Isnin, 13 Jun 2011

07 di langkap - Google Blog Search

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

07 di langkap - Google Blog Search


Bunyi Kompang

Posted: 07 Jun 2011 09:28 PM PDT

Tahniah, tahniah kepada adikku yg berjaya menamatkan zaman bujang last weekend.
Hujung minggu ni di Langkap pulak.

Owh, sebelum aku tertinggal jemput anyone, kalau ada readers (kalau), please be invited to Faiz's wedding :

    • Tarikh : 11 Jun 2011 (12:00 - 2:30 pm)
    • Tempat : Dewan SJKC Wah Keow, Langkap (ok, aku malas lukis peta, sila google map)
Ada banyak gambar yg sepupu-sepapat pakcik makcik upload dalam facebook, aku je tak copy lagi. Nanti aku upload kat sini, ni kan office hour tak sempat nak mengupload. --> ok done!

Time nikah adalah amat sedih, at least to me. First time adik lelaki ku di akad kan. Apa yg aku sedih tahla, but aku sedih. I'm sure my SIL will take good care of him (apakah, aku pun bukannya jaga si Faiz nih), and she love him so much, tapi nak sedih jugak.

Maybe because, like it or not, marriage will bring a person to another stage of life. U won't be reversed to your previous stage.

Your priority change, your lifestyle unconciously changed, either for love or just for the sake of living your life.

Like it or not, my brother wudn't be able to always pick up my phone calls and listen to my crappy problems, he on the other hand will not call me to mengadu as before. Instead of only me and Atiqah missing during Hari Raya, Faiz will not be around to sometimes.

A bit selfish, I know.

But I'm happy for him, takkan lah nak pi simpan adik aku tu jgn bagi kawin2, tapi aku boleh pulak. And I'm sure she's the most suitable woman for him, and insya Allah for us. Hopefully, she'll be better than me sebagai in-law (aku dapat markah 50% je kot)

Tapi yang paling tak tahan adalah, Reen menambah bilangan manusia kurus dalam family aku. Stress ok bila kadar manusia overweight adalah rendah, chances is kalau aku turun 10KG pun, aku lah yg paling gemuk.

That my friends, is one of the reason aku hampir-hampir menitis air mata. Shesshhh.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

07 di gopeng - Google Blog Search

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

07 di gopeng - Google Blog Search


Aku budak Biology :): Malam <b>di</b> Taman <b>Gopeng</b>

Posted: 24 May 2011 06:55 AM PDT

P/S : GAMBAR NII AKU DAPAT DARI WEB JEPUN . DORANG PUN MAKAN NASIK PATAYA KE?

Anyeonghaseyo .
As usual , tajuk tak boleh blah . HAHA . kelakor aku tengok tajuk aku . korang tak gelak ? tak ? Hehh , less sensitivity ler tuu (demam PHYSIC) .

Tadi punyalah aku tengah sedap sedap duduk menghadap screen lappy aku nii , then tetiba ibu ajak pergi makan kat luar . Cihhh , dah la aku mandi pun belum (oppss XD) . Dah tuu kelam kabut aa aku pergi mandi , baju pun tibai je pakai mana2 . entah baju apa aku bedal -_____- .

Aku ingatkan nak makan kat Kay Ep Shii , rupanya makan kat restoran melayuu je -_____- . hemm . Tak pe tak pe , ni first time kitorang pergi restoran tuu . nak teraiii (try) sedap ke tidak . Lokasinya di Taman Gopeng

Malam agak suram tanpa disinari dengan cahaya taburan bintang . Aku dan family mengambil port betul2 di tepi jalan tuuu , agak bahaya port kami . Kemudian , nasib menyebelahi aku kerana dengan secara KEBETULANNYA group CINA NICHKHUN mengecek berkumpul di sebelah meja kami . Ngahahahahahohohohoho ~ Dapat usha kejap muka dye . Tehehe . eiittt , tak tahu siapa Cina Nichkhun ? Alerr dah nama pun Cina Nichkhun , komfem laa ikut muka Nichkhun ye dak ? Ada laa sikit sikitt .


Ahhh . Tak best pun makan dekat situu . Aku ingatkan nak order Nasik Goreng Cina , alih2 tak ada ? . Setahu aku , semua restoran yang bukak malam2 nii selalu ada je Nasik Goreng Cina . Wuwu tak dapat makannnnn -______- . Lastnya aku order je Nasik Pataya (ape benda entah aku pakai taram je) , tak pernah makan pun sebelum nii . Nasik dye banyak minyak . Baii de weii , roti canai punn ada . And you know what , perempuan yang buat roti canai tuu tauu . Siap bukan main ayu lagi . HAHA .

Kbaii ~ Nak baca Biology -_________-


Gomawo baca entry merapu Nana ! Nak komen click tajuk post okehh ?

