Jumaat, 16 November 2012

07 di langkap - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

07 di langkap - Google Blog Search


Restoran Ajmal Nasi Kandar, <b>Langkap</b>, Perak - Sop Nama Saya <b>...</b>

Posted: 16 Nov 2012 06:39 AM PST

Selamat sejahtera kepada semua rakan.

Restoran Ajmal Nasi Kandar ialah restoran yang kami singgah untuk makan tengah hari semasa perjalanan ke Pulau Pangkor. Sop keluar lebuhraya melalui Bidor dan terus menuju ke Teluk Intan. Sampai di Langkap dalam jam 12.00 tengah hari dan sesuai untuk singgah makan dahulu.

Tiada apa yang menarik di Restoran Ajmal Nasi Kandar ini kerana sama dengan kedai mamak di Kuala Lumpur kecuali harganya yang sangat murah. Semasa mendapat bil terkejut juga jumlah semua harga yang kami makan.

Sop dan Mrs Sop makan nasi, manakala Azfar daj Azwar makan roti bakar dan telur separuh masak. Jika di Kuala Lumpur, kos untuk menu yang kami makan tersebut dalam RM20 hingga RM25 tetapi di Restoran Ajmal Nasi Kandar hanya RM11.80 sahaja. Terkejut juga dengan harga yang rendah sehingga Sop bertanya yang semua makanan yang dimakan telah dikira.

Harga di kampung sangat berbeza bukan? Kalau harga macam ini dekat Kuala Lumpur, selalulah agaknya Sop makan di restoran ini. Heheheh

Restoran Ajmal Nasi Kandar turut menyediakan WiFi percuma kepada pelanggan. Hebatkan?

Terima kasih kerana membaca entry ini.




Description: Restoran Ajmal Nasi Kandar, Langkap, Perak, Rating: 5, Reviewer: Sop Nama Saya, ItemReviewed: Restoran Ajmal Nasi Kandar, Langkap, Perak

07 di teluk intan - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

07 di teluk intan - Google Blog Search


Mangsa banjir <b>di Teluk Intan</b> meningkat kepada 278 orang <b>...</b>

Posted: 06 Nov 2012 06:23 PM PST


IPOH - Jumlah mangsa banjir di daerah Hilir Perak meningkat daripada 269 orang kepada 278 orang setakat 9 malam semalam.

Ketua Polis Daerah Hilir Perak ACP Goh Kok Liang berkata semua mangsa masih ditempatkan di tiga pusat pemindahan.

Kawasan yang terbabit ialah Kampung Batu 8, Changkat Jong, Kampung Selabak dan Kg Degong, Sungai Rambai dan mangsa ditempatkan di Sekolah Kebangsaan Batu 7, Changat Jong, surau dan dewan serba guna Sungai Manik, katanya ketika dihubungi hari ini.

Beliau berkata air masih bertahan antara 0.5 meter hingga 1 meter di kawasan terbabit.

Mereka dipindahkan sejak empat hari lepas berikutan hujan lebat menyebabkan air dari Sungai Bidor melimpah ke kampung terbabit.

Semua mangsa banjir dipindahkan dengan bantuan Jabatan Bomba dan Penyelamat, Jabatan Pertahanan Awam, Jabatan Kebajikan Masyarakat serta polis.- Bernama

07 di lumut - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

07 di lumut - Google Blog Search


CikLilyPutih Story&#39;s: Weekend <b>Di Lumut</b>, Perak

Posted: 16 Nov 2012 08:04 AM PST

Hi Korang,
Ye memang pun, last couple of week ktorg ke Lumut Perak. Memang tak plan langsung pun.
Pagi sabtu tu sepatutnya aku ada event dengan Tourism Selangor. So bangunlah untuk siap-siap, tup-tup Mr Big cakap tak yah pi lah, terus dia ajak ke Lumut. Aku pun tak de la nak fikir panjang, jom je lah. Kemas baju sehelai dua then start enjin kereta sambil bagi kucing bunting makan dulu.
Dalam kereta baru dia cakap yang budak 2 beradik tuh ajak pi celebrate birthday mama kat Lumut. Oo aku pun boleh terlupa plak. Breakfast kejap roti canai depan rumah then terus jalan. Ktorg dari rumah kul 10 pagi camtu.
Sepanjang jalan tu hujan selebat ya amat. Ktorg ikut jalan lama dari sungai buluh sampai ke Lumut. So jimat duit tol. Kereta memang tak banyak tapi jalan tu bumpy kiri dan kanan so memang tak boleh laju. Nak turun ambik gambar kat tepi sawah area Sekinchan pun tak boleh, ishk rugi plak rasanya.
Muzium kapal kat Lumut Waterfront
Sampai Lumut lebih kurang pukul 2 petang camtu, sambil nak tunggu diorg yang lain sampai ktorg explore lah dulu bandar Lumut ni. 
Penghilang dahaga tau... sedappp

