Khamis, 3 Januari 2013

07 di pangkor - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

07 di pangkor - Google Blog Search


MENJADI DIRI KITA SENDIRI: BERCUTI <b>DI</b> Pulau <b>Pangkor</b> (Hari 4)

Posted: 24 Dec 2012 11:51 PM PST


Pagi , sarapan di gerai sebelah stesen teksi Teluk Nipah.  Pekena Laksa mee. Laksanya saiz kecil. Kuah sup ikan. Boleh campur sambal dan sayur kacang. Enak juga.  Selepas sarapan masih ada masa beraktiviti. 
Kami pilih  Nipah Event Water Sport (NEWS).  Di sini Banana Boat sekali jalan RM70. Tak kira berapa orang. Berbanding Beach Boys, RM15 seorang.  Ada sebuah keluarga naik banana boat 8 orang menggunakan khidmat NEWS ini. Jadi tak sampai RM10 seorang.  
Menariknya naik banana boat ialah apabila sampai semula di pantai, kita diminta meletak tangan ke kepala. Bot akan sentak banana, so kita akan terjatuh ke air. Seronok, Jangan takut, pasti  timbul. Selepas menaiki  banana, kami mencuba pula jet ski. Rm70 bagi 20 minit. Pandu sendiri. Boleh juga pilih pakej yang lain. Misalnya jadi penumpang sahaja, pakej setengah jam  atau satu pusingan RM15.  Dalam 20 minit, kita boleh tukar-tukar penumpang atau pemandu sesama ahli keluarga. Jet ski mudah dikendalikan. Tekan minyak sahaja. Tapi awas jangan terlalu ghairah. Takut terlanggar bot yang lain. Kami bergilir-gilir penumpang. NEWS beri extra 5 minit. 
Akhir sekali kami mencuba kayak pula. RM20 satu jam. Hari semakin panas. Saya dan Ain berjaya mengayuh kayak hingga ke Pulau Giam melihat orang snorkeling. Patah balik semula ke pantai. Orang yang berkayuh di bahagian belakang mesti pandai menentukan arah.
Pukul 11.15 kami selesai aktiviti pantai.  Sbelum balik bilik, membeli apam balik  Angah dulu. 50 sen sekeping. Pagi petang kami beli apam balik ni. Ramai pelancong mat saleh turut membeli.  Pak Ngah kata dia sudah 30 tahun tinggal di sini. Dia orang Kg Dong,  Raub, Pahang.
Check  out 12.00 tengahari.  Sudah ramai pengunjung yag menunggu di lobi untuk check in.  Resort ini kira ok dan selesa. Dekat dengan pantai (100meter) . Anggota PDRM juga ramai menginap di sini. 
Sebelum sampai ke jeti,kami singgah di  Kota Belanda di sebelah selatan pulau.  Kota peninggalan Belanda ini dibina semasa Belanda berperang menentang Panglima Kulup.  Singgah lagi di kedai ikan bilis di Pekan Pangkor.  Mencari ikan bilis Pangkor. Ikan bilis mata biru yang terbaik dan termahal.  Gred A. 40% pengeluaran bilis Malaysia datang dari Pangkor. Inilah produk utama Pangkor. 
Sampai Jeti, tuan kereta sudah menunggu. Lewat 15 minit. Tapi dia tak cas apa-apa. Senyum sahaja. Agak lama menunggu feri.  Mata mengantuk. Feri gerak pukul 2.00pm.  Dalam Feri saya ambil peluang untuk tidur. Letih berkayak.  Sampai di Lumut, makan tengahari di  bahagian bawah parking bertingkat. Restoran Laksa Kuala Perlis. Banyak kedai makan di situ.  Shopping lagi. Harga produk hasil laut lebih murah di Lumut. Saya  syorkan  shopping di kedai Normala atau Hamid Ali. Ada tawaran 8 barang Rm10, 4 barang RM10 dan lain-lain tawaran. Bagi cenderamata dan t shirt, tak jauh beza dengan di pulau.
Selesai shopping, kami gerak balik ikut Bidor dan Sungkai  masuk Lebuh raya Plus terus ke Kuala Lumpur.  Secara asas bajet adalah seperti berikut: Penginapan 2 hari RM360.00. Minyak kereta RM80. Tol RM25. Aktiviti air RM230.00. Makan RM260. Sewa kereta di pulau RM150. Tiket RM45. Bayar parking di Lumut RM15.00 dua hari. Jumlah kasar  RM1165.00.  (bajet untuk 5 orang,  kereta sendiri, dari Kuala Lipis, Pahang). Tak termasuk shopping.  Tujuan saya  kemukakan aktiviti  dan bajet ini adalah sebagai panduan atau sebagai perbandingan kepada sesiapa yang ingin bercuti di Pulau Pangkor.

