Sabtu, 10 November 2012

07 di lekir - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

07 di lekir - Google Blog Search


EH - Ekslamasi Holistik: Menarik <b>Di Lekir</b>, Sitiawan, Perak..

Posted: 28 Jun 2012 07:51 PM PDT



Salam dan holahai....


Apa kena dengan logo sekolah di atas ek?  Haaaa inilah logo sekolah EH masa praktikum kat bumi Lekir iaitu SMK Batu Sepuluh Lekir, Sitiawan, Perak Darul Ridzuan.  Deme kat sana sebut "lekiyour". Kalau pergi Lekir jangan terkejut pulak anda dengan sebutan "lekiyour".








Dalam segmen hari ini, EH akan berkongsi tempat menarik yang ada di Lekir. Pada mula-mulanya EH rasa macam tak ada apa-apa yang menarik kat sana hanya ada pekan Manjung dan bandar Sitiawan je..




Jeti di Kg Sungai Tiram, Lekir


Jalan punya jalan kat Kg Sungai Tiram rupa-rupanya ada laut kat sana. Wah sangat tenang melihat keindahan alam ini.




Pengalaman yang menyeronokkan




Penduduk di sekitar Kg Sungai Tiram ada yang menangkap hasil laut sebagai sumber pendapatan mereka seperti menangkap ikan, gayam, kerang dan sebagainya. Sebenarnya EH baru first time dengar, lihat, rasa sendiri gayam bila duduk di bumi Lekiyour..




Mencari ilham dan ketenangan di sini






Tanpa segan silu EH dan rakan EH selamba badak stay kat jeti tengok penduduk kat sana baru lepas turun dari laut. Tak biasa tapi wat macam OK-OK je....






Melihat penduduk kampung menaikkan hasil tangkapan gayam
Kadang-kadang bila waktu petang kita orang akan pergi ke sini mencari ketenagan dengan desiran ombak dan angin yang sepoi-sepoi bahasa sebab tugasan kat sekolah terlampau banyak bak kata Miss Wong, kalau fikir pasal kerja memang sentiasa ada. Lebih kurang macam gitoo la EH translatekan.. Heheeeee




Ok. Ini je coretan untuk segmen Ekspresi Interaksi EH. EH akhiri dengan video klip lagu ini. Sayonara!






Thank you Allah oleh Maher Zain




EH : Seronok dengan masyarakat bumi Lekiyour...

07 di parit buntar - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

07 di parit buntar - Google Blog Search


FOG: konvoi Majlis Perkahwinan Fahimi <b>di Parit Buntar</b>

Posted: 13 Oct 2012 07:43 PM PDT

Assalamualaikum dan salam sejahtera

Pada 20 hb - 21 hb september 2012, salah seorang ahli fog, Fahimi telah melansungkan perkahwinan nya di parit buntar. Beliau menjemput ahli-ahli FOG untuk turut serta meramaikan Majlis Perkahwinannya itu. Berikut adalah gambar-gambai konvoi pada hari itu.






















