Jumaat, 5 Oktober 2012

07 di seri iskandar - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

07 di seri iskandar - Google Blog Search


Satu hari <b>di Seri Iskandar</b>… | MOnster KeKhAi...TiKa Cuma!! 9W2 KKX

Posted: 07 Sep 2012 09:29 PM PDT

Ini kali pertama aku dalam beberapa bulan permis di seri iskandar di buka…aku berkerja di sini…selalu nya aku duk melepak atau menyinggah saja…perasaan?…biasa saja cuma jauh dari pemerhatian boss…jadi aku bebas buat apa saja…tapi tidak yg bukan bukan lah…

Apa yg aku perhatikan di seri iskandar ini kebanyakan nya pelajar dari UITM…UTP dan kolej kolej sekitar nya…jd ramai lah budak budak muda di sini…jd mmg strategik jika membuka satu perniagaan yg menarik hati budak budak muda ini..

Alhamdulillah..kini ada nya ACE Tech di seri iskandar bertambah nya lagi satu pusat servis komputer di sini…

Ok..agak boring jgk duduk terperap di sudut kedai ni…naseb baek aku membawa buku utk di baca (apa??.buku??)…yup…kini aku sahabat setia buku buku…hahaha…tapi tumpuan buku yg aku baca bukan pada novel cinta tapi pada cerita cerita perjuangan…motivasi…islamik dan photografi…alhamdulillah…kini sudah beberapa buku aku baca…salah satu nye buku motivasi tulisan Ustaz Kazem…bertajuk Tuhan Sedang Menguji Kita…byk info dan kata kata motivasi di dlm nya…sgt sesuai utk pelajar dan orang dlm kebuntuan…

Kini aku sedang membaca buku bertajuk Kiyai Salleh tulisan Abdul Latip Talib….cerita berkisarkan kisah perjuangan pemimpin Selempang Merah di Johor pada zaman keganansan komunis…baru aku sedar dan paham apa rasa nya bila negara kita di jajah dan rasanya bila keluarga kita di tindas…

Bagi aku…aku sangat menghargai apa yang kita kecapi sekarang…keamanan dan kemakmuran…cuba bayang kan jika keadaan aman ini tiada…keganasan sana sini…mampu kah kita menghadapi nya?…kita bukan seperti pejuang dulu yang di bekalkan ilmu perang dan ilmu agama yang dalam…tepuk dada tanya lah iman…mahu kan apa yang ada sekarang ini hilang begitu saja…aku bukan lah memihak kepada mana mana…aku memihak kepada agama ku…agama Allah…agama Islam…terguris dan terhina agama Islam…aku sanggup mempertahankan nya…itu sumpah yg telah aku ambil sejak dari dulu lagi…

Ntah la…mana hilang nya jiwa sayang kan agama di kalangan kita…memperjuangkan perkara yang sia sa adalah…harap kita sedar…kita kini berdepan dengan musuh yg sgt halus dakyah nya…moga kita sedar….

07 di lekir - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

07 di lekir - Google Blog Search


Reception : Dalila & Hazeem, 01 September 2012 {<b>Lekir</b>, Perak <b>...</b>

Posted: 01 Sep 2012 12:00 AM PDT

[unable to retrieve full-text content]Oklah, dari saya merapu lebih pnjg lg sy nak kongsi gambar disekitar mjls persandingan Dalila & Hazeem di Lekir, Perak. Tempat ni sy mmg tak pernah sampai pun. Ni lah pertama kali sampai. Main redah je....Hehe.

07 di manjoi - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

07 di manjoi - Google Blog Search


<b>manjoi</b>.my: Sambutan Hari Kemerdekaan <b>di</b> Gugusan <b>Manjoi</b> dan <b>...</b>

Posted: 03 Sep 2012 10:48 AM PDT

*Semua gambar dari Badrul Hisham Mohamed Mokhtar

Bersempena Sambutan Hari Kemerdekaan ke-55, beberapa acara telah diadakan di Gugusan Manjoi dan Tanjung Rambutan, anjuran Majlis Pembangunan Perpaduan dan Kesejahteraan Parlimen Tambun dari 31 Ogos hingga 2 Sept. 2012.

Pada 31 Ogos 2012 di Stadium Mini Kg. Sungai Tapah, pada pukul 8.30 malam, Forum Perdana Sambutan Hari Kemerdekaan ke-55 telah diadakan. Ahli panel yang telah dijemput ialah Datin Paduka Prof. Dr. Ramlah Adam, Ust. Harith Fadzlilah dan Ust. Fathul Bari Mat Jahaya. Turut hadir Dato' Seri Ahmad Husni Mohamad Hanadzlah (MP Tambun) dan Dato Nazri Ismail (ADUN Manjoi).

Di majlis tersebut, Dato' Seri Ahmad Husni Mohamad Hanadzlah juga telah menyampaikan sumbangan kepada beberapa rumah anak yatim di Parlimen Tambun.


Lebih banyak gambar Forum Perdana oleh Badrul Hisham Mohamad Mokhtar di sini.

Pada 1 September 2012 pula, Karnival Nasyid Sempena Sambutan Hari Kemerdekaan ke-55 telah diadakan pada pukul 8.00 malam, juga di Stadium Mini Kg. Sungai Tapah. Majlis telah dimeriahkan dengan penampilan seperti kumpulan nasyid Rabbani dan Fauziah Gambus. Majlis diakhiri dengan pertunjukan bunga api.

   
Lebih banyak gambar Karnival Nasyid oleh Badrul Hisham Mohamad Mokhtar di sini.

Pada 2 Sept. 2012, Sambutan Hari Kemerdekaan Parlimen Tambun telah diadakan di Padang Awam Tg. Rambutan, pada pukul 8.00 pagi. Pelbagai acara telah diadakan seperti tarian singa dan pertunjukan 'cheerleader'. Majlis telah dimeriahkan oleh orang ramai dari semua lapisan masyarakat.


Lebih banyak gambar Sambutan Hari Kemerdekaan oleh Badrul Hisham Mohamad Mokhtar di sini.

.

