Ahad, 16 Disember 2012

07 di seri iskandar - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

07 di seri iskandar - Google Blog Search


Ajijoi: Himpunan Kebangkitan Rakyat <b>di</b> Bandar <b>Seri Iskandar</b> hari ini

Posted: 15 Dec 2012 04:19 PM PST


Himpunan Kebangkitan Rakyat (HKR) peringkat negeri Perak akan diadakan pada hari ini 16 Disember 2012 bermula jam 3 petang sehinggalah 12 malam, bertempat di Bandar Seri Iskandar, Perak.

HKR Perak adalah siri himpunan rakyat terakhir sebelum Perhimpunan Kebangkitan Rakyat Peringkat Nasional yang akan berlangsung pada 12 Januari 2013.

Antara matlamat himpunan adalah sebagai persediaan untuk himpunan yang lebih besar dan utama di Kuala Lumpur, membawa masyarakat memahami isu-isu utama negara menjelang PRU13 dan menggerakkan jentera parti dan NGO ke arah menyuntik semangat perubahan dalam masyarakat.

Aturcara

Program akan bermula seawal 9 pagi dengan pertandingan futsal 7 sebelah.

Konvoi berkereta dan motosikal yang bermula jam 10 pagi daripada segenap pelusuk negeri Perak dijangkakan akan tiba di Bandar Seri Iskandar jam 5 petang dan bakal turut serta di dalam Pameran Superbike, Vespa Klassik, Scrambler, Skuter dan juga Kereta.

Acara untuk Pemuda, Wanita dan Pertandingan Melukis untuk Kanak-Kanak turut diadakan serentak.

Konsert 'Bangkit Bro Bangkit' yang menampilkan Ito Blues Gang, Zuar XPDC, Nik Jidan, 2BS dan Airmas bakal menghangatkan suasana petang himpunan.

Dewan Ulama dan NGO-NGO Islam akan memimpin Solat Maghrib, Isyak dan juga Solat Hajat.

Bermula jam 8.30 malam pula, Pentas NGO akan memaparkan ceramah dan ucapan-ucapan daripada kumpulan Bersih, Anak, Kerabat, Royalti, SAMM, ABU, Bukit Merah Community, Save Teluk Rubiah dan lain-lain lagi.

Jam 9.30 malam, persembahan artis daripada Ito Blues Gang, Nik Jidan, Sivaguru dan lain-lain.

Pidato Pimpinan Rakyat dan penyampaian hadiah pertandingan akan bermula sekitar jam 10 malam sehinggalah berakhirnya pada jam 12 tengah malam.

Datanglah beramai-ramai bagi menyemarakkan program yang telahpun diatur bersama ini.

"BANGKIT BRO BANGKIT"

07 di seri manjung - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

07 di seri manjung - Google Blog Search


aeon <b>seri manjung</b> tawar 1000 peluang pekerjaan - bicara perjuangan

Posted: 08 Dec 2012 12:30 AM PST

AEON Co (M) Berhad terus mengembangkan lagi empayarnya apabila membuka sebuah lagi cawangan pusat membeli belah AEON di Seri Manjung yang beroperasi sejak 4 Disember lalu.
Selepas pembukaan cawangan di Ipoh Station April lalu, Seri Manjung merupakan outlet ketiga di negeri Perak selain AEON Kinta City.
Pengerusinya, Datuk Abdullah Yusof berkata, pembukaan AEON cawangan Seri Manjung itu menandakan satu lagi pencapaian syarikat itu dalam menambah bilangan cawangan di seluruh negara.
"Ia sejajar dengan hasrat kami sejak ditubuhkan 28 tahun lalu bagi membantu memajukan perkhidmatan peruncitan serba moden untuk memenuhi keperluan pengguna di negara ini," katanya.