07 di parit buntar - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

07 di parit buntar - Google Blog Search


Terkini ! Polis tewas, perompak lolos <b>di Parit Buntar</b>

Posted: 27 Dec 2012 01:15 AM PST

27 Disember 2012 | Parit Buntar

Rompakan nekad 3 penjenayah bersenjata di sebuah kedai emas ditengah-tengah pusat bandar parit buntar benar-benar mencemaskan warganya lewat tengahari tadi dimana dentuman das bedilan senjata api dari berbagai arah ditembak secara rambang oleh penjenayah kearah orang awam dan polis. Beberapa warga yang lalu di hadapan kedai emas berusaha melarikan diri dilihat tewas akibat peluru sesat. 

Kedai Emas Ridzuan milik seorang peniaga emas dari Kelantan ini diganyang perompak ketika pekerjanya masih melayan beberapa pelanggan dipremisnya. Nekad dan sangat berani, perompak yang bersenjata itu meluru masuk dan memecahkan cermin, manakala 2 perompak yang bersenjata rifel dipercayai 'styr' pula berkawal di luar kedai. 70% emas yang dipamerkan di ruang pameran lesap dirompak. 

Drama cemas yang memakan masa kurang 5 minit ini juga turut mencedera kan beberapa warga yang lalu lalang di situ. Nampaknya polis terus gagal mengatasi aksi perompak itu apabila kesemua perompak bersenjata lolos dan berjaya melarikan diri bersama hasil rompakan. Foto dibawah kredit untuk FB Mohamad Anwar.

:: albanjari Online Popular Posts ::

:: List Blog menyokong Program IKON MUSLIMAT MUDA ::

:: albanjari Online 40's Blog List Update ::

:: Kepada rakan blogger yang mahukan blog disenaraikan di bloglist ABO sila tinggalkan url blog sahabat di ruang shoutbox wak di bahagian sidebar untuk tindakan. Makluman

:: New 30's bloglist@ABO ::

07 di lumut - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

07 di lumut - Google Blog Search


KPBP bimbang sokongan suram <b>di Lumut</b>

Posted: 01 Jan 2013 06:20 AM PST

Kelab Peminat Bolasepak PerakPenyokong Kejor Yeop Kejor masih mengharapkan Stadium Perak, Ipoh akan menjadi gelanggang utama kepada skuad Seladang menjelang perlawanan pembuka tirai saingan Liga Super 2013 pada 8 Januari.

Perak yang dibimbing oleh jurulatih baru, Azraai Khor Abdullah akan berdepan T-Team dalam perlawanan pembukaan tersebut.

Akibat kecerahan lampu Stadium Perak hanya 800 lux menyebabkan saingan Liga Super 2013 itu dilangsungkan di Stadium TLDM, Lumut.

Selain itu, perlawanan pembukaan tersebut dan empat perlawanan lain akan dimainkan pada pukul 4.45 petang.

Sebelum ini, Persatuan Bola Sepak Malaysia (FAM) menetapkan semua perlawanan Liga Malaysia musim 2013 dilangsungkan di stadium yang mempunyai kecerahan lampu sekurang-kurangnya 1000 lux.

Walaupun saingan Liga Super 2013 akan bermula dalam masa tujuh hari lagi tetapi semangat penyokong Seladang masih suram.

Kelab Peminat Bolasepak Perak (KPBP) berharap FAM dapat memberi pertimbangan terakhir kepada Perak untuk beraksi di Stadium Perak pada waktu malam.

Presiden KPBP, Abdul Jamil Othman berkata, keputusan muktamad berada di tangan FAM samada mahu memberi lampu hijau atau sebaliknya.

"Saya bimbang kehadiran penyokong mungkin berkurangan berbanding bermain di Ipoh kerana beberapa faktor," kata Abdul Jamil semalam.

"Terdapat sebilangan penonton tidak dapat hadir kerana masalah cuti kerja kerana bermain pada waktu petang hari bekerja," tambahnya.

Sebahagian besar penyokong Perak berada di Bandaraya Ipoh menyebabkan mereka terpaksa mengambil masa hampir dua jam untuk ke Lumut yang terletak kira-kira hampir 100km.

Mereka terpaksa pergi ke Lumut pada pukul 2.00 petang mungkin berdepan masalah anak-anak yang bersekolah dan sebagainya.

Oleh itu, jumlah kehadiran para penyokong dijangka berkurangan berbanding perlawanan yang dilangsungkan di Ipoh.

Artikel asal di PerakNews.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

07 di teluk intan - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

07 di teluk intan - Google Blog Search


VIDEO MALAM APRESIASI KEMANUSIAAN <b>DI TELUK INTAN</b>

Posted: 31 Dec 2012 07:50 PM PST

Menunggu bas baru - Walaupun naiknya 'free' dan tak perlu bayar duit tiket, rakyat dah tidak lagi mahu naik bas (umno) ini sebab bas ini dah tersangat buruk, cat nya dah pud...

13 beberapa jam yang lalu

07 di malim nawar - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

07 di malim nawar - Google Blog Search


Pegawai Polis Terbunuh Dalam Nahas Helikopter <b>Di Malim Nawar</b> <b>...</b>

Posted: 14 Dec 2010 08:07 AM PST

KAMPAR: Seorang pegawai polis terbunuh apabila helikopter jenis Robinson 44 (R-44) yang dipandunya ketika dalam latihan terhempas dan terbakar di kawasan lombong, Malim Nawar di sini, Selasa.

Kejadian berlaku pada pukul 3 petang tadi ketika mangsa Inspektor Mohd Shukri Othman, 31 yang bertugas di Bahagian Latihan, Ibu Pejabat Polis Bukit Aman sedang menjalani latihan memandu solo dari sebuah pusat latihan penerbangan swasta di Ipoh.

Ketua Polis Daerah Kampar, Supritendan Abdul Aziz Salleh berkata Insp Mohd Shukriyang mengendalikan helikopter R-44, dengan empat tempat duduk itu, dipercayaihilang kawalan ketika berada di ruang udara lalu terhempas dan terbakar.

Mangsa yang berasal dari Kepala Batas, Pulau Pinang mengalami kecederaandengan kesan kebakaran di bahagian badan dan meninggal dunia di tempat kejadian,katanya kepada pemberita di sini hari ini.

Aziz berkata mayat mangsa di hantar ke Hospital Kampar untuk bedah siasat.

Shukri yang telah beristeri dan mempunyai seorang anak dikatakan menjalanilatihan memandu helikopter sejak pertengahan tahun ini.