07 di pantai remis - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

07 di pantai remis - Google Blog Search


Rawang - <b>Pantai Remis</b> - Bagan Datoh - Teluk Intan

Posted: 06 Nov 2012 10:41 PM PST

Sesungguhnya, aku antara manusia paling bahagia di muka bumi di saat ini. Dengan limpah kurnia dan rahmat-Nya, aku masih kekal tersenyum. Tersenyum walau dalam apa juga keadaan sekalipun kerana aku sentiasa dikelilingi mereka yang mengasihi aku. Penawar segala duka. 
Selagi aku ada bersama mereka atau mereka ada bersama aku, tiada kedukaan bisa mendakapku. Insya-allah. Umi dan abah, Along dan Ayuz, Miqhail dan Mierza, ipar-ipar, juga sahabat-sahabat sekalian. Walau sebesar mana ujian dan dugaan dari Allah, pasti dapat aku tempuh. Benar, masih ada yang berbaki di hati tetapi aku biarkan ia pergi dalam ketenangan diiringi sedekah terindah Al-fatihah.
Sejak dari kecil, aku tahu cara untuk menghiburkan hati. Aku juga tahu, betapa berdosanya meratap sebuah pemergian. Aku harus kuat untuk hari mendatang. Masih ramai di sini bersamaku. Mereka adalah alasan paling kuat untuk aku terus tersenyum. Senyum menghadapi masalah serta kesabaran mengharungi ujian pasti diberikan ganjaran. Kemanisan. Itu janji Allah.
Aku akui, dugaan ini adalah paling besar pernah terjadi dalam hidupku. Aku juga percaya, akan ada lagi ujian lebih besar dari ini di satu hari nanti. Aku bersedia. Insya-allah.
Sepanjang hujung minggu lalu, aku dibawa keluar dan membawa diri keluar! Hahaha.
Sejak awal lagi, si Azwa (sahabatku yang sedang rajin berBlog) 'menculik' aku dengan izin umi dan abah untuk tenangkan fikiran di Pantai Remis. Perancangan awal, mahu berjalan di tepian pantai sambil bermain-main manja dengan gigi ombak. Malangnya, sebaik tiba bukan itu yang berlaku. Air sedang surut. Tiada pasir putih sebaliknya kulit-kulit kerang (menurut umi, itu bukan kulit kerang tetapi Remis) yang mengalami proses pereputan di tepian pantai. Azwa nekad, dia tetap berjalan dengan kaki yang telanjang (berkaki ayam ya!) Aku? Tidak mahu mengikut jejaknya kerana, sakit kakiku! Hahaha. Manja? Anggap sahajalah begitu. Lama nak pakai kaki ni!!! 
Agak lama juga di Pantai Remis ini. Sambil menunggu air laut pasang, Azwa pun memesan makanan. Haish. Begitulah rezeki aku pada hari Sabtu. Banyak makanan yang dipesan. Ada yang mampu aku telan dan ada yang hanya mampu aku ucapkan salam. Selesai menyentap, perjalanan disambung semula. Seronoknya. Hanya Allah sahaja yang tahu. Lebih seronok lagi, apabila kami singgah di masjid yang baru sahaja selesai dibina. Sungguh tenang. Allahu Akbar! 
Jadi, aku sangat berterima kasih dengan Azwa kerana meluangkan masa sepanjang hari untuk bersama. Segala gambar di Pantai Remis aku ambil dari blog Azwa. Selain bergambar dan berjalan sepanjang Pantai Remis kami turut berkongsi cerita dan macam-macam yang dibualkan. Oh ya, ada juga bungkusan dikembalikan. Bungkusan itu telah aku sedekahkan kepada salah satu kedai aksesori yang mana kebetulan kami singgah untuk membaiki 'skirt bumper' kereta Azwa yang longgar. Baki isi yang lain, sudah aku koyak-koyak dan buangkan ke dalam tong sampah. Hehehe.
Hari berikutnya pula, teringin rasa di hati untuk memandu dengan jarak yang jauh. Aku ajak umi dan abah temankan. Bukan takut pergi sendirian, cuma khuatir tak nampak jalan kembali ke rumah semula. Hmm.
Awalnya, aku ingin memandu sehingga ke Sungai Besar. Berhenti berehat untuk makan soto atau ayam goreng mamak kegemaran umi dari Sri Kassim. Setelah selesai isi perut, aku beritahu abah yang aku mahu terus memandu hingga Teluk Intan. Abah tak benarkan sebab hari pun sudah mendung. Takut tersekat dalam banjir. Tetapi umi berikan kebenaran dan menyokong aku. Dalam keberatan, abah menurut sebab yang penting, aku pandu! Lalalala...
Memang benar. Sepanjang perjalanan dari rumah aku di Bandar Tasik Puteri Rawang, sehinggalah ke Bagan Datoh. Tidak ada satu pun kawasan yang permukaan jalanraya kering. Basah dengan takungan air hujan. Oh ya, bagaimana pula boleh sampai ke Bagan Datoh sedangkan tujuan aku hendak ke Teluk Intan? 
Tatkala sampai di persimpangan Teluk Intan/Setiawan dan Bagan Datoh, tergerak di hati untuk pergi ke Bagan Datoh. Mungkin kerana aku seringkali mendengar namanya tetapi tidak pernah lagi menjejakkan kaki ke sana. Hujan masih menimpa bumi dan aku teruskan memandu. Tidak laju kerana peka dengan kehadiran AES (ya, aku sedar ia hanyalah satu propaganda!) Lagi pun, aku memandu tanpa tujuan. Perlukah aku memandu laju? Tidak. Aku mahu meninggalkan bebanan dan bukan memikul bebanan!
Sampai di Bagan Datoh, rasa tenang terus mendakap. Cuma satu yang buat aku takut. Jeti di tepi kuala. Airnya sungguh deras dan bergelora. Aku tinggalkan gelora itu kerana hakikatnya, gelora dalam hati lebih hebat lagi! Tidak sempat enjin Lolly sejuk, aku kembali memandunya sehinggalah berhenti di Teluk Intan. Di Teluk Intan, aku berhenti seketika. Mencuci pandangan mata. Cuaca masih berduka. Biarkanlah sahaja. 
Di sini, sempatlah aku merembat beberapa keping kenangan. Berehat setengah jam dan aku mulakan kembali pemanduan. Sebelum sampai ke Rawang, sempat berhenti di Tapah untuk membawa pulang buah tangan. Petai! Hahahaha. Abah memang sangat tahu kegemaranku. Makanan yang membuatkan mulut berbau tetapi bukan hati ya! Aku sangat suka petai. Pulang ke rumah, ada dua resepi sudah melekat di mindaku. Udang masak sambal petai dan juga jeruk petai! Wah wah wah.... bahagianya hidup!
Tepat waktu maghrib, akhirnya aku, abah dan umi tiba di Rawang. Rumah itu adalah syurga abadi duniaku. Mustahil untuk aku berpisah lama dengannya. Mustahil juga aku melupakannya. Selagi mereka dan rumah itu memerlukan aku, tidak akan lagi aku berfikir untuk meninggalkannya!

* Bersyukur dengan setiap ujian dan dugaan yang diturunkan Allah kerana ia membuatkan aku terus rapat dan berjalan dalam lindungan-Nya. Aku diuji untuk melihat tahap keimanan dan kasihku pada-Nya. Insya-allah, hati ini tabah dan iman ini terus kuat! Amin...

07 di ipoh - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

07 di ipoh - Google Blog Search


cOraT cOret NusHA : Restoran Suki Pedas Hot Pot <b>di Ipoh</b> <b>...</b>

Posted: 07 Nov 2012 07:51 PM PST

Hari Jumaat yang lepas, aku dan rakan opis sempat merasa makanan di restoran steamboat di AEON Station 18, Ipoh. Kira first time try. Okay, not bad. Tapi tak boleh kalahkan kesedapan di Johny.
- set untuk makan berdua yang kami ambil -
Mula-mula takut nak masuk sebab banyak sangat tulisan cina. Maka tanya dulu HALAL ke TIDAK. Ok, halal dan sijil sah halal ada bergantung. Apa lagi, terus masuk.


Nama restoran : Suki Pedas Hot Spot
Alamat : F67 Level 1 AEON Station 18,
Ipoh
Harga : RM 33.90
gov tax & service charge : RM 5.42
Oh ya, kami minum ice lemon tea. Just guna yang air tin tu je. Maybe lepas ini akan ada menu lain. Katanyalah. So, kepada yang nak try, bolehlah berkunjung ke restoran tersebut. Kenyang juga okay.
#  Sekarang ni entry kat blog aku lebih banyak kepada makan-makan. Apa cer? Huahua.

guna AKAL berfikir,guna HATI merasa dan guna JARI meluahkan ^ ___ ^

07 di jelapang - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

07 di jelapang - Google Blog Search


Terowong <b>Di Jelapang</b> | Flickr - Photo Sharing!

Posted: 29 Oct 2012 06:41 AM PDT

[unable to retrieve full-text content]Terowong Di Jelapang. ... Terowong Di Jelapang. Comments and faves. Want to format your comment? By Adibi No real name given + Add Contact. This photo was taken 9 hours ago. 1 view 0 favorites 0 comments 0 galleries ...

07 di slim river - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

07 di slim river - Google Blog Search


Kebakaran <b>Di Slim River</b>, Kanak-Kanak Rentung

Posted: 28 Sep 2012 05:25 AM PDT

Last Updated: 9:47pm, 9th November 2012

SELANGOR

Dengkil & Sepang
- Jln Kebun
- Bukit Changgang

TOTAL STILL AFFECTED: 983
RELIEF CENTRES: 4

Bilik Gerakan: 03-55218792


JOHOR

Batu Pahat
- Kampung Baru Sri Gading, Parit Raja
- Kampung Jawa, Parit Sulong
- Kampung Pt. Abd. Rahman, Pt. Abd. Hadi, Pt. Yusof Darat, Pt. Betong, Parit Sulong

Johor Bahru
- Jalan Permatang 7, Jalan Permatang 3
- Kampung Ubi

Kulai Jaya
- Kampung Bukit Batu
- Kampung Air Manis

Ledang
- Kampung Sialang, Tangkak

TOTAL STILL AFFECTED: 498
RELIEF CENTRES: 8

Bilik Gerakan: 07-2225160/ 019-7846320


MELAKA

- Selandar, Jasin
- Tehel, Jasin

TOTAL STILL AFFECTED:136
RELIEF CENTRES: 3

Bilik Gerakan: 06-2345549/ 019-7730777


PERAK

Hilir Perak
- Kampung Batu 7 dan 8, Mukim Changkat Jong

TOTAL STILL AFFECTED: 134
RELIEF CENTRES: 1

Bilik Gerakan: 05-5278715



NEGERI SEMBILAN

Tampin
- Kampung Keru Hilir

TOTAL STILL AFFECTED: 34
RELIEF CENTRES: 1

Bilik Gerakan: 06-7655760

07 di bukit merah - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

07 di bukit merah - Google Blog Search


<b>Bukit Merah</b> Laketown Resort || Terujanya naik - DaMiA aLeESyA <b>...</b>

Posted: 24 Oct 2012 05:00 PM PDT

Ada apa di Bukit Merah Laketown ni??
Mula2 masuk dalam resort, kami semua dah teruja..
Terutama both Damias, nampak itu teruja tunjuk itu, nampak ini teruja tunjuk ini..
Btw kami tak sempat pun nak mencuba semua permainan dan aktiviti yang terdapat dalam Bukit Merah Laketown ni...agaknya kalau nak cuba main semua permainan yang ada, 4 hari 3 malam kot baru habis..hihi
Kebetulan kami check in pun dah lambat...jam 6:30 petang baru check in...
So decided malam tu just rehatkan badan dan minda selapas seharian meeting di Kuala Kangsar..
Both Damias pun memang tido awal malam tu sebab excited cakap bangun pagi2 esok terus gi main2..

Kami, di depan bilik hotel..
Seawal 8 pagi dah keluar sebab excited nak cuba permainan2 yang ada..
Yang pasti kami takkan main water theme park sebab memang tahu takkan sempat punya dengan waktu check out jam 12 tengahari nanti..
Menapak dari bilik hotel ke Cafe utk sarapan..
Lebih kurang 5 minit gak berjalan..
Tapi best sebab pemnadangan tak habis nak pandang..:)
Sarapan buffet..ada pilihan nasi lemak, kuew tiao goreng, mee kari, bubur, roti2 dan macam2 lagi lah..
Tak pukul 9 lagi dah habis breakfast...
Nak gi beli tiket2 permainan...sekali tgk kaunter belum bukak laaaa..
Alahai...kul 9 pagi baru bukak...
Posing manja dari kami..:)
Lepas kaunter dah buka, kami pun bergerak ke kaunter tiket..
Tips nak dapat tiket murah, ambillah pakej combo..
Kami tak boleh ambil pakej combo sebab rata2 permainan semua bukak jam 10 pagi..
So kami hanya ada 2 jam sebelum check out kul 12 tengahari..
See, betapa ruginya masa disitu kan..
Jadi kami hanya beli tiket ala-carte sahaja..
Sebab takut tak sempat nak main kalau beli tiket pakej combo..
Kami beli tiket "Chairlift" dan " Ecopark"
Sementara tunggu kaunter "Chairlift" buka, kami ambil kesempatan round2 sekeliling dulu..
Wahhh ramai betul rombongan dari sekolah2 masa ni..
Agaknya lepas UPSR dan PMR kot..
Ni di hadapan pintu masuk water theme park..
Yeayy...dah boleh naik "Kerusi tergantung" atau "chairlift" sudaa..
Tempat nak naik Chairlift ni kat belakang2 dan agak tersorok..
Taraaa...ni lah kerusi tergantung tu..
Saya mula2 agak runsing juga both Damias nak naik chairlift ni..
Sekali diaorg yang lebih excited daripada saya...wahhh..
Nampak sangat saya ni ada darah gumuruh tempat tinggi..
Suami dan anak2 relax jer..
Tapi palangnya tak berapa secure tau..
Sebab palang tu hanya tutup berdasarkan magnet sahaja..
Yang bestnya tu nak naik chairlift ni kena cepat2 sebab kerusi ni takkan berhenti walaupun masa kita nak naik..utk kanak2 don't worry sebab akan ada org yang bantu dukung mereka dan cepat2 letak atas kerusi tergantung ni..
Taraaaa...saya tak gayat lah..siap senyum2 lagi tu..
Btw tak tinggi sangat pun kerusi tergantung ni..
Perasaan jer takut sebenarnya..
Btw DSLR dengan ayah damia...so gambar2 saya jer lah banyak naik chairlift ni..
Saya snap2 gambar Ayyunie ngan ayah damia guna Iphone jer..hehe..ok gak kan..
Panjang juga perjalanan kerusi tergantung ni...
Dari hujung sini sampai ke Ecopark hujung sana..
Puas hati naik...anak2 suka, kami ibu ayah pun wajib lah seronok juga kan..:)
Ok lah, nanti sambung lagi..
p/s: Ketinggian kanak2 utk naik Chairlift ni adalah 90cm ke atas...kalau tak memang tak boleh naik..

 Klik2 sini, kot2 ada barang2 yang berkenan!!

07 di sungai siput - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

07 di sungai siput - Google Blog Search


Muslimeen United: Konvoi Kembara Oren disekat <b>di Sungai Siput</b>

Posted: 03 Nov 2012 06:06 AM PDT



Satu konvoi yang diketuai pengerusi Persatuan Anak Peneroka Felda Kebangsaan (ANAK) Mazlan Aliman dilaporkan disekat oleh sekumpulan individu ketika cuba memasuki kawasan Felda Lasah di Sungai Siput, Perak.

Laman Harakahdaily melaporkan, Mazlan turut dikasari oleh beberapa orang individu dalam kejadian pada kira-kira jam 10 pagi itu.

