Jumaat, 26 Oktober 2012

07 di lekir - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

07 di lekir - Google Blog Search


RUmah Untuk <b>Di</b> Sewa Taman <b>Lekir</b> Indah Sitiawan Perak | Portal <b>...</b>

Posted: 09 Sep 2012 06:57 PM PDT

[unable to retrieve full-text content]Rumah untuk disewa di Taman Lekir Indah (alamat No.8, Lrg Lekir Indah 2,Taman Lekir Indah, Batu 12, 32020 Lekir,Sitiawan Perak) Masuk Oktober 2012 Sewa RM300 sebulan Deposit (2 bulan,sewa 1 bulan ,elektrik, air) ...

07 di pangkor - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

07 di pangkor - Google Blog Search


~ ME, MYSELF and I ~: <b>Pangkor</b>...apa yang ada <b>di</b> pulau ini?

Posted: 18 Sep 2012 01:05 AM PDT

Bagi makcik..Pantai Teluk Nipah, Pulau Pangkor ini suasana  sangat lah sesak pada waktu-waktu cuti umum.  Ramai yang mengambil peluang menghabiskan cuti-cuti mereka di sini. Daripada tempat penginapan, gerai-gerai makan, pantainya adalah dipenuhi dengan ramai orang.


Hari Ke2, masa diisi dengan bersiar-siar dan melawat sekitar Pulau. Antara tempat-tempat lawatan adalah ke KILANG SATAY IKAN, KUIL BUDDHA FOO LIN KONG, KOTA BELANDA...



Untuk info aje...kami telah bertanya kepada pemandu yang membawa kami ke Kilang Satay Ikan ini. Ini saja ke kilang memproses makanan yang ada di Pangkor ini? Katanya.."tempat ini dijamin kebersihannya dan pekerja-pekerja di kilang ini adalah berbangsa Melayu. Takut kalau dibawa ke kilang proses yang lain..takut nanti semua orang tak sanggup dan tak lalu pulak melihatnya". Aah kan..betul la tu..kalau tengok pun dah tak sanggup..nak memakannya apatah lagi...:-(

Bawah ni gambar-gambar di FOO LIN KONG TEMPLE..




 Replika Tembok Besar China 
(malas nak panjat bukit..shoot gambar dari bawah jer :-p)








 Berdekatan dengan Kota Belanda ini, ada sejarah peninggalan BATU BERSURAT
Atas batu bersurat ini terdapat lukisan gambar harimau. Dikatakan pada tahun 1743,  salah seorang anak pembesar Belanda telah dibaham harimau semasa bermain-main di kawasan ini. Jadi lukisan ini adalah sebagai mengingati anak pembesar Belanda yang hilang tersebut.Walau bagaimanapun di kalangan penduduk di sini, anak pembesar Belanda berkenaan telah dicolek oleh Lanun. Kalau nak tahu sejarah Pulau Pangkor lebih lanjut boleh lah ke sini.
Disebabkan cuaca panas terik dan anak-anak sibuk nak mandi manda di pantai..dari Kota Belanda ini terus balik ke resort. Petangnya anak-anak berendam, berguling sakan dalam air laut.

07 di seri manjung - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

07 di seri manjung - Google Blog Search


Hampir 200 Rumah <b>Di Seri Manjung</b> Dilanda Ribut, Kejadian <b>...</b>

Posted: 03 Feb 2012 07:49 AM PST

"Habis semua perabot dan barangan elektrik dalam rumah rosak di basahi air. Bagaimanapun saya tetap bersyukur kerana keluarga dan penduduk kampung tidak mengalami sebarang kecederaan.

Asri Mohd Chor

"Harta boleh dicari.. tapi kalau ianya melibatkan kehilangan nyawa atau kecederaan hanya Allah sahaja yang mengetahui," kata Asri Mohd Chor, 52, salah seorang mangsa yang terlibat dalam kejadian ribut di Taman Perumahan Fasa 3A Seri Manjung, dekat Lumut, semalam.

