Khamis, 31 Januari 2013

07 di hutan melintang - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

07 di hutan melintang - Google Blog Search


Majlis penyampaian bantuan awal persekolahan RM100 bagi <b>...</b>

Posted: 24 Jan 2013 04:25 AM PST

Tarikh 21.1.2013 Isnin

20130124-202438.jpg

20130124-202443.jpg

20130124-202448.jpg

20130124-202455.jpg

07 di tanjung piandang - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

07 di tanjung piandang - Google Blog Search


Aduan tekanan air rendah <b>di</b> Pekan <b>Tanjung Piandang</b> <b>...</b> - Cina Islam

Posted: 11 Aug 2010 09:22 AM PDT

TANJUNG PIANDANG : Satu aduan dari penduduk Tanjung Piandang telah diterima oleh Pejabat ADUN Titi Serong mengenai tekanan air yang rendah yang mengakibatkan kebanyakan rumah kediaman dan kedai disekitar Pekan Tanjung piandang terputus bekalan air sekitar jam 9.00 pagi hingga 11.00 pagi.

Satu lawatan pada 30 July telah dilakukan oleh ADUN Titi Serong, Drs. Khalil idham Lim bagi melihat dan bertanya langsung mengenai masalah tersebut. Hasil dari itu sekitar 20 orang penduduk telah ditemui dan mereka kesemuanya mengadu masalah mengenai masalah tersebut dan meminta jasa baik Drs. Khalil untuk mengadu kepada pihak Lembaga Air Perak (LAP).


07 di langkap - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

07 di langkap - Google Blog Search


JKKK Kampung <b>Langkap</b>: Sambutan Harijadi WargaEmas.

Posted: 27 Oct 2012 09:29 PM PDT



JKKK Kampung Langkap telah mengadakan satu majlis meraikan wargaemas yang ada d Kg. Langkap pada 19.10.2012 (jumaat ) dengan aturcara memotong kek harijadi, bacaan doa selamat, pembahagian Hamper dan jamuan . Majlis disempurnakan oleh SU JKK C.W.Samiun b.Ton Mohamad.
Pada tarikh 19.10.2012 merupakan hari jadi ke 92 tahun warga emas Juriah bt Osman yg merupakan seorang penduduk tertua di Kg. Langkap pada masa ini yang masih lagi sihat dan meneruskan rutin harian untuk sembahyang 5waktu berjemaah di masjid. Jasa semua wargaemas untuk pembangunan insaniah di kampung Langkap sentiasa dihargai. JKKK Kg. Langkap mendoakan kesejahteraan didunia dan akhirat. Amin.

07 di lekir - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

07 di lekir - Google Blog Search


(Gambar) Proton Tuah|Proton Jebat|Proton <b>Lekir</b>|Proton Lekiu <b>...</b>

Posted: 13 Dec 2010 08:01 AM PST

Gambar 5 Hang Kereta Proton Bersaudara :
Yang Mana satu yang paling anda sukai?

07 di manjoi - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

07 di manjoi - Google Blog Search


Perak Bangkit: Asmuni Awi VS Kazim Elias - Persaingan Hebat <b>di</b> <b>...</b>

Posted: 02 Jan 2013 08:24 AM PST

Nah! Inilah berita pecah pertama dari kami untuk anda!
Asmuni Awi seorang peguam tersohor akan bertanding di kerusi DUN Manjoi dan akan ditentang oleh calon  BN yang kini masih lagi Ahli Seumur Hidup PAS, Saudara Kazim Elias.
Haji Asmuni dijangka akan dipertaruhkan oleh parti PAS untuk memenangi kerusi DUN Manjoi. Nampaknya, Tuan Haji Asmuni juga telah kuat berkempen di DUN Manjoi.
Agak sedikit lewat, bagi BN memperkenalkan calon winnable nya iaitu Ustaz Kazim. Beliau memang telah dikenali ramai masakini kerana sering keluar di kaca TV.
Begitupun, kehebatan Tuan Haji Asmuni memang sukar dicabar oleh Calon BN. Beliau amat dikenali di DUN Manjoi. Seorang peguam yang agak senior, Tuan Haji Asmuni dijangka mempunyai sedikit kelebihan berbanding Ustaz Kazim yang jauh lebih muda darinya.
Apapun, ADUN masakini iaitu YB Dato' Haji Nadzri Ismail semakin tenggelam namanya untuk diangkat semula sebagai Calon BN. Ini adalah disebabkan prestasinya di dalam pilihanraya yang lepas sangat merudum dan hampir tumpas dan tewas kepada Calon PAS, Ustaz Zulkarnain.
Kami akan membawa sorotan ini di dalam entri akan datang. Justeru, bersedialah semua pengundi DUN Manjoi. Meskipun secara rasminya pihak BN masih belum mengumumkan siapakah bakal calonnya, namun nama Ustaz Kazim sudah menjadi bualan umum bagai masyarakat pengundi di DUN Manjoi.

