Sabtu, 17 September 2011

07 di hutan melintang - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

07 di hutan melintang - Google Blog Search


RESTORAN BASHA: <b>HUTAN MELINTANG</b>

Posted: 14 Jun 2011 02:34 AM PDT

Hutan Melintang terletak berdekatan laut Selat Melaka di pantai barat negeri Perak.Terdapat jeti dan perkampungan nelayan menganjur hingga ke Bagan Datoh(muara Sungai Perak.Terkenal kerana merupakan antara tempat pendaratan ikan terbesar di Semenanjung Malaysia.Hutan Melintang juga berhampiran dengan Sabak Bernam,Selangor di selatannya,Bagan Datoh diutaranya dan Teluk Intan di timurnya.
Terdapat banyak ladang kelapa sawit seperti Ladang Jenderata,Sime Darby dan juga terdapat kilang memperoses minyak dan sabun(kilang Unitata).

*DISINILAH KITA DAPAT MENJAMU SELERA MASAKAN KAMPUNG(SIANG)DAN MASAKAN PANAS DIWAKTU MALAMNYA

07 di pangkor - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

07 di pangkor - Google Blog Search


Perak akan siasat penganjuran Miss Bikini Malaysia <b>di Pangkor</b> <b>...</b>

Posted: 17 Sep 2011 04:47 AM PDT

Kerajaan negeri akan mengambil tindakan segera bagi mengenalpasti penganjuran Pertandingan FULL MOON BEACH PARTY yang turut mempertandingkan MISS BIKINI MALAYSIA bakal diadakan di Pangkor Island Beach Resort pada 7 dan 8 Oktober nanti.

Menurut Exco Pelancongan, Datuk Hamidah Osman, kerajaan negeri menafikan sekeras-kerasnya bahawa pertandingan itu di bawah pengetahuan sama ada beliau sendiri atau Adun kawasan itu.

Katanya, walaupun pertandingan itu dianjurkan oleh pihak swasta namun ia bukanlah sesuatu yang mencerminkan adat ketimuran malah telah mencemarkan imej negara yang berpegang teguh kepada budaya dan adat.

"Kerajaan negeri memang tidak tahu menahu mengenai pertandingan Miss Bikini ini akan diadakan di Perak… sebagai langkah awal… kita akan kenalpasti siapa yang menganjurkan pertandingan ini dan kemudian amaran akan diberikan.

"Pertandingan seperti ini tidak seharusnya diadakan bukan sahaja di Perak malah di Malaysia… ia sudah tentu akan memberi impak negatif malah memalukan negara.

Tambah Hamidah, pertandingan berkenaan adalah sama sekali bertentangan dengan norma-norma kehidupan Timur malah ia bertentangan dengan agama Islam.

Justeru katanya, pihak penganjuran seharusnya faham akan kepentingan sensitiviti agama di negara ini sebelum bertindak sewenang-wenangnya mengadakan sebuah pertandingan yang mempersembahkan wanita separuh bogel.

"Kita akan ambil serius perkara ini… walapun pihak penganjuran telah mewar-warkan perkara tersebut namun bagi pihak kerajaan negeri perkara ini perlu di atasi secepat mungkin," katanya.

Hamidah ditemui selepas menghadiri Majlis Aidilfitri peringkat kampong di Kampong Changkat Larang, Lahat.

Dalam majlis berkenaan, beliau telah mengumumkan peruntukkan RM 2,000 bagi 12 kampung di dalam Dun Sungai Rapat untuk menganjurkan Sambutan Aidilfitri di kawasan masing-masing.

07 di trolak - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

07 di trolak - Google Blog Search


Blog Felda: felda <b>trolak</b> - Google Blog Search

Posted: 29 Jul 2011 12:00 AM PDT

haha , mood aku nak post pasal robotik kat mrsm felda trolak . sumpaa rindu giler weh . dengan peraturan yang tiada di maktab , suka suka kitorang nak bangun pukul berapa , cewah .padahal aku , amal , lynn , niena memang kene bangun awal untuk creative category kitorang , pergh , penat . hahahaha .

sepanjang perjalanan kami ke mrsm felda trolak , singgah singgah (:





mrsm felda trolak , perak

22 julai sheingga 25 julai 2011

creative category WRO ( world robotic olympiad )

pengalaman kami bersama sama :





lynn , amal , aku amek gambar korang sikit sikit , hehe . thanks and sorry .

lynn , niena , cepat cepat la upload gambar gambar ? hoho , x sabar .

haha , category starir climber haziq and obama je yang menang , tahniah (:

sir arif , thanks atas segalanyaa dan belanja kami ice blended . haha .

sepanjang perjalanan pergi dan balek , kitorang mrsm batu pahat saing dengan mrsm muar , dapat mengeratkan hubungan silaturahim sesama sendiri tak kira lelaki atau pun perempuan . hahahah . mrsm muar , semoga berjumpa lagi :)

tak sangka jumpa kawan sekolah rendah , nazmie dr mrsm muar . haha .

nur amalina binti mat , nur amanina binti ishak , amalina mudzafar , thanks for all your cooperation . sama sama berjuang , sama sama laksanakan . cewah ayat aku . hahahah . aku rindu pengalaman di mrsm felda trolak sangat sangat . iloveandmissyouall♥

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.