Pusing-pusing town, pi Teluk Batik kejap dan lepak kat Lumut Waterfront untuk lunch. Orang-orang kat Lumut ni aku rasa average people kot, semuanya sempoi je.
Ktorg check in kat Lumut Country Resort. Betul-betul kat area bandar Lumut ni, jalan kaki pun boleh gak. Actually ini kali kedua ktorg lepak kat resort ni. Resortnya simple je, sesuai untuk lepak for weekend. Tak delah mahal sangat pun dalam RM108nett. Alah janji ada tempat tidur selesa dah le.
Sebelum naik feri, sempat laGi tu
Petang tuh, MIL aku ajak pi Pulau Pangkor. Dah alang-alang dekat ni pi lah sekejap. Feri memang ada je nak kesana. Ktorg naik kul 5.15 petang dalam 30 minit cam tu dah sampai pun. 

Sesampai je ktorg cari kereta sewa dulu, so senang sket nak berjalan. Dapatlah satu Avanza manual, RM50 je coz dah petang. Isi minyak kereta then terus jalan-jalan pusing satu pulau Pangkor ni.
laksa pulau panGkor, sedap
Singgah pi makan laksa kat tepi laut. Ermm not bad laksanya walaupun tergigit cili but sedap, kuahnya pekat. 



Then tawaflah satu pulau ni, macam naik roller coaster drive Avanza ni, aku plak duduk belakang sekali haruslah kehulu-hilir dibuatnya. Satu ketika tuh kena naik bukit yang tinggi almost 90 degree hah amik ko tak berdaya dibuatnya dengan ktorg yang badan besar ni kan. 

Sebelum naik feri balik ke Lumut, sempat gaklah ktorg pi shopping kat pekan pulau Pangkor ni. Alah tak de beli apa, just beli makanan laut untuk buat kudap-kudapan dalam bilik nanti.

PiliH jangan tak pilih ek, gemuk belanje la
Dinner plak kat belakang Marina Cove resort, jalan nak ke Outward Bound School tuh. Nama tempat makan ni Medan Ikan Bakar Teluk Muroh. Hah cam tu lah bunyinya. Orang not bad gak tak berapa ramai. Lepas order then ktorg duk borak-borak kosong. Makanannya not bad, sedap gak.
Balik hotel terus lepak dalam bilik tidur. Oit air con bilik ni memang terbaik, sejuk yang amat sampai berselubung ktorg tidur.
Esoknya tak de kemana pun, just breakfast kat town dan shopping sket beli ntah apa-apa barangan hasil laut ni. Check out hotel dan terus balik KL.

On the way balik KL tuh memacam tempat ktorg singgah. Nak tau? Ok tu nanti-nanti aku citer ek. Letih menaip ni tau.
Untuk travelogue kali ni, aku tak berapa banyak amik gambar dan buat review pun coz pergi untuk rileks kan, having a good time with family. So dunia blogging tu, tinggallah sekejap.

Tapi kalau korang nak further details pasal hotel dan tempat makan yang ktorg pi makan tuh boleh lah tanya aku. Aku boleh tolong suggestkan apa yang best kat Lumut ni.

So happy birthday mama, hopefully our surprise trip ni akan jadi hadiah istimewa untuk mama ye.

Kepada bebudak berdua tu Gemuk dan Cik Siti Comel, terima kasih coz belanja ktorg berdua hotel dan dinner ye. Semoga korang murah rezeki tau.