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

07 di tanjung piandang - Google Blog Search

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

07 di tanjung piandang - Google Blog Search


Annie&#39;s Site - I loving <b>TANJUNG PIANDANG</b>~~My hometown

Posted: 03 Dec 2005 11:32 PM PST

Tg. Piandang is approximately 15km from Parit Buntar. It is situated at the mouth of the Sungai Tanjung Piandang (Tanjung Piandang River) which flows into the Straits of Melaka. Most people here involve in fishing field and paddy field. There are a lot fishing village~~~~ Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

07 di kampar - Google Blog Search

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

07 di kampar - Google Blog Search


Djuharman Arifin Maju <b>di</b> Pilkada <b>Kampar</b> | Riaupos.co.id

Posted: 01 Jun 2011 05:51 PM PDT

PEKANBARU (RP)- Kader Partai Amanat Nasional (PAN), Drs H Juharman Arifin Apt MP, menyatakan siap maju pada Pemilukada Kabupaten Kampar 2011-2016.

Ketua Majelis Penasehat Partai (MPP) DPW PAN ini yakin dirinya mampu membawa Kampar lebih maju jika terpilih sebagai Bupati Kampar periode 2011-2016.

Kesiapan mantan Wakil Ketua DPRD Riau maju di Pemilukada disampaikan pada jumpa pers Rabu (1/6). Hadir pada jumpa pers Wakil Ketua Bidang Informasi dan Komunikasi Publik DPW PAN Ir H Fendri Jaswir MP, Wakil Ketua Kebijakan Publik DPW PAN Drs Harry Rau, dan Wakil Ketua Bidang Pembinaan Organisasi dan Keanggotaan Bagus Santoso SAg MP.

Djuharman mengatakan latar belakang dirinya maju di Pemilukada Kampar didasari keinginan untuk memajukan Kampar dengan berbagai perubahan yang dilakukan.

''Pada era otonomi daerah ini sebenarnya banyak yang bisa dilakukan, tidak hanya menjalankan tugas-tugas normatif sebagai bupati, tapi harus berani melakukan terobosan-terobosan, dan saya siap membawa perubahan itu,'' tegasnya.

Dikatakan, Kampar perlu sentuhan khususnya baik untuk pembangunan di pedesaan, pariwisata dan sektor lainnya. Potensi Kampar, tambahnya, sangat besar karena didukung sumber daya alam yang cukup di bidang pertanian, perkebunan, pertambangan hingga pariwisata.

''Selama ini, semua sektor ini belum mendapatkan sentuhan yang tepat. Ambil contoh untuk bidang pariwisata, Kampar justru lebih menarik dibandingkan kabupaten lainnya. Ini yang perlu kita buat terobosan,'' jelasnya.

Menjawab mengenai peluangnya mewakili PAN, Juharman mengakui kalau saat ini kader PAN banyak yang akan maju di Pemilukada Kampar, namun dirinya yakin karena juga sudah ada sinyal dari DPW dan DPP.

''Saat ini tahapannya masih sosialisasi, siapa saja berhak untuk maju, tapi nanti kan akan ada proses penjaringan. Prinsipnya saya harus jalankan sosialisasi dulu, dan saat ini saya terus membangun komunikasi dengan masyarakat,'' ujar putra Bangkinang yang dua periode duduk di DPRD Riau ini.

Sementara itu Wakil Ketua Bidang Informasi dan Komunikasi Publik DPW PAN Ir H Fendri Jaswir MP mengatakan untuk Pemilukada Kampar, PAN harus membangun koalisi dengan partai lain karena PAN hanya memiliki lima kursi dari tujuh kursi untuk mengusung calon bupati. Dan saat ini komunikasi politik terus dibangun untuk menggolkan kader PAN sebagai calon bupati bukan wakil bupati.

''Soal majunya Pak Djuharman, pada prinsipnya tidak ada masalah karena PAN memang akan melakukan tahapan penjaringan setelah sosialisasi dari setiap calon. Beliau juga pendiri PAN diawal reformasi, terkenal bersih dan tidak bermasalah dengan masyarakat, jadi sangat berpeluang, apalagi beliau punya prinsip, tegas, konsisten dan mudah diajak berunding,'' jelas Fendri.

Berdasarkan petunjuk pelaksanaan dari DPP PAN untuk proses pengusulan calon kepala daerah sudah ada ketentuannya yaitu diusulkan dan dijaring oleh DPD, lalu diusulkan ke DPW dan seterusnya DPW merekomendasikan ke DPP.