Abdullah berkata demikian ketika berucap sempena majlis perasmian Pembukaan Pusat Beli-Belah AEON cawangan Seri Manjung, sebentar tadi.
Menteri Besar, Datuk Seri Dr Zambry Abd Kadir diberi penghormatan merasmikan pusat beli belah terbaru AEON itu yang dibina di kawasan seluas 31.26 ekar dengan kos perbelanjaan bernilai RM44 juta.
Dalam perkembangan berkaitan, Abdullah berkata, Manjung merupakan kawasan strategik kerana berpotensi mempunyai kemajuan pesat berdasarkan pelbagai perancangan pembangunan yang dilakukan oleh kerajaan negeri.
Sementara itu, Pengarah Urusannya, Nur Qamarina Chew Abdullah berkata, pembinaan AEON Seri Manjung ini berbeza dengan yang cawangan lain apabila mengadaptasikan konsep Pusat Beli – Belah Komuniti Anda.
"Kini penduduk sekitar pusat beli-belah boleh menganggap ia sebagai sebahagian daripada mereka kerana berkedudukan strategik dan bersesuaian bagi memenuhi segala keperluan mereka," katanya.
Pembukaan cawangan di kawasan itu juga telah berjaya menyediakan lebih 1,000 peluang pekerjaan untuk penduduk sekitarnya.

07 di bukit merah - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

07 di bukit merah - Google Blog Search


Family Day - <b>Bukit Merah</b> Laketown Resort - Story of My Chantique

Posted: 12 Dec 2012 09:12 PM PST

As-salam, 

Aduiii..lg 6 hari dah nak kena submit pre-dissertation report..bley ke siap ni.. huhu..insyaAllah..dengan dugaan laptop buat problem nye, dengan keadaan diri yang sudah terkena sindrom 'malas'..naseb la takde morning sickness teruk2 sangat..alhamdulillah..ya Allah, kuatkan la diri dan hati hambamu ini..aminn..semoga Masha dapat menyelesaikan thesis ini dalam masa yang ditetapkan..

Alamak, sorry..bukan nak membebel dengan masalah Masha, juz nak story pasal last weekend..office InfoTech ada mengadakan program ala2 Family Day dan lebih kepada aktiviti untuk anak2 staff. Theme Program ni namanya : Program Transformasi IT : Merintis Sokongan Komuniti. Bertempat di Bukit Merah Laketown Resort dari 7/12 - 9/12..Memang best sebab dapat bawak family kita sendiri..Masha pon apa lagi musti la bawak hubby je kn..n baby dalam perot..merangkap honeymoon kali ketiga untuk tahun 2012 ni ..hehe..Semua aktiviti air kt Water Park, kitaorang main, tapi yang sukaneka xde la involve kn..hubby je involve..Masha tengok je..sebab doc pesan tak bleh nak lari lompat sangat..

Then the next day ada annual dinner, cabutan bertuah, pertandingan karaoke, pertandingan baby ceria,  pertandingan macam2 la..mostly untuk anak2 staff..Kte yang xde anak lagi ni tengok je la gelagat baby2 diorang..best pon ada..tak sabar nak tunggu baby kuar..hehe..Then the next day ktorang pergi melawat Pulau Orang Utan, melawat haiwan di Eco Park n naik Chairlift ala2 cabel car la..

Masha sebenarnya dah merasa pergi sini dulu2 zaman bujang, so malas nk excited sangat juz nak bagi hubby Masha merasa je la..Satu lagi pertandingan yang Masha masuk secara bersungguh2 ialah explorace..Explorace ni present dia sangat la gempak iaitu TV LCD Phillip 42" n set Home Theater Phillips..huhu..tu yang sangat beria2..naseb la explorace ni xyah nak kena lari2 sangat..Semua participant just kena jawab 14 soalan yang berkisarkan perjalanan peserta dari Rawang ke Bukit Merah..So kena alert la sepanjang perjalanan tu..Tapi maybe bukan rezeki Masha agaknya..melepas la hadiah itu..dan semalam baru pihak ajk emailkan jawapan kepada soalan explorace tu..sangat la tension bila tengok jawapan dia..Masha punya la jawab ikot skema jawapan xde nk bengkok2..serius..Tapi jawapan dia macam jawapan teka-teki pon ada..hehe...xpelah..next time dah tau la jawapan mesti tak logik punya la..So, tengok la soalan dan jawapannya seperti di bawah :



WARNA BIRU JAWAPANNYA DAN MERAH ADALAH KLU NYE  

(Jawapan n Ulasan Masha warna pink)

Soalan 1

 Emak !!!...ayah !!!...kita dah nak sampai. Eh..ada orang asli main bolala. Suku orang asli ape tu !!!.. wow dia skor .. Dimana ni mak.

