Selasa, 18 Disember 2012

07 di hutan melintang - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

07 di hutan melintang - Google Blog Search


ride to wedding day ~ <b>hutan melintang</b>, perak - kembara jalanan

Posted: 18 Dec 2012 12:47 AM PST

Salam Sejahtera diucapkan,
Post kali ni aku nk share kt korang pasal ride ke kenduri kawen kawan aku Sani@John di Hutan Melintang, Perak pada bulan November 2012 yang lalu. Dah lama kan baru nk post? xpelah at least ada jgk di post utk tatapan umum. Last call utk menutup tirai 2012.... tp xtau la kot2 ada lg post2 last call 1, last call 2 last call 3 lps ni.... muahahaha....oklah, ride ni bermula dan berkumpul di Pekan Kapar, Klang. Ride yg sempoi, enjoy dan xde rushing2. Kitaorg berkumpul seawal jam 9 pagi dan bertolak dalam sekitar jam 10.30 pagi. Permulaan ride so far ok xde masalah. Kitaorg melalui jalan Klang - Sabak Bernam. Bermula dari sekumpulan kecil pemuda pemudi gang2 RXZ menjadi segerombolan rxz group setelah pick up rakan2 dr Tg. Karang dan Sungai Besar. Gambar kt bawah ni yang akan menceritakan segala2nya..... layannnnnn.......






Careful you are being watched.....!!!!




 X laju pun, 120km/sejam jer.... jalan kampung xleh bwk laju2... nk fly2 kang kena baling kayu plak.... hahahaha.....


 Ni aku dlm kebosanan menanti rakan2 dari Sungai Besar kata nk saing ride sekali.


Inilah dia pacaran yang sudah pun berpacar. Pengantin lelaki siap pakai kasut Red Wing lg tuuu... bakar line sungguh...!!! huh!!!  ;p

07 di tanjung piandang - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

07 di tanjung piandang - Google Blog Search


AES dipasang <b>di</b> kampung dibantah - laman kl-today.com

Posted: 30 Oct 2012 09:12 PM PDT

KERIAN – Pelaksanaan Sistem Penguatkuasaan Automatik (AES) di Jalan Pantai, Tanjung Piandang tanpa dinyatakan had kelajuan disifatkan tidak relevan kerana dipasang di kawasan kampung yang bukan menjadi laluan utama kenderaan. Pemasangannya seolah-olah menjadi perangkap automatik di mana alat itu tetap berfungsi seperti biasa walaupun keadaan trafik tidak terlalu sibuk.
Berdasarkan rancangan asal pemasangannya di sekitar jalan itu, alat tersebut berada di antara persimpangan pekan Tanjung Piandang hingga ke Sungai Baru, Kuala Sungai Burung. Gambar: Rakyat berdemo bantah pemasangan di kawasan kampung sekitar Tanjung Piandang.

Tinjauan Sinar Harian turut mendapati tidak terdapat papan tanda had laju diletakkan  untuk memberi amaran awal kepada pengguna jalan raya.

Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Kuala Kurau, Abdul Yunus Jamhari berkata, pemasangan AES pada kawasan itu perlu dikaji kerana akan mendatangkan kesusahan kepada masyarakat.

Menurutnya, pemasangan di kawasan jalan kampung tidak tepat kerana rakam kesalahan dalam masa 24 jam sedangkan kawasan itu hanya menjadi tumpuan penduduk pada waktu tertentu sahaja.

"Penduduk bukan menentang, sebaliknya mendesak kerajaan mengkaji semula kewajaran perlaksanaannya kerana melibatkan pelbagai faktor lain yang turut menyumbang kepada kemalangan jalan raya," katanya kepada Sinar Harian.

Beliau berkata demikian selepas mengetuai lebih 50 penduduk Tanjung Piandang mengadakan demonstrasi membantah pemasangan kamera AES di Jalan Pantai, di sini kelmarin.

Kata Abdul Yunus, jalan kampung tidak sesuai diletakkan kamera AES memandangkan taraf hidup penduduk di Tanjung Piandang rata-ratanya terdiri nelayan dan petani.

Katanya, pelaksanaan sistem itu sebenarnya boleh membebankan rakyat kerana di tempat yang mempunyai kelajuan rendah juga diletakkan kamera.

"Sistem ini tidak seharusnya dipasang di tempat had laju di bawah 90 km/j untuk jalan-jalan Persekutuan dan 110 km/j di lebuh raya.

"Tindakan memasang AES di tempat yang ditetapkan kelajuan 30km/j dan 60 km/j adalah tidak munasabah," katanya.