07 di ipoh - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

07 di ipoh - Google Blog Search


Syakir Rahman DiariSosial: Satu Hari <b>Di Ipoh</b>

Posted: 29 Oct 2012 12:24 AM PDT

Sonok btol dapat balik kampung kalo adek beradik aku yg masih bujang ni ada..ahaha.. sebab yg kawin susah sikit nk sekepala... almaklumlah, yg da kawin pon semua perempuan, so konfom2 la diorg kene ikut laki diorg. Aku balik kampong pon x lama, juz mandi2 dan tumpang tidur je..eh?? dah macam hotel plak...kui3.. tapi satu hari aku kt Ipoh mmg aku habiskan masa ngan famili je. erkk.. ekceli habiskn masa ngan adek beradek yg masih membujang ni...hohoho... 
saat aku g blakang umah aku~aku terharu sebab pokok rambutan yg dulunya x punya harapan utk melahirkan zuriat akhirnya bebuah jugak... eh!! mcm xde kne mgena..apa2 pon mmg aku mnangis smbil gigit kulit rambutan sebab mcm x caya rambutan ni berbuah... 7 tahun beb...7 tahun!!!! sobs sobs... nyum3~
selain rambutan, blkg umah aku ni ada gak kelapa... feewiittt... muah muah.. apa lagi, kalo dibiarkan buah kelapa tuh duk bawak ketiak pokok klapa, sampai ke tua la x disentuh.. aku pon apa lagi, dengan kekuatan yg ada, aku berjaya merisik buah kelapa utk dijadikan teman sehidup semati!!! hurmm.... dan aku trus panjat pokok klapa dan mengupas kelapa dengan rakus.. awrrrr....air kelapa panas2 ni mmg best!! tambahan plak, aku memang hebat kalo bab buat air ni.. *puji diri sendiri..keh3... ^..^ (ada sapa2 nk jadikan aku ni menantu?? =P )
petang tuh plak family planning...bhahahaha... bukan!! bukan!!.. family erkk... famili apa ea? haaa, hepi famili kot... ni geng2 bujang melalok kt karaoke mydin.. fuhhh~ x sangka adek bradik aku ni mmg kaki karaoke.. aku je x~~ ahahaha..jangan kn kaki, tangan kepala mata semua x karaoke.. hiok hiok... tapi aku karaoke gak time tuh.. suara aku bak hembusan angin yg bertiup sepoi2 bahasa yg menampar lembut pipi si pengunjung ke tepi pantai... puiiii...
dah puas melalak ~ beli plak big apple...keh3... nyum3~

malam tuh diteruskan ngan upacara melipat kad kawin... oh, nnt geng2 bujang akan berkurangan la plak..ahahaha.... 
tapi overall, cuti aku yg sehari ni mmg digunakan ngan sebaek mungkin.. esok nya aku dah nk gerak balik ke Shah Alam.. sekejap betul masa berlalu.. hurm...sobs sobs sobs.... kepada kawan2 yg nk sgt jumpa aku kt Ipoh ~ aku mintak maaf sesangat sebab aku x dpt nk jmpa. aku balik cuti pon 3 ari je.. nnt ada masa kita lepak la ea!! mwuah mwuah... =D

07 di malim nawar - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

07 di malim nawar - Google Blog Search


Pegawai Polis Terbunuh Dalam Nahas Helikopter <b>Di Malim Nawar</b> <b>...</b>

Posted: 14 Dec 2010 08:07 AM PST

KAMPAR: Seorang pegawai polis terbunuh apabila helikopter jenis Robinson 44 (R-44) yang dipandunya ketika dalam latihan terhempas dan terbakar di kawasan lombong, Malim Nawar di sini, Selasa.

Kejadian berlaku pada pukul 3 petang tadi ketika mangsa Inspektor Mohd Shukri Othman, 31 yang bertugas di Bahagian Latihan, Ibu Pejabat Polis Bukit Aman sedang menjalani latihan memandu solo dari sebuah pusat latihan penerbangan swasta di Ipoh.

Ketua Polis Daerah Kampar, Supritendan Abdul Aziz Salleh berkata Insp Mohd Shukriyang mengendalikan helikopter R-44, dengan empat tempat duduk itu, dipercayaihilang kawalan ketika berada di ruang udara lalu terhempas dan terbakar.

Mangsa yang berasal dari Kepala Batas, Pulau Pinang mengalami kecederaandengan kesan kebakaran di bahagian badan dan meninggal dunia di tempat kejadian,katanya kepada pemberita di sini hari ini.

Aziz berkata mayat mangsa di hantar ke Hospital Kampar untuk bedah siasat.