Dalam kejadian itu, sebanyak 119 buah rumah mengalami kerosakan bumbung selain peralatan perabot serta elektrik selepas di basahi air hujan dalam kejadian kira-kira 6.15 petang semalam.

Kejadian itu merupakan paling buruk berlaku sejak setahun lalu, di mana sebanyak lima kejadian ribut dilaporkan berlaku di situ termasuk pada Julai tahun lalu yang melibatkan sebanyak 52 buah rumah penduduk di kawasan perumahan yang sama.

Shaari Zaini

Seorang lagi mangsa, Shaari Zaini, 42, berkata selain mengalami kerosakan di bahagian bumbung rumah, cermin belakang kereta jenis Kancil yang diletak di depan rumah turut pecah akibat terkena serpihan atap yang berterbangan dalam kejadian tersebut.

"Selain cermin kereta, beberapa keping cermin tingkap rumah turut pecah selepas dilanggar serpihan sampah sarap yang berterbangan itu.

"Bagaimanapun, saya bersyukur kerana tiada seorang pun ahli keluarga cedera akibat kaca tingkap yang pecah itu," katanya.

Sementara itu,  Setiausaha Sulit Kanan Menteri Besar, Rashidi Ibrahim berkata, dalam kejadian kira-kira 6.15 petang semalam,  hampir 200 buah rumah penduduk di Taman Perumahan Fasa 3A, Seri Manjung dan Kampung Datuk Seri Kamaruddin (KDSK) terlibat dalam kejadian tersebut.

"Sehingga jam 12 tengahari ini seramai 185 penduduk dari Taman Perumahan Fasa 3A, Seri Manjung dan KDSK (2) dilaporkan terlibat dalam kejadian itu.

"Kebanyakan penduduk mengalami kerosakan bumbung rumah serta peralatan elektrik dan perabot selepas rumah mereka dibasahi air hujan.

"Kita juga telah mengarahkan beberapa kontraktor untuk memperbaiki segera bumbung rumah penduduk bagi mengelakan kerugian lebih besar lagi," katanya kepada pemberita ketika meninjau tempat kejadian, hari ini.

Dalam perkembangan yang sama, Pegawai Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) Daerah Manjung, Anuwar Ismail berkata, pihak JKM sedang bersiap sedia memindahkan penduduk ke pusat perpindahan sementara di Dewan Majlis Perbandaran Manjung (MPM) sekiranya keadaan memerlukan.

"Kita bimbang, hujan atau kejadian sama akan berlaku berikutan amaran yang dikeluarkan oleh Jabatan Meteorologi melaporkan hujan dan angin kencang akan berlaku dalam tempoh sehari dua ni," katanya.

Menteri Besar Datuk Seri Dr. Zambry Abd. Kadir yang juga Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Pangkor turut berada di tempat kejadian dan melawat mangsa kira-kira jam 8 malam semalam dan mengarahkan semua jabatan dan agensi kerajaan mengambil tindakan serta merta membantu semua mangsa. – Nooraini Mahamad.