Pelaksanaan AES walaupun baik tetapi tidak sesuai buat masa sekarang memandangkan Pilihan Raya Umum ke-13 (PRU13) semakin hampir, kata Timbalan Pengerusi Kelab Penyokong-penyokong Kerajaan Barisan Nasional (BN), Datuk Bung Moktar Radin, hari ini.

Sehubungan itu kata beliau, pihak pembangkang akan mengambil kesempatan dengan menggunakan isu itu untuk menjatuhkan kerajaan BN.

Justeru katanya, untuk memberi keyakinan kepada rakyat terutamanya pengguna jalan raya, kerajaan wajar menangguhkan pelaksanaan AES.

07 di chemor - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

07 di chemor - Google Blog Search


Santai Raya <b>di</b> Ulu Chepor, <b>Chemor</b> | MyMekar.com

Posted: 04 Sep 2012 07:30 PM PDT

Assalamualaikum kepada pembaca blog mymekar.com yg dikasihi dan dihormati sekalian. Masih belum terlewat kiranya dikesempatan ini daku ingin mengambil peluang mengucapkan Salam AidilFitri, maaf zahir batin terutama jika ada tulisan/komen mymekar.com selama ni yg bisa mengguris hati kalian.  Semoga kehidupan kita semua sentiasa dirahmati Allah swt. Ameen.

Musim perayaan ni tidak lengkap sekiranya kita tidak menziarahi saudara-mara dekat jauh sambil makan ketupat, lemang, rendang dan sebagainya. Begitu juga suasana yg berlaku kepada daku sekeluarga.

Kali ni daku bukan nak coretkan kisah kunjung-mengunjung ke rumah saudara-mara @ teman sepermainan di kampung, tapi saje nak kongsi pengalaman "percutian" daku, family & sedara-mara kami pada hari raya ke-4 baru-baru ni.

Perancangan asal kami nak menaiki puncak Cameron Highland yg jaraknya cuma 45 minit dari kampung daku di Ipoh, Perak. Namun di atas sebab kesesakkan jalan dan kecederaan kecil yg terjadi kpd "pemandu utama" myebabkan kami mengubah lokasi percutian. Disebabkan pertukaran berlaku last minute, maka sehari suntuk kami adik-beradik dok google internet utk mcari lokasi percutian yg best di sekitar negeri Perak. Nak pegi Pangkor/Teluk Batik kami dah jemu sbb dulu2 kami memang pernah tinggal di Lumut. Nak pegi Lost World Tambun…huu mak aih.. tiket seorang je dah harga RM 40++..Family kami ada dlm 20 org (besar juga fulus terbang nnti !). Bekalan makanan pulak tak dibenarkan dibawa masuk dlm ..adoiya ! huh… rupanya kat Perak ni tak banyak tempat yg boleh diterokai !… (jangan marah org Perak !).  Cari punya cari, akhirnya Abah sarankan kami ke  Ulu Chepor, di Ipoh jer..hehe (confirm jln tak jem !).

The Lereng Adventure Camp & Resort

Apa yg menarik di sini? Jom ikut daku terjah ke dalam 'hutan' Ulu Chepor ni :-

The Lereng ni milik kawan Abah. Sebetulnya tempat ni hanya sesuai utk group2 pelajar yg sukakan aktiviti camping dan merentas desa. Tapi disebabkan kami dah buntu tak tau nak pegi mana, akhirnya sampai juga kami ke sini. Tak kisah la ceruk mana pun, asalkan kami ada tempat utk dituju.

ini pula bilik2 penginapan sekiranya pengunjung memilih The Lereng sbgai tempat utk bermalam

nak masuk ke kawasan ni memang agak jauh ke dalam hutan. mula2 melalui jalannya agak ragu2 utk meneruskan perjalanan. nasib baik abah ada pengalaman berkursus di sini. adventure sungguh kami merentas desa dgn menaiki 3 buah kereta pada haritu . Pendapat kami yg kategori remaja dewasa, tempat ni biasa-biasa aje. (rasanya tak pegi lagi kot lepas ni..hehe..)

tapi bagi adik2 & sepupu2 daku yg kecik2 tu kelihatan seronok sangat mrka mandi-manda di kolam yg disediakan

minggu perayaan ni memang tiada kelibat pengunjung lain kecuali  keluarga kami. kelihatan adik2ku yg remaja seronok bermain bola tampar.