SEMANGGOL

yang ni memang xlogik sebab semangGOL je ke jwpn dia camtu..Masha jawab kalo ikot logik - Suku Kaum Semai di Tapah, Kampar dan Gopeng, Perak.

Soalan 2.

Pahlawan ini satu-satunya pahlawan yang sampai bila-bila pun tidak akan menggunakan system matriks dalam timbangannya.

PANGLIMA BUKIT GANTANG

yang Masha admit la sebab Masha xtau jawapan dia, ada logik gak jawapan diorang kali ni..Masha jawab Dato Maharajalela

Soalan 3. 

Ish..Ish Ish.  Macam pesta bunga. Ada yang bawa masing-masing dan ada juga yang bawa beramai-ramai..Boleh ke tahan bungatu … 4 jam baru sampai Bukit Merah. Faizol !Kenapa bunga nie makin lama makin kecik ?.Kan aku dah kata tadi.Kaubawak bunga apa tu boleh sampai jadi macam tu ? 

BUNGA TAYAR

Jawapan ni sama dengan Masha jawab – Bunga Tayar makin lama guna makin haus..

Soalan4.

Ramping nya tak dapat ku rangkul

Panjang nya tak dapat ku paut

Cuba juga ku selaminya

Aduh hampIr lemas ku didakapnya

SLIM RIVER

Jawapan ni pon sama dengan Masha jawab – Slim River

Soalan5.

Mari mari mari sokong kami !!!.Apaitu?

 TEMA PROGRAM – TRANSFORMASI IT : MERINTIS SOKONGAN KUMUNITI

Yang ni Masha tak expect jawapannya ini kerana dekat area meja pendaftaran peserta time sampai bukit merah aritu ade meja Save Gaza!!, so Masha pon jawab – Save Gaza!!  

Soalan6.

Hati Hati Memandu. Kenapa pulak?

PAPAN TANDA LEMBU MELINTAS

Jawapan ni pon sama dengan Masha jawab – Papan Tanda Lembu Melintas. Masha siap lukis lagi la gambar signboard tu. 

Soalan7

Orang Perak memang mengenang jasa.Jurumudi  pun mereka abadikan.

TANJUNG MALIM

Tak tau kenapa jawapan dia Tanjung Malim, sedangkan asal usul nama Tjg Malim disebabkan di Tanjung tu ada orang yang alim ulamak, kenapa jawapannya jurumudi plak, sape tau sila habaq kat cheq mai..Masha plak google punye google, memang jumpa nama jurumudi di Perak p la jawab – Juru Mudi. Orang Kaya Kaya Seri Adika Raja Shahbandar

Soalan8.

Jaga-jaga Kanggaroo nak loncat tu.. Apa yang dibuatnya ?

PAPAN TANDA IKLAN KASUT ( Memadai sebut kasut ) ada dihujung terowong menghala utara

Soalan ni Masha xsure sebab xnampak pon kangaroo..tapi bak kata hubby Shue, dia nampak kilang Kanggaroo Courier otw nk pegi sini..so Masha jawab – Kanggaroo Courier.

Soalan9( 5 point)

A: Hampir sepurnama hamba meredah hutan, lembah, lurah,bukit dan bukau sebelum hamba tiba di  Bukit Merah ini.

B: Pasti tuan hamba kepenatan tu..berehatlah dulu tuan hamba. Sambil-sambil tu sembang-sembanglah laluan-laluan yang tuan hamba tempohi.

LEMBAH BERINGAN/LEMBAH BERNAM/BUKIT TAGAR/BUKUT BERUNTUNG/GUNUNG TEMPURUNG/BUKIT GANTANG ( LIMA SAJA)

Jawapan ni pon sama dengan Masha jawab seperti di atas – Lembah Beringin, Bukit Beruntung, Gunung Tempurung, Bukit Gantang, Bukit Merah

Soalan 10

Amboi..Infotech kalau memilih staf baru bukan main tinggi kelayakannya.Macam nak ambil saintis pulak..Nak cari staf yg betul2 intelek dan mempunyai komitment tinggi agaknya.Tetapi yang peliknya diperingkat UiTM tak kisah pun. Ada jawatanyang memerlukan kelayakan minimum saje.Apajawatan dan kelayakannya?

