Sabtu, 30 Julai 2011

07 di pangkor - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

07 di pangkor - Google Blog Search


Kaum asing semakin ramai menjadi nelayan <b>di</b> Pulau <b>Pangkor</b> | Aduan <b>...</b>

Posted: 11 Jul 2011 04:51 AM PDT

Saya ingin meluahkan rase kecewa pada sesetgah pihak yang ambil sambil lewa hal ini. Di tempat saya di Pulau Pangkor, Perak kaum asing semakin ramai berkeja sebagai nelayan. Ini meyebatkan orang temptan tiada kerja.

Saya merasa tdak adil kerana phak tertntu tidak ambil tindakan tentang hal ini. Minyak subsidi disapu. Padahal miyak subsidi untuk rayat Malaysia.

Di tempat saya sekarang ramai yang megangur tiada kerja kerana pegambilan nelayan asing semkin berluasa. Kebayakan perkeja asing di sini hanya memakai pasport melancong bukannya pasport berkeja.

Saya merayu agar pihak tuan dapat mengmbil tindakan secepat yang mungkin kerana nanti Pulau Pangkor akan bertukar nama ke Pulau Asing. Sekian, terima kasih.

By: mohd riduan b mohd hadir

Aduan yang berkaitan:

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.

07 di ipoh - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

07 di ipoh - Google Blog Search


Ipoh SOHO, mercu tanda terbaru <b>di Ipoh</b> | peraktoday.com

Posted: 29 Jul 2011 12:57 AM PDT

Ipoh SOHO, mercu tanda terbaru yang bakal meletakkan Ipoh sebagai bandar raya yang moden seiring dengan trend dan gaya hidup wargakota di bandar raya utama seluruh dunia.

Projek yang dibangunkan oleh Kinta Saujana Sdn Bhd itu dijangka siap pada penghujung 2012 dengan menampilkan konsep Small Office, Home Office (SOHO) iaitu tinggal, bekerja dan berehat di bawah satu bangunan.

Pengarah Urusannya, Cheng Heng Keong, berkata projek Ipoh SOHO adalah yang pertama dibangunkan di Perak dan ia dijangka dapat menceriakan semula kawasan pusat bandar raya yang suram dengan mercu tanda bangunan yang serba moden dan menarik.

Syarikat itu katanya, akan membina 24 unit bangunan dengan ketinggian 3 setengah tingkat di tapak seluas 1.2 hektar yang terletak di kawasan strategik di tepi Jalan Sultan Iskandar Shah.

"Pada zaman antara 1950-1960an, aktiviti ekonomi begitu rancak di pusat bandar Ipoh dan sering berakhir hingga lewat malam tetapi kini keadaan itu sudah berubah apabila orang ramai lebih suka bersantai di kawasan pinggir bandar.

"Oleh itu, kita mengambil inisiatif membangunkan projek Ipoh SOHO di pusat bandar Ipoh bagi menceriakan kembali suasana di malam hari," katanya.

Menteri Besar, Datuk Seri Dr Zambry Abdul Kadir diberi penghormatan menyempurnakan majlis pecah tanah projek Ipoh SOHO di Ipoh, pagi ini.

Heng Keong berkata, konsep SOHO disasarkan kepada golongan profesional yang terbabit dalam bidang guaman dan khidmat konsultan yang membolehkan si pemiliknya bekerja dan berehat dengan selesa dalam di bawah satu bangunan.

"Antara kemudahan yang ditawarkan kepada pelanggan ialah kamera litar tertutup (CCTV) untuk faktor keselamatan dan taman di tingkat atas," katanya.

Sementara itu, Dr Zambry dalam ucapannya berkata, kerajaan memerlukan pembabitan sektor swasta dalam membangunkan negeri Perak.

Katanya, urusan yang berkaitan kelulusan projek perlu disegerakan oleh pihak berkuasa tempatan bagi memastikan kerjasama antara pihak kerajaan dan sektor swasta menguntungkan kedua-dua belah pihak.

"Dengan sokongan sektor swasta, kita yakin dapat melihat lebih banyak perubahan mengambil tempat di bandar raya Ipoh khususnya dan Perak amnya," katanya.