eh.. pokok kacang panjang pun ada juge :o

bekalan makanan yg kami bawa dari rumah

pecal pun ada ! – semuanya berselera makan tengahari tu

tenangnya suasana – bilik penginapan mengadap kehijauan pokok-pokok hutan

simple kan bilik penginapannya? rate 1 hari kalau tak silap daku sekitar RM50. siap penghawa dingin. ada bilik air disetiap biliknya. namun haritu nasib kami kurang baik krn bekalan air paip pula tiada. jadi sesiapa nak bersolat dan 'melepas hajat' terpaksa mengangkut air dari kolam berhampiran. adoiya..lecehnyee. kami ambil 2 buah bilik haritu sekadar utk rehat2 dan bersolat (day use).  Alhamdulilah, pemilik resort tak mengenakan apa2 caj utk kami. namun kami beri angpau raya untuk anak2 beliau :D

Ok..itu saje aktiviti kami di sini. tak de apa yg menarik sangat. Sebelum asar kami pun berangkat untuk pulang ke rumah. walaupun daku rasakan tiada yg best dgn percutian ini, namun daku gagahkan utk tempek juga ceritanya kot-kot ada sesiapa yg teringin untuk ber'camping' di sini suatu ketika nanti. Selamat beriadah !

Macamana nak sampai sini? Nah..ambik peta nih  :-

klik gambar utk imej yg lebih jelas
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

07 di jelapang - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

07 di jelapang - Google Blog Search


Kedah Bakal Jadi Negeri <b>Jelapang</b> Lumpur – Perak Today

Posted: 18 Dec 2012 02:58 AM PST

Utusan Malaysia hari ini telah mendedahkan secara terperinci masalah pembalakan di Kedah yang meruncing.

Masalah ini telah lama didedahkan oleh media alternatif iaitu blog-blog dan laman-laman web, tetapi telah tidak diendahkan oleh kerajaan negeri Kedah, mahupun pemimpin-pemimpin PR pusat.

Para penyokong PR pula menganggap pendedahan tersebut sebagai fitnah walaupun ada di antaranya disertakan dengan gambar-gambar sebagai bukti.

Oleh itu, tidak mengejutkan jika pendedahan besar-besaran oleh Utusan Malaysia yang dilengkapi bukti gambaran dari atas juga, dianggap sebagai fitnah BN untuk memburukkan kerajaan PAS Kedah dan PR secara keseluruhannya.

Malah, kalaupun ada yang menerimanya sebagai benar, mereka hanya akan menepisnya dengan alasan masalah tersebut dimulakan oleh kerajaan BN iaitu alasan atau jawapan 'standard' kerajaan PAS Kedah untuk semua masalah di dalam negeri itu hari ini.

Kerana asyik menuding jari, maka masalah pembalakan tidak terkawal di Kedah kini bukan sahaja tidak selesai tetapi semakin hari semakin buruk dan bakal menjadi satu bencana besar.

Ini disahkan oleh pakar-pakar melalui ujian dan penilaian oleh Jabatan Alam Sekitar. Antara bencana yang dijangka ialah masalah banjir lumpur dalam skala yang jauh lebih besar daripada yang berlaku pada 2010, di Sik, Kedah yang menjejaskan 6 buah kampung – iaitu berita yang langsung tidak dilaporkan oleh Harakah, media rasmi PAS.

Selain itu, bencana yang kini sedang berlaku dan semakin parah ialah masalah kualiti air akibat aktiviti tanah yang 'menggila' iaitu merangkumi pembalakan, perlombongan dan korek pasir sekali gus, di kawasan tadahan yang mencemarkan air di empangan.

Setakat ini sahaja, kadar kekeruhan kawasan tadahan di Kedah berada di tahap 8,000 – 18,600 Nephelometrik Turbidity Unit (NTU) yang mana telah terlalu jauh mengatasi kadar yang dibenarkan iaitu 50 NTU, bagi kawasan tadahan, dan 1000 NTU bagi sungai-sungai mengikut Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO).

Walaubagaimanapun, Ustaz Azizan bertegas menyatakan yang masalah ini berpunca dari kerajaan BN dan beliau tidak punya kuasa untuk menyelesaikannya. Persoalannya, benarkah begitu?

Setiausaha Politik beliau, Sanusi Md. Noor, menjawab perkara ini di dalam blog beliau sekitar Ogos 2011, seperti berikut: "kegiatan pembalakan tersebut diluluskan dalam mesyuarat JHB pada 25 Ogos 2005 dan 9 November 2005, iaitu di zaman BN menjadi kerajaan.