07 di gopeng - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

07 di gopeng - Google Blog Search


IPOH MALAY: Kecelakaan Treler Rempuh Pekerja Lebuhraya <b>Di</b> <b>...</b>

Posted: 21 Nov 2012 04:50 AM PST

Dua dari empat yang cedera merupakan kawan teman. Kami sama-sama tinggal di Taman Perpaduan, Ipoh. Mereka ialah Dino Azmi dan Shafuddin Abd. Jalil. 
Dino Azmi mengalami cedera ringan tetapi Shafuddin Abd. Jalil mengalami patah kedua kaki, tangan kiri dan koyak di kepala dan betis.
Harap agar ada pihak dari Parlimen Tambun jika tidak Menteri Kewangan Kedua sendiri untuk pergi melawat mangsa-mangsa ini terutamanya kedua-dua kawan teman ini kerana mereka 'orang kita' juga. Takziah kepada keluarga mereka yang meninggal dunia dan semoga tabah buat mereka yang tercedera. 



IPOH: Empat pekerja Projek Penyelenggaraan Lebuhraya Berhad (Propel) maut manakala empat lagi rakan sekerja mereka cedera selepas dirempuh sebuah treler yang membawa muatan coklat di Kilometer 294.1 Lebuhraya Utara-Selatan dekat Gopeng, awal hari ini.
Ketua Polis Perak, Datuk Mohamad Shukri Dahalan berkata kemalangan berlaku pada 4.30 pagi ketika lapan pekerja Propel itu sedang menjalankan kerja penyelenggaraan di lorong kiri lebuh raya berkenaan.

Sebelum itu, treler dari arah Johor Bahru ke Ipoh yang hilang kawalan itu merempuh kereta Proton Iswara, MPV Mitsubishi Triton, van dan lori kecil milik pekerja Propel itu yang diletak di lorong kecemasan sebelum melanggar lapan pekerja terbabit, katanya pada sidang akhbar di sini, hari ini.
Empat pekerja yang maut ialah Ismady Mohd Rodzi, 32, dari Kulim, Kedah, Shaharuddin Abd Aziz, 51, dari Kuala Kangsar, Mohd Shafie Ismail, 56, dari Taman Shatin, Ipoh dan Hafiz Yunus, 39, dari Kuala Lumpur.
Tiga daripada mereka meninggal dunia di tempat kejadian manakala seorang lagi di Hospital Raja Permaisuri Bainun (HRPB).

Pekerja Propel yang cedera pula ialah Dino Azmi, 36, Azhan Ismail, 44, Mahyuddin Idris, 48, dan Shafudin Abdul Jalil, 31.
Turut mengalami kecederaan ialah pemandu treler yang hanya dikenali sebagai Zulkifli dan kelindannya, Mohd Rozi Mat Sharif, 44.
Kesemua mayat dibawa ke HRPB manakala mangsa yang cedera dihantar ke HRPB dan Hospital Kampar bagi menerima rawatan.
Mohamad Shukri berkata, ketika kejadian, keadaan lokasi berbukit dan pemandu treler itu dipercayai gagal mengawal kenderaannya semasa menuruni cerun ketika hujan renyai.
Pemandu lori terbabit akan ditahan selepas dirawat untuk siasatan lanjut, katanya. - Bernama

07 di pangkor - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

07 di pangkor - Google Blog Search


MENJADI DIRI KITA SENDIRI: BERCUTI <b>DI</b> Pulau <b>Pangkor</b> (Hari 4)