07 di behrang - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

07 di behrang - Google Blog Search


..kisah antara kita..: <b>behrang</b> ohh <b>behrang</b>

Posted: 27 Aug 2011 03:13 PM PDT

[unable to retrieve full-text content]... tuk hapdate belog selalu...bukannya sbb tak da msa tpi sebabkan mslh line di behrang tak memberi effa ruang tuk on9 lgsg...kalau nak tggu fb loading pun memakan msa setengah jam..ni kan pula nak loading belog..maunya ...

07 di parit buntar - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

07 di parit buntar - Google Blog Search


27 Ramadhan : Shopping Raya Sakan <b>di Parit Buntar</b>, Perak | Belog <b>...</b>

Posted: 27 Aug 2011 08:52 AM PDT

Salam Ramadhan,

Pagi tadi gerak ke Parit Buntar.. Niat di hati nak carik baju raya bersama emak, adik dan my bro. so kami pun bertolak seawal mungkin untuk mengelakkan jalan jem. dalam pukul 12pm keluar dari rumah..  dan yang hampehnya.. jalan jem teruk sepanjang Nibong Tebal - Parit Buntar.. ditambah lagi dengan struktur jalan yang xelok akibat dari pembinaaan jabatan yang xsiap-siap lagi dari dulu lagi..






5= RM 2 bersamaan 1= 40 sen.. tempat ham[a mcm ni gak ka?

ok.. akhirnya sampai rumah jugak.. siyes sangat penat..aku xsempat nak bel baju bola Malaysia yang paling latest tu.. aku dah jumpa tadi.. sebelah billion parit buntar ada jual baju tu =_=
tgok la esok kalau rajin aku g beli..

Nota Jjinbbang: Sangat busy tolong mak buat biskut raya dan mengemas rumah.. xda masa nak blogwalking..


Anda Komen, Korie komen di Entri Blog Anda.Insyaallah.

www.tips-fb.com

07 di lumut - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

07 di lumut - Google Blog Search


Sore <b>di</b> Teluk Batik, <b>Lumut</b>.

Posted: 31 Jul 2011 02:06 AM PDT

30 Julai 2011

07 di seri manjung - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

07 di seri manjung - Google Blog Search


PRESIDENT ASTRA MENJENGUK <b>SERI MANJUNG</b>

Posted: 15 Sep 2011 02:31 AM PDT

Pada 10/09/2011 Seri manjung dijenguk oleh pak president astra dan rombongannya...Dengar nya rombongan Astra ini dari selatan lagi,,,Rombongan 3 biji calopy ini disambut oleh Ham Manjung di kg permatang (kedai abg zol) ...Pak president juga mengambil kesempatan penyerahan watikah perlantikan 9W2TGA abg rosli sebagai pengurus astra negeri perak untuk sesi 2011/2012,,,

video

amanat yang tinggi kini dipikul oleh 9w2TGA sebagai pengurus astra negeri,harap abang rosli memikul tanggungjawab ini dengan baik...

QSO DI UDARA BERSALAM DIDARATAN...

07 di kampar - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

07 di kampar - Google Blog Search


Innova Masuk Jurang <b>di Kampar</b> | Bertuah Voice

Posted: 06 Sep 2011 03:51 PM PDT

KAMPAR- Kecelakaan tunggal dialami mobil Toyota Innova BM 1249 PE, Selasa (6/9/11) di KM 76/77 Dusun Rantau Berangi, Desa Merangin, Kecamatan Bangkinang Barat, Kampar. Mobil yang dikemudikan Surahman (46), warga Ujung Tanjung, Kabupaten Rokan Hilir tersebut mendadak kehilangan kendali hingga masuk jurang sedalam 20 meter, sekitar pukul 16.30 WIB.

Akibat dari kecelakaan mobil dari Sumatera Barat menuju Riau tersebut menyebabkan tiga penumpannya, yakni Doni Supriatni (41) Ramadhani Putri (17), Fauzan Azmi (14), Maisaroh (10) dan M Aulia Rahman (9) menderita luka ringan.

07 di tronoh - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

07 di tronoh - Google Blog Search


Ajijoi: Kerajaan lepas tangan kes tanah runtuh <b>di Tronoh</b>

Posted: 13 Sep 2011 04:43 PM PDT


TRONOH: Timbalan Prengerusi DAP Perak yang juga ADUN Tronoh, V Sivakumar mempersoalkan tindakan Majlis Daerah Kinta Barat yang meluluskan projek  perumahan Taman Puncak Indah Pusing tanpa penilaian  ujian tanah tanah  untuk membina rumah di kawasan itu.

Akibat dari kecuaian pihak terbabit terjadinya tanajh runtuh yang teruk menyebabkan beberapa buah rumah dan jalan roboh, akibatnya ramai penghuni di kawasan ini berpindah kerana bimbang keselamatan mereka.

Menurut beliau projek perumahan itu yang dimulakan pada tahun 1999 oleh pemaju untuk membina 120 buah unit rumah.  Pada asalnya dikatakan pihak kerajaan hanya meluluskan pembinaan 80 unit rumah. Tetapi, kemudian ia telah ditambahkan kepada 120 unit rumah dengan harga rumah adalah dalam lingkungan RM35,000 hingga Rm100,000.

Setelah rumah-rumah  itu siap dibina, semuanya  telah dijual oleh pemaju pada tahun 2001 dan 2002. Ramai juga yang menghuni di taman tersebut pada masa itu.

"Pada tahun 2006 satu kejadian atau malapetaka telah berlaku di taman ini, berlaku tanah runtuh yang teruk telah menyebabkan beberapa rumah  dan jalan roboh. Akibatnya penghuni-penghuni taman itu terpaksa berpindah keluar meninggalkan rumah-rumah mereka.

"Setakat ini dikatakan kajadian tanah runtuh telah berlaku sebanyak tiga kali," ujar beliau.

Menurut beliau lagi Kini hanya 12 keluarga  sahaja yang menetap di Taman Puncak Indah Pusing . Bilangan ini hanya merupakan 10 peratus daripada jumlah unit rumah di taman ini. Ini bermakna 90 peratus daripada rumah-rumah itu telah ditinggalkan begitu sahaja kerana bimbang keselamatan mereka.

Menurut beliau lagi, selepas kejadian tanah runtuh itu berlaku Menteri Besar ketika itu Dato Seri Tajol Rosli Ghazali pernah melawat tapak tersebut. Walaupun kerajaan negeri pernah berjanji untuk mengambil tindakan segera  tetapi sehingga kini tidak ada apa-apa usaha untuk menyelesaikan masalah ini.

Rumah-rumah itu dibiarkan begitu sahaja sehingga barang-barang besi, dawai dan lain-lain lagi telah dicuri orang. Rumah-rumah ini dikelilingi belukar. Pemilik rumah-rumah itu terpaska membayar hutang di bank walaupun rumah mereka rosak dan tidak boleh didiami lagi.

"Ini merupakan satu bentuk penipuan oleh pihak-pihak yang terlibat dalam projek ini. Ada juga rumah-rumah yang telah dilelong oleh pihak bank," ujar beliau.

Apabila ada pihak yang ingin membeli rumah di situ, pihak bank pula tidak mahu memberi pinjaman. Ini membebankan orang yang mahu menjual rumah mereka.

Beliau juga mempertikaian bagaimana sijil kebenaran menduduki (CF) dikeluarkan, adakah semua syarat-syarat keselamatan dipenuhi.

"Adakah kelulusan telah diperolehi daripada pihak Geologi dan Bomba mengenai  aspek keselamatan, bagaimana jurukur tanah, jurutera dan perancang bandar terlepas pandang mengenai keselamatan tapak tanah untuk membina rumah-rumah kediaman," ujar beliau.

"Apakah tindak balas Menteri Perumahan dan Kerajaan Tempatan dalam menyelesaikan masalah ini? Setakat ini pemilik-pemilik rumah itu memang tidak dipedulikan," katanya.

Sehingga kini tanah runtuh itu masih tidak dibaik pulih oleh pihak pemaju mahupun oleh kerajaan walaupun sudah lima tahun berlalu. Akibatnya yang menjadi mangsa ialah rakyat biasa yang telah diperdaya  untuk membeli rumah di tempat yang tidak selamat.

"Saya minta supaya kerajaan dan semua pihak yang terlibat untuk membuka semula fail ini bagi membantu mangsa-mangsa yang kehilangan rumah," tegasnya.

Laporan: Johari Jaafar

07 di sitiawan - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

07 di sitiawan - Google Blog Search


Kesihatan Kira-Kira 2000 Pengguna Terancam Disebabkan Jalan <b>Di</b>

Posted: 15 Sep 2011 08:59 PM PDT

Seramai kira-kira 2,000 orang pekerja di beberapa buah jabatan kerajaan dan kilang di Kawasan Perindustrian Kampung Acheh, Sitiawan dekat sini merayu kepada pihak berkuasa supaya segera mengatasi masalah jalan berdebu di situ.

Jalan raya itu merupakan satu-satunya laluan yang menghubungkan Pelabuhan Lumut, Jeti Pendaratan Ikan Lembaga Kemajuan Ikan Malaysia (LKIM) dan Jeti Kargo Jabatan Laut.

Laluan itu menjadi tumpuan lori-lori treler yang membawa pelbagai muatan berat termasuk arang batu, pasir, dan batu menyebabkan jalan tersebut dipenuhi debu berikutan muatan yang dibawa lori terjatuh ke atas jalan raya.

