Selasa, 11 Disember 2012

07 di hutan melintang - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

07 di hutan melintang - Google Blog Search


Muktahir: Gegaran <b>Di Hutan Melintang</b>.

Posted: 11 Apr 2012 01:54 AM PDT

Salam Sejahtera, Salam 1 Dunia.
Aku tengah online depan tv sekarang manakala hubby aku online dalam bilik. Aku sangkakan aku kepeningan. Aku panggil hubby tapi dia pun ingat dia pening. Rupanya semua benda dalam rumah sedang bergoyang. Adakah berlaku tsunami atau gempa bumi?
Gegaran berlaku antara jam 4.42 minit petang selama lebih kurang 30 saat. Sekejap lagi mesti masuk berita. Ada sesiapa yang terasa gegaran tadi?

* UP DATE:
8.9 skala ricther berlaku di Utara Sumatera.

07 di kampar - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

07 di kampar - Google Blog Search


PRU13 - Kit Siang Tak Berani <b>Di Kampar</b>, Kalau Kalah Nak Cari <b>...</b>

Posted: 10 Dec 2012 09:22 PM PST

DAP Perak menyifatkan dakwaan Penasihat DAP, Lim Kit Siang akan bertanding di Parlimen Kampar pada Pilihan Raya Umum ke-13 (PRU13) sebagai khabar angin.

Pengerusinya, Datuk Ngeh Koo Ham berkata, perkara itu tidak pernah dibincang dan menegaskan soal calon adalah rahsia parti dan tidak seharusnya dihebahkan sebelum tiba pilihan raya.

"Ini (Kit Siang bertanding Parlimen Kampar) hanya khabar angin. Saya tidak pernah dengar atau bincang tentang  perkara itu," katanya kepada Sinar Harian.

Beliau berkata demikian ketika diminta mengulas khabar angin Kit Siang akan beralih arah dari Parlimen Ipoh Timur kepada bertanding di kawasan baru iaitu Parlimen Kampar pada PRU13.

Koo Ham berkata, sama ada parti akan meletakkan calon popular di kerusi yang gagal dimenangi DAP pada pilihan raya lalu atau tidak, ia kekal rahsia parti.

Beliau berkata, itu adalah sebahagian dari strategi DAP untuk memastikan segala perancangan berjalan lancar selari dengan ketetapan jawatankuasa pusat.

"Kami tunggu Barisan Nasional (BN) umum calon dululah," katanya.

Pada Ahad lalu, Sinar Harian menyiarkan terdapat khabar angin bahawa Kit Siang akan meninggalkan Parlimen Ipoh Timor dan bertanding di Parlimen Kampar pada PRU13 sebagai antara strategi untuk mengukuhkan lagi penguasaan DAP Perak.

Untuk rekod, Parlimen Kampar disandang Timbalan Menteri Dalam Negeri, Datuk Lee Chee Leong selepas menang pada PRU12  pada 2008.

Katanya, segala keputusan mengenai calon belum diputuskan lagi dan soal calon DAP menyerahkan sepenuhnya kepada keputusan Jawatankuasa Pusat.

Menurutnya, rakyat sudah membuat keputusan siapa yang bakal mereka undi pada pilihan raya nanti dan DAP tidak gentar serta bersedia menghadapi apa-apa cabaran dari BN.

Perjuanganku Lebih Mudah Kerana Mengusir Penjajah, Tetapi Perjuanganmu Lebih Sulit Kerana Melawan Bangsamu Sendiri

07 di malim nawar - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

07 di malim nawar - Google Blog Search


Life Episode: My Abah Homestay - AZBA Homestay @ <b>Malim Nawar</b>

Posted: 11 Dec 2012 04:42 AM PST

Kepada sesiapa yang ingin mencari rumah penginapan boleh la berkunjung ke Homestay kami ini.

Bertempat di KG TANJUNG BANGKUNG MALIM NAWAR
Keluasan 30" X 50"
Homestay bersuasana kampung

  • Selesa dan Bersih
  • Berada di pekan Malim Nawar di antara Pekan Ipoh dan Pekan Kampar
  • Dekat dengan Pusat ILSAS Malim Nawar ( 500m sahaja)
  • Lokasi homestay yang berdekatan dengan Surau Kg Tg Bangkung
  • Berhampiran dengan kemudahan ATM (Maybank)
  • Berhampiran dengan kemudahan Pam Minyak ( Esso )
  • Terdapat kedai makan yang beroperasi 24jam di Pekan Malim Nawar
  • Boleh di sewa oleh staff2 TNB yang berkursus di ILSAS Malim Nawar.