Posted: 24 Dec 2012 11:51 PM PST


Pagi , sarapan di gerai sebelah stesen teksi Teluk Nipah.  Pekena Laksa mee. Laksanya saiz kecil. Kuah sup ikan. Boleh campur sambal dan sayur kacang. Enak juga.  Selepas sarapan masih ada masa beraktiviti. 
Kami pilih  Nipah Event Water Sport (NEWS).  Di sini Banana Boat sekali jalan RM70. Tak kira berapa orang. Berbanding Beach Boys, RM15 seorang.  Ada sebuah keluarga naik banana boat 8 orang menggunakan khidmat NEWS ini. Jadi tak sampai RM10 seorang.  
Menariknya naik banana boat ialah apabila sampai semula di pantai, kita diminta meletak tangan ke kepala. Bot akan sentak banana, so kita akan terjatuh ke air. Seronok, Jangan takut, pasti  timbul. Selepas menaiki  banana, kami mencuba pula jet ski. Rm70 bagi 20 minit. Pandu sendiri. Boleh juga pilih pakej yang lain. Misalnya jadi penumpang sahaja, pakej setengah jam  atau satu pusingan RM15.  Dalam 20 minit, kita boleh tukar-tukar penumpang atau pemandu sesama ahli keluarga. Jet ski mudah dikendalikan. Tekan minyak sahaja. Tapi awas jangan terlalu ghairah. Takut terlanggar bot yang lain. Kami bergilir-gilir penumpang. NEWS beri extra 5 minit. 
Akhir sekali kami mencuba kayak pula. RM20 satu jam. Hari semakin panas. Saya dan Ain berjaya mengayuh kayak hingga ke Pulau Giam melihat orang snorkeling. Patah balik semula ke pantai. Orang yang berkayuh di bahagian belakang mesti pandai menentukan arah.
Pukul 11.15 kami selesai aktiviti pantai.  Sbelum balik bilik, membeli apam balik  Angah dulu. 50 sen sekeping. Pagi petang kami beli apam balik ni. Ramai pelancong mat saleh turut membeli.  Pak Ngah kata dia sudah 30 tahun tinggal di sini. Dia orang Kg Dong,  Raub, Pahang.
Check  out 12.00 tengahari.  Sudah ramai pengunjung yag menunggu di lobi untuk check in.  Resort ini kira ok dan selesa. Dekat dengan pantai (100meter) . Anggota PDRM juga ramai menginap di sini. 
Sebelum sampai ke jeti,kami singgah di  Kota Belanda di sebelah selatan pulau.  Kota peninggalan Belanda ini dibina semasa Belanda berperang menentang Panglima Kulup.  Singgah lagi di kedai ikan bilis di Pekan Pangkor.  Mencari ikan bilis Pangkor. Ikan bilis mata biru yang terbaik dan termahal.  Gred A. 40% pengeluaran bilis Malaysia datang dari Pangkor. Inilah produk utama Pangkor. 
Sampai Jeti, tuan kereta sudah menunggu. Lewat 15 minit. Tapi dia tak cas apa-apa. Senyum sahaja. Agak lama menunggu feri.  Mata mengantuk. Feri gerak pukul 2.00pm.  Dalam Feri saya ambil peluang untuk tidur. Letih berkayak.  Sampai di Lumut, makan tengahari di  bahagian bawah parking bertingkat. Restoran Laksa Kuala Perlis. Banyak kedai makan di situ.  Shopping lagi. Harga produk hasil laut lebih murah di Lumut. Saya  syorkan  shopping di kedai Normala atau Hamid Ali. Ada tawaran 8 barang Rm10, 4 barang RM10 dan lain-lain tawaran. Bagi cenderamata dan t shirt, tak jauh beza dengan di pulau.
Selesai shopping, kami gerak balik ikut Bidor dan Sungkai  masuk Lebuh raya Plus terus ke Kuala Lumpur.  Secara asas bajet adalah seperti berikut: Penginapan 2 hari RM360.00. Minyak kereta RM80. Tol RM25. Aktiviti air RM230.00. Makan RM260. Sewa kereta di pulau RM150. Tiket RM45. Bayar parking di Lumut RM15.00 dua hari. Jumlah kasar  RM1165.00.  (bajet untuk 5 orang,  kereta sendiri, dari Kuala Lipis, Pahang). Tak termasuk shopping.  Tujuan saya  kemukakan aktiviti  dan bajet ini adalah sebagai panduan atau sebagai perbandingan kepada sesiapa yang ingin bercuti di Pulau Pangkor.

