Isnin, 31 Disember 2012

07 di parit buntar - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

07 di parit buntar - Google Blog Search


MIMPI NGERI MUJAHID YUSOF RAWA <b>DI PARIT BUNTAR</b> BERMULA

Posted: 31 Dec 2012 07:03 AM PST

Walau pun berada di dalam parlimen yang dimenangi oleh pembangkang pada PRU 12, program program kerajaan terus berjalan di kawasan Parit Buntar.

Hari ini telah terbukti bahawa kerajaan Barisan Nasional telah menerima peningkatan sokongan dari rakyat disekitar Parit Buntar, sudah pasti akan menjadi satu igauan ngeri kepada ahli parlimen kawasan iaitu YB Dr Mujahid Yusof Rawa yang semakin dilupakan oleh rakyat Parit Buntar yang sudah jelak dengan janji janji pembangkang sebelum PRU 12 yang lalu.

Program yang dihadiri oleh kepimpinan UMNO dan Barisan Nasional Bahagian Parit Buntar serta kepimpinan badan bikan kerajaan disusuli pula dengan kahadiran YB Dato' Sharani Mohammad yang juga merupakan EXCO kerajaan negeri menambah keyakinan bahawa kawasan Parlimen Parit Buntar akan kembali ke tangan Barisan Nasional.

Dalam ucapan alu aluan oleh Timbalan Pengarah KEMAS negeri Perak Encik Mohd Ali Hanafiah, beliau memuji sikap penduduk di sekitar Kuala Kurau dan Parit Buntar yang tidak mengecewakan setiap kali diadakan program program kerajaan.

Beliau juga mengucapkan jutaan terima kasih kepada YB Dato Sharani yang sanggup datang pada malam ini untuk bersama sama dengan rakyat Parit Buntar dan Kuala Kurau.

Dalam ucapan Tuan Haji Mohd Saleh Mad Desa yang merupakan penyelaras DUN dan pemangku ketua UMNO Bahagian, beliau mengatakan bahawa setiap acara yang diadakan pada hari ini mendapat sambutan luar biasa.

Beliau memaklumkan bahawa sejak pagi sudah diadakan pelbagai program dan apa yang membanggakan kata beliau, semua acara acara tersebut telah disertai oleh pelbagai kaum dan berada didalam keadaan aman dan sentosa.

Menurut beliau lagi, himpunan malam ini bukan untuk menyatakan keburukan, mendoakan kehancuran sesiapa dan mengata sesiapa, himpunan malam ini adalah untuk memanjat kesyukuran kepada Allah diatas limpah kurniaNya di sepanjang tahun 2012.

Beliau juga berkata bahawa semua yang hadir pada hari dan malam ini akan sama sama mempertahankan tanah air hingga ke titisan darah terakhir dan beliau meminta semua yang hadir pada hari ini untuk menyokong kepimpinan YAB Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak serta YAB Datuk Seri Dr Zambri Abdul Kadir Menteri Besar Perak.

Dalam ucapan YB Dato' Sharani pula, beliau juga mengucapkan tahniah kepada semua yang menjayakan majlis Sambutan Tahun Baru pada hari ini.

Beliau juga menyampaikan salam dari YAB Menteri Besar kepada semua yang hadir dan Menteri Besar memohon maaf kerana tidak dapat hadir bersama sama kerana beliau mesih lagi berada di Tanah Suci.

Menurut beliau, setiap sambutan tidak kira sambutan tahun baru atau hari kebangsaan akan bermula dari apa yang kita pilih pada hari ini.

Beliau juga menyeru kepada semua yang hadir dan yang tidak hadir pada malam ini untuk menjadi insan yang berhati mulia, tidak mendoakan yang bukan bukan kepada mana mana pihak, kerana menurut beliau seorang insan yang rosak hatinya rosak akan membawa kepada kemudaratan dan kecelakaan, oleh itu beliau juga meminta kepada semua rakyat di Kuala Kurau supaya menolak kepimpinan yang hatinya rosak.

Beliau juga menyeru kepada semua pengundi pengundi di Kuala Kurau dan Parit Buntar supaya mengundi calon Barisan Nasional supaya kawasan Kuala Kurau dan negara ini akan bertambah maju.

Apa macam Mujahid, ada berani ka? Haha..menempah kalah jelah PAS di Parit Buntar..


Sent by Maxis from my BlackBerry® smartphone

When Ijun Write: Tutti Frutti <b>di Parit Buntar</b>

Posted: 28 Dec 2012 06:24 AM PST

Assalamualaikum wbt.

Berita gembira....berita gembira.....

Tutti Frutti dah ada kat Parit Buntar. Yahoo...tak perlu la nak gi Taiping Sentral if nak makan Tutti Frutti. Ai...Parit Buntar yang bukan ibu negeri pun dah ada Tutti Frutti.....tapi yang Kangar ibu negeri pun belum ada lagi Tutti Frutti atau yang sewaktu dengannya.

Send from my Windows Phone

07 di trolak - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

07 di trolak - Google Blog Search


Logo-logo <b>Di</b> Malaysia - Aku Budak <b>Trolak</b>

Posted: 27 Dec 2012 12:00 AM PST

Keperluan logo merupakan satu kaedah dalam memperkenalkan satu institusi atau produk disamping dapat mempercepatkan daya ingatan dalam mengingatkan sesuatu institusi atau produk. Kelangsungan pada itu, maka banyak perkara akan tetap memperkenalkan logo untuk ia mudah dikenali. Turut terlibat juga antara negara-negara dan negeri-negeri.

Berikut ialah logo-logo yang ada kaitan dengan aku.
Jata Negara
Jata Negeri Perak
FELDA

IlyTrolak:
"Banyak lagi logo-logo yang ada kaitan dengan diri aku ni... nak senaraikan memang berlambak.."

Komen, pendapat dan cadangan dari pihak pembaca yang budiman, amat kami hargai dan didahului ucapan terima kasih

PERINGATAN: Aku Budak Trolak tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui laman ini. Ia pandangan peribadi pelawat laman ini dan tidak semestinya menggambarkan pendirian pemilik laman. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pelawat laman itu sendiri.

07 di taiping - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

07 di taiping - Google Blog Search


AES Kes pertama <b>di Taiping</b>. ~ SISI BUKIT

Posted: 23 Dec 2012 04:18 PM PST

07 di padang rengas - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

07 di padang rengas - Google Blog Search


Sebuah Lagi PASTI Ditubuhkan <b>di</b> Kawasan <b>Padang Rengas</b>

Posted: 26 Dec 2012 05:47 PM PST


Dewan Pemuda Pas Kawasan Padang Rengas terus mengorak langkah dalam melebarkan pendidikan pra sekolah berteraskan Al Quran kepada masyarakat apabila berjaya menubuhkan sebuah lagi PASTI baru di Cawangan Kota Lama Kiri.

Dengan sokongan pihak pemuda cawangan yang diterajui oleh saudara Farid ditambah dengan bimbingan Al Fadhil Ustaz Jamaluddin b. Ahmad (YDP Pas Kawasan), mudah- mudahan urusan penubuhan dan pentadbiran PASTI ini akan dipermudahkan oleh Allah dalam melahirkan generasi yang memahami dan mengamalkan Al Quran dan Sunnah.

di negeri perak - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

di negeri perak - Google Blog Search


Surat Terbuka Kepada Rakyat <b>Negeri Perak</b> – Perak Today

Posted: 29 Dec 2012 11:56 PM PST

Sungai Rapat Online telah membaca satu surat terbuka khas untuk rakyat negeri Perak daripada seorang pensyarah kanan universiti tempatan.