Keadaan bertambah buruk di sebabkan beberapa buah kilang simen dan stor penyimpanan arang batu yang beroperasi di situ turut menyebarkan debu di sepanjang laluan tersebut.

Seorang pengguna, Mohamad Noor Ismail berkata, kira-kira 10 tahun lalu, laluan tersebut cukup teruk, selain berdebu ianya juga berlopak-lopak mengalami kerosakan di sebabkan lori yang membawa muatan berlebihan.

"Bagaimanapun, beberapa tahun lalu, jalan tersebut telah diturap baru, namun masalah debu pada musin panas atau takungan sisa-sisa arang batu selepas hujan terus berlaku.

"Keadaan itu, menyebabkan kami sering mengambil cuti sakit di sebabkan masalah batuk," katanya.

Menurutnya, kereta yang digunakannya juga cepat berkarat disebabkan sering diliputi debu arang batu ketika musim panas dan dibasahi air kehitaman ketika hujan.

Katanya, sehubungan itu, beliau merayu kepada pihak berkuasa supaya menangani segera masalah tersebut termasuk mengarahkan kilang terlibat supaya memastikan tayar lori yang berulang alik mengangkut arang batu, simen dan batu batan di situ sentiasa bersih. – Nooraini Mahamad.

07 di menglembu - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

07 di menglembu - Google Blog Search


Malaysia Zoom » Majlis hari jadi nenek diganggu lelaki bersenjata

Posted: 04 Sep 2011 04:10 PM PDT

IPOH 4 Sept. – Sambutan hari ulang tahun kelahiran seorang nenek yang dihadiri 32 ahli keluarganya di Taman Rishah di sini gempar apabila diserang sekumpulan empat lelaki bersenjatakan pistol, parang dan kayu golf, awal pagi ini.

Kejadian pukul 1.50 pagi itu turut mengakibatkan seorang daripadanya iaitu Gordan Francis, 18, yang juga cucu kepada M. Marianee, 58, cedera di bahagian bahu akibat terkena tembakan.

Menurut ibu saudara Gordan, G. Ushanantini, 30, salah seorang daripada suspek yang tidak dikenali itu dan bersenjatakan pistol melepaskan dua das tembakan rambang ke dalam rumah mereka.

"Ketika itu, anak saudara saya (Gordan) sedang duduk di atas motor menghisap rokok di luar pagar rumah sebelum keluar seorang lelaki daripada sebuah kereta Proton Iswara berwarna putih melepaskan tembakan pertama, tetapi tidak kena.

"Dia (Gordan) yang panik lalu menghidupkan enjin motosikal dan cuba melarikan diri, namun tembakan kedua terkena bahu kirinya. Salah seorang suspek juga tidak berpuas hati dan memecahkan pintu kaca hadapan rumah dengan kayu golf.

"Namun, jeritan kanak-kanak termasuk tangisan seorang bayi berusia sebulan yang sedang tidur dalam buaian di ruang tamu menyebabkan semua lelaki itu melarikan diri," katanya ketika ditemui Utusan Malaysia di sini hari ini.

Ketua Jabatan Siasatan Jenayah negeri, Datuk Dzuraidi Ibrahim berkata, sebelum kejadian itu, suspek-suspek berkenaan menyerang seorang lagi lelaki berusia 21 tahun di sebuah restoran berdekatan sebuah hotel di Menglembu di sini pada pukul 12.30 tengah malam.

Menurut beliau, ketika kejadian, mangsa yang bekerja sebagai kelindan lori sedang berbual bersama dua lagi rakannya.

Utusan Malaysia difahamkan, lelaki berkenaan digunakan oleh suspek untuk mencari lokasi rumah Gordan di Taman Rishah yang terletak kurang satu kilometer dari restoran berkenaan.

"Lelaki itu telah didatangi sekumpulan suspek menaiki kereta sama iaitu Proton Iswara putih bernombor plat ACJ 352.

"Mangsa kemudian dibawa ke Taman Rishah sebelum dilepaskan di Jalan Kuala Kangsar berdekatan stesen pam minyak Petronas.

"Suspek juga bertindak merampas dokumen peribadi mangsa serta telefon bimbitnya jenis Sony Ericson," katanya.

Dzuraidi berkata, polis masih menyiasat motif serangan dan kes disiasat di bawah Seksyen 307 Kanun Keseksaan dan Seksyen 3 Akta Senjata Api.

Dipetik dari Utusan Malaysia

07 di taiping - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

07 di taiping - Google Blog Search


Taiping Mali: Risalah Sosialis Pro Komunis disebarkan <b>di Taiping</b>.

Posted: 13 Sep 2011 01:17 AM PDT

Pas nampaknya telah membuang imej Islam kerana bersekutu denga pauak Ahzab. Mereka sanggup menjadi pecacai Komunis Sosialis dengan mengedarkan risalah ini di sekitar daerah Taiping.