Dalam pada itu, beliau mahu bangunan lama dan warisan dikekalkan serta dipulihara sebaik-baiknya untuk menjadi tarikan pelancong.

Bangunan lama yang boleh dillihat di sepanjang Jalan Sultan Iskandar Shah dan Sultan Idris Shah perlu dicat semula dengan warna yang menarik, katanya.

"Saya juga berharap agar pemilik bangunan lama ini tampil membantu kita memulihara bangunan berkenaan untuk tatapan generasi akan datang dan tarikan pelancong," tegasnya lagi.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.

07 di malim nawar - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

07 di malim nawar - Google Blog Search


Taiping Mali: Anwar dok &#39;muhong&#39; <b>di Malim Nawar</b> malam tadi.

Posted: 27 Feb 2011 09:17 PM PST

Anwar sepatutnya fokus dan membantu Pas di Kerdau dan Merlimau dalam minggu ini, tetap dia bawa diri ke bekas pekan perlombongan di Perak iaitu Malim Nawar di sebuah restoran cina dekat sebuah tokong cina.

Kehadiran beliau ialah untuk membela diri dalam kes liwat kononnya sebuah konspirasi kerajaan untuk membunuh karier politiknya.

Malim Nawar temapat Anawar berceramah ialah kawasan yang di wakili oleh bekas Adun DAP yang meninggalkan DAP iaitu Kasvindar Singh

Seperti biasa Anwar berjanji akan membawa document perjanjian APCO dan lain lain rahsia besar kerajaan yang ada dalam 6 kotak yang disimpan beliau.

SPRM dan PDRM perlulah menyelongkar rumah Anwar dan Azmin untuk mendapatkan 6 kotak rahsia negara dan juga salinan perjanjian APCO.

Jika tiada wajarlah jika Anwar dipenjarakan kerana 'muhong' kepada rakyat Malaysia.
Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.

07 di bukit merah - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

07 di bukit merah - Google Blog Search


WHAT HAPPEN AT <b>BUKIT MERAH</b>?I DONN&#39;T CARE, START LYNAS,WELTOME TO <b>...</b>

Posted: 29 Jul 2011 10:13 PM PDT

[unable to retrieve full-text content]What Happen at Bukit Merah?i Donn't Care, Start Lynas,weltome to Bolehland 0 views. Caption this MEME now. Caption top. Caption bottom. Share link. We Recommend that you submit this to Reddit · HATE CRIME?, MORE LIKE DANCE TIME! ...

WHAT HAPPEN AT <b>BUKIT MERAH</b>?I DONN&#39;T CARE, START LYNAS,WELCOME TO <b>...</b>

Posted: 29 Jul 2011 10:15 PM PDT

[unable to retrieve full-text content]What Happen at Bukit Merah?i Donn't Care, Start Lynas,welcome to Bolehland 0 views. Caption this MEME now. Caption top. Caption bottom. Share link. We Recommend that you submit this to Reddit · HATE CRIME?, MORE LIKE DANCE TIME! ...

07 di kuala kangsar - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

07 di kuala kangsar - Google Blog Search


Harmony in My HeaD: Banjir Besar <b>di KuaLa KangsaR</b>

Posted: 08 Jul 2011 04:27 AM PDT

Nanti kalau korang datang Kuala Kangsar, time korang jalan2 dan ronda2... korang boleh la tengok tempat2 yg kena banjir suatu ketika dahulu. Boleh la imbas kembali peristiwa banjir besar ini iaitu sekitar tahun 1960'an...ketika itu ramai yang terkorban akibat banjir tersebut..ada yang memukul talam untuk meminta pertolongan..lama kelamaan suara itu sayup-sayup kedengaran menandakan ia tenggelam dibawa arus yang deras...Kononnya banjir dikuala kangsar nie berlaku akibat empangan yang pecah,..ntahlah..ku sendiri pon xtawu...mari kita mengimbau kembali nostalgia tragedi tersebut....
Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.