''Dan DPP punya wewenang untuk memutuskan setelah dilakukan penilaian-penilaian,'' ujarnya.(ans)

Share

Berita Terkait:

  1. Dokter Qoyyum Pastikan Maju Pilkada Pekanbaru
  2. Herman Dukung Evi Meiroza Maju
  3. Hari Pertama Kampanye Pilkada Rohul, Deklarasi Damai
  4. PAN Kampar Usung Kader Sendiri
  5. Terkait Pilkada, LAM Riau Netral
Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

07 di teluk intan - Google Blog Search

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

07 di teluk intan - Google Blog Search


Maharum Bugis Syah (MBS): Sultan Perak <b>di Teluk Intan</b>

Posted: 26 May 2011 08:31 AM PDT

26.05.2011, Khamis - Hari ini Paduka Seri Sultan Perak Darul Ridzuan telah berkenaan merasmikan Bangunan Pejabat Majlis Perbandaran Teluk Intan yang bernilai RM7.85 juta di Teluk Intan, Perak. Turut mengiringi baginda adalah Raja Permaisuri Perak Darul Ridzuan. Turut hadir sama adalah Menteri Besar Perak serta isteri dan Yang Dipertua MPTI En Ibrahim Ahmad. Selepas perasmian, Tuanku Azlan telah menerima persembahan cenderahati berbentuk Menara Condong Teluk Intan.

Terdahulu Baginda berdua telah berkenan menghadiri Majlis Bersama Rakyat yang diadakan di Arena Square sempena sambutah Hari Keputeraan Sultan Perak ke-83. Sebaik tiba baginda berdua dan rombongan dipersembahkan dengan tarian rakyat.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

07 di bukit merah - Google Blog Search

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

07 di bukit merah - Google Blog Search


SUHAIMI MD SAAD: Sisa radioaktif masih bertaburan <b>di Bukit Merah</b>

Posted: 17 May 2011 09:35 PM PDT

Sisa yang berwarna putih ini basah dan lembut, tiada bezanya dengan lumpur, namun berbau masam jika dihidu. Pihak kilang memberitahu Ng bahawa sisa ini boleh dijadikan baja. Jadi Ng bersama pekerjanya mengangkut sisa tersebut dari kilang untuk dibuang ke ladang kebun yang berdekatan, termasuk kebun sayur pakciknya untuk dijadikan "baja", atau membuang begitu sahaja di tepi kawasan perumahan dan jalan raya.

Cecair sisa itu mengalir sepanjang proses pengangkutan, namun tidak dipeduli oleh sesiapapun.

Sehinggalah pada tahun 1984, apabila penduduk Bukit Merah, Papan, Menglembu dan lain-lain tempat bangkit menentang Asian Rare Earth kerana menghasilkan sisa yang toksik ketika pemprosesan rare earth, barulah Ng sedar. "Baja" yang dimaksudkan rupa-rupanya thorium yang mempunyai radioaktif!

Dalam kes mahkamah di mana penduduk Bukit Merah memohon untuk menutup kilang tersebut, Ng Toong Foo pernah tampil untuk memberi keterangan. Beliau mengisahkan cerita yang "ngeri" ini. Menurut laporan Nanyang Siang Pau pada 30 Oktober 1986, pakar radioaktif dari Jepun Sadao Ichikawa mengesahkan bahawa paras radioaktif di lokasi yang mana Ng membuang sisa tersebut adalah lima kali ganda lebih tinggi dari paras selamat, setelah kajian dilakukan di situ.

Apa yang mengejutkan, pihak yang berkenaan tidak memanggil Ng untuk menunjukkan lokasi di mana sisa itu dibuang, selepas pendedahan ini pada tahun 1985. Justeru itu, sebahagian sisa tersebut masih berselerak di sekitar kawasan kilang Asian Rare Earth. Menurut laporan akhbar ketika itu, Ng berkata sisa thorium itu bertaburan di kawasan bekas lombong, kebun, tepi kawasan perumahan dan jalan raya di sekitar Menglembu, Lahat, Jelapang, Pengkalan, Buntong, Simpang Pulai dan lain-lain lagi.

Lokasi buangan sisa

MerdekaReview telah berjaya menemui Ng Toong Foo di Menglembu, untuk mengimbas pengalamannya 20 tahun yang lalu. Bagaimanapun, beliau enggan diambil gambar oleh wartawan. Ng membawa wartawan ke lokasi di mana beliau membuang sisa tersebut. Sepanjang perjalanan, beliau berkata, "situ ada", "sana pun ada"... nampaknya taburan sisa kimia tersebut agak meluas.

Salah satu lokasi pembuangan sisa tersebut berada di tepi jalan Bandar Lahat Baru. Beliau membawa kami menyusuri lorong kecil ke lokasi itu. Dua orang budak yang berbasikal sedang menuju ke arah kami. Ng menuding jarinya ke arah rumpun di tepi lorong, "Situ!"