Kelebihan di dlm rumah :-

* Kelengkapan perabot (semua baru)
* Ruang tamu yang besar
* Ada meja makan,mempunyai penghawa dingin di dalam bilik utama, peti ais, tv, dapur, cerek, katil, seterika, kipas , sofa dll
* Bilik tidur ada 2
* Bilik air 1
* Dapur yang selesa lengkap dan bersih
* Tempat letak kereta yang luas
* Bilik Pertama di lengkapi 2 katil double decker
* Bilik Kedua di lengkapi dengan set katil queen

Rm200 sehari (per day)
Jika customer menginap lebih dari 2 malam , customer akan di beri potongan harga.

p/s : Untuk tempahan (booking) bayaran hendaklah dijelaskan sebanyak 50% (RM100)



 Bilik Tidur 1 (Katil Queen)
Bilik Tidur 2 (Katil double decker - 2 unit - 4 orang) 
Dapur - Kettle, periuk nasi dan dapur utk memasak disediakan
Untuk pertanyaan dan tempahan, sila hubungi :
016- 2155067 (Pn. Sue) / 017-4612994 (En. Bahari)

07 di bukit merah - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

07 di bukit merah - Google Blog Search


Life is colorful: Gembirakan hati <b>di Bukit Merah</b> Laketown Resort

Posted: 11 Dec 2012 06:51 AM PST

Setiap kali pulang ke rumah My Mom di Sungai Petani, setiap kali jugalah kami hanya akan memandang jalan keluar ke Bukit Merah. Ada kalanya saya akan cakap pada Mr. Hubby, "nanti-nanti kalau kita ada masa, kita pergi ke Bukit Merah Laketown ye." Dan kata-kata itu akan hilang begitu sahaja. 
Oleh kerana memang masa itu tak pernah ada kalau tidak diadakan, maka saya ubah strategi. Kali ini, saya tempah dahulu penginapan di Bukit Merah Laketown Resort. Jadinya, percutian tersebut menjadi agenda utama dan bukannya sekadar laluan untuk ke utara tanah air. 
Oleh kerana faktor masa juga, tempahan cuma dibuat untuk satu malam. Memadailah bagi kami kerana matlamat utama adalah untuk bermandi-manda di taman tema air. FYI, semasa saya belajar di USM dulu, saya pernah ke Bukit Merah Laketown ni (cerita zaman dahulu kala). Justeru, dialog seperti di bawah terjadi:
Mr. Hubby: Apa yang ada di Pulau Orang Utan?
Saya        : Hmmmm, ada orang utan la.
Saya        : Yep, ada orang utan la. Dulu ada la 3-4 ekor. Sekarang tak tau.
Maka, hilanglah minat Mr. Hubby untuk ke Pulau Orang Utan (salah saya ke? hehehe). Perjalanan menaiki kereta dari ibu kota ke Bukit Merah mengambil masa lebih kurang 3 jam. Kami tiba di Bukit Merah Laketown Resort (BMLR) kira-kira jam 3 petang.



Perkara pertama yang harus dibuat tentunya check-in bilik. Bilik kami selesa untuk kami 4 beranak. 


 

Untuk ke taman tema air dan tarikan-tarikan lain, tidak perlu berjalan jauh. Rasanya sekadar 200-300 meter sahaja dari hotel penginapan. Kami akan ke water park esok sahaja. Petang ini kami cuma berjalan-jalan sekitar resort.



Kemudiannya ke kolam renang. Ya kolam renang, aktiviti lazim setiap kali bercuti.

 

Esok barulah kami ke taman tema air.



Menarik jugalah konsep taman tema air di BMLR ni.





Meskipun kurang hebat sedikit daripada Sunway Lagoon, tapi cukup untuk menggembirakan hati budak-budak. Kelainannya juga adalah, sekitar taman tema air ni ada banyak juga rimbunan pokok. Almaklum, BMLR kan bertemakan eco-tourism.


Akhir kata, percutian kali ini mengembirakan Hasya dan Khayra. Semuanya ok dan best, yang tak bestnya cuma cuaca yang agak panas. Biasalah kan, tengah hari panas terik, petang nanti hujan lebat huhuhu....

Sekian.

p.s.: Takde gambar makanan sebab makanannya tak ada yang menakjubkan :P

07 di tanjung tualang - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

07 di tanjung tualang - Google Blog Search


Water at Sungai Kinta in <b>Tanjung Tualang</b> Exceeds Warning Level

Posted: 13 Nov 2012 05:54 AM PST

KUALA LUMPUR: The Drainage and Irrigation Department (DID) has advised residents staying along Sungai Kinta in Tanjung Tualang, Kinta in Perak, to be on the alert as the water level in the river has exceeded the warning level following a downpour.

In Selangor, the water level at Sungai Langat in Bukit Changgang, Kuala Langat, Sungai Selangor in Kuala Badong, Kuala Selangor and Sungai Labu in Kampung Salak Tinggi, Sepang, has also exceeded the warning level, at 4.25m, 8.77m and 3.72m, respectively.

The DID, in its portal, stated that the water level at Sungai Bidut, Sibu in Sarawak, was at 3.14m and exceeded the warning level.

Meanwhile, the National Security Council (NSC) said the number of flood victims in Selangor has dropped to 1,311 tonight, from 1,357 people this morning, while in Johor, the number of flood evacuees increased to 143 from 138 people this morning.

A total of 30 families in Selangor are staying at seven flood relief centres, comprising four Kuala Langat, one in Kuala Selangor and two in Sepang, while in Johor, 34 families are staying at the relief centre at Sekolah Kebangsaan Sri Telok, Batu Pahat.

In Perak, 39 people from 10 families are staying at the flood relief centre at Sekolah Agama Rakyat, Kampung Padang Serai in Manjung, as of 9pm, while in Melaka, 84 people from 17 families are evacuated to the relief centre at Sekolah Kebangsaan Tehel, Jasin. 

- Bernama

07 di jelapang - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

07 di jelapang - Google Blog Search


My Small World: Permandangan <b>di</b> Negeri <b>Jelapang</b> Padi Kedah

Posted: 10 Dec 2012 07:00 PM PST

Kalau balik kg suami di Kedah, inilah antara permandangan biasa di negeri jelapang padi. Padi sedang menguning time me balik masa anak saudara me kahwin baru-baru ini.



Agak gayat pulak nak menyeberang titi kecik tu. Me jenis spesis gayat.


Ni kat Bandar Alor Setar. Tersergam tinggi Menara Alor Star. Snap dari dalam kereta ajer ni.



Tumbuhan jenis apa, me pun tak tahu. Tapi warna hijau ni sesejuk mata memandang.


Ada pokok buluh besar dekat rumah MIL.


Ni pun gambar pokok di tepi sawah rumah MIL. Sekali bila jiran kat sini bagitau kat me jaga-jaga sikit lalu bawah pokok yang rimbun. Kot ada pacat. Hehehe terus tak ambik dah gambar bawah pokok ni. Hehehe.



Now, kalau balik sini me dah tak duduk sini since my MIL move in rumah kakak ipar. So terjaga sikit la MIL. Tak le duduk sengsorang kat rumah.

07 di beruas - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

07 di beruas - Google Blog Search


Black Panther: Ucapan YB Dato&#39; Ahmad Maslan <b>di Beruas</b>

Posted: 04 Sep 2012 06:23 PM PDT

[unable to retrieve full-text content]Ucapan YB Dato' Ahmad Maslan di Beruas ... AGENDA KRISTIANISASI PR DI MALAYSIA SEMAKIN RANCAK !!! APA CERITA NI ??? 37 minutes ago. BLOG MIK ... Treler Jelajah Anwar Terbenam Di Banting! 1 hour ago ...