07 di tanjung tualang - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

07 di tanjung tualang - Google Blog Search


Melawat Ipoh, Perak : Kapal Korek Bijih Timah - Kaki Berangan

Posted: 26 Oct 2012 12:03 AM PDT

Assalamualaikum semua!!! 
Salam Aidil Adha kepada semua rakan-rakan muslimin dah muslimat yang menyambutnya di seluruh dunia! Semoga banyaklah nanti lembu, unta, kambing dikorbankan untuk disedekahkan kepada ummah yang memerlukan. 
Papepun, jom aku sambung siri terakhir melawat Ipoh, Perak. Destinasi kami yang terakhir ialah melawat warisan kapal korek bijih timah yang digunapakai di ear suatu ketika dahulu. Kapal korek yang paling besar pada ketika itu dinamakan Kapal 1. Kapal korek yang aku pegi ni terletak di Tanjung Tualang. Kapal korek ni lengkap dengan bilik rehat, dewan makan, surau, bilik kawalan mutu dan jugak bilik mesyuarat. Kapal korek ni dijaga supaya dapat dilihat oleh generasi kini dan masa akan datang. 
Time kami sampai ni dah dekat pukul 5 petang lebih dah. So, macam kawasan kapal korek ni ada masa 30 minit lagi sebelum tutup. Bayaran masuk adalah sebanyak RM6/pax. Agak mahal jugakla ko? Ye kot? Hahah tapi ketika ini dorang masih lagi membaikpulih struktur kapal korek ni agar tahan lebih lama. Yelakan, badan kapal korek ni semuanya dibuat daripada besi. Boleh nampak ada beberapa bahagian yang telah berkarat. Dulu tengok kapal korek ni dalam buku sejarah je. Now, betol-betol berada depan mata aku. Perghhh besar siot! Kalo jadik macam transformers confirm memang besar dowh! 
Time kami sampai ni, ada dalam lebih kurang less than 10 manusia datang melawat. Aku macam terpikir macam mana lah agaknya kapal korek ni beroperasi. Dia punye penyodok tasik tu pun boleh muat sorang macam aku dalam tu. Kalo masih beroperasi, mesti bunyi agak bingit dengan bunyi jentera bagai. Amek gambar kiri kanan... depan belakang. Kita boleh naik atas kapal tu untuk pusing kawasan dalam kapal. Tapi tak boleh naik atas katanya struktur tak brape nak kukuh. Kang runtuh, berkuburlah dikau sana.... 

















Time tengah duk layan amek gambar tu, ternampaklah pulak pakistanis ke bangla penjaga kapal korek tu duk menjala ikan dalam kawasan tasik tu. Aku suspek dorang bela la kot. Sekali tebar jalan tu, dalam 10 ekor ikan terlekat kat jala dia. Jenis ikan pulak ialah ikan tilapia hitam. Ikan air tawar katanya... hahaha Perghh besar-besar jugaklah sekor-sekor tu. Yang kecik-kecik kasik lepas balik dalam tasik tu. Dia amek 2 ekor jela. Aku macam nak try mintak je sekor nak bawak balik goreng kat umah. Berpakat dengan Byya dan Maszuber. Tapi time tu macam malu-malu lagi. Yela, orang tak offer, takkan terhegeh-hegehkan. Hahah. Bolayan jela....




Kat sebelah kolam kapal korek tu pulak, ada penternakan itik. Perghh! Bulu itik tu putih bersih sungguh! Seronok tengok beratus ekor itik duk kuek here, kuek there, kuek kuek everywhere lah! Hahah. Jomlah balik... dah nak masuk maghrib dah. 
Bila lalu kawasan pondok dorang duk jaga tu, nampaklah bangla tu duk siang ikan yang dorang jala tadi. Mulut aku ni pi gatal duk kata boleh kasik kami sekor tak. Macam best je kan goreng garing then makan dengan nasik putih + kicap! Perghhhhhhhh!!! Panas-panas beb! Terangkat bulu roma. Pastu, tanpa pikir panjang bangla tu kata OK! aku pun dah macam terkejut jugaklah. Byya, Masmz dan Maszuber macam terkedu gak! Bukan sekor dia kasik... dia kasik 2 ekor ikan tilapia hitam tuh!!! Muahahaha aku dah happy abes dah nih! Rejeki Allah.. alhamdulillah. Aku mula-mula macam segan sebab nak amek 1 je. Pastu dia cakap... takpe. Boleh pegi jala lagi. Depan tu je. Hahah. Terima kasih wahai manusia yang baik. Semoga kehidupan anda di Malaysia aman sentosa tanpa gangguan imigresen. Amin... 
Balik tu, goreng ikan tu ratah macam tu je dengan mencicah kicap dengan bawang sume. Perghhhhhh!!!! Tersangat sedap beb! Ikan fresh ler katakan... 
Esoknya aku dan Byya balik ke Kuala Lumpur semula naik bas. Tiket ETS dah sold-out katanya. Alhamdulillah... percutian pendek yang best!~ 
Till then, jangan lupa cuti-cuti Malaysia. Di Malaysia pun ada banyakkk tempat menarik untuk dilawati! 

