Selasa, 31 Julai 2012

07 di kampar - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

07 di kampar - Google Blog Search


Cik Adila Amalyna: Kuih-muih <b>di</b> Bazaar Ramadhan <b>Kampar</b>!

Posted: 22 Jul 2012 06:57 AM PDT

Assalamualaikum

Selamat berpuasa untuk hari yang kedua di dalam bulan Ramadhan. Alhamdulillah :)

Kalau korang semua nak tahu, sejak hari pertama Ramadhan aku, emak & kakak ipar berniaga kuih-muih kat Bazaar Ramadhan. Nak cari duit poket lebih sikit untuk raya tahun ni lagipun nak masuk degree kan, yuran mahal jadi kenalah kerja keras sikit cari duit. Alhamdulillah, pengalaman berniaga sangat seronok tak terkata walaupun badan tersangat penat. Lepas sahur terus mula buat kuih untuk jual kat bazaar kemudian lepas berbuka buat tempahan biskut raya pulak. Nampak tak? Truly hectic!

Sempat pulak update belog?

Sempatlah. Sekarang ni tengah tunggu azan maghrib, hewhewhew. Sedang menanti saat untuk melahap je sekarang. Tapi agak pelik, langsung tak rasa lapar mungkin sebab aku terkejar-kejar buat kerja itu ini. Bagus jugak kan, cuma badan lemah/lesu. Tapi bila mak start bebel kalau ada nak curi-curi tulang, jadi segar balik tiba-tiba. Aura apa mak pakai ni?!


Dan banyak lagi..... Tadi baru ni je yang sempat tangkap :)
Kepada sesiapa yang duduk dekat-dekat kawasan (Kampar, Jeram, Temoh, Tapah etc), come to Bazaar Ramadhan Kampar. Macam-macam ada dan jangan lupa singgah gerai kami yow! Tapi aku tak jaga kat gerai pun, kite maluuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu (Hiks). Eh mana ada, aku duduk rumah nak masak lauk untuk berbuka pulak. Nampak tak ciri-ciri isteri mithali yang amat sangat pada diri aku sekarang? *flip hair*
Okay. Excited benar berniaga sampai kecoh dalam belog. Seriously, berniaga ni sangat best sebenarnya. Sangat-sangat best. Kan 9/10 rezeki datang daripada perniagaan, marilah kita berniaga secara kecil-kecilan kemudian lama-kelamaan akan menjadi besar-besaran. InsyaAllah.
Happy fasting people :)

Jumaat, 27 Julai 2012

07 di slim river - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

07 di slim river - Google Blog Search


Pemandu maut, empat cedera dalam nahas <b>di Slim River</b> - Inimajalah

Posted: 17 Jun 2012 12:10 AM PDT

[unable to retrieve full-text content]IPOH: Seorang terbunuh, empat lagi cedera termasuk seorang parah, apabila kereta yang mereka naiki terbabit dalam kemalangan di Kilometer 379.9 Lebuhraya Utara-Selatan dekat Slim River hari ini.

07 di tronoh - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

07 di tronoh - Google Blog Search


Syarahan Thevaram Dan Kesuciannya <b>di</b> Pekan <b>Tronoh</b> - blog*spot

Posted: 27 Jul 2012 10:32 AM PDT


Kenyataan Media YB V.Sivakumar , ADUN Kawasan Tronoh pada 27/7/2012 di Pekan Tronoh
Syarahan Thevaram Dan Kesuciannya di Pekan Tronoh
DAP Tronoh telah menganjurkan program syarahan agama di Bilik Gerakan DAP Tronoh pada 15/7/2012. Program ini telah dimulakan dengan ucapan aluan YB V.Sivakumar ADUN kawasan Tronoh. Lebih kurang 70 orang telah menghadiri program syarahan agama Hindu. Syarahan bermula pada 8pm dan tamat keseluruhannya pada 10pm. Pensyarah jemputan pada petang itu ialah Puan Rukumani Krishnasamy, seorang tokoh agama yang terkenal di kawasan Ipoh dan sekitarnya. Beliau dalam syarahannya menyentuh tentang perlunya kita belajar Thevaram yang mana merupakan matra bahasa Tamil yang unggul. Beliau juga memberi penjelasan yang mudah mengenai beberapa perkara asas agama Hindu.  Program tersebut telah memberi rangsangan baru kepada ibubapa untuk menghantar anak-anak mereka untuk belajar Thevaram di kuil-kuil yang berhampiran. DAP DUN Tronoh juga bercadang untuk menganjur program-program keagamaan di Pekan Tronoh dari masa ke semasa. 

