malam itu, mangsa dalam perjalanan pulang ke rumah apabila motosikal yang ditunggang bergesel dengan sebuah kereta dari arah bertentangan menyebabkan pemuda itu tercampak ke atas jalan.

Mangsa mengalami cedera parah di kepala dan badan meninggal dunia ketika mendapatkan rawatan di sebuah kelinik di Hutan Melintang dan mayatnya dihantar ke Hospital Teluk Intan untuk bedah siasat, katanya.

–BERNAMA

2 Penunggang Motosikal Maut Dalam Kemalangan

Posted: 18 Mar 2012 09:32 PM PDT

IPOH – Dua penunggang motosikal termasuk seorang remaja maut dalam kemalangan berasingan di negeri ini, semalam.

Ketua Trafik negeri, Deputi Superintendan Mohamad Roy Hashim, berkata dalam kejadian pertama, seorang remaja maut selepas motosikal yang ditunggangnya terbabit dalam kemalangan dengan sebuah kereta di Jalan Hutan Melintang-Teluk Intan, malam tadi.

"Mangsa dikenal pasti sebagai Mohamad Hazrul Hasan, 19, berasal dari Hutan Melintang," katanya ketika dihubungi, hari ini.

Katanya, dalam kemalangan jam 11.20 malam itu, mangsa dalam perjalanan pulang ke rumah apabila motosikal yang ditunggang bergesel dengan sebuah kereta dari arah bertentangan mengakibatkan pemuda itu tercampak ke atas jalan.

"Mangsa mengalami cedera parah di kepala dan badan meninggal dunia ketika mendapatkan rawatan di sebuah klinik di Hutan Melintang dan mayatnya dihantar ke Hospital Teluk Intan untuk bedah siasat," katanya.

Dalam satu lagi kejadian, Mustakim Saat, 23, maut selepas motosikal yang ditunggangnya merempuh penghadang jalan di Kilometer 243.5 Lebuhraya Utara Selatan dekat Kuala Kangsar.

Beliau berkata, kejadian berlaku ketika mangsa yang dalam perjalanan dari Kuala Kangsar ke sini gagal mengawal motosikalnya lalu terbabas dan merempuh penghadang di tengah lebuh raya berkenaan.

"Mangsa meninggal dunia di tempat kejadian akibat kecederaan parah di kepala," katanya. – BERNAMA

Iklan Teks:

Berita Berkaitan:

PERINGATAN: Mynewshub tidak bertanggungjawab terhadap komen yang diutarakan dalam laman ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri

07 di pangkor - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

07 di pangkor - Google Blog Search


Stabilo rai pemenang <b>di Pangkor</b> Laut - Halaman Gambar Menarik <b>...</b>

Posted: 17 Mar 2012 01:35 AM PDT

SIAPA sangka penyertaan secara suka-suka akhirnya membawa tuah kepada Joshua Muniandy apabila dia berjaya meraih hadiah utama dalam pertandingan Stabilo Boss Wanted yang dianjurkan oleh Stabilo sempena ulang tahunnya yang ke-40.

Ahli muzik berusia 43 tahun itu menewaskan 3,150 peserta lain dari Malaysia untuk muncul sebagai pemenang hadiah utama iaitu percutian mewah selama tiga hari dua malam di Pangkor Laut Resort pada 13 Februari hingga 15 Februari lalu.

Menurut Joshua, pada mulanya dia hanya menyertai pertandingan itu kerana tertarik dengan soalannya yang berbentuk seperti kuiz personaliti.

"Saya hanya ingin menguji kemampuan diri menerusi soalan-soalan yang disediakan kerana ia seperti ujian kenali diri. Bagaimanapun, saya tidak menyangka jawapan yang diberikan membolehkan saya pulang dengan hadiah kemenangan," katanya.

Tambah Joshua, kemenangan itu lebih manis apabila dia berpeluang membawa isterinya, Irene Teo Ai Ling, 42, bersama dalam percutian tersebut.

"Apabila diberitahu saya memenangi hadiah utama, saya agak terkejut. Apatah lagi dengan hadiah itu saya berpeluang membawa isteri bersama. Ini merupakan hadiah istimewa buat saya dan isteri kerana kami bukan sahaja dapat meluangkan masa cuti malah, dapat menyambut Hari Kekasih bersama," ujarnya lagi.

Pasangan yang telah berkahwin selama 13 tahun itu turut berpeluang menaiki Sunset Cruise sambil menikmati makan malam romantik.

Tambah Joshua, impian untuk meraikan isteri tercinta dalam suasana yang romantis pada Hari Kekasih tahun ini tercapai apabila percutian itu turut diselitkan dengan aktiviti menaiki cruise sambil melihat matahari terbenam.

"Terima kasih kepada Stabilo kerana menjadikan impian saya satu kenyataan," katanya.

Pertandingan yang dianjurkan secara online bermula 1 Januari hingga 31 Disember tahun lalu itu menerima penyertaan daripada 45,657 peserta termasuk dari negara Asia Tenggara.

Peserta pertandingan itu perlu menjawab 10 soalan mudah selain mencipta slogan melalui laman sosial Facebook bagi merebut peluang memenangi pakej percutian mewah.

