Jumaat, 28 September 2012

07 di langkap - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

07 di langkap - Google Blog Search


Jumpfunk Cyber: hosting murah dan <b>langkap di</b> JagoanHosting <b>...</b>

Posted: 18 Sep 2012 06:27 AM PDT

JAGOAN HOSTING Indonesia merupakan penyedia layanan web hosting di Indonesia yang mengedepankan layanan paling JAGO namun tetap dengan harga web hosting murah. Penyajian paket web hosting yang flexibel dan pilihan server web hosting di server US maupun di server IIX (Indonesia) mempermudah pilihan yang sesuai dengan kebutuhan Anda. Paket Reseller IIX WebHosting didesain sedimikian rupa hingga menjadi pilihan Reseller IIX paling sesuai dengan kebutuhan para penyedia layanan webhosting Indonesia yang belum memiliki server sendiri namun ingin memberikan layanan IIX Web Hosting dengan harga hosting murah bagi para pelanggannya atau bagi para webmaster yang ingin memiliki private name server sendiri. Fasilitas unlimited web hosting meliputi sub domain, email account (POP3), database (MySQL) dan FTP account yang ada hampir di setiap paket web hosting murah dari Jagoan Hosting Indonesia maupun paket reseller meningkatkan efektifitas Anda tanpa ada biaya tambahan apapun. Versi terbaru cPanel dan Softaculous memudahkan proses instalasi website Anda hanya dengan mengikuti wizard yang telah tersedia.

selain itu jagoan hosting juga menyediakan layanan program afiliasi dan yang pastinya akan sangat menguntungkan buat kita,
oke, jika anda berminat atau ingin melihat lebih detailnya silahkan klik banner berikut

oke itu aja, semoga bermanfaat buat kalian,,
sukses buat anda

07 di pangkor - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

07 di pangkor - Google Blog Search


Gambar-gambar tertinggal dan terpinggir <b>di</b> DUN <b>Pangkor</b> kawasan

Posted: 26 Sep 2012 06:09 PM PDT

Pagi semalam (Rabu 26/9/12) sewaktu aku sedar dari tidor hujan dah mula turun dengan cukup lebat, aku duk sangka bila nak siang, redalah huja tu tu, tetapi sangkaan ku tak berapa tepat, sehinggalah jam 7.30 pagi hujan masih lebat macam biasa...   


Maka terpaksalah pakai baju hujan lengkap, setat motor buruk aku, redah dalam hujan pi kerja,, walau pun hati punyalah malas,,, dalam perjalanan jalan yang aku lalui, melalui Jalan ke Teluk Batek, suasana jalan raya memang menakutkan, apa taknya,, jalan dipenuhi air, kebanyakannya air tanah merah,,, risau motor aku mati enjin dalam takungan air yang agak dalam...
Terfikir di hati, sebab sebelum ini aku tak pernah jumpa lautan yang begitu dalam diatas permukaan jalanraya, apakah akan berlaku banjir kepada penduduk kampung di sekitar Teluk Murok?...
Pada petang, bila buka FB,, Encik Hamidon Ahmad Pegawai Khas Nizar melalui FBnya menyiarkan gambar-gambar seperti dibawah menunjukkan banyak rumah-rumah penduduk di kawasan padang Tembak Teluk Murok telah dipenuhi air disekeliling rumah meraka,, Untuk pengetahuan, kawsan ini adalah dibawah jajahan takluk zone Pangkor... 



Menurut encik ni, laporan masaalah banjih ni dah lama dibuat, namun tiada apa-apa tindakan dari pihak yang berwajib..


Rasanya sebab utama boleh berlaku banjir apabila hujan cukup lebat adalah kerana sistem perparitan yang tidak sempurna, ditambah lagi apabila bukit-bukit di tarah untuk ambil tanha merah, dan juga dibuat tamana perumahan,,, akibat tiada lagi tanah zone tadahan hujan, air hujan turun melimpaha,, penduduk- penduduk dikawasan rendah yang menerima bala...  

Di manakah slogan yang dicanang diseluruh negeri Perak Tiada Tertinggal Tiada Terpinggir, sedangkan dikawasan DUN sendiri masih tak sempurna... 
Lihat ni, banner ni akan kelihatan bila kita melalui dari Ipoh ke Lumut, dikawasan Titi Gantong Bota,, terpampang Pemuda UMNo punya kerja,, apa cerita ni,, masih lagi tertinggal dan terpinggir.. 
Dan yang paling ni dalam Gambar ni, Cikgu Jauhari, Bekas Ketua Penerangan UMNO Lumut, bahagian Zambry menjadi Ketua bahagaian, pun bernasib malang,,, 
masih lagi tertinggal dan terpinggir,, apa cerita..

07 di lumut - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

07 di lumut - Google Blog Search


Walkabout Community Policing <b>Di</b> Bandar <b>Lumut</b> – Perak Today

Posted: 21 Sep 2012 03:36 AM PDT

DS Zambry Bersama Ketua Polis, Datuk Mohd Shukri Dahalan Mengedarkan Risalah Pencegahan Jenayah Kepada Orang Ramai Sempena Program Walkabout Community Policing Di Bandar Lumut Petang Tadi

07 di malim nawar - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

07 di malim nawar - Google Blog Search


Balik kampung <b>Malim Nawar</b> - Sop Nama Saya | SOP.NAME.MY

Posted: 01 Jun 2012 07:34 PM PDT

Selamat sejahtera kepada semua rakan.

Update ringkas blog pagi ini. Kami akan bertolak ke Perak untuk ke rumah moyang Baby Auni. Ahli keluarga baru, mesti diperkenalkan kepada moyang :)

Lagi pun, ada kenduri saudara di belah Mrs Sop. Cuti-cuti sekolah mesti banyak kenduri kahwin, bukan?

Lagi pun, di Malim Nawar, Perak tidak pasti lagi ada talian UMobile atau tidak, jika tiada, esok pula baru kemaskini entry blog.

Apa-apapun, doakan perjalanan kami selamat pergi dan kembali. Amin



Description: Balik kampung Malim Nawar, Rating: 5, Reviewer: Sop Nama Saya, ItemReviewed: Balik kampung Malim Nawar

07 di slim river - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

07 di slim river - Google Blog Search


Kanak-kanak rentung dalam kebakaran <b>di Slim River</b> – Perak Today

Posted: 28 Sep 2012 06:15 AM PDT

Gambar Hiasan:-

Seorang kanak-kanak lelaki berusia empat tahun rentung dalam kebakaran di sebuah rumah di Kampung Lintah Tiong, Slim Village, Slim River hari ini.

Ketua Balai Jabatan Bomba dan Penyelamat Slim River, Md. Zin Mohd. Saaidin berkata, Muhammad Shahrizal Abdullah ditemui rentung di ruang tamu selepas anggota bomba selesai memadamkan kebakaran.

"Mayat mangsa dihantar ke Hospital Slim River untuk bedah siasat," katanya ketika dihubungi di Ipoh, hari ini.

Md. Zin berkata, kejadian berlaku pada pukul 2.30 petang dan ketika itu mangsa berada di ruang tamu seorang diri.

Ibunya, Norlia Zakaria, 51, dan lima lagi adik-beradiknya berada di bahagian dapur dan sempat menyelamatkan diri ketika api pantas merebak.

- BERNAMA

07 di tanjung tualang - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

07 di tanjung tualang - Google Blog Search


Jeja Tahir: Kapal Korek Bijih Timah - <b>Tg Tualang</b>

Posted: 06 Mar 2012 08:47 PM PST

Negeri Perak ni dahulu kala memang terkenal dengan aktiviti Bijih Timah.Memang tertulis dalam buku sejarah Negara pun.tapi which part kat Perak? Sebenarnya aktiviti bijih timah ni glamour kat area Kinta..Teringat aku masa zaman kecik2 dulu selalu nampak Kapal Korek tapi penggunaannya tidaklah banyak.Zaman sekarang pula jadi tatapan untuk generasi baru je la..

Lebih kurang 4 km menghala ke Tanjung Tualang terdapat sebuah kapal korek yang masih dikekalkan dalam keadaan sebenar dibuka untuk dilawati oleh sesiapa sahaja yang berminat mengenainya. Tanjung Tualang adalah merupakan sebuah bandar yang terletak di dalam pentadbiran Daerah Kinta (Kinta Barat) Batu Gajah, Perak. Ditempatkan pada kedudukan 4° 19' 0" Utara dan 101° 4' 0" Timur, bandar-bandar yang paling hampir dengannya ialah Batu Gajah, Kampung Gajah, Tronoh, Tronoh Mines, Malim Nawar (rumah aku), Gopeng dan Kampar.
Tanjung Tualang amat dikenali pada satu masa dahulu kerana mempunyai beberapa buah lombong bijih timah yang beroperasi dengan skala besar. Antara syarikat-syarikat antarabangsa dan multinasional yang pernah bertapak dan beroperasi di Tanjung Tualang ialah Lower Perak Tin Dredging, Southern Kinta Consolidated, Southern Malayan Tin Dredging, Austral Amalgamated Tin, Osborne & Chapple, dan Pernas Chartered Management.
Paling utama yang menonjolkan Tanjung Tualang ialah dengan terdapatnya beberapa buah Kapal Korek Bijih Timah yang terbesar didunia. Sekitar tahun 70'an ada terdapat lima buah Kapal di Tanjung Tualang.
Pada masa sekarang ini anda masih boleh mengunjungi kesan tinggalan kapal korek ini yang masih terdapat di Batu 5, Jalan Tanjung Tualang, 31000 Batu Gajah. Tinggalan ini adalah dibawah kawalselia Jabatan Antikuiti dan Muzium Perak Darul Ridzuan.
Walaupun anda tidak dibenarkan menaiki tinggalan kapal korek ini, namun anda boleh mengambil gambar foto untuk kenang-kenangan anda tanpa sekatan. Tiada bayaran dikenakan.