"Kemungkinan lebih dari 100 orang yang menghalang dan mengepung kenderaan kami dan jumlahnya bertambah ramai.

"Kebanyakan mereka memakai baju berlogo Umno dan BN," katanya seperti dipetik Harakahdaily.

Gambar yang disiarkan bersama laporan itu menunjukkan sekumpulan individu berhimpun di antara beberapa buah kenderaan di atas sebatang jalan.

Ia juga menunjukkan kumpulan tersebut membawa bendera BN dan juga poster yang tertera slogan "Mazlan Aliman jangan rosakkan masa depan Felda".

Laman itu juga melaporkan, sekurang-kurangnya 10 orang anggota polis turut berada di tempat kejadian.

Dilaporkan, konvoi bersama 20 kenderaan dalam program Kembara Oren Selamatkan Felda – satu acara anjuran Lajnah Tanah dan Pembangunan Wilayah PAS Perak dengan kerjasama ANAK.

Program yang mensasarkan golongan peneroka itu, menurut Harakahdaily, bertujuan memberi penerangan mengenai isu berhubung Felda.

ANAK sebelum ini giat mengadakan siri bantahan ke atas usaha penyenaraian Felda Global Ventures Holding ke Bursa Malaysia.

NGO berkenaan juga mengadakan satu perhimpunan disertai 5,000 orang pada pertengahan Julai lalu bagi menyampaikan memorandum kepada Yang di-Pertuan Agong berhubung usaha penyenaraian tersebut.

MK


Satu konvoi yang diketuai pengerusi Persatuan Anak Peneroka Felda Kebangsaan (ANAK) Mazlan Aliman dilaporkan disekat oleh sekumpulan individu ketika cuba memasuki kawasan Felda Lasah di Sungai Siput, Perak.

Laman Harakahdaily melaporkan, Mazlan turut dikasari oleh beberapa orang individu dalam kejadian pada kira-kira jam 10 pagi itu.

"Kemungkinan lebih dari 100 orang yang menghalang dan mengepung kenderaan kami dan jumlahnya bertambah ramai.

"Kebanyakan mereka memakai baju berlogo Umno dan BN," katanya seperti dipetik Harakahdaily.

Gambar yang disiarkan bersama laporan itu menunjukkan sekumpulan individu berhimpun di antara beberapa buah kenderaan di atas sebatang jalan.

Ia juga menunjukkan kumpulan tersebut membawa bendera BN dan juga poster yang tertera slogan "Mazlan Aliman jangan rosakkan masa depan Felda".

Laman itu juga melaporkan, sekurang-kurangnya 10 orang anggota polis turut berada di tempat kejadian.

Dilaporkan, konvoi bersama 20 kenderaan dalam program Kembara Oren Selamatkan Felda – satu acara anjuran Lajnah Tanah dan Pembangunan Wilayah PAS Perak dengan kerjasama ANAK.

Program yang mensasarkan golongan peneroka itu, menurut Harakahdaily, bertujuan memberi penerangan mengenai isu berhubung Felda.

ANAK sebelum ini giat mengadakan siri bantahan ke atas usaha penyenaraian Felda Global Ventures Holding ke Bursa Malaysia.

NGO berkenaan juga mengadakan satu perhimpunan disertai 5,000 orang pada pertengahan Julai lalu bagi menyampaikan memorandum kepada Yang di-Pertuan Agong berhubung usaha penyenaraian tersebut.

MK

07 di sitiawan - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

07 di sitiawan - Google Blog Search


Anti Jumud: Sekitar Demo bantah AES <b>di</b> masjid <b>Sitiawan</b> dan <b>...</b>

Posted: 09 Nov 2012 07:49 AM PST

Salam semua. Petang tadi dekat masjid Sitiawan Perak sempat aku dan geng-geng turut serta dalam satu demonstrasi yang kononnya ingin mendesak kerajaan memansuhkan sistem perlaksanaan saman AES. Khabarnya demo ini dianjurkan oleh puak-puak pakatan rakyat negeri Perak. Aku tak kisah mereka nak buat demo ke apa ke, sebab kalau benda baik aku pun sokong tak jadi masalah asalkan apa yang nak dibantah itu mendatangkan manfaat kepada rakyat.

Yang peliknya kali ini mereka berkumpul beramai-ramai dekat masjid Sitiawan sebelum berarak ke pejabat Dato Seri Kong Choo Ha yang hanya beberapa meter dari situ bagi menyerahkan memorendum. Kalau hangpa masih ingat, dulu mereka (Pakatan Rakyat) juga dok melalak yang UMNO guna masjid untuk buat demonstrasi . Nampak gaya, air liur yang mereka ludah dah kena batang hidung sendiri. Heheheheh..

Yang teruk lagi, masa aku kat dalam masjid lepas semua selesai mengaminkan doa solat Jumaat ada seorang mamat kat sebelah aku tiba-tiba je bingkas bangung melaungkan takbir. Masa tu rasa nak tercabut jantung sebab suara memang kuat gila. Kalau ya pun sabar sikit dan respekla pada jemaah yang lain sebab bukan semua yang hadir penyokong PAS di masjid tu.

Ni gambar-gambar yang sempat aku rakam semasa demo petang tadi untuk tatapan pembaca setia..














07 di kerian - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

07 di kerian - Google Blog Search


Kecoh Kisah Pocong <b>Di Kerian</b>

Posted: 23 Oct 2012 08:25 PM PDT


Tengah duk belek-belek entry-entry yang di tulis oleh para blogger, terjumpa satu cerita yang memeranjatkan aku......iaitu kisah pocong di Kerian.
Ok. Cerita ni bukan rekaan ok sebab aku duk kat Bagan Serai, Kerian. Memang penemuan pocong ni sekarang tengah heboh kat tempat aku. Ada jiran sebelah rumah mendakwa dia pernah ternampak kelibat pocong ni di hadapan rumah aku di flat kerajaan Jalan Raja Syed Tauphy. Dekat dengan pasar baru
Menurut dari kata-kata penduduk sekitar, Pocong ni jelmaan seorang guru sekolah rendah yang dah meninggal dunia. Bernama.......... (Tak leh la tulis kan)
Sebelum ni pun dah pernah kecoh pasal pocong, dah lama dah sebelum kes ni, rasa dah makan tahun, sekarang ni timbul kes baru pulak yang mana dah merebak sampai ke Kampung Tersusun Raja Bashah, Kuala Kurau.
-------------------------------------------------------