07 di parit buntar - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

07 di parit buntar - Google Blog Search


Lantak HANGPA la...: Samseng bertempur <b>di Parit Buntar</b>

Posted: 22 Aug 2012 11:33 AM PDT

Kemeriahan sambutan Aidilfitri tercemar apabila dua kumpulan remaja samseng bergaduh sebelum merebak menjadi pertempuran 'gila' dengan menggunakan parang sebagai senjata mempertahankan diri, semalam.
Dalam kejadian jam 4 pagi itu, kumpulan remaja belasan tahun yang dipercayai ada kaitan dengan kegiatan geng kongsi gelap bergaduh di kawasan lapang di Taman Semarak, di sini.

Seorang penduduk berkata, pergaduhan itu melarat menjadi perbuatan khianat apabila beberapa cermin kereta milik penduduk di kawasan itu dipecahkan.

Dia yang mahu dikenali sebagai Wahid, 35, mengakui terkejut apabila beberapa jiran menjerit dan memaklumkan berhubung pergaduhan serius membabitkan remaja.

Menurutnya, kumpulan remaja tempatan itu dipercayai sudah lama berdendam sebelum merebak menjadi pergaduhan besar di kawasan penempatan itu.

"Saya dimaklumkan, kumpulan remaja samseng itu tidak puas hati antara satu sama lain sebelum bertempur. Mengikut laporan polis, dua daripada remaja yang bergaduh itu parah akibat dilibas dengan parang.

"Apa yang berlaku ini cukup menakutkan berikutan remaja terbabit sudah berani mencederakan dan cuba membunuh," katanya.

Menurutnya, pergaduhan itu menyebabkan beberapa cermin kereta penduduk dipecahkan, malah tiga motosikal dipercayai milik kumpulan samseng remaja itu dibakar. Wahid berkata, huru-hara yang dicetuskan ini menakutkan dan meminta polis memberkas individu terbabit.

Kejadian ini pergaduhan kedua selepas dua beradik diserang sekumpulan lebih 10 remaja bersenjatakan parang berhampiran padang futsal di Tanjung Rambutan, di sini.

Dalam kejadian jam 12 tengah malam itu, seorang mangsa yang berusia 21 tahun putus dua jari tangan kiri akibat ditetak dengan parang oleh penyerangnya.

Malah, adik mangsa yang berusia 18 tahun parah akibat ditetak dengan parang sebelum dihantar mendapatkan rawatan kecemasan di Hospital Raja Permaisuri Bainun (HRPB) Ipoh, di sini.

Sementara itu, jurucakap Ibu Pejabat Polis Parit Buntar yang dihubungi mengesahkan menerima laporan penduduk berhubung kes terbabit dan masih memburu beberapa suspek yang dipercayai menjadi dalang pergaduhan itu.

07 di bercham - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

07 di bercham - Google Blog Search


ieyra.com: Outing.

Posted: 20 Jul 2012 10:38 AM PDT

Ahad lepas, saya dan rakan-rakan buat aktiviti outing ke Ipoh. kami seramai 16 orang semuanya. konvoi habis empat kereta. kemain ramai kan kan. memula kami plan nak gerak pukul 7 pagi, tapi akhirnya pukul 8 pagi baru bergerak ke Buntong Falls. entah mana-mana entah si Fahmi ni plan bawak kami. terpencil je tempatnya sampai kami was-was betul ke dalam hutan ni ada waterfall? then, kami hiking...
panjat punya panjat...kendong beg banyak-banyak segala...akhirnya kami jumpa la...
ini aje? kecik bebenor kolamnya. batu je besar semua memenuhi. macam mana nak mandi 16 orang? beratur ikut turn? atas kekecewaan terhadap Buntong Falls, kami pun...


...menggedik ambil gambar je la. dah tak boleh mandi kan? maka ramai-ramai decide nak ke Ulu Chepor. tengok jam, nak dekat pukul 10 pagi dah masa tu. perghh...plan dah lari. cepat-cepat kami turun semula. penat betei hiking semata-mata nak main celup-celup kaki je dalam air kat Buntong Falls. 

masa ni,semua kalut masuk dalam kereta, dan menuju ke Ulu Chepor. sampai je kat Ulu Chepor, kena hiking lagi. hahahaha kurus peha semua orang! jumpa je sungai, semua terus rasa nak terjun tanpa ragu-ragu. hah, siapa tak mandi pagi tu? baik mengaku! 
 

yang tak reti berenang pun buat-buat macam reti. dah siap main game dalam air la apa sampai kecut jari, baru naik. masa tu dah tengah hari. eh, booking nak main laser tag pukul 1130 pagi macam mana? booking lunch pulak pukul 1 petang. disebabkan masing-masing lapar, terus kami menuju ke Royak Perak Golf Club untuk makan tengah hari!



on the way to Royak Perak Golf Club, terjumpa kereta katak hello kitty tu. kemain lampu dia siap ada eyelashes! haha~ actually pergi makan dekat The Fairway Restaurant, Royak Perak Golf Club ni sebab kami guna voucher groupon. dapat ler diskaun sikit kan. apa pun burger tu terbaik gila! besar sangat dan berlapis-lapis. habis segala lemak yang hilang masa hiking tadi, muncul kembali lemak baru. haha~~ then, lepas makan dan solat semua, kami plan nak ke Bercham untuk Laser Tag Battle! tapi...
kereta Myvi merah yang kami naik, dilanggar oleh Myvi hitam! tetibe entah dari planet mana masa kami duduk dekat lane kiri tu, ada pulak kereta lain muncul sebelah kiri. sebab rapat sangat, dia langgar side mirror tu sampai patah. masa tu Borg yang bawak kereta tu hon dan blur kejap. tengok-tengok je Keem da ada kat sebelah kiri sambil menjerit suruh kejar. maka, terjadi la adegan filem KL Drift. KL Gangster pun boleh. lepas tu India yang langgar kami tu dah macam tak boleh lari, dia stop kat tepi. terus semua lelaki ekluar ramai-ramai dari kereta, terjah dia. cuak gitu. then ajak pergi balai polis, dia macam nak lari lagi. nasiblah ada hero kami, Keem abam long gangster kejar kereta tu sampai dapat. masa ni skill memandu Keem tahap IMBA dah. haha~ dah setel apa semua, dapat la tuntut ganti rugi. hee~


mula-mula sampai tu, tak boleh masuk main laser tag lagi sebab full. so semua main boxing dulu. best jugak teknologi kinect kat Xbox ni. boleh kurus lengan duk boxing non-stop. lepas tu eksaited pulak nak main 2 game untuk Laser Tag!
FUN gila hoi! first time main terus teruja. tapi sekejap sangat masa. 1 game cuma 10 minit :'( 
apa pun, sangat FUN outing kali ni. walaupun penat gila sampai sakit badan. next trip pergi cameron jum, guys? haha~