07 di menglembu - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

07 di menglembu - Google Blog Search


Sisa radioaktif masih bertaburan <b>di</b> Bukit Merah

Posted: 05 May 2011 07:00 PM PDT

Pada 28 tahun yang lalu, Ng Toong Foo, seorang peniaga berusia 38 tahun ketika itu, menerima tawaran projek pengendalian sisa kilang daripada Asian Rare Earth, kerana tertarik dengan harga tawaran yang tinggi.  Beliau mengupah empat orang pekerja, termasuk tiga orang pemandu lori dan seorang pemandu jentolak untuk mengangkut sisa buangan dari kilang.

Cecair sisa itu mengalir sepanjang proses pengangkutan, namun tidak dipeduli oleh sesiapapun.

Sehinggalah pada tahun 1984, apabila penduduk Bukit Merah, Papan, Menglembu dan lain-lain tempat bangkit menentang Asian Rare Earth kerana menghasilkan sisa yang toksik ketika pemprosesan rare earth, barulah Ng sedar.  "Baja" yang dimaksudkan rupa-rupanya thorium yang mempunyai radioaktif!

Apa yang mengejutkan, pihak yang berkenaan tidak memanggil Ng untuk menunjukkan lokasi di mana sisa itu dibuang, selepas pendedahan ini pada tahun 1985.  Justeru itu, sebahagian sisa tersebut masih berselerak di sekitar kawasan kilang Asian Rare Earth.  Menurut laporan akhbar ketika itu, Ng berkata sisa thorium itu bertaburan di kawasan bekas lombong, kebun, tepi kawasan perumahan dan jalan raya di sekitar Menglembu, Lahat, Jelapang, Pengkalan, Buntong, Simpang Pulai dan lain-lain lagi.

Lokasi buangan sisa

MerdekaReview telah berjaya menemui Ng Toong Foo di Menglembu, untuk mengimbas pengalamannya 20 tahun yang lalu.  Bagaimanapun, beliau enggan diambil gambar oleh wartawan.  Ng membawa wartawan ke lokasi di mana beliau membuang sisa tersebut.  Sepanjang perjalanan, beliau berkata, "situ ada", "sana pun ada"... nampaknya taburan sisa kimia tersebut agak meluas.

Sisa thorium dibuang di kawasan yang mana orang berulang-alik.  Kawasan ini adalah paya ketika sisa dibuang, dan kini sudah ditumbuh rumput.  Sukar untuk dikesan melalui mata kasar apakah yang pelik dengan rumpun tersebut.  Seandainya Ng tidak menunjukkan kami kawasan di mana lokasi pembuangan sisa itu berdasarkan ingatannya, tiada orang yang tahu bahawa sisa buangan itu berada di situ.

Paling mengejutkan, walaupun Ng telah mendedahkan di mahkamah bahawa pihak kilang tidak menetapkan tempat buangan sisa tersebut, dan beliau hanya membuang di merata-rata, namun tiada pihak yang berkenaan menghubungi Ng untuk meminta agar beliau menunjukkan lokasi buangan tersebut - sepanjang 25 tahun ini.  Lantaran daripada itu, Lembaga Perlesenan Tenaga Atom (AELB) dan pihak berkenaan yang lain nampaknya tidak memandang berat masalah sisa yang mempunyai radioaktif ini.

Menurut laporan Sin Chew Jit Poh pada 30 Oktober 1986, pakar radioaktif dari Jepun, Sadao Ichikawa ketika membuat kajian di kawasan pembuangan sisa muatan dua lori itu, mendapati paras radioaktif adalah lima kali ganda lebih tinggi dari paras selamat.  Selain itu, beliau berkata sisa thorium itu tidak akan hilang walaupun dibasahi air hujan, sukar dikesan apabila sebati dengan tanah, malah akan mengeluarkan bau.  Jadi ia belum terjamin bahawa kesihatan manusia tidak akan terancam jikapun disimpan dalam "gedung" tertentu.

Jadi, penduduk kawasan tersebut masih terdedah kepada ancaman radioaktif.  Tan Ka Kheng berkata, mangsa pertamanya adalah petani yang berkebun di situ jikalau sisa thorium tidak dikendalikan dengan baik.  Keduanya, radioaktif tersebut akan masuk ke dalam rantaian makanan melalui sayuran, dan seterusnya mengancam kesihatan penduduk.