Layan je la gambo-gambo ni erk..aku tau korang tak penah tgk kapal korek kan?hehehe

07 di changkat keruing - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

07 di changkat keruing - Google Blog Search


Masjid (Mosque of) <b>Changkat Keruing</b> - SENI LAMA MELAYU <b>...</b>

Posted: 24 Sep 2012 03:38 AM PDT

Dari Pantai Remis saya pergi ke pekan Changkat Keruing lalu singgah di masjidnya.
From Pantai Remis I went to the small town of Changkat Keruing and stopped by its mosque.






07 di menglembu - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

07 di menglembu - Google Blog Search


17 sudah ditahan kes serang polis <b>di Menglembu</b> | Berita2u.tk

Posted: 10 Jul 2012 11:38 PM PDT

Artikel Berkenaan

TOKYO: Anak Panda Gergasi yang lahir di Zoo Tokyo minggu lalu mati akibat masalah radang paru-paru.

KUALA LUMPUR: Panglima Angkatan Tentera Malaysia (ATM), Jeneral Tan Sri Zulkefli Mohd Zin mahu warga angkatan tentera meningkatkan kemahiran dan intelektualisme dalam memberansang kreativiti dan perkhidmatan mereka.

PUCHONG: Polis sedang menyiasat blog dan akaun Facebook milik suspek, Khalil Afandi Abd Hamid, yang mati selepas terkena tembakan dalam kejadian serangan di perkarangan Pejabat Jabatan Perdana Menteri di Putrajaya, kelmarin.

KUALA LUMPUR: Pihak pendakwaan memohon Mahkamah Rayuan agar mengetepikan keputusan Mahkamah Tinggi yang melepaskan dan membebaskan Datuk Seri Anwar Ibrahim daripada pertuduhan meliwat bekas pembantunya, Mohd Saiful Bukhari Azlan.

KUALA LUMPUR: Kesatuan Perkhidmatan Perguruan Kebangsaan (NUTP) berpendapat cadangan memberi kuasa autonomi kepada pihak sekolah perlu membabitkan individu yang memahami intipati sistem pendidikan negara.

KUALA LUMPUR: Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) masih belum menerima sebarang maklum balas daripada beberapa buah negara luar yang dilantik untuk menjadi pemerhati antarabangsa bagi Pilihan Raya Umum ke-13 (PRU-13), kata Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Liew Vui Keong.

IPOH: Polis menahan lima anggota sindiket pengedaran dadah termasuk seorang wanita warga China dan merampas syabu bernilai kira-kira RM500,000 dalam serbuan di sebuah rumah di sini, semalam.

MANILA: Tentera Filipina berkata, seorang lelaki bersenjata dipercayai suspek militan menembak mati enam penduduk tempatan dalam satu serangan hendap di sebuah kebun getah, awal hari ini.

KUALA LUMPUR: Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak mahu melihat komposisi kaum yang lebih saksama dalam perkhidmatan awam selaras dengan dasar-dasar transformasi beliau dan matlamat 1Malaysia.

KUANTAN: Berikut ialah keputusan akhir hari ke-11 Temasya Sukan Malaysia (Sukma) ke-15 yang berlangsung di sini hari ini:

LOS ANGELES: Pelakon layar perak dan pentas veteran Ireland, Peter O'Toole yang mengukir nama menerusi filem termasuk "Lawrence of Arabia" mengumumkan persaraannya pada usia 79 tahun hari ini.

MEXICO CITY: Kerajaan Mexico menghapuskan 2.5 juta ayam itik di ladang ternakan di barat Mexico dalam tempoh tiga minggu lalu bagi membendung wabak selesema burung, kata Kementerian Pertanian, hari ini.

SYDNEY: Bandaraya Brisbane dipilih menjadi tuan rumah Sidang Kemuncak Kumpulan Negara 20 (G-20) pada 2014, menewaskan Sydney dan Melbourne, kata Menteri Kewangan Australia, Wayne Swan, hari ini.

DAMSYIK: Wakil khas Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) dan Liga Arab ke Syria, Kofi Annan hari ini mengadakan rundingan dengan Iran dan Iraq selepas memberi amaran bahawa konflik di Syria bakal merebak di negara serantaunya.

DUBAI: Lagenda bola sepak Argentinia, Diego Maradona dipecat sebagai jurulatih kelab Emiriyah Arab Bersatu (UAE), Al Wasl selepas lebih setahun berkhidmat bersama kelab berkenaan.

