Sabtu, 12 Januari 2013

07 di pangkor - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

07 di pangkor - Google Blog Search


MENJADI DIRI KITA SENDIRI: BERCUTI <b>DI</b> Pulau <b>Pangkor</b> (Hari 2)

Posted: 24 Dec 2012 10:33 PM PST


18 Dis 2012 (Selasa)   
Bergerak ke Seri Manjung .  Shopping di Pasaraya  Billion. Pakaian di sini memang murah.  Naik tingkat atas. Pasaraya AEON juga baru dibuka. Tapi kami tak pergi. Billion jalan ke arah Lumut. 
1.30 sampai di Lumut.  Di Pekan Lumut, parking kereta agak sukar.  Parking berkupon. Saman dan kunci tayar  mungkin dikenakan jika tiada kupon. Terbaik parkir di parking bertingkat.   Bayaran 40 sen satu jam. Jam pertama  free.  
Selepas makan tengahari (kat Gerai Intan Berlian. Agak mahal. Lauk biasa sahaja ),  seret  beg ke jeti. Kita akan melalui laluan pejalan kaki berbumbung dari bangunan parking. Lebih kurang macam airport. Di jeti ada ATM Maybank.   Beli tiket feri dahulu. Ada 3 kaunter.  3 syarikat berlainan.  Jangan bimbang.  Boleh beli mana-mana tiket dan naik mana-mana feri.  3 syarikat ini dah bekerjasama. Tiada rebut-rebut penumpang.   Kami naik  feri Pan Silver. Tiket dewasa RM10.00, kanak-kanak RM5.00. Tiket untuk bayaran pergi balik.  Lebih baik simpan tiket tersebut.  Feri datang setiap setengah jam.  Adalah lebih baik terus naik jika feri sudah sampai. Supaya dapat tempat duduk. Kecuali ingin duduk di bahagian atas (deck) untuk menikmati  angin dan melihat pemandangan dengan lebih jelas. 
Feri gerak pukul 2.40pm. Sampai di Jeti Pangkor 3.20pm.  sampai di jeti Pangkor, ramai anak muda  (Cina dan India)  bertanya samada kita nak sewa kereta atau tidak.  Macam di Langkawi. Bayarannya RM80.00 sehari. Jika 2 hari RM150.00.  Kami sewa Proton Wira Auto.  Di pulau ini van menjadi teksi. Warna pink. Jika naik teksi dari jeti ke Resort , kena cas RM20.00.  
Kami terus gerak ke Pangkor BayView Resort. Lokasinya 5km dari jeti. Sampai di Teluk Nipah, tiada papan tanda BayView. Rupanya kena masuk ikut  simpang Horizon Inn. Tak sampai 100m ke dalam. Parking kereta agak sukar. Parking di sebelah jalan sahaja.  Bay View  ada kolam. Sesuai bagi kanak-kanak. Bilik family jika hari biasa RM180.00 semalam. Kami sudah booking  melalui online.  Deposit RM200. Jika transfer melalui ATM Maybank, simpan resit. Nanti pihak resort minta sebagai bukti. 
Pukul 5.30pm kami  keluar ke Pekan Pangkor. Isi minyak RM20.00 (RM10.00 agak memadai).  Ah Tong, pemilik kereta kata RM15 isi minyak sudah cukup. Ada bro  'beach boy' kata jika kita isi minyak lebih, nanti si pemilik kereta ini akan sedut minyak lebih tersebut jika kita tak habis pakai. Jadi  minyak kereta akan pada  paras 'E' bila penyewa berikut ambil alih .  Tak tahulah. Apa pentingnya sedut minyak?
Shopping di Pekan Pangkor. Kedai buka sampai malam. Kedai t shirt, cenderamata, hasil laut. Mayban, AMBank dan Agro Bank ada di sini. T shirt di Kedai Norizan (kedai mula-mula) agak murah. Boleh ditawar sehingga 25%. 
Sebelum balik bilik, kami singgah di tepi jalan dekat Pasir Bogak.  Pekena Siakap bakar cicah air asam, paprik sotong dan air buah. RM54 melayang.  Sebelum masuk bilik, jalan-jalan lagi di pinggir Teluk Nipah. Ramai orang masih melilau. Rupa-rupanya di sini paling meriah pada waktu malam. Ada seorang mak cik kata, dia menginap di Sea View dekat Pasir Bogak, tiada tempat makan. Dia datang makan di Teluk Nipah.  Gerai makan banyak pilihan. Resort juga lebih banyak  dan kedai cenderamata juga banyak. Jika siang, aktiviti laut paling banyak juga di Teluk Nipah.   Malam tersebut agak bising dengan karaoke  suatu keluarga di  Bay View
Bay  View menyediakan sewa motosikal.  RM35 sekali sewa sampai balik.  Sewa moto dan basikal banyak di Pasir Bogak. Sewa basikal RM 3 untuk 2 jam.RM5 jika  24 jam.  Semua basikal jenis MTB.  Mesti  tahu main gear.

07 di trolak - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

07 di trolak - Google Blog Search


Pusaka Terindah Untuk Generasi Kami: Melawat Tok Teh <b>di Trolak</b>

Posted: 21 Oct 2012 11:56 PM PDT

Oleh : Nur Nadhirah

Kami ke KL pada 15 September yang lalu. Ada sedikit urusan.
Esoknya dalam perjalanan balik terasa nak singgah Trolak pulak.

Di Felda Trolak Timur ada mak sedara  Ibu namanya Pakteh Mail dan Makteh Amai.
Makteh Amai ialah adik kepada Tok Bendang (ibu's mother).

Kami selalu singgah di Trolak. Terutama bila teringat suasana Felda. Banyak kenangan dengan Felda ni. Masa Kaklong lahir pun ayah kerja Penolong Pengurus Kilang Sawit Kemasul, Pahang. Jadi bila rindukan Pahang, kami akan balik ke Felda terhampir iaitu ke rumah Tokteh. Disamping menziarah kami juga mengimbas kenangan bersama Tok Bendang. Ibu kata suara Makteh Amai tu sebijik suara emak dia terutama waktu subuh-subuh. Ibu macam terdengar-dengar suara emaknya bersembang dengan ayahnya pagi-pagi.

Semasa singgah kali ini kebetulan ada anak sulung Tokteh yang ibu panggil Abang Ijai. Kami dapat jumpa mereka sekeluarga. Selalunya bila kami balik ke sini cuma sesekali kami dapat berjumpa anak-anak Tokteh.

Di belakang rumah Tokteh ada jeram. Cetek saja tapi ramai juga orang berkelah di situ. Kami sekeluarga pun mandi manda la.



Anak abang paklong Ijai yang sulung akan ambik SPM tahun ni. Dia punya la tanya ibu macam macam pasal Fizik. Namanya Abd Rahim. Ibu pun suka kalau ada murid yang minat nak belajar.
Kami tak dapat bermalam sebab baju nak pakai dah takda. Tak plan pun nak singgah sebenarnya.
Kami balik malam tu juga tapi dengan berat hati. Depa layan bukan main lagi. Maklong Ana (isteri Paklong Ijai) tu pun pandai masak. Kebetulan depa pun pemilik restoren. Malam tu makannya ala kadar je tapi dia pandai manipulate apa yang ada. Jadi kami memang makan bertambah-tambah.

Nanti kalau mereka terlepas ke Ipoh, harap-harap mereka sudi lah singgah di rumah kami. Ayah dengan ibu memang suka kalau ada orang datang. Mereka lagi suka kalau orang sudi bermalam.

Nanti cuti sekolah nak pergi rumah Tokteh lagi..
Anak-anak Tokteh semua baik-baik.
Tokteh pun nanti bertukar menjadi hantu cina. Itu yang kami suka tu..

07 di teluk intan - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

07 di teluk intan - Google Blog Search


Dee: Ronda2 <b>di Teluk Intan</b>...