Pengarah Urusan Pemasaran Schwan Stabilo Malaysia, Schwan Goh berkata, penganjuran pertandingan itu sebagai satu cara untuk mengucapkan terima kasih kepada pengguna setia yang banyak menyokong kami selama ini.

"Kami juga berharap pemenang dapat merasai pengalaman indah menerusi aktiviti menarik yang kami sediakan di Pangkor Laut Resort," katanya.

Selain itu, Joshua turut berpeluang mengubah gaya dan penampilannya pada bengkel Make Over and Excellence bersama pakar perunding imej profesional, Wendy Lee.

"Saya berasa lebih berkeyakinan selepas mengikuti sesi yang banyak membantu saya memperhalusi imej dan gaya melalui etika pemakaian dan kemahiran berkomunikasi. Bukan itu sahaja, saya turut menerima sut buatan tangan dan potongan rambut percuma pada bengkel itu," jelas Joshua.

My Sweet Diary .: .Kursus <b>di</b> Pulau <b>Pangkor</b>, Perak

Posted: 16 Mar 2012 05:50 AM PDT

Maaf kerana lambat update...Ira tak ada mood nak update lepas konvo..heee..;p
Entri ni khusus untuk blogger yang nak tahu tentang Pulau Pangkor, Perak..Ira ke sana kerana menghadiri Kursus Guru Baharu anjuran Jabatan Pelajaran Negeri Selangor..jadi semuanya FOC la kecuali duit poket dan tiket Feri...dari jeti untuk ke resort, kami naik van teksi..memang banyak kat sana..
Kalau dah sebut pulau..semestinya yang istimewa di sana adalah pantai dan makanan laut :)...Ira menginap di Pangkor Holiday Resort di Pantai Bogak...tak silap Ira Pulau Pangkor ni macam Pulau Tioman juga..ada banyak pantai dan kawasan...rasanya yang best untuk percutian adalah di Pantai Teluk Nipah...:)
Nahhh gambar Ira di sana..

Tiket feri Ira hanya RM10 pergi dan balik..tapi ni untuk tiket berkumpulan...rate semasa Ira tak pasti...



Bilik kami..2 orang sebilik..selesa..:)
breakfast..muka suci lagi murni..;p
ada swimming pool..cikgu2 lelaki je yang dapat terjun kolam ni..hee ;p




even hujan gerimis kami tetap posing..haha..semua di Pantai Bogak..:)
Suku daripada peserta kursus..kat sana dapat la berkenalan dengan cikgu2 lain..
Kursus kali ini dihadiri oleh seramai 117 orang guru baharu dari serata Negeri Selangor selama 4 hari 3 malam...anggaran perbelanjaan kerajaan untuk kursus ini tak silap Ira, RM 40K ++....termasuklah penginapan, makan, pengangkutan dari JPN Selangor ke Jeti Lumut...tapi nama pon Kursus kan..aktiviti Ira hanyalah ceramah sahaja..dari pagi sampai malam...dapat berjalan ke pantai pon selepas pukul 5..tak mandi laut pon sebab Ira tak rasa nak mandi..hanya jalan-jalan di persisiran pantai sambil teringat pada yang tersayang..kuikuikui
Kursus ni best hanyalah sebab makanan sahaja..hee..6kali sehari tau! Ira rasa macam Ira gemuk kat sana sebab asyik makan je..haha..sampai tak larat nak makan..huuu..
Siapa yang sukakan pantai dan suka ubah angin boleh lah ke Pulau Pangkor..:)...ada pantai yang boleh snorkelling tapi Ira tak pasti kat mana..sila tanya Mr Google yea..hee ;p
pss : Ira shopping makanan laut macam sate ikan, sotong gula, ikan bilis dll di Lumut..hee..kat area Pantai Bogak tu Ira tak berani nak beli sebab peniaganya adalah orang Cina..

07 di parit buntar - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

07 di parit buntar - Google Blog Search


Sambutan Hari Air Sedunia 2012 <b>Di Parit Buntar</b>

Posted: 21 Mar 2012 05:26 PM PDT

22 03 2012

Kepada Seluruh Warga Parit Buntar, anda dijemput beramai-ramai ke Hari Air Sedunia Peringkat Kebangsaan 2012 yang diadakan di Dataran Pinggiran Sg. Kerian, Parit Buntar bermula 20hb hingga 24hb Mac 2012(Selasa -Sabtu). Pelbagai acara menarik akan disediakan sepanjang program berlangsung. Untuk mengetahui maklumat yang lebih lanjut, sila jadual berikut:

Aturcara Majlis pada 24 Mac 2012

8.30 pagi          : Ketibaan Para Jemputan
9.30 pagi          : Ketibaan Dif-Dif Jemputan Khas
10.00 pagi        : Ketibaan YAB Tan Sri Dato' Seri Diraja Haji Muhyiddin Bin Haji Mohd Yassin Timbalan Perdana Menteri Malaysia
: Nyanyian Lagu Negaraku dan Lagu 1 Malaysia
: Bacaan Doa
: Ucapan Aluan Oleh YB Dato' Ir. Hj. Ahmad Husaini Bin Sulaiman
Ketua Pengarah Jabatan Pengairan dan Daliran Merangkap Pengerusi IHP Malaysia
: Ucapan Oleh YAB Dato' Seri Diraja Dr. Zambry Bin Abd. Kadir, Menteri Besar Perak
: Ucapan Perasmian Oleh YAB Tan Sri Dato' Seri Diraja Haji Muhyiddin Bin Haji Mohd Yassin
: Pelancaran Dasar Sumber Air Negara (DSAN) dan Gimik Perasmian
: Penyampaian Anugerah Tesis Sumber Air dan Hidrilogi Terbaik
: Penyampaian Cenderahati