07 di teluk intan - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

07 di teluk intan - Google Blog Search


OurDreamsOfLife: Wedding <b>di Teluk Intan</b>

Posted: 04 Oct 2012 07:43 PM PDT

 Alkisahnya, anak buah hubby (anak ke-2 kepada abang sulung hubby yg duk Johor) bertemu jodoh dengan orang Teluk Intan....makanya, wedding di T.Intan dululah yg diadakan last weekend...so, berkampunglah beramai2 di T.Intan.....akad nikah Sabtu malam while kendurinya hari Ahad....plan asalnya just nak ulang-alik je dari S.I ke T.Intan sebab tak jauh pun...dalam 45 min perjalanan......tapi hubby insist soh bawak baju persalinan semuanya.......sbb even family belah ppuan ada sediakan rumah untuk family belah lelaki tapi since family hubby besar (9 anak with menantu plus cucu plus cicit), so hubby cakap 'takpela...nnti kita g cari bilik hotel murah2 kat sana...so takyah ulang-alik'......fine lah....ada orang nak sponsor kan....I okay ajelah
hari Sabtu tu ketiga2 org anak bersekolah ganti untuk Raya Haji.....lepas diorang balik sekolah, paksa semua cuci kasut sekolah siap2 since nak overnite kat T.intan kan....lepas Asar baru gerak ke T.Intan......kebetulan, family pengantin lelaki pun baru je sampai ke T.Intan dari KL.......kami sesat kejap mencari rumah penginapan yang dimaksudkan....sudahnya, abang ipar suruh datang ke masjid besar T.Intan dan tunggu kat sana.....elok je kami sampai dan berjumpa abang ipar....eh eh.....family Kakcik dari KL pulak sampai.....eh eh....diikuti family adik Mi n Kakteh pulak (dari Kedah tapi ke KL melawat abangcik yang buat open heart surgery bypass jantung)......elok aje kami nak bergerak ke rumah penginapan, family kakLong dari Manjung pulak sampai....wallaaaa....semuanya bagai berjanji2...so, bersama2 lah gerak ke rumah penginapan......rupa2nya family pengantin ppuan dah booking 4 bilik di Rumah Rehat T.Intan......abang ipar serahkan 1 kunci bilik buat family kami...tapi hubby cakap kasi jelah pada orang lain...sbb hubby nak pegi tempah bilik sendiri....so, 4 family dapat bilik while yang lelain semuanya gi tempah bilik sendiri.....tak mahal pun sebab kebanyakannya govt. servant and dapat diskaun 10%...dari RM100 for deluxe room dapatle RM90...klu standard room cuma RM50(after diskaun jadi RM45) tapi biliknya dah habis.......deluxe room pun dah selesa sangat dan besarrrr biliknya.....ada 1 katil queen, wardrobe besar, bilik air besar, ada balcony,coffee & tea facility...hubby cakap lain kali boleh datang lagi nginap kat sini....kedai makan pun dekat sangat....depan rumah rehat tu je
malam tuh semua dah siap nak g umah pengantin ppuan untuk majlis akad nikah.....panic mode ON......carik2 jubah yang memang dah kuarkan nak dibawa utk majlis nih takde pulak...ah sudah!!! kerah anak2 pegi cari dalam kete kat bawah kut2 terjatuh waktu amik baju yang disangkut dalam kete....takde jugak...huwaaa...cam nak nangis pun ade...isk......pasrah jela pakai semula blouse & pants yang pakai petang tadi....kompem le tertinggal kat umah waktu kalut2 nak datang tu huhu......bila berkumpul kat bawah.....lega bila tgk. my biras pun pakai pants & blouse gak...sbb dia pun bwk sepasang je bj kurung utk kenduri esok hari....phewwww
majlis akad nikah di rumah pengantin ppuan(kat Tmn Aman klu x silap, yg kompem nama lorong tuh Lorong Durian hihi)......hmmm....better buat kat masjid rasanya sebab bersesak2 orang kat ruang tamu tu (sebab half the space dh digunakan untuk pelamin....so ruang sangat sempit.....dan dimonopoli oleh ibuk-ibuk dan anak-anak jela...bapak-bapak sumer kene duk luar sebab tak muat...huhu...alhamdulillah, akad nikah berjalan lancar dengan sekali lafaz aje....maka Norhayati sah menjadi isteri Mohd Razif.....semoga kalian berbahagia hingga ke akhir hayat ye.......chef hotel(lelaki) bertemu jurutera(ppuan)....menarik kan?
esok paginya, I, hubby, SIL n MIL ke pasar pagi T.Intan dekat Menara Condong tu...besar jugakle pasar paginya cuma tak banyak dijual makanan....banyak baju-bajan, tudung2 dan paling I like....ada sepasang nyonya n apek nih jual pokok2 segar dan cantekkk sgt....kat depan HSBC bank tu.....wahhhh.....memang teruja tengok pokok2 bunga, buah, hiasan yang segar2 belaka.....rembat 3 pokok = pokok bunga melur, pokok apetah berdaun merah dan pokok apetah berbunga purple kecil2 tp cantekkk.....haha nama pokok semua tak tahu.....kene mula membela pokok dari sekarang...nnti pindah umah baru thn depan, pokok dah besar2.....balik ke rumah rehat, SIl n biras2 jeles pulak tgk pokok2 tu...diorang kuar g cari pokok jugak...hati tak tenang pulak sbb ada pokok yg berkenan di hati tadi tapi teragak2 nak beli....pas bfes, ajak hubby ke sana semula...kali ni bawak Firas & Syafiqah sekali...hehe....beli lagi 2 pokok....pokok keladi daun celoreng putih ngan pokok kemboja....pokok ala bunga raya berbunga putih lebat dah habissss...uwaaaa...ingatkan nak beli pokok tuh...isk...banyak pokok dah dikebas orang ....hmmm
tengahari tu kol 12.45 dah sampai kat umah pngantin ppuan...then berarak bersama kumpulan kompang...Firas pulak tido time tuh...sib baik dia tak terjaga dek paluan kompang tuh...then bersanding dalam umah tapi mals nak masuk ke dalam sebab lagi panas kat dalam umah...kat bawah khemah sejuk sikit....then, SIL ajak makan sama kat meja depan meja pengantin yang dikhaskan....hubby soh passkan Firas kat dia sbb dia dah kenyang sampai 2x bekfes kekunun temankan Firas yg nak makan nasi time kali ke 2 kami ke pasar pagi tu....maka, makanlah bersama SIL2.....nyam nyam nyam....
dah penat menaip...jom nengok gambar lak :D