Pusingan pertama

John Isner (USA x1) klk Sergei Bubka (UKR) 7-6 (7/3), 4-6, 6-3
Kei Nishikori (JPN x2) klk Igor Sijsling (NED) 6-4, 6-4
Milos Raonic (CAN x3) klk Matthew Ebden (AUS) 3-6, 6-3, 7-5

Pusingan pertama
Marina Erakovic (NZL x8) klk Jana Juricova (SVK) 6-2, 6-2
Nicole Gibbs (USA) klk Noppawan Lertcheewakarn (THA) 6-4, 6-4

Here is the original post: 17 sudah ditahan kes serang polis di Menglembu

how much is car insurance in florida

Short URL: http://www.berita2u.tk/?p=5025

07 di tapah - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

07 di tapah - Google Blog Search


Teratak Rohas: Kenangan Raya <b>Di Tapah</b>, Perak

Posted: 17 Sep 2012 09:56 PM PDT

Kelmarin raya sempat juga Rohas sekeluarga pulang beraya di kampung sebelah bapa mertua di Kg. Chenderiang, Tapah Perak. Kalau ada yg duduk di Perak pasti tahu tempat ni sebab ianya terkenal dengan air terjun Lata Kinjang. Kampung ni terpencil di sebalik bukit bukau & gunung ganang, sebab tu ler banyak punca air terjun & sungai. Bila berada di sini rasa sangat suasana kampung dan kenyamanannya.
Syukur alhamdulillah masih berkesempatan datang ke sini walaupun bapa mertua telah 6 tahun pergi menghadap Yang Maha Esa. Silaturrahim yang telah lama terjalin masih erat di sanubari.
Lihatlah betapa syahdunya suasana kampung ni.....
Walaupun kita sampai waktu tengahari tetapi masih nampak kabus lagi......
So, cuba anda bayangkan betapa sejuknya kalau di waktu malam......
Sampai2 jer Syahir dan sepupunya dah terjah kolam ikan di belakang rumah Mak Chor.
Syahir excited sangat2, maklum ler 1st time balik ke kampung Tapah.
Kolam ni dibina atas bekas lombong, maknanya air di kolam ni sangat2 dalam.
Kalau nak tangkap ikan kena guna perahu, so derang tengok jer la Pak Long yang jaring ikan ya sbb orang yg expert dlm kerja2 ni jer yg boleh turun ke kolam.
Duduk berbaris semuanya menunggu ikan :D
Ikan dah masuk jaring.....ikan lampan ni.....
Cer tengok cara orang kampung ikat ikan2 tu....guna tali rapia jer.
Ikan2 fresh dari kolam......ada lampan, jelawat & talapia.
Ini ler yang Syahir suka.....naik motor kelliling kampung.
Mama Syahir pun suka jugak naik motor......naik motor duduk style kampung :)

07 di kerian - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

07 di kerian - Google Blog Search


Kembara Minda 7: Dato&#39; Sheila Majid <b>di</b> Kubang <b>Kerian</b>

Posted: 15 Sep 2012 06:49 AM PDT

 Siapakah gerangan si baju hijau tu?
Pada mulanya dari jauh saya tak cam wanita bertudung itu.
Tetapi apabila mendengar suaranya...rasa macam kenal pula.
Memang sah...itu adalah Dato' Sheila Majid.
Tapi apa dia buat kat Kubang Kerian ni?
 Rupanya ada satu program yang membabitkan 
Saya memang tak mahu melepaskan peluang bersemuka dengan
penyanyi ratu jazz ini,kerana
saya memang meminati lagu-lagu jazz nyanyian Dato' Sheila Majid.
Tapi program apa yer?Jom saksikan......

 Kalau dilihat pada banner tu,sesi perkongsian selebriti.
Tak tahulah pula apa yang dikongsi tu.
Saya sendiri pun tak fokus sangat tentang apa yang diperkatakan.
Tapi rasanya macam memperkatakan tentang satu jenama.
 Dato' Sheila Majid sedang bersalam-salaman.
Mungkin Dato' tak perasan saya tengah ambil gambarnya tu.hehe...
Saya memang kenal Dato', dan Dato' memang tak kenal saya.hehe...
Sebenarnya Dato' Sheila Majid berada di Mydin Kubang Kerian