11.15 pagi        : Sidang Media,  Jamuan makan Tengahari
11.30  pagi        : Bersurai

Tag: hari air sedunia 2012, sambutan hari air sedunia tahun 2012, majlis  perasmian hari air sedunia 2012

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

07 di behrang - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

07 di behrang - Google Blog Search


POUCH NOTE: Gambar Kemalangan Bas <b>Di Behrang</b>

Posted: 11 Nov 2011 01:32 AM PST

SLIM RIVER, 11 Nov -- Anggota Jabatan Bomba dan Penyelamat mengeluarkan mayat dari timbusan pasir yang merupakan mangsa kemalangan dalam kejadian melibatkan sebuah bas persiaran di Km382 Lebuhraya Utara Selatan (hala selatan) dekat Slim River, awal pagi ini.

Kejadian pukul 4.45 pagi itu melibatkan sebuah treler muatan pasir yang melanggar belakang sebuah bas yang berhenti di tepi jalan. Bas yang membawa rombongan pelajar dan guru dari SMK Air Merah, Kulim ketika itu dalam perjalanan ke Kuala Lumpur.

Anggota Jabatan Bomba dan Penyelamat membawa keluar salah satu anggota badan milik mangsa kemalangan dalam kejadian melibatkan sebuah bas persiaran di Km382 Lebuhraya Utara Selatan (hala selatan) dekat Slim River, awal pagi ini.Seorang anggota Jabatan Bomba dan Penyelamat membawa keluar salah satu anggota badan milik mangsa kemalangan dalam kejadian melibatkan sebuah bas persiaran di Km382 Lebuhraya Utara Selatan (hala selatan) dekat Slim River, awal pagi ini.

Anggota Jabatan Bomba dan Penyelamat mengeluarkan mayat dari timbusan pasir yang merupakan mangsa kemalangan dalam kejadian melibatkan sebuah bas persiaran di Km382 Lebuhraya Utara Selatan (hala selatan) dekat Slim River, awal pagi ini.Mayat mangsa-mangsa kemalangan yang melibatkan sebuah bas persiaran di Km382 Lebuhraya Utara Selatan (hala selatan) dekat Slim River, dibawa ke Rumah Mayat Hospital Slim River, hari ini.

Kredit : Bernama

POUCH NOTE: Kemalangan Bas Dan Treler <b>Di Behrang</b>

Posted: 11 Nov 2011 01:24 AM PST


Empat orang, termasuk dua orang pelajar SMK Air Merah, Kulim, terbunuh sementara 22 yang lain cedera setelah bas yang disewa terlibat dengan satu kemalangan dengan sebuah treler di KM382 Lebuhraya Utara Selatan, berhampiran Hentian Rehat dan Rawat Behrang, pada kira-kira jam 4.30 pagi tadi.

Jurucakap trafik Ibu Pejabat Polis Daerah Tanjung Malim berkata, bas yang dinaiki 44 penumpang termasuk pemandu dipercayai hilang kawalan kerana laluan berpasir sebelum terbalik dan mengentam belakang bas yang dinaiki kesemua mangsa.

Rombongan dalam perjalanan dari Kulim ke Kuala Lumpur sebelum ke Genting Highlands.

Mereka dijadual mengadakan rombongan tiga hari dua malam di ibu kota.

Pemangku OCPD Tanjung Malim Supt Md Tahir Kasim menyatakan bas tersebut membawa 36 pelajar dan tiga.

Siasatan awal menunjukkan pemandu berkenan hilang kawalan, melayang ke ke sebelah kiri jalan lalu terbalik. Sebuah treler kemudian melanggarnya.

Beliau menyetakan mangsa yang terbunuh dikenalpasti sebagai pelajar tingkatan tiga Khairul Anuar Azhan dan Maysara Zaidi, kedua-duanya berumur 15 tahun dan guru Siti Hajar Mohamad, 33.

Basarah Saad, 45, seorang penumpang dari bas yang lain yang berhenti kerana membantu juga terbunuh apabila treler tersebut merempuh bas yang terbalik.

Beliau berkata 22 orang mangsa yang tercedera mendapat rawatan sebagai pesakit luar di Hospital Slim River Hospital sementara lima yang lain cedera parah dimasukkan ke dalam wad.

Supt Md Tahir berkata pemandu bas dan treler berkenaan ditahan untuk membantu siasatan.

Guru Biologi Azria Hani, 31, menyatakan kumpulannya telah berlepas dari Kulim jam 11.30 malam semalam ke Kuala Lumpur sebelum ke Genting Highlands.

Pelajar tahun 3, Mohd Shah Redzuan Samsudin, yang patah tangan, pada mulanya mereka di dalam bas hanya mengalami cedera ringan semasa bas terbalik.