07 di jelapang - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

07 di jelapang - Google Blog Search


Suara Rakyat: Kekangan <b>Jelapang</b> Padi Kota Belud

Posted: 02 Oct 2012 12:34 AM PDT

Bajet, bendang, infrastruktur, pelaksana dan pemandu untuk Jelapang Padi Kota Belud sudah muktamad, namun masih ada bisilk-bisik dibelakang, bahawa projek itu tidak akan berjaya
 
Empangan Tambatoun.

Kejayaan sesebuah projek persawahan, banyak bergantung kepada sumber air. Pada asalnya Empangan Tambatoun dirancang sebagai sumber air, namun protes daripada penduduk kampong itu, mungkin mengakibatkan empangan itu terbatal dengan sendirinya.

Pada awalnya, apabila perancangan pembinaan empangan itu, penduduk bersedia berkorban demi lebih 80 ribu penduduk Kota Belud. Entah apa yang mengakibatkan penduduk Tambatoun tiba-tiba naik angin memprotes pembinaan empangan itu. Apabila perkabaran mengenai protes penduduk itu meluas, maka pihak pembangkang menimba di air keroh.

Jelapang Padi

Semasa Jelapang Padi diuar-uarkan, dan kebetulan projek itu menjadi "anak angkat" kepada ADUN Tempasuk-Datuk Musbah Jamli, ada pemimpin tertentu pernah berkata "potong lehernya" kalau projek itu berjaya. Manakala seorang pemimpin tertentu lagi melakukan gerak saraf termasuk menghasut penduduk kampong yang terlibat agar tidak bersetuju dengan projek itu, termasuklah penduduk kampong Tambatoun.

Bukan sahaja Projek Jelapang Padi menjadi sasaran pemimpin-pemimpin tertentu itu akan tetapi juga projek Agropolitan Kota Belud. Atas sebab itu, beberapa orang penduduk melakukan pemagaran pada kawasan di mana projek agropolitan itu bertapak.

Hambatan Pembangunan

Inilah masalah utama Kota Belud. Jika dari dahulu kawasan ini dibangunkan, sudah tentu penduduknya tidak ramai yang tersenarai sebagai rakyat miskin.

Kota Belud tidak mempunyai khazanah kekayaan seperti kayu kayan atau perladangan. Kota Belud hanya mempunyai tanah landai yang sesuai untuk tanaman padi, perbukitan yang sesuai untuk tanaman getah dan lautan untuk perikanan. Dikeranakan tiga bidang ini belum maju, maka secara automatic juga penguasahanya yakni petani, pekebun atau nelayan tidak maju.

Menanam padi hanya bertujuan untuk sara hidup, demikian juga berkebun dan nelayan. Mereka yang terlibat bukan tidak mahir dalam bidang masing-masing, akan tetapi infra yang mendokongnya belum tersedia.

Keadaan Pertanian

Lebih empat puluh tahun keadaan pertanian, perkebunan dan perikanan masih ditakuk lama, malah carapun masih ditakuk lama juga. Kewujudan jabatan-jabatan atau agensi yang berkaitan tiga bidang itu, hanya memperkenalkan cara lapok dengan persembahan moden.

Kewujudan Skim Padi Jawi-Jawi misalnya, sama sekali tidak mencapai sasaran; yang berlaku hanya jumlah keluasan tanah NT atau tanah sawah berkurangan, kerana akibat pengubahsuaian status tanah. Selain itu, cara mendidik petani dalam meningkatkan hasil padi dengan menggunakan produk kilang seperti baja, racun dan sebagainya, menyebabkan kesan sampingan kepada alam sekitar.

Impak Skim Jawi-Jawi

Kualiti air di sekitar skim Jawi-Jawi bertambah teruk, kerana tiadanya system pembuangan air yang bersepadu. Akibat akses pembajaan, maka fauna dan flora yang terdapat di sekitar Daerah Aliran Sungai Tempasuk (DAST) menjadi binasa dan rosak teruk. Fauna seperti kerang, udang, ikan-ikan payau penghuni sungai itu punah, dan tidak berganti.

Jika dahulu, ikan tilapia, kambura, pait, sapat, kabulan, bibi merupakan sumber protein penduduk kampong, kini sumber itu telah tiada.

Satu perkara lagi yang sungguh merugikan penduduk kampong adalah, air tercemar akibat akes baja daripada skim itu, telah bertahun-tahun menjadi sumber air harian penduduk kampong sekitar. Disebabkan konsumsi air yang tercemar ini, maka ramai penduduk kampong dijjangkiti penyakit hepitis, gugur gigi, buah pinggang dan sakit perut yang menaun.

Projek Baharu

Kini projek serupa akan mencul dengan keluasan yang berkali lipat. Jika system pengairan tidak diambilkira, maka besar kemungkinan, impaknya terhadap alam sekitar perkampongan akan lebih dahsyat lagi.

Disebabkan pengalaman melalui skim Jawi-Jawi, maka pihak pelaksana Jelapang Padi Kota Belud telah mengambilkira semua factor yang memudaratkan alam sekitar. Satu sisitem pengairan canggih akan digunapakai, dimana air akses daripada bendang akan melalui system penapisan semulajadi sebelum dilepaskan ke sungai atau laut.

Sistem yang akan digunapakai itu akan berjaya jika ada sumber air yang tidak tercemar selain daripada air hujan. Sumber air yang dimaksudkan adalah daripada empangan Tambatoun. Jika empangan itu, terbatal, maka akibatnya sumber air jelapang padi Kota Belud akan berasal daripada air yang dikitar. Jika ini berlaku, maka Skim Jawi-jawi ke dua akan muncul, di mana impaknya kepada alam sekitar akan sungguh luar biasa.