Surat ini juga mampu membuka minda pengundi Melayu yang masih mengganggap cina DAP adalah jujur untuk mempertahankan tanah Melayu seperti di bawah:

Assalammualaikum wbt kepada semua saudara senegeri Teman,

Sesungguhnya, apa yang terjadi dalam sehari dua ini dimana terbongkarnya rahsia kekayaan dan keupayaan kewangan YB Ngeh Koo Ham sehingga beliau mampu untuk menyediakan RM31 juta untuk membeli dan memiliki (secara langsung dan tidak langsung) syarikat Upaya Padu Sdn Bhd (UPSB) seterusnya pengusahaan tanah pajakan dari Yayasan Islam Kelantan (YIK) seluas 10,526 ekar, adalah satu rahmat dari Allah SWT; satu petunjuk kepada 'kita' menjelang PRU13 nanti.

Di sini, Teman tidaklah akan menghujahkan yang tindakan YB Ngeh Koo Ham itu adalah salah dari segi undang-undang dan begitu juga dengan tindakan YIK. Sebaliknya, Teman akan membincangkan perkara-perkara yang zahir dan sahih sahaja. Perkara-perkara yang zahir dan sahih yang Teman maksudkan adalah seperti berikut:

1) Pembelian saham (seterusnya pertukaran hak-milik) UPSB kepada YB Ngeh Koo Ham kerana beliau sendiri mengaku akan perkara ini.

2) Walaupun proses pertukaran hak milik ini berlaku pada tahun ini (2012), tiada apa yang boleh mengubahkan hakikat bahawa UPSB memang telah mendapat pajakan tanah dari YIK seluas 10,526 ekar sejak 2006 lagi seperti yang dijelaskan oleh Setiausaha Akhbar YAB Menteri Besar Kelantan dalam artikel Harakah baru-baru ini.

3) Dan selepas pertukaran 2012 ini, UPSB dimiliki hampir seratus-peratus oleh seorang individu yang bukan bumiputra dan fakta ini datang secara semulajadi hasil dari fakta 1) dan 2)

Apakah kaitan fakta-fakta di atas dengan rahmat dan petunjuk Allah yang Teman nyatakan diawal penulisan ini? Apa yang Teman maksudkan ialah Allah telah memberikan petunjuk bahawa 'kita' (Melayu, Muslim dan Bumiputra) belum lagi mampu bersaing 'atas tanah yang rata' lalu mesti bagi 'kita' mengekalkan dulu apa yang 'kita' ada dengan memastikan kerajaan UMNO/BN terus memerintah, sementara 'kita' menyiapkan diri terlebih dahulu.

Bukanlah niat Teman hendak menjadi pesimistik tetapi apa yang YB Ngeh Koo Ham telah lakukan, hakikat dimana beliau tidak melakukan apa-apa kesalahan dari segi undang-undang (kesalahan moral mungkin), cuma menyerlahkan lagi kebijaksanaan dan keupayaan 'mereka' dari pelbagai segi termasuk kekuatan pemikiran, modal dan rangkaian yang 'kita' masih lagi terlalu jauh untuk memilikinya.

Apa yang lebih membimbangkan, selain memiliki keupayaan-keupayaan ini, tiada ternampak pula bibit-bibit keinginan untuk 'mereka' berkongsi dengan 'kita' dan membantu serta memberi tunjuk ajar kepada 'kita'. Ini dibuktikan dengan pembolotan hak milik UPSB oleh 'mereka' hampir seratus peratus.

Turut membimbangkan adalah bagaimana entiti-entiti 'kita' seperti YIK terus-terusan dieksploit oleh 'mereka' dalam mendapatkan projek-projek yang berskala besar. Memanglah 'kita' boleh berterus-terusan memberikan alasan 'kita' belum mampu, belum cukup pandai dan lain-lain maka 'kita' perlu serahkan projek itu kepada 'mereka' tetapi bukankah ini juga bermaksud 'kita' perlukan lebih masa untuk menyiapkan diri, lalu mesti bagi 'kita' mengekalkan dulu apa yang 'kita' ada dengan memastikan kerajaan UMNO/BN terus memerintah, seperti yang telah Teman nyatakan di atas.

Jika dilihat dari perspektif ini, rahmat Allah SWT kepada rakyat negeri Perak telah turun seawal 2009 lagi dengan pertukaran semula kerajaan negeri Perak ke tangan BN. Kalau tidak cuba 'kita' bayangkan apa yang YB Ngeh Koo Ham dan 'mereka' boleh capai dalam tempoh empat tahun yang telah berlalu (2008 sehingga kini). Sedangkan dengan kehilangan kuasa pun beliau boleh membeli saham UPSB dan menguasai pengusahaan tanah YIK, inikan pula jika 'mereka' berkuasa dahulu.

Dan cuba bayangkan, apa yang 'mereka' boleh lakukan jika 'mereka' menang dalam PRU13 yang akan datang seterusnya berkuasa untuk empat atau lima tahun lagi diwaktu tiada langsung bibit-bibit bukti yang 'mereka' ingin berkongsi dengan 'kita'.

Satu perkara yang selalu 'kita' lupa, selepas PRU12 memanglah jawatan Menteri Besar Perak diberikan kepada PAS kerana diwaktu itu DAP tiada calon Melayu tetapi perkara ini tidak akan berlaku lagi kerana DAP telah belajar dari kesilapan terdahulu. Dikhabarkan, DAP akan meletakkan calon-calon Melayu di Perak untuk membolehkan 'mereka' menduduki kerusi Menteri Besar jika 'mereka' menang kelak. Bayangkan apa yang akan terjadi.

Bayangkan juga darjah kerakusan 'mereka'. Walaupun YB Ngeh Koo Ham mampu menyediakan duit puluhan juta untuk pembelian saham dan walaupun 'mereka' terus mendapat projek-projek dan tanah-tanah berskala besar, 'mereka' masih terus melaungkan slogan 'DEB tidak adil', 'agihan kekayaan dan peluang tidak sama rata' dan lain-lain lagi. Ini semua sepatutnya membuatkan 'kita' berfikir, apa yang 'mereka' mahukan lagi?

Mungkin ada yang berhujah PAS dan PKR akan mengimbangi kuasa dan keupayaan DAP jika mereka berkuasa kelak. Tetapi sejarah yang ada, bukti-bukti yang ada tidak menunjukkan ini akan berlaku.

Bukti-bukti yang ada adalah sebaliknya dimana entiti-entiti kita seperti YIK terus dieksploit, bukan secara salah dari segi undang-undang, tapi dari segi ketidakmampuan 'kita' sendiri. Ini belum lagi 'kita' bincangkan isu-isu lain seperti perlaksanaan negara Islam dan hudud.

Akhir kata, Teman mengharapkan saudara-saudara senegeri Teman (Orang Perak Ler) akan memikirkan sedalam-dalamnya perkara-perkara yang berbangkit dalam sehari dua ini. Tidakkah ia satu petunjuk dari Allah SWT tentang kemungkinan-kemungkinan yang akan berlaku selepas PRU13 ini?

Jika Allah telah merahmati 'kita' pada tahun 2009 dahulu, kenapa tidak Dia terus merahmati 'kita' sehingga kini dengan terus memberikan petunjuk dan pedomanNya agar 'kita' terus selamat dan sejahtera? Fikir-fikirkanlah wahai rakyat Negeri Perak semua.

- DR AIRIL YASREEN MOHD YASSIN
Pensyarah Kanan,
Fakulti Kejuruteraan Awam,
UTM, Johor Bahru

Ahad, 30 Disember 2012

07 di teluk batik - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

07 di teluk batik - Google Blog Search


inazamrifamily: Sehari <b>di Teluk Batik</b>

Posted: 23 Dec 2012 04:16 PM PST

Salam pagi Isnin.Ramai yg kerja ke or ramai yg amik cuti hari ni ?Saya cuti hari ni.Semalam hari Ahad bawak anak2 ke pantai Teluk Batik.Cuti sekolah pun dah nak abis kan...so jalan2 dekat2 je smlm lepas wat sarapan nasi goreng terus je tapau utk makan di Teluk Batik.
Pantai Teluk Batik Lumut Perak.
 Sabtu dan Ahad tu ada pesta bilis gak kat Teluk Batik ni..patut la punye ramai orang...di tambah lagi dengan cuti sekolah ni.Saya pukul 9 pagi dah sampai..ingatkan mula2 tu mesti org belum ramai coz masih awal...rupanye berduyun umat manusia .

kemah ni mmg sentiasa di bawa ke mana2.Dah 10 tahun usia kemah kami beli ni..masih tahan sampai sekarang.Senang nak salin2 baju untuk mandi dan bersiap.
anak2 n ayahnya aje mandi...maknye tak suka mandi air laut (bajet taknak sunburn ler tuuu hihi)

dah siap pakai baju pelampung  nak naik banana tu...tunggu gilirian ok
sementara menanti ketibaan.

selepas dicampakkan dari banana tu...puas

adik mula2 yakut pastu sonok..
sebelum balik harus dapatkan sikit ole2...dpt topi sorg satu n sotong kering bakar..tu je beli.
Usaha saya untuk memujuk anak2 ke cameron esok gagal.Dah lama tak ke Cameron coz anak2 tak suka.Dorg suka ke Genting tapi mggu pertama cuti sekolah haritu dah ke Genting ,so esok saya nak la ke Cameron tapi anak2 taknak..alasan dorg..."bosan la mama...tengok pokok teh je pun..."
Waterpark kat  Genting aritu sudah awal cuti ritu..waterpark n air panas Sg Klah pun sudah cuti awal thn ritu,Lost world pun sudah,Bukit Merah lama tak pegi,Sunway Lagoon tak leh tiap thn coz byran tggi so esk sbb korg taknak ke cameron so mama pilih ulu cepur je..tak yah modal heeeeeee....tu pun tengok cuaca ye nak mandi air terjun ni.
Selamat bekerja bagi yg bekerja hari ni ye...luv ya!

07 di teluk intan - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

07 di teluk intan - Google Blog Search


BEN ASHAARI: Qhaliff dan daddy <b>di Teluk Intan</b> dah ..

Posted: 16 Sep 2012 01:22 AM PDT

Sejarah tempat ni .. Dari mula nikah , mengandung dan akhirnya, Qhaliff muncul pasti akan bergambar kat tempat ni .. hehe ..

Tujuan utama sebenarnya selain nak bwk org tua aku jalan jalan ialah nk ke sini yakni umah abang ipar aku .. haaa .. Raya kan .. hehe ..

Ramai gak orang area ni time cuti .

Published with Blogger-droid v2.0.9

07 di tapah - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

07 di tapah - Google Blog Search


Taiping Mali: Kelentong Anwar <b>di Tapah</b> 17 Dis 2012

Posted: 17 Dec 2012 07:25 PM PST

Malam tadi di Tapah Anwar meneruskan agenda pembohongannya.

Antara kata Anwar ialah ;

Harga barang naik, kerja tak ada, tanah orang asli pun Umno rampas, camera AES untungkan kroni, negeri Perak kaya, tanah banyak tetapi orang nak buat rumah pun susah.

Balak Umno sapu, lembu Umno sapu, Saham Bumi Umno ambil.

Gaji menteri sebulan RM 80 ribu tarak malu, ambil orang punya wang.

Anwar juga hina lagu Anak kecil Main Api , lagu ciptaan Prof Dr Tan Sri Nordin Kardi, Lagu ini dulu pun Anwar menyanyi semasa dia jadi orang kuat program BTN.

Anwar saperti biasa akan turunkan harga minyak, hapuskan PTPTN.

Anwar kata dia jadi menteri kewangan negara tak ada hutang tetapi Najib jadi menteri hutang negara RM 549 billion.

Anwar kata anak Cina dapat 13 A SPM tak dapat masuk IPTA kalau dia jadi PM semua orang boleh masuk U.