07 di bagan datoh - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

07 di bagan datoh - Google Blog Search


cikgu pencen: Anwar Ibrahim <b>di Bagan Datoh</b>

Posted: 09 Oct 2012 06:33 AM PDT

07 di parit buntar - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

07 di parit buntar - Google Blog Search


apa ku nak kata: Akikah <b>di Parit Buntar</b>

Posted: 04 Nov 2012 03:06 PM PST

Semalam, kami ke rumah kawan suami (geng superbike dia) untuk kenduri akikah anak sulungnya di Parit buntar. Punya bertuah, gambar baby tak sempat ambil pun,heheheh.
Cuma ada gambar dua baby besar ni,hiks....



Tak hairanlah kalau budak berdua ni besar sikit dan dilepaskan.......depa akan main parit dan menangguk ikan. Sekarang, pantang lepas, main tanah, main batu, berlari terus nak ke parit. 

Kawan-kawan suami, geng superbike. Tapi kami naik keretalah, sebab bawa anak-anak sekali. 

Jumpa pondok.......sakan abang seronok.
Pemandangan sekitar situ cantik, sawah padi tengah rancak hijaunya.

07 di teluk intan - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

07 di teluk intan - Google Blog Search


Kulaan Niring: #JelajahAnakMalaysia Singgah <b>Di Teluk Intan</b> <b>...</b>

Posted: 31 Jan 2013 03:58 AM PST

Setelah selesai acara flag-off dan majlis pelancaran di Putrajaya, konvoy jelajah memulakan pengembaraan ke Utara tanahair. Destinasi pertama adalah Kawasan Parlimen Teluk Intan, Perak.

Konvoy Jelajah Anak Malaysia dimaklumkan sudah tiba di Teluk Intan dan bersedia untuk aktiviti di sana bermula esok. Pelbagai aktiviti dan acara menanti penduduk di Teluk Intan.

Antara acara yang bakal berlangsung adalah Program Gotong Royong di Pusat Pembangunan Keluarga Kg. Padang Tembak jam 2.30 - 4.30 petang. Diikuti Perlawanan Bolasepak Persahabatan di Mini Stadium Teluk Intan, Padang Speady bermula jam 4.30 - 6.30 petang.

Diikuti program disebelah malamnya diadakan Muzikal Rakyat Puisi Keamanan & Kemanusiaan Tangisan GAZA bermula 9.00 - 11.00 malam bertempat di Dataran Condong Teluk Intan. Manakala aktiviti terakhir konvoy Jelajah Anak Malaysia adalah Senamrobik & Pelancaran Buku Menara Condong jam 7.30 -10.30 pagi bertempat di Dataran Menara Condong Teluk Intan.

Jadi, kepada semua penduduk di sekitar Teluk Intan dan rakyat Perak dijemput hadir beramai-ramai bagi menjayakan program anak muda ini.
Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