07 di sungai siput - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

07 di sungai siput - Google Blog Search


UMNO Online - Kem PLKN <b>Di Sungai Siput</b> Ditutup Susulan <b>...</b>

Posted: 04 Apr 2012 11:17 PM PDT

Kategori Dari Parlimen

Kem PLKN Di Sungai Siput Ditutup Susulan Kematian Pelatih – Ahmad Zahid

KUALA LUMPUR, 5 April – Kem Program Latihan Khidmat Negara (PLKN) Terkok di Sungai Siput, Perak telah ditutup operasinya susulan kematian seorang pelatih pada 12 Mac lepas.

Menteri Pertahanan Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi berkata semua jenis latihan air di semua kem PLKN di seluruh negara turut dihentikan serta-merta.

"Kita tidak berkrompomi dan sedaya upaya melaksanakan program bersandarkan 'Standard Operating Procedure' (SOP) serta kita akan pastikan jika wujud sebarang permasalahan di mana-mana kem PLKN, tindakan tegas akan ditentukan.

"Justeru saya ambil keputusan bukan sahaja menghentikan latihan-latihan pengairan malah kem PLKN Terkok ditutup dan tidak mengambil peserta untuk pengambilan kali akan datang," katanya menjawab soalan Fong Po Kuan (DAP-Batu Gajah) di Dewan Rakyat, di sini hari ini.

Fong ingin tahu tindakan kementerian terhadap kes tersebut dan sama ada akan  akan menangguhkan PLKN untuk meneliti dan mengkaji pelaksanaannya.

Ahmad Zahid berkata kematian R.Vinoth, 18, itu bukan disebabkan oleh kencing tikus dan perkara tersebut disahkan selepas pemeriksaan makmal dan juga Jabatan Kesihatan Perak, mendapati air kolam di kem itu bebas bakteria Leptospira.

Namun katanya, tindakan menutup kem Terkok dan menghentikan latihan air adalah bagi menjaga keberkesanan PLKN dan bagi memastikan tidak akan berlaku masalah kesihatan disebabkan oleh kelemahan pentadbiran dan kebersihan.

"Diingatkan, kami tidak akan berkompromi sama ada dengan komandan, jurulatih atau pihak yang menjadi operator mana-mana kem berkenaan sekiranya mereka melanggar SOP," katanya.

Beliau menyifatkan cadangan untuk menangguhkan atau menghentikan terus PLKN hanya kerana berlaku beberapa kematian, adalah sebagai langkah ke belakang.

"Seramai 629,052 pelatih PLKN direkodkan sehingga 29 Feb lepas dan 19 pelatih meninggal dunia atas faktor lain-lain yang bukan kecuaian kem," katanya sambil menambah sebanyak RM4.36 bilion telah dibelanjakan untuk PLKN sejak dilaksanakan.

Terdahulu, ketika menjawab soalan Mohd Nor Othman (BN-Hulu Terengganu), Ahmad Zahid berkata setakat ini seramai 33,591 bekas pelatih telah mendaftar sebagai anggota Briged Sukarelawan Khidmat Negara (BSKN) dan jumlah dijangka terus bertambah dengan adanya kemudahan pendaftaran dalam talian yang disediakan oleh Jabatan Latihan Khidmat  Negara (JLKN).

Beliau berkata penubuhan BSKN tidak terbatas kepada remaja yang menjalani latihan PLKN sahaja tetapi juga mencakupi bekas pelatih PLKN yang telah dewasa yang masih mahu menyumbang khidmat bakti secara sukarela.

Katanya anggota BSKN boleh digembleng bagi membantu Angkatan Tentera Malaysia (ATM) dalam pelbagai kejadian malapetaka atau bencana alam seperti banjir, tanah runtuh atau kebakaran.

"Kerajaan akan terus berusaha membina generasi muda bersemangat patriotism tinggi di negara ini dan dengan adanya sikap kesukarelawan dan saling bantu membantu, ia sudah tentu akan memantapkan persefahaman dan perpaduan antara kaum," katanya.

Berita Bertarikh Pada 2:17 PM

ShiZone » PANAS | Cameron ,<b>Sungai Siput</b> atau Teluk Kemang <b>...</b>

Posted: 25 Jul 2012 12:35 AM PDT

Berita yang baru penulis terima, bahawa presiden parti Malaysian Indian Congress Datuk Seri Palanivel belum lagi memutuskan kawasan mana beliau akan bertanding namun telah memberi indikasi kepada 3 kawasan iaitu Cameron Highlands, Sungai Siput dan Teluk Kemang.

Penulis berpendapat bahawa Sungai Siput mungkin menjadi pilihan Datuk Seri Palanivel, ini kerana ia merupakan kawasan parlimen yang ditandingi oleh bekas – bekas Presiden MIC. Oleh itu Sungai Siput mungkin menjadi pilihan utama Presiden. Jika tidak, Cameron Highlands akan menjadi pilihan yang selamat untuk menang dengan selesa, kerana ia merupakan kubu kuat Barisan Nasional.