Tiga daripada empat mati

Ketika mengimbas peristiwa 28 tahun yang lalu, "sisa ketakutan" masih terpendam dalam hati.  Menurut Ng Toong Foo, tiga daripada empat orang pekerjanya telah meninggal dunia pada usia yang muda, iaitu beberapa tahun selepas bekerja dengannya.  Ng pernah mengadu di mahkamah bahawa terdapat bintik merah pada tubuhnya.  Kini, terdapat pula bintik putih pada tangan, kaki, tepi bibir, dan tepi matanya.

Beliau enggan diambil gambar.  Ketika ditanya apakah puncanya, beliau berkata, "Tiada pun seorang dalam pertalian keluarga saya mempunyai benda (bintik putih) ini."

Beliau pernah memegang sisa toksik itu dengan tangan sendiri, dan beliau mengesyaki bahawa itulah puncanya bintik putih pada badannya.  Malah, beliau kini menghadapi masalah bernafas.

Beliau telah bekerja sebagai kontraktor untuk lebih 40 tahun.  Beliau berkata dirinya tertarik dengan harga tawaran kilang tersebut, maka terus menerima projek itu.  Pihak yang berunding dengannya hanya memberitahu bahawa sisa itu adalah "kek thorium" (thorium cake), tanpa menjelaskan apakah itu sebenarnya, malah juga tidak memberitahu di mana sisa itu harus dibuang.

Ng yang tinggal di Menglembu memberitahu MerdekaReview, pihak kilang memaklumkannya bahawa sisa ini boleh dijadikan "baja".  Jadi, beliau mengangkut sisa ini ke kebun pakciknya yang berhampiran dengan kilang.  "Banyak tempat yang saya tuang (sisa itu)... Masih boleh dikorek pada hari ini".

Beliau berkata, sisa thorium itu kelihatan bagai gum, kapur, berair dan ada mendakan, baunya masam.  Tikus dan lipas di kawasan buangan sampah hilang begitu sahaja apabila Ng membuang sisa itu ke kawasan itu, malah sayuran yang "dibajai" sisa thorium ini sangat "cantik" (kerana tiada serangga).  Namun, manusia akan berasa tidak selesa ketika mendekati bahan sisa tersebut.

Tidak akan terima projek ini kalau sedar ia beracun

Wartawan mengungkit semula peristiwa silam ini.  Selepas Ng Toong Foo mengisahkan ceritanya pada ketika itu, Pengurus Asian Rare Earth pernah menjawab bahawa Ng yang mengingkari arahan kilang dan membuang sisa thorium di merata-rata.  Menurut laporan New Straits Times pada 25 November 1986, pihak kilang mendakwa Ng menerima tawaran itu pada kemuncak perjuangan penduduk menentang kilang ini, lantas Ng seharusnya sedar akan bahayanya sisa thorium.

"Dia (pengurus) tidak berani untuk berkata sedemikian pada ketika itu.  Benda yang beracun adalah merbahaya.  Adakah dia akan berkata sesuatu yang benar?  Dia tidak mahu menulisnya dalam hitam putih.  Dia tahu bahawa kita tidak tahu," Kata Ng.

"Ia memerlukan lesen untuk menghasilkan sesuatu.  Kalau produknya beracun, maka kerajaan tidak akan meluluskan lesen kepadanya.  Benda yang diluluskan semestinya tidak akan mengancam kesihatan manusia.  Jadi, kerajaan yang menipu kami," tuduhnya.

Wartawan memetik kenyataan pihak kilang bahawa lokasi pembuangan sisa toksik ini telah ditetapkan.  Ng mempersoalkannya, "Buang di mana?  Tunjukkan saya!  Manakah lokasi pembuangannya itu?  Tunjukkan saya.  Kamu tidak tunjukkan saya, di mana lokasi yang diluluskan untuk pembungan sisa?  Hanya muncul selepas itu!"

