Jumaat, 3 Jun 2011

07 di manjoi - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

07 di manjoi - Google Blog Search


Pejabat Tanah <b>Manjoi</b> Ipoh bagaikan kepunyaan Ah Ngau penyokong <b>...</b>

Posted: 04 Apr 2011 02:05 AM PDT


Berlanjutan dengan posting saya pada 29 Mac 2011 bertajuk Kakitangan Kerajaan di Perak banyak yang mesra pembangkang banyak maklumbalas yang saya terima dengan jelas bahawa kakitangan di Perak banyak yang telah mesra pembangkang.

Contohnya Pengurus bahagian pinjaman Bank BSN Batu Gajah En Ismail adalah YDP Pas Kawasan Batu Gajah. Baru-baru ini satu email yang saya terima berkenaan Pejabat Tanah dan Daerah di Manjoi yang menjadi tapak pembangkang buat harta seperti dibawah:

"Cerita mengenai pejabat tanah kinta di Manjoi dan sebelumnya ini sebenarnya sudah berkurun lama. Sudah diwarisi oleh pejabat tanah dan menjadi budaya kerja. Mungkin orang-orang politik tidak banyak mengetahuinya, namun jika ditanya sahaja mengenai kontroversi isu tanah ini oleh orang-orang kampungg mudah sahaja jawapan mereka bahawa adun atau ahli politik (dato' itu dan ini) adalah dalangnya(pra-2008). 

Alasan ini telah tersemai dalam minda penduduk atau rakyat sekian lama dan diturunkan oleh ibubapa kepada anak-anak sehingga menambah kebencian generasi bawah yang memandang dengan dendam ahli-ahli politik.

Kontraktor yg sgt terkenal dipejabat tanah di manjoi lewat beberapa tahun ini bernama Ah Ngau (penyokong kuat DAP). Beliau sering sahaja memperoleh kontrak longkang, parit dan jalan di pejabat tanah ini, RPT Ulu Chepor Tambahan, Tanah Hitam dll bertahun lamanya sehinggakan fungsi dia di pejabat tanah amat dimusykilkan. 

Tanya sahaja kepada bekas kapten bolasepak Perak Ahmad Shahrul Azhar yg memohon lot rumah di RPT berkenaan. Dia bukan sahaja mengarahkan staf perempuan membawakan pelan tanah untuk dipilih oleh shahrul, malah terus shj menggunakan bilik mensyuarat tingkat 2 pejabat tanah tersebut. Sesuatu yg memeranjatkan kerana staf pejabat tanah seperti bertuankan Ah Ngau ini. Adakah Si Ah Ngau ini adalah ketua pejabat tanah Manjoi?

Sebahagiannya sangat gembira apabila berlaku peralihan kuasa pasca PRU13 dahulu, sehingga mendabik dada memomokkan BN dan patuh kepada arahan MB boneka DAP iaitu  Nizar Jamaluddin  ini sehingga urusan pejabat tanah sangat cepat dan mudah dilakukan, khususnya permohonan orang Cina dan setelah BN memerintah perangai buruk mereka ini telah kembali menyusahkan orang-orang Melayu supaya rakyat menanam dendam dan benci terhadap Barisan Nasional. 

Seorang tua dari Kg Ulu Chepor, cuba untuk membayar cukai tanahnya tetapi telah diberitahu bahawa tanah lot rumahnya telah bukan menjadi miliknya. Maka berlaku pertengkaran dan akhirnya fail yg didakwa hilang telah muncul dan beliau dapat membayarnya kembali. Ini adalah sebilangan penderhaka Melayu yang tunduk dan menjilat duit tuannya dari bangsa lain hingga menggadai maruah dan mengkhianati bangsanya sendiri.