PENGARAH INFOTECH  / PMR

Kesianlah jawapan dia PMR..dah la Prof Madya plak tu..apejela diorg ni..huhu..masha ni ikot logic sangat..kalo ikotkan position paling rendah kt UiTM ni ialah – Pekerja Awam Gred R1, contohnya Pemandu. Dan kelayakan dia hanya lah perlu tamat darjah 6 sekolah rendah bantuan penuh kerajaan dan mahir dalam bidang berkenaan..tu je..huhu..

Soalan 11.( 2 point)

Sebuah landasan keretapi merentasi tasik merah telah dibina oleh British pada tahun 1885. Ianya berkembar dengan laluan kereta kuda bagi memudahkan perjalanan ResidenBritish Sir JWW Birch berulang- alik dari Taiping ke Port Weld (Kuala Sipitang). Tetapi beliau tidak menggunakan laluan kereta kuda tersebut. Kenapa ?

Tiada laluan kuda. Birch di Pasir salak ( semua fakta dalam soalan ini salah. Kenapa pening2 kepala ha ha )

Kalo ikot logic n hasil dari google, memang xde laluan kuda tu, sebab zaman tu diorg guna laluan keretapi je..then Masha jawab – Kerana laluan keretapi digunakan untuk mengangkut bijih timah disamping menjadi laluan perjalan dan perhubungan antara pekerja lombong bijih timah tu..

Soalan 12.

Kasihan sungguh stafInfotech ini.Masa hadapan nya pun tak Nampak apatah lagi masa silamnya.

ZAMANI -   (zaman ini biasa disebut zamanni : bila-bila pun zaman ni

Masha xtau jawapan dia, xtau la plak dia nama orang kn..huhu,,tapi kalo ikot logic Masha jawab– Staf kontrak dan Staf Sementara.

Soalan 13

A: Hurreiii !!!

B: Sukahati Nampak. Macam konfiden je nak dapat tv 42 "

A: Manakan tak nya tadi singgah R&R rawang kenyang betul makan nasi sedap pulak tu

Apa yang si A tu

IKLAN BERAS SUKAHATI ( dilebuhraya dekat R&R Rawang )

Ni pon Masha xtau jawapan dia, malas nak pk dah, Masha pon jawab– Nasi Lemak rm1.20. Sebab nya time berenti kt rnr Rawang tu masha makan nasik lemak sedap ni..hehe..

Soalan 14 

Eh..jangan la lentok kat abang. Tidur je la... kan abang tengah mandu nie...    ekleh !!sikit je tekan dan terbeliak la pulakmatanya ..

 Speed trap/AES

Masha xtau jawapan dia, tapi kalo ikot logic Masha jawab– Tekan break..kan kalo tekan break cket je akan kuar lampu kt belakang keter

Soalan 15 

Di Resort ni pelik sikit. Dia suruh kita rehat lepas tu suruh pegi. 

MESIN URUT GINTEL

Jawapan ni pon sama dengan Masha jawab seperti di atas – Mesin Urut Gintell.

  

So, kesimpulannya xyah la nk logic thinking sangat ye dek non kalo bertemu dengan soalan2 tricky camni..hehe..kelako pon ada..apela Masha ni kn..Masha btol 5 je kot dari 15 soklan..xpela..at least nanti dah bleh tanya orang lain soalan camni la gamak nye kn..hehe..sorry la membebel panjang saangat,,tu je la masha nk story kali ni..bubye...

07 di sungai siput - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

07 di sungai siput - Google Blog Search


Konvoi Kembara Oren disekat <b>di Sungai Siput</b> | Free MalaysiaKini

Posted: 03 Nov 2012 01:14 AM PDT

Satu konvoi yang diketuai pengerusi Persatuan Anak Peneroka Felda Kebangsaan (ANAK) Mazlan Aliman dilaporkan disekat oleh sekumpulan individu ketika cuba memasuki kawasan Felda Lasah di Sungai Siput, Perak.

Laman Harakahdaily melaporkan, Mazlan turut dikasari oleh beberapa orang individu dalam kejadian pada kira-kira jam 10 pagi itu.

"Kemungkinan lebih dari 100 orang yang menghalang dan mengepung kenderaan kami dan jumlahnya bertambah ramai.

"Kebanyakan mereka memakai baju berlogo Umno dan BN," katanya seperti dipetik Harakahdaily.