Kilang Asian Rare Earth dibina pada tahun 1979 di kawasan perindustrian Bukit Merah, untuk mengekstrak itrium (sejenis unsur nadir bumi) daripada monazit, menghasilkan sisa buangan radioaktif sebanyak 2,250 ton setahun.  Namun demikian, AELB belum ditubuhkan pada ketika itu, maka pihak kilang tidak perlu memohon lesen khas.

AELB ditubuhkan pada 1 Februari 1985 di bawah Jabatan Perdana Menteri untuk memantau keselamatan tenaga atom di seluruh negara.  Asian Rare Earth mendapat lesennya pada Disember 1986, untuk teruskan pemprosesan kilangnya, sebelum dihentikan pada Januari 1994.

Oleh itu, dalam jangka antara binanya kilang pada tahun 1979, hinggalah penggunaan tapak pembuangan sisa radiokatif pada tahun 1991, sisa buangan kilang Asian Rare Earth tidak dikendalikan dengan baik.  Kalau bukan pendedahan Ng Toong Foo, kita tidak tahu bahawa sisa buangan radioaktif ini dikendalikan dengan cara yang sambil lewa.

Kerajaan menganggap isu rare earth telah melabuh tirai selepas tutupnya kilang Asian Rare Earth di Bukit Merah.  Padahalnya, sisa buangan ini belum dikendalikan dengan sebaik-baiknya, mendedahkan penduduk tempatan kepada ancaman radioaktif.

*Chan Wei See ialah Pemangku Ketua Pengarang MerdekaReview. Diterjemah dan disunting dari teks asal. Gambar-gambar lama di atas diambil daripada Hew Yoon Tat.
Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.

07 di changkat keruing - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

07 di changkat keruing - Google Blog Search


shalehudin: Ketua cawangan MCA <b>Changkat Keruing</b> mati dibunuh

Posted: 31 Jul 2010 08:33 PM PDT

LUMUT - Ketua Cawangan MCA Changkat Keruing ditemui mati, dipercayai dibunuh dalam perigi di sebuah ladang ternakan ayam di Changkat Keruing, Ayer Tawar dekat sini, hari ini.

Mayat Lim Ping Peng, 49, ditemui pada kira-kira pukul 6 pagi ini oleh anggota keluarga dan pasukan Rela yang mencarinya selepas dia tidak pulang ke rumah sejak semalam.

Ketua Polis Daerah Manjung, ACP Mohd Jamil Osman berkata, Lim sebelum itu keluar dari rumah untuk ke ladang ternakan ayam miliknya di Changkat Keruing yang terletak tidak jauh dari rumahnya pada pukul 8 pagi semalam.

"Mangsa yang baru lima hari dilantik sebagai anggota Majlis Perbandaran Manjung (MPM) bagaimanapun tidak pulang ke rumah seperti biasa sebelum ahli keluarga bertindak membuat laporan polis semalam.

"Selain melaporkan kejadian itu kepada polis, mereka (anggota keluarga mangsa) turut berusaha mengesan mangsa di ladang ternakan ayam itu," katanya kepada Bernama di sini, hari ini.

Mohd Jamil berkata, mayat Lim ditemui dalam keadaan kepala di bawah dan kaki ke atas dalam perigi yang mempunyai kedalaman lima meter itu, dan polis percaya lelaki itu dibunuh di tempat lain sebelum mayatnya dicampak ke dalam perigi itu.

Beliau berkata, dua pekerja ladang ternakan ayam itu yang merupakan rakyat Myanmar tidak dapat dikesan dan siasatan awal polis juga mendapati kereta pacuan empat roda milik Lim juga hilang.

Polis masih menyiasat motif kejadian dan sedang mengesan kedua-dua pekerja ladang ayam yang disyaki terlibat dalam kejadian itu, katanya.

Mayat Lim dihantar ke Hospital Raja Permaisuri Bainun Ipoh untuk bedah siasat.

Isteri mangsa Ling Mooi Kooi, 47, berkata kira-kira seminggu lepas, dua rakyat Myanmar datang berjumpa suaminya untuk meminjam wang sebanyak RM2,000 tetapi suaminya hanya bersetuju memberikan RM500 dan beliau tidak tahu sama ada wang itu telah diberikan atau tidak.