Perkara menghilangkan fail bukan perkara baharu, Hj Muhd Ayob pesara polis hutan yg telah bertahun-tahun membuka kedainya di hadapan kilang kayu Kayutah Sdn bhd di Ulu Chepor tambahan ini mempunyai pengalaman buruk berurusan dgn staf pejabat tanah. Permohonan untuk tapak kedai makan sebanyak 3 kali tetapi fail permohonan tetap hilang hingga beliau berjumpa dengan pengarah pejabat tanah yang dahulu bertanyakan adakah kerana beliau tidak memberi duit kopi kerana itukah fail permohonanya 3 kali dihilangkan? 

Sedang pemilik kayutah ini seorang berketurunan Cina senang sahaja membesarkan kilangnya sehingga lebih 2 kali dengan permohonan pejabat tanah sedangkan pada 11 bulan 3N (Ngeh, Nga dan Nizar) ini memerintah Perak, isteri pemilik tanah ini dengan sombong membuka pelan permohonan baru tanah. Isteri pemilik ini adalah pendokong tetap DAP dan saudara boleh bertanyakan tentang ini kepada Hj Ayob tersebut untuk mengesahkan.

Saudara juga boleh meneliti tender-tender projek kelas F yang diberikan di Sg Siput dan dengar sendiri apa yg mereka ini luahkan semasa 11 bln dibwh Pakatan Rakyat. Cuma jangan ditanya kepada pengarah atau yang berpangkat kerana tidak semuanya adalah penyokong BN.

Tanyakan juga siapa yg memperolehi kws balak bermutu tinggi di perak. Apek tua ini adalah antara pemilik kilang kayu terbesar di Perak. Tanyakan berapa banyak duit yg disumbangkan olehnya kpd DAP perak?

Nasihat saya, supaya umno tidak terusan mengulangi pemerintahan kurang cekap daripada pemimpin terdahuli kerana kurang cekap inilah yang banyak memberi kesan kepada rakyat di bawah ini.

Ironinya saya sendiri yakin kepada Dato' Seri Zambry untuk mengurus negeri. Perak strength sgt mudah utk disifirkan dan mampu menjadi 2nd highest income states in Malaysia dlm masa 5 tahun jika shj strength ini saudara utilisekan."

Untuk pengetahuan alamat pejabat tanah ini ialah KOMPLEKS PEJABAT DAERAH DAN TANAH KINTA, IPOH. GUGUSAN MANJOI, KAMPUNG SUNGAI TAPAH, 30020 IPOH.
PERAK DARUL RIDZUAN. 

Apa yang merisaukan saya adalah, si Ah Ngau yang menjadikan pejabat tanah Manjoi  seolah-olah miliknya. Oleh itu saya berharap kepada pihak yang bertanggungjawab cuba-cubalah melawat Pejabat Tanah dan Daerah Kinta di Manjoi, jika bertemu dengan Ah Ngau yang dikatakan itu agar suatu tindakan yang drastik dapat diambil sebelum PRU13 ini.

Posted in:

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

biLa aKmaL berKaRya!!!!: <b>Manjoi</b> Satu

Posted: 27 May 2011 02:49 AM PDT

halo!! halo!!
kita berjumpa lagi....kali nie aku nk mengimbas pula kisah silam aku 7 tahun dulu semasa aku di :

"SK MANJOI SATU"

Sekolah Kebangsaan Manjoi (Satu) atau nama ringkasnya SK Manjoi (Satu), merupakan sebuah Sekolah kebangsaan yang terletak di Jalan Masjid, Kampong Manjoi. mempunyai seorang Guru Besar, Penolong Kanan Pentadbiran, Penolong Kanan Kokurikulum & Penyelia Petang.

sekolah nie merupakan sekolah bersejarah kerana semua adik beradik aku memulakan langkah menuntut ilmu di SMKS nie....ape yang aku nk kongsikan di sini adalah, sekolah ini berkongsi satu pagar dengan Sekolah Kebangsaan Manjoi Dua (SKMD)...

pada mula nye kedua-dua sekolah ini merupakan satu pentadbiran, tetapi mengikut apa yg diberitahu oleh beberapa org pemberi maklumat, "bhw sekolah ini terlalu besar", maka dengan memisahkanya akan menyelesaikan masalah kerenah birokrasi di situ....