Halangan Politik

Disebabkan percaturan politik, maka ada pemimpin tertentu mahu projek Jelapang Padi gagal. Pemimpin itu, tahu betul, bahawa nadi kejayaan Jepalang Padi kota Belud adalah empangan Tambatoun. Atas sebab itu, secara tidak ketara, tindakan-tindakan dan gerakan rahsia dijalankan demi menggagalkan pembinaan empangan itu.

Jelapang Padi Projek Nasional

Kini, bajet Jelapang Padi Kota Belud telapun masuk ke dalam bajet Negara, bukan lagi bajet kerajaan negeri. Pada asasnya, projek itu sudah menjadi projek nasional, bukan lagi projek kerajaan negeri atau ADUN Tempasuk yang ada.

Apa kah kerana projek ini telah menjadi projek nasional, maka pernyataan "potong leher saya" pemimpin tertentu; jika projek itu berjaya; terpaksa ditarik balik dan akan pula menyokong kejayaan projek itu?

Dalam politik tiada kawan selama-lamanya demikian juga tiada musuh selama-lamanya. Kenyataan politik boleh berubah-ubah dan disesuaikan dengan keadaan. Mungkin kenyataan "potong leher saya" berkaitan projek itu, sebagai pendorong atau cabaran kepada pemimpin yang mencetuskan idea itu, agar cetusan idea itu benar-benar diperjuangkan sehingga berjaya dan bukannya cetusan retorik.

Inilah keistimewaan kenyataan politik, boleh bertukar-tukar, dan boleh dimanifestasikan sesuai dengan keadaan dan masa.

Apa kah Penduduk Yang Terlibat Turut juga Menyokong?

Masalahnya, walaupun pemimpin tertentu itu akan menyokong kejayaan projek Jelapang Padi, apa kah juga penduduk yang melakukan protes itu akan setuju? Kini, penduduk yang berada dalam lingkungan di mana empangan itu dibina, telahpun masuk dalam kawalan pembangkang.

Kerana keadaan ini, maka sukar bagi kerajaan melaksanakan projek empangan itu, kecualilah secara paksaan sama seperti kejadian zaman Berjaya, di Sorob, apabila berlaku kematian penduduk kerana protes terhadap wujudnya kem askar Sorob (kini Kem paradise).

Mampukah pemimpin tertentu meneutralisasikan keadaan, sehingga penduduk yang pada awalnya bersetuju, bertukar kepada tidak bersetuju, kemudian bertukar kepada bersetuju, kerana pemimpin yang mengerakan penentangan sudahpun bersetuju?

Contoh yang diutarakan di atas adalah berpunca daripada perebutan kuasa dalam politik. Akibat perebutan itu, maka rakyatlah yang menjadi mangsa. Jika kesepakatan awal daripada pemimpin politik telah ada, kerana jika dari awal-awal lagi mereka faham bahawa kuasa dalam politik adalah kuasa dinamik, maka penentangan terhadap pembinaan empangan Tambatoun mungkin tidak akan wujud.

Walaupun keadaan terantuk baru terngadah, akan tetapi nasi belum menjadi bubur lagi. Masih ada TIME. Fikir-fikirkan lah.

07 di chemor - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

07 di chemor - Google Blog Search


Kilang Pengeluar Tangki Fibre Terbakar <b>di Chemor</b> – Perak Today

Posted: 05 Oct 2012 03:45 AM PDT

Gambar Hiasan:-

Dua buah blok kilang yang menghasilkan tangki berasaskan gentian kaca di Kuala Kuang, dekat Chemor terbakar dalam kejadian yang berlaku kira-kira jam 1.15 petang tadi.

Kebakaran yang dipercayai berpunca di bahagian tengah kilang yang menyimpan bahan-bahan mudah terbakar seperti bahan petroleum dan etanol hingga menyebabkan 80 peratus daripada kilang itu terbakar.

Ketua Balai Bomba dan Penyelamat Ipoh, P. Samasuvam berkata, anggotanya tiba di tempat kejadian pada jam 1.39 petang dan mengambil masa kira-kira 40 minit untuk mengawal api daripada terus marak ke bahagian lain.

Katanya, tiga jentera dari Balai Bomba Ipoh dan masing-masing satu jentera dari Pasir Puteh dan Simpang Pulai dengan kekuatan seramai 26 orang anggota dikerahkan ke tempat kejadian untuk memadamkan kebakaran.

"Ketika jentera sedang dalam perjalanan ke tempat kejadian, asap sudah kelihatan begitu tinggi," katanya.

Samasuvam berkata, punca kejadian serta jumlah kerugian masih disiasat.

Sementara itu, pengawal keselamatan kilang Ismail Yusof, 63 berkata, kejadian berlaku apabila beliau melihat sekumpulan bekerja berlari keluar dari kilang terbabit.

"Bila nampak api sudah menyala, saya terus membuat panggilan kepada pihak bomba.

"Saya juga mengarahkan semua kenderaan yang di berada di kawasan kilang segera dipindahkan," jelasnya.

Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Manjoi, Datuk Nadzri Ismail yang sempat turun padang melawat ke tempat kejadian menasihatkan orang ramai supaya tidak menghampiri kawasan kilang yang terbakar itu.

Menurut beliau, kilang terbabit memproses produk daripada 'fibre' yang boleh menjejaskan kesihatan orang ramai.

"Saya harap orang ramai menjauhkan diri dari kawasan ini bagi mengelak terhidu bau asap daripada kebakaran ini," katanya.

07 di beruas - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

07 di beruas - Google Blog Search


Black Panther: Ucapan YB Dato&#39; Ahmad Maslan <b>di Beruas</b>

Posted: 04 Sep 2012 06:23 PM PDT

07 di kerian - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

07 di kerian - Google Blog Search


MTMD <b>KERIAN</b> SATUKAN PANDANGAN DAN TINDAKAN SEMUA <b>...</b>

Posted: 01 Oct 2012 07:25 AM PDT

Parit Buntar, 1 Oktober – Baru-baru ini bertempat di Bilik Gerakan Pejabat Tanah dan Daerah Kerian telah berlangsung Mesyuarat Majlis Tindakan Membenteras Dadah (MTMD). Seramai 26 orang ahli mesyuarat termasuk ahli jemputan yang terdiri dari Jabatan-Jabatan Kerajaan, Pengerusi JKPD, RADA, MAWADAH dan pemimpin-pemimpin masyarakat serta penghulu-penghulu mukim di Daerah Kerian telah hadir ke mesyuarat yang dipengerusikan oleh Encik Mohamad Sofie bin Borham, Penolong Pegawai Daerah Kerian.