07 di lumut - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

07 di lumut - Google Blog Search


| NAILAHAZMAN |: Picnic <b>Di Teluk Batik</b>

Posted: 23 Jan 2013 09:57 AM PST

Ok. Before balik Malaysia haritu, suami sempat bagi idea nak pergi mandi laut kat Malaysia. Almaklum, nak mandi laut kat sini terbatas sebab biasanya kat sini, yang mandi laut tu, semua kaum lelaki je. Perempuan boleh je nak mandi. Tapi pakai abaya. =_=
Bila suami dah bagi idea macam tu, terus saya call adik ipar. Mintak cadangan-cadangan yang bernas. At first, adik-adik ipar cadang nak ajak pergi Pulau Pangkor tapi faham-faham je lah kalau dah last minute ni. Bukan kesuntukan masa tapi susah sikit nak cari tempat stay kalau lagi 2,3 hari nak pergi, baru nak cari. Plus tengah cuti sekolah lagi. Jadinya, we have to cancel ke Pulau Pangkor.
So dari Pulau Pangkor, pung pang pung pang, last-last pergi ke Teluk Batik je. Jadilah sebab we have no choice
Bila suami sampai Khamis 27hb tu, hari Sabtu 29hb, dah nak ke tengahari baru kami gerak ke Teluk Batik. Ni kira vacation dengan family belah suami sahaja. Dari Bagan Serai nak ke Teluk Batik tu, errrr ... jauh jugaklah pada saya dengan kena ikut jalan dalam lagi. Sedih sebab jalan kampung kan, banyak lubang sana sini. Naik kereta pun seakan rasa macam naik kuda! Hahaha. =_=
Sampai sana pun dah petang dalam pukul 4 macam tu. Terus check in hotel murah near to Jeti Lumut. Murah-murah pun, bangunan hotel buruk pun, tapi serius berbaloi sebab bilik selesa nak mampuih! Dengan bilik beso siap boleh tidur lambak kat bawah lagi. Bilik air pun selesa sangat. Siap ada toiletries. Serius lebih dari cukup. Alhamdulillah. ;)
Dari hotel tu nak ke Teluk Batik few kilometres jugaklah. Naik kereta dalam 10 ke 15 minit macam tu lah. Memula tu decided nak ke pantai lepas Asar tapi bila tengok waktu solat Asar lewat sangat dah nak ke pukul 5 petang, we decided pergi time tu jugak memandangkan kami semua boleh buat jamak. ( See? Agama Allah SWT tidak pernah menyusahkan hambaNya. ;') )
Terus semua packed and bawak barang apa yang patut. As usual sampai pantai terus cari port yang sedap untuk lepak dan teduh memandangkan baby Hana ada. 
Lepas dah dapat port, apalagi lah kan? Haruslah berendam sampai lebam! Tapi sebelum berendam dalam air masin, kami dok pi balun main Banana Boat. Saya serius eksaited sangat masa nak naik tu but end up?
Sangat boringgggggggggggggggg! T________________________T
Abang bot tu bawak bot sangatlah lambattttttttt! Stress gila kami yang 7 orang kat belakang sampai adik ipar kat belakang saya dok tanya : " Nape Kak Ilah senyap? Takut ke? ". Takut apanya? Saya senyap sebab abang bot bawak bot macam nak pergi bersiarrrrr! =_____________=
Huaaaaaaaaaa .... tak puas hati langsung bayar naik menatang tu walaupun at the end tu, abang bot tu dok golekkan kami masuk dalam laut. Still tak puas hati sebab selalunya saya tengok sebelum ni, yang naik Banana Boat ni, mesti kena bawak bot laju-laju. Yang kami ni? Kucing saya lari lagi laju kot? Huhuhu. T__T


Datang picnic serius takde bawak makanan berat ke apa. Semua beli kat gerai-gerai tepi-tepi tu je. Nasib baiklah harga reasonable lagi. Saya dan suami sempat pi beli burger special ( Burger special is a must setiap kali balik Malaysia! ), rojak buah dengan air panas.

Masa ni semua naik atas, nak rehat kejap plus makan sebab biasalah, kalau mandi, perut mesti kelaparan melampau. Alhamdulillah burger semua sedap. ;)
Budak baju biru tu nama dia Haziq. Anak sedara sulung belah family suami saya. Time ni dia memang jelas nyata sangat sangat lapar sebab makan beriye! Habis semua black pepper dan segala sos lain dia bedal jugak padahal kalau diikutkan, bukan dia makan pun! Kuikuikui.
Lepas makan burger, saya yang gemok ini tak sedar diri terus request kat suami : " I nak aiskrim letak dalam roti tu boleh? " ( Sambil kepala toleh kiri kanan belakang cari pakcik motor jual aiskrim tu) . Hahaha. Memang teringin sangat sebab bila masa sampai kat Teluk Batik ni ada nampak sorang budak ni pegang roti dengan aiskrim kat tengah. Terus nafsu membuak-buak nak jugak! Tak kisahlah gemuk ke apa. Lantak! Bukan selalu dapat makan. Kahkahkah.
Lepas tu baru nak menyesal bila dah jadi dugong terdampar di tepian pantai Teluk Batik. Hahaha. =_=
Malam tu pulak, adik-adik sangat rajin nak buat bbq. Sebelum nak Maghrib tu, dorang dah sibuk pergi cari barang bbq. Serius. Semua last minute. Beli tempat nak bako tu pun last minute sebab kami memang datang tangan kosong.
Tukang hidupkan api is my biras. Tukang bako adalah kami bertiga : saya, suami dan biras si tukang hidupkan api. Hahaha. Mujurlah malam tu cuaca ok dan angin tak berapa kuat tapi jenuh jugaklah nak hidupkan api pakai arang tu. Dahlah kipas ke apa takde. Biras saya dok hidupkan api tu, dia kipas pakai pinggan polystrene yang dia kutip kat memana entah. Hahaha.
Jadinya, malam tu kami dinner food dari bbq tu je. Ada udang, sotong and some fishball yang beso yang selalu ada kat pasar malam tu. I don't know the exact name of it.
Dan nak dijadikan cerita, my abang ipar and biras suddeny last minute jugak nak datang Teluk Batik from Sungai Buloh. Datang sebab jeles tengok kami ramai-ramai picnic and bbq! Hahaha. Serius dorang adik beradik ni memang suka buat kerja gila. Dahlah bini tengah sarat mengandung. Boleh rilek datang time tu jugak. Hahaha.
So, malam tu, lengkaplah the whole family clan. ;)
Then, esoknya, we check out early as we planned nak ke Lumut Jeti sebab saya request nak beli segala spesies sotong dengan ikan kering tu. Memang saya borong betul lah! Banyak gila. Penuh 1 plastik beso. Suami cakap saya tamak! Mujur makanan tu semua habis. Hahaha. So, tak rugilah kan sebab saya sendiri pun makan banyak especially sotong kering yang dah siap salut dengan gula pasir tu. Sedapnyaaa! :p
Pemandangan dari tempat parking bertingkat. Terpaksa parking kat sini sebab berkonvoi dengan 4 kereta. Parking luar banyak dah penuh. Sini je lah kosong. 