Pasukan Jabatan Bomba dan Penyelamat dikejarkan ke tempat kejadian untukmembantu memadamkan kebakaran. - BERNAMA


07 di ipoh - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

07 di ipoh - Google Blog Search


semalam <b>di ipoh</b>! hari ni di perlis pula - premium beautiful by ain <b>...</b>

Posted: 16 Dec 2012 10:01 PM PST

Salam semua! hai u ols.. yong di perlis pula hari ni.. alhamdulillah.. hari ni appointment back to back di sini.. syukur sangat..dapat bantu ramai orang di sini pula.. sempat juga jumpa biz partner untuk inject turbo kepada beliau..

thanks kepada yang sudi jumpa yong ye.. harap perkongsian yang yong beri dapat beri manfaat kepada anda semua.. mudahkan bila buat biz online.. ada team yang sedia bantu.. yang susah pun jadi mudah..Eh, semalam u ols ada tengok tak rancangan SAFIYYA di TV9?  my mentor HANIS HAIZI semalam masuk tv tau.. yong punya la excited nak tengok.. hehehe.. next entri yong share video tentang HANIZ HAIZI DI SAFIYYA ye?  u ols pun mesti lagi excited :-)
jumpa lagi ye..kepada yang nak jumpa yong just contact me.. tata


0137049413
alinacshoppe@gmail.com



07 di bota - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

07 di bota - Google Blog Search


ZAKRI ALI: PANAS...Calon Bebas akan Bertanding <b>Di</b> Dun <b>Bota</b> Dan <b>...</b>

Posted: 28 Dec 2012 09:00 PM PST

 
Rumor rumor mengenai calon calon BN dan PR akan ditandingi juga oleh calon calon bebas kini kian tersebar dengan begitu meluas sekali di Perak Tengah.
Cerita ini telah mula menjadi perbualan yang hangat oleh pengunjung pengunjung kedai kopi.
Dikalangan penganalisa dan strategi politik,perkara ini akan diberi perhatian yang mendalam untuk dikaji kesan dan impaknya kepada pola pengundian.

                    Khabar khabar angin sedang bertiup hebat mengenai DUN Belanja akan mendapat tentangan tiga penjuru iaitu dari calun BN,calun PAS dan calun bebas.Dikatakan calun bebas ini akan digalas oleh Kamarul Ramizu Idris.
Beliau sebelum ini pernah menjadi calun bebas untuk Piliharaya Kecil Penanti 2009 Beliau tewas dengan mendapat cuma 56 undi.Beliau turut bertanding dalam Pilihan Raya Kecil Bukit Gantang 2009 dan tewas dengan hanya memungut 62 undi.
Untuk DUN Bota pula,dikatakan bahawa seorang bekas ahli Parti Keadilan turut berminat untuk mengisi kerusi bekenaan.Ini bermakna perlawanan 3 penjuru bakal terjadi di DUN Bota antara Ustaz Zulkifly Ibrahim (PKR),Calun BN (UMNO) dan Calun bebas. 
Calun bebas ini pernah terlibat dengan kes  didakwa bersama beberapa orang yang lain.
Walaubagaimanapun mereka  didapati tidak bersalah oleh mahkamah.Keputusan untuk menjadi calun bebas ini dibuat beliau kerana dia merasakan bahawa beliau telah tidak diendahkan oleh kepimpinan parti.
Terdapat usaha usaha pimpinan PKR untuk memulihkan hubungan ini,tetapi gagal setelah beliau tetap berkeras juga untuk bertanding bagi merebut kerusi DUN Bota.
Msinc-membuat kajian terhadap semua calun bebas yang bertanding..dari segi motif dan strategi politik.Didapati mana mana calun bebas di Semenanjung akan mendapat undi yang rendah sehinggakan ramai yang hilang wang pertaruhan.
Mengapakah mereka masih berminat untuk bertanding walaupun boleh dijangkakan sememangnya akan kalah.Sanggup hilang wang pertaruhan.
Mengapa?..atau ada tangan tangan ghaib yang menyuruh atau mengadunnya.Dari mana dapat sumber?..Kita akan kenal siapa mereka...
 

BLOG PERAK

Copyright 2010 All Rights Reserved