Gambar yang disiarkan bersama laporan itu menunjukkan sekumpulan individu berhimpun di antara beberapa buah kenderaan di atas sebatang jalan.

Ia juga menunjukkan kumpulan tersebut membawa bendera BN dan juga poster yang tertera slogan "Mazlan Aliman jangan rosakkan masa depan Felda".

Laman itu juga melaporkan, sekurang-kurangnya 10 orang anggota polis turut berada di tempat kejadian.

Dilaporkan, konvoi bersama 20 kenderaan dalam program Kembara Oren Selamatkan Felda – satu acara anjuran Lajnah Tanah dan Pembangunan Wilayah PAS Perak dengan kerjasama ANAK.

Program yang mensasarkan golongan peneroka itu, menurut Harakahdaily, bertujuan memberi penerangan mengenai isu berhubung Felda.

ANAK sebelum ini giat mengadakan siri bantahan ke atas usaha penyenaraian Felda Global Ventures Holding ke Bursa Malaysia.

NGO berkenaan juga mengadakan satu perhimpunan disertai 5,000 orang pada pertengahan Julai lalu bagi menyampaikan memorandum kepada Yang di-Pertuan Agong berhubung usaha penyenaraian tersebut.

07 di tronoh - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

07 di tronoh - Google Blog Search


SUARA PERAK: Pertandingan Karaoke Tamil <b>di Tronoh</b>

Posted: 06 Sep 2012 12:15 AM PDT

Terdapat ramai pemuda pemudi dan juga golongan orang yang berumur lebih daripada 50 tahun yang berbakat di DUN Tronoh. Pusat Khidmat DUN Tronoh menganjurkan Pertandingan Karaoke Tamil bagi penduduk-penduduk dari kawasan Jelapang, Menglembu dan Batu Gajah di Perak, untuk memberi peluang dan menunjukkan bakat dalam bidang nyanyian .
Pertandingan ini akan diadakan pada 9hb September 2012 bermula pada jam 7.00 malam di Bilik Gerakan DAP Tronoh, di Pekan Tronoh.
Yang berminat, harus melebihi usia 16 tahun dan beralamat di Jelapang, Menglembu ataupun Batu Gajah di dalam kad pengenalan mereka.
Lain-lain terma bagi memasuki pertandingan ini boleh didapati di dalam Borang Penyertaan yang dikeluarkan oleh pejabat Pusat Khidmat DUN Tronoh di Taman Saujana, Batu Gajah, nombor telefon 05-2882105. Yang berminat boleh juga menghubungi Sdr Vijakumar 0162808357 atau Puan Shanthi 011-16465173.
Orang ramai dijemput datang beramai-ramai untuk memeriahkan lagi pertandingan karaoke Tamil yang julung kali diadakan di Pekan Tronoh ini. 

07 di taiping - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

07 di taiping - Google Blog Search


Dari Penjuru Ini: Bermuzium <b>di Taiping</b>

Posted: 25 Nov 2012 05:59 PM PST

Haritu masa pi Taiping, cek singgah di muzium dulu. Cek suka muzium.
Di sebelah sini adalah muzium, di sebelah sana adalah penjara. Ok.
When I arrived, it started to rain. Tapi adakah cek peduli? Obviously not. Payung bukanlah untuk dijadikan perhiasan di dalam kereta. Juga, semua barang tetap akan lingkup jua akhirnya. Jadi kita guna sampai lebam.
Pameran di muzium ni terbahagi kepada beberapa bahagian tapi cek tak boh la semua gambaq naa. Jenoh. 
Mula-mula masuk jumpa bahagian pameran sejarah haiwan dulu.
Rangka gajah. Katanya 55 juta tahun dulu ada 500-600 spesis gajah yang telah dikenalpasti tapi sekarang ni cuma tinggal 2 spesis saja yang masih kekal naa. Sedih. Sebelum keluaq ayaq mata, cepat-cepat cek berlalu dari bahagian ni.
Antara bahagian yang cek berkenan ialah pertukangan perak.
Tahukah anda bahawa rupa anda sangat manis, wahai pelita minyak? 
Bawakan minyak tanah tu, Siantan! Bapak mau nyalakan pelita ni, sudah mau malammm!
Lepas tu buatkan kopi untuk bapak dalam teko warisan nenek kau tu ya Siantan! 
Bawa ubi rebusnya sekaliii.
Mana cembul dan bekas sirih, Siantan? Di mana kau letak?
Dibawa ibu ke rumah sebelah, bapak.
Hisy ibu kau tu, macamlah di rumah sebelah tu takdak bekas sirih.