Anwar! Pooooorah
Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

07 di kuala sepetang - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

07 di kuala sepetang - Google Blog Search


<b>KUALA SEPETANG</b> ECO TOURISM Mangrove Tour, Bird Watch <b>...</b>

Posted: 23 Dec 2012 08:52 PM PST

Sejarah:
Mee Banjir Udang Mak Teh merupakan pengasas keagungan mee udang di Kuala
Sepetang yang sudah terkenal di seluruh Malaysia. Menjadi lebih terkenal lagi
apabila terbit dalam pelbagai program Majalah 3 TV3, RTM, NTV7, ASTRO dan
rencana dalam pelbagai penerbitan massa.

Sos pekat secukup rasa menjadi pelengkap kepada timbunan udang yang menutup
mee.
Terdapat dalam 3 saiz udang dengan harga antara 7-17 Ringgit Malaysia.

Rombongan yang menempah secara berkumpulan akan diberikan air berperisa
percuma.

Juga terdapat pelbagai menu lain seperti nasi goreng udang & ayam, sate dan
western food.

Setiap pelancong yang berkunjung ke Kuala Sepetang semesti mencuba kelazatan
mee banjir udang mak teh.

Juga menyediakan perkhidmatan penginapan, bot untuk menjelajah hutan paya
laut, dolfin dan kelip-kelip.

Price: RM 12

07 di kuala kurau - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

07 di kuala kurau - Google Blog Search


cOraT cOret NusHA : Telur masin <b>Kuala Kurau</b>

Posted: 18 Dec 2012 08:23 PM PST

Siapa suka telur masin angkat tangan. Eh, yang angkat mouse buat apa. Hihihi. Gurau ya. Telur masin ini aku beli time pergi kenduri kahwen di Kuala Kurau bersama keluarga. Alang-alang dah sampai, beli terus. Sedap!
- fresh lagi time beli, baru beberapa hari -
Dalam sekotak ada 20 biji. Harga RM 13 sahaja. Oh ya, bukan setakat telur masin je pemes tapi ikan masin pelbagai jenis pon ada. Jangan lupa singgah ya kalau ke Kuala Kurau.
# Kuala Kurau dan Batu Kurau adalah tempat yang berlainan ya

guna AKAL berfikir,guna HATI merasa dan guna JARI meluahkan ^ ___ ^

Sabtu, 29 Disember 2012

07 di pangkor - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

07 di pangkor - Google Blog Search


XTVT cuti sekolah 2012~percutian keluarga <b>di pangkor</b> - lyn at <b>...</b>

Posted: 24 Dec 2012 10:59 PM PST

Assalammualaikum,,

percutian di pulau pangkor kita org booking bilik di Sandy Beach Resort selama 4hari 3malam..booked 2 bilik Super Deluxe ,memang best!anak2 pun enjoy,Hotel bersih pantai dekat, makan sedap & yg best x crowded !! hehehe..abah mak & makcik kak lyn pun suka ....
                     Rutin harian selepas Subuh kak lyn & adik berbasikal sekitar pulau pangkor, balik dari berbasikal kita makan Breakfast bufet kat hotel,,,lepas bfast gi pantai ke, boat trip,masuk swimming pool ke..seblm berehat & lunch,petang gi shopping & ke pantai lagi...bestnya tinggalkan Dapur sekejap..hehehe
Inilah antara kenangan kitaorang disana..




