Shukri yang telah beristeri dan mempunyai seorang anak dikatakan menjalanilatihan memandu helikopter sejak pertengahan tahun ini.

Pasukan Jabatan Bomba dan Penyelamat dikejarkan ke tempat kejadian untukmembantu memadamkan kebakaran. - BERNAMA


07 di bota - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

07 di bota - Google Blog Search


Telok Bakong Online: Faktor Faktor Panas #%#!! Penyebab <b>...</b>

Posted: 15 Nov 2012 11:00 PM PST

   Blogger musti Key Poh Chi...kene molot besor...lobang idong pun kene besor jugek..

Blogger Ibarat Peniup Whisel Yang Menyampaikan Maklumat
Kepada Rakyat.Mesti Tabah dan sedikit kepohh chi..hi..hi

i. Perkembangan teknologi perkomputeran dan internet

              Perkembangan teknologi perkomputeran dan internet juga memberikan suatu momentum kepada perkembangan pemikiran rakyat.Dengan adanya kewujudan blog dan facebook telah menyebabkan segala maklumat yang dulunya tidak tercapai oleh rakyat dapat dinikmati pada bila bila masa.

                 Perak Tengah telah melahirkan beberapa Blog.Antara blog yang terawal dan terkenal  ialah Blog SanggahTok Sagor yang telah dikendalikan oleh Dato Termizi Mohd Jam yang berasal dari Lambor Kanan .Beliau sekarang adalah Editor kepada Akhbar Harakah.Kemunculan blog ini telah berjaya memberi maklumat yang sebenar tentang perkembangan semasa politik.Blog Telok Bakong Online menyusul kemudian dan diikuti dengan Blog Pas Pasir Salak dan Botaonline.Kemunculan blog blog ini berjaya memfokuskan lagi senario politik setempat serta mempunyai pengunjung pengunjung tempatan.Tujuan penubuhan TBO ialah untuk menyalur maklumat sebaik mungkin kepada masyarakat.Oleh itu banyak berita berita adalah berkisar kepada isu isu tempatan bertujuan untuk menarik lebih banyak pengunjung daripada DUN Bota itu sendiri.Ia juga diharap memberi kelainan dan kepelbagaian berbanding blog blog yang sedia ada.Sebenarnya peranan blog adalah tersangat penting kerana ianya dapat mengantikan peranan akhbar yang rata ratanya menjadi pengampu dan pencacai Umno.

                    Namun begitu Umno tidak berdiam diri.Mereka juga menyertai perang melalui alam maya ini.Ketua ketua kampong dan JKK telah dibekalkan dengan lap top 1 Malaysia yang bertujuan untuk memperkuatkan propaganda Umno.Setiap dewan Umno (Dewan Orang Ramai) sekarang telah dilengkapi dengan kemudahan wi-fi yang bertujuan antara lain untuk membenarkan lebih ramai penyokong Umno untuk asses ke internet.Turut ditubuhkan ialah pasukan gempur alam maya yang lebih dikenali sebagai "cybertrooper" yang diupah untuk mengempur blog blog dan juga Facebook pro Pakatan Rakyat .Biasanya mereka ini cuba menyanggah dan menimbulkan kekeliruan tanpa mengunakan identiti yang sebenar.Namun secara kasarnya pihak penyokong Pakatan Rakyat lebih menguasai alam siber berbanding cybertrooper Umno.Ini boleh dibuktikan melalui undian undian yang dijalankan di media media cyber yang mana setiap undian banyak memihak kepada Pakatan Rakyat.Rating "Dislike" didalam akaun Hang Out Dato Najib Tun Razak juga membuktikan perkara tersebut.Blog blog pro Umno ini kebanyakannya tidak aktif seperti Blog PemudaUmno Parit,Blog Umno Parit.(Cuba klik link untuk menentukan kebenarannya).Udah tak ber update-update ate..umno ni koje semue main duit..tak de duit tak jalan beb. 
              Dun Bota turut terkena tempiasnya.Seperti sedia maklum, negeri Perak mempunyai paling ramai blogger dan sebahagian besarnya bernaung dibawah Media Perak.Penyatuan blogger bloger ini penting untuk rangkaian berita yang lebih effektif.Terdapat juga para blogger yang berpusat di luar negeri Perak tetapi berasal dari negeri ini seperti Yong Suka Kuning,Mom Of Three Mohd, dan sebagainya yang memberi input input yang berwarna warni.Ramainya blogger yang berpusat di negeri Perak telah mengakibatkan rakyat lebih terdedah terhadap segala kepincangan yang dilakukan oleh Umno itu.
Msinc- Aku menulis bukan kerana nama…tapi kerna kasih pada sesama insan yang diperkotak katikkan oleh partai gerombolan…