Punca Mayat Bertukar Pocong

Tak tau la apa yang aku tulis ni sahih atau tak, tapi dari yang aku baca, mayat akan bertukar menjadi pocong disebabkan sewaktu upacara pengebumian, kain pengikat kain kafan si mati tidak dibuka menyebabkan si mayat marah.  (Macam tak logik kan)
Ada pula yang aku terbaca, sekiranya terserempak dengan pocong, jangan lari. Baca ayat yassin atau kursi. Dalam masa yang sama, tiarap dekat tanah atau jalan gaya ular ke kiri dan ke kanan. Yang ni petua la kot, nak cuba boleh lah.
Paling afdal, buat la baccan yassin di surau-surau atau di masjid, InsyaAllah Pocong tu akan hilang :)
p/s - Pocong ni boleh tiba-tiba muncul depan mata sekelip mata....... Jeng jeng jeng.....

Taiping Mali: Projek Tebatan Banjir <b>Di</b> Daerah <b>Kerian</b> Bermula <b>...</b>

Posted: 09 Nov 2012 08:24 PM PST

[unable to retrieve full-text content]Projek Tebatan Banjir Di Daerah Kerian Bermula Secara Berperingkat ... Kita semakin hampir dengan sasaran tempoh bermulanya krisis air yang kronik di negeri Selangor iaitu pada tahun 2014. Alasan awal kerajaan.

Projek Tebatan Banjir <b>Di</b> Daerah <b>Kerian</b> Bermula Secara <b>...</b>

Posted: 09 Nov 2012 12:44 AM PST

Projek tebatan banjir secara menyeluruh di kawasan Daerah Kerian sudah dilaksanakan secara berperingkat-peringkat membabitkan peruntukan kerajaan Pusat berjumlah RM350 juta.

Menteri Besar, Datuk Seri Dr Zambry Abd Kadir, berkata kerajaan Pusat meluluskan peruntukan RM47O juta untuk projek tebatan banjir membabitkan tiga negeri bersempadan iaitu Perak, Kedah dan Pulau Pinang.

"Ketika ini, projek tebatan banjir di Perak yang membabitkan kos RM350 juta sudah dilaksanakan secara berperingkat dan sebahagian lagi diagihkan untuk projek sama di negeri bersempadan iaitu Kedah dan Pulau Pinang.

"Bagi mengelak masalah berulang lagi di masa depan, kita telah mengarahkan Jabatan Pengairan dan Saliran (JPS) negeri menyediakan pelan tebatan banjir secara menyeluruh di Daerah Kerian," katanya kepada pemberita selepas Majlis Pagi Bersama Menteri Besar dan Perasmian Kursus Kepimpinan Pekida negeri Perak di Semanggol, pagi tadi.

Dalam perkembangan berkaitan, Zambry berkata, walaupun banjir masih belum berlaku di daerah berkenaan, kerajaan negeri sudah mengarahkan Majlis Keselamatan Negeri (MKN) bersiap-sedia bagi menghadapi sebarang kemungkinan.

Persiapan katanya, perlu dilaksanakan di setiap daerah di negeri Perak di mana Pegawai Daerah akan mengetuai jawatankuasa berkenaan.

"Selain menyalurkan keperluan harian seperti makanan dan tilam kepada mangsa banjir, saya juga mengarahkan pihak MKN supaya melihat sama keperluan mangsa selepas banjir surut.

"Kita mahu bantuan dari segenap aspek disalurkan kepada mangsa banjir bukan semata-mata dengan memberi RM100 atau RM200 kepada mangsa banjir," katanya lagi.

Mengulas banjir di Perak, Zambry berkata, seramai 7O keluarga masih ditempatkan dua pusat pemindahan banjir di Daerah Hilir Perak iaitu di Chikus dan Changkat Jong.

"Kejadian banjir tahun ini bermula di Hilir Perak apabila hujan lebat turun di kawasan berkenaan.

"Kita di pihak kerajaan negeri juga sudah meminta MKN memantau kebajikan mangsa banjir yang terbabit dari hari pertama sehingga ke hari ini," tambahnya lagi.

07 di taiping - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

07 di taiping - Google Blog Search


Nusa Mahsuri BC: Misbun kendali Kem Bakat Badminton <b>di Taiping</b> <b>...</b>

Posted: 28 Oct 2012 02:33 AM PDT

LAGENDA badminton negara, Datuk Haji Misbun Dato' Haji Sidek (gambar) mengetuai barisan jurulatih Kelab Badminton Nusa Mahsuri (NMBC) akan mengendalikan latihan Program Kem Bakat Badminton KBS-Nusa Mahsuri Peringkat Negeri Perak selama tiga hari bermula petang ini.
Selain Misbun, turut menyertai kem bakat ialah bekas pemenang pingat gangsa Sukan Olimpik Barcelona, Haji Jalani Dato' Haji Sidek dan Ketua Jurulatih NMBC, Haji Abdul Rahman Dato' Haji Sidek.
Difahamkan seramai 70 orang peserta dijangka mengambil bahagian di dalam program tersebut yang akan berlangsung di Kompleks Rakan Muda Larut Matang & Selama, Taiping.

Kisah Seram Banglo Lama <b>Di Taiping</b> - Islam Itu Suci

Posted: 18 Oct 2012 04:59 AM PDT

Kisah Seram Banglo Lama Di Taiping | Islam Itu Suci

Assalamualaikum dan selamat sejahtera, ini ada suatu kisah seram yang berlaku di Taiping sekitar tahun 1990 an.. Kisah berlaku di sebuah banglo lama..

Kisah ni berlaku di rumah banglo makcik aku kat taiping sekitar tahun 1990an…nama umah makcik aku ni 'Sangkuriang Villa'… Kisah Seram Banglo Lama Di Taiping

Makcik aku ni ada anak laki (sepupu aku) yang boleh nampak benda-benda aneh..kira sixsenth la..