Posted: 06 Jan 2013 05:00 PM PST

Hari tu dah cerita pasal Menara Condong Teluk Intan kan?  Sambung baliklah story Teluk Intan saya.  Ni ada yang kena gelak ni kang.  Yelah..orang gi HK Disneyland pun seminggu je entry.  Kalau saya, mau sebulan lebih pun tak abis2..hahaha.  Oklah, nampak durian kat atas tu?  Ha...mmglah sepanjang jalan ke sana kiri kanan org berniaga durian.  Tak tahan wei.  So, gigih ni cari durian kat pekan Teluk Intan.  Murah2 pulak tu.  RM1 sebiji pun ada.

Belasah 2 biji durian yang besar2.  RM7 je.  Makan pun berdiri je tepi jalan, tepi longkang.  Beli air mineral botol besar kongsi ramai2.  Eh..seronok tau.
Balik tu, budak2 pakat berendam kat hotel.  Hotel murah je.  Sebab tu tak buat entry khas utk hotel ni.  Swimming pool pun sempoi habis.  Jadilah..buat budak2 enjoy.  Nak tau hotel mana?  Kat sini.  Satu je pesan saya, jangan terpedaya dengan gambar2 kat website...hahaha.  Boleh tahanlah, bersih gak.  What do u expect from a 3 star hotel kan..hehehe.
Petang tu kitorang round2 lagi Teluk Intan   Ada River Front.
Tapi kitorang pergi jeti.  Tengok view kuala sungai yang cantik sgt.


Ha..cantik tak?  Mestilah cantikkan...indahnya ciptaan tuhan.  Mendamaikan.  Ok, esok entry makan2 ye..hehehe.

07 di bercham - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

07 di bercham - Google Blog Search


khidmat lori sewa pindah rumah <b>di bercham</b> 019-5536710 nasir

Posted: 02 Nov 2012 12:21 AM PDT

Nama: NASIR
Email: nasirnasir95@ymail.com
Website:
Tajuk: KHIDMAT LORI SEWA PINDAH RUMAH DI BERCHAM 019-5536710 NASIR
Iklan: KAMI MENYEDIAKAN PERKHIDMATAN LORI SEWA UNTUK KEGUNAAN PINDAH RUMAH,PINDAH PEJABAT,DAN PENGHANTARAN BARANGAN KILANG.HARGA BOLEH RUNDING.JIKA ANDA MEMERLUKAN KHIDMAT KAMI,SILA HUBUNGI;
019-5536710 NASIR
Ip Pengirim: 118.101.201.102

Kek Perkahwinan <b>di</b> Kampung Tersusun Tasek, <b>Bercham</b> - Fondant <b>...</b>

Posted: 02 Sep 2012 07:09 PM PDT

Kami mementingkan kualiti dan keenakan coklat. Oleh yang demikian kami memilih jenama coklat yang sedap dan enak dari Beryl's Chocolate dan Barry Callebaut Malaysia. Produk coklat dari jenama ini telah disahkan halal. Jadi para pengguna sekalian tak perlu lagi risau..:D

PILIH JENIS COKLAT

1. Milk Chocolate Compound
2. Dark Chocolate Compound
3. White Chocolate Compound

WARNA PUN BOLEH PILIH JUGAK...mengikut tema masing-masing :D

Pink
Merah
Kuning
Hijau
Deep Orange
Biru

* Kalau nak warna lain pun boleh beritahu yer..(jika ada) :D

Pilih 'Chocolate Pattern'

1. Lollipop (Sila lihat gambar di bawah)
2. Love
3. Rose / Flower
4. Leaf
5. Shell
6. Fruit (Nenas)
7. Kipas
8. Fish / Butterfly / LadyBird / Bear / Cat Face / Rabbit Face
9. Nombor ( 0-9 )
10.Huruf ( a-z )
11. Keretapi / Kereta/ Kapal ( XXL )

PILIH INTI

1. Tiada Inti
2. Almond
2. Hazel
3. Peanut Butter
4. Kismis

PERISA

Kebiasaannya bagi LOLLIPOP CHOC boleh diletakan perisa jika mahu la...:D

1. Strawbery - sesuai bagi yang berwarna merah/pink
2. Jagung - sesuai untuk semua warna
3. Pandan - sesuai bagi yang berwarna hijau
4. Orange - sesuai bagi yang berwarna oren
5. Vanilla - sesuai bagi semua warna
6. Laici - sesuai bagi semua warna
7. Coffee
8. Cappucino