Lesen menebang adalah proses terakhir dalam proses membalak selepas kelulusan diberi. Sebelum dapat lesen menebang, sesuatu kawasan yang diluluskan mesti melalui proses persempadanan, penandaan pokok (tagging), penelitian laluan air dan lain-lain aspek teknikal.

Kalau semua peraturan telah dipatuhi, lesen menebang akan dikeluarkan oleh Jab Perhutanan. Telah saya katakan, tempoh antara kelulusan dan menebang memakan masa bertahun-tahun. Ternyata kawasn ini memakan masa 5 tahun sebelum dapat ditebang."

Namun, sebelum itu, pada 3 Januari 2010, Harakahdaily melaporkan bagaimana Azizan berjaya meningkatkan pendapatan melalui balak melalui sistem tender terbuka.

Kata Azizan, "Sistem tender terbuka yang diperkenalkan memberi pulangan positif kepada kerajaan dan rakyat negeri ini. Pada tahun 2008 yang lalu semasa pengambilalihan kuasa pentadbiran, hasil pungutan balak hanyalah sebanyak RM35 juta. Ia meningkat kemudiannya kepada RM39 juta pada tahun 2009 yang lalu.

Pencapaian memberansangkan itu berlaku hasil dari sistem tender terbuka yang dilaksanakan oleh kerajaan di bawah Pakatan Rakyat yang berjaya memberi pulangan menggalakkan kepada negeri."

Mengikut rekod, terdapat 10 syarikat yang menerima lesen pembalakan dari kerajaan negeri melalui 'tender terbuka' tetapi sehingga kini, Azizan tidak pernah mengumumkan keluasan dan kawasan mana yang terlibat dalam tender tersebut.

Hakikatnya, proses pengeluaran lesen penebangan oleh Jabatan Hutan dan Galian serta Alam Sekitar hanya memakan masa 6 bulan. Oleh itu, jawapan Setiausaha Politik Azizan bahawa ia mengambil masa 5 tahun amatlah menghairankan.

Dan mengikut rekod juga, dari zaman Dato' Seri Syed Razak dan Dato' Mahadzir Khalid menjadi MB Kedah, tiada lesen pembalakan yang dikeluarkan di kawasan tadahan.

Ia pernah dikeluarkan untuk Rimba Teloi tetapi pengeluaran balak dibuat ketika Empangan Beris BELUM LAGI dibina dan ianya bersifat TERKAWAL. Namun, apa yang berlaku di Kedah sekarang ialah ianya sudah tidak terkawal atau di tahap 'menggila' sehinggakan balak-balak yang masih muda, sekecil betis juga diangkut sekali.

Secara umumnya, rakyat Kedah cukup maklum dengan sikap MB mereka yang suka 'buat tak tahu'. Laporan audit Kedah baru-baru ini sudah cukup untuk membuktikan sikap MB yang 'tidak tahu apa-apa' ini di mana projek-projek besar yang memakan ratusan juta juga telah dilaksanakan atau telah tidak terlaksana secara tanpa kawalan iaitu tanpa pengetahuan dan tanpa kelulusan pihak-pihak yang berkenaan di dalam kerajaan.

Seolah-olah, di Kedah masing-masing boleh berbuat sesuka hati dari peringkat kepimpinan bawahan sehinggalah ke peringkat exco. Lebih memburukkan keadaan ialah apabila ramai yang keliru atau sengaja mengelirukan kedudukan kuasa antara kepimpinan negeri dan parti PAS.

Sewajarnya, laporan Utusan Malaysia hari ini diambil sebagai loceng yang menggerakkan Azizan dari tidur. Beliau tidak boleh menuding jari lagi, sama ada kepada BN atau kepimpinan bawahan negeri dan parti PAS sendiri. Siapapun yang bersalah, adalah soal kedua, yang penting kini, beliau wajib memikul tanggungjawab mencari jalan bagi menghindari bencana besar.

Lebih dari itu, beliau tidak boleh menafikan bahawa beliau pernah mengugut untuk membalak di kawasan tadahan sekiranya kerajaan pusat enggan membayar pampasan RM100 juta setahun. Kata beliau:

"Kita dah banyak berkorban dengan tidak mengambil balak di kawasan simpanan dan tadahan supaya dapat membekalkan air kepada Pulau Pinang dan Perlis untuk kegunaan industri, pertanian dan minuman tanpa mendapat bayaran.

