Sabtu, 23 Februari 2013

07 di manjoi - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

07 di manjoi - Google Blog Search


<b>manjoi</b>.my: Gerai <b>di</b> Jalan Baru telah mula beroperasi

Posted: 17 Jan 2013 08:17 AM PST

Gerai-gerai di Jalan Baru telah pun siap dibina dan tempat letak kereta dihadapan gerai-gerai tersebut telah diturap. Kebanyakan gerai-gerai telah mula beroperasi sejak awal bulan Januari lagi.

Diharap gerai baru ini dapat memberi keselesaan kepada peniaga dan juga pembeli. 



Kepada semua pengunjung, diharap dapat meletakkan kenderaan anda dalam keadaan yang selamat, teratur dan tidak menghalang lalulintas. Sila beri laluan kepada kenderaan yang lebih kecil dari anda. Kerjasama semua pihak amat diperlukan.

.

07 di langkap - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

07 di langkap - Google Blog Search


PSSLeBEST: Mesyuarat penyelarasan j/k GPM PKG <b>Langkap</b> dan <b>...</b>

Posted: 13 Feb 2013 07:19 PM PST

Semua GPM bagi PKG Langkap wajib megikuti mesyuarat dan taklimat iQPSS/iNILAM pada hari ini.
tarikh:14/2/13
Masa:8.30-4.30ptg
Tempat:bilik mesyuarat PKG Langkap.
"semoga semua GPM lebih bersemangat utk thn 2013"

07 di hutan melintang - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

07 di hutan melintang - Google Blog Search


Labun Cikgu Lin: TINJAUAN BNPC KE N54 <b>HUTAN MELINTANG</b> <b>...</b>

Posted: 23 Feb 2013 07:51 PM PST



Itulah kenyataannya, apabila kami bertanya mengenai sikap pemilih di kawasan majoriti Cina terutama dik kawasan bagan Hutan Melintang.

"Kasevan boleh duduk rumah .... gerenti menang" kata Kaum Melayu 

KENAPA DAN MENGAPA .... (saya nak rehat jab ... semalaman tak tidur ... kemudian sambung selepas ini).

Nak tidur sekejab.

CALOON BN AKAN MENANG TAK BERTANDING <b>DI</b> N54 <b>HUTAN</b> <b>...</b>

Posted: 23 Feb 2013 06:52 PM PST

Semasa aku dan rakan BNPC meninjau DUN ini .... kamu ternampak Poster ini ... kami singgah .... SEBABNYA ...

Mari kita semak KOD DUN Negeri Perak kemudian bandingkan APA YANG DIPAPARKAN DI POSTER BILIK GERAKAN PAKATAN PEMBANGKANG DUN INI.
DUN INI TELAH DIMENANGI OLEH PKR DALAM PRU 2008.
MACAM MANA BOLEH MENANG YER ...






Kalau berlaku SEMASA HANTAR BORANG BERTANDING ...... dah tentu BN MENANG TANPA BERTANDING.

KAMI TAK MAHU "MENANG BETINA" .... 
ITU SEBAB KAMI BAGI TAU SEKARANG.


HUBAYA-HUBAYA

07 di behrang - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

07 di behrang - Google Blog Search


kisah hidup si &#39;IR neeLofa&#39;: Hidup Berdikari <b>di Behrang</b> 2020

Posted: 02 Feb 2013 07:59 AM PST

Lepas tamat je MSK masa sem 3 aku jaga,, aku wat keputusan drastik tok dok Luar = RUMAH SEWA.. sebab apee??? x tahan dengan perangai DATO' AJ !! seyesss,,, rasa macam nak bg kaki tangan je kat dier !! fikirkan die org tua je !! tua dr aku La.. tp x kawen Lagi ponnngg... haiiisshhh..
nseb kawan sekeLas tengah carik Lagi sorg kwn tok kongsi byr sewa umah.. aku pon masok je dok ngn diorg.. so,, 1 umah ade 5 org..
kat jLn WM 1/19,, corner Lot kau !! haha.. yg penting,, ade tempat teduuhh time beLajar.. :)
ahLi rumah aku,, (1)org kuat,, tukang kutip segaLa duit,, azrina (2) si speaker behrang,, hasLiza,, (3) si hidong mancong,,kak krina (4) aku sendiri,, si neeLofa (5) si empunye kete,, zuren.. Ktorg g keLas ngn kete zuren :) nseb ade transport.. tp ktorg penah je naek bass,, so x djd haL pon.. :)
kebetuLan,, berjiran ngn dak Laki keLas aku sendiri,seLang 1 buah umah..umah daus,syed,ogy,fendi,akmal,sapik,haLim,hazwan,    SebeLah umah ktorg puLakk,dak Laki keLas DKA D..
seronok La berjiran ngn diorg.. beLajar sesama.. hehehe.. =p
seronok La study ngn diorg.. besstt... sejak aku dok Luar,, pointer aku naek teross... aLhamduLiLLah... aku bersyukur sangat..sume 3 pointer atas.. time sem 4 aku dpt 3.49.. Lagi 0.01 nak AKJ (Anugerah Ketua Jabatan) Dak umah aku 3 org kot AKJ time 2.. pergghhh... xpe,,, xde rezeki tme 2 :)
sepanjang dok umah sewa,, banyak aktiviti ktorg wat,, maen badminton,, majLs tahLiL,sambot birthday n majlis berbuka puasa,, sambut hari raya kat umah P.A & so on..
First2 dok umah sewa,, majLis berbuka puasa ramai2 dengan P.A & CLassmate ! awesome giLer !waLaupon penat ber'bengkeL' kan,, makLom La, budak civiL kan ,, ^_^
hitam geLap bagai muka ktorang ! tapi have fun giLer beb !
1st puasa sebagai peLajar PSAS
Seronok giLer time nih !! memang x fikir finaL Langsong !! dok fikir nak baLik raya !! hehehe..

Lepas sambot raya ngn famiLy kat kampung,, ktorg pon beraya ramai2 kat umah P.A.. seronoookkk sangatt... sume berkumpuL !!

SELAMAT HARI RAYA =)

07 di teluk intan - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

07 di teluk intan - Google Blog Search


Mori&#39;s Kitchen: Jalan jalan ke Menara Condong <b>Teluk Intan</b>

Posted: 11 Feb 2013 09:50 AM PST

Jemputan majlis kenduri kawin dari jiran yang mana majlis kenduri tu berlansung di Dewan Bandaran Teluk Intan tidak kami lepaskan peluang untuk kesana.  Lebih lebih lagi ianya berdekatan dengan Menara Condong Teluk Intan yang popular di ganding dengan Menara Condong Pisa di Itali.  Itu yang membuat mori dengan adda lagi bertambah seronok nak pergi ke sana....   Usai aje makan dan bergambar kami terus menuju ke Menara Condong.  Alhamdullilah rezeki kami....suami kawan tu sudi menunjukkan jalan ke Menara Condong.  Ingat kan jauh... rupanya lebih kurang 5 minit aje perjalanan dari Dewan Bandaran.  Menara ini terletak di antara Jalan Pasar dan jalan Ah Cheong dan juga Jalan Selat dan juga Jalan Bandar.
Tidak perlu kan sebarang bayaran untuk masuk ke Menara Condong.  Cuma kami perlu menanda tangani buku lawatan.  Tidak lupa juga beli cenderamata yang di jual.  Apa lagi... mori beli magnet gambar Menara Condong.  Masa kami sampai... keadaan agak lengang sedikit... tidak terlalu ramai orang yang berada di situ.  Tetapi selang beberapa minit.. .menderu deru orang tiba ke menara condong.  Semua tujuan yang sama seperti kami.  Ingat melihat dan merasa sendiri berada di menara condong.
Sebelum naik tangga ke Menara Condong.... di bahagian kanan tangga ada tertera maklumat tentang asal usul menara condong.  Cuma gambar nya tak berapa clear... cuaca yang panas sangat... dan orang yang terlalu ramai...payah kan mori hendak mengambil gambar.  Dan juga sekeliling Menara Condong ada gerai gerai yang menjualkan pelbagai barangan.
 Kalau di ikutkan dari segi sejarah ...Menara Condong di bina sekitar tahun 1885 dan kini berusia lebih dari 128 tahun.  Ianya memiliki ketinggian 85 kaki tinggi dan mempunyai 110 anak tangga.  Pada asalnya ianya merupakan tempat untuk tangkungan air dan juga di lengkapi dengan jam besar untuk penduduk sekitarnya.  Tapi kini setelah bertahun tahun berlalu ianya sekadar menjadi tarikan pelancong yang mengunjungi bandar Teluk Intan. 
Bangunan yang di perbuat daripada batu dan kayu di bina oleh arkitek Leong Choon Cheong mula condong setelah berlakunya banjir besar sekitar tahun 1889 dan 1895.  Bangunan tersebut juga di bina atas struktur tanah yang lembut dan juga bebanan tangki air juga mendorong kepada condongnya menara nie ke arah barat laut. Menara ini juga mirip kepada bentuk Pagoda kerana di pengaruhi kebudayaan cina yang menjadi penderma dan arkitek ketika itu.   Ianya kelihatan seperti 8 tingkat tetapi sebenarnya hanya terdapat 3 tingkat sahaja. 
Masuk aje ke dalam ada sebuah telaga ... dalam nya penuh denga syilling... tak tau la apa tujuan nya tapi kalau di kumpul2 duit syiling tu ...banyak gak....   
Tangga untuk naik ke tingkat atas di perbuat dari kayu.  Masih utuh lagi...dan berjaga.  Cuma kecil sikit jer la... kalau berselisih.. kena jalan mengiring...hehehehe.... 
Dari binaan nya... kayu yang di guna kan...masih elok dan kuat lagi.

Bila berada di luar beranda.... baru lah terasa condong menara nie... bila berjalan cam senget sikit...hehehe.. 
Jom layan gambar gambar nya....kot kot ada yang teringin untuk melihat sendiri.... Menara Condong nie..walaupun cuma sebuah bangunan lama.



 Walaupun cuaca panas terik... dengan ramai pengunjung.... terasa berbaloi juga dapat datang kesini.  

07 di bercham - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

07 di bercham - Google Blog Search


Detik² Kehidupan : Lawatan ke PAPN <b>Bercham</b>

Posted: 22 Sep 2011 05:30 AM PDT



















Alhamdulillah, selesai sudah aktiviti bersama kanak-kanak di PAPN Bercham.. Terima kasih semua yang terlibat..

07 di lumut - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

07 di lumut - Google Blog Search


Sambutan Harijadi <b>Di</b> Marina Cove <b>Teluk Batik</b> - Fashion, Parenting <b>...</b>

Posted: 17 Feb 2013 01:34 AM PST

Holaa...penatnya! Huhuhu...Bukan penat apa. Penat baru balik dari berjalan-jalan lagi. Penat duduk dalam kereta, swimming dan makan-makan. Enjin badan ni macam dah perlahan kena servis pulak rasanya. Macam nak kena urut-urut. Kekekeke. Penat tu memang penat, terasa nak update pulak cerita dalam blog ni.

Semalam, dapat panggilan telefon dari kakak ipar (Mama Oya) menjemput Mummy, famili Pak Andak dan famili Mak Der menjemput kami ke Marina Cove Teluk Batik untuk sambutan Hari Jadi anak sulung mereka. Kiranya macam tambahan hari dari The Zon Suite Residence hari tu tidur sehari je. Cuti-cuti Part 2 pulak katanya. Siap-siapbarang, bertolaklah kami dari rumah Opah secara convoy 3 kereta. Malas nak cerita panjang-panjang. Jom ler tengok gambar je...

 Mood Qashrin tak berapa baik sangat sebab dia nak ikot kereta Pak Andak, sebab semua cousins dia dalam tu, tapi terpaksa ikot kereta Pak Nek. Erk..tudung tak sempat sambar. Hahaha...
Qashrin kemonyokkan. Alolololo.....
Teluk Batik here we come........eh? Macam tak pernah pergi je...
Kitaorang macam tersesat di pekan Lumut, terus lunch makan nasi ayam beramai-ramai. Opah siap bawak wholemeal bread dan brown rice yang siap di masak awal-awal lagi di makan dengan ayam panggang.
 Menunggu nak check-in...Barulah muka gembira sikit..
Swimming kejap je..Qashrin mengigil tak tahan air sejuk. Hahahaha..........
Dinner pulak kami makan di restoren D'Muroh Teluk Muroh. Antara menu kami, ikan siakap 3 rasa, udang cendawan, paprik campur, tomyam seafood, burung puyuh goreng, daging goreng kunyit, ikan pari panggang, ikan siakap goreng untuk Opah, sayur kailan dan sirap bandung. Satu set untuk satu famili. Tapi tak mahal la pulak makan dekat sini. Baru RM200++....Gambar malas nak upload. Hehehe......
Happy Birthday Marissa. Semoga menjadi anak yang solehah, berjaya dan happy selalu...
Pagi tadi pula kami bersarapan dalam resort sahaja. Tengok budak-budak ni bermandi manda lagi. Qashrin duduk je dalam bilik tengok dari atas sebabnya takot dia demam. Fobia sangat tapi Alhamdulillah, Qashrin sihat walafiat. Dah rehat-rehat kami check out dan bertolak ke Ipoh. Sampai je Ipoh, kami makan nasi kandar Vanggey. Nyumms....Terima kasih Pak Nek untuk tajaan cuti-cuti Malaysia kali ini.
Okaylah, nak mandikan Qashrin. Rehat-rehat kejap. Esok dah nak kerja............

07 di kampar - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

07 di kampar - Google Blog Search


Travel: Pria Inggris Sukses Berselancar 12 Km <b>di</b> Sungai <b>Kampar</b>

Posted: 15 Feb 2013 01:15 PM PST


Jakarta - Steven King, peselancar asal Inggris berhasil membuat rekor baru di Riau. Dia sukses menaklukkan Gelombang Bono di Sungai Kampar sejauh 12 kilometer, selama 1 jam 4 menit. Selamat!

"Ini pengalaman baru untuk saya dan akan menjadi rekor dunia yang baru," kata Steven King, peselancar asal Inggris saat jumpa pers di Hotel Transit, Bandara Soekarno Hatta, Cengkareng, Jumat (15/2/2012).

Sungai Kampar di Kabupaten Pelalawan Riau punya fenomena alam yang menjadi objek wisata unik. Di sana terdapat Gelombang Bono, yaitu ombak besar yang terjadi antara pertemuan air sungai dan air laut di muara Sungai Kampar. Tingginya dapat mencapai 4-6 meter.

Pada hari Rabu (13/2), Steven King akhirnya dapat menaklukan gelombang ini. Dia berhasil mencatatkan waktu selama 1 jam 4 menit untuk mengarungi Gelombang Bono sejauh 12,8 km.

"Gelombang Bono adalah ombak yang panjang dan fantastis. Butuh banyak tenaga untuk bertahan di sana (berselancar-red)," ungkap Steven.

Steven menambahkan, tak mudah untuk menaklukan Gelombang Bono. Gelombang ini panjang dan sulit ditebak, karena hantaman dari tebing di kanan dan kiri akan lebih menimbulkan gelombang yang lebih besar.

"Kalau di laut hanya ada satu ombak, tapi kalau di Bono ombaknya sulit ditebak, karena ada hantaman dari kiri dan kanan sehingga lebih sulit," lanjut Steve yang sudah menggemari surfing di sungai ini selama 32 tahun.

Nantinya, Steve akan mengirimkan catatannya ke pihak Guiness World Records, "Kita punya catatan GPS dan ada saksi juga untuk dikirim ke Guiness World Record," tambahnya.

Via: Pria Inggris Sukses Berselancar 12 Km di Sungai Kampar

07 di jelapang - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

07 di jelapang - Google Blog Search


My Small World: Volkswagen <b>di</b> bumi <b>Jelapang</b> Padi

Posted: 17 Nov 2012 04:00 PM PST

Rupanya FA Wagen VW kat Glenmarie dah buka cawangan kat Alor Star Kedah dah. Nasib tak jumpa SA yang dikenali. Saje je nak datang sini kot2 ada key chain VW. Cari kat Glenmarie dah habis stok. Memang takde stok dah kot 1 Malaysia ni.
FA Wagen cawangan Alor Star Kedah
Kereta ni pernah menjadi kereta favourite i. I suka yang warna merah. Apa ke ruper gitu Dania ni???
Touareg yang berharga RM400,000 +++
Boot belakang yang sangat luas

07 di bukit gantang - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

07 di bukit gantang - Google Blog Search


Taiping Mali: Pas <b>Bukit Gantang</b> Semakin Sakit Perut dan Sakit Hati

Posted: 22 Feb 2013 07:21 PM PST






Semakin hampir dengan pilihan raya, semakin sakit kepala otak orang Pas Bukit Gantang. Oleh kerana kesakitan mental yang membawa kepada sifat dengki khianat menyebabkan Pas Bukit Gantang mula mempertingkatkan fitnah, mengadu domba, membuat cerita-cerita palsu yang berunsur negatif bagi menjatuhkan imej dan maruah BN Bukit Gantang.

Pagi ini TM akan menceritakan satu kisah yang berlaku di Taman Berkat beberapa minggu lalu. Kelmarin TM sempat bertanya kepada pihak pemilik kedai makan iaitu En Arifffin atau lebih dikenali sebagai Pak Pin.

Kisah berlaku pada satu petang lebih kurang jam 5.00 petang, sebuah pickup Tata milik YB MP Pas Bukit Gantang Nizar Jamaludin, telah singgah di sebuah kedai gunting milik penyokong Pas yang letaknya hanyalah kira-kira 25 langkah antara dua premis ( kedai gunting dan kedai Pak Pin).

Sebaik sahaja pick up itu berhenti di hadapan kedai gunting tersebut, bermulalah agenda jahat Pas. Mereka tahu bahawa di kedai makan Pak Pin menjadi tempat berhimpun orang-orang Umno pada waktu petang selepas solat Asar, malah Pak Pin juga merupakan orang kuat Umno Cawangan Taman Berkat.

Ceramah politik pun bermulalah oleh Pas dengan menggunakan pembesar suara yang terpasang mati pada pickup Tata milik Nizar. Ceramah politik yang dihalakan ke kedai Pak Pin menyebabkan anak lelaki Pak Pin telah pergi dan memberi amaran supaya menghentikan ceramah politik kerana mengganggu pengunjung kedai yang sedang makan dan berbual dan menasihatkan Pas supaya menghentikan ceramah atau pergi berceramah di tempat lain.

Setelah mendapat bantahan, ceramah dari pembesar suara itu pun di berhentikan tetapi tidak bertahan lama, beberapa minit kemudian, ceramah disambung semula dan menyebabkan anak lelaki membawa kayu dan mengetuk pembesar suara sehingga tidak berfungsi lagi.

Kemudian pihak Pas datang ke kedai bising-bising untuk minta ganti rugi dan jika enggan mereka akan buat repot polis. Pihak anak Pak Pin enggan melayan dan enggan membayar ganti satu sen pun kerana ia berpunca daripada kebiadaban pihak Pas sendiri yang sengaja mencari fasal.
.
Rupa-rupa si baghal Ustaz Idris Ahmad menyorok dalam kedai gunting dan sambil memegang mic dan memberi ceramah politik dari situ.

07 di tapah - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

07 di tapah - Google Blog Search


RAKYAT MARHAEN: Ds Anwar tiup semanagat kaum India <b>di Tapah</b>

Posted: 16 Dec 2012 06:42 PM PST

Berikut hanyalah sebahagian kecil punca segala masalah yang melibatkan kehilangan wang dan harta negara sejak umno/BN berkuasa lebih setengah abad yang lalu. Namun, jika dikumpul, ianya mencecah ratusan billion Ringgit wang milik Rakyat yang telah diselewengkan oleh kerajaan umno/BN.

1. Skandal PKFZ yang melibatkan duit Rakyat sebanyak RM12.7 billion.

Tun Dr Ling Liong Sik mengaku tidak bersalah di atas dua pendakwaan di bawah Seksyen 418 dan 417 Kanun Keseksaan atas tuduhan memperdayakan Jemaah Menteri berhubung projek bernilai RM12.7 bilion itu. Bekas Presiden MCA ini dituduh memperdayakan Jemaah Menteri untuk bersetuju meluluskan pembelian 999.5 ekar tanah milik koperasi nelayan Melayu di Pulau Indah pada harga RM25 satu kaki persegi dengan kadar faedah 7.5 peratus, iaitu nilai yang jauh lebih tinggi dari nilai sebenar di pasaran. Beliau juga mengeluarkan surat sokongan mengarahkan projek PKFZ ini diserahkan kepada syarikat Kuala Dimensi Sdn Bhd, milik Pengerusi Kelab Penyokong BN, Dato Seri Tiong King Sing.

2. Komisen pembelian kapal selam sebanyak RM500 juta.

  • Harga asal pembelian: €1.14 billion (RM4.52 billion)
  • Kos Senggaraan jangka panjang: €999.15 juta (RM3.964 billion) kepada Perimekar Sdn Bhd bagi kerja-kerja penyelenggaraan jangka panjang kapal selam itu pada tahun 2002.

Permohonan tambahan daripada Kementerian pertahanan pada Sidang Belanjawan 2011

  • RM417 juta untuk membiayai kontrak senggaraan (In Service Support) dua buah kapal selam Scorpene
  • RM56 juta untuk bayaran pendahuluan sewaan perkhidmatan Sistem Submarine Escape Rescue Intervention (SMER-1).
  • Sebelum ini, kerajaan sudah membayar €999.15 juta (RM3.964 billion) - Rujuk di atas.

3. Kerugian pembelian aset oleh Sime Darby RM1.6 billion.

  • Kerugian akibat lebihan kos berjumlah kira-kira RM1.6 bilion, membabitkan projek minyak dan gas Bulhanine dan Maydan Mahzam di Qatar serta projekhidroelektrik Bakun.