07 di lumut - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

07 di lumut - Google Blog Search


YONG SUKA KUNING: BN AKAN KALAH <b>DI LUMUT</b>

Posted: 11 Jan 2013 03:40 PM PST


Yong langsung tak salahkan pegawai JPJ yang kerojer demer menahan lori. Memang selalu Yong nampak demer buat kerojer tu. Apa yang berlaku antara demer dan pemandu lori Yong tak tahu. Yong bersangka baik jer.
Tapi kenapa orang awam jadi begitu berang dengan JPJ apabila terjadi kemalangan di jalan Beruas-Air Tawar? Mesti ada yang tak kena. 
Siapa yang harus Yong percaya?
Versi A: Orang ramai yang kata kereta JPJ cuba memintas lori?
Versi B: Kereta JPJ berhenti di traffic light lalu dilanggar oleh lori? 
Yong biasa dengan jalan Beruas-Air Tawar. Yong pun biasa tengok lori bawa muatan sawit yang sarat.
Yong pun tahu Kong Cho Ha menang tipis di Lumut.
Terdapat cerita semasa pengiraan undi Kong Cho Ha lwn Ustaz Suwardi, PRU12, lampu faham!
Tak heran orang Beruas dan Lumut meluat pada JPJ.
Kemarahan kepada JPJ adalah manifestasi marah pada Kong Cho Ha yang mewakili segala kebobrokan sistem kementeriannya aka AES.
Kong Cho Ha + JPJ + AES = BN.
Pemimpin BN akan kuar TV dan kata "Jangan politikkan isu kemalangan di Beruas-Air Tawar"
Benang basah akan cuba ditegakkan.
Kambing hitam akan dicari!
Tapi rakyat tahu, semuanya adalah kerana jentera BN memang haprak dan perlu di-overhaul. Ia lebih buruk dari lori pengangkut kelapa sawit.

07 di ipoh - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

07 di ipoh - Google Blog Search


JUDGE MPP: HOT!! Awie mengaku buka Pub <b>di Ipoh</b>..

Posted: 28 Dec 2012 05:31 AM PST

Sebelum ni nama Awie kembali jadi bualan kerana ada dakwaan dia bukak satu Pub di Ipoh yang dikatakan menghidangkan arak kepada pengunjung..

Ramai yang tunggu penjelasan dari Awie pasal isu ni sebab ramai yang nak tahu betul ke dakwaan tersebut..

Hari ni dalam satu temuramah dengan Kosmo.., Awie mengaku bahawa beliau memang membuka sebuah Pub dan ia telah 3 bulan beroperasi di Ipoh..

Pasal dakwaan hidang arak tu.., tak pulak Awie jelaskan.. Cuma penyanyi Rock tersohor tu menafikan tentang penjualan dadah, senjata api, pelacuran serta gangster..

Gua cuba bersangka baik disini ye.. Mungkin betul Awie difitnah dan mungkin juga sebaliknya.. Bagi gua, selagi gua tak nampak bukti depan mata, kira tak sahih lagi la semua dakwaan tu..

Apapun.., korang baca temuramah antara Awie dan Kosmo dibawah ni.. Semoga Otai Rock ni terus sukses dalam bidang hiburan.. Hidup Awie!!!

------------------------------------

Selain kerana vokal kental dan tubuh maskulinnya yang menghambat pandangan, vokalis Wings dengan nama komersial Awie ini sering dikaitkan dengan cerita gaduh.

Mungkin kerana sosoknya yang sebegitu, wajahnya yang kadangkala tampak garang, maka Awie terusan dilontarkan dengan persepsi kaki gaduh atau gangster. Hilang seketika perwatakan yang disenangi, lucu berlawak dan mesra dengan peminat dan semua pihak tatkala cerita kelahinya sampai di pendengaran umum.