"Tetapi apabila treler datang merempuh kami, saya melihat rakan-rakan saya tercampak keluar dari bas.

"Terdapat limpahan darah sana sini dan pelajar menjerit kesakitan," tambahnya.

07 di ipoh - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

07 di ipoh - Google Blog Search


Tukar Tiub: PROGRAM MALAM INI <b>DI IPOH</b>

Posted: 15 Mar 2012 10:31 AM PDT

Some readers of this blog have contacted Google because they believe this blog's content is objectionable. In general, Google does not review nor do we endorse the content of this or any blog. For more information about our content policies, please visit the Blogger Terms of Service.

07 di kuala kangsar - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

07 di kuala kangsar - Google Blog Search


MENGEMASKINI MAKLUMAT PERALATAN ICT <b>DI</b> BAHAGIAN <b>...</b>

Posted: 19 Feb 2012 06:03 AM PST

By admin, on February 19th, 2012

Kepada,
Pengetua / Guru Besar,
Sekolah-Sekolah Daerah Kuala Kangsar.

 Tuan ,

MENGEMASKINI MAKLUMAT PERALATAN ICT DI BAHAGIAN PENTADBIRAN SEKOLAH 2012.

Dengan hormatnya perkara di atas adalah dirujuk.

2.          Sukacita dimaklumkan Sektor ICT Jabatan Pelajaran Perak sedang mengemaskini maklumat berkaitan Peralatan ICT terkini di sekolah.

3.         Maklumat berkenaan hanya melibatkan bahagian pentadbiran sekolah dan peralatan ICT di makmal sekolah  TIDAK termasuk dalam pengemaskinian maklumat ini.

4.         Mohon ikuti langkah berikut untuk tujuan berkenaan,

4.1       Sila layari Portal PPD Kuala Kangsar dan muat turun data berkenaan

4.2       Tambah ruang "insert cell" sekiranya ada penambahan

4.3       Padam ruang "delete cell"  sekiranya perlatan tersebut telah hapus kira

4.4       E-melkan semula data berkenaan kepada  zairish64@yahoo.com.my  sebelum atau pada 24 Februari 2012.

5.         Perhatian dan kerjasama Tuan dalam hal ini amatlah dihargai dan didahului dengan ucapan terima kasih.

Sekian.

Dari unit ICT,

PPD Kuala Kangsar.

Download data berkenaan di sini Maklumat ICT Sekolah-Sekolah Kuala Kangsar 2012 (313)

07 di tanjung tualang - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

07 di tanjung tualang - Google Blog Search


RAKYAT MARHAEN: Tanah k&#39;jaan <b>di Tg Tualang</b> bertukar tangan

Posted: 25 Jan 2012 01:23 AM PST

Kawasan itu pada suatu ketika dahulu menempatkan blok quarters kediaman, bangunan pejabat dan sebuah surau untuk pusat transit Pendatang Asing Tanpa Izin (Pati).
PETALING JAYA: PKR Cabang Pasir Salak menggesa Pejabat Daerah dan Tanah Kampung Gajah, Perak menyiasat dan membuat pengesahan terhadap status sekeping tanah di Tanjung Tualang.
Penyelaras parlimen Pasir Salak, Abdul Razak Alias berkata, lokasi tanah tersebut terletak agak bertentangan dengan Ladang Agro Koperasi Atlet Malaysia Berhad (KAMB) di Tanjung Tualang, Perak, kira-kira 11 km ke arah bandar Kampung Gajah.
Menurutnya, kawasan itu pada suatu ketika dahulu menempatkan blok quarters kediaman, bangunan pejabat dan sebuah surau untuk pusat transit Pendatang Asing Tanpa Izin (Pati).

"Kemudiannya kawasan itu dijadikan tempat Operasi Jabatan Pertahanan Awam (JPA3) di jalan utama Tanjung Tualang – Kampung Gajah.
"Tetapi sejak 10-12 tahun kemudiannya, dikhabarkan tanah tersebut telah bertukar milik kepada salah seorang ahli politik (bekas Adun tempatan) dan tanah tersebut bertukar menjadi ladang tanaman kelapa sawit," kata beliau dalam email kepada FMT hari ini.
Razak mendakwa ramai penduduk tempatan meragui bagaimana tanah milik kerajaan negeri yang lengkap dengan infrastrukturnya  tiba- tiba boleh bertukar tangan menjadi milik persendirian.
"PKR merasa sedih dan kesal kerana infrastruktur yang dibina telah reput dan terbiar begitu sahaja dan ini merupakan pembaziran wang rakyat dan menggesa pihak berkuasa menyiasat perkara ini dengan kadar segera," katanya.

07 di jelapang - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

07 di jelapang - Google Blog Search


<b>JELAPANG</b>: NAJIB LEBIH POPULAR DARI KERAJAAN

Posted: 09 Mar 2012 04:50 PM PST

[unable to retrieve full-text content]Mengikut kajian yang dilakukan oleh Merdeka Center, populariti Perdana Menteri meningkat 10 peratus, kepada 69 peratus dan antara sebabnya ialah pemberian RM500 di bawah program BR1M kepada golongan ...