Ok sudah-sudahlah dialog merepek tu.

Pahar tempat letak barang hantaran naa.
Congkak Ikan. Guna biji saga sebagai "buah".
Congkak Kepala Burung. Siap ada kaki tu, terlalu comel.
Lepas tu cek naik atas pulak ke bahagian Galeri Orang Asli dan Tembikar. Sesungguhnya negeri Perak dan Labu tidak dapat dipisahkan. 

Ada banyak jenis Labu yang dipamerkan macam Labu Belimbing, Labu Gombol Panai, Labu Tanah, Labu Gelugur, Labu Lepap, Labu Air (dari buah labu tu), Labu Pucung, Labu Tela, Labu Belalai Gajah, Labu Bocong...ya Rabbi, banyak sungguh. Berpinau mata cek tengok semua. I LIKE.
Plus, more adorable items like...
Terenang Bertutup Berkaki Tiga. Tang kaki tu tak bleh tahan tengok, comel bangat. Kuci kuci.

Ini sejenis dapoq yang diperbuat dari tanah liat. Dapoq ni digunakan dalam masyarakat Bajau Laut di Sabah. Depa guna untuk masak dan jugak untuk simpan makanan masa berada di laut. Di rumah pun ya jugak. Portable stove ni.
Bahagian galeri Orang Asli pulak. Berakit-rakit ke hulu, fewit. Cek belajaq teknik menembak senget ni dari sorang kawan. Tengkiu fren. Kalau tak senget, encek yang dalam gambaq kat belakang tu tak masuk frame.
Menurut keterangan yang ditulis, ini ialah model rumah yang didiami oleh suku kaum Temiar dan Semai di Perak sekitar tahun 60an hingga 80an.
Gadis Orang Asli ni memakai perhiasan diri yang lengkap mengikut budaya depa. Ada hiasan muka yang dicap menggunakan pengecap dengan dakwat yang diperbuat dari getah atau bunga-bunga berwarna (dari pokok hutan). 
Perhiasan telinga pulak diperbuat dari buluh, daun-daun dan bunga-bunga yang dikeringkan. Dimasukkan dalam cuping telinga yang ditindik. Ada jugak gelang buluh dan cucuk sanggul tapi tak nampak dalam gambaq ni. Sangat menarik.
Ini ialah Rantai Leher Gigi Kera. Katanya untuk dapat rantai yang sempurna macam ni memerlukan lebih kurang 100 batang gigi kera naa. Dipakai oleh kaum wanita semasa sebagai perhiasan diri semasa upacara sewang (ritual healing dance) dan semasa perkahwinan.
Mai cek kenalkan. Yang nombor 1 yakni yang atas sekali tu ialah Moyang Kancong Belangkas, yang nombor 2 ialah Moyang Taba Habok, yang ketiga ialah Moyang Hilak Kejil, yang nombor 4 ialah Moyang Jin Raya manakala yang akhir sekali yakni yang berwarna gelap tu ialah Moyang Gigi Besar. Kepercayaan orang, kita buat sebagai pengetahuan am. Ilmu nih.
Ok cukuplah cek menyeksa kengkawan dengan entri muzium cek ni kan. Inipun bukannya semua, setengah pun tak sampai, suku saja. 
I had a great time there. CCTV di situ menjadi saksi betapa gembiranya cek menembak di situ kerana macam biasa, cek pantang tengok kamera CCTV, mesti cek nak lambai-lambai. Dan juga depa ada bukti yang cek telah bercakap dengan barang-barang terlalu comel yang dipamerkan di situ. Seorang pelawat sewel dari Penang. Sabaq jalah.

07 di kerian - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

07 di kerian - Google Blog Search


Taiping Mali: Projek Tebatan Banjir <b>Di</b> Daerah <b>Kerian</b> Bermula <b>...</b>

Posted: 09 Nov 2012 08:24 PM PST

[unable to retrieve full-text content]Projek Tebatan Banjir Di Daerah Kerian Bermula Secara Berperingkat ... Bila PM makan di kedai Raju Nasi Daun Pisang. ... Kenapa Guan Eng Melompat Bila Najib Nak Bina 20 Ribu Rumah Mampu Milik Di Penang... 19 min ...