07 di tanjung tualang - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

07 di tanjung tualang - Google Blog Search


Water at Sungai Kinta in <b>Tanjung Tualang</b> Exceeds Warning Level

Posted: 13 Nov 2012 05:54 AM PST

KUALA LUMPUR: The Drainage and Irrigation Department (DID) has advised residents staying along Sungai Kinta in Tanjung Tualang, Kinta in Perak, to be on the alert as the water level in the river has exceeded the warning level following a downpour.

In Selangor, the water level at Sungai Langat in Bukit Changgang, Kuala Langat, Sungai Selangor in Kuala Badong, Kuala Selangor and Sungai Labu in Kampung Salak Tinggi, Sepang, has also exceeded the warning level, at 4.25m, 8.77m and 3.72m, respectively.

The DID, in its portal, stated that the water level at Sungai Bidut, Sibu in Sarawak, was at 3.14m and exceeded the warning level.

Meanwhile, the National Security Council (NSC) said the number of flood victims in Selangor has dropped to 1,311 tonight, from 1,357 people this morning, while in Johor, the number of flood evacuees increased to 143 from 138 people this morning.

A total of 30 families in Selangor are staying at seven flood relief centres, comprising four Kuala Langat, one in Kuala Selangor and two in Sepang, while in Johor, 34 families are staying at the relief centre at Sekolah Kebangsaan Sri Telok, Batu Pahat.

In Perak, 39 people from 10 families are staying at the flood relief centre at Sekolah Agama Rakyat, Kampung Padang Serai in Manjung, as of 9pm, while in Melaka, 84 people from 17 families are evacuated to the relief centre at Sekolah Kebangsaan Tehel, Jasin. 

- Bernama

07 di menglembu - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

07 di menglembu - Google Blog Search


KELAB GREENBOC: PRU13: Shahrizat Bertanding <b>Di Menglembu</b> <b>...</b>

Posted: 25 May 2012 11:31 PM PDT

HHari minggu lepas, Husin pergi ziarah kawan di Bangi. Sambil makan tu, member Ana tanya, bila agaknya pilihanraya.

"Manalah ana tahu benda-benda ni ...," Husin jawab, "Ana hanya saudagar unta dari Cairo."

"Sudahlah Husin. Jangan kau bawak temberang blog Husin Lempoyang kau di sini. Kamu tahu tu!"

"Sumpah ana tak tahu. Ana rasa Dato Najib pun tidak tahu tarikh pilihanraya. Lagikan ana ni ...," ana cuba yakinkan.

"OK lah Husin. Aku kasi kamu info ini, Kamu kasi aku tahu tarikh pilhanraya. Aku nak buat gathering kawan-kawan tapi masing-masing tunggu ditentukan tarikh pilihanraya," Sahabat ana terangkan.

"Kamu tahu tak Dato Najib dah buat keputusan akan ambil Dato Syahrizat dan Dato Shafie bertanding?"

"Biat betul ... takkan Dato Najib flip flop?" Ana bertanya

"Dia sudah flip flop itu MAS-Air Asia, tangga gaji kerajaan dan macam-macam lagi," sahabat ana terangkan

"Kalau begitu, mana Syahrizat nak bertanding? Raja Nong Chik pasti tanding di Lebah Pantai. Shafie mesti di Semporna, Sabah."

"Takkk ... kawasan lain."

"Mana pulak?" Ana tanya

"Sharizat tanding di Menglembu. Shapie Apdal di Menggatal."

"Hahahaha ... siul la lu brader. Macam gitu aku tahu bila pilihanraya?"

"Bila? Bila? ..." tertanya kawan ana.

Nak tahu bila pilihanraya? Sabar dulu .... hehehe. -husin lempoyang

1 comments:

View Comments/Post a Comment

07 di sungai siput - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

07 di sungai siput - Google Blog Search


Muslimeen United: Konvoi Kembara Oren disekat <b>di Sungai Siput</b>

Posted: 03 Nov 2012 06:06 AM PDT



Satu konvoi yang diketuai pengerusi Persatuan Anak Peneroka Felda Kebangsaan (ANAK) Mazlan Aliman dilaporkan disekat oleh sekumpulan individu ketika cuba memasuki kawasan Felda Lasah di Sungai Siput, Perak.