07 di bukit merah - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

07 di bukit merah - Google Blog Search


Lessons from <b>Bukit Merah</b>

Posted: 20 Mar 2012 12:26 PM PDT

Will the Gebeng story be a replay of the tragic saga that began in 1979 and is yet to end?

Bukit Merah

by Stanley Koh of Free Malaysia Today

To understand today, we sometimes have to look back at yesterday. To understand why there is so much opposition to the Lynas rare earth plant, we have to look at the sad history of Bukit Merah New Village, just a few kilometres south of downtown Ipoh.

Life changed forever for the mainly Hakka community of Bukit Merah after Asian Rare Earth Sdn Bhd (ARE) began operations there in July 1982 to extract yttrium, a rare earth, from monazite.

Within a few years, the villagers began noticing physical defects in their newborns, and at least eight leukaemia cases were confirmed. Medical examinations on children in the area found that nearly 40% of them suffered from lymph node diseases, turbinate congestion and recurrent rhinitis. Seven of the leukaemia victims have since died.

Equally heartrending is the parallel story of the villagers' attempt to stop the ARE operations. It was a saga that ran for more than two decades, and it pitted the villagers, helped by various civic organisations, against big business and powerful state authorities. An exercise to decommission the ARE plant finally began in 2003, but the work to decontaminate the area is still going on and is estimated to cost RM300 million. The New York Times called it "the largest radiation cleanup yet in the rare earth industry".

ARE was a collaboration between Mitsubishi Chemical Industries Ltd (35%), Beh Minerals (35%), Lembaga Urusan dan Tabung Haji (20%) and several Bumiputera businessmen (10%). The company was incorporated in 1979.

The Penang Consumer Association has compiled a chronology of events in the Bukit Merah tragedy to help us appreciate the tenacity of Malaysians who rose to act to protect their health and environment against a government that placed profit before the people's welfare.

Here are some highlights:

1979

Soon after it was incorporated, ARE seeks the advice of the Tun Ismail Research Centre of the Science, Technology and Environment Ministry about radioactive waste produced by processing monazite. It is decided that the waste, the property of the Perak state government, would be stored with a view to profiting from it as a source of nuclear energy.

1982

June: Residents of Parit, Perak, learn that the government has earmarked a nine-acre site in their vicinity as a storage dump for ARE's radioactive waste. They protested against this and gained the support of political and social organisations. The government scraps the plan and begins to look for another dump site.

July 11: ARE factory begins operations

1983

In November, residents of Papan, adjacent to Bukit Merah, find out that ARE is building trenches outside their town to store radioactive waste. The site was picked by the government.

1984

May 24: About 6,700 residents of Papan and nearby towns sign a protest letter and send it to the Prime Minister, the Perak Menteri Besar, the Health Minister, and the Science, Technology and Environment Minister.

May 31: About 200 residents from Papan protest against the proposed waste dump. They block the road leading to the site.

June 5: Prime Minister Dr Mahathir Mohamad says the government has taken every precaution to ensure safety and that construction of the Papan dump will go ahead.

June 18: About 300 Papan residents demonstrate for the second time against the proposed location of the dump.

June 28: The Science, Technology and Environment Minister Stephen Yong states that the Papan dump is safe because it is being built according to stringent standards. He challenges critics to prove that the dump will be hazardous to health and the environment. Meanwhile, ARE is dumping thorium waste into an open field and a pond next to its factory.

July 1: About 3,000 people, including women and children, hold a peaceful demonstration against the Papan dump.

July 18: A Bukit Merah Action Committee is formed, comprising residents of Bukit Merah, Lahat, Menglembu and Taman Badri Shah, to support the Papan residents. Sahabat Alam Malaysia (SAM) sends a memorandum to the prime minister stating that radiation levels at the open field and pond next to the ARE factory are too high.

Sept 19: Three experts from the United Nations' International Atomic Energy Agency (IAEA) visit the Papan site at the invitation of the government. They declare the trenches there as unsafe.

Oct 5: A British physicist and safety analyst, William Cannell, is invited by the Papan residents to visit the dump. He finds the engineering work to be "extremely shoddy".

Oct 21: An American expert, Edward Radford, is invited by the Papan residents to review the dump. He finds that the site is unsuitable for radioactive dumping and that the walls of the trenches were too thin and cracked in some parts.

Nov 7: A Japanese industrial waste expert, Jun Ui, is invited by the Papan people to inspect the waste dump. He finds it unsuitable for storing hazardous waste.

Nov 28: The Cabinet discusses reports submitted by two regulatory bodies. The report by the British National Radiological Protection Board said that residents would be safe only if certain conditions were observed by the Perak government and ARE. The second report by IAEA said the trenches did not meet required specifications.

Dec 9: More than 1,500 residents in Papan stage a one-day hunger strike to protest against the government's decision to go ahead with the plan to locate the dump in Papan. Bukit Merah residents bring in a Japanese radiation and genetics expert, Sadao Ichikawa, to measure radiation levels at the open field and pond next to the ARE factory. He finds the levels there dangerously high, the highest at 800 times above the permissible level.

Dec 12: Acting prime minister Musa Hitam declares a personal interest in the Papan affair. He pays a visit to the dump.