"Sebab nak jaga kawasan itu kita kehilangan hasil bumi. Kami orang Kedah nak makan apa. Kerajaan pusat hantar duit mai tak apa la. Salahkah kerajaan negeri lakukan ini untuk rakyat dia. Kalau balak itu diambil untuk menteri besar atau exconya, itu barulah salah," kata Azizan.

Beliau berkata atas alasan itu kerajaan negeri mempunyai sebab kukuh untuk menebang balak di tanah miliknya.

Ditanya mengenai kesan penebangan balak terhadap alam sekitar di kawasan terbabit, Azizan berkata: "Kita tahu polisi itu tetapi sampai orang yang tinggal di tepi laut nak makan pun tidak cukup, nak buat apa. Itu tidak boleh, ini tidak boleh."

- Malaysiakini (Jun 19, 2008)

Justeru, rakyat Kedah wajar memikirkan semasak-masaknya untuk mengenali pemimpin negeri mereka – apakah benar Ustaz Azizan tidak tahu apa-apa, atau sekadar 'buat-buat tak tahu'? Rakyat Kedah perlu buat keputusan tepat dalam memilih kerajaan negeri dalam PRU kali ini agar negeri Jelapang Padi ini tidak berubah menjadi Jelapang Lumpur…

Tetapi sebelum itu, rakyat Kedah perlu mencari jalan agar Ustaz Azizan tersedar, bangun dan bekerja untuk negeri terlebih dahulu, sebelum bekerja untuk pilihanraya.

- BERUANG BIRU

07 di pasir salak - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

07 di pasir salak - Google Blog Search


mp tajuddin abdul rahman bakal tersungkur <b>di</b> <b>...</b> - Muslimeen United

Posted: 26 Oct 2012 03:57 PM PDT

Ahli Parlimen Pasir Salak Tajudin Rahman bakal tersungkur?

Dengor cerita tersungkurnya dia bukan kerana kalah dalam PRU13.
Tapi namanya telah tersenarai sebagai third winnable candidate di Pasir Salak. Calon utama yang akan mencantas kerusi Pasir Salak dari Tajudin ialah Presiden PAFA Zainol Fadzi !.

 Sebab Tajudin tidak dicalonkan takde kena mengena dengan paras rupa Tajuddin yang nampak garang berbanding dengan Zainol Fadzi yang gambornya suka senyum.

Tapi kabornya ramai di kalangan UMNO tak tahan dengan mulut jeghabei si Tajuddin. Zainol Fadzi tersenarai sebagai calon DUN Sungai Manik dan Parlimen Pasir Salak. Wah! Hebat mamat nih! Tau tau sajalah perangei orang umno.

Bila tak terpilih, mulalah demer akan sabotaj parti. Harap perkara ini akan terjadi. Huhuhu! Penat Tajuddin mengampu Rosmah. Tapi nama tersingkir jua akhirnya.

Nampaknya UMNO kawasan Parlimen Pasir Salak udah pecah. Yang muda sokong Zainol Fadzi. Yang warga emas sokong Tajuddin!. Hmmm…Lantok komer! Yong Suka Kuning. -Sumber

07 di beruas - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

07 di beruas - Google Blog Search


Buzz Sociopolitics Malaysia: Koh sasar menang semula <b>di Beruas</b> <b>...</b>

Posted: 30 Sep 2012 01:30 AM PDT

KUALA LUMPUR, 30 Sept Presiden parti Gerakan Tan Sri Koh Tsu Koon mensasarkan untuk memenangi semula kerusi parlimen di Beruas dan Teluk Intan di Perak, di samping mempertahankan kerusi Simpang Renggam di Johor. Bekas ketua menteri Pulau Pinang itu berkata, misi utama Gerakan ialah mempertahankan kerusi yang dimenangi oleh Barisan Nasional ... Read More

07 di tapah - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

07 di tapah - Google Blog Search


Taiping Mali: Anwar jual minyak <b>di Tapah</b>

Posted: 18 Dec 2012 04:08 AM PST

[unable to retrieve full-text content]Kalau du... Kelentong Anwar di Tapah 17 Dis 2012. Malam tadi di Tapah Anwar meneruskan agenda pembohongannya. Antara kata Anwar ialah ; Harga barang naik, kerja tak ada, tanah orang as... Abby Abadi naik minyak ...

Taiping Mali: Kelentong Anwar <b>di Tapah</b> 17 Dis 2012

Posted: 17 Dec 2012 07:25 PM PST

Malam tadi di Tapah Anwar meneruskan agenda pembohongannya.

Antara kata Anwar ialah ;

Harga barang naik, kerja tak ada, tanah orang asli pun Umno rampas, camera AES untungkan kroni, negeri Perak kaya, tanah banyak tetapi orang nak buat rumah pun susah.