Baru-baru ini timbul lagi cerita kononnya Awie bergaduh dan bertumbuk lagi di Pulau Langkawi, Kedah. Berita ini bukan kali pertama kerana cerita yang sama sudah sampai di pengetahuan umum pada bulan November tahun lalu.

Awie dengan tegas menafikan berita ini. Di samping isteri tercintanya Rozana yang menemani ketika temuramah, sang isteri juga menyatakan dia tahu selok-belok dan jadual Awie. Tampak kesal dengan berita angin ini, Awie menjelaskan suasana yang berlaku dalam dirinya kini.

Baru-baru ini dapat berita yang Awie bergaduh lagi di Langkawi. Sejauh mana kebenaran cerita ini?

AWIE: Saya sekarang ni tak keluar kecuali mengadakan persembahan di Kelantan dan Ipoh. Pulau Langkawi sudah lama saya tidak jejak kerana tiada kesempatan. Malah anggota Wings yang lain ada mengajak saya ke sana tetapi saya tolak kerana sibuk.

Tapi bagaimana cerita sebegini boleh tersebar?

Saya kurang pasti kenapa orang masih nak kaitkan saya dengan cerita ini. Baru-baru ini di Ipoh, orang kata saya jual dadah, senjata api dan terlibat dengan pelacuran serta gangster.

Bagaimana cerita tersebut juga timbul?

Saya memang membuka sebuah kelab di Ipoh. Ini bidang saya iaitu hiburan dan kami ada live band di kelab tersebut. Kelab dengan nama Malai Rock Station (MRS) ini sudah tiga bulan dibuka. Sejak itu orang mula menfitnah dan menipu saya. Persepi manusia memang begitu dari zaman 80an, kalau rock sahaja mesti jual dadah.

Jadi apa tindakan Awie?

Saya buat tidak tahu. Malah ada orang kata saya kini dalam pemerhatian. Pada saya, ini rezeki dan kerja saya. Hak manusialah mahu bercakap dan saya tidak boleh hentikan. Saya bersyukur orang masih mengingati saya dengan cara baik dan buruk. Maksudnya saya masih hero.

Walaupun banyak difitnah dan ditipu, nampaknya rezeki Awie sekarang makin murah dengan pengacaraan program Tunggu Sekejap dan juri untuk Maharaja Lawak Mega 2012 (MLM 2012).

Syukur tetapi mesti ada orang cakap saya tamak. Kenapa saya jadi pengacara? Kerana saya mahu membuat eksplorasi dalam bidang lain. Isteri saya juga memberi dorongan buat saya. Untuk jadi pengacara, kita perlu ada ilmu.

Bagaimana pula dengan pengalaman mengacarakan MLM 2012?

Dahulu, Boboi ajak saya sertai mereka tapi saya tolak sebab sibuk dengan penggambaran. Saya juga ditawarkan jadi juri tapi saya tolak kerana pementasan Teater Lat The Musical. Kini tawaran datang lagi dan saya terima. Jujurnya. saya tidak suka untuk komen sebab takut orang terasa. Jadi saya bagi komen yang selamat dan dapat membina semangat.

Daripada kacamata Awie, bagaimana mutu MLM 2012?

Secara peribadi, mutu agak kurang. Asyik-asyik nama tiga kumpulan yang sama berada di tangga atas. Tapi mungkin kerana awal lagi.

Bagaimana pula dengan lakonan?

Saya akan mula dengan penggambaran Zombie Kilang Biskut. Ada beberapa filem saya yang belum ditayangkan seperti Husin, Moon dan Jin Toncit, Frankenstein, Bikers Kental dan Rentaz. InsyaAllah, bulan Februari nanti saya akan membuat penggambaran filem Gangster Superstar arahan Khabir Bhatia. - Kosmo

07 di chemor - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

07 di chemor - Google Blog Search


Santai Raya <b>di</b> Ulu Chepor, <b>Chemor</b> | MyMekar.com

Posted: 04 Sep 2012 07:30 PM PDT

Assalamualaikum kepada pembaca blog mymekar.com yg dikasihi dan dihormati sekalian. Masih belum terlewat kiranya dikesempatan ini daku ingin mengambil peluang mengucapkan Salam AidilFitri, maaf zahir batin terutama jika ada tulisan/komen mymekar.com selama ni yg bisa mengguris hati kalian.  Semoga kehidupan kita semua sentiasa dirahmati Allah swt. Ameen.

