Jumaat, 5 Oktober 2012

07 di teluk intan - Google Blog Search


URL Sumber Asal :-

07 di teluk intan - Google Blog Search


OurDreamsOfLife: Wedding <b>di Teluk Intan</b>

Posted: 04 Oct 2012 07:43 PM PDT

 Alkisahnya, anak buah hubby (anak ke-2 kepada abang sulung hubby yg duk Johor) bertemu jodoh dengan orang Teluk Intan....makanya, wedding di T.Intan dululah yg diadakan last weekend...so, berkampunglah beramai2 di T.Intan.....akad nikah Sabtu malam while kendurinya hari Ahad....plan asalnya just nak ulang-alik je dari S.I ke T.Intan sebab tak jauh pun...dalam 45 min perjalanan......tapi hubby insist soh bawak baju persalinan semuanya.......sbb even family belah ppuan ada sediakan rumah untuk family belah lelaki tapi since family hubby besar (9 anak with menantu plus cucu plus cicit), so hubby cakap 'takpela...nnti kita g cari bilik hotel murah2 kat sana...so takyah ulang-alik'......fine lah....ada orang nak sponsor kan....I okay ajelah
hari Sabtu tu ketiga2 org anak bersekolah ganti untuk Raya Haji.....lepas diorang balik sekolah, paksa semua cuci kasut sekolah siap2 since nak overnite kat T.intan kan....lepas Asar baru gerak ke T.Intan......kebetulan, family pengantin lelaki pun baru je sampai ke T.Intan dari KL.......kami sesat kejap mencari rumah penginapan yang dimaksudkan....sudahnya, abang ipar suruh datang ke masjid besar T.Intan dan tunggu kat sana.....elok je kami sampai dan berjumpa abang ipar....eh eh.....family Kakcik dari KL pulak sampai.....eh eh....diikuti family adik Mi n Kakteh pulak (dari Kedah tapi ke KL melawat abangcik yang buat open heart surgery bypass jantung)......elok aje kami nak bergerak ke rumah penginapan, family kakLong dari Manjung pulak sampai....wallaaaa....semuanya bagai berjanji2...so, bersama2 lah gerak ke rumah penginapan......rupa2nya family pengantin ppuan dah booking 4 bilik di Rumah Rehat T.Intan......abang ipar serahkan 1 kunci bilik buat family kami...tapi hubby cakap kasi jelah pada orang lain...sbb hubby nak pegi tempah bilik sendiri....so, 4 family dapat bilik while yang lelain semuanya gi tempah bilik sendiri.....tak mahal pun sebab kebanyakannya govt. servant and dapat diskaun 10%...dari RM100 for deluxe room dapatle RM90...klu standard room cuma RM50(after diskaun jadi RM45) tapi biliknya dah habis.......deluxe room pun dah selesa sangat dan besarrrr biliknya.....ada 1 katil queen, wardrobe besar, bilik air besar, ada balcony,coffee & tea facility...hubby cakap lain kali boleh datang lagi nginap kat sini....kedai makan pun dekat sangat....depan rumah rehat tu je
malam tuh semua dah siap nak g umah pengantin ppuan untuk majlis akad nikah.....panic mode ON......carik2 jubah yang memang dah kuarkan nak dibawa utk majlis nih takde pulak...ah sudah!!! kerah anak2 pegi cari dalam kete kat bawah kut2 terjatuh waktu amik baju yang disangkut dalam kete....takde jugak...huwaaa...cam nak nangis pun ade...isk......pasrah jela pakai semula blouse & pants yang pakai petang tadi....kompem le tertinggal kat umah waktu kalut2 nak datang tu huhu......bila berkumpul kat bawah.....lega bila tgk. my biras pun pakai pants & blouse gak...sbb dia pun bwk sepasang je bj kurung utk kenduri esok hari....phewwww
majlis akad nikah di rumah pengantin ppuan(kat Tmn Aman klu x silap, yg kompem nama lorong tuh Lorong Durian hihi)......hmmm....better buat kat masjid rasanya sebab bersesak2 orang kat ruang tamu tu (sebab half the space dh digunakan untuk pelamin....so ruang sangat sempit.....dan dimonopoli oleh ibuk-ibuk dan anak-anak jela...bapak-bapak sumer kene duk luar sebab tak muat...huhu...alhamdulillah, akad nikah berjalan lancar dengan sekali lafaz aje....maka Norhayati sah menjadi isteri Mohd Razif.....semoga kalian berbahagia hingga ke akhir hayat ye.......chef hotel(lelaki) bertemu jurutera(ppuan)....menarik kan?
esok paginya, I, hubby, SIL n MIL ke pasar pagi T.Intan dekat Menara Condong tu...besar jugakle pasar paginya cuma tak banyak dijual makanan....banyak baju-bajan, tudung2 dan paling I like....ada sepasang nyonya n apek nih jual pokok2 segar dan cantekkk sgt....kat depan HSBC bank tu.....wahhhh.....memang teruja tengok pokok2 bunga, buah, hiasan yang segar2 belaka.....rembat 3 pokok = pokok bunga melur, pokok apetah berdaun merah dan pokok apetah berbunga purple kecil2 tp cantekkk.....haha nama pokok semua tak tahu.....kene mula membela pokok dari sekarang...nnti pindah umah baru thn depan, pokok dah besar2.....balik ke rumah rehat, SIl n biras2 jeles pulak tgk pokok2 tu...diorang kuar g cari pokok jugak...hati tak tenang pulak sbb ada pokok yg berkenan di hati tadi tapi teragak2 nak beli....pas bfes, ajak hubby ke sana semula...kali ni bawak Firas & Syafiqah sekali...hehe....beli lagi 2 pokok....pokok keladi daun celoreng putih ngan pokok kemboja....pokok ala bunga raya berbunga putih lebat dah habissss...uwaaaa...ingatkan nak beli pokok tuh...isk...banyak pokok dah dikebas orang ....hmmm
tengahari tu kol 12.45 dah sampai kat umah pngantin ppuan...then berarak bersama kumpulan kompang...Firas pulak tido time tuh...sib baik dia tak terjaga dek paluan kompang tuh...then bersanding dalam umah tapi mals nak masuk ke dalam sebab lagi panas kat dalam umah...kat bawah khemah sejuk sikit....then, SIL ajak makan sama kat meja depan meja pengantin yang dikhaskan....hubby soh passkan Firas kat dia sbb dia dah kenyang sampai 2x bekfes kekunun temankan Firas yg nak makan nasi time kali ke 2 kami ke pasar pagi tu....maka, makanlah bersama SIL2.....nyam nyam nyam....
dah penat menaip...jom nengok gambar lak :D

0 ulasan:

Catat Ulasan

 

BLOG PERAK

Copyright 2010 All Rights Reserved