1985

Jan 11: After a Cabinet meeting chaired by Musa Hitam, the government decides to relocate the proposed dump site to Mukim Belanja in the Kledang Range, about five kilometres from Papan and three kilometres from Menglembu.

Feb 1: Eight residents on behalf of themselves and the Bukit Merah residents file an application in the Ipoh High Court to stop ARE from producing, storing and keeping radioactive waste in the vicinity of the village. The Atomic Energy Licensing Act of 1984 is enforced. It ensures that operators of nuclear installations (including the government) are held liable for nuclear damage. A five-member Atomic Energy Licensing Board (AELB) is formed under the Act, with representatives from Puspati.

Oct 14: Justice Anuar Zainal Abidin of the Ipoh High Court grants an injunction to the Bukit Merah residents to stop ARE from producing and storing radioactive waste until adequate safety measures are taken. More than 1,500 residents of Bukit Merah turn up at court to hear the decision.

1986

Sept 22: ARE claims it has spent more than RM2 million to upgrade safety measures (as required by the court) that follow IAEA standards. It invites an American atomic energy expert, EE Fowler (formerly with the IAEA), to visit the factory. Fowler states that radiation levels near ARE facilities have met ICRP standards and that the factory is safe for operation.

Oct 5: About 3,000 residents in and around Bukit Merah stage a demonstration against ARE's plan to keep radioactive waste in its permanent dump in the Kledang Range.

Oct 28: Ichikawa, on his second trip to Bukit Merah, reveals that radiation around the ARE factory is still above the acceptable level. He is denied entry into the factory.

Nov 16: A team from AELB checks out a few illegal thorium waste dump sites in Bukit Merah. It is assisted by ARE ex-contractor Ng Toong Foo, who had carried out the dumping. Readings at one dump are between 0.05-0.10 millirems/hour, above the maximum safety level of 0.057 millirems/hour set by the ICRP.

Nov 26: Residents of Bukit Merah, Lahat, Taman Badri Shah, Menglembu, Papan, Falim and Guntong form the Perak Anti-Radioactive Committee (PARC).

Dec 8: Minister Kasitah Gadam of the Prime Minister's Department says that radiation levels at two illegal dumps in Bukit Merah checked by AELB are safe. He says that although the AELB found that the levels exceeded the normal radiation levels this does not pose a danger as such dumps are few in number.

1987

Feb 6 : Disregarding the High Court injunction to ARE to stop operations, the Malaysian AELB grants a licence to ARE to resume operations.

April 10: Fourteen foreign experts invited by PARC to Bukit Merah are denied entry into ARE. At a forum held in Bukit Merah, these experts concur that ARE presents severe health hazards.

April 12: About 10,000 people march through Bukit Merah in protest against the resumption of operations by ARE.

May 24: Federal Reserve Unit police disperse about 300 people demonstrating near the ARE plant. More than 20, including three women, are injured in two clashes. ARE's construction work for a road to the proposed permanent dump site in the Kledang Range is halted by residents.

July 23: A Canadian doctor, Bernie Lau, is engaged by PARC to set up radon gas detectors outside ARE. He finds significant amounts of radon gas escaping from the plant.

Sept 7: The hearing of the suit filed by Bukit Merah residents against ARE begins before Justice Peh Swee Chin in the Ipoh High Court. About 1,000 show up in court to give their support.

Sept 11: Residents march from Bukit Merah to the Ipoh High Court for the last day of hearing. Their number in the court grounds swells to 3,000.

Sept 18: Bukit Merah residents file contempt proceedings against ARE for breaking the injunction granted to them by the Ipoh High Court in 1985.

Oct 27: More than 100 people are detained under the Internal Security Act. Among them are PARC officials. They are freed after two months.

November : ARE starts building the permanent waste dump in the Kledang Range.

1988

Jan 25: The trial resumes.

1990

Feb 13: The trial comes to a close after 65 days of hearing stretched over 32 months.

1992

July 11: The people of Bukit Merah win their suit against ARE. The Ipoh High Court orders the shutdown of the ARE factory within 14 days.

July 23: ARE files an appeal at the Supreme Court against the High Court order. Mitsubishi Chemicals in Japan tells PARC that ARE filed the appeal without the corporation's consent.

July 24: Following an ex parte application by ARE, the Lord President of the Supreme Court suspends the High Court order to ARE to stop operations.

Aug 3: Over 2,000 people from Bukit Merah turn up at the Supreme Court to hear the appeal. However, the judges postpone the hearing to Aug 5 because of "pressure exerted by people picketing" outside the courtroom.

Aug 5: The Supreme Court allows an application by ARE to suspend the High Court order. According to the judges, the closure would bring hardship to the company and its 183 workers.

1993

March 15: The scheduled hearing of the appeal filed by ARE at the Supreme Court is postponed.

Dec 23: The Supreme Court says it overturned the High Court decision on two grounds. The court is of the opinion that ARE's experts were more believable in the results of the radiation tests. Secondly, the judges say, the residents should have gone back to the AELB to ask that it revoke ARE's licence, because AELB has the power to do so under the Atomic Energy Licensing Act. The Atomic Energy Licensing Act, however, does not have any provision for appeals by affected communities or the public for the revocation of a licence granted to a company.