Balak Umno sapu, lembu Umno sapu, Saham Bumi Umno ambil.

Gaji menteri sebulan RM 80 ribu tarak malu, ambil orang punya wang.

Anwar juga hina lagu Anak kecil Main Api , lagu ciptaan Prof Dr Tan Sri Nordin Kardi, Lagu ini dulu pun Anwar menyanyi semasa dia jadi orang kuat program BTN.

Anwar saperti biasa akan turunkan harga minyak, hapuskan PTPTN.

Anwar kata dia jadi menteri kewangan negara tak ada hutang tetapi Najib jadi menteri hutang negara RM 549 billion.

Anwar kata anak Cina dapat 13 A SPM tak dapat masuk IPTA kalau dia jadi PM semua orang boleh masuk U.

Anwar! Pooooorah
Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

07 di kerian - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

07 di kerian - Google Blog Search


Pondok Rahmat: Istana Negeri Kubang <b>Kerian</b> Diserbu Rakyat

Posted: 07 Dec 2012 11:44 PM PST

Sempena Ekspo Majlis Agama Islam dan Adat Istiadat Melayu Kelantan [MAIK] selama sebulan dan berakhir pada 6 November yang lalu saya dan keluarga mengambil kesempatan berkunjung ke ekspo itu yang diadakan di dalam kawasan Istana Negeri, di Kubang Kerian.

Inilah kali kedua saya memasuki istana itu sejak berhenti bekerja beberapa tahun yang lalu. Semasa bekerja biasanya sekurang-kurangnya empat atau lima kali setahun saya akan memasuki istana itu kerana urusan.

Seperti mana-mana istana lain juga, baik istana dalam negara atau luar negara, Istana Negeri Kubang kerian tidaklah terbuka kepada ramai. Ia merupakan kawasan ekslusif dan terkawal keselamatannya.

Istana Negeri Kubang Kerian adalah merupakan istana kediaman rasmi kepada Kbawah Duli Yang Maha Mulia Al-Sultan Kelantan, Sultan Muhammad ke-V setelah baginda ditabalkan menjadi Sultan Kelantan beberapa tahun yang lalu.

Ia dibina dalam zaman pemerintahan Almarhum KDYMM Al-Sultan Yahya Petra Ibni Almarhum Sultan Ibrahim yang memerintah dari tahun 1960 hingga 1979.

Pada masa-masa yang lalu, seperti dalam zaman pemerintahan KDYMM Al-Sultan Tuanku Ismail Petra istana ini digunakan untuk mengisi salah satu acara sambutan Hari Keputeraan baginda dengan mengadakan majlis-majlis taman di istana itu.

Sultan Muhammad ke-IV
 

Sungguh pun pada hari-hari tersebut, istana itu dibuka kepada orang ramai, tapi bukan untuk semua orang bebas masuk, ia hanya terbatas kepada para jemputan sahaja, yang teridiri dari orang-orang besar, para kerabat, pegawai-pegawai keraajaan, pemimpin-pemimpin masyarakat, wakail-wakil rakyat, pelajar-pelajar sekolah yang terpilih dan wakil-wakil pertubuhan.

Di istana inilah, bonda KDYMM Sultan Ismail petra iaitu nenekanda kapda Sultan Muhammad ke-V sekarang, iaitu Almarhum Raja Perempuan Zainab [RPZ] mangkat.

Sultan Yahya Petra
 

Tidak ada aktiviti-aktiviti di istana itu yang melibatkan rakyat jelata. Justeru, walau pun setiap hari rakyat  melintasi istana itu, yang terletak di Kubang Kerian, di jalan Kota Bharu-Pasir Puteh tapi istana itu seolah-olah tidak wujud kepada mereka,  andainya tidak ada amaran jangan memandu laju kerana kawasan istana, mereka mungkin melupakannya kerana tidak ada apa-apa kaitan dengan mereka.

Hanya di zaman KDYMM Al-Sultan Tuanku Muhammad Faris Petra yang bergelar Sultan Muhammad Ke-V  aktiviti-aktiviti tertentu telah dilaksanakan di istana itu yang melibatkan rakyat negeri ini dari segenap lapisan masyarakat.

Dalam bulan Ramadan 2012 yang lalu, telah diadakan solat sunah Tarawih di kawasan istana di mana Sultan Muhammad ke-V turut  berangkat bersolat Qiamulai bersama dengan rakyat jelata baginda. Mengikut laporan lebih dari 6,000 orang telah hadir bersolat bersama tuanku pada malam itu.