4. Menanggung kerugian (bailout) Konsortium Perkapalan Berhad milik Mirzan Mahathir sebanyak RM1.7 billion.

  • MISC (anak syarikat Petronas) telah diarahkan oleh Mahathir (PM ketika itu) untuk membeli aset Konsortium Perkapalan Berhad dengan pembiayaan sebanyakRM1.7 billion bertujuan menyelamatkan syarikat perkapalan milik anak beliau, Mirzan.

5. Kos senggaraan Paya Indah Wetland RM88 juta.

6. Kerugian Pos Malaysia (Transmile) RM5460 juta.


7. Perjanjian pembelian Eurocopter sebanyak RM1.67 billion.

  • Harga ditawarkan oleh Eurocopter Malaysia yang dipilih oleh kerajaan: RM1.67 billion
  • Harga Kelowna Flightcraft untuk helikopter alternatif: RM865 juta (Kerajaan dapat menjimatkan RM805 juta)

8. Kos pembaikan bumbung Stadium Terengganu yang runtuh sebanyak RM292 juta.

9. Kos memperbaiki kerosakan MRR2 sebanyak RM70 juta

10. Akaun bil terlebih bayar Maybank sebanyak RM4 billion.

11. Tumbuk-rusuk (kickbacks) kepada Ng Yen Yen di Kementerian Pelancongan RM10 juta.

12. Kos membeli tiga buah lukisan oleh MAS sebanyak RM1.5 juta.

13. Lebihan bayaran oleh Kementerian Belia dan Sukan sebanyak RM8.4 juta.

14. Perbelanjaan Kompleks Sukan gajah putih di London sebanyak RM70 juta.

15. Baikpulih bangunan MATRADE sebanyak RM120 juta.

16. Kos minyak dan senggaraan jet kegunaan PM sebanyak RM200 juta.

17. Hutang tidak dapat dituntut InventQ sebanyak RM228 juta.

18. Membayar gantirugi pembatalan Jambatan Bengkok sebanyak RM257 juta.

19. Kerugian dalam urusniaga penjualan Augusta sebanyak RM510 juta.


20. Nilai kehilangan pendapatan kerajaan daripada Approved Permit (AP) yang dikeluarkan bagi tempoh setahun sebanyakRM1.8 billion.

21. Senggaraan kapal-kapal selam KD Tunku Abdul Rahman dan KD Tun Rzak (akan dijadikan artifak Muzium Negara) sebanyak RM4.1 billion.

22. Pembinaan dan senggaraan PSC Naval Dockyard Lumut sebanyak RM6.75 billion.

23. Dua skandal Bank Bumiputra pada wal 1980-an sebanyak US$1 billion dengan anggaran nilai kerugian pada 2008 sebanyak RM3.2 billion.

24. Kegagalan Maminco dalam percubaan menguasai pasaran timah dunia pada tahun 1980-an dipercayai mengakibatkan kerugian bernilai US$500 juta. (RM1.6 billion)

25. Bertaruh dalam niaga kewangan pasaran hadapan luar negara menyebabkan Bank Negara Malaysia kerugian RM30 billion pada tahun 1990-an.

26. Kerugian Perwaja Steel sebanyak US$800 juta (RM2.56 billion).

27. Menggunakan dana awam sebanyak RM10 billion dalam operasi Valuecap Sdn Bhd untuk melonjakkan nilai harga pasaran saham.

28. Skandal kewangan Bank Islam yang melibatkan kerugian RM700 juta.

29. Penjualan MV Augusta dengan harga €1 (1 Euro) mengakibatkan kerugian sebanyak €75.99 juta (RM348 juta) - sama seperti No. 18?

30. Kehilangan royalti Wang Ehsan Terengganu sebanyak RM7.4 billion (antara tahun 2004 – 2007)

31. Sejak penubuhan Petronas Philharmonic Orchestra selama lebih 10 tahun yang lalu, ia telah menelan perbelanjaan sebanyak RM500 juta denga RM1 juta setahun dibayar sebagai gaji dan imbuhan kepada Ketua Pegawai Eksekutif (CEO).

32. Yuran Penasihat: Mahathir telah dibayar RM180,000, Shahrizat Abdul Jalil (Menteri Kemajuan Wanita) RM404,726 dan Abdul Hamid Othman (Agama) RM549,675 pada setiap tahun.

33. Kerajaan telah membelanjakan RM3.2 billion untuk pelaksanaan program Pengajaran dan Pembelajaran Sains dan Matematik dalam Bahasa Inggeris (PPSMI) sepanjang lima tahun pertama pelaksanaannya. Daripada jumlah tersebut, kerajaan telah membayar RM2.21 billion untuk membeli pelbagai kelengkapan teknologi, maklumat dan komunikasi (ICT) namun tiada sebarang perincian perbelanjaan pernah ditunjukkan.

Kerajaan telah membayar RM6k bagi setiap komputer laptop/notebook yang dapat diperolehi di pasaran dengan harga di bawah RM3k. Beberapa konsortium telah ditubuhkan semata-mata untuk 'mengendali secara atas-angin' pengagihan segala peralatan dan perkakasan berkenaan. Kini, kebanyakan peralatan dan perkakasan telah menjadi milik anak guru-guru yang terlibat dengan PPSMI.

34. Komisen yang telah dibayar kepada dua buah syarikat persendirian yang mengendalikan pembelian kapal selam Scorpene iaitu Perimeker Sdn Bhd dan IMT Defence Sdn Bhd berjumlah RM910 juta. Ada kaitan dengan No. 2.

35. Kerajaan membuat bayaran RM300 juta sebagai ganti rugi yang dibayar kepada Gerbang Perdana kerana pembatalan pembinaan Jambatan Bengkok yang bernilai RM1.1 billion.