07 di kuala sepetang - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

07 di kuala sepetang - Google Blog Search


sepetang <b>di KUALA sepetang</b>.. - EmIenAqil

Posted: 27 Sep 2012 05:00 PM PDT

As'salamualaikum!!!
Hii dear all!!!
sepetang di K.U.A.L.A sepetang.. ;)
Alhamdulillah!!!
Bertemu lagi kita di hari yg penuh barakah ini..
Syukur Ya Allah!!
Diberi kesihatan yg baik..
Amin!!!!!!!!
Hari ni hari last berkerja..
Semangat weihhhhhh nak cuti 2 hari.. ;)
Yeayyyyyyyyyyyyy!!!
Hari ni penutup entry untuk minggu ni..
Minggu ni complete ibu bercerita direct 5 hari berturut2..
Dah lama bebenor rasanya blog ni jadi suam2 kuku..
Kejap ada cite kejap x ada cite..
Sunyi sepi tanpa berita..
Hari2 mesti ada jer ceritanya.. ;)
Insya'allah!!!!
Lepas ni ibu akan usahakan bercerita macam dolu2 balik yer.. ;)
Hari ni jom kita sambung cite kami hari minggu yg lepas..
Kuala Sepetang Taiping @ 23/9/2012
Tujuan asal kami ke Taiping hari tu.. ;)
Mee Udang Mak Jah, Kuala Sepetang..
Tuan kecik yg sabar menanti.. ;)
Sambil nongkat dagu lagi.. ;D
Tuan besar & tuan separuh besar..
Pon sabar menanti..
Sama jer aksi dua beranak tu..
Bukan deme sedor ibu snap picca ni..
Masing2 melayan perasan & keroncong di perut yg makin menjadi2 ler tu.. ;p
Sejarah tu kan?!!
Nama asal kawasan ni.. ;)
Tuan kecik kita bila dah mula bosan..
Dia x duduk diam ler dah..
Ada ler yg nak dibuatnya..
Jangan kamu nak kamuk2 kat tengah2 medan tu udah sayang..
Kang terjun laut lak ibu..
Tuan separuh besar yg x jemu2 melayan tuan keciknya..
X pernah jemu melayan.. ;)
Mengusik je lebih sebenornya tu.. ;p
Manalah makanan ni lambat benor sampainya..
Pose mahal dari atok & opah..
Bila direnung wajah yg makin dimamah usia ini..
Hati jadi sayu.. ;,(
Moga Allah swt berikan ruang & kesempatan untuk kami berbakti pada mereka..
Hingga ke saat2 terakhir mereka..
Awat muka Paksu ada pantulan nih?!!!
Paksu pakai pencuci muka apa lak ni?!!
Abeh nek jerawat satu mukanya..
Haaaaaaaaaaaaaa!!
Paksu udah ada awek erkkkkk..
Orang semua pakai baju merah dia warna biru putih..
Makan kat sini memang menu utamanya berasaskan udang ler..
Memang feberet si Aqil Naim ler.. ;p
X payah nak berebut2 lagi dah..
Hah!!!!
Makan ler puas2 yer.. ;)
Opah with Mee Udang nya..
Nyummy3!!!!
Baca bismillah dulu opah.. ;)
Mee Udang Special Mak Jah Kuala Sepetang.. ;)
Bila Mee Udang menjadi menu pilihan si tuan puteri..
So kerja tuan putera pulak mengupas kulit udang untuk santapan si puteri yer.. ;p
Sama juga dengan putera ai yg sorang ni..
Tapi sedap lagi Udang Goreng Tepung tadi..
Cuma kami x sempat order Udang Goreng Sambal jer hari tu..
Nampak gaya kena datang lagi tu.. ;p
Menu atok & Paksu..
Nasi Goreng Udang Special..
Udangnya ada tersorok dibawah timbunan nasi2 tu..
Keow Teow Goreng Udang Special..
Nampak x udang di celah2 tu?!!!
Dia terintai2 jer tunggu masa nak dibaham..
Sambil menunggu si putera2 idaman Malaya menghabiskan makanan masing2..
Sebab makanan diorang sampai lambat..
Kami si puteri dah kenyang perut..
Ibu layankan si putera sorang ni bergambor..
Layan memek2 muka dia tu yer.. ;)
Hah!!!!
Ni awatnya ni?!!!
Tetiba jerk..
Ni aksi model iklan Colgate ke apa?!!! ;)
Nasib gigi semua cukup & cantik..
Eh!!! Tapi gigi Aqil Naim jarang2 ler..
Aksi mulut senget benget.. ;)
Hah!!!!
Tu nak tiru aksi mulut itik yg tengah top tu ler yer..
Tapi awat macam itik serati jer sayang?!!!
Muahahahahha!!!
Apapun kamu tetap comel nak oiii.. ;)
Ok untie2 semua..
Saya dah kenyang..
Alhamdulillah!!!
Masuk2 kete..
Saya rasa nak tido jer..
Tapi untie2 semua jangan ingat saya terus balik Ipoh lepas tu tau..
Ada lagi citer seterusnya..
Kita sambung minggu depan yer..
Insya'allah!!!!
Kami kemana lepas tu?!!! ;)

Nota Si Jari Runcing ~Hari ni ibu halfday.. Lepas kaum2 lelaki solat Jumaat kami nak gerak ke Banggi.. Nak jemput opah yg tamat kursus hari ni.. Teringin sangat nak jumpa kawan2 yg ada sekitar area2 sana.. Insya'allah!!! Ibu cuba contact sapa2 yg ibu ada senarai contact nya.. Sebab nak janji jumpa tu ibu x berani.. Takut nanti sampai2 sana waktu tu x berkesempatan nak menyelit2.. Opah dah siap2 ada plan kat sana.. Ada makan2 besar ngan big2 half of opah family.. Ntah apa ler speking london nih.. Aiyooooooooo!!! Ok nanti kita sambung cite lagi erk.. Take care semua.. Selamat bercuti!!! ;)~

AKU , DUNIA & SESUATU....: MEE UDANG <b>KUALA SEPETANG</b>.