Penulis juga beranggapan kawasan Teluk Kemang tidak akan menjadi pilihan Datuk Seri Palanivel. Ini kerana tampok kepimpinan Barisan Nasional Negeri Sembilan dikatakan "GOYAH".

Biar apa pun dikatakan oleh semua, Penulis pasti sesiapa yang menjadi calon di Sungai Siput dan jika telah memenangi Kawasan Parlimen Sungai Siput, Individu atau MP MIC tersebut bakal menjadi Presiden MIC kerana Kerusi Sungai Siput merupakan Kerusi sebilangan Bekas Presiden MIC.

Ayuh Kita tunggu dan Lihat!

07 di bagan serai - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

07 di bagan serai - Google Blog Search


JoranPancing: Imbuhan RM30,000 bergelar "Raja Taliair Kerian" <b>di</b> <b>...</b>

Posted: 13 Jul 2012 10:47 AM PDT

Sila klik flyer diatas untuk melihat paparan berskala besar

07 di tanjung rambutan - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

07 di tanjung rambutan - Google Blog Search


Seputih Kapas: MAHFUZ <b>DI</b> UNDANG KE <b>TANJUNG RAMBUTAN</b> <b>...</b>

Posted: 24 Jul 2012 07:26 PM PDT

Mahfuz Tak Sedar Dirinya Liabiliti Paling Besar Untuk PAS..?
Terbaru, Mahfuz mendakwa Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak "not in control". Terkejut juga mendengar Mahfuz bercakap menggunakan bahasa Inggeris! Mungkin dia ambil kursus intensif bahasa Inggeris baru-baru ini? Itu pun "rojak"!
Mahfuz menuduh kononnya Najib tidak mampu membuat keputusan sendiri dan dibayangi oleh dua tokoh yang kononnya lebih superior iaitu mantan Perdana Menteri, Tun Dr. Mahathir Mohammad dan Tan Sri Muhyiddin Yasin.
Dia membayangkan bahawa Tun Dr. Mahathir masih lagi berkuasa sebagai Perdana Menteri dengan alasan kononnya kroni-kroni negarawan itu dikurniakan projek-projek mewah.
Selain itu, Mahfuz menyatakan bahawa kononnya Muhyiddin mahu PRU ke-13 berlangsung pada tahun ini dan bertentangan dengan kehendak Najib yang dikatakan mahu mengadakan PRU ke-13 pada tahun depan.
Mahfuz cuba memcetus persepsi dengan melaga-lagakan Najib dengan Tun Dr. Mahathir dan Muhyiddin sedangkan dia sendiri tidak tahu apa yang dikatakan itu sama ada benar atau tidak. Ia sekadar persepsi bodoh orang yang tidak lulus SRP…
Benarkah kroni-kroni mantan Perdana Menteri itu dikurniakan projek-projek mewah? San Miguel? Exxon Mobil? Petron Malaysia? Cuba dikaitkan dengan Mokhzani?
Rasanya Mahfuz boleh upah mana-mana pencacainya untuk melawat website-website syarikat yang dikatakan milik Mokhzani itu dan lihat sendiri sama ada nama anak mantan Perdana Menteri itu tersenarai sebagai salah seorang board of director atau tidak.
Selanjutnya, Mahfuz boleh upah "private investigator" untuk merisik sama ada Mokhzani memiliki syarikat-syarikat tersebut atau Mahfuz sendiri yang hanya dengar cakap-cakap kedai kopi yang tidak tahu hujung pangkalnya.
Peliknya, tak malu betul seorang Naib Presiden parti yang kononnya berjuang atas nama Islam suka menabur fitnah di bulan Ramadhan ini…kan?
Berkaitan tuduhan Mahfuz mengenai kenyataan Muhyiddin yang kononnya bertentangan dengan kenyataan Najib, rasanya Naib Presiden PAS itu tidak punya akal seorang lelaki mumayyiz untuk berfikir.
Siapa Perdana Menteri? Najib atau Muhyiddin? Sudah tentulah Najib! Dari itu, sudah tentulah tarikh PRU ke-13 terletak ditangan Najib! Biar siapa pun yang umumkan tarikh PRU ke-13 selain Perdana Menteri, maka bolehkah individu itu membubarkan parlimen?
Pada pandangan saya, lebih teruk Mahfuz mendesak mahu Najib mengumumkan tarikh PRU ke-13, makin teruklah juga dia dipermainkan oleh Perdana Menteri dan Timbalannya itu.
Kalau lebih teruk Mahfuz dipermainkan oleh kedua pemimpin utama negara itu, saya risau juga jika rakyat di Pokok Sena akan kehilangan Ahli Parlimen mereka akibat tekanan mental dan kecelaruan pemikiran tahap 12!
Justeru itu, saya merayu kepada Mahfuz untuk mengambil inisiatif bertemu dengan pakar jiwa untuk menenangkan tekanan dalam "kepala otak"nya.
PAS juga perlu mengambil peranan untuk melaksanakan dasar "tutup mulur Mahfuz" segera. Bukan apa, lebih banyak Mahfuz bercakap, makin teruk dia tunjukkan kebodohan dirinya dan PAS. Mahfuz tidak sedar dirinya adalah liabiliti utama untuk PAS!

07 di pengkalan hulu - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

07 di pengkalan hulu - Google Blog Search


Event Rakit Berhias <b>di</b> Tasek Takong, <b>Pengkalan Hulu</b>

Posted: 05 Jul 2012 04:57 AM PDT

Ehem.....hehehe. Ibu nak updated event yg ibu join kat tempat ibu.
Event ni adalah Pertandingan Rakit Berhias...event ni once a year.
So ibu amik peluang ni join tgk mcmn rakit berhias tu.
Mana tau taun depan rezeki ibu dpt pindah dok dekat ngan abah... ^_^
Biasa kecik2 dulu kat kelantan tgk kereta berhias je..hihihihi.
So layan pic k...
 *Band sek ibu yg dijemput utk memeriahkan event ni waktu siang*





*Beberapa rakit yang bertanding malam tu*



Khamis, 26 Julai 2012

07 di bagan datoh - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

07 di bagan datoh - Google Blog Search


MY BLOG: SEJARAH <b>BAGAN DATOH</b> : EPISOD 1

Posted: 18 Jul 2012 08:10 PM PDT


PENGASAS BAGAN DATOH :

Tok Kelah Peneroka Awal

 

Bagan Datoh mula dibuka sekitar 1880-an. Manakala Pekan Bagan Datoh pula dibuka pada 1896 dan pada waktu itu ia dikenali dengan nama Sungai Keling dan ada yang memanggilnya dengan nama Pekan Baru. Nama Tok Kelah memang tidak asing lagi di kalangan penduduk Bagan Datoh. Bagi generasi tua di Bagan Datoh, Allahyarham Tok Kelah merupakan seorang perwira yang cekal dalam usahanya membuka sebuah penempatan.


Menurut sejarah, nama Bagan Datoh merupakan gabungan antara lokasi dan struktur rumah penduduk asal, nama Tok Kelah itu sendiri dan kesilapan orang Inggeris menuturkan dialek Melayu. Menurut sejarah, struktur rumah orang Melayu pada waktu itu didirikan di tepi Sungai Perak. Penghuninya dihubungkan dengan jambatan untuk ke daratan. Struktur binaan itulah yang dipanggil dengan panggilan "bagan" oleh masyarakat tempatan.


Manakala nama Tok Kelah juga popular ketika itu di kalangan masyarakat setempat termasuk di Kota Setia dan Teluk Mak Intan yang kini dikenali dengan nama Teluk Intan.  Sekiranya ada yang ingin ke tempat yang diteroka oleh Tok Kelah, mereka memanggil tempat tersebut dengan panggilan "Bagan Datok" sempena tempat yang mempunyai bagan dan juga nama Tok Kelah.


Namun lama-kelamaan nama itu bertukar kepada Bagan Datoh apabila Straits Plantation Company Limited, sebuah syarikat perladangan Inggeris yang membuka estet kelapa pada 1896 yang terletak kira-kira 4 km dari Bagan Datoh diberikan nama "Bagan Datoh Estate" sempena dengan nama Bagan Datok yang terkenal ketika itu. Kesukaran orang Inggeris menyebut perkataan "Datok" mengakibatkan sebutannya bertukar kepada "Datoh". Maka sehingga ke hari inilah, nama Bagan Datok kekal dengan Bagan Datoh walaupun masyarakat lebih selesa menyebut Bagan Datok.

07 di teluk intan - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

07 di teluk intan - Google Blog Search


9W2EDU - Dxing <b>di Teluk Intan</b> 17 jun ~ 9W2EDU - Nine Whiskey <b>...</b>

Posted: 24 Jun 2012 05:28 PM PDT

Pada 17 jun aritu semasa di Kampung ku di Kg Bahagia / Sg Manik,Teluk Intan. Sempat jugak ku setup Dxing Portable Station 
Power: Yuasa 7mAh dan CSD 17mAh














Rabu, 25 Julai 2012

07 di kampar - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

07 di kampar - Google Blog Search


House PK: BANJIR TERBURUK <b>DI KAMPAR</b> MENDAPAT <b>...</b>

Posted: 12 Apr 2012 07:00 PM PDT

"Ini kejadian banjir paling buruk pernah berlaku di kawasan ini dan saya terpaksa meminta pertolongan jiran untuk menyelamatkan ibu bapa serta abang yang lumpuh apabila paras air semakin naik," demikian kata Alias Mohamad, 49, ketika menceritakan cetik cemas menghadapi banjir yang menenggelamkan rumahnya sehingga ke paras bumbung.

Katanya, khuatir dengan keselamatan kedua-dua orang tuanya, Mohamad Abdul Rauf, 80, dan Yun Megat Din, 76, beliau terpaksa akur untuk memindahkan mereka ke pusat pemindahan banjir di Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Kampar bersama abangnya, Nazri Mohamad, 55.

Mereka sekeluarga tinggal di Kampung Kuala Dipang yang terletak tidak jauh dari Sungai Kampar.

"Kira-kira jam 5 pagi, paras air mula naik dan kami sekeluarga terpaksa dipindahkan ke tempat yang lebih selamat," katanya ketika ditemui di tempat kejadian pagi ini.

Alias adalah salah seorang daripada hampir 1,200 mangsa banjir yang terpaksa dipindahkan ke dewan SMK Kampar selepas rumah mereka dinaiki air sehingga ke paras bumbung.

Tinjauan Peraktoday.com di tempat kejadian mendapati, kebanyakan rumah yang terletak berdekatan dengan Sungai Kampar ditenggelami air sehingga ke paras bumbung.

Read more...

07 di pantai remis - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

07 di pantai remis - Google Blog Search


Blogger aRy ツ: Berbuka puasa <b>di Pantai Remis</b>..

Posted: 24 Jul 2012 09:03 PM PDT

  assalamualaikum semua,hari nie kite da berpuasa selama 5 hari da..pejam celik cepat mase berlalu kn.Kali nie aku nk cter ckit menu special mase sedang berpuasa hari ke-3..sbp kebetulan abah aku adew kerja di KS atau name sebenarnye Kuala Selangor..haha.Lepas selesai kerja abah..kiteorag singgah mkn di tepi pntai..name pantai uh..Pantai Remis namenye..bnyk kedai seafood kt cne ttop..tp ntahlah..rzeki kiteorag mkn kt kedai ini..ag pon pemandangan kt sne..sgt best kowt..mcm g Port Dickson lak asew..haha..berangan plak.Nk tgk lby selanjotnye..tgk lah pix dibawah nie..





itu sje lah yg nk dikongsi bersama-sama sempena bulan ramadhan nie.law berminat bly ah berkunjung disini menikmati keindahan alam yg sgt-sgt best..nk snap pix pon ape salahnye..bly saje..haha..salam..

07 di bercham - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

07 di bercham - Google Blog Search


Ketibaan 1 Ramadhan Lebih Bermakna Bersama Keluarga – Perak <b>...</b>

Posted: 20 Jul 2012 06:06 AM PDT

Seperti kebiasaannya, ketibaan 1 Ramadhan sememangnya dinanti-nantikan, bulan mulia yang penuh keberkatan dan keinsafan bagi umat Islam di seluruh dunia.

Tidak lengkap rasanya sambutan 1 Ramadhan tanpa kehadiran keluarga tercinta untuk bangun bersahur dan berbuka puasa bersama-sama dalam suasana yang ceria dan gembira, selain menunaikan solat sunat Tarawih di malam harinya.

Namun, ketibaan Ramadhan tahun ini pastinya lebih bermakna buat Iqram Samuri, 27, dan Nur Syafawati Shuhaimi, 25, kerana masing-masing dapat meraikannya bersama keluarga tercinta.

Tuntutan menuntut ilmu di Universiti Teknologi Malaysia (UTM) Jalan Semarak, dekat Kuala Lumpur  dan bekerja di Pulau Pinang memaksa Iqram dan Nur Syafawati berjauhan daripada keluarga tetapi akhirnya dapat berkumpul bersama keluarga untuk meraikan ketibaan 1 Ramadhan, esok.

Bercakap kepada Peraktoday.com, Iqram berkata, selama dua tahun berturut-turut, beliau tidak dapat menyambut 1 Ramadhan bersama keluarganya yang tinggal di Bercham kerana belajar di UTM, Skudai.

"Tahun ini, saya berpeluang menyambut 1 Ramadhan bersama keluarga tercinta dan berazam ingin mengerjakan solat sunat Tarawih dengan lebih sempurna.

"Rakan serumah juga pulang ke Kelantan untuk meraikan ketibaan bulan mulia ini bersama keluarganya," kata Iqram yang ditemui di Terminal Bas Ekspress Medan Gopeng.

Sementara itu, Nur Syafawati berkata, kehadiran empat lagi adik beradiknya pasti meriuhkan suasana bersahur dan berbuka puasa, petang esok.

"Saya mengidamkan rendang dan pulut kuning untuk juadah berbuka puasa esok dan berharap saya dapat mengerjakan ibadah puasa dengan sempurna tahun ini," katanya yang menaiki bas dari Terminal Bas Sungai Nibong untuk pulang ke Ipoh.

Gadis manis ini menegaskan, beliau sering mengunjungi bazar Ramadhan Taman Perpaduan untuk membeli juadah berbuka puasa.

Tambahnya, sepanjang perjalanan ke Ipoh, hatinya begitu gembira dan teruja kerana sekali lagi dapat bersama-sama keluarga untuk menyambut ketibaan 1 Ramadhan.

Tidak ketinggalan, B Devan, turut merasai kemeriahan ketibaan 1 Ramadhan yang diraikan oleh umat Islam di negara ini.

"Tiket keretapi dari Kuala Lumpur ke Ipoh habis terjual kerana orang ramai terutamanya umat Islam mengambil kesempatan cuti hujung minggu untuk pulang ke kampung meraikan ketibaan 1 Ramadhan.

"Sudah pastinya, saat bersama keluarga tercinta amat bermakna walaupun kita terpaksa melalui tempoh perjalanan yang panjang dan memenatkan," katanya.

Tinjauan juga mendapati, tapak bazar Ramadhan Medan Gopeng sudah dipenuhi dengan lebih 100 khemah dan kanopi yang dipasang sejak beberapa hari lalu.

Bazar Ramadhan Medan Gopeng, antara bazar yang terkenal di bandar raya Ipoh dan sering menjadi tumpuan umat Islam untuk membeli juadah pilihan untuk berbuka puasa.

07 di malim nawar - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

07 di malim nawar - Google Blog Search


Adun <b>Malim Nawar</b> Keluar DAP | Free Malaysia Today – Bahasa <b>...</b>

Posted: 15 Jun 2010 01:24 AM PDT

Jun 14 - Keshvinder KUALA LUMPUR: Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Malim Nawar, Keshvinder Singh hari ini bertindak keluar DAP dan mengisytihar sebagai bebas, menjadi Adun Pakatan Rakyat (PR) keempat berbuat demikian sejak Februari tahun lalu.

Ironinya, tahun sudah beliau mengadu kepada pihak berkuasa bahawa beliau menerima tawaran RM20 juta untuk berpaling tadah, mengisytihar dirinya bebas dan menyokong BN.

Keshvinder mendakwa beliau menerima beberapa tawaran daripada beberapa agen mendakwa mewakili Timbalan Perdana Menteri pada ketika itu, Datuk Seri Najib Tun Razak.

Dengan kejadian lompat parti yang terakhir ini maka PR Perak sekarang tinggal 27 kerusi di Dun manakala BN mempunyai 28 kerusi dan empat bebas, lapor Malaysiakini

Pada Mac 2008, Keshvinder memenangi kerusi itu dengan majoriti 1,362 undi dengan menewaskan calon MCA, Dr Chai Song Poh.

Menurutnya, beliau telah memaklumkan perkara ini kepada Setiausaha Agung DAP, Lim Guan Eng dan memberi sebab terlalu banyak permainan politik dalam PR sebagai sebab beliau bertindak keluar parti.

Keputusan beliau berbuat demikian ialah untuk kebaikan para pengundi di kawasannya kerana beliau percaya hanya BN sahaja yang boleh membangunkan kawasan itu, sebahagian besar kawasan luar bandar.

Tiada bantuan dari DAP

Keshvinder berkata, beliau berharap kerajaan negeri BN akan menyediakan bantuan kewangan ke kawasannya bagi memudahkannnya berkhidmat kepada para penduduk di Malim Nawar.

"DAP, baik di pusat atau negeri, tidak membantu saya untuk menolong rakyat.  Saya tidak dapat berbuat apa-apa untuk para penduduk di kawasan saya sebagai seorang Adun pembangkang," katanya, sambil menambah beliau menggunakan wang poketnya sendiri sehingga ini.

Beliau menolak dakwaan kononnya beliau dibayar untuk keluar DAP dan mencabar mereka yang menuduhnya supaya memeriksa akaun-akaun banknya.

Ditanya sama ada ahli BN menghubunginya, beliau berkata, "saya bersih".  Saya tahu para penduduk tidak suka dengan perkara ini.

"Tetapi saya akan turun ke peringkat akar umbi untuk menerangkan kepada mereka bahawa saya lakukan untuk kebaikan mereka," katanya.

Tidak seperti mereka yang lompat parti sebelumnya, Keshvinder tidak diiringi oleh sebarang tokoh besar.  Bagaimanapun, beberapa pengawal keselamatan yang turut bersama beliau memberitahu para pemberita bahawa mereka bekerja untuk seorang yang bernama "Hamidah".

Sementara itu, Pengerusi DAP Perak Ngeh Koo Ham ketika diminta mengulas mengenai isu ini berkata, pihaknya akan memberikan kenyataan penuh esok di Parlimen pada pukul 11.30 pagi setelah meneliti bukti, kenyataan Keshvinder, dan beberapa faktor lain.

"Saya terkejut dengan tindakan beliau namun hal ini sudah menjadi perkara biasa jika melibatkan taktik BN untuk tarik pemimpin Pakatan Rakyat.

"Ini kerana Keshvinder sebelum ini pernah besama pemimpin Pakatan yang lain membuat laporan kepada Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM)  mengenai penyelewengan Umno-Barisan Nasional (BN).

"Saya perlu meneliti segala maklumat dan bukti terlebih dahulu dan saya akan memberikan kenyataan secara komprehensif esok," katanya selepas diasak beberapa soalan oleh wartawan di lobi Parlimen di sini hari ini.

07 di bota - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

07 di bota - Google Blog Search


Temui Stokis BeautyFrenz Kini <b>Di Bota</b>, Perak! - BeautyFrenz Body <b>...</b>

Posted: 29 Oct 2011 11:26 AM PDT


Anda yang berada sekitar Bota, Perak kini boleh dapatkan produk BeautyFrenz di sana. Stokis daerah Bota telah dilantik iaitu:

Nama: Noor Haslida @ Norli Binti Hj. Ashaari,
No. Tel: 019-4059655
E-mail: admin@bazarshop2u.com

Selamat menggunakan Produk BeautyFrenz, Produk Halal Bumiputra Muslim.

07 di bukit merah - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

07 di bukit merah - Google Blog Search


Homestay <b>di Bukit Merah</b> Laketown Resort - KelateDaily - Yaa&#39;pa <b>...</b>

Posted: 25 Jul 2012 09:58 AM PDT

Bisnes Anok Kelate
Monthly Rent: RM 200 Type: Apartments, For rent Area: Semanggol
Bedrooms: 3 Bathroom: 2
Furnished: Fully furnished
Property Type:Apartment/ Flat
Facilities: Swimming pool, Gymnasium, Tennis court, Mini market, Playground, Jogging track, Balcony/Patio, Cable TV

Fully furnished Apartment for daily rental at Bukit Merah laketown resort.

Cooking allowed and cooking utensils are provided.

Rental Rates,
RM 200 for 2 Day 1 Night
RM 350 for 3 Day 2 Night
RM 450 for 4 Day 3 Night
RM 500 for 5 Day 4 Night.

Call Bakri 013 530 5128 for reservation. 


Maklumat lain:


07 di slim river - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

07 di slim river - Google Blog Search


MotherHooD StorY: RAMADHAN 2012 | <b>DI SLIM RIVER</b>

Posted: 24 Jul 2012 08:37 PM PDT

1 Ramadhan, kami bertiga adalah pulang ke Slim River bersama family en.sOmi...
ramai balik.. so, ke sana le kami.. yeay!!
best. dah lama tak berkumpul.
ini budak kicik sudah dapat kaki sudah tak muleh dok diam...
jap dok atas kusi, jap krang nak turun bawah tu..
so, aku cakap kat en.sOmi.. kita siapkan aje bawah tu kasi lambak semua menan..
haaaaa.... kemain sengih gelak ngekek dia ketung ketang kat bawah tu..
sampai dalam kul 10 ke 11 pagi macam tu..
mandikan sakinah.. nak rehat2.. mak ajak gi Yat Fong bli barang dapur..
tak jadi rehat.. beramai-ramai ke Yat Fong (Tg. Malim)..
sampai Yat Fong, homak haaaaaaaaaaaaaaaaaiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii.........
kemain penuh manusia dalam kedai secoit tu..
nak jalan pun berselisih bahu dah..
then gi singgah TF (Behrang).. puuuuuuunnnnnnnn penuh!!!
sudahnye... balik umah je..
zuhur kejap.. rehat kejap.. dah kul 3ptg..
eh.. dalam pada tu, potong bawang, potong sayur dan lain-lain untuk masak nanti..
sebab kul 3ptg nak gi bazar ramadhan kat trolak.. nak jenguk kak long & family meniaga kat bazar ramadhan... semangat!!! best diorang ni.. meniaga satu family turun.
makan badak berendam yang mavellessss pastu minum air tebu fresshhhhh dari ladang depan umah je........ hihihihihihi.... *telan liur* pergh.
si suami yang berada di belakang tabir..
si ibu memproses air tebu bersama anak lelaki tunggal
si anak perempuan pertama dan ketiga menjual di hadapan
diorang dah habes niaga!!
yang tinggal badak berendam 5 yang diorder khas ngan air tebu yang tinggal secawan je kot.. huhuhu... best ohhh niaga macam ni.... kul 5ptg dah bleh goyang kaki. huiiiii.... berbaloi2 kak long amik cuti 2 minggu semata-mata nak meniaga.. aku pun sanggup macam tu! hehek.


  

sakinah bersama orang-orang tersayang
tu muka dia macam tu sebab ngantuk tapi taknak tido..
haaaaa.... rasakan kena usung ke hulu ke hilir...
balik tu sakinah terus dipaksa tidur!
ye la.. pagi tu bangun kul 6.30pagi pastu tak tido dah.. haihhhssshhhh.... tak bleh jadi la macam tu kan.... siang-siang hari pun dok tutup pintu.. tutup tingkap.. tutup langsir.. kasi gelap gulita... kasi susu.. pastu ayah buat-buat tido... pastu barulah dia nak tido.. zzzzzzz... eh, tapi yang benarnye aku tak tau sape yang tido dulu.. ayah ke sakinah?? hahaha.. adat le tu.. amik kesempatan selagi ada... aku dok sibuk kat dapur dah.. masak berbuka... masak ngan mak mentua tu...... haha.. suka!! sebab mak mentua aku ni takde hal punye... aku dapur kiri, mak dapur kanan.. mak masak, aku basuh pinggan.. gitu... tu kalau berdua la.. kalau akak ipar ngan adik ipar aku ada.. tugas aku... pantau anak-anak... si sakinah tu kalau dah jumpa darwisy... membontot je dia... darwisy ni abang yang lembut bila dengan adik.. sakinah plak ganas... darwisy kena ketuk dengan sakinah pun ngadu sikit-sikit kat mummy, pastu sambung main... haduhaaaiiiilah anak oiii.... gitu le kekdahnye bila dedua anak sulung.. jadi tak bape reti berkawan.. hahahhahaha.... ailoike!
semua makanan dah terhidang.



cempedak goreng (mak buat)

kuih badak berendam (adik mak buat)
haaaaa..... semua pun buat sendiri.... no no no beli okehhhh......
ade lagi yang takde gambar.. macam bubur jagung dan lauk pauk.. air teh o panas je buat sendiri.. air lain diorang beli ikut citarasa masing-masing.. meriah!!! family kak long pun berbuka kat umah mak... humakhaaaiiiihhhhh.... terus rumah tu mengecik. eh? hahahha... ramai-ramai berbuka... selera je memasing!! kalau tengok semua menu... aku buat popia je.. yang lelain semua mak mentua aku yang masak. haahahahhahahahahahahahaha....... ok la tu... ai tolong belakang tabir je... mak pakar.. biarkan mak yang masak. hihihihihiihi.... i love you mak!





.






















07 di menglembu - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

07 di menglembu - Google Blog Search


KERENGGA: Sharizat tanding <b>di Menglembu</b>. Shapie Apdal di <b>...</b>

Posted: 25 May 2012 09:10 PM PDT


Hari minggu lepas, Husin pergi ziarah kawan di Bangi. Sambil makan tu, member Ana tanya, bila agaknya pilihanraya.

"Manalah ana tahu benda-benda ni ...," Husin jawab, "Ana hanya saudagar unta dari Cairo."
"Sudahlah Husin. Jangan kau bawak temberang blog Husin Lempoyang kau di sini. Kamu tahu tu!"
"Sumpah ana tak tahu. Ana rasa Dato Najib pun tidak tahu tarikh pilihanraya. Lagikan ana ni ...," ana cuba yakinkan.
"OK lah Husin. Aku kasi kamu info ini, Kamu kasi aku tahu tarikh pilhanraya. Aku nak buat gathering kawan-kawan tapi masing-masing tunggu ditentukan tarikh pilihanraya," Sahabat ana terangkan.
"Kamu tahu tak Dato Najib dah buat keputusan akan ambil Dato Syahrizat dan Dato Shafie bertanding?"

"Biat betul ... takkan Dato Najib flip flop?" Ana bertanya
"Dia sudah flip flop itu MAS-Air Asia, tangga gaji kerajaan dan macam-macam lagi," sahabat ana terangkan
"Kalau begitu, mana Syahrizat nak bertanding? Raja Nong Chik pasti tanding di Lebah Pantai. Shafie mesti di Semporna, Sabah."
"Takkk ... kawasan lain."
"Sharizat tanding di Menglembu. Shapie Apdal di Menggatal."
"Hahahaha ... siul la lu brader. Macam gitu aku tahu bila pilihanraya?"
"Bila? Bila? ..." tertanya kawan ana.
Nak tahu bila pilihanraya? Sabar dulu .... hehehe.
Shahrizat dan Shafie Apdal tanding di mana?
 

BLOG PERAK

Copyright 2010 All Rights Reserved