Sisa thorium dibuang di kawasan yang mana orang berulang-alik. Kawasan ini adalah paya ketika sisa dibuang, dan kini sudah ditumbuh rumput. Sukar untuk dikesan melalui mata kasar apakah yang pelik dengan rumpun tersebut. Seandainya Ng tidak menunjukkan kami kawasan di mana lokasi pembuangan sisa itu berdasarkan ingatannya, tiada orang yang tahu bahawa sisa buangan itu berada di situ.

Paling mengejutkan, walaupun Ng telah mendedahkan di mahkamah bahawa pihak kilang tidak menetapkan tempat buangan sisa tersebut, dan beliau hanya membuang di merata-rata, namun tiada pihak yang berkenaan menghubungi Ng untuk meminta agar beliau menunjukkan lokasi buangan tersebut - sepanjang 25 tahun ini. Lantaran daripada itu, Lembaga Perlesenan Tenaga Atom (AELB) dan pihak berkenaan yang lain nampaknya tidak memandang berat masalah sisa yang mempunyai radioaktif ini.

Menurut laporan Sin Chew Jit Poh pada 30 Oktober 1986, pakar radioaktif dari Jepun, Sadao Ichikawa ketika membuat kajian di kawasan pembuangan sisa muatan dua lori itu, mendapati paras radioaktif adalah lima kali ganda lebih tinggi dari paras selamat. Selain itu, beliau berkata sisa thorium itu tidak akan hilang walaupun dibasahi air hujan, sukar dikesan apabila sebati dengan tanah, malah akan mengeluarkan bau. Jadi ia belum terjamin bahawa kesihatan manusia tidak akan terancam jikapun disimpan dalam "gedung" tertentu.

Dalam satu wawancara bersama MerdekaReview, profesor kolej swasta yang pernah terlibat dalam perjuangan penduduk Bukit Merah, Tan Ka Kheng (gambar kiri) berkata, separuh hayat untuk thorium-232 adalah 14.05 bilion tahun. Dengan kata lain, keradioaktifannya hanya akan berkurang separuh dari asal selepas 14 bilion tahun. Maknanya, keradioaktifan sisa yang dibuang Ng tidak berkurang dari tahun itu!

Jadi, penduduk kawasan tersebut masih terdedah kepada ancaman radioaktif. Tan Ka Kheng berkata, mangsa pertamanya adalah petani yang berkebun di situ jikalau sisa thorium tidak dikendalikan dengan baik. Keduanya, radioaktif tersebut akan masuk ke dalam rantaian makanan melalui sayuran, dan seterusnya mengancam kesihatan penduduk.

Tiga daripada empat mati

Ketika mengimbas peristiwa 28 tahun yang lalu, "sisa ketakutan" masih terpendam dalam hati. Menurut Ng Toong Foo, tiga daripada empat orang pekerjanya telah meninggal dunia pada usia yang muda, iaitu beberapa tahun selepas bekerja dengannya. Ng pernah mengadu di mahkamah bahawa terdapat bintik merah pada tubuhnya. Kini, terdapat pula bintik putih pada tangan, kaki, tepi bibir, dan tepi matanya.

Beliau enggan diambil gambar. Ketika ditanya apakah puncanya, beliau berkata, "Tiada pun seorang dalam pertalian keluarga saya mempunyai benda (bintik putih) ini."

Beliau pernah memegang sisa toksik itu dengan tangan sendiri, dan beliau mengesyaki bahawa itulah puncanya bintik putih pada badannya. Malah, beliau kini menghadapi masalah bernafas.

Ng terlupa sejak tahun bilakah beliau menerima tawaran projek pengendalian sisa buangan itu, hanya ingat bahawa dirinya bekerja dengan kilang itu untuk kira-kira tiga atau empat tahun. Namun, mengikut laporan akhbar pada ketika itu, beliau menjadi kontraktor kepada kilang Asian Rare Earth sejak Jun 1983, bertanggungjawab mengangkut sisa dari kilang untuk dibuang ke tempat lain. Beliau hanya berhenti apabila mengetahui bahawa bahan itu bertoksik pada tahun 1984.

Beliau telah bekerja sebagai kontraktor untuk lebih 40 tahun. Beliau berkata dirinya tertarik dengan harga tawaran kilang tersebut, maka terus menerima projek itu. Pihak yang berunding dengannya hanya memberitahu bahawa sisa itu adalah "kek thorium" (thorium cake), tanpa menjelaskan apakah itu sebenarnya, malah juga tidak memberitahu di mana sisa itu harus dibuang.

Selain itu, walaupun kerja pengendalian sisa radioaktif ini di-"outsource", namun Asian Rare Earth tidak merangka kontrak dalam hitam putih (bertulis). Keadaan ini cukup untuk menunjukkan bahawa pihak kilang tidak memandang berat pengendalian sisa ini. Hanya apabila pendedahan Ng diberi liputan akhbar, barulah pihak kilang menjelaskan, "Arahan secara lisan sudah memadai..." (New Straits Times, 25 November 1986)

Ng yang tinggal di Menglembu memberitahu MerdekaReview, pihak kilang memaklumkannya bahawa sisa ini boleh dijadikan "baja". Jadi, beliau mengangkut sisa ini ke kebun pakciknya yang berhampiran dengan kilang. "Banyak tempat yang saya tuang (sisa itu)... Masih boleh dikorek pada hari ini".

Beliau berkata, sisa thorium itu kelihatan bagai gum, kapur, berair dan ada mendakan, baunya masam. Tikus dan lipas di kawasan buangan sampah hilang begitu sahaja apabila Ng membuang sisa itu ke kawasan itu, malah sayuran yang "dibajai" sisa thorium ini sangat "cantik" (kerana tiada serangga). Namun, manusia akan berasa tidak selesa ketika mendekati bahan sisa tersebut.

Tidak akan terima projek ini kalau sedar ia beracun

Wartawan mengungkit semula peristiwa silam ini. Selepas Ng Toong Foo mengisahkan ceritanya pada ketika itu, Pengurus Asian Rare Earth pernah menjawab bahawa Ng yang mengingkari arahan kilang dan membuang sisa thorium di merata-rata. Menurut laporan New Straits Times pada 25 November 1986, pihak kilang mendakwa Ng menerima tawaran itu pada kemuncak perjuangan penduduk menentang kilang ini, lantas Ng seharusnya sedar akan bahayanya sisa thorium.

Ng Toong Foo dengan nada yang kasar menyoal wartawan, "Jikalau kamu tahu benda itu beracun, adakah kamu masih mahu mengangkutnya?"

"Dia (pengurus) tidak berani untuk berkata sedemikian pada ketika itu. Benda yang beracun adalah merbahaya. Adakah dia akan berkata sesuatu yang benar? Dia tidak mahu menulisnya dalam hitam putih. Dia tahu bahawa kita tidak tahu," Kata Ng.

"Ia memerlukan lesen untuk menghasilkan sesuatu. Kalau produknya beracun, maka kerajaan tidak akan meluluskan lesen kepadanya. Benda yang diluluskan semestinya tidak akan mengancam kesihatan manusia. Jadi, kerajaan yang menipu kami," tuduhnya.

Wartawan memetik kenyataan pihak kilang bahawa lokasi pembuangan sisa toksik ini telah ditetapkan. Ng mempersoalkannya, "Buang di mana? Tunjukkan saya! Manakah lokasi pembuangannya itu? Tunjukkan saya. Kamu tidak tunjukkan saya, di mana lokasi yang diluluskan untuk pembungan sisa? Hanya muncul selepas itu!"

Kilang Asian Rare Earth dibina pada tahun 1979 di kawasan perindustrian Bukit Merah, untuk mengekstrak itrium (sejenis unsur nadir bumi) daripada monazit, menghasilkan sisa buangan radioaktif sebanyak 2,250 ton setahun. Namun demikian, AELB belum ditubuhkan pada ketika itu, maka pihak kilang tidak perlu memohon lesen khas.

AELB ditubuhkan pada 1 Februari 1985 di bawah Jabatan Perdana Menteri untuk memantau keselamatan tenaga atom di seluruh negara. Asian Rare Earth mendapat lesennya pada Disember 1986, untuk teruskan pemprosesan kilangnya, sebelum dihentikan pada Januari 1994.

Tapak buangan radioaktif Asian Rare Earth pada awalnya dibina di Papan (gambar kanan), namun tidak digunakan lantaran protes dari penduduk tempatan. Pengerusi Jawatankuasa Anti-Radioaktif Perak (PARC) Hew Yoon Tat memberitahu MerdekaReview, kerajaan mengumumkan pada tahun 1986 untuk membina tapak pembuangan sisa radioaktif di Keledang Hill, kira-kira tiga kilometer dari Papan. Tapak ini siap dibina pada tahun 1990, dan sisa buangan radioaktif hanya dipindah ke sana pada tahun 1991.

Oleh itu, dalam jangka antara binanya kilang pada tahun 1979, hinggalah penggunaan tapak pembuangan sisa radiokatif pada tahun 1991, sisa buangan kilang Asian Rare Earth tidak dikendalikan dengan baik. Kalau bukan pendedahan Ng Toong Foo, kita tidak tahu bahawa sisa buangan radioaktif ini dikendalikan dengan cara yang sambil lewa.