Posted: 01 Sep 2012 08:42 PM PDT

Dah lama aku tak bawa korang ronda- ronda. Kali ni aku nak bawa korang ke Taiping Perak. Aku nk kembong kan perot korang dengan makanan. Jommmm!
Aku nak kenalkan mee udang Mak Jah. Mee ni femes taw... dah pernah masuk jalan-jalan cari makan kalau tak salah aku. Tempat nya terletak di kuala sepetang.
Mee nya penuh dengan udang, sampai tak nampak dah mee dalam mangkuk tu... Udang nya pulak, segar dan bila kita makan, terasa kemanisan udang tu. Dan yang paling penting bagi aku... udang ni mudah nk buang kulit dia... aku ni bukan pandai sangat nak makan guna sudu & garfu ni....
 tapi bila makan mee udang mak jah ni... emmm  mudah ja nk buang kulit udang tu... hahahah...
 Harga semangkuk mee ni ialah RM7,  special kalau tak salah aku RM12.
Bukan setakat mee udang saja, macam- macam menu makanan yang di tambah udang ada disini... seperti mee goreng udang, laksa udang dan macam -macam lagi lah....
 Nak tau lebih lanjut korang datanglah sendiri, baru puas hati!! cubalah...

4fn1mf-family: Seharian <b>di Kuala Sepetang</b>.

Posted: 11 Jul 2012 08:00 PM PDT

Tapi masih tergedik nak tepek jugak kat sini.
Semua ini adalah kenangan
kan..kan..kan....
Hari ke 2 lawatan kami bergerak ke negeri Perak pulak setelah
Tempat yang jarang kita masukan dalam list lawatan
ialah ke Tempat Pembuatan Arang di Kg Dew, Kuala Sepetang......
Bukan pergi cari mee yang femes ames tu tetapi mencari arang.....
Ini pun kali pertama ibu sampai ke tempat pembuatan arang nie.
Mak aiiiii...baru tahu bertapa sukar nak hasilkan arang.
Perlu banyak tenaga, memakan masa dan berisiko
kerana kawasan tu dipenuhi dengan abu, habuk, asap dan bahang kepanasan.
Ibu masuk sekejap pun dah rasa tak tahan.
Statement mengada-ngada..sila jangan muntah ye!!!!!!
Terpaksa mencari inhaler dalam handbag untuk legakan nafas yang mula sesak....

Dapur pembakar arang berbentuk iglu.
Di sinilah proses pembuatan arang berlaku selama 1 bulan........

 Naurah dan rombongan meminang..Oppss!!! rombongan murid sekolah.
Yang kelakarnya  Naurah melaram dengan skrit kembang berwarna putih.
Bayangkan pergi ke tempat macam tu...
Apa-apa jelah kakak....Nak buat macam mana, si Naurah ni dah mula
menunjukkan ciri-ciri suka melaram macam si ibu masa zaman muda-muda dulu dan 
hingga sekarang...hehehe......
 Tetapi yang pasti Naurah akan tekun mendengar setiap apa yang diterangkan.
Itulah Naurah, dia seorang yang serius dalam setiap pembelajaran...
Membuat catatan setiap apa yang didengar.....

 dan si adik,Farouk dengan cara yang tersendiri.
Catatannya diproses di otaknya (kata si farouk..)
Suka suki meninjau sendiri apa yang menarik minatnya...berbezakan mereka berdua....
Farouk cuba mengikis kulit-kulit kayu sebelum bermulanya proses pembakaran arang.
Baru dia tahu bertapa sukarnya untuk mendapatkan wang...
Kalau tak silap ibu, kerja mengikis sebatang kayu ni cuma dibayar 18 sen sebatang..
Sedangkan 1 iglu tu mampu menghasilkan Rm16,000-RM18,000 sebulan.
Iglu di situ saja ada dalam 5-6 buah.....

 2 orang BFF ni dah mula kepanasan di dalam bangsal tu.
Lepak-lepak ambil angin kat tepian sungai kecil.....
 Dah penat bertenggek kat batu, Farouk bertenggek pulak di tepi sungai........

Dah mula meneroka ke tempat lain.

Katanya nak tangkap ikan la, nak tangkap sotong la, nak tangkap kuda laut la..
Alahai macam-macam la auta budak sorang nie.
Ibu tahu farouk dah bosan dok kat dalam tu.
Lagi pun cuaca hari itu memang membahang........
Selepas selesai acara lawatan ke sini kami bergerak untuk
solat dan makan tengahari (di taja) di Masjid Kg Dew.... 
Selesailah siri jelajah ke Pulau Pinang dan Perak.........

p/s:
2 hari ibu kena menghadiri bengkel.
Bukan bengkel baiki kereta ye tetapi Bengkel berkaitan
dengan talian internet......