36. RM1.3 billion telah dibazirkan dengan pembinaan kemudahan kompleks gajah putih 'Customs, Immigration and Quarantine' (CIQ) apabila projek Jambatan Bengkok dibatalkan.

37. Membelanjakan RM100 juta untuk kerja-kerja baik-pulih dan kebocoran Bangunan Parlimen Malaysia.


38. Program Angkasawan Negara yang menelan belanja – RM40 juta

39. Dianggarkan sebanyak RM500 juta setahun dibelanjakan untuk Latihan Khidmat Negara

40. Menanggung kerugian Eye of Malaysia – RM30 juta dan RM5.7 juta dalam bentuk pemberian tiket percuma.

41. Menanggung kerugian sebanyak RM2.4 juta untuk pembelian dakwat kekal

42. Pada September 2006, Samy Velu mengumumkan bahawa kerajaan telah membayar ganti rugi berjumlah RM38.5 billion kepada 20 buah syarikat pengendali lebuhraya. Sembilan syarikat pengendali tol lebihraya menerima durian runtuh berjumlah RM380 juta daripada kenaikan kadar tol pada tahun 2008 sahaja.

43. Tumbuk-rusuk (kickbacks) sebanyak RM32 juta nilai eksport kayu balak oleh syarikat-syarikat yang berkaitan dengan Ketua Menteri Sarawak dan ahli keluarganya.

44. Dua kali menanggung kerugian (bailout) oleh Malaysia Airline System (MAS) yang berjumlah sebanyak RM7.9 billion. Pada ketika MAS berhadapan dengan kerugian pada saban tahun, sebanyak RM1.5 juta telah dibelanjakan untuk membeli TIGA buah lukisan untuk menghiasi pejabat pengerusi MAS, Munir Majid. (Berkaitan dengan No. 11)

45. Menanggung kerugian (bailout) Sistem Pengangkutan Putra sebanyak RM4.486 billion.


46. Menanggung kerugian (bailout) STAR-LRT sebanyak RM3.256 billion.

47. Menanggung kerugian (bailout) Sistem Pembetungan Kebangsaan bernilai RM192.54 juta.

48. Menanggung kerugian (bailout) Lebuhraya Seremban-Port Dickson sebanyak RM142 juta.

49. Menanggung kerugian (bailout) Penjara Kuching bernilai RM135 juta.

50. Menanggung kerugian (bailout) Kajian Makanan dan Gunaan Orang Islam sebanyakRM8.3 juta.

51. Menanggung kerugian (bailout) Le Tour de Langkawi sebanyak RM3.5 juta.

52. Agihan secara borong ratusan juta saham di Bursa Malaysia dengan berselindung di bawah Dasar Ekonomi Baru (DEB) kepada kroni, kaum keluarga, anak-anak para Menteri dan pemimpin BN yang bernilai berbillion-billion ringgit.


53. Pindah-milik puluhan ribu hektar tanah-tanah komersial dan konsesi pembalakan kepada anak-anak serta kaum keluarga para Menteri dan pemimpin BN yang bernilai berbillion-billion ringgit.

54. Kerugian Petronas sejak tahun 1997 apabila menandatangani perjanjian dengan ENAM PENAMA yang tidak didedahkan dalam dagangan hadapan petroleum negara dengan kadar harga murah untuk jangkamasa yang panjang. Apabila harga bahan petroleum meningkat, Petronas kekal menjual kepada ENAM penama ini pada harga murah yang telah dipersetujui.

Dan manusia yang bertanggungjawab mengatur perjanjian dagangan hadapan yang merugikan Petronas dan Rakyat ini adalah merupakan manusia yang paling lantang bersuara sekarang ini - Mahathir Muhamad. Dan beliau ingin kekal menjadi penasihat Petronas hingga mati bagi melindungi identiti ENAM JAHANAM yang menghisap darah Rakyat melalui keuntungan Petronas.

55. RM5700 untuk membeli seunit jek kereta yang berharga RM50. (*)

56. Kenderaan milik kerajaan meneguk setangki petrol bernilai RM113 dalam tempoh beberapa minit. (*)

57. Platform tiang bendera berharga RM990 dibeli dengan harga RM30,000 (*)

58. Thumb drive berharga RM90 dibeli dengan harga RM480 (*)

59. Kabinet simpanan barang berharga RM1,500 telah dibeli dengan harga RM13,500 (*)

60. Pembelian seunit lampu suluh bernilai RM35 telah dibayar dengan harga RM143. (*)

(*) - yang dinyatakan adalah sebutharga untuk SATU UNIT. Kerajaan membeli dalam bentuk pukal antara puluhan hingga ribuan unit item yang sama.

61. Perbelanjaan kempen 1Malaysia yang dibayar kepada APCO sebanyak RM76.8 juta.

62. Membayar subsidi RM17 billion kepada Penjana Tenaga Bebas (IPP)


63. Cincin berlian bernilai USD24 juta untuk Ro$mah --- kononnya pembelian telah dibatalkan – berapa pula jumlah ganti rugi yang terpaksa rakyat bayar?

64. Satu laman web 1pengguna bagi Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan dibina dan diselenggarakan dengan belanja RM1.4 juta.

65. Projek e-mel 1Malaysia yang menelan belanja RM50 juta.

66. Menggunakan Kumpulan Wang Amanah Pencen (KWAP), Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP), Danaharta dan Khazanah untuk membeli saham-saham Timedotcom yang tidak laku – kerugian sebanyak RM3.3 billion.

67. Skandal Offshore Petrol Vehicle (PSC-NDSB) – rugi RM6.75 bilion


68. Rosmah sewa bilik hotel RM100,000 satu malam di Burj Al-Arab Dubai!!

69. Rosmah dan Najib sewa penthouse di Hotel Darling di Sydney pada kadar RM65,100untuk sehari semalam.

70. "Lawatan Sambil Belajar" ke Arab Saudi, Oman dan Bangladesh Rosmah and the Gang (FLOM @ First Lady of Malaysia) ditanggung kerajaan berjumlah RM134,317.76.

71. Memperuntukkan dana RM100 juta setahun untuk Rosmah berbelanja dalam projek peribadi 'Permata Negara'nya.

72. Perbelanjaan oleh Rosmah untuk mengendalikan Sidang Kemuncak Wanita Pertama yang melibatkan 15 orang wanita isteri Ketua-ketua Negara yang majoritinya daripada negara-negara Afrika yang menelan belanja RM4.5 juta untuk tempoh TIGA hari.

73. Kos ubah suai Seri Perdana sebanyak RM12.5 juta.


74. Bil elektrik kediaman rasmi PM dan TPM di Seri Perdana sebanyak RM160,000sebulan.

75. Insinerator di Broga, Semenyih, kerajaan BN yang di atas kebodohan mereka tidak mendengar keluhan rakyat, terpaksa membazirkan berbilion ringgit membatalkan projek tersebut. Insinerator yang seberat 1,500 tan dan menggunakan teknologi 'fluidized bed gasification' yang dikatakan terbesar di Asia ditaksirkan menelan belanja RM1.5 bilion (lebih kurang USD395 juta) untuk dibina dan RM200 juta (USD53 juta) bagi kos operasinya setiap tahun.

CHECK-LIST INI AKAN TERUS DIKEMASKINI DARI SEMASA KE SEMASA.

07 di bagan serai - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

07 di bagan serai - Google Blog Search


Parit Buntar REBELS: Tun Mahathir turun <b>Bagan Serai</b> 3.3.2013

Posted: 19 Feb 2013 01:02 PM PST

Sempena kehadiran Tun M di Bagan Serai nanti #Pbr ingin ulang apa yang sering dibanggakan rakyat terhadap pengorbanan beliau terhadap Bangsa,Agama dan Tanah air

"Dari segi apa kamu menghukum Tun Dr Mahathir tidak memperjuangkan Islam ? Dari segi apa ? Tun M pernah DITEMBAK di bahu kanan beliau ketika beliau ingin menyelamatkan umat Islam di Bosnia suatu ketika dahulu. Tapi beliau tak nak heboh satu dunia.

Malah, sebelum itu, Beberapa ahli kabinet beliau offer untuk pergi tapi beliau enggan.... Beliau kata "tak pa lah, kalau hangpa mati sapa nak jaga negara, biar saya pi sorang ja"

Kisah ini diceritakan sendiri tentera yang menjaga beliau ketika misi itu. Kuatnya hati beliau. Cekalnya hati beliau. Besarnya hati beliau:

1. Dia lah yang menggerakkan negara Islam yang lain untuk membantu Bosnia Herzegovina ketika umat Islam disana disembelih oleh pengganas Serbia.

2. Dia juga lah yang menghantar ratusan komando Malaysia yang dibawa masuk secara sulit ke Bosnia untuk membantu saudara seIslam kita ketika era pencerobohan dan pembunuhan beramai-ramai umat Islam di Bosnia ketika itu. "Kalau negara Arab ini tidak datang membantu, kita hantar sahaja askar kita," - Tun Mahathir.

) Dia juga lah berpakat dengan kerajaan Sultan Brunei menyediakan jumlah dana yang berjuta dollar untuk membeli senjata dan peluru anti kereta kebal untuk tentera Islam di Bosnia.

4) Dia lah yang pernah menangis ketika melawat Bunker yang menjadi pejabat Yasser Arafat di Palestin.

5) Dia juga lah pemimpin Islam yg Yasser Arafat hubungi meminta bantuan dan pertolongan ketika diserang oleh rejim zionis.

6) Dia juga lah yang mempertaruhkan nyawa isterinya,Tun Dr Siti Hasmah menaiki pesawat ke Baghdad membawa bantuan kemanusiaan kepada umat Islam demi untuk melepaskan sekatan Amerika Syarikat.

7) Dia lah yang digelar MahaFiraun dan dia jugalah yang lantang mengutuk kekejaman Yakjuj Makjuj / Zionis ke atas umat Islam serta mempertahankan Islam dimata dunia.

8) Dia lah yang berusaha keras, tak hanya duduk berdoa tanpa berbuat apa2.

9) Dia lah yang ketika saudara Islam yang berlainan parti mendoakan kecelakaan untuknya. Tapi dia diizin oleh Allah SWT masuk ke dalam KAABAH.

10) Dia jugalah pernah ditembak dan mengorbankan jawatan tertinggi yang beliau ada bagi menyelamatkan umat Islam di Bosnia.

Malah beliau kini dianggap sebagai seorang pemimpin dunia yang berjaya meskipun memimpin sebuah negara yang kecil. Beliau bukan hanya berjaya Memerdekakan negaranya dari semua segi, tetapi berusaha memerdekakan negara-negara lain dari belenggu falsafah pembangunan yang dijana dari barat yang jelas muflis idealistiknya..

Bila berbicara soal tentang beliau sudah pasti sebak dan dan ramai yang akan berlinang air mata kerana jasa yang dicurahkannya sudah pasti tidak dapat dibalas.

Siapa dia? Ya.. dialah..