07 di tapah - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

07 di tapah - Google Blog Search


Teratak Rohas: Kenangan Raya <b>Di Tapah</b>, Perak

Posted: 17 Sep 2012 09:56 PM PDT

Kelmarin raya sempat juga Rohas sekeluarga pulang beraya di kampung sebelah bapa mertua di Kg. Chenderiang, Tapah Perak. Kalau ada yg duduk di Perak pasti tahu tempat ni sebab ianya terkenal dengan air terjun Lata Kinjang. Kampung ni terpencil di sebalik bukit bukau & gunung ganang, sebab tu ler banyak punca air terjun & sungai. Bila berada di sini rasa sangat suasana kampung dan kenyamanannya.
Syukur alhamdulillah masih berkesempatan datang ke sini walaupun bapa mertua telah 6 tahun pergi menghadap Yang Maha Esa. Silaturrahim yang telah lama terjalin masih erat di sanubari.
Lihatlah betapa syahdunya suasana kampung ni.....
Walaupun kita sampai waktu tengahari tetapi masih nampak kabus lagi......
So, cuba anda bayangkan betapa sejuknya kalau di waktu malam......
Sampai2 jer Syahir dan sepupunya dah terjah kolam ikan di belakang rumah Mak Chor.
Syahir excited sangat2, maklum ler 1st time balik ke kampung Tapah.
Kolam ni dibina atas bekas lombong, maknanya air di kolam ni sangat2 dalam.
Kalau nak tangkap ikan kena guna perahu, so derang tengok jer la Pak Long yang jaring ikan ya sbb orang yg expert dlm kerja2 ni jer yg boleh turun ke kolam.
Duduk berbaris semuanya menunggu ikan :D
Ikan dah masuk jaring.....ikan lampan ni.....
Cer tengok cara orang kampung ikat ikan2 tu....guna tali rapia jer.
Ikan2 fresh dari kolam......ada lampan, jelawat & talapia.
Ini ler yang Syahir suka.....naik motor kelliling kampung.
Mama Syahir pun suka jugak naik motor......naik motor duduk style kampung :)

07 di kinta - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

07 di kinta - Google Blog Search


SUARA PERAK: SAMBUTAN DEEPAVALI <b>DI KINTA</b> VALLEY

Posted: 21 Nov 2012 12:12 AM PST


07 di sungkai - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

07 di sungkai - Google Blog Search


: Rehat Santai <b>di Sungkai</b>...

Posted: 11 Dec 2012 02:40 AM PST

Hari ini cuti di Selangor.... kesiankan Nine yang duduk rumah tak kemana2 maka saya dan wife pun bertolak ke Sungkai Hot Spring.... 1.5 jam dari Bangi. Saya tak expect apa2 sebab saya dah biasa dgn hot spring di Pedas, Rembau (kampung den)....... tetapi saya TERKESIMA apabila sebaik sahaja sampai....... (teruskan membaca) !

Kalau dari Lebuhraya Utara-Selatan dari KL, masuk tol Sungkai.... dalam 20 minit sampai ler...melalui kawasan Felda.... 

Paling ideal bermalam supaya pagi2 boleh pergi ke kolam mandi hot spring dan water theme park.... sebab kalau sampai dalam 11 pagi... alamat penuhlah kolam2 tu....

Jadi jika anda juga tertanya2 kemana ingin membawa anak2.... catatan ini boleh dijadikan panduan....













































07 di manjung - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

07 di manjung - Google Blog Search


Pusat Rawatan Islam At-Tobibi: Rawatan <b>Di Manjung</b> & Nilai....

Posted: 05 Nov 2012 04:07 AM PST

Assalamualaikum wbt.

Bismillahi Rahmani Rahim

Alhamdulillah, dipanjatkan syukur yang tidak terhingga kepada Allah swt kerana dengan limpah kurnia dan rahmat-Nya hingga ke saat ini masih lagi diberi peluang untuk meneruskan kehidupan di alam dunia ini. Selawat dan Salam buat Rasul Junjungan, Nabi Muhammad saw, ahli keluarga baginda dan seluruh para sahabat dan ummat Islam.

Alhamdulillah, pusat Rawatan Islam At-Tobibi akan mengadakan rawatan di sepanjang musim cuti persekolahan. Rawatan akan diadakan seperti mana berikut :

Tarikh  : 10 November 2012 (Sabtu)
Tempat : Pusat Rawatan Islam Cawangan Manjung, Perak.
Masa   : 9.30 pm - 5.00 pm

Tarikh   : 17 November 2012 (Sabtu)
Tempat : Pusat Rawatan Islam At-Tobibi Nilai,Negeri Sembilan.
Masa   : 9.30am - 5.00pm
Bagi mereka yang ingin mendapatkan rawatan pada tarikh dan masa berkenaan, sila hubungi Ustaz Shamsuri Safie (013-9609268) atau Ustaz Rozlan Daud (019-4601205) untuk membuat tempahan rawatan. Rawatan adalah terhad kepada 50 orang pesakit untuk setiap sesi rawatan sahaja.

Sekian Terima Kasih.
Admin At-Tobibi

*sebarang perubahan berkenaan dengan tarikh dan masa rawatan akan dimaklumkan dari semasa ke semasa.

 

BLOG PERAK

Copyright 2010 All Rights Reserved