Dari kecik lagi sepupu aku ni boleh nampak hantu & jin masa tinggal kat umah tu. Sampai sekarang dia still nampak lagi tapi tak selalulah mcm dulu. Rumah makcik aku ni pulak bekas peninggalan masa zaman british yang menduduki taiping dulu..tahu je lah umah banglo zaman british dulu, bawah batu atas kayu. Ada tiang2 besar dan kat belakang umah makcik aku ni ade pokok ketapang tinggi yang dahan dia mencecah bumbung rumah. Suasana sekeliling redup & suram je.. (skarang ni rumah tu dah jadi opis tentera & makcik aku ni dah pindah tmpat lain). Kalau ade forumer kat sini berasal dari taiping mesti tahu rumah banglo lama sebelah asrama kem askar Taiping tu. Kalo dok kat area umah ni, bila time azan maghrib atau azan subuh je msti dengar bunyi anjing menyalak sayup2 je kt sekitar umah tu..bila kuar tengok takde pun kelibat anjing kat area situ..memang menyeramkan… Kisah Seram Banglo Lama Di Taiping

Setiap cuti sekolah hujung tahun je aku ngan family selalu datang umah diorang bermalam..so sepupu aku ni mula la bukak cerita…

Dari kecik dia boleh nampak & berkawan dengan jin, dia siap makan,minum & bermain sekali dengan jin tu. Tapi yang bestnye cuma dia je yang nampak tapi orang lain tak nampak. Pernah kitoran suruh dia lakarkan gambaran jin tu, rupa dia macam kartun dalam citer casper… makcik aku ni pada mulanya takut jugak tengok keadaan anak dia ni… Kisah Seram Banglo Lama Di Taiping

Ada skali tu makcik aku dengar sepupu aku ni borak dengan seseorang kat buaian depan umah dia..bila makcik aku keluar tengok, takde orang lain cuma sepupu aku je kat situ..terus makcik aku tarik masuk dalam umah. Masa sepupu aku nak mandi pulak dia nampak ada tangan berbulu kat celah tingkap bilik mandi tu tengah lambai kat dia. Bila dia pandang balik benda tu dah takde..

Pernah terjadi masa aku dengan family datang tido kat umah dia. Family pakcik aku yang lain pun datang bermalam jugak..So petang tu hujan renyai2, kitorang dengan sepupu yang lain tak boleh kuar umah & just main nyorok2 kat tingkat atas umah dia. Siap main baling2 bantal dan yang bestnye kitorang main baling-baling 1 teddy bear ni sampai tercabut mata dia sebelah. Alih2 tengok, teddy bear tu dah macam ngeri dah… Kisah Seram Banglo Lama Di Taiping

Pastu masa dekat maghrib tu pulak ade sekor kelawar hitam masuk umah dia. Kitorang pun halau la kelawar tu keluar. Ntah macamana sepupu aku ni pulak tersilap pukul klawar tu dengan penyapu sampai mati… then malam tu kitorang tido berhimpit2 kat tingkat atas tu..masing2 dah takut sebab teringat kelawar yang mati tu takut datang kacau kitorang.. Kisah Seram Banglo Lama Di Taiping

Tengah malam tu…sepupu aku ni tiba-tiba terjaga. Dalam ramai-ramai tu dia tido tepi sekali..masa tu dlm gelap..dia rasa ade orang mendengus kat sebelah dia (dari tepi dia yang takde org tu). Bila dia bukak mata je dia tengok ada sepasang mata merah terjegil tengah pandang dia macam orang tengah marah.

Apa lagi sepupu aku ni terperanjat terus bukak lampu & kejut sepupu2 aku yang lain. Kitorang semua bangun..pastu dalam dok kecoh2 tu…tiba-tiba ada sedara aku yang lain ni tunjuk ada kesan calar kat badan dia sampai luka2.. kitorang pun tanya la kot2 dia kena apa2 masa tido. Ntah dia cakap takde plak. Sedar2 je dah ade calar tu. Kisah Seram Banglo Lama Di Taiping

Sepupu aku ni citer la lagi yang adik bongsu dia masa tu umo dalam lingkungan 4 – 5 tahun selalu menangis bila tengah malam.. tiap2 malam pukul 12 je mesti menangis macam ketakutan & nampak sesuatu. Ada ustaz yang dok area situ bagitau, kat atas bumbung umah dia ni ade puntianak bergayut, sebab umah dia ni kat atas bumbung tu penuh dengan pokok menjalar yg bersambung dengan dahan pokok ketapang tu..

Ni sepupu aku citer aper yang dia mimpi..dlm mimpi tu,dia tgh bermain sebelah umah dia..masa tgh bermain tu dia terpandang satu lembaga besar & tinggi berwarna hitam berdiri betul2 sebelah pokok ketapang blakang rumah dia tu.. lembaga hitam tu berbulu dan badannya tinggi melepasi dahan pokok ketapang tu. Ketika lembaga yg menakutkan tu cuba lalu sbelah pokok ketapang tu, tiba-tiba badan lembaga tersebut terkena dahan pokok lalu dahan tu patah… Kisah Seram Banglo Lama Di Taiping

Keesokannya, biler sepupu aku ni sedar dari tidonyer, dia try lah gi tengok kat belakang umah.. mmg betul2 dia nampak dahan pokok ketapang tu patah sama cam dlm mimpi dia… Aper lagi terkejut la sepupu aku ni… Kisah Seram Banglo Lama Di Taiping

Malam ke-2 pulak…

Masa spupu aku ni tengah sedap tido kat bilik dia, tiba-tiba dia terjaga tapi dalam keadaan mamai… Dia nampak ader 2 orang datang dekat katil dia. Sorang tu lelaki, dan sorang lagi pompuan berpakaian seperti pembesar zaman kesultanan melayu dulu2, datang ke arah spupu aku yg tengah mamai ni dan laki tu bagitahu yang dia minta maaf kat sepupu aku coz semalam ada penghulu/org2nya lalu kat belakang umah tu dengan tak sengaja dah terpatahkan dahan pokok ketapang tu.. Beberapa ketika kemudian spupu aku ni terjaga & dia terbau wangi seluruh bilik tido dia tu… Kisah Seram Banglo Lama Di Taiping

Keesokannya sepupu aku ni citer la kat mak dia aper yg dia alami mlm tadi.. so mak dia ckp kemungkinan org tu adalah org bunian yg tinggal kat blakang umah dia tu… Kisah Seram Banglo Lama Di Taiping

Mungkin itu cuma dugaan, tapi kebanyakan orang memang suka menduga-duga,kan?