Pas terdesak untuk membela Mat Sabu yang menyokong perjuangan Mat Indera.
Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

07 di kerian - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

07 di kerian - Google Blog Search


Alia haryanie: Beberapa kes demam denggi <b>di</b> area kubang <b>kerian</b>

Posted: 25 Aug 2011 11:44 PM PDT

Ketika insan2 lain sedang membuat persiapan raya,berapa ramai yang sedang mengharungi dugaan2....Cukuplah dikurniakan kesihatan dan kesempatan untuk menikmatinya.Dalam beberapa hari lepas,aiman demam yang agak tinggi.Bila bawa ke klinik kesihatan,doktor ambil darah untuk buat full blood count untuk check platlet.Nak check sama ada demam tinggi atau tidak.Result darah tak berapa elok.Platlet ok tapi hemoglobin rendah.Apa yang mengejutkan aiman juga mengalami anemia,kekurangan darah merah.Terkedu sekejap,apa punca pula anemia?Adakah akibat pendarahan di kepala tempoh hari?Berbagai persolan yang merisaukan.Moga dijauhkan dari penyakit yang merbahaya.Risau dan memohon agar anak2 dijauhkan dari penyakit2.Berikanlah kekuatan yang luar biasa untuk menghadpi segala ujian dan dugaan...
Sekarang ni kat area rumah ada 5 kes demam denggi.Minta jauhlah.Kalau anak2 sakit,risau sangat.Kalau diri sendiri sihat lainlah,apa apa pun segala ketentuan hanya Allah yang tahu..

Senandung Syahdu: Bertahagaan Kulaan Banjar <b>Kerian di</b> rumah urang aroh

Posted: 09 Sep 2011 12:55 AM PDT

Assalamualaikum....................... Alhamdulilah... Akhirnya  dapat juga berjumpa dengan kulaan Banjar Kerian pada raya ketiga di rumah kak niza (salah seorang geng facebook kulaan Banjar Kerian) di Changkat Jering.... Tima kasih lah pada angahnyaa dan geng KBK yang lain yang menceriakan lagi  aroh kak niza neh............Bah,, napayak lagi handak disurahkan lehhh....................... nah... nireng aja  gambarnyaaa,.... Salam buat marinaan, kawanan kulaan Banjar.. Peace!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!  

07 di kinta - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

07 di kinta - Google Blog Search


: Super <b>Kinta</b> - Kompleks Yik Foong - Bazar Bulat

Posted: 04 Sep 2011 10:56 PM PDT

SUPER KINTA



Super Kinta dah wujud lama sebelum pasaraya Jusco, Ipoh Parade dan Tesco. Tempat membeli-belah paling grand pada zamannya. Melebihi Emporium di pekan Batu Gajah ketika itu. Hehe. Tapi sayang hayatnya berakhir setelah wujud pasaraya yang lebih moden dan lengkap infrastukturnya. Sempat jugak aku berdating pada tahun 2002. Masa tu baju-baju di atas rak dah tak banyak, rata-rata dah tinggal suku sahaja.
Pasaraya ni terletak di tingkat atas Pasar Besar Ipoh.
Di bahagian bawahnya terdapat pasar ikan, daging, sayur, babi, buah-buahan dan bahan-bahan memasak. Di tingkat satu terdapat gerai buah-buahan, ubat-ubatan tradisional, Juga terdapat kedai buku, permainan dan perhiasan rumah. Surau dan tandas juga disediakan. .Di tingkat bawah pulak ada menjual barang antik seperti di pasar Loken.
Oh ye, di tingkat satu ada kedai menjual kaset, aku lupa nama kedainya. Kalau nak dapatkan kaset (masa tu takde CD ) sinilah tempatnya. Dan juga tempat men'Dubbing Lagu" pilihan..
Zaman kecik-kecik dulu, aku mesti melompat bila bapak aku kata nak pergi Super Kinta. Aku pernah terlost dari pandangan family aku beberapa ketika asyik membelek permainan. Department permainan di Super Kinta antara yang terbesar di Malaysia. Manyakk syiokk... Aku tak dapat beli barang permainan yang mahal-mahal macam Maskman, Transformers atau kereta kontrol..cuma yang murah-murah aje, Hotwheels. Tu pun dah gumbira gila.
Studio jamming Pak SYJ masih wujud hingga kini. Pada tahun 2005 aku pernah bawak dua budak untuk audition vokal bagi mencari pelapis baru vokalis kumpulan SYJ.
**********************************************************************************