07 di kinta - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

07 di kinta - Google Blog Search


<b>Kinta</b> Menjerit: Liputan Telefon Selular <b>di</b> Lebuhraya Perlu <b>...</b>

Posted: 12 Sep 2012 03:08 AM PDT


Kerajaan Persekutuan diminta agar membantu Perak mengatasi masalah liputan telefon selular yang dihadapi pengguna Lebuhraya Utara-Selatan (PLUS) yang merentasi laluan sepanjang negeri berkenaan.

Menteri Besar, Datuk Seri Dr Zambry Abd Kadir, berkata masalah itu mengganggu kelancaran komunikasi pengguna yang menggunakan lebuhraya terbabit kerana talian boleh terputus secara tiba-tiba selepas beberapa minit bercakap.

"Masalah yang membabitkan liputan telefon selular di sepanjang lebuhraya yang merentasi Perak ini sudah saya bangkitkan di mesyuarat peringkat negeri dan Persekutuan.

"Kalau dilihat peta Perak, ia memiliki laluan lebuhraya yang terpanjang berbanding negeri lain dan kita menghadapi masalah liputan selular yang menjejaskan komunikasi pengguna Lebuhraya Utara-Selatan kerana wujudnya 'blind spot' di banyak kawasan," katanya kepada pemberita selepas mempengerusikan mesyuarat mingguan exco di Ipoh, sebentar tadi.

Sehubungan itu, kerajaan negeri tambah Zambry, berharap agar kerajaan Persekutuan melalui Lembaga Lebuhraya Malaysia (LLM) dapat mengadakan perbincangan lanjut dengan Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM) dan PLUS Malaysia Berhad bagi menyediakan kemudahan itu.

Dalam perkembangan berkaitan, kerajaan negeri juga katanya, telah menyediakan kemudahan jalur lebar kepada segenap lapisan rakyat di Perak bagi mendedahkan mereka dengan dunia teknologi maklumat (IT).

Sehingga hari ini, kira-kira 100,000 Notebook 1Malaysia telah diagih-agihkan kepada golongan yang layak di seluruh Perak, katanya.

Selain itu, sebanyak 368 Kampung Tanpa Wayar juga telah diwujudkan di negeri terbabit selain 11 lagi Pusat Jalur Lebar Komuniti turut dibuka dengan bantuan SKMM.

"Perak juga mempunyai 38 Pusat Internet 1Malaysia dan tidak ketinggalan kemudahan 132 telefon awam bagi kemudahan penduduk yang tinggal di kawasan pedalaman Perak," katanya lagi.

<b>Kinta</b> Menjerit: AMUK <b>di</b> Kg Rapat!!!...lagi repot polis atas Ngeh

Posted: 19 Sep 2012 04:07 AM PDT

Lagi lapuran polis telah dibuat di Balai Polis Kg. Rapat, Ipoh ke atas kenyataan provokasi Ngeh Koo Ham dalam tweeternya pada hari ini, 19hb. September 2012 (Rabu).

Antara NGO, individu dan wakil parti politik yang hadir mengemukakan repot ialah dari ;
1 Kelab Speda Klasik Kinta
2 Persatuan Pengguna Islam Malaysia (Perak)
3 Pertubuhan Seni Silat Gayung Malaysia (Perak)
4 Ketua-ketua UMNO Cawangan dalam Bahagian Gopeng
5 Ketua-ketua Kampung dibawah Parlimen Gopeng
6 Blogger Pemuda UMNO Gopeng

Jumlah bilangan repot yang dibuat ialah sebanyak 29 repot telah dibuat hari ini di Balai Polis Kg. Rapat pada jam lebih kurang antara 5:00 hingga 6:30 petang.

Ramai wartawan yang hadir membuat liputan dan temuramah antaranya dari Utusan Melayu, NTV9, Perak Today dan juga blogger-blogger termasuk dari PCT.

Antara wakil jurucakap dari NGO berucap dan mengutuk tindakan Ngeh yang mengeluarkan kenyataan yang berunsur negatif terhadap isu sensitif penghinaan orang Islam dalam filem Innocense of Muslims. Dengan penuh semangat kumpulan ramai ini melaungkan takbir demi untuk membakar semangat supaya kita bersatu-padu tidak mengira haluan politik sama ada dari UMNO atau PAS atau PKR menghalang penghinaan ke atas orang Islam. Ngeh juga diberi amaran untuk tidak masuk campur hal agama Islam dan belajar menghormati sensiviti orang Islam.