Musim perayaan ni tidak lengkap sekiranya kita tidak menziarahi saudara-mara dekat jauh sambil makan ketupat, lemang, rendang dan sebagainya. Begitu juga suasana yg berlaku kepada daku sekeluarga.

Kali ni daku bukan nak coretkan kisah kunjung-mengunjung ke rumah saudara-mara @ teman sepermainan di kampung, tapi saje nak kongsi pengalaman "percutian" daku, family & sedara-mara kami pada hari raya ke-4 baru-baru ni.

Perancangan asal kami nak menaiki puncak Cameron Highland yg jaraknya cuma 45 minit dari kampung daku di Ipoh, Perak. Namun di atas sebab kesesakkan jalan dan kecederaan kecil yg terjadi kpd "pemandu utama" myebabkan kami mengubah lokasi percutian. Disebabkan pertukaran berlaku last minute, maka sehari suntuk kami adik-beradik dok google internet utk mcari lokasi percutian yg best di sekitar negeri Perak. Nak pegi Pangkor/Teluk Batik kami dah jemu sbb dulu2 kami memang pernah tinggal di Lumut. Nak pegi Lost World Tambun…huu mak aih.. tiket seorang je dah harga RM 40++..Family kami ada dlm 20 org (besar juga fulus terbang nnti !). Bekalan makanan pulak tak dibenarkan dibawa masuk dlm ..adoiya ! huh… rupanya kat Perak ni tak banyak tempat yg boleh diterokai !… (jangan marah org Perak !).  Cari punya cari, akhirnya Abah sarankan kami ke  Ulu Chepor, di Ipoh jer..hehe (confirm jln tak jem !).

The Lereng Adventure Camp & Resort

Apa yg menarik di sini? Jom ikut daku terjah ke dalam 'hutan' Ulu Chepor ni :-

The Lereng ni milik kawan Abah. Sebetulnya tempat ni hanya sesuai utk group2 pelajar yg sukakan aktiviti camping dan merentas desa. Tapi disebabkan kami dah buntu tak tau nak pegi mana, akhirnya sampai juga kami ke sini. Tak kisah la ceruk mana pun, asalkan kami ada tempat utk dituju.

ini pula bilik2 penginapan sekiranya pengunjung memilih The Lereng sbgai tempat utk bermalam

nak masuk ke kawasan ni memang agak jauh ke dalam hutan. mula2 melalui jalannya agak ragu2 utk meneruskan perjalanan. nasib baik abah ada pengalaman berkursus di sini. adventure sungguh kami merentas desa dgn menaiki 3 buah kereta pada haritu . Pendapat kami yg kategori remaja dewasa, tempat ni biasa-biasa aje. (rasanya tak pegi lagi kot lepas ni..hehe..)

tapi bagi adik2 & sepupu2 daku yg kecik2 tu kelihatan seronok sangat mrka mandi-manda di kolam yg disediakan

minggu perayaan ni memang tiada kelibat pengunjung lain kecuali  keluarga kami. kelihatan adik2ku yg remaja seronok bermain bola tampar.

eh.. pokok kacang panjang pun ada juge :o

bekalan makanan yg kami bawa dari rumah

pecal pun ada ! – semuanya berselera makan tengahari tu

tenangnya suasana – bilik penginapan mengadap kehijauan pokok-pokok hutan

simple kan bilik penginapannya? rate 1 hari kalau tak silap daku sekitar RM50. siap penghawa dingin. ada bilik air disetiap biliknya. namun haritu nasib kami kurang baik krn bekalan air paip pula tiada. jadi sesiapa nak bersolat dan 'melepas hajat' terpaksa mengangkut air dari kolam berhampiran. adoiya..lecehnyee. kami ambil 2 buah bilik haritu sekadar utk rehat2 dan bersolat (day use).  Alhamdulilah, pemilik resort tak mengenakan apa2 caj utk kami. namun kami beri angpau raya untuk anak2 beliau :D

Ok..itu saje aktiviti kami di sini. tak de apa yg menarik sangat. Sebelum asar kami pun berangkat untuk pulang ke rumah. walaupun daku rasakan tiada yg best dgn percutian ini, namun daku gagahkan utk tempek juga ceritanya kot-kot ada sesiapa yg teringin untuk ber'camping' di sini suatu ketika nanti. Selamat beriadah !