Yang terbaru pula, baginda mengizinkan kawasan itu diadalah Ekpo 100 tahun MAIK yang berlangsung selama sebulan dan berakhir pada 6 Disimber 2012. Sepanjang ekspo itu diadakan rakyat segenap peringkat bebas keluar masuk istana. Justeru seramai 150,000 pengunjung dilaporkan telah membanjiri expo itu.

Saya dan keluarga adalah sebahagian daripada 150,000 orang yang mengunjungi expo MAIK itu. Majlis perasmian pembukaannya disempurnakan oleh KDYMM Al-Sultan Muhammad ke-V, sementara majlis penutupnya telah dirasmikan oleh Tengku Mahkota, Dr.Tengku Muhammad Fa-iz Petra Ibni Sultan Ismail Petra.

Meninjau  sepintas expo itu, khususnya berhubung dengan pengajurnya MAIK yang bertujuan untuk memperkenalkan MAIK kepada masyarakat negeri ini dengan lebih dekat lagi, saya menjadi tertanya-tanya adakah ia benar-benar berjaya mencapai tujuannya itu sebagai direncanakan? Kerana saya dapati aktiviti-akticiti yang didedahkan tentang sejarah   perkembangan badan itu di ekspo tersebut amatlah sedikit, tidaklah mencukupi untuk mencapai matlamatnya.

Saya rasa masih ada lagi aktiviti-aktiviti yang boleh dijalankan secara langsung oleh MAIK di expo itu untuk memperkenalkan MAIK dan sumbangannya yang memang tidak dapat dinafikan, dan bukan hanya skadar penjualan beberapa buah buku yang dikeluarkan oleh MAIK, dan penempelan gambar-gambar sejarah MAIK.

DYMM Tengku Anis di majlis taman sempena dengan sambutan hari keputeraan baginda sultan Kelantan di masa yang lalu 


Penjualan barangan, makanan minuman di Expo MAIK yang dikatakan memberi keuntungan sebanyak RM5 juta, tidaklah dapat memperkenalkan MAIK secara langsung dengan peranannya yang penting kepada masyarakat, lebih daripada sekiranya MAIK mengadakan aktiviti-aktivitinya  sendiri di ekspo itu untuk memperagakan dirinya secara langsung.

Di samping itu amatlah wajar kiranya lebih banyak lagi aktiviti-aktiviti yang berguna yang melibatkan rakyat jelata diadakan di kawasan istana yang begitu luas dan masih kosong, dan sebahagian daripadanya kelihatan macam tidak terurus dengan sebaik-baiknya sesuai dengan sebuah istana.

Demikianlah sedikit kenangan kami selepas berkunjung  ke Istana Negeri Kubang Kerian pada hari itu untuk dijadikan titik menungan bersama, semoga istana itu akan memberi lebih manfaat kepada rakyat negeri ini baik secara langsung atau tidak langsung.

Pada akhirnya patik berdoa semoga KDYMM Al-Sultan Muhammad ke-V lebih berdaulat memayungi rakyat dan negeri ini dalam menempa pembangunan jasmani dan ruhani untuk mencapai kebahagian hidup di dunia dan di akhirat.

07 di tambun - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

07 di tambun - Google Blog Search


angahMia: seharian <b>di tambun</b> ipoh

Posted: 03 Dec 2012 01:47 AM PST

ok sambung ahad plak...ktorg g tambun..kawan aku time blajar dulu bertunang...mcm xcaya jmp berdepan selepas 4tahun xjmp tu sbb nye aku berusaha gak g...pack kan aktiviti aku...tu sbb nye arini rasa nk pitam!! 
kol7 pagi ahad tu aku dah siap ngan nora..gerak dr cheras g kepong amik che are ngan baby qaseh troskan perjalanan lebih kurang kol11.30 sampai tambun dgn berhenti di beberapa hentian sbb baby qaseh meragam! haha mummy sendirik pon xleh nk handle camne...:(
kami tompang pas abes majlis hehe...aku n nora nak amik berkat bak kata mak anis hehe...
majlis kawan aku anis ni dorg wat skali harung jer..barang hantaran n duit hantaran sumer pihak lelaki dah bagi..cuma tarikh je xcomferm lagi...so maybe mac kt datang lagi...siap dah plan nk booking tidor kat lost world of tambun hehe...sekangkang kera je umah dia ngan menda tu...:)

xbyk sgt amik pic hantaran hehe ni je yg ade 29 dr pihak perempuan...yg lelaki aku xpasti :)
selesai sesi bincang membincang sesi mengGedikkksss....