-pemandangan kawasan kelas-

aku pernah menyertai Persatuan Bulan Sabit Merah sekolah (PBSM) semasa di sekolah nie..mmmng best, pergi pertandingan di wisma PBSM Perak bersebelahan Balai Bomba Ipoh...

di situ kami diajar teknik-teknik asas berkawad, pertolongan cemas, memasak & berkhemah...aku juga pernah masuk pertandingan boria sekolah dan kumpulan tersebut memenangi johan daerah kinta pada waktu itu...

secara automatik, kumpulan tersebut akan mewakili daerah kinta ke pertandingan peringkat negeri yg pd waktu itu dipertandingkan di daerah kerian, perak...

lepas balik drp pertandingan tu, semua ahli kumpulan kami "demam"....perhhhhh...termasuk aku.....maner x nyer semasa di sekolah teknik kerian (tmpat penginapan kami), pd sebelah malamnyer, kami bermain sepak takraw....ape kehalnyer jang.....hu....ketua kami pada waktu, saudara Haikal...telah memberi arahan, suapaya kami tidur, xp kami buat x taw....

a/p: jgn melanggar arahan ketua, kalau x.....sume nyer akan jd hancur & lebur....

-pemandangan dalam kawasan sekolah-

aku pernah berkhidmat sebagai ketua kelas darjah 1 & 6, mmng berat tanggungjawab tu...xp aku terpaksa ambil sebab nk memenuhi syarat khas ke sekolah berasrama penuh....

walau apa pon...kini aku telah melepasi zaman sekolah rendah & menengah...waktu yg paling seronok...takkan aku lupakan sampai sampai bila-bila.....

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

07 di hutan melintang - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

07 di hutan melintang - Google Blog Search


SK <b>Hutan Melintang</b>, 36400 <b>Hutan Melintang</b>, Perak: TOKOH GURU <b>...</b>

Posted: 20 May 2011 06:58 AM PDT

Dilahirkan pada tahun 1959, Berkelulusan Diploma Perguruan dari Institut Perguruan Sultan Idris pada tahun 1981 dan Ijazah Sarjana Muda dari Universiti Perguruan Sultan Idris pada tahun 2005. Mula berkhidmat sebagai guru sejak tahun 1981. Pernah bertugas di SK Hutan Melintang sebelum ini iaitu pada tahun 1990 sehingga 1996. Sekolah terakhir beliau ialah SK Teluk Buloh, Hutan Melintang, dan beliau memulakan tugas sebagai Guru Besar SK Hutan Melintang bermula pada 3 Oktober 2008. Beliau kini menetap di No 19, Taman Mewah, Hutan Melintang, Perak.Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

Program Ziarah Keluarga Miskin Pemuda UMNO Cawangan Simpang 4 <b>...</b>

Posted: 21 May 2011 02:23 AM PDT

Pergerakkan Pemuda UMNO Simpang 4 yang diketuai Ketua Pemuda Cawangan, Saudara Mohd Khairul Azam serta Naib Ketua Pemuda Cawangan, Saudara Mohd Najib Mokhtar turun padang ke kawasan Kampung Sungai Timah untuk menjalankan Program Ziarah Keluarga Miskin di sekitar kawasan Simpang 4, Hutan Melintang.

Pergerakkan Pemuda UMNO Cawangan Simpang 4 telah mengambil langkah dalam menghulurkan sedikit bantuan berupa barang-barang keperluan dapur bagi keluarga-keluarga miskin ini ini. Menurut Ketua Pemuda Cawangan Simpang 4, Mohd Khairul Azam, program ziarah ini telah dimulakan hampir 2 tahun yang lepas dengan menumpukan pemberian bantuan-bantuan kepada golongan miskin di kawasan Simpang 4, Hutan Melintang. Program ziarah ini dilaksanakan secara menyeluruh dan tanpa batasan bangsa sama ada Melayu, Cina dan India.