Beliau berkata, apabila suaminya tidak pulang selepas pukul 6 petang semalam dan cubaan untuk menghubunginya melalui telefon bimbit juga gagal, beliau meminta bantuan anggota keluarga dan pasukan Rela untuk mencari Lim.

"Mayat suami saya ditemui apabila seorang daripada kumpulan mencari ternampak kaki suami saya terkeluar sedikit daripada perigi itu," katanya ketika ditemui di tempat kejadian. - Sinar Harian

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.

07 di tapah - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

07 di tapah - Google Blog Search


Teratak Luahan Hati Si Gadis Purple: memori tercipta <b>di TAPAH</b> ROAD !

Posted: 25 Jul 2011 10:54 PM PDT

assalamualaikum w.b.t 

hye kawan2 asmah yg di syangi . .

korang semua apa habar ? 

hope korang semua sihat di samping orng tersayang 

hari nie asmah ade story sikit nk di share kan bersama korang . .

hujung minggu yg lepas asmah bercuti di rumah kak maria selama 3 hari . .

best tauk rumah dyer .lg best sbb ade budak kecik . . 

mmg best lerr . . 

asmah pg sane bukan saje2 tp umah kak maria ade kenduri . 

so kami semua dtg untuk membantu selain untuk bercuti 

KAMI ? hurmm bukan asmah sorang jewp tauk yg pegi ade lg yg pegi . . 

ari jumaat 2 buah kete iaitu kete kak maria ngan kete kak meed . 

asmah, amalina ngan erisna naik kete kak maria . .

kak syaz , suzy ngan daus naik kete kak meed . .

pastu hari sabtu tu ade satu lg kete yg dtg iaitu 

thiban, haziq, faiz ngan sheera. . 

heee ramaikan umah kak maria . . .

korang penah tgok x orang kenduri pakai suar track ngan t-shirt ?  

heee boleh plak mase kenduri kat umah kak maria kami perempuan pakai suar track 

kami semua x tukar baju sbb nk wat keje . .

tp mmg kelakar kot . . 

x penah di buat orang. . 

lepass kenduri kami semua gerak pg mandi di kuala woh . .

dah petang kot mase tu . .

so kami mandi kejap jewp . . 

mmg best la mandi kat situ , 

ada air panas lg tuh . . 

tp x leh bla bile ade orang nk cube2 mengorat kami . . 

kak maria straght to the point  tnyer nk ngorat yg mane satu . . 

rupanya dyer nk ngorat suzy @ liana . . 

hehhe kelakar kot tyme nie . . 

tyme thiban amat di perlukan kami semuackp thiban tu pakwe kami .

lepas2 mandi kami semua bertolak balik ke kuala lumpur . . 

kami semua plan smpai di hostel kami nk celebrate bufday haziq ngan ariff .

kami minta bantuan dr khai n the geng tuk belikan kek serta ibu kantin tuk masak tuk kami  .

ramai jugak la tyme nie . . 

happining giller . .

kami sampai2 jewp hostel terus main bola jaring . . 

mmg penat la . . 

tp enjoyyyy !

lepas main suprise pown diadakan . .

cuak kot muka2 dyerong mase lampu black out . .

satu hostel xde elektrik. . .

SUMPAH ! i will remember this moment forever n ever . 

sayang korang ketat2 . 

eh kawan2 panjang pulak asmah membebelkan . .

ckp sikit tp panjang . .

heee asmah nie bile dh membebel payah sikit nk berhenti . . 

oke la kawan2 sekian tuk entri kali nie. .

syukran sbb sudi singgah di teratak pujangga asmah !

p/s : asmah akan sematkan semua kenangan  didalam diari hidup asmah dan menjadi kenangan terindah. segala memori yg pernah tercipta diantara asmah dan korang semua akan sentiasa tersemat didalam pelusuk hati asmah.suatu hari nanti pasti asmah akan meningalkan korang BUT remember that korang sentiasa ada dalam ingatan asmah insyallah  

LUV U ALL DAMN MUCH <3

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.