ucapan khas untuk bakal pengantin....tahniah...semoga bahagia sampai hujung nyawa...sampai syurga...semoga jodoh kalian panjang...amin...
dan.....baby qaseh! yg asik krangki..:p

07 di batu gajah - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

07 di batu gajah - Google Blog Search


LORI SEWA pindah rumah <b>di BATU GAJAH</b> PERAK 019-5536710 <b>...</b>

Posted: 23 Nov 2012 10:55 PM PST

Nama: NASIR
Email: nasirnasir95@ymail.com
Website:
Tajuk: LORI SEWA pindah rumah di BATU GAJAH PERAK 019-5536710 NASIR
Iklan: KAMI MENYEDIAKAN PERKHIDMATAN LORI SEWA UNTUK PINDAH RUMAH,PEJABAT,BARANGAN KILANG DAN LAIN2.HUBUNGI KAMI DI NO;
019-5536710 NASIR
Ip Pengirim: 60.48.48.111

07 di lenggong - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

07 di lenggong - Google Blog Search


Ajijoi: Program konvoi dan serahan memo <b>di Lenggong</b>

Posted: 17 Dec 2012 05:37 PM PST

Bebaskan Lenggong daripada Penipuan Pemimpin Umno.

Hari ini 18 Disember Jam 1.00 tengahari berkumpul dan solat Zohor di Masjid Jamek Lenggong. Konvoi dan Serah Memo di Pejabat Umno Pejabat Tanah dan Balai Polis.

Ajak beramai-ramai berkereta dan bermotosikal dengan pakaian Ala PAS (Hijau Kuning Oren dan Merah). Gerakkan jamaah seramai mungkin.

Malam ini diadakan ceramah MAT SABU di Dataran HJ ZUL, Lawin.

07 di tanjung rambutan - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

07 di tanjung rambutan - Google Blog Search


siapa dalang sms roboh kuil <b>di tanjung rambutan</b>..??? - bicara <b>...</b>

Posted: 18 Dec 2012 01:30 AM PST

TANJUNG RAMBUTAN - Parti Progresif Penduduk (PPP) Tambun membuat laporan polis bagi menggesa siasatan lanjut berhubung penyebaran khidmat pesanan ringkas (SMS) membabitkan isu roboh sebuah kuil lama, di sini.

Ketuanya, N Vijaya Chandran berkata, PPP menganggap siasatan itu penting kerana SMS berkenaan dipercayai satu cubaan untuk menimbulkan situasi huru hara dalam kalangan masyarakat India.

Menurutnya, sms yang tersebar sejak minggu lalu diyakini mempunyai motif tertentu apabila turut mengaitkan beberapa nama pimpinan kawasan.

"Kita mahu tahu siapa dalang di sebalik penyebaran SMS seumpama ini. Ia merupakan satu tohmahan yang tidak bertanggungjawab dan mengelirukan masyarakat India di kawasan ini," katanya ketika ditemui, di sini, semalam.

Beliau berkata, Kuil Samaypuram Sri Mariamman Tanjung Rambutan sebelum ini, menerima pelbagai peruntukan daripada kerajaan menunjukkan, kewujudan kuil itu mendapat perhatian.

Justeru katanya, adalah mustahil sekiranya kuil berusia lebih 100 tahun itu mahu dirobohkan semata-mata mahu memberi laluan kepada pembinaan bangunan empat tingkat.


"Perkara seperti ini bukan sesuatu yang boleh dipandang ringan, jika silap penilaian mungkin boleh membawa kepada rusuhan," katanya.

07 di manjung - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

07 di manjung - Google Blog Search


Nuraarin: Dinner <b>di</b> Horizon garden <b>manjung</b>

Posted: 13 Dec 2012 05:00 PM PST

Sekali sekala makan berhidang dan dilayan mcm kat hotel best juga kan.. ada orang letakkan nasi, tuangkan air..dan horizon garden manjung adalah tempat yang sesuai.. Apa yang best mengenai horizon garden ini adalah set makananya..

Ini set A utk 2-3org makan, patutnya cuma 4 hidangan sahaja tapi kami tambah satu lagi hidangan. Dan  juga kena extra charge RM5 sebab kami ada 4 orang..

Sizzling Prawn

Sweet & Sour Fish

Abah dan mama yang sudah kekenyangan..

 

 

BLOG PERAK

Copyright 2010 All Rights Reserved