kenangan terindah bersama keluarga <3

07 di hutan melintang - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

07 di hutan melintang - Google Blog Search


ride to wedding day ~ <b>hutan melintang</b>, perak - kembara jalanan <b>...</b>

Posted: 18 Dec 2012 12:47 AM PST

Salam Sejahtera diucapkan,
Post kali ni aku nk share kt korang pasal ride ke kenduri kawen kawan aku Sani@John di Hutan Melintang, Perak pada bulan November 2012 yang lalu. Dah lama kan baru nk post? xpelah at least ada jgk di post utk tatapan umum. Last call utk menutup tirai 2012.... tp xtau la kot2 ada lg post2 last call 1, last call 2 last call 3 lps ni.... muahahaha....oklah, ride ni bermula dan berkumpul di Pekan Kapar, Klang. Ride yg sempoi, enjoy dan xde rushing2. Kitaorg berkumpul seawal jam 9 pagi dan bertolak dalam sekitar jam 10.30 pagi. Permulaan ride so far ok xde masalah. Kitaorg melalui jalan Klang - Sabak Bernam. Bermula dari sekumpulan kecil pemuda pemudi gang2 RXZ menjadi segerombolan rxz group setelah pick up rakan2 dr Tg. Karang dan Sungai Besar. Gambar kt bawah ni yang akan menceritakan segala2nya..... layannnnnn.......






Careful you are being watched.....!!!!




 X laju pun, 120km/sejam jer.... jalan kampung xleh bwk laju2... nk fly2 kang kena baling kayu plak.... hahahaha.....


 Ni aku dlm kebosanan menanti rakan2 dari Sungai Besar kata nk saing ride sekali.


Inilah dia pacaran yang sudah pun berpacar. Pengantin lelaki siap pakai kasut Red Wing lg tuuu... bakar line sungguh...!!! huh!!!  ;p

07 di trolak - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

07 di trolak - Google Blog Search


<b>TROLAK</b> SELATAN: FELDA vs 3 NG .....

Posted: 23 Dec 2012 04:45 PM PST


Aku masih ingat, pada bulan November 1975 aku bersama-sama keluargaku pertama kali menjejakkan kaki ke Felda Trolak Selatan. Pada ketika itu aku hanya berumur 10 tahun. Seronok sangat apabila di sepanjang jalan masuk ke Felda kami melalui jalan yang berbukit-bukit serta pemandangan anak-anak pokok sawit saujana mata memandang. Berbeza sekali dengan kawasan bendang di Bagan Serai tempat aku dilahirkan dan dibesarkan sebelum ini.

Kami sampai di perkarangan Pejabat Felda Trolak Selatan kira-kira jam 1.30 tengah hari. Selepas menunggu hampir setengah jam, abah mendapatkan kami sambil tersenyum dan berkata, "Dah. Dah dapat dah. Nombor 380. Jom kita ikut pegawai tu tunjukkan rumah."

Sampai saja di lokasi yang ditunjukkan, kami sekeluarga terus sahaja turun daripada van meredah lalang tebal yang tumbuh di sekeliling rumah.

"Wah, bestnyer. Inilah rumah kita. Jom kita sapu lantai. Lepas ni bolehlah bawa masuk barang-barang."

Di sebelah rumah kelihatan juga kesibukan sebuah keluarga mengemas rumah kerana mereka juga baru sampai seperti kami. Masing-masing ceria kegembiraan.

Abah terus sahaja mengeluarkan sebilah parang lalu menebas lalang untuk laluan kami masuk. Rumah kayu dengan dua bilik tidur, dinding kayu "berkambi" serta berberanda merupakan kediaman yang begitu indah buat kami. Tidak ada sesiapa pun yang kedengaran merungut tentang apa-apa kekurangan pada masa itu. Semua diterima dengan rasa syukur dan hati yang terbuka walhal keliling rumah semak, ruang rumah sempit, jalan ibarat lorong balak, tiada elektrik, paip air berkongsi dengan 5 rumah yang berdekatan dan mungkin banyak lagi jika hendak disenaraikan kekurangan yang terpaksa dihadapi.

Abah kata esok kena bangun awal sebab ada "rokal" (rollcall). Pagi-pagi lagi dah kena berkumpul di perkarangan pejabat Felda. Berbekalkan parang panjang, masing-masing berbasikal menuju kawasan ladang yang akan diusahakan. Waktu pergi, banyak bukit yang perlu "dicanggah". Jika tidak mampu berkayuh dek kerana jalan berbukit maka basikal terpaksa dituntun. Keadaan waktu balik lebih baik kerana kebanyakannya menuruni bukit. Tak perlu banyak berkayuh tetapi pastikan brek basikal baik.