DAP anti ISLAM
MUSLIM PERLU BERSATU MENOLAK DAP

07 di bidor - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

07 di bidor - Google Blog Search


Love Today: <b>bidor</b> - taiping - cendol pulut panggang

Posted: 09 Aug 2012 05:43 PM PDT

seperti biasa, aku akan mengapdet cerita2 basi utk bacaan blog2 reader semua. heheh....
ini cerita bulan jun. anak buah aku kawen. tapi ini bukan anak buah yang anak kepada abang aku. kitorang takde talian darah. ini anak buah di opis.
majlis dibuat di bidor. dah lama tak turun perak. eh ke naik perak?
awak sangat santek ye puan ida....
(iklan jap, ida makan berrygen dalam tempoh 2 bulan sebelum wedding dia)

lepas bidor, kita naik atas lagi, kita carik hotel kat taiping plak. sebab syamiel asik mintak nak gi zoo. takkan nak gi zoo negara plak, baru je pegi masa CNY aritu.

 ate ke zoo tepen (taiping) le teman....

kitorang pegi night safari. aku tak faham. sefaham aku la, safari maksudnya ialah satu tempat luas yg byk binatang yg bebas, takde pagar2 dah dalam tu. visitor akan duduk dalam trak ke jip ke yg pusing2 dalam tu sambil tengok2 singa etc., tapi rupenya kat sini, zoo tu adalah nama ketika siang, n bila malam, tempat yg sama juga akan dipanggil night safari. whateverr.
dah pegi pun time cuti sekolah (sbb cuti sekolah la byk wedding). so terpaksa beratur panjang nak naik mini train/tram. syazwan agak happy sebab sebok dok pegang orang depan belakang yg beratur sama. tapi bila naik train/tram je, terus tido. that's why baby masuk zoo free takyah bayor. huhu.
syok gak masuk zoo/safari memalam. memang binatang agak aktif. cuma gelap n tak nampak sgt. ada sign tulis jgn suluh flashlight. tapi ramai gak yg pakai. hisy tak ikut peraturan sungguh! kang binatang mengamuk kang cemana?


tetibe suka kat gambar ni
esoknya pulak, pusing2 taiping. carik cendol no! (eh org tepen cakap bunyik cam org kedah/penang gak kan?)
kami pegi makan cendol pulut + rojak mamak. tapi memandangkan entry ni cerita lama, maka aku pun lupa dah nama kedai. antara dua nama la, Bismillah ataupun Ansari. Yg speselnya cendol pulut kat sini ialah, pulutnya tu dipanggang dulu. so rasa dia memang bestlah!
sedapnye bila tergigit pulut panggang kat dlm cendol nih.
tapi jangan lak bayangkan pulut panggang yg ada inti kelapa n bungkus daun tu kat dalam cendol. cuba bayangkan pulut kosong yang dipanggang then masuk dalam cendol. setapp.
ok sapa suruh lambat apdet. pastu skrg terapdet pasal makanan di bulan puasa. nanti caki marah aku lagi. haha.

07 di pengkalan hulu - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

07 di pengkalan hulu - Google Blog Search


Projek perniagaan <b>Pengkalan Hulu</b>, Perak. Apa cerita??? : Media <b>...</b>

Posted: 30 Jul 2012 04:00 AM PDT

Ni pasal projek pembinaan kompleks perniagaan di sempadan Malaysia/Thailand didaerah Pengkalan Hulu yang dah lama terbengkalai dan masih belum mendapat perhatian dari pihak yang berwajib. Pembangunan kompleks perniagaan ini mampu untuk menjana pendapatan yang lebih bagi penduduk setempat. Mengundang persoalan dimana silapnya projek ini? Kenapa pemantauan yang sepatutnya di lakukan oleh pihak berkuasa tempatan begitu lemah hinggakan projek ini terbengkalai dan masih belum ada tanda2 untuk menyegerakan tindakan susulan supaya ianya membawa manfaat kepada penduduk tempatan.

Projek yang sepatutnya dah lama siap tapi hingga kini masih belum terlaksana hinggakan semak samun pun dah mula kelihatan di pandangan mata. Ni bukan sahaja membawa kerugian di atas sikap kontraktor yang di lantik, malah turut menyakitkan mata pelancong asing yang masuk melalui pintu sempadan di Pengkalan Hulu.

Kenapa kontraktor yang di beri projek ini tidak di paksa untuk melaksanakan projek ini dengan segera? Kenapa sebarang tindakan susulan hingga kini masih belum lagi di ambil bagi mengatasi masalah ini.

Kat bawah ni aku lampirkan bersama beberapa keping gambar untuk tatapan semua dan boleh nilaikan sendiri masalah ini bersama.

Nama pemaju dan kontraktor terpampang kat signboard tu, takkan tak boleh nak teruskan rundingan supaya perlaksanaannya boleh di realisasikan. Takkan di sebabkan pemaju dan kontraktor tu dari kalangan kroni, maka kepentingan penduduk warga Pengkalan Hulu di nafikan hanya demi nak menjaga kepentingan pemaju dan kontraktor yang dah nak melingkup..

Related posts:

Filed Under: Dari MediaPerak

 

BLOG PERAK

Copyright 2010 All Rights Reserved