Bantuan barang dapur dihulurkan oleh Mohd Azam, Ketua Pemuda UMNO Cawangan Simpang 4. Turut kelihatan, Mohd Najib Mokhtar, Naib Ketua Pemuda Cawangan Simpang 4.

Sehubungan dengan itu, segala maklumat keluarga miskin yang diperlukan ini telah diambil untuk dipanjangkan kepada Yayasan Bina Upaya Perak untuk bantuan selanjutnya. Kerajaan Negeri Perak melalui Gagasan Perak Amanjaya ingin melihat masyarakatnya mendapat agihan manfaat ekonomi yang seimbang dan mampu menambah baik taraf kehidupan mereka. Yayasan Bina Upaya merupakan sebuah wadah bagi proses pengupayaan semula masyarakat merentasi batasan bangsa dan latarbelakang agar harapan baru kehidupan akan dapat diwujudkan.

Posted in:

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

07 di gopeng - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

07 di gopeng - Google Blog Search


simple girl story: minggu orentasi <b>di</b> matrikulasi <b>Gopeng</b>,Perak.

Posted: 30 May 2011 06:30 PM PDT

assalamualaikum reader..

alhamdulillah, dah lama tak update or buat entry baru utk blog. busy dgn mggu orentasi, dan sejak jadi student kmpk yang mmg penuh dgn bukit bukau dan amat memenat kan utk memanjat bukit setiap hari..ahahha,,alhamdulillah dapat tukar dari Gampang,pahang ke Gopeng,Perak. dan dua hari sebelom daftar di matrik pd 23 hari bulan hari isnin,dua hari sebelom 2 aku dpt handphone baru,,handphone yg di idam kan..C3 pemberian kakak tersayang mazahattini bt manap. dia bg hari sabtu sebelom aku pergi,mgkin sebab die ada bace status facebook aku n tgok album facebook aku yg penoh gmba C3 n E72..ahahah..niat hati nak E72 tp npon 2 skang still above 1000,so dpt C3 pn dh ok,..mmg die yg terbaik la..memahami adk dia yg teringin handphone 2..

ok skang nk cite pasal kehidupan ku di matrikulasi perak ni,,utk girl ade 3 blok kediaman,seri teja,seri intan dan seri kerian,,..dan aku dapat seri teja..blok paling hujung skali..tapi ok la jgk..dkt la jgk dgn dewan kuliah dan bilik tutor..kolej kediaman lelaki lagi jaoh..aku dapat bilik di tingkat 2 bilik no 10..ok la 2 tingkat 2..ade yg dpt tgkat atas skali..dan baru mggu pertama dkt cni,blok seri teja ade masalah air,,jd bayang kan kami kena amik air dkt tangki kt bawah dan isi air dlm bandi and then kena bawak naik atas..mmg penat..nasib baik sehari je,,tp yg pelik sri teja sahaja yg kena mcm 2..blok lain ok plk..

ok..dan pasal roomate aku plak..satu bilik ada 4 orang je..alhamdulillah dapat yg baik dan tak sosial,,seorang dari KL,kelantan n terengganu tap yg dr kelantan 2 dia memang dah menetap kt perak..mak n ayah dia aje yg asal kelantan. yg dr terengganu 2 plak ex pdt..student program 2 tahun..makna nya die tua stahun dri kte orang..ok la ade die,,mcm2 boleh tanye and die memang baik..sume roomate aku baik2..senang nk komunikasi dgn diorang....xde la pentingkan diri sendiri..