07 di tambun - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

07 di tambun - Google Blog Search


SharpShooter: B-end pengsan <b>di</b> Bukit <b>Tambun</b>

Posted: 17 Jul 2011 06:21 AM PDT

Malam ini di Kg Valdor, masyarakat Cina memberi sokongan luar biasa di Majlis Makan Malam Keadilan Batu Kawan.

TKM 1 Dato Mansor Othman, YB Lee Boon Chai, YB Law Choo Kiang, YB Ong Chin Wen dan Siti Aishah Ketua Srikandi Malaysia adalah penceramah yang dijemput untuk berucap.

Siti Aishah membidas Rosmah tentang isu cincin berlian, mana mungkin itu adalah duit tabungan Rosmah, jika sehari seribu ringgit Rosmah simpan sejak dari kecil, ketika Rosmah berumur 50 tahun duit baru terkumpul RM18 juta. Nak bohong pun agak-agaklah Rosmah.. Rakyat tak bodoh sekarang.

YB Lim Boon Chai pula memakai baju KUNING bertulis KOTOR..itu sindiran buat umporno b-end..hahaha memang KOTOR umporno b-end..

Dengan sambutan luar biasa masyarakat Cina, P.Pinang mampu Pakatan Rakyat pertahankan dan InsyaAllah putrajaya akan dapat ditawan.

Sent by DiGi from my BlackBerry® Smartphone

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.

07 di padang rengas - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

07 di padang rengas - Google Blog Search


Ini Kisahku (^_^*): <b>Padang Rengas</b> ;-)

Posted: 10 Jul 2011 05:53 AM PDT

<!--[if gte mso 9]>Normal0falsefalsefalseEN-USX-NONEX-NONEMicrosoftInternetExplorer4

Assalamualaikum WBT…

Hai semua.. ape khabar? Harap anda semua sihat.. cuti hujung minggu ke mana? Saya dan rakan-rakan serumah ke Padang Rengas. Pada mulanya kami rancang untuk mandi sungai dengan geng2 rumah sewa ucu tapi pagi-pagi tadi masing-masing ada hal. Sorang kena ke maktab siapkan kerja kumpulan, pastu siapkan ABM untuk literasi.. Maaf ye ucu, nanti kita g same-same tau.. Plan ke Padang Rengas nie pun "last minute" punye plan. Plan dalam pukul 11 sebab bosan duduk kat rumah dan kebetulan pulak Kak Ain, salah sorang teman serumah nak pergi melawat mak angkat dia.. Kami yang lain ikut je sebab tak pernah jejak kaki ke sana..

Bertolak selepas usai solat zohor dengan menaiki 2 buah kereta. Kereta saya sebuah dan kereta Kak Ain sebuah. Ahli rombongan seramai 6 orang.. Perjalanan pergi terasa jauh giler, lenguh pinggan duk bawak keta tapi bila balik rase macam dekat pulak.. *memang adat kot sebab mula-mula pergi tak kenal jalan kan*..

Sepanjang perjalanan, mulut kami semua hampir terlopong melihat pokok-pokok yang lebat menghasilkan buah dan deretan kedai yang menjual pelbagai jenis buahan tempatan.. Hanya mampu telan air liur je *duit tak ada nak beli*.. Alhamdulillah tepat jam 3.30 petang kami selamat tiba di Padang Rengas. SUBHANALLAH, suasanan kampung yang sungguh tenang memang menyeronokkan ditambah dengan deretan pokok-pokok buah-buahan dan dusun-dusun yang memang amat menenagkan..*rindu dekat rumah*…

Selepas melawat Mak *mak angkat Kak Ain* kami melangkah ke rumah Opah pula. Hidangan goreng pisang mengenyangkan perut-perut yang letih berjalan jauh.. Kemudian kami kembali ke rumah Mak dan dihidangkan pula dengan buah-buahan seperti durian, manggis dan ditambah dengan laksa penang yang cukup lazat.. selesai makan kami menunaikan solat asar dan ke kebun belakang.. Ok, jom tengok gambar… (^_____^)



Kak Ain dan Mak

Kami di rumah Opah *dihidangkan dengan pisang goreng*

Laksa di rumah Mak

errrkkkkk ALHAMDULILLAH.. *sendawa durian* =)


di kebun limau belakang rumah

cubaan melangkah parit


bersama tuan rumah..(^___^)
pokok durian..