07 di bukit merah - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

07 di bukit merah - Google Blog Search


Tiada kelulusan projek nadir bumi <b>di Bukit Merah</b>: PKNP – Perak <b>...</b>

Posted: 28 Apr 2011 09:48 AM PDT

Perbadanan Kemajuan Negeri Perak (PKNP) menjelaskan kerajaan negeri tidak meluluskan sebarang projek nadir bumi di Bukit Merah kepada mana-mana syarikat.

PKNP, sayap pelaburan negeri Perak berkata, Memorandum Persefahaman (MoU) yang ditandatangani pada 18 April dengan CVM Minerals Limited dari Hong Kong hanya membenarkan firma itu untuk mengkaji elemen daya maju operasi perlombongan nadir bumi di Bukit Merah.

"Kedua-dua pihak berhasrat untuk mengadakan kajian kebolehlaksanaan atau eksplorasi mengenai viabiliti perlombongan nadir bumi.

"PKNP dan CVM tidak berhasrat untuk membangunkan apa-apa projek memproses nadir bumi di Perak," kata Ketua Pegawai Eksekutifnya Datuk Samsudin Hashim dalam satu kenyataan dikeluarkan petang ini.

Kata beliau, tempoh hayat MoU itu hanya enam bulan dan akan terbatal secara automatik jika firma itu tidak memperoleh sebarang kelulusan daripada mana-mana pihak berkuasa tempatan atau jika projek itu tidak berdaya maju.

Samsudin juga berkata, tiada "kesan terikat" MoU ke atas kedua-dua pihak dan CVM akan menanggung keseluruhan kos kajian daya maju.

"Jika kajian daya maju itu menyentuh kemungkinan diadakan perkongsian, ia akan bergantung pada kelulusan daripada kedua-dua pihak," katanya.

Dalam laporan pagi tadi, Menteri Besar Datuk Seri Zambry Abd Kadir (gambar) memberitahu The Malaysian Insider bahawa beliau akan mendapatkan penjelasan daripada sayap pelaburan kerajaan negeri ekoran laporan bahawa satu perjanjian telah dibuat dengan firma dari Hong Kong untuk menerokai dan melombong nadir bumi di negeri itu baru-baru ini — perkembangan yang menimbulkan kebimbangan baru selepas tragedi Bukit Merah.

Zambry menekankan bahawa perjanjian dibuat itu hanya satu memorandum persefahaman antara PKNP dan CVM Minerals Limited dari Hong Kong.

Bagaimanapun menurutnya PKNP seharusnya telah memaklumkan beliau sebelum menandatangani MoU seumpama itu memandangkan ia membabitkan kepentingan ramai.

Sebuah syarikat Hong Kong dan kerajaan Perak dilaporkan telah bersetuju untuk menerokai dan melombong nadir bumi di negeri itu — perkembangan terbaru di sebalik kontroversi loji pemprosesan Lynas Corporation di Gebeng, Pahang.

Pemakluman bertarikh 18 April kepada Bursa Saham Hong Kong menunjukkan CVM Minerals Limited telah mengumumkan yang ia telah menyertai MoU dengan PKNP untuk menjalankan projek itu di Bukit Merah dekat Ipoh.

Syarikat Hong Kong itu, menerusi subsidiari CVM Metal Recycle Sdn Bhd telah memohon kepada pejabat tanah dan galian negeri satu lesen untuk menerokai kawasan seluas 250 hektar bagi melombong nadir bumi.

Bukit Merah merupakan kawasan bagi loji nadir bumi di Malaysia 20 tahun lalu, yang masih berhadapan dengan kerja-kerja pembersihan RM300 juta.