dekat cni ade 3 pilihan modul tapi masa pendaftran setiap peljar dh di bagi modul masing2 cuma nya,kite boleh tukar kalau tak minat dengan modul 2..aku dapat modul 3..senang citer sains hayat..aku akan amik sbjek biology,kimia,math n sains komputer..sbjek yg ak risau adalah math..sebab kimia n biology senang ckit dr math..sebab math matrik same dgn add math skolah menengah,,jd mmg kne betol2 stdy dkt cni..utk modul 2 pulak same dgn modul 3 tp biology diorg akn ganti dgn fizik..atau pn senang cte diorg ni amik sains fizikal..dan utk modul 1 pulak diorg akan amik kimia,fizik,biology and math..makna nya selepas matrik pilihan diorg akan lebih luas..ramai yg mintak tukar tap alumni dan lecturer kat cni ramai yg bg nasihat supaya stay in modul 1 sebab byk kelebihan..tapi rasa nya ramai jugak yg nak tukar..sebab kalau aku dapat modul 1 mmg tak nak sebab ade fizik,.,result spm pn fizik la yg paling terok...

aku akan berada di sini selama 1 tahun utk 2 semestar tap kalau ikot kan xsampai stahun pn,lebih kurg 10 bulan je,,klau dh cmpor cuti sem and pertenghan sem..dkt cni xboleh leka ckit pn..semua kena ingt dok cni kejap je..dlm 10 bulan..jd mmg xboleh nak main..kpd all follower yg bru spm kalau nk masuk matrik mmg aku galak kan dan cadang kan..masuk lah matrik sebab matrik ni pilihan dia luas,walau pn korg nampak kalau blaja kt matrik ni utk dak sains dan akaun je tapi sebenar nya pilihan dkt cni luas sangat2..kalau nk jd lawyer pn boleh dr cni..tapi bile dpt masuk matrik xboleh main2 sebab kalau sijil matrik bawak utk keje mmg xakan dtrime..matrik adalah landasan yg terbaik kalau korang nak ke U..dan smbung ijzah..kalau stop dkt matrik je mmg sia-sia..

ok la sume..gd luck n smoge aku berjaya d[t 4.0 dkt cni..AMIN...

bye n assalamualaikum..

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

07 di langkap - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

07 di langkap - Google Blog Search


Membina subjudul dalam blogspot ~ PKG <b>Langkap</b>

Posted: 11 Feb 2011 12:00 AM PST


Jika anda sering membaca artikel di detik.com, mungkin anda melihat, bahwa pada artikel-artikel tertentu ada subjudul yang menandakan tema tertentu sebuah bahasan. Ternyata di blogspot kita juga membuat subjudul pada artikel kita. Bagaimana cara membuat subjudul artikel?

Untuk membuat subjudul pada atikel blogspot, di atas judul utama, silakan ikuti cara berikut ini:

1. login ke dashboard blogger
2. masuk ke menu Edit HTML
3. kopi kode di bawah ini sebelum kode ]]></b:skin>

<style>.post h2 subtitle { display: block!important; font-size: 18px!important; font-weight: normal!important;color:#ff3c00;}</style>

Sesuaikan kode yang berwarna merah dengan template anda, misalnya di template anda untuk judul postingan h3 maka ganti dengan h3. Demikian juga jika ukuran judul di template anda 16px, tentu saja ukuran utnuk subjudulnya harus lebih kecil, dan warna sesuaikan dengan keinginan anda.

4. Tulis judul dengan format:

<subtitle>subjudul disini</subtitle> Judul Utama Anda

5. Semoga membantu.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

07 di behrang - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

07 di behrang - Google Blog Search


ORANG <b>BEHRANG</b> اورغ بيهرغ: PENGANUGERAHAN DARJAH PADUKA MAHKOTA PERAK

Posted: 30 May 2011 08:23 PM PDT








28 Mei 2011(Sabtu), aku dititah mengadap ke Bawah Duli Yang Teramat Mulia Raja Muda Perak, Raja Dr.Nazrin Shah ke Istana Iskandariah,Kuala Kangsar untuk penganugerahan Darjah Kebesaran Negeri Perak. Aku dianugerahi Darjah Paduka Mahkota Perak.Aku mengucapkan syukurkepada Allah SWT dan menjunjung kasih Tuanku. Sepanjang istiadat itu berlangsung aku diiringi oleh adik angkatku Zainal Din.Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.
 

BLOG PERAK

Copyright 2010 All Rights Reserved