TUN DR MAHATHIR BIN MOHAMAD, Bekas PERDANA MENTERI MALAYSIA dan manusia yang dihormati UMAT ISLAM dan PEMIMPIN ISLAM seluruh dunia.

Terima Kasih Tun , keranamu kini kami generasi pewaris menikmati hasilnya..

p/s: Jasamu akan tetap dikenang sampai bila-bila oleh penduduk dunia Islam dan Malaysia.

07 di kinta - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

07 di kinta - Google Blog Search


<b>Kinta</b> Menjerit : Gangster curi kereta ditembak mati oleh polis <b>di</b> <b>...</b>

Posted: 19 Feb 2013 02:30 PM PST


Seorang penjenayah dipercayai 'ketua gengster' yang sangat dikehendaki polis ditembak mati dalam kejadian berbalas tembakan di ladang kelapa sawit Sungai Wangi, Sitiawan dekat sini, awal pagi kelmarin.

Timbalan Ketua Polis Perak, Datuk A Paramasivam berkata, suspek dikenali Farid Abdul Hamid, 25, dari Ayer Tawar, Manjung mempunyai empat rekod jenayah sejak 2006 berhubung kes bunuh, samun kenderaan mewah dan dadah di sekitar Manjung, Sitiawan, Teluk Intan dan Slim River. Menurutnya, insiden berkenaan bermula apabila sepasukan polis dari Ibu Pejabat Polis Kontinjen (IPK) Perak yang sedang menjalankan rondaan cegah jenayah terserempak dengan sebuah kereta jenis Naza Citra berwarna hitam dipandu suspek berlegar-legar dalam keadaan mencurigakan sekitar jam 4 pagi di Sitiawan.

"Polis yang mengekori suspek mendapati nombor pendaftaran yang digunakan adalah palsu dan didaftarkan atas kereta jenis Proton Waja, bagaimanapun suspek yang menyedari dirinya diekori bertindak memecut kereta ke arah Kampung Baru sebelum terbabas di kawasan ladang sawit Sungai Wangi. "Suspek kemudiannya melepaskan tembakan ke arah polis yang mengenai cermin tempat duduk pemandu kenderaan tersebut, demi mempertahankan diri, anggota polis tersebut bertindak membalas tiga das tembakan dan mengenai suspek," katanya ketika ditemui, di sini, semalam.

Hadir sama, Ketua Jabatan Siasatan Jenayah Negeri (JSJN), Datuk Mohd Dzuraidi Ibrahim dan Ketua Polis Daerah Manjung, Asisten Komisioner Jaafar Baba. Akibat tembakan itu, suspek mati di tempat kejadian dan hasil pemeriksaan polis ke atas kenderaan tersebut turut menemui beberapa barangan.

Paramasivam berkata, pemeriksaan ke atas suspek dan kereta itu menemui sepucuk revolver jenis .38, tiga butir peluru dan kelongsong, sebilah parang panjang, beg silang berisi lesen memandu suspek dan sepaket plastik lutsinar mengandungi syabu. Katanya, suspek terbabit dikehendaki polis bagi membantu siasatan kes tembak seorang mekanik di Taman Sejati, Sitiawan pada 10 November tahun lalu.

"Kereta yang digunakan itu juga sebelum ini dilaporkan hilang di Jalan Tun HS Lee, Kuala Lumpur pada 7 Mei tahun lalu. "Selain itu, suspek dipercayai sering melakukan jenayah bersama kumpulannya di sekitar Manjung," ujarnya.

Paramasivam percaya, pihaknya telah dapat menyelesaikan sembilan kes yang berlaku di sekitar Manjung sejak 2011. "Kami akan meneruskan siasatan dan menjejaki konco-konco suspek yang masih bebas di luar sana," katanya yang sebelum ini memberitahu beberapa ahli kumpulan yang bekerja di bawah suspek pernah ditahan dan didakwa di mahkamah pada tahun lalu. Kes disiasat di bawah Seksyen 4 Akta Senjata Api (Penalti Lebih Berat) 1971 dan Seksyen 307 Kanun Keseksaan.

Pada sidang media yang sama, Paramasivam memberitahu, Bahagian Siasatan Jenayah Nakortik Daerah Ipoh berjaya menyerbu sebuah rumah yang dipercayai dijadikan makmal pemprosesan dadah di Bercham. Bagaimanapun, polis yang telah membuat pemerhatian selama seminggu itu hanya menjumpai peralatan untuk memproses dadah tetapi tidak menjumpai sebarang dadah di dalam rumah tersebut.

Namun, pihak polis berjaya menjumpai satu beg plastik berisi 149 biji peluru hidup jenis 99MM dan 28 biji peluru jenis .22 di belakang rumah berkenaan. Katanya, polis masih melakukan siasatan dan belum membuat sebarang tangkapan berkenaan kejadian tersebut. Dalam pada itu, Paramasivam mengucapkan terima kasih kepada orang awam yang telah banyak memberi kerjasama dan maklumat yang dapat membantu polis menyelesaikan kes-kes jenayah di negeri ini.

*sumber dari beberapa laman sesawang akhbar tempatan

> Syabas PDRM...

07 di tambun - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

07 di tambun - Google Blog Search


Sendang Asri Mandiri: Dijual Cepat-Tanah Kosong <b>di Tambun</b>

Posted: 13 Feb 2013 06:35 PM PST

INVESTASI MANIS di LOKASI STRATEGIS dengan HARGA yang REALISTIS.

Anda Tertarik?, Mari Kita Berbisnis................
 

Kunjungi FB Page kami : Sendang Asri Mandiri
 

BLOG PERAK

Copyright 2010 All Rights Reserved