Laman Harakahdaily melaporkan, Mazlan turut dikasari oleh beberapa orang individu dalam kejadian pada kira-kira jam 10 pagi itu.

"Kemungkinan lebih dari 100 orang yang menghalang dan mengepung kenderaan kami dan jumlahnya bertambah ramai.

"Kebanyakan mereka memakai baju berlogo Umno dan BN," katanya seperti dipetik Harakahdaily.

Gambar yang disiarkan bersama laporan itu menunjukkan sekumpulan individu berhimpun di antara beberapa buah kenderaan di atas sebatang jalan.

Ia juga menunjukkan kumpulan tersebut membawa bendera BN dan juga poster yang tertera slogan "Mazlan Aliman jangan rosakkan masa depan Felda".

Laman itu juga melaporkan, sekurang-kurangnya 10 orang anggota polis turut berada di tempat kejadian.

Dilaporkan, konvoi bersama 20 kenderaan dalam program Kembara Oren Selamatkan Felda – satu acara anjuran Lajnah Tanah dan Pembangunan Wilayah PAS Perak dengan kerjasama ANAK.

Program yang mensasarkan golongan peneroka itu, menurut Harakahdaily, bertujuan memberi penerangan mengenai isu berhubung Felda.

ANAK sebelum ini giat mengadakan siri bantahan ke atas usaha penyenaraian Felda Global Ventures Holding ke Bursa Malaysia.

NGO berkenaan juga mengadakan satu perhimpunan disertai 5,000 orang pada pertengahan Julai lalu bagi menyampaikan memorandum kepada Yang di-Pertuan Agong berhubung usaha penyenaraian tersebut.

MK


Satu konvoi yang diketuai pengerusi Persatuan Anak Peneroka Felda Kebangsaan (ANAK) Mazlan Aliman dilaporkan disekat oleh sekumpulan individu ketika cuba memasuki kawasan Felda Lasah di Sungai Siput, Perak.

Laman Harakahdaily melaporkan, Mazlan turut dikasari oleh beberapa orang individu dalam kejadian pada kira-kira jam 10 pagi itu.

"Kemungkinan lebih dari 100 orang yang menghalang dan mengepung kenderaan kami dan jumlahnya bertambah ramai.

"Kebanyakan mereka memakai baju berlogo Umno dan BN," katanya seperti dipetik Harakahdaily.

Gambar yang disiarkan bersama laporan itu menunjukkan sekumpulan individu berhimpun di antara beberapa buah kenderaan di atas sebatang jalan.

Ia juga menunjukkan kumpulan tersebut membawa bendera BN dan juga poster yang tertera slogan "Mazlan Aliman jangan rosakkan masa depan Felda".

Laman itu juga melaporkan, sekurang-kurangnya 10 orang anggota polis turut berada di tempat kejadian.

Dilaporkan, konvoi bersama 20 kenderaan dalam program Kembara Oren Selamatkan Felda – satu acara anjuran Lajnah Tanah dan Pembangunan Wilayah PAS Perak dengan kerjasama ANAK.

Program yang mensasarkan golongan peneroka itu, menurut Harakahdaily, bertujuan memberi penerangan mengenai isu berhubung Felda.

ANAK sebelum ini giat mengadakan siri bantahan ke atas usaha penyenaraian Felda Global Ventures Holding ke Bursa Malaysia.

NGO berkenaan juga mengadakan satu perhimpunan disertai 5,000 orang pada pertengahan Julai lalu bagi menyampaikan memorandum kepada Yang di-Pertuan Agong berhubung usaha penyenaraian tersebut.

MK

07 di bagan serai - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

07 di bagan serai - Google Blog Search


Ust Zawawi Menyampaikan Daging Korban <b>di Bagan Serai</b>

Posted: 28 Oct 2012 05:17 AM PDT




























07 di bidor - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

07 di bidor - Google Blog Search


Permataku Inspirasiku: Kampung Kenangan, <b>Bidor</b>, Perak-Seribu <b>...</b>

Posted: 15 Nov 2012 08:28 PM PST

Assalamualaikum...

10/11/2012-Sabtu

Aku, Mak dan Aaliyah bertolak dari Paya Jaras menghala ke Bidor.

Tujuan?

Musim deroyan sekarang weih!!!

Sampai je, Pak Long dan Mak Long dah ada di sana. Tolong bukak pintu. Maklumlah...sejak arwah uci dan nenek meninggal, rumah tu sunyi tanpa penghuni.  Pak Long yg duduk di Ipoh dan Pak Cu yang duduk di Teluk Intan bergilir2 jengok rumah tu...

Aku perhati....dan apa yg aku rasa hanyalah kesunyian...dan kerinduan pada kedua2 arwah...al-fatihah...

Ok lah...tak mo layan sedey...jom tgk hasil dari pokok2 buah di Kampung Kenangan ni...


 Rupa buruk dari luar, tapi isinye cantek weihh!! sedap!!  

 Pak Long in action..hehe..bila tgk Pak Long berus2 durian tu utk buang tanah2 dan daun2 yg lekat kat kulit durian tu, teringat masa aku kecik2 dulu, sekolah rendah..asal cuti sekolah panjang jek abah n mak akan eksport aku dan abang ke Bidor ni..  Selalunya cuti hujung tahun.  Memang lebih kurang time musim deroyan.  Tugas rasmi aku adalah berus kulit durian ni lah...Abang aku ikut Pak Cu gi tggu durian malam2, ada jatuh cepat2 gi kutip.  Esoknye, dah berus cantik2, ada cina peraih durian dtg beli.  Petang2 pulak, arwah nenek akan bwk kitorang pergi ke Kem (Kpg Coldstream) yg x jauh dari situ, belikan macam2, air Kickapoo (yg kaler ijau tu), biskut, keropok dan mcm2 jajan lagi.. best..apa yg kitorang mintak mesti dapat..senyum sorang2 bila ingat balik...
Durian ni dapat banyak, jadi kami bawak balik utk dibahagi2kan pada sesiapa yg berkenaan...tapi durian kampung kan...nasib la..ada yg sedap ada yg rosak dan ada dah layak dibuat 'poyak' a.k.a tempoyak..hehe
Dokong? Duku Langsat? Langsat? Tah le...aku mmg konpius nama buah ni sebenonye..hahaha...apa pon yg penting rasanye sodappp dan manisss...ni pon dapat banyak..
Pisang ni berbalut uu...kelasss
Meh tgk2 skit rumah peninggalan arwah uci dan nenek ku ini..
Bahagian luar rumah.  Belakang tu ada sawit skit.  Pokok2 buah ada di bahagian belakang dan tepi rumah
Dapur luar.  Kalau time raya, kat sini lah port memasak paling glamer..hehe..senang nak buat keje kat luar, ada dapur gak kat sini.  Dan memasak utk kenduri tahlil kedua2 arwah juga dijalankan di dapur ini...
Ruang tamu. Besar kan? Memang takde masalah seramai mana pon orang datang.  Masa hari pengkebumian kedua2 arwah juga berjalan dgn lancar dan selesa...baru aku faham kenapa arwah buat rumah besar2 walaupon duduk berdua jek...
Motor peninggalan arwah nenek. Pak Cu letak dalam rumah dan kunci
Bilik arwah nenek. Nenek memang suka tido atas simen, walaupon ada katil dan tilam
Ruang makan. Tempat berkumpul, makan dan gosip..hehe
Ruang dapur. Pon besar...memang nak soh anak menantu cucu dia masak...arwah uci relakss je..
Kami lepak di kampung, makan buah, cerita ceriti dan solat sementara menanti hujan berhenti.  
Kami pulang dulu, Pak Long masih ada yg nak dibuat lagi.
Sebelom pulang, singgah ziarah kubur arwah uci dan nenek...sambil tahan air mata...
Sejak arwah dah takde, aku tak pernah lagi balik ke Bidor sampailah hari tu.  Ternyata segalanya masih sama, namun tak serupa.  Takde lagi suara nenek dan uci menyambut kepulangan kami ke kampung, takde lagi gurau senda nenek dan uci, takde lagi nenek dan uci untuk bermanja....
Namun, aku pasrah dan redha..doa dan al-fatihah tanda ingatan tak bertepian...
P/S : nenek = datuk
        uci = nenek
 

BLOG PERAK

Copyright 2010 All Rights Reserved