- The Malaysian Insider

07 di pasir salak - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

07 di pasir salak - Google Blog Search


panas! tajuddin abdul rahman bakal tersungkur <b>di pasir salak</b>

Posted: 26 Oct 2012 03:00 AM PDT

AL QURAN : Surah Hud Ayat 113 - BERMAKSUD : "Dan janganlah kamu cenderung kepada orang yang berlaku zalim yang akan menyebabkan kamu dibakar api neraka, sedang kamu tidak ada sebarang penolong pun selain daripada ALLAH SWT. Kemudian kamu tidak akan diberi pertolongan"

07 di bidor - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

07 di bidor - Google Blog Search


Love Today: <b>bidor</b> - taiping - cendol pulut panggang

Posted: 09 Aug 2012 05:43 PM PDT

seperti biasa, aku akan mengapdet cerita2 basi utk bacaan blog2 reader semua. heheh....
ini cerita bulan jun. anak buah aku kawen. tapi ini bukan anak buah yang anak kepada abang aku. kitorang takde talian darah. ini anak buah di opis.
majlis dibuat di bidor. dah lama tak turun perak. eh ke naik perak?
awak sangat santek ye puan ida....
(iklan jap, ida makan berrygen dalam tempoh 2 bulan sebelum wedding dia)

lepas bidor, kita naik atas lagi, kita carik hotel kat taiping plak. sebab syamiel asik mintak nak gi zoo. takkan nak gi zoo negara plak, baru je pegi masa CNY aritu.

 ate ke zoo tepen (taiping) le teman....

kitorang pegi night safari. aku tak faham. sefaham aku la, safari maksudnya ialah satu tempat luas yg byk binatang yg bebas, takde pagar2 dah dalam tu. visitor akan duduk dalam trak ke jip ke yg pusing2 dalam tu sambil tengok2 singa etc., tapi rupenya kat sini, zoo tu adalah nama ketika siang, n bila malam, tempat yg sama juga akan dipanggil night safari. whateverr.
dah pegi pun time cuti sekolah (sbb cuti sekolah la byk wedding). so terpaksa beratur panjang nak naik mini train/tram. syazwan agak happy sebab sebok dok pegang orang depan belakang yg beratur sama. tapi bila naik train/tram je, terus tido. that's why baby masuk zoo free takyah bayor. huhu.
syok gak masuk zoo/safari memalam. memang binatang agak aktif. cuma gelap n tak nampak sgt. ada sign tulis jgn suluh flashlight. tapi ramai gak yg pakai. hisy tak ikut peraturan sungguh! kang binatang mengamuk kang cemana?


tetibe suka kat gambar ni
esoknya pulak, pusing2 taiping. carik cendol no! (eh org tepen cakap bunyik cam org kedah/penang gak kan?)
kami pegi makan cendol pulut + rojak mamak. tapi memandangkan entry ni cerita lama, maka aku pun lupa dah nama kedai. antara dua nama la, Bismillah ataupun Ansari. Yg speselnya cendol pulut kat sini ialah, pulutnya tu dipanggang dulu. so rasa dia memang bestlah!
sedapnye bila tergigit pulut panggang kat dlm cendol nih.
tapi jangan lak bayangkan pulut panggang yg ada inti kelapa n bungkus daun tu kat dalam cendol. cuba bayangkan pulut kosong yang dipanggang then masuk dalam cendol. setapp.
ok sapa suruh lambat apdet. pastu skrg terapdet pasal makanan di bulan puasa. nanti caki marah aku lagi. haha.

di negeri perak - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

di negeri perak - Google Blog Search


ISTIADAT PAKAIAN BAGI <b>NEGERI PERAK</b> - Payung Mahkota <b>...</b>

Posted: 13 Oct 2012 11:11 AM PDT

Pakaian ini boleh di lihat ketika melibatkan acara rasmi yang melibatkan Institusi Diraja di Negeri Perak khususnya Pakaian Bagi Menghadiri Istiadat dan Majlis Istiadat Pertabalan seperti Istiadat Pengurniaan Darjah Kebesaran, Bintang dan Pingat-Pingat...
Bagi Anak-Anak Sultan mengenakan pakaian warna Kuning ataupun Ungu.
Setiap Pakaian menunjukkan taraf dan identiti...
 

BLOG PERAK

Copyright 2010 All Rights Reserved