KOMPLEKS YIK FOONG



Kompleks Yik Foong terletak di Jalan Laksamana berhampiran Super Kinta. Tidak ada pasaraya di Malaysia sepertinya kerana kedai-kedai di dalamnya seperti rumah teres (kedai sebuah-sebuah). Seperti di Kinta City (tidak termasuk Jusco). Dulu ada pusat permainan video di tingkat atas sekali kononnya untuk mereka yang berumur 18 tahun ke atas. Tapi aku redah aje, zaman tu umur 14 tahun.
Dulu tak ada pun peniaga Melayu berniaga, susah kot nak bersaing dengan peniaga Cina. Kalau ada pun hanya pembantu jualan atau pencuci tandas sahaja. Sedih.. Tapi awal tahun 2000 dah ada peniaga Melayu, nama kedai dia PC Blossom. Aku baik jugak dengan owner kedai tu, Kak Teh namanya. (kak Teh tu bini Pian Shizuka). Berjaya jugak aku beli RAM512 dengan harga yang sangat murah. Sekarang dah banyak peniaga Melayu antaranya Bozok dan ape tah lagi aku lupa namanya.
Kedai Melody Music satu-satunya yang menjual kaset sampai sekarang. Stabil sungguh ekonominya. Carilah apa jenis genre muzik, semua ada dari pop indon, dangdut, rock, punk, oi!, blues hingga ke black metal.
Dulu Kompleks Yik Foong ni selalu jadi port bergaduh. Macam-macam puak ada. Tak lupa jugak tempat memperagakan fesyen pakaian dikalangan peminat muzik antaranya punk dan metal. (Doktor Bentara, sila beri penjelasan, haha)
Kompleks Yik Foong ketika ini terkenal dengan penjualan barangan komputer. Banyak lot kedai bersaing sesama sendiri menawarkan harga yang menarik. Lebih kurang macam di Kompleks Low Yatt, Kuala Lumpur.
Di saat ini pun aku masih teringat lagi keenakan masakan Meggi di kedai bahagian bawah tanah. Apa nama kedai Cina tu aku dah lupa. Sekali sekala aku singgah pekena, melepaskan gian bersama dengan air longsoi. Pergghh...
Band SYJ sempat merakamkan kenangan di Yik Foong dalam album Khudrat (tahun 1990).
**********************************************************************************

BAZAR BULAT



Bangunan di atas antara mercu tanda yang menjadi nostalgia kepada sesiapa yang membesar di bandaraya Ipoh sekitar tahun 70'an dan 80'an. Bangunan ini terletak di Pasar Yau Tet Shin dan berhampiran dengan Jubilee Park di pusat bandar Ipoh. Sayangnya bangunan ini telah dirobohkan pada penghujung 90'an dan kini ia dijadikan kawasan parkir kereta. Adoi...!

Dulu, aku selalu singgah ke Bazar Bulat lepas membeli belah di Super Kinta. Ape lagi kalau bukan makan nasi ayam. Sambil mata menjeling ke arah pusat permainan video.
Bangunannya unik macam donut kerana ia berbentuk bulat. Bangunan ini menempatkan pelbagai jenis kedai antaranya kedai pakaian, pusat permainan video dan snooker. Bazar Bulat juga dikenali kerana restoran nasi ayamnya yang terkenal iaitu restoran Nasi Ayam Bazar Bulat serta sebuah studio rakaman yang dikenali sebagai Studio SYJ di mana sebuah kumpulan rock tempatan yang terkenal sekitar tahun 80'an iaitu SYJ telah ditubuhkan di sini.

07 di bidor - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

07 di bidor - Google Blog Search


my world my stories: Beraya <b>di</b> jalan raya.. huhuhu!

Posted: 08 Sep 2011 01:56 AM PDT

Salam Syawal buat semua.. ni dah masuk 8hb 9, maknanya dah 10 hari kita menyambut hari raya.. cepat je kan masa berlalu.. kalau sapa2 yang puasa 6 tu, dah habis dah.. tapi aku tak start pun lagi huhuhu... penat sangat lah mak ngah!!

hari raya tahun ni kami sambut di Klang dulu.. yang kesiannya mak di Bidor, hanya ada adik 2 org je (Mira dan Anje).. yang lain2 semua beraya di rumah mertua masing2.. sabo lah ye mak... tahun depan, kita kasi pecah rumah Bidor pulak.. heheheh... ni raya haji nih kaknyah balik Bidor, dun wurry.. :)

Raya di Klang, macam biasa, mesti ada ketupat nasik punya.. so aku pun turut sama menganyam ketupat sebab aku risau skill menganyam aku pupus.. heheh.. macam haiwan pualk kan, nak pupus bagai... anyway, aku berjaya menganyam hampir 50 ketupat, untuk ditopup ngan mak punya yang telah dianyam sebelomnya sebnyak 90 bijik... masak lauk2 semua aku tak buat, sebab selera famili husband ku ni susah sikit nak terima orglain masak.. so aku masak lauk feveret aku je, iaitu Kari Ayam Kering, pakai kerisik, sama kentang dan lain2... kalau di Bidor, memang wajib ada lauk nih, maklumlah, kami kan keturunan belah utara, kari mesti takboleh lepas punya!