Dalam mesyuarat tersebut, Tuan Hj. Zainuddin bin Napiah dari Pejabat Pelajaran Daerah Kerian telah membentangkan Kertas Makluman yyang bertajuk "Masalah Sosial Di Kalangan Pelajar Sekolah dan Tindakan Menanganinya". Rentetan dari pembentangan itu, Pegawai Kesihatan Daerah telah mencadangkan agar PPD Kerian membenarkan pihak pejabat Kesihatan Daerah menjalankan "Operasi Asap" di sekolah bagi menangani gejala merokok di kalangan pelajar.

Diakhir mesyuarat, Tuan Pengerusi meluahkan pandangan peribadinya mengenai mesyuarat MTMD ini. Menurut beliau, MTMD merupakan medan yang menyatukan pandangan dan tindakan oleh semua pihak bagi menangani masalah dadah khususnya di dalam daerah kerian secara kolektif dan strategik. Mesyuarat ditangguhkan pada jam 11.45 pagi.

-Tamat-

07 di kuala sepetang - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

07 di kuala sepetang - Google Blog Search


nizartwork: <b>Kuala Sepetang</b> - Antara Api-api, Berembang, Kelip-kelip

Posted: 30 Sep 2012 12:57 AM PDT

Melayan Abang Johari : Kalau di dalam perniagaan, melayan kehendak pelanggan, ada berbagai cara. Melayan kehendak abang Jo, sesuatu yang berbeza, dan kena pula salah soerang biras yang terdekat. Antara hutan rimba, laut dan bakau adalah kehidupan serta kerjanya.
Tiga Puloh Ringgit sahaja: Berehat 'kepala' dan badan, cara Abang Johari setelah pulih stroke dua tahun lalu cukup mudah. Walaupun dulu, ada masanya masuk hutan dan meredah paya, biasa baginya, kini sedikit payah pergerakannya. Diajaknya bermalam di Hutan Paya Bakau(Pusat Eko Pelajaran), Kuala Sepetang. Tiga Puloh Ringgit sahaja satu chalet.
Yang perlu dibawa, cuma selimut. Jangan ditanya kenapa tiada selimut.
Dorm muat 14 badan, disewa dua. Cuma kami dua keluarga. Sunyi..., kerana tiada pelawat besar dan pelajar yang menginap hujung minggu.
Selesai makan petang di luar, kami berlima ke pekan Kuala Sepetang.
Mengejar pulang solat Maghrib di chalet.
Berembang, api-api, kelip-kelip: Semasa mula-mula sampai, tidaklah pula akan kami boleh bezakan mana pokok api-api, berembang, bakau minyak. Berbagai pengalaman dan cerita dapat dipelajari daripada abang Jo. Bukannya renjar ataupun mergastua.
Usai Maghrib, terkejar-kejar ke jeti Pusat Eko. Sudah ditentukan sesuatu perkara. Ianya bukan 'kebetulan'.
"Che Khairul..." di dalam kegelapan Maghrib, menegur salah seorang yang mukanya sudah yakin di hati.
Che' gu Amirul (sila lawat: http://www.kualasepetang.com/) membawa sekumpulan pelancung daripada Pahang melihat kelip-kelip. Sesuatu yang berbeza cara,  penerangan kelip-kelip bersama media elektronik(notebook!) di dalam bot. Jelas dan mudah memahaminya.


Apakah suatu hari nanti, akan hilangnya pokok berembang, maka hilanglah juga kelip-kelip. Mungkin juga untuk menikmati keindahan Allah s.w.t pada masa itu, mungkin 'perlu dibayar harganya', akan kerana kita juga yang mungkin 'tiada ambil kisah' akan alam ciptaanNya. Mungkin tiada lagi boleh diundur segalanya. 
Mereka yang kecil mungkin tidak mengerti lagi apa itu eko sistem. 
Kami pula sudah 'dipenghujung' usia dan masih bertatih belajar melihat akan ciptaanNya.
Akan ingat juga pada cucu abang Jo - Ajib, jatuh jambatan di Pusat Eko, semasa mula-mula tibanya kami di sana. Berselut  .
Selesai sarapan pagi di Kampung Menteri, Kuala Sepetang, kami pulang. Jeti nelayan Kampung Menteri tidak sempat disinggah. Sekadar lalu dan lihat. InsyaAllah singgah di lain masa.

.
Nota:
1. Bila bermalam di mana-mana kawasan paya bakau, bawalah insect repellent dan yang sewaktu dengannya. Ada tempat dan masanya di  kawasan paya bakau, agas dan nyamuk menjadi kawan malam.
2. Tutuplah pintu/tingkap menjelang malam sekiranya mahukan nyamuk paya tidak sama-sama tidur dengan kita.
3. Bawalah keluar kembali segala sampah(mungkin juga makanan) yang kita telah gunakan. Bersama-samalah kita jaga untuk generasi masa hadapan. Elakkan guna bekas polisterin. Nampak mudah dibawa dan guna, mudharatnya kepada kita dan alam, amat berganda.

.

07 di bidor - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

07 di bidor - Google Blog Search


Tolak Anasir Subversif Selamatkan Malaysia: <b>Bidor</b> Bandar Cina

Posted: 10 Jun 2012 07:18 AM PDT

Bidor ialah sebuah pekan di negeri Perak, Malaysia yang mempunyai kepadatan penduduk yang dianggarkan seramai 30,000 orang yang lahir daripada aktiviti perlombongan bijih timah.

GEOGRAFI

Bidor terletak di tengah-tengah daerah Batang Padang, sebuah daerah di tenggara negeri Perak Darul Ridzuan. Bersempadanan dengan mukim Bidor di sebelah timur ialah negeri Pahang. Capaian ke pekan Bidor dari selatan ialah pekan Sungkai; dari utara ialah pekan Tapah, dan dari barat ialah bandar Teluk Intan.