Housewife N Famili: Bukit Merah, <b>di Taiping</b>, Perak

Posted: 02 Nov 2012 03:25 AM PDT

sebenarnya ni kali ke 2 kami ke Bukit Merah, kali pertama dulu 9 tahun yg lalu Bot untuk keseberang (pulau) Dalam bot Naik chairlif bayaran untuk sorang 7 ringgit
Sekeluarga mandi kolam, tp kalau dibandingkan dgn Gambang, Gambang lagi best, keluasannya mcm gambang gak tapi gelongsor untuk kanak2 dan dewasa x best.
Abah dan kwnnya naik gelongsor tp gelongsor sini x best
Balik dri taiping kami singgah di CH, disini pun pernah dtg 6 thn dulu. tp kali ni shopping terus balik. sbb dulu dah rayau habis.
Abang dgn gaya tersendiri

07 di tapah - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

07 di tapah - Google Blog Search


Lyssa <b>Di Tapah</b> , Perak :) | ! LYSSA FAIZUREEN !

Posted: 14 Sep 2012 06:53 AM PDT


Peacee Yo(!) ^_^v
Ahaa . Ada baca tak entri Lyssa yang tadi tu ------>> SINI ! Entry tu Lyssa ada kat Penang lagi . Kat terminal bas . Hokey , untuk dipendekkan cerita , Lyssa bertolak pukul 1.00 dan sampai di Medan Gopeng dalam pukul 3.30 macam tu . 
Sampai-sampai mama lyssa dah janji dengan kawan dia nak jumpa kat situ minum-minum lepak area tu je . Ada lyssa update kat FACEBOOK yang kata Lyssa makan kat kedai mamak .
Memang lapaq gila kot time tu . Perkena nasik goreng China . haha xD
Urhm . Petang dalam 5.30 macam tu bertolak dari situ dan terus ke Tapah . (rumah Opah Lyssa + rumah makcik Lyssa) . Makcik a.k.a kakak mama Lyssa . Paham dak nih ? Pening putaq belit dah . haha . 
Eh , dan sekarang Lyssa ada kat rumah makcik Lyssa . Tidur semalam je kat Tapah ni . Esok awal pagi dah nak bertolak ke Shah Alam . Naik bas sekali dengan mama and makcik Lyssa . Turun di De Palma Hotel di Seksyen 19 Shah Alam . Ada apa kat situ ? 
A'aah . Esok dalam pukul 2 petang , mama ada reunion dengan kawan-kawan dia . Lyssa menumpang teman mama je pun (sebenarnya kena paksa dengan abah . Tak nak pi pun . Bosan) haha . Nampaknya esok Lyssa jadi photographer mama dengan kawan-kawan dia lah . alahai . Bosaaaaaannnyyeee ! :p
Tapi tak pe . Lepas shoot photo diorang , boleh je lepak dok dalam bilik kat hotel tu layan korang . ONLINE ONLINE ONLINE . Memang hidup Lyssa online je keje . wakaka . Haa . Then , ahad pagi awal bute pulak , mak jang Lyssa ambik kami kat hotel tu , terus bawak ke rumah dia kat Bukit Jalil . Dia ada buat jamuan raya and birthday party anak dia . So , kami pun memang tak ley cakap apa lah . Pergi lah kami dua beranak nanti kan :)
Isnin petang pulak , kami dua orang terus bertolak ke Penang . Naik Bus Terbang ! haha . 
*Eh , dah macam diary TERBUKA pulak . haha . Biarlah . Asal korang faham apa yang Lyssa merepek kat atas ni pun dah cukup .
TerimaKasihSudiBaca . KalauRajinCommentLa ye ! xD

Hanif Redland: Ibadah Korban <b>di</b> Perumahan IPD <b>Tapah</b> 2012

Posted: 26 Oct 2012 08:03 AM PDT

Assalamulaikum & Selamat Malam
Salam Aidiladha dan selamat menyambut hari raya haji atau hari raya korban kepada semua yang beragama Islam..Bagi sape-sape yang melakukan ibadah korban atau aqiqah pada tahun ini, ambo doakan semoga ibadah yang dilaksanakan diberkati dah diredai Allah swt..
Pada tahun ini ambo kembali menyambut hari raya aidiladha bersama keluarga ambo di Tapah, Perak..Pada tahun lepas ambo meraikan ibadah korban di Kemaman, Terengganu (Raya Haji di Kemaman)..Walaupun kemeriahan yang dirasai berbeza daripada negeri di belah pantai timur, tetapi keberkatan ibadah korban yang dilakukan tetap sama ganjaranya walaupun di mana kita berada..
Pada tahun ini tiga ekor lembu telah ditumbangkan untuk ibadah korban di perumahan PDRM Tapah ni..Rasanya xda pape dah yang ambo nak ceritakan sempena raya haji ni..Ambo doakan semoga segala pengorbanan yang kita lakukan selama ini diberkati dah diredai Allah swt..Terima kasih..

lembu kedua ditumbangkan..
Sekian Terima kasih drp ambo..

Teratak Rohas: Kenangan Raya <b>Di Tapah</b>, Perak

Posted: 17 Sep 2012 09:56 PM PDT

Kelmarin raya sempat juga Rohas sekeluarga pulang beraya di kampung sebelah bapa mertua di Kg. Chenderiang, Tapah Perak. Kalau ada yg duduk di Perak pasti tahu tempat ni sebab ianya terkenal dengan air terjun Lata Kinjang. Kampung ni terpencil di sebalik bukit bukau & gunung ganang, sebab tu ler banyak punca air terjun & sungai. Bila berada di sini rasa sangat suasana kampung dan kenyamanannya.
Syukur alhamdulillah masih berkesempatan datang ke sini walaupun bapa mertua telah 6 tahun pergi menghadap Yang Maha Esa. Silaturrahim yang telah lama terjalin masih erat di sanubari.
Lihatlah betapa syahdunya suasana kampung ni.....
Walaupun kita sampai waktu tengahari tetapi masih nampak kabus lagi......
So, cuba anda bayangkan betapa sejuknya kalau di waktu malam......
Sampai2 jer Syahir dan sepupunya dah terjah kolam ikan di belakang rumah Mak Chor.
Syahir excited sangat2, maklum ler 1st time balik ke kampung Tapah.
Kolam ni dibina atas bekas lombong, maknanya air di kolam ni sangat2 dalam.
Kalau nak tangkap ikan kena guna perahu, so derang tengok jer la Pak Long yang jaring ikan ya sbb orang yg expert dlm kerja2 ni jer yg boleh turun ke kolam.
Duduk berbaris semuanya menunggu ikan :D
Ikan dah masuk jaring.....ikan lampan ni.....
Cer tengok cara orang kampung ikat ikan2 tu....guna tali rapia jer.
Ikan2 fresh dari kolam......ada lampan, jelawat & talapia.
Ini ler yang Syahir suka.....naik motor kelliling kampung.
Mama Syahir pun suka jugak naik motor......naik motor duduk style kampung :)