Kerajaan menganggap isu rare earth telah melabuh tirai selepas tutupnya kilang Asian Rare Earth di Bukit Merah. Padahalnya, sisa buangan ini belum dikendalikan dengan sebaik-baiknya, mendedahkan penduduk tempatan kepada ancaman radioaktif.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

07 di bukit gantang - Google Blog Search

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

07 di bukit gantang - Google Blog Search


News@Berita channel: Kubu Nizar <b>di Bukit Gantang</b> hancor ...110 <b>...</b>

Posted: 29 May 2011 06:31 PM PDT

[unable to retrieve full-text content]Kubu Nizar di Bukit Gantang hancor ...110 masuk umNO...? Kita mendapat SMS dan panggilan telefon bertanya ahli PAS masuk UMNO."Betulkah ahli PAS masuk UMNO". Sebenarnya yang masuk UMNO ahli UMNO . ...

07 di kinta - Google Blog Search

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

07 di kinta - Google Blog Search


Lepak-lepak Bersama Blogger Perak <b>di</b> Jaya Jusco <b>Kinta</b> City, Ipoh <b>...</b>

Posted: 12 Jun 2011 09:48 AM PDT

Tarikh: 12 Jun 2011
Tempat: Jaya Jusco, Kinta City
Jam: 11 pagi - 6 petang
Sejak jam 11 pagi lagi, aku dah si Fadil a.k.a Penyu, iaitu orang kuat Blogger Perak sudah sampai di Jaya Jusco, Ipoh daripada Manjung dan UTP.
Memang pada waktu itu, masih awal.
Tapi tidak mengapa, sudah menjadi lumrah penganjur untuk datang awal daripada yang lain bukan?
Oh ya! Terima kasih kepada Atiqa, tokey Kek Lapis Sarawak kerana membelanja kami Big Apple sementara menunggu kehadiran blogger-blogger lain.
Big Apple
Sebenarnya, ini bukannya gathering blogger pun, cuma untuk lepak-lepak antara Blogger Perak.
Jangkaan awal mungkin kurang daripada 10 orang yang akan datang, kerana plan ni pun pada saat-saat akhir, sehari sebelum event.
Tapi tak sangka, ramai juga yang datang.
Hampir 20 orang blogger juga yang hadir untuk event Blogger Perak pada hari ini.

Antara blogger yang hadir:

http://www.admiralhafiz.com
http://penyuagar.blogspot.com
http://reezluv.com/
http://daridirinisa.blogspot.com
http://tebakoo.blogspot.com
http://munalifestory.blogspot.com
http://ruzzezanie.blogspot.com/
http://eyyahazel.blogspot.com/
http://www.ieyra.com/
http://www.akufakhrul.com/
http://master-lock94.blogspot.com/
http://hanya-ilusi-tinta.blogspot.com/

* Banyak lagi yang aku tak sempat nak tulis.
Jadi, bagi yang tidak tersenarai, silalah beritahu eh.


Aktiviti yang berikutnya adalah perlawanan bowling antara blogger.
Rasanya, ini boleh jadi 'Aktiviti Wajib' para blogger setiap kali berkumpul di shopping2 complex kan?
Tapi macam biasalah. Setiap kali lawan, mesti akan ada Juara Longkang bukan?


Selepas penat bermain bowling, maka masuklah waktu untuk makan.
Alhamdulillah...walaupun agak ramai pelanggan di KFC, tapi kami berjaya juga mendapatkan meja untuk semua blogger yang hadir.
Dan sewaktu sesi makan-makan inilah juga diadakan sesi pengenalan sesama blogger.



Setelah selesai makan, memandangkan hari masih awal, jadi aktiviti kami yang seterusnya adalah karaoke.
Rasanya ini adalah aktiviti paling seronok untuk perjumpaan kali ini.
Tak kisah suara sedap ke tidak, yang penting puas. Yeah!
Oh ya. Terima kasih kepada Ruzz Ezanie kerana belanja kami karaoke di Bilik VIP. Haha

"....Sayang, bukannya sehari dua,
percintaan kita ini,
janji pun sudah dipatri...."

*Cis, macam gay pulak duet lagu ni.


Setelah sejam berkaraoke, memandangkan hari sudah lewat, maka bersurailah event Lepak-lepak Bersama Blogger Perak pada kali ini.
Terima kasih yang tak terhingga diucapkan kepada semua yang hadir.
Ada yang sanggup datang daripada jauh, Taiping semata-mata untuk event ini.
Semoga ikatan persahabatan antara kita dalam Blogger Perak sentiasa kukuh dan berkekalan.
InsyaAllah..amin...

Update: InsyaAllah selepas ini akan diadakan pula gathering Blogger Perak di Taiping.
Masa & Tempat akan diberitahu kelak.

*Klik sini untuk sertai Group Blogger Perak.

p/s: Sapa nak join pergi Gathering Blogger Perak di Taiping? Jommmmmm!!!