lepas solat raya, (aku tak pegi sebab trend famili husband, hanya lelaki shj yang pegi - sbb ramai sangat kot org kat klang nih, masjid penuh melimpah), kami makan beramai2.. tgh makan tu ada pulak sedara mara dah dtg dah pun... aku terus ambik tender basuh pinggan.. dok kat dapur, dan bancuh2 air segala... start tu terus tak berenti org datang, sampailah petang dalam pukul 4 lebih tu baru stop.. aku pun tertidor sbb letih bangat...

malam tu lepas maghrib, kami ramai2 3 keta konvoi ke rumah Pak Ngah (abang Mak) dulu.. seblom tu, beraya rumah jiran seblah umah mak.. penuh rumah dia heheheh... kat rumah pakngah, dpt makan ketupat pulut yeehaaa... pastu kami gerak pulak gi umah Pak Andak (adik Ayah).. anak2 Pak Andak nih semua lelaki, so memang port cantikla budak2 lelaki melepak... memang penuh budak2 lelaki... kami makan kerepek pisang super sedap hasil tangan Mak Andak sendiri... pastu kami gerak lak ke rumah belakang rumah Busu Atan (sepupu Ayah).. Busu Atan pun anaknya 4 org lelaki, memang geng ngan anak2 Pak Andak.. seronok dengar Busu bercerita, kami balik hampir pukul 1 pagi!!

Balik rumah je terus solat dan tidor.. esoknya, bangun sembahyang subuh, aku dan abang terus gerak balik Bidor.. huhuhu.. bestnya balik kampung!!.. kami sampai kampung dalam pukul 10.00 gitu.. jalanraya ok je tak de jem pun.. kat kampung yang ada Munei ngan Mar je yang baru sampai mlm seblomnya... masa tgh makan2 kat dapur, Adik ngan Ijam pun balik dari Air Hitan.. pastu depa bleh cepat2 plak check-in bilik yang best! Bilik depan memang Munei dah check-in dulu.. aduhhh heheheh

pastu aku segera menggunakan kuasa veto suruh Anje pindah bilik Mira buat seketika, kasik laluan aku dan abang untuk check-in bilik dia.. anje buat muka tapi aku buat tak layan je heheheheh... so dapatlah aku check-in bilik anje.. best jugak bilik dia nih, sejuk je.. tapi takde bilik air dalam bilik le...

mak cakap mlm ni ada makan2 umah MakNgah (adik Mak), so, cantekkk... kami pun masak lunch ala kadar je.. masa tgh makan2 kat umah makngah tu, sekali Shahril, Lin dan Harris plak balik!! budak comel tu memang geram aje tapi taknak kat org sangat... hahah Cail terpaksa check-in kat ruang tamu aje!! ehheheh

esok paginya, kami memulakan expedisi jelajah raya... mula2 kami ke rumah Wan Dut (sepupu Mak) yang sakit terlantar di kg kami tu je.. kesian tengok Wan Dut.. lepas tu kami gerak plak ke Kg Cegar di Bidor untuk melawat Tokcik Hassan (adik bungsu Arwah Opah), yang sakit stroke tiba2... tokcik kenal beberapa org je, rasa macam aku pun dia tak berapa kenal.. anak tokcik, Mak Andak Halawiah berkawan baik dgnku sedari kecil lagi.. dulu masa kecil tak panggil mak andak pun, jd sampai skrg janggal nak panggil mak andak.. (Mak Andak Halawiah ni idola aku dari kecil... aku ikut je dia masuk Taayah, SRP 8 aggregate, SPM, pastu masuk UM.. lepas dia kawen, baru aku lak kawen.. heheheh)

lepas tu, kami berkonvoi le pulak ke Bota utk menghadiri majlis resepsi perkahwinan Linda dan suaminya Mizan. Linda ni bestfren adik aku Icah, tapi dah dianggap mcm anak angkat Mak, dan dia pun panggil Mak aku tu Mak.. pangiil kami pun semua mcm adik beradik je.. lama giler perjalanan ke Bota siap sesat2 dihujung jalan lagik heheheh... lepas makan gulai tempoyak ikan patin yang super sedap, kami pun bergerak pulak balik menuju ke tatau apenama tempat nih, tapi gi umah Paklong Ripin (abang Abah satu bapa, lain mak).. paklong Ripin ni walopon jumpa sesekali tapi tahap kemesraannya memang tinggi... kami pun memang bukan jenis pendiam, dan anak2nya pun semua jenis ramah2, memang seronok berkumpul beramai2.. (info: masa Tokwan (bapa Abah) dan Tokmok (mak Abah) kawin, masing2 duda dan janda. Tokwan ada anak lelaki - Paklong Ripin, dan Tokmok ada anak pompuan - Maklong Siah. Depa dapat 2 org anak lagi, iaitu Abahku dan Maksu Sarimah. Abahku digelar anak2 buahnya sebagai PakLang. Istimewanya, di sebelah Abah, kami ada dua set paklong dan maklong iaitu Paklong Ripin + Maklong Sayang, Maklong Siah + Pak Olong Mat)