07 di tambun - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

07 di tambun - Google Blog Search


DMPK Tambun: ZOOM 360:JELAJAH PERAKITE <b>DI TAMBUN</b>

Posted: 21 Oct 2012 01:15 PM PDT

 21 Oktober 2012, TAMBUN - PAS Tambun menerima kunjungan beberapa orang wakil daripada PAS Pusat dan pimpinan PAS Negeri petang tadi dalam satu siri program Jelajah Perakite. Program ini yang bermula di di Zon Selatan Perak dan berakhir di DUN Manjoi,Tambun dalam Zon Utara Perak. Wakil PAS Pusat, Dr Hatta dan Ustazah Nuridah telah mengisi slot motivasi Pilihanraya sebagai memulakan aktiviti Jelajah Perakite ke Tambun di Pusat Tarbiyah PAS Kawasan Tambun,Taman Meru. PAS Tambun juga telah melancarkan Pusat Khidmat Masyarakat bergerak berdekatan Pasaraya Mydin,Manjoi di samping aktiviti lain seperti Hi-tea bersama masyarakat India di Taman Klebang Jaya dan  santai selebriti juga berhampiran Pasaraya Mydin, Manjoi.
Pada sebelah malam pula telah berlangsung ceramah Perdana Perakite menutup siri Jelajah Perakite ke Tambun.

 Kedatangan rombongan Jelajah Perakite ke Pusat Tarbiyah PAS Tambun

 Ustaz Nuri, Ketua Penerangan PAS Perak mempengerusikan majlis

 Dr Najihah(kiri) dan Ustazah Nuridah antara tonggak muslimat dalam siri Jelajah Perakite

 Ramai..antara tetamu yang hadir ke Pusat Tarbiyah PAS Tambun bagi mendengar amanat dan motivasi daripada pimpinan tertinggi PAS Pusat dan Negeri

 Ustaz Misbah selaku Pengarah program Jelajah Perakite

 Ucapan daripada Ustaz Abu Bakar, Pesuruhjaya PAS Perak

Ustazah Nuridah menyampaikan kata peransang kepada yang hadir

Ajk DMP Tambun bergambar kenang-kenangan bersama Ajk DMP Negeri dan Ustazah Nuridah

Pengendara Penganiaya <b>di Tambun</b> Selatan Ditahan - KOMPAS.com

Posted: 30 Oct 2012 09:45 AM PDT

Pembunuhan

Pengendara Penganiaya di Tambun Selatan Ditahan

Penulis : Ambrosius Harto Manumoyoso | Selasa, 30 Oktober 2012 | 23:27 WIB

BEKASI, KOMPAS.com-Tersangka penganiaya yang menewaskan pengendara sepeda motor bernama Jaya (37) dan seorang lagi  bernama Timan (29) kritis di depan Perumahan Mangunjaya Indah II RT 005 RW 016 Mekarsari, Tambun Selatan, Kabupaten Bekasi, Kamis (25/10/2012) pukul 03.30 berhasil dilacak, ditangkap, dan ditahan.           Kepala Subbagian Hubungan Masyarakat Kepolisian Resor Bekasi Kabupaten Ajun Komisaris Bambang Wahyudi seusai gelar perkara di kantor Kepolisian Sektor Tambun, Selasa (30/10/2012), mengatakan, tersangka pelaku adalah Riccy SFS, warga Kampung Kalibaru, Sumberjaya, Tambun Selatan, Kabupaten Bekasi.          

"Setelah penelusuran dan identifikasi terhadap sepeda motor yang ditinggalkan pelaku, kami berhasil melacak dan menangkap tersangka," kata Bambang yang dikonfirmasi pada Selasa malam. Dari hasil pemeriksaan, pelaku menganiaya Jaya dan Timan yang berboncengan naik sepeda motor karena kesal merasa disenggol dan mabuk akibat minuman beralkohol.           Dari gelar perkara terungkap, peristiwa mengenaskan itu bermula saat pelaku pada Kamis sekitar pukul 03.00 pulang dari pesta minum minuman beralkohol di Cafe Danau Indah. Riccy pulang dalam kondisi mabuk berat dan mengendarai sepeda motor seorang diri. Saat melintasi perlintasan rel di Tambun Selatan, sepeda motornya bersenggolan dengan sepeda motor yang dikendarai Jaya yang membonceng Timan. 

Akibat bersenggolan, Riccy menjadi marah dan memaksa Jaya berhenti. Setelah itu, Riccy bertengkar dengan Jaya. Karena emosi, Riccy mengambil pisau dari kotak dalam sepeda motor dan menyerang Jaya dan Timan. Bambang mengatakan, melihat kedua korban terjatuh dengan bersimbah darah dan panik karena korban berteriak minta tolong, Riccy membuang pisau dan kabur dengan meninggalkan sepeda motor Honda Vario Techno putih B 3824 FOT. Teriakan korban terdengar oleh warga yang kemudian menolong korban dan menghubungi polisi.

Jaya dan Timan sempat  diselamatkan dan dibawa ke RS Karya Medika 2 di Tambun Selatan. Namun, nyawa Jaya tidak terselamatkan akibat luka di dada yang terus mengeluarkan darah. Timan selamat tetapi kondisinya masih kritis. Kepada penyidik, Riccy mengakui perbuatannya. Namun, Riccy mengatakan, penganiayaan yang menewaskan orang lain itu dilakukan secara spontan atau tidak direncanakan karena emosi dan pengaruh minuman beralkohol. Akibat perbuatannya, Riccy dijerat dengan pelanggaran KUHP tentang pasal penganiyaan yang menyebabkan kematian seseorang atau penganiayaan amat berat dengan ancaman hingga 20 tahun penjara.

Editor :

Tjahja Gunawan Diredja

 

BLOG PERAK

Copyright 2010 All Rights Reserved