Bidor juga merupakan tempat yang biasanya akan dilalui apabila menuju ke Teluk Intan dan bandar-bandar lain di barat Perak. Susur keluar ke Bidor dari Lebuhraya Utara-Selatan (E1) bernombor 130 (Exit 130).

Bahagian utara pekan Bidor dipisahkan oleh Sungai Gedong manakala bahagian selatan pekan dipisahkan oleh Sungai Bidor. Kedua-dua batang sungai bertemu di Belakang Pasar dimana kuala Sungai Gedong bersambung ke Sungai Bidor.

Pada bulan September 2009, jalan pintasan yang menghubungkan jalan persekutuan 58 (Jalan Teluk Intan) dan jalan persekutuan 1 (Jalan Sungkai) telah siap. Jalan pintasan tersebut berharga RM19 juta dan mengambil masa setahun setengah untuk disiapkan. Jalan ini diharapkan dapat mengurangkan limpahan kesesakan trafik yang menghala ke Teluk Intan dan Lumut dari Lebuhraya Utara-Selatan yang melalui pekan Bidor. Walau bagaimanapun, jalan yang hampir siap ini telah ditutup semula pada bulan Oktober 2009 untuk lalulintas atas sebab-sebab tertentu.

SEJARAH

Sebelum British

Sebelum bermulanya kedatangan Islam ke Tanah Melayu dan zaman Kesultanan Melayu Perak, mukim Bidor terletak dalam jajahan pemerintahan kerajaan Hindu Gangga Negara yang berpusat di Beruas, Perak. Jajahan ini telah menerima pengaruh Hindu-Buddha sejak 900 tahun dahulu. Ini dibuktikan dengan penemuan-penemuan artifak gangsa yang bermotifkan dewa-dewa Hindu ketika penerokaan kawasan perlombongan bijih timah di akhir tahun 1930-an.

Mengikut sejarah, semasa pemerintahan Sultan Salehuddin, Sultan Perak ke-9 Bidor dibuka kerana aktiviti perlombongan bijih timahnya. Perkataan Bidor berasal daripada acuan bijih timah yang dibuat daripada kayu bagi menyukat bijih. Setiap satu Bidor mengandungi kira kira 70 kati bijih timah.

Orang yang pertama dilantik menjadi penghulu Bidor ialah Syeikh Abdul Ghani dan dipercayai beliau juga adalah peneroka terawal di Bidor. Orang Melayu yang mendiami kawasan Bidor majoritinya dari suku Rawa. Suku Rawa berasal dari Sumatera Barat. Orang Asli dari suku Semai pula mendiami kawasan bukit dan pergunungan di timur Bidor.

Orang Cina dari suku Hakka adalah suku orang Cina yang paling dominan di pekan Bidor diikuti orang Kantonis. Orang Cina yang mendominasi populasi pekan Bidor adalah hasil daripada migrasi komuniti tersebut dari Teluk Intan, Ipoh dan Hulu Selangor ke kawasan perlombongan bijih timah ketika penjajahan Inggeris.
Orang India dan Sikh pula dibawa masuk untuk mengusahakan estet-estet majikan Inggeris, bekerja di landasan keretapi, selain menjadi askar dan polis bantuan.

Perang Dunia Kedua

Ketika Perang Dunia ke-2 meletus, pekan Bidor juga terlibat dalam Perang Kampar diantara tentera Jepun dan British. Bidor menjadi saksi pengunduran tentera British dari 501 Battery yang berundur dari Kampar apabila diasak oleh tentera Jepun yang mara dari utara pada 29hb Disember 1941. Rejimen 137 War Diary pula diserang kapal terbang Jepun berdekatan Bikam dan berjaya dilumpuhkan. Saki baki tentera British yang berkubu di Bidor yang rata-ratanya askar upahan dari India yang tidak berpengalaman, berundur ke Slim River seterusnya ke selatan.
Pada 31 Disember 1943 ketika Tanah Melayu masih di bawah penjajahan Jepun, Bidor menjadi tumpuan operasi MPAJA dari patrol pertama, Rejimen Ke-5 yang dipimpin oleh Huang Song dan Cai Dadi. Mereka ditugaskan untuk melindungi ejen-ejen British yang mewakili Komander Tertinggi Tentera Perikatan; Laksamana Lord Louis Mountbatten iaitu Kolonel John Davis, Mejar Frederick Spencer Chapman, Kapten Richard Broome dan Lim Bo Seng (ejen Kuomintang yang bertindak sebagai penterjemah).
Ejen-ejen tersebut telah menyusup masuk melalui kapal selam di Tanjung Hantu, Segari dengan bantuan MPAJA. Mereka didatangkan khas ke Bidor secara rahsia untuk menubuhkan bilik operasi Force 136 bersama MPAJA di Kem Bukit Belantan, 7 batu ke timur-laut pekan Bidor. Dalam mesyuarat penubuhan Force 136 di Bidor, MPAJA diwakili oleh Lai Te (nama samaran Chang Hong) dan Chin Peng, yang ketika itu Pemangku Setiausaha PKM negeri Perak. Perjanjian kerjasama British Force 136 dan MPAJA (PKM) atau dikenali sebagai 'The Bukit Bidor Agreement' (Perjanjian Bukit Bidor) telah ditandatangani pada 1 Januari 1944.

Tujuan Perjanjian Bukit Bidor dibuat adalah membentuk pakatan bersama tentera British dan MPAJA (PKM) untuk menggugat pentadbiran Jepun di Perak melalui aktiviti pengintipan, sabotaj, penyaluran intelijen dan serangan gerila di Ipoh, Simpang Pulai, Gopeng, Kampar, Bidor dan Slim River.
Lim Bo Seng telah ditangkap pada 26 Mac 1944 di Gopeng dalam satu sekatan jalan ketika dalam perjalanan ke Ipoh dari Bidor. Beliau diseksa dan dibunuh selepas soal siasat dan mayatnya ditanam di Batu Gajah. Berikutan penangkapan ramai ejen-ejen British di Ipoh, rahsia pusat operasi Kem Bukit Belantan di Bidor telah diketahui. Pada pertengahan tahun 1944, Kem Bukit Belantan di Bidor telah digempur oleh tentera Jepun dan markas tersebut dibakar.
Pegawai-pegawai Force 136 dan MPAJA yang terselamat telah melarikan diri dan mendirikan markas baru berdekatan Bukit Belantan dengan bantuan Orang Asli. Operasi mereka diteruskan sehingga pihak Jepun menyerah kalah pada tahun 1945.