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

07 di batu gajah - Google Blog Search

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

07 di batu gajah - Google Blog Search


Apa Cerita UMNO Cawangan Pusing <b>Di Batu Gajah</b>? | peraktoday.com

Posted: 12 Jun 2011 08:03 AM PDT

Ada khabar yang kurang elok kedengaran dari Batu Gajah. Rupa-rupanya disebabkan UMNO tidak bertanding di mana-mana kerusi dalam Parlimen Batu Gajah, banyak cerita tersembunyi yang selama ini senyap di bawah selimut, sebenarnya menjadi duri dalam daging kepada perkembangan dan kemajuan UMNO di Batu Gajah sendiri.

Cerita tentang masalah UMNO Batu Gajah sudah pun didedahkan, bukan sahaja oleh Perak Today tetapi juga oleh beberapa blog yang lain. Cerita tentang cawangan-cawangan 'kayangan' dan 'bunian' turut didedahkan dan ada blog yang sudah pun menamakan cawangan-cawangan tersebut serta 'sebab-musabab' kewujudannya.

Satu perkara yang sebenarnya sangat membahayakan UMNO Perak dan UMNO Malaysia.

UMNO telah diharamkan pada 1987 ekoran cawangan tidak sah taraf. Perpecahan dalam UMNO berlaku sejurus itu sebelum mengambil masa bertahun-tahun untuk bertaut semula dengan pembubaran Semangat 46 yang dipimpin oleh Tengku Razaleigh Hamzah.

Status UMNO Cawangan Pusing, masih lagi tergantung sehingga kini. Mesyuarat UMNO Bahagian Batu Gajah, Cawangan Pusing tidak dijemput. Cawangan Pusing sebelum ini tidak aktif, kemudian dihidupkan kembali kerana mempunyai banyak tenaga pakar dan profesional.

Ada cerita dan khabar-khabar angin yang mengatakan Ketua Bahagian Batu Gajah sebenarnya takut dengan UMNO Cawangan Pusing. Sebabnya, Ketua Bahagian UMNO hanya mempunyai duit dan pengaruh di kalangan kaum kroni, sedangkan ahli-ahli UMNO Cawangan Pusing dilihat lebih berkaliber dan berintegriti.

Kebimbangan pengaruh UMNO Cawangan Pusing sememangnya ada asas. Ahli-ahli dalam Cawangan Pusing dilihat menentang penguasaan Ketua Bahagian Batu Gajah dan hierarki yang diamalkan. Ada sesuatu yang menarik terutama apabila anak lelaki, isteri dan anak perempuan turut mempunyai jawatan. Dan jawatan-jawatan tersebut merupakan jawatan penting seperti PEMERIKSA KIRA-KIRA dan Ketua Pemuda.

Mujur jugalah UMNO Batu Gajah tidak mempunyai peruntukan kerusi untuk ditandingi. Kalau tidak, tentu huru-haranya akan jadi lebih besar. Bagaimanapun, beberapa perkara lain termasuklah projek kontrak dan tender dikatakan menjadi penyebab kepada keadaan huru-hara di Batu Gajah.

Benarkah wujudnya pencantasan tunas-tunas muda profesional dalam Bahagian Batu Gajah?

Masalah utama UMNO sebenarnya bukanlah disebabkan akar umbi sangat tetapi disebabkan oleh kerenah pemimpin-pemimpin UMNO sendiri. Tidak sedikit warga marhein mengambil keputusan memboikot dan membenci UMNO kerana perkara-perkara sebegini.

Para pemimpin UMNO seringkali diingatkan bahawa tindak tanduk dan perbuatan mereka diperhatikan oleh rakyat sepanjang masa. Kalaupun tidak dipandang, tindak tanduk mereka akan diperkatakan. Apabila sudah mula diperkatakan, bermakna panjanglah masalah yang akan berlaku. Bermula daripada serangan dari dalam parti untuk meminta pemimpin berkenaan turun jawatan dan akhir sekali kesan pola pengundian terhadap calon-calon UMNO-BN di seluruh negara.

Mungkin bagi para pemimpin UMNO seperti ini, ia bukanlah satu masalah besar kerana otak mereka biasanya tidaklah sebesar mana. Mereka hanya hidup di bawah tempurung besi dan syok sendiri tanpa memikirkan natijah kepada keseluruhan organisasi. Bahkan pandangan pada masa hadapan juga tidak pernah wujud.

Kalau benarlah cerita UMNO Cawangan Pusing SENGAJA digantung statusnya hanya kerana kebimbangan pihak tertentu yang puak-puak UMNO Pusing akan mengambilalih tampuk kepimpinan UMNO Batu Gajah, alangkah malangnya. Tenaga-tenaga muda yang lebih profesional dan efisien seharusnya telah lama menggantikan tenaga-tenaga tua UMNO yang masih cuba bergayut pada kuasa.