07 di gerik - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

07 di gerik - Google Blog Search


Gangguan bekalan air <b>di Gerik</b> pulih Selasa – Perak Today

Posted: 13 Apr 2012 06:13 AM PDT

Bekalan air yang terputus di kawasan Gerik sejak 5 April lalu dijangka pulih sepenuhnya Selasa ini, kata Pengurus Besar Lembaga Air Perak (LAP) Datuk Mohd Yusof Mohd Isa.

Beliau berkata, sebanyak 90 peratus daripada 7,200 rumah yang terputus bekalan air sudah menerima semula bekalan kelmarin manakala 10 peratus lagi pada Selasa ini.

Katanya, LAP terpaksa membuat penyambungan paip pintasan secara terus dari rumah pam kepada pengguna berikutan loji rawatan air Gerik V rosak akibat kejadian tanah runtuh.

"Kelewatan tersebut disebabkan LAP terpaksa menunggu satu unit Variable Speed Drive (VSD) dari United Kingdom yang akan tiba hujung minggu ini," katanya kepada pemberita di Gerik, hari ini.

VSD adalah alat bagi mengawal kelajuan motor yang mengepam air yang melalui paip pintasan ke rumah.

Beliau berkata, ketika ini terdapat hanya satu unit VSD yang dipasang dari rumah pam dan ia kekurangan kuasa untuk mengepam air ke semua rumah terbabit.

"Semua 700 rumah yang masih belum mendapat bekalan air berada di kawasan tanah tinggi dan kawasan pedalaman," katanya.

Katanya, paip pintasan yang dipasang itu akan kekal sehingga loji rawatan air yang baru siap.

Mohd Yusof berkata, bagi kawasan yang masih terputus bekalan air, LAP akan menyalurkan bekalan melalui lori tangki dan tangki statik.

Katanya, seramai 105 petugas termasuk 84 anggota Rejimen Askar Jurutera Diraja (RAJD) terbabit dalam kerja pemasangan paip pintasan dan penghantaran bekalan air.

- BERNAMA

07 di tanjung malim - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

07 di tanjung malim - Google Blog Search


jelajah dsai <b>di</b> sabak bernam dan <b>tanjung malim</b> - angkatan muda <b>...</b>

Posted: 04 Nov 2012 08:47 AM PST

6 November 2012 (Selasa)
1) 8.30 – 12.00 mlm – Ceramah Perdana – (P-Tanjong Malim)
2) Lokasi : Dewan Tokong Khai Kee Theng, Slim River, Perak
3) Penceramah:
i. YB Dato' Seri Anwar Ibrahim
ii. YBhg Dr Mohd Nur Manuty
iii. YB Nizar Jamaluddin
iv. YB Nga Kor Meng
v. YB Sivanesan
vi. YBhg Brigadier General (B) Dato' Abdul Hadi Khatab
vii. YBhg Chua Yee Ling
4) 8.30 – 12.00 mlm – Ceramah Merdeka Rakyat – (P- Sabak Bernam)
5) Lokasi : Dataran Tanah Lesen Parit Baru, Sabak Bernam, Selangor
6) Penceramah:
i. YB Dato' Seri Anwar Ibrahim
ii. YBhg Prof Dr Aziz Bari
iii. YBhg Shamsul Iskandar Mohd Akin
iv. YBhg Ustaz Sallehan Mukhyi
v. YBhg Cik Gu Bard

07 di kamunting - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

07 di kamunting - Google Blog Search


Dunia sebenar Shida: Kecoh Penampakan Pocong <b>di Kamunting</b> <b>...</b>

Posted: 15 Dec 2012 11:15 PM PST

   Assalammualakium, peace upon you
Korang tahu, hal penampakan pocong di Kamunting,Taiping dah kecoh sampai family shida pun turut dengar kisah ni. Pada mulanya hal ni berlaku di Kerian dan Kuala Kurau. Naik seram pula shida dengar, yerlah walau pun shida ni suka tengok cerita seram dan berhantu tapi tak la berani sampai nak bertemu. Ya allah jauhkan lah huhuh^^ sebelum adik shida ada beritahu yang hal ni dah kecoh dekat Group Taiping. Budak-budak dalam tu dah kecoh penampakan pocong di sekitar Kamunting,Taiping. aishhh^^ seram bangat deh! Blogger-blogger taiping ada ke yang dengar atau tahu hal ni??