Zaman Darurat

Selepas Jepun menyerah kalah, Bidor menjadi saksi kepada kekejaman pengganas komunis yang enggan meletak senjata selepas kembalinya British ke Tanah Melayu. Kapten A.R.Pickin dari Rejimen Ke-7 Duke of Edinburgh's Own Gurkha Rifles (No.Tentera: 375953) dibunuh pengganas komunis pada 18hb Julai 1948.

Pembunuhan pegawai British berlaku lagi di Bidor pada 2hb Oktober 1948. Seorang pegawai bernama Kapten D.G.Lock (No.Tentera: 113776) dari Somerset Light Infantry dibunuh ketika mandi di sungai berdekatan Bidor. Juga pada hari yang sama, 3 askar dari King's Own Yorkshire Light Infantry (K.O.Y.L.I) iaitu Lans Koperal K.Hutchinson, Prebet A.Dobson dan Prebet H.Woodhouse terbunuh dalam operasi. Berikutan kematian mereka, seluruh Platun Ke-4, Batalion Pertama K.O.Y.L.I telah berjaya dimusnahkan oleh pengganas komunis di sebuah lombong tinggal di Bidor.
Ekoran insiden peristiwa tersebut, Briged Infentri Ke-26 Gurkha dan Charlie Troop dari 95 Independent Field Battery, 48 Field Regiment dari tentera Artileri Di-Raja British telah ditempatkan di Bidor dari tahun 1957 ke 1959 untuk menyekat dan membasmi gerakan pengganas komunis.

Selepas kemerdekaan, pekan Bidor berada dalam pengawasan Batalion Ke-20, Pasukan Polis Hutan (PPH). Unit ini terkenal dengan unit elitnya yang dipanggil Senoi Praaq yang bermaksud 'Orang Perang' dalam bahasa Semai. Senoi Praaq dianggotai anak-anak tempatan Orang Asli dari suku Semai yang dilatih oleh S.A.S (Special Air Service), skuad elit dari tentera Britain. Senoi Praaq ditubuhkan pada bulan Mei 1957 oleh Leftenan-Kolonel R.O.D.Noone yang ketika itu Pengarah Jabatan Hal Ehwal Orang Asli (JHEOA) dan dilatih oleh Mejar John Slim (S.A.S) untuk menjejak dan memusnahkan kem-kem pengganas. Pada tahun 1957, Senoi Praaq mempunyai 2 skuardon dengan kekuatan 160 orang. Dua tahun kemudian, skuad ini berkembang kepada 4 skuardon dengan kekuatan lebih 200 orang. Kem sedia ada Batalion 18 PGA dan Batalion 3 PGA di Jalan Tapah yang berkeluasan 389 hektar siap pada tahun 1983.
Disebabkan konsentrasi masyarakat Cina yang ramai, pihak British telah menyegerakan penempatan semula (Rancangan Briggs) untuk orang Cina yang bertaburan disekitar luar pekan Bidor khasnya di Jalan Tapah, Jalan Sungkai dan Jalan Teluk Intan. Oleh yang demikian, maka lahirlah kampung-kampung baharu seperi Kampung Baharu Bidor Stesen, Kampung Baharu Coldstream dan Kampung Baharu Kuala Bikam di Jalan Teluk Intan; Kampung Baharu Tanah Mas di Jalan Tapah, Kampung Baharu Pekan Pasir di Jalan Sungkai dan Kampung Baharu Timur (Kem Cina) di utara pekan Bidor.
Sebahagian daripada pekan Bidor terutamanya di bahagian timur masih menjadi kawasan hitam sehingga tahun 1989 selepas perjanjian damai diantara kerajaan Malaysia dan Parti Komunis Malaya.

EKONOMI

Dahulu ekonomi pekan Bidor bergantung kepada pertanian seperti perusahaan jambu batu, buah-buahan eksotik, penternakan ayam/itik, getah, dan kelapa sawit. Kini, perindustrian telah sedia terdapat atas galakan kerajaan negeri yang membawa masuk usahawan dari luar negara seperti Korea, Jepun dan Taiwan untuk menjana industri kecilan yang berasaskan elektronik, dan barang konsumer. Juga, salah satu punca pendapatan Bidor datangnya daripada orang luar yang singgah di bandar ini dalam perjalanan mereka ke tempat lain disebabkan populariti makanan dan hasil tani pekan ini.

Sebelum pengenalan Lebuhraya Utara-Selatan, Bidor ialah bandar persinggahan yang tidak boleh dielakkan oleh semua pemandu. Kini, pemandu tetap memilih untuk singgah di Bidor untuk makan dan berehat sebelum meneruskan perjalanan.
Bidor amat terkenal dengan buah jambu (Psidium guajava) tanpa biji dan petai (Parkia speciosa). Juga terkenal ialah Biskut Ayam Pun Chun, 'Sat Kai Ma' (kuih tradisional Cina), Mee Wantan dan Mee Peha Itik Pun Chun. Bidor juga terkenal dengan persinggahan pelancong dari Taiwan, China dan Hongkong. Disebabkan galakan daripada kegiatan pelancongan tersebut, sebatang jalan kecil berdekatan Jalan Persatuan telah dinamakan 'Taiwan Street'. Taiwan Street menjadi tumpuan pelancong untuk menikmati manisan, kuih, buah-buahan dan masakan tempatan.
Bidor juga menjadi tumpuan acara marathon yang disertai pelari-pelari tempatan dan luar negara. Setiap tahun, kelab marathon akan menganjurkan larian yang bermula di Dewan Muhibbah, berdekatan Taiwan Street. Larian biasanya menjangkaui 7-10km yang bermula di pekan Bidor dan membuat pusingan merentasi Jalan Paku ke Kampung Chang dan kembali ke Bidor. Larian ini juga menjadi penggalak kepada aktiviti pelancongan dan ekonomi di Bidor.

 

BLOG PERAK

Copyright 2010 All Rights Reserved