This is the whole family kecuali abang ipar si tukang tangkap gambar ini. Heeeeee. ;)


Sebelum balik ke Bagan Serai, kami singgah makan tengahari dulu dekat area Jeti Lumut tu jugak. Alhamdulillah, menu dan rasa makanan kat kedai Makcik ni sangat ok dan sedap! Puas hati walaupun kedai dia tak berapa nak ramai sangat customer. Hehehe.
Sampai kampung pun dah petang dengan memasing kulit dah golap! Kahkahkah. Paling kelako, adik-adik ipar saya yang baju purple dengan belang merah tu gigih pakai sunblock SPF tinggi tapi tatap golap! Hahahaha. :p
Harap kalau ada rezeki, boleh pergi jauh sikit like Terengganu sebab saya memang teringin nak ke sanaaaaaaa! Dah lama plan dengan suami tapi sampai sekarang tak dan nak sampai lagi kat sana. Huhuhu.

07 di malim nawar - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

07 di malim nawar - Google Blog Search


Juruterbang Maut Helikopter Terhempas <b>Di Malim</b> <b>...</b> - Kelab Greenboc

Posted: 14 Dec 2010 05:03 PM PST

Pegawai Polis Terbunuh Dalam Nahas Helikopter Di Malim Nawar

Gambar: Pemangku Ketua Polis Perak Datuk Zakaria Yusof meninjau keadaan bangkai pesawat helikopter Robinson 44 empat tempat duduk yang terhempas dan terbakar di kawasan lombong, Malim Nawar di Kampar, Selasa. Juruterbang, Inspektor Mohd Shukri Othman, 31, yang bertugas di bahagian latihan, Ibu Pejabat Polis Bukit Aman yang sedang menjalani latihan memandu solo terbunuh

KAMPAR: Seorang pegawai polis terbunuh apabila helikopter jenis Robinson 44 (R-44) yang dipandunya ketika dalam latihan terhempas dan terbakar di kawasan lombong, Malim Nawar di sini, Selasa.

Kejadian berlaku pada pukul 3 petang tadi ketika mangsa Inspektor Mohd Shukri Othman, 31 yang bertugas di Bahagian Latihan, Ibu Pejabat Polis Bukit Aman sedang menjalani latihan memandu solo dari sebuah pusat latihan penerbangan swasta di Ipoh.

Ketua Polis Daerah Kampar, Supritendan Abdul Aziz Salleh berkata Insp Mohd Shukri yang mengendalikan helikopter R-44, dengan empat tempat duduk itu, dipercayai hilang kawalan ketika berada di ruang udara lalu terhempas dan terbakar.

Mangsa yang berasal dari Kepala Batas, Pulau Pinang mengalami kecederaan dengan kesan kebakaran di bahagian badan dan meninggal dunia di tempat kejadian,katanya kepada pemberita di sini hari ini.

Aziz berkata mayat mangsa di hantar ke Hospital Kampar untuk bedah siasat.

Shukri yang telah beristeri dan mempunyai seorang anak dikatakan menjalani latihan memandu helikopter sejak pertengahan tahun ini.

Pasukan Jabatan Bomba dan Penyelamat dikejarkan ke tempat kejadian untukmembantu memadamkan kebakaran. - BERNAMA

0 comments:

View Comments/Post a Comment

07 di ipoh - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

07 di ipoh - Google Blog Search


Thaipusam Disambut Meriah <b>Di Ipoh</b> – Perak Today

Posted: 26 Jan 2013 11:26 PM PST

Hampir 300,000 penganut Hindu dari seluruh negeri Perak membanjiri Kuil Arul Subramaniar, Gunung Churoh di Ipoh, sejak petang semalam bagi meraikan perayaan Thaipusam.