Macamana nak sampai sini? Nah..ambik peta nih  :-

klik gambar utk imej yg lebih jelas
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

07 di tanjung tualang - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

07 di tanjung tualang - Google Blog Search


KaKi JaLaN: MiSi IPoH PaRT 5 : THE LaST DReDGe (KaPaL <b>...</b>

Posted: 19 Nov 2012 07:20 PM PST

Assalamualaikum, Salam jom pi jalan dan Salam Tahun Melawat Perak 2012 (promo akhir tahun)
Ok... sambung balik dalam minggu Mencari Hidden Gem di Ipoh...  ini entri terakhir untuk pakej percutian dua hari di Ipoh bersama Byya, Maszuber dan John kaedahnya...  Macam mana aku leh jadi agen pelancongan ni pun tak pasti.. #drama
Entri dahulu baca dari sini 
Selepas menikmati keindahan alam semulajadi gua batu kapur terpanjang di Malaysia iaitu Gua Tempurung, kami meneruskan perjalanan ke Tanjung Tualang melalui pekan Malim Nawar.  Berkobar-kobar rasanya nak melihat satu lagi tempat menarik di negeri Perak iaitu Warisan Kapal Korek Bijih Timah.  Almaklumlah, lembah Kinta ni dulunya kan terkenal dengan lombong bijih timah...  Haruslah tengok mana-mana tinggallan selain dari kawasan-kawasan lombong tu je kan????  Rupa kapal korek camne??? Pernah tengok? Pernah tengok? Tak pernah?? Ok, aku pun tak pernah!! Kita sama!
Jomssss....  Melawat Perak 2012 katanya kan??? Moh kita ke sane sana.


Sebenarnya aku berharap kat dalam kapal korek ini diletakkan maklumat-maklumat dengan peralatan dan sekian-sekian tempat di dalam bahagian kapal ini apa dia.  Masuk dalam kapal ni memang impress, menarik tertarik tapi sayang tak tahu alat ini untuk apa, alat itu untuk apa.
Memandangkan kapal korek ini masih lagi dalam proses naik taraf / baikpulih, maka memang aku haraplah  nota-nota ringkas ditampal atau diletakkan di kawasan tersebut.
Hurmmm tetiba baru perasan tak banyak ambil gambar dalam ni... Ekekeke... Maksudnya, memang korang kena pergi sini dan tengok sendiri letew... Moh ke Perak!! 

07 di bukit gantang - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

07 di bukit gantang - Google Blog Search


9,000 pengundi baru <b>di Bukit Gantang</b>: Jangan nak tuduh BN <b>...</b>

Posted: 15 Sep 2011 05:44 AM PDT

Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) diminta menyiasat pertambahan pengundi baru di beberapa kawasan Parlimen di negeri ini termasuk di Bukit Gantang yang dikatakan mempunyai lebih 9,000 orang.

Menteri Besar, Datuk Seri Dr. Zambry Abdul Kadir berkata, walaupun kerajaan negeri tidak ingin menuduh ia dilakukan pihak pembangkang, namun hakikatnya perkara itu turut berlaku di kawasan Gopeng, Tambun dan Lumut.

"Mereka (pembangkang) mengatakan kita menambah pengundi di Lumut suatu masa dulu. Namun, dari segi logik politik, mereka tahu Datuk Seri Kong Cho Ha (Ahli Parlimen Lumut) hanya menang tipis di sana dengan majoriti 298 undi.

"Jadi, kita juga hendak bertanya kepada mereka, kenapa tiba-tiba terdapat pertambahan pengundi di beberapa kawasan Parlimen ini? " soalnya pada sidang akhbar sempena Program Turun Padang ke kawasan Dewan Undangan Negeri (DUN) Changkat Jering di sini hari ini.