Despite the success of ARE in their appeal, the company later stops operations and begins cleaning up, due to public pressure both nationally and internationally.

1994

Jan 19: ARE announces the closure of its Bukit Merah plant.

2002

Nov 6: ARE, in a letter to the Consumer Association of Penang, says it has not begun the decommissioning and decontamination of the Bukit Merah plant. It says this will happen only when the Perak government and ARE finalise an agreement.

2003

A decommissioning and decontamination exercise begins.

About seven years later, former premier Dr Mahathir Mohamad said "a small amount" of nuclear waste was buried in Perak.

"In Malaysia," he said, "we do have nuclear waste, which perhaps the public is not aware of. We had to bury the amang in Perak, deep in the ground. But the place is still not safe. Almost one square mile of that area is dangerous."

Following his remarks, The Star reported that 80,000 200-litre drums containing radioactive waste were being kept at the dump in the Kledang Range. The site is about 3km from Bukit Merah and Papan and about 15km from Ipoh. And the waste is thorium hydroxide, not amang.

The Papan-Bukit Merah story is a tragedy of betrayal of leadership. It is about people in power losing their moral compass to the pull of profit.

Will the Gebeng story be just as tragic?




Excessive radiation in <b>Bukit Merah</b> even after 18 years

Posted: 20 Mar 2012 06:04 AM PDT

Source: Malaysiakini - Kuek Ser Kuang Keng (View expressed here is solely the opinion of the source)

Radiation around the Asian Rare Earth (ARE) plant in Bukit Merah and its permanent waste dump site at Bukit Kledang, both in Perak, is still at a hazardous level - despite the factory having closed 18 years ago.

This disturbing finding was recorded by anti-Lynas group Save Malaysia Stop Lynas (SMSL) during a fact-finding visit to Perak over the weekend.
NONEAccording to SMSL chairperson Tan Bun Teet (right), SMSL members armed with radiation reading devices were not allowed to enter the plant and dump site, but the radiation readings around both locations showed worrying results.

The reading near the plant was around 0.19 microsievert per hour while the reading near the dump site stood at about 0.2 microsievert per hour.

Both readings, if extrapolated to annual basis, are beyond the safe level of 1 milisievert per year as advised by the Atomic Energy Licensing Board (AELB), Tan said.

The average background reading of Malaysia is 0.05 microsievert per hour.

NONE"It is regrettable that within the 1.7km buffer zone of the dump site, we still found fish breeding, as well as animal and vegetable farming activities (left)," Tan said.

AELB had earlier claimed that the plant site has been decontaminated, with radiation levels dropping from 0.65 microsievert per hour to 0.17 microsievert per hour, which is safe for human activities.

The board also claimed that it had requested the authorities to move illegal farms and squatters living within the buffer zone around the waste dump site.

NONEThe ARE plant run by Japanese company Mitsubishi Chemicals from the 1980s to the early 1990s, is blamed for spreading radiation poisoning inas a result of poor management of radioactive waste generated from processing tin tailings to extract rare earth.

The aftermath of the factory's operations has been one of the largest radioactive waste clean-ups in Asia, with a permanent dumping site set up at the foot of nearby Bukit Kledang.

The anti-Lynas movement has been using the ARE plant as an example to protest against the Lynas rare earths plant in Gebeng, Kuantan.

Members of SMSL also met with a former contractor who was hired by ARE to dump the radioactive waste.

According to Tan, the contractor, whose three employees carrying out the job have died at a young age.

NONEThe contractor said they just discarded the waste into empty plots of land within Menglembu and Lahat as ARE had not specified a dump site.

In other words, the polluted areas are larger than what the authorities had expected, and they are difficult to trace, Tan elaborated.

Tan is also disappointed with the Ipoh Hospital which, he said, did not trace the backgrounds of cancer patients over the years to determine whether they were from the affected areas.

This matter was conveyed to Tan by Dr Chan Chee Khoon, an epidemiologist from Universiti Malaya, who has been following the issue and has had discussions with the medical personnel of Ipoh Hospital.

"This shows that the government did not follow up on the health conditions of residents in that area," added Tan.

DIALOG RAKYAT: CAP gesa siasat projek arowana <b>di Bukit Merah</b>

Posted: 21 Mar 2012 11:34 PM PDT

KUALA LUMPUR: Persatuan Pengguna Pulau Pinang (CAP) menggesa kerajaan negeri Perak dan Kementerian Pertanian Dan Industri Asas Tani menyiasat secara terperinci pelaksanaan projek ternakan ikan Arowana di Bukit Merah, daerah Kerian.

Presiden CAP, SM Mohamed Idris (gambar) berkata, sejak projek itu bermula 10 tahun lalu banyak perkara berkaitan undang-undang tidak dipatuhi terutama mengenai kesan ke atas alam sekitar dan masalah kehidupan penduduk tempatan.

Katanya, gesaan itu dibuat oleh CAP berikutan laporan akhbar tempatan kelmarin (BH: 21.3.2012) mengenai pemalsuan dokumen oleh seorang pengusaha projek tersebut yang juga Pengarah Urusan Bukit Merah Akuakultur yang melibatkan 36 lot tanah seluas 28.8 hektar kepunyaan 21 penduduk Kampung Selamat, Simpang Empat Semanggol.