Satu tindakan tegas perlu diambil oleh Menteri Besar Perak yang merupakan Pengerusi Perhubungan UMNO Perak untuk  mengatasi masalah ini. Cerita tentang masalah UMNO Batu Gajah sebenarnya bukan cerita baru dan tidak juga cerita rahsia terutama yang membabitkan Ketua Bahagiannya!

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

GERAKAN ANTI DAP: DAP vs DAP <b>DI BATU GAJAH</b>

Posted: 08 Jun 2011 07:48 AM PDT


Nampaknya DAP semakin ketandusan isu di Perak. Semenjak dua menjak ini DAP tiba-tiba menjadi sebuah parti yg memperjuangkan masalah kekurangan tempat letak kereta. Lokasinya ialah di Batu Gajah, Perak. Apa Batu Gajah?

DAP melalui blog mereka iaitu DAP Perak dan Suara Perak telah menyalahkan kerajaan kerana tidak menyediakan tempat letak kereta yg mencukupi untuk kemudahan orang ramai. Tapi yg lucunya ialah tempat yg mereka pilih untuk mencetuskan isu tersebut terletak di bawah kawasan parlimen yg dimenangi oleh DAP sendiri iaitu melalui YB Fong Po Kuan. Apalah DAP ini. Kawasan sendiri pun nak sabotaj ke. Tak kesian ke pada kawan sendiri. Hai ya kawan makan kawan lah DAP ini.

Tembelang sudah pecah. Nampak sangat Ahli Parlimen DAP tidak buat kerja. PRU 13 nanti penduduk Batu Gajah diseru supaya jangan lagi pilih calon DAP. Kerja senang pun tak boleh nak selesai. Hai ya cakap tak serupa bikinlah ini DAP punya olang. Kasi hentam sekali ini olang. Habis cerita.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

07 di lenggong - Google Blog Search

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

07 di lenggong - Google Blog Search


DIARI SEJARAH: Muzium Arkeologi <b>Lenggong</b>

Posted: 02 Jun 2011 06:51 AM PDT

Muzium ni banyak meninggalkan kenangan pada cikgu.. Sejak dulu lagi cikgu dah mula menunjukkan minat untuk mengetahui tentang benda2 yang bersejarah dalam dunia nie.. Muzium Arkeologi Lenggong terletak di sebuah kawasan bekas ladang Kelapa Sawit di Kampung Kota Tampan, Lenggong... Ingat tak, Zaman Prasejarah Paleolitik ada di Kota Tampan.... Muzium Arkeologi Lenggong ditubuhkan oleh Jabatan Muzium dan Antikuiti dibawah Kementerian Kebudayaan Kesenian dan Pelancongan dibina pada tahun 1999 dan siap pada tahun 2000 serta telah dibuka untuk kunjungan awam pada tahun 2001 dengan menyediakan pameran sementara. Kerja-kerja merekabentuk dalaman dan pengisian bermula pada tahun 2001 dan siap pada 2003.Lokasi pembangunan Muzium ini dibina berdasarkan kepada signifiken tapak arkeologi zaman Paleolitik yang wujud 74,000 tahun B.P. dan merupakan penemuan tapak terawal bermula di Kota Tampan iaitu tapak Muzium kini setelah mendapati Lembah Lenggong adalah sebuah Daerah yang banyak menyumbang data kepada pengetahuan prasejarah negara dari 1,000 hingga 300,000 tahun dahulu berdasarkan interpretasi budaya material dan teknologi zaman Paleolitik masyarakat kuno.

Banyak benda yang kita boleh tengok kat sini....

1.Alat-alat batu zaman Paleolitik di Bukit Jawa, Kg. Temelong, Bukit Bunuh dan Lawin

2.Alat-alat batu bifas dan unifas yang ditemui di Gua Teluk Kelawar, Gua Ngaum, Gua Gunung Runtuh dan lain-lain tapak di Lembah Lenggong

3.Rangka 'Perak Man' yang berusia 10,000 - 11,000 tahun ditemui di Gua Gunung Runtuh

4.Peralatan yang digunakan untuk Penyelidikan Arkeologi

5.Koleksi barangan masyarakat orang Asli dan perkaitannya dengan kehidupan manusia pra-sejarah

6.Lukisan di Gua-gua dan kajian terhadap tapak arkeologi sezaman dengan Lenggong

7.Alat-alat pengebumian Neolitik Gangsa Gua Harimau seperti Tembikar, Alat Batu, Perhiasan diri, Acuan dan Kapak Gangsa

So, kalau ada masa terluang boleh la pergi tengok sendiri yer....

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.
 

BLOG PERAK

Copyright 2010 All Rights Reserved