Selepas dibekalkan dgn 2 ekor ikan keli afrika yang besar, kami meneruskan perjalanan ke Tapah utk pegi rumah OpahCik (adik Arwah Tokmok - kiranya mak sedara abah lah).. Opahcik ni dah tak nampak, salam dgn dia, nanti dia akan raba2 muka kita.. sedih sungguh.. 3 kali seminggu beliau akan buat dialisis cuci darah.. memang kesian tapi gembira jugak hati aku berkesempatan berjumpa Opahcik... Maklong Hajar masakkan kami mee goreng yang sangat sedap!

balik rumah kami semua kepenatan, maklumlah sampai je dh pukul 8 malam... kelam kabut solat maghrib.. aku takpele sbb aku bleh jamak qasar huhuhu... lepas mandi siap2 semua dlm kol 9 kami gegas2 pulak gi umah MokDe (adik Mak) di Kg Pasir.. De buat kenduri kecil dan cater makanan utk malam tu, so makan le lagi.. aku belasah pecal je sbb masih kenyang makan mee goreng sedap kat umah Opahcik tadi.. balik umah malam tu, tgk2 Jodi dan Yanti serta Nia dan Mia dah balik dr Gemas... wah seronoknya main ngan Mia!!

wah penatnya beraya.. jumaat tu kami tak kemana2, tapi petang tu aku, Mira dan Anje ke Teluk Intan sbb nak carikan barang2 depa... kejap je pegi, pastu balik dalam pukul 6 ptg...sabtunya, mak dan abah, serta jodi sefamili akan pegi ke Lambor pulak sbb nak menghadiri kenduri kawen anak Toksu Harun (adik bungsu Arwah Tokmok).. aku, shahril dan Munei akan balik ke KL menamatkan cuti raya.. kebetulan kereta Pak Andak sangkut di bengkel di Behrang, jadi Andak dan Zahida naik keta aku, Pak Andak dan zahid tumpang shahril..

kami selamat sampai di Bangi jam 3 petang... tertidur sampai maghrib, punyelah penat... malam tu, Cail tepon pulak, dia ada di Bangi rumah tok sedara Lin.. aku pun jengah sekejap sbb adik sendiri kan, tak baik pula, lagipun bulan raya yang mulia... sempat jugak main ngan harris sekejap.. shukor tak ikut pun sbb dia kepenatan..

ok, so tamatlah kisah raya tahun ni.. open house aku awal2 dah mention no open house, sbb rumah pun takde hehehe... insyaAllah, kalau ada rezeki, kita buat le makan2 di lain masa dan ketika...

Salam Syawal yang penuh berkat, jgn terlalu banyak membazir, ingatlah ada yang kelaparan di luar sana. Muhasabah diri dgn kelebihan dan kekurangan sendiri.

07 di tanjung rambutan - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

07 di tanjung rambutan - Google Blog Search


SPENDA PINTAL GETAH: Pasar <b>tanjung rambutan</b>

Posted: 16 Sep 2011 06:39 AM PDT

Pagi tadi aku ke pasar tanjung rambutan. Macam biasa nak cari parking mmg susah. Pasar ni wujud taim orang naik beskal dah kira encem mana nak support ngan keadaan sekarang..... 40 tahun dah kompom... aku rasa lebih lagi umur pasar nie!

Kini, ada pembangunan di tapak sbelah pasar tanjung rambutan nie... rupa2 nya tak lama lagi, pasar tanjung rambutan akan dipindahkan ke tempat yang lebih selesa dan besar.....

Tanjung rambutan tak macam dulu... tapaknye sama.... cuma orang dan kenderaan makin banyak..... nak kuar simpang utama berhampiran klinik shukor dan fatimah pun leh buat kita tertidor!!!

Datuk dan opah aku sampai tanjung rambutan, awal 50an.. selepas setahun tidak bekerja selepas berhenti dari AC.

Tempat pertama dema duduk rumah sewa belakang balai polis... dalam rumah tu dibahagi/partition dengan plywood lebih kurang  macam dorm...kata opah...tu yang paling murah...

Kehidupan tak semudah mana sebelum datuk aku jadi atenden kat hospital tanjung rambutan... opah aku lakukan segalanya, habis pakaian dijual, ambil upah basuh pinggan mangkuk semata2 nak membesarkan anaknya dan membeli sarapan buat datuk aku... untuknya, santapan hanya pisang muda yang ditumbuk....

Nasi hanya untuk sekali sehari, lauknya pula hanya garam,cili dan belacan....

Beras, hasil pemberian sahabat angkat opah... nak beli tak mampu.... lebih kurang macam harapkan sedekah orang...

Semua berlaku dalam setahun,semasa datuk aku tidak bekerja...

Kata opah "memang seksa masa membesarkan mak sdara aku".....

Aku... hanya mampu mendengar kisah kehidupannya dulu.... aku rasa payah nak dapat kehidupan camtu taim la nie..

tangan tang dada,
mata pandang atas...
Sire Kulop Ludin!

 

BLOG PERAK

Copyright 2010 All Rights Reserved