Susah. Payah. Jerih. Perit. Tetapi abah tak pernah mengeluh sebaliknya sentiasa bersyukur atas nikmat yang diberikan.

Kenapa dan mengapa????????

Kami bukanlah berasal daripada keluarga yang senang atau berada. Abah dan mak sebelum ini hanya mengusahakan bendang yang disewa. Setiap hari abah dan mak berbasikal dari Bagan Serai ke Bukit Merah yang jauhnya kira-kira 12 kilometer jika mengikut jalan taliair. Pergi selepas sembahyang subuh dan sampai semula di rumah lepas asar dan kadang-kadang hampir maghrib.

Tapi aku masih "Bengang" .....

Yang aku "Bengang" ada orang yang dah kaya senang-senang dapat lebih 10,000 ekar tanah di Gua Musang. Dengarnya tanah anugerah pulak tu. Sedangkan kami yang susah pun Felda bagi 10 ekar jer. (Alhamdulillah). Kalau dibahagikan, tidak kurang 1,000 orang peneroka dapat ditempatkan di kawasan tu. Ni cuma 2 orang ...... Alahai ..... simpati tak bertempat .... Kesian kepada kuluarga @ kulaan aku yang masih tak bertanah dan berumah di Bagan Serai .....

Dengar cerita, 3 Ng ni la yang punya angkara .......

Hati-hati Tok Guru ... Depa berdua ni bukan boleh percaya ....... Anti Islam .... Anti Melayu .....
Tok Guru tahu ker kisah 3Ng ni ...... 
Nampaknyer Felda lebih adil mengagihkan tanah kepada ribuan rakyat yang susah berbanding ribuan ekar tanah diberikan hanya kepada 2 orang rakyat kaya hanya demi survival politik yang amat merugikan orang Melayu......
Fikir-fikirkan ..... Wallahuaklam.
Terkini : Baca DISINI

07 di parit buntar - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

07 di parit buntar - Google Blog Search


:: albanjari online V2 |: Polis tewas, perompak lolos <b>di Parit Buntar</b>

Posted: 27 Dec 2012 01:15 AM PST

27 Disember 2012 | Parit Buntar

Rompakan nekad 3 penjenayah bersenjata di sebuah kedai emas ditengah-tengah pusat bandar parit buntar benar-benar mencemaskan warganya lewat tengahari tadi dimana dentuman das bedilan senjata api dari berbagai arah ditembak secara rambang oleh penjenayah kearah orang awam dan polis. Beberapa warga yang lalu di hadapan kedai emas berusaha melarikan diri dilihat tewas akibat peluru sesat. 

Kedai Emas Ridzuan milik seorang peniaga emas dari Kelantan ini diganyang perompak ketika pekerjanya masih melayan beberapa pelanggan dipremisnya. Nekad dan sangat berani, perompak yang bersenjata itu meluru masuk dan memecahkan cermin, manakala 2 perompak yang bersenjata rifel dipercayai 'styr' pula berkawal di luar kedai. 70% emas yang dipamerkan di ruang pameran lesap dirompak. 

Drama cemas yang memakan masa kurang 5 minit ini juga turut mencedera kan beberapa warga yang lalu lalang di situ. Nampaknya polis terus gagal mengatasi aksi perompak itu apabila kesemua perompak bersenjata lolos dan berjaya melarikan diri bersama hasil rompakan. Foto dibawah kredit untuk FB Mohamad Anwar.

:: albanjari Online Popular Posts ::

:: List Blog menyokong Program IKON MUSLIMAT MUDA ::

:: albanjari Online 40's Blog List Update ::

:: Kepada rakan blogger yang mahukan blog disenaraikan di bloglist ABO sila tinggalkan url blog sahabat di ruang shoutbox wak di bahagian sidebar untuk tindakan. Makluman

:: New 30's bloglist@ABO ::

 

BLOG PERAK

Copyright 2010 All Rights Reserved