(^_____^*)

gambar terakhir..(^__^)

notakaki :: Kita tidak pernah tahu akan Takdir ALLAH SWT.. Syukur Alhamdulillah.. (^__^)

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.

07 di gerik - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

07 di gerik - Google Blog Search


weLcoMë tò my world : cuti hujung minggu ku <b>di gerik</b>

Posted: 24 Jul 2011 08:29 AM PDT

"assalamualaikum , name saye anis . mak saye kate saya dah cukup dewasa ewmm , maksud saye dah nak dewase" . <--- sudah terikut dialog "sekali lagi" laaa ....
 aku pergi melancong ke gerik . jawoh woooo ! jgn memaen . abes klas kol 1230pm then balek tuh trus tuka baju and gerak g amik cik ekin kt permai . b4 that , g singgah amik opah ROCK dulu . wahhh ! comey woo dy tydo .. hehehe (naseb xde pic jew)
dh cukup orang lam kete tuh mase ntuk meronggeng kt atz jalan leww .. perjalanan agk sunyi dan kekadang jew bunyi . xtaw nak sembang gapo , yg jadi bahan Xperiment kami adalah OPAH . yeay ! syok tgk die tydo . t kami mnx maaf lagi lha OPAH yew .. heee :D
dh smpai , cm bese lha salam gn puan rumah then dh nampak baby2 kt cituh , memang xboley nak p mana leww. kui3 . rindu plak kt 2 orang budak tecik tuh . hehehe
mumy ajak makan ntuk tengahari , pe lagi melantak leww . pstuh lepak2 jap then keje ntuk majlis sabtu . itu tujuan 1st nye datang gerik . huhuhhu
alamak ! terlajak tydo plak dh .. ayyyob !
tydo kol 1am , bangun kol 830am . bangun trus mandy . pnye Xcitednye .. hahaha
cm aku plak nak masuk boyan kan ? haa
hari ni adlh majlis cukur jambul anak buah bukan sedarah saya , MOHD ZAYYAD RAFIQI (btol dak taw eja nama dia)
dah selesai marhaban and cukur jambul ZAYYAD pe lagi makan leww . then AYAM dgn DEN2 datang , pas makan dorang ajak g tasek banding . sampai sane snap snap lew .. pantang taw ! hahahaha *pic akan dimasukkan kemudian . 
balek dr tasek banding , melantak nasik dgn kari kambing . hahaha ... ujan plak tuh , memang lew lapo .
then , ase cm sleepy aje . tp xboley tydo coz suda ptg . t gile plak jadinye . ewmm =="
blah malam plak , selesai mandy ceap2 g makan ciken chop . nyum nyum jew bunyi nye kan ? haaa
aku gn mumy lawan makan cpe paling cepat abes .. las2 , same same xabes .. wahahah 
harini bangun lagi lambat , pukol 9am then tetido balek sampai kol 1015am , trus g toilet brush the teeth and makan nasik goreng smbil tgk Dragon Ball .. wee~
lepas tuh , g mandy and ceap ceap nak pulang ke ipoh . tapi plan xterus pulang , singgah ke kuala kangsar ntuk jumpa mother in law mumy lew.. hehehe ..
tersnyum mumy sampai ke dahi .. :)
sampai sane , ade rahim , din , wan , padil and amar . wow ! cm kenduri la plak kan ? padahal sesaje jew . makan laksa buatan mother in law mumy .. 
tyme tuh kenyang , makan sikit je lah .. hayya =="
dah tuh , kami pon pulang dengan pakcik ayam saya . dok sebelah mumy saya lha . hehehe .. comey jew tgk dorang tuh .. hahaha 
then sampai suda d rumah saya .. 
ryndu seyh sama tucing saya nie ... pe lagi , bully lew .. kui3 ...
tnx to mumy , t ajk algi ea. . kuang3 -acah jew-
salam sayang dari reporter yang sengal dan gedix

♥thanks for read♥

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.
 

BLOG PERAK

Copyright 2010 All Rights Reserved