Beliau mengulas dakwaan Pengerusi DAP Perak, Datuk Ngeh Koo Ham baru-baru ini yang mendakwa wujud pengundi hantu di kawasan Parlimen Beruas apabila beberapa warganegara asing telah didaftarkan sebagai pengundi.

Ngeh yang juga Ahli Parlimen di kawasan tersebut mendakwa, sekurang-kurangnya terdapat 25 nama telah disenaraikan sebagai warga Thailand, Pakistan, Indonesia, Bangladesh dan Eropah tetapi lapan daripadanya tidak mempunyai kad pengenalan yang sah.

07 di tapah - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

07 di tapah - Google Blog Search


AKAR UMBI: Anwar Di&#39;badut&#39;kan <b>Di Tapah</b>

Posted: 16 Dec 2012 06:40 PM PST


Antara Pos melaporkan kenyataan Ketua Umum PKR Anwar Ibrahim bahawa beliau rela menjadi alat DAP ketika berucap dalam ceramah umum di Nibong Tebal kelmarin.

Sementara itu di Tapah, Anwar telah menampilkan dirinya sebagai 'badut' dan merelakan dirinya menjadi bahan tawa.

Dalam pada itu, ada lagi satu lagi video yang baru dimuat semalam di SINI.

07 di beruas - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

07 di beruas - Google Blog Search


YONG SUKA KUNING: BN AKAN KALAH <b>DI</b> LUMUT

Posted: 11 Jan 2013 03:40 PM PST


Yong langsung tak salahkan pegawai JPJ yang kerojer demer menahan lori. Memang selalu Yong nampak demer buat kerojer tu. Apa yang berlaku antara demer dan pemandu lori Yong tak tahu. Yong bersangka baik jer.
Tapi kenapa orang awam jadi begitu berang dengan JPJ apabila terjadi kemalangan di jalan Beruas-Air Tawar? Mesti ada yang tak kena. 
Siapa yang harus Yong percaya?
Versi A: Orang ramai yang kata kereta JPJ cuba memintas lori?
Versi B: Kereta JPJ berhenti di traffic light lalu dilanggar oleh lori? 
Yong biasa dengan jalan Beruas-Air Tawar. Yong pun biasa tengok lori bawa muatan sawit yang sarat.
Yong pun tahu Kong Cho Ha menang tipis di Lumut.
Terdapat cerita semasa pengiraan undi Kong Cho Ha lwn Ustaz Suwardi, PRU12, lampu faham!
Tak heran orang Beruas dan Lumut meluat pada JPJ.
Kemarahan kepada JPJ adalah manifestasi marah pada Kong Cho Ha yang mewakili segala kebobrokan sistem kementeriannya aka AES.
Kong Cho Ha + JPJ + AES = BN.
Pemimpin BN akan kuar TV dan kata "Jangan politikkan isu kemalangan di Beruas-Air Tawar"
Benang basah akan cuba ditegakkan.
Kambing hitam akan dicari!
Tapi rakyat tahu, semuanya adalah kerana jentera BN memang haprak dan perlu di-overhaul. Ia lebih buruk dari lori pengangkut kelapa sawit.

07 di bagan serai - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

07 di bagan serai - Google Blog Search


Kedahkini: HOT ! CUBA TEKA POSTER NIE <b>DI BAGAN SERAI</b> <b>...</b>

Posted: 07 Jan 2013 04:04 AM PST

Kementerian Alam Sekitar Negara Jerman letak hadith ''Senyum untuk saudaramu ialah sedekah" di tempat awam :)


German Environment Ministry decided to officially put this poster in public places.

It says:

"Your smile for your brother is charity."

(Prophet Muhammad)

وزارة البيئة الالمانية تقرر رسميا وضع هذة اللوحة بالأماكن العامه في المانيا
مكتوب فيها باللغه الألمانيه :

تبسمك في وجه اخيك صدقة
(النبي محمد )

 

BLOG PERAK

Copyright 2010 All Rights Reserved