Pada jam 11 pagi, Menteri Besar, Datuk Seri Dr Zambry Abd Kadir, sempat meninjau perayaan itu sambil beramah-mesra dengan penganut Hindu yang bukan sahaja datang dari negeri Perak tetapi juga dari negeri lain di seluruh Malaysia.

Bercakap kepada pemberita selepas itu, beliau berkata, Malaysia merupakan sebuah negara harmoni yang mempunyai rakyat yang pelbagai bangsa dengan agama serta mengamalkan budaya dan kepercayaan masing-masing.

"Kehidupan masyarakat kita sentiasa bertoleransi dan bertolak ansur serta saling memahami dan sebab itu negara kita aman dan sejahtera," kata beliau lagi.

Katanya, pengunjung yang hadir sejak beberapa hari lalu bukan sahaja dari negeri Perak malah dari beberapa negeri di seluruh tanah air.

"Bukan sahaja penganut Hindu dari Perak sahaja yang datang ke sini tetapi juga dari negeri lain datang untuk melaksanakan hajat dan upacara keagamaan mereka.

"Saya difahamkan, makanan turut disediakan untuk 25,000 pengunjung," katanya.

Menteri Besar turut berpesan kepada pengunjung supaya bertolak ansur dan tidak menimbulkan sebarang kekecohan memandangkan perayaan tersebut disambut setahun sekali.

Sementara itu, Penasihat Khas Menteri Besar Perak bagi Hal Ehwal Kaum India, Datuk S. Veerasingam memberitahu dijangka seramai 500,000 akan terus mengunjungi kuil tersebut sepanjang tiga hari perayaan disambut.

Di perkarangan kuil, dilihat penganut Hindu berpusu-pusu masuk ke dalam kuil sejak awal pagi lagi.

Cuaca panas terik tidak menghalang mereka untuk terus melaksanakan upacara membayar nazar dengan membawa kavadi,  palkudam (belanga susu) selain upacara memecahkan kelapa dan mencukur rambut sebagai simbolik untuk menebus dosa.

Selain sibuk mengabdikan diri memperingati peristiwa Dewa Murugan, penganut Hindu juga tidak ketinggalan mengikut jualan pakaian, minuman serta manisan India yang dijual di perkarangan kuil.

07 di kuala kangsar - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

07 di kuala kangsar - Google Blog Search


Pabila Penaku Menari: Muzium getah dicadang <b>di Kuala Kangsar</b>

Posted: 15 Jan 2013 04:00 AM PST


KUALA KANGSAR - Pihak Berkuasa Kemajuan Pekebun Kecil Perusahaan Getah (RISDA) mencadangkan penubuhan sebuah muzium getah kebangsaan di bandar ini.

Pengerusinya, Tan Sri Rahim Tamby Chik berkata, pembinaan muzium komoditi berkenaan sangat signifikan kerana pokok getah pertama negara yang berusia 136 tahun masih terdapat di bandar tersebut.

Menurutnya, perintis pekebun getah negara iaitu Mohammad Isa Pandak Mat Aris juga berasal dari Ulu Kenas di sini.

"Penubuhan muzium getah itu bukan sahaja berorentasi pelancongan semata-mata tetapi memberi pengiktirafan kepada pemain industri getah tempatan.

"Ia jug memberi pendedahan kepada generasi muda tentang industri getah yang pernah menjadi tulang belakang ekonomi negara suatu masa dulu," katanya selepas merasmikan majlis Penghayatan Penanaman Pokok Getah Pertama di Malaysia di sini semalam.

Turut hadir pada majlis itu ialah Ketua Pengarah RISDA, Datuk Wan Mohamad Zaki Mohamad.

Pada majlis itu juga, tujuh waris Mohammad Isa iaitu individu yang bertanggungjawab menanam benih pokok getah pertama di negara ini pad a20 Julai 1877 menerima penghargaan daripada agensi tersebut.

Sehubungan itu, Rahim mencadangkan agar kerajaan negeri Perak membawa usul penubuhan muzium getah tersebut dalam mesyuarat Exco.

 

BLOG PERAK

Copyright 2010 All Rights Reserved