di negeri perak - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

di negeri perak - Google Blog Search


satu lagi penyelewengan tanah rakyat <b>di negeri perak</b> - Cananglahnie

Posted: 15 Dec 2012 06:56 PM PST

'SATU LAGI PENYELEWENGAN TANAH RAKYAT DI NEGERI PERAK DI GADAI OLEH UMNO' 
Sekitar awal 80an Teh Lenggong amat terkenal di negeri Perak. Aroma dan citarasa Teh Lenggong ternyata berbeza dengan teh – teh yang lain. Produk ini suatu ketika dahulu menjadi kebanggaan penduduk Lenggong. Tanah milik kerajaan negeri seluas 700 ekar dibangunkan melalui PKNK ini telah memberi peluang pekerjaan serta maanfaat yang besar kepada penduduk setempat.

Lawatan dan tinjauan oleh Pengerusi Lajnah Pembangunan Tanah & Wilayah PAS Negeri Perak serta rombongan pada baru-baru ini mendapati sudah tiada sebarang aktiviti menanam teh di atas bukit tersebut dan hanya dapat dilihat rangka bangunan kilang teh Lenggong yang telah usang.

Seluruh kawasan ladang teh yang dikatakan berkeluasan sekitar 700 ekar telah digondolkan dan rombongan difahamkan oleh individu yang berada disitu tanah ladang teh itu telah diserahkan kepada satu syarikat perladangan milik persendirian yang sekarang giat menjalankan aktiviti penanaman sejenis pokok untuk industri kertas iaitu pokok 'eucalyptus'. Dari maklumat yang diberikan juga, difahamkan pokok jenis ini telah diharamkan penanamannya di beberapa buah negara seperti Brazil, Australia dan India. Penyelidikan melalui web seperti dibawah menjelaskan kenapa ianya diharamkan.

Sila Rujuk :

http://www.deccanherald.com/content/134708/govt-bans-eucalyptus-cultivation-parts.html

http://zeenews.india.com/news/karnataka/k-taka-bans-plantation-of-eucalyptus-and-acacia-on-forest-land_694703.html

http://www.climatemediapartnership.org/reporting/stories/maathai-calls-for-eucalyptus-ban/

http://www.wrm.org.uy/bulletin/150/Brazil.html

http://www.wrm.org.uy/bulletin/52/Brazil.html

Oleh yang demikian, pihak Lajnah Pembangunan Tanah & Wilayah PAS Perak memohon Dato' Dr Zamri Kadir (Menteri Besar Perak) yang juga merupakan ketua kerajaan pada masa ini supaya membuat penjelasan kepada rakyat negeri Perak keatas perkara berikut :

1. Apakah sebab ladang teh ini ditutup dan berapakah kerugian wang rakyat yang ditanggung oleh kerajaan Negeri Perak hasil penutupan ladang teh Lenggong ini?

2. Bagaimana tanah ladang teh Lenggong yang dahulunya dikatakan milik Perbadanan Kemajuan Negeri Perak (PKNP) dilepaskan kepada syarikat persendirian?

3. Tinjauan rombongan mendapati bukan sahaja tanah ladang teh yang diteroka malah hampir keseluruhan tanah persekitaran angagaran lebigh dari 1000ekar telah teroka. Adakah kerajaan negeri mendapat hasil hutan balak daripada tanah yang diteroka tersebut?

4. Bagaimana pihak berkuasa seperti Jabatan Perhutanan,Jabatan Alam Sekitar dan Pejabat Tanah Daerah membenarkan spesis pokok yang diharamkan di beberapa buah negara ditanam dikawasan ini kerana difahamkan ianya boleh menggangu sistem akeologi seterusnya memberi kesan yang buruk kepada penduduk Lenggong .

Haji Razman Bin Haji Zakaria
Pengerus Lajnah Pembangunan Tanah & Wilayah PAS Perak.

 

BLOG PERAK

Copyright 2010 All Rights Reserved