CAP, jelasnya kesal dengan kejadian itu kerana sebelum ini CAPmendapati terdapat banyak peraturan yang tidak dipatuhi para pengusaha projek ternakan ikan Arowana di kawasan tersebut tetapi tidak diberi perhatian serius dan diambil tindakan tegas oleh pihak berkenaan.

"Kami telah mengemukakan banyak persoalan berkaitan projek ini melalui surat rasmi yang dihantar kepada kerajaan negeri Perak, Kementerian Pertanian dan Industri Asas Tani, Pejabat Tanah dan Pihak Berkuasa Tempatan (PBT) sebelum ini namun projek tersebut terus dilaksanakan," ujarnya dalam satu kenyataan.

Selain tidak melakukan Kajian Kesan Ke Atas Alam Sekeliling (EIA) sebelum pelaksanaannya, beliau berkata tanah-tanah sawah yang terlibat dengan projek itu juga tidak ditukar status dari tanah pertanian kepada tanah industri.

Malah, menrutunya lagi pada tahun lalu (2011) CAP telah menghantar surat kepada Menteri Besar Perak menggesa projek itu dihentikan segera kerana ia boleh menjejaskan sumber bekalan air di Tasik Bukit Merah dan mengancam kehidupan 9,000 petani serta 200,000 pengguna air.

Beliau menjelaskan, air yang digunakan oleh sebuah kolam ikan Arowana seluas 0.4 hektar boleh digunakan untuk mengairi 12 hektar sawah padi.

"Jika di kawasan ini terdapat 3,800 buah kolam, maka lebih banyak air yang digunakan oleh pengusaha-pengusaha ikan hiasan itu.

"Akibatnya petani-petani di daerah ini akan terdedah kepada masalah kekurangan bekalan air untuk tanaman padi di kawasan sawah seluas 24,000 hektar termasuk juga tanah sawah di daerah Seberang Perai Selatan Pulau Pinang," ujarnya lagi.

Sehubungan itu, ujarnya CAP menggesa siasatan menyeluruh dan berterusan dilakukan segera ke atas projek ini dan tindakan tegas perlu diambil ke atas mereka yang terlibat dengan pelanggaran undang-undang yang ada.

Justeru, katanya CAP sekali lagi meminta pihak kerajaan menutup dan membatalkan projek tersebut kerana ia bakal mengundang berbagai masalah ke atas alam sekitar dan kehidupan rakyat.

"CAP percaya jika kerajaan tidak membatalkan projek ini daerah Kerian yang merupakan salah satu jelapang padi negara akan musnah dan ia boleh menggugat sektor pertanian dan sumber makanan untuk rakyat pada masa akan datang," katanya lagi.

07 di pasir salak - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

07 di pasir salak - Google Blog Search


Perak Historical Crew: Tragedi <b>Pasir Salak</b>

Posted: 29 Feb 2012 05:15 AM PST

SEGALA-GALANYA sudah tersurat. Tidak ada apa-apa yang boleh mengubah suratan takdir ini. Namun, setiap yang berlaku pasti ada sebabnya. Begitulah permulaan persengketaan di dalam keluarga diraja Perak selepas Sultan Perak ke-24, Sultan Ali Al-Mukamal Inayat Shah mangkat di Sayong pada tahun 1871.
Raja Muda Abdullah yang bersemayam di Batak Rabit sepatutnya mudik ke Sayong untuk ditabalkan sebagai sultan tetapi beliau enggan berbuat demikian. Ini mengakibatkan jenazah Almarhum Sultan tidak dapat dimakamkan selama sebulan, dan bagi menyelesaikan masalah itu, Raja Bendahara Ismail ditabalkan sebagai Sultan.
Akibat pertabalan itulah, perselisihan faham berlaku dan berlarutan di antara Raja Abdullah dengan Sultan Ismail. Memburukkan lagi keadaan apabila pergaduhan besar berlaku di antara dua kongsi gelap pelombong Cina iaitu puak Ghee Hin dan Hai San di sekitar Kelian Pauh dan Kelian Baharu. Akibatnya, peperangan puak berlaku sepanjang tahun 1861 hingga 1862 dan 1871 hingga 1874.
Pihak Inggeris yang tidak mahu kepentingan ekonominya terjejas terutama bijih timah telah menggunakan isu tersebut untuk mencampuri urusan negeri Perak.
Dengan penuh bijaksana, pihak Inggeris berjaya 'memerangkap' Raja Abdullah dan beberapa Orang Besar-Besar Perak untuk berunding di Pulau Pangkor. Turut dijemput dalam rundingan itu adalah wakil kongsi gelap Ghee Hin dan Hai San. Muslihat Inggeris gagal dihidu pihak istana sehingga termeterainya Perjanjian Pangkor pada 20 Januari 1874. Sejak itu, bermulalah perjuangan orang-orang Melayu Perak menentang Inggeris sehingga Residen Pertama Inggeris di Perak, J.W.W. Birch dibunuh pada 2 November 1875.
Walaupun peristiwa itu telah berlaku kira-kira 137 tahun yang lalu, namun kesannya masih boleh dilihat di Pasir Salak.
 

BLOG PERAK

Copyright 2010 All Rights Reserved