Isnin, 11 Julai 2011

07 di parit buntar - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

07 di parit buntar - Google Blog Search


PC fair <b>di Parit Buntar</b> Perak Minggu ini | PCHBlog

Posted: 07 Jul 2011 09:35 PM PDT

PC fair di Parit Buntar Perak Minggu ini


Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

07 di behrang - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

07 di behrang - Google Blog Search


Warisan Bengkulu: Usuran Bengkulu Serawai <b>di Behrang</b>

Posted: 22 Apr 2011 01:26 AM PDT

Usuran ni kalu ngikut ughang tuo2 dulu...bercerita pasal salasilah keluargo.... dulu maso aku keciak2 kalau ada ughang2 tuo kawan No aku...memang rajin beusuran bilo berayak ke ghuma... terimo kasiah Amok anak Do Karim ngenjuak salasilah keturunan Dayat dengan Dukat yang ado di kawasan Behrang, ini termasuak la No aku dulu.. aku bertanyo mak aku...No dengan Nang aku betemu di mano dalam salasilah ni... kicek mak aku...di Puyang Sapu Jagat... kalu nido keruan, Puyang Sapo Jagat ni tino...tapi pahlawan gerut.... banyak ilmu Sakti ooo... bak Sapu Jagat Lang Simbar... itu namo panggilan oo baie...nama nenian ooo nido keruan... ughang ngelar oo Sapu Jagat pasal bilo dibunuah Belando...palak oo keno keghat....masiah buliah megang pisau dengan gigi... palak ooo baie melayang.... itu cerito ughang tuo2 dulu la... ta nian ta nido Allahu A'lam.... zaman puyang2 kito belum berugamao Islam lagi...

Puyang Lang Simabr ado 2 anak....Sapu Jagat anak tino...kelawai sapu jagat namo Seramin.. Seramin ni 2 bini... sughang Rajimin... sughang lagi Sinjan... Rajimin ni la asal usul keturunan Dukat dengan Dengan Dayat yang bertaburan di daerah Kg. Padang/Kg. Masjid/Kg. Paya Lebar....

Dukat ado 6 ughang anak.... Badurama, Ali Rama (Hj. bakar), Siri Arip, Siti Adip, Tisip dengan Siti Asip.... anak2 Badurama nyola keturunan Wak Una mak cikgu Baim...ramai yang duduak di Sg Choh, mak aku nido keruan... Ali Rama ni keturunan Moyang pada Cikgu Sima, Wak Pui, Wak Jambul, Wak Khalik, Wak Jadi, Wak Tawal mak Ust Yusup, Mak Wo Katik (bini arwah Hj. Nor), Wak Binap, Wak Watab.
 Siti Arip ni moyang aku. Nek aku Siti Awas ado 2 begading... sughang lagi Siti Lias, mak Wak Sai Kelan, Cik Sara gegalo tu la...
Anak beganak Siti Adip tu bak Wak Peli, sudo tu Daisa niniak Do Agok, Din Ayam, Zam dll tu.... Anak beganak Tisip tu Datuk Mana, Datuk Janok....yg lain2 aku nido keruan
Sudo tu sughang lagi anak Dukat Siti Asip ado anak namo Awaludin tapi nido datang ke Malaya.
Sudo tu pulo yang sebelah Dayat ado 5 begading, Haisarah, Rajib, Sidip, dengan Meraip (Hj. Karim).
Anak beganak Rajib arwah Datuk Nawas dengan arwah Datuk Junas. Anak Sidip antaro o Primas, mak Wak Jalal lanang. Haisarah dengan Meraip (Hj. Karim) mak aku nido kenal anak beganak oo...
sudo ni aku nak muat eluak2 usuran sebelah Nang aku pulo.... 

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

07 di bercham - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

07 di bercham - Google Blog Search


<b>Bercham</b> Raya HomeStay: Perkhidmatan Kami

Posted: 28 Jun 2011 01:15 AM PDT


Kami menawarkan penginapan sementara/homestay di Bercham Raya

Kemudahan :

3 bilik tidur yang selesa
2 bilik air bershower + sabun mandi disediakan
KelengkapanPerabot dan Dapur


Sesuai untuk tujuan: 

  • Hari keluarga/ Konvokesyen
  • Bulan madu/melancong bersama keluarga
  • Kursus/ latihan praktikal/ lodging
Lokasi Strategik untuk Kemudahan Anda:
Hanya 5 min dari Kolej Sains Bersekutu Ulu Kinta
Hanya 3 min dari The Lost World of Tambun
Berhadapan dengan 7 Eleven
juga berhampiran dengan restoran,
kedai runcit, salun dan kawasan perniagaan
terdekat (1km) iaitu Bercham Raya yang merangkumi
semua keperluan spt klinik, Pejabat pos, stesen
minyak dan kedai-kedai. Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

07 di lumut - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

07 di lumut - Google Blog Search


[A].[X].[I].[M].[U].[D]: SEPETANG <b>DI</b> PEKAN <b>LUMUT</b> : A GETAWAY TO <b>...</b>

Posted: 10 Jul 2011 11:50 PM PDT

Selamat hari isnin buat semua pembaca budiman.

Hari ni kembali bekerja semula di opis,setelah outstation seminggu last week ke Manjung perak..Bila tinggalkan opis seminggu macam biasa lah kerja yang terhimpun pun konpem bertimbun..kena setelkan lah satu satu..one step at a time.Boss aku takder pulak minggu ni dia ke Pasir Gudang.so this week secara tak rasminya i'm da boss lah for my section.hehe..Kali ni just nak share story masa jalan-jalan di Pekan Lumut sebelum balik ke Penang last week.

Lumut is a coastal town (population 31,880) in the state of Perak, Malaysia, situated about 84 km from Ipoh, 12 km from the town of Sitiawan and it is the gateway to Pangkor Island. It is a quaint little town famous for its beautiful seashell and coral handicrafts. This once little-known fishing town has since become the home base of the Royal Malaysian Navy.Lumut in Malay means moss, lichen, or seaweed. In its early days, the beach is said to be rich in moss, so the local people called it Lumut. Lumut jetty now is the staging-off point to various beautiful offshore islands, including Pangkor Island-Wikipedia

 

Dari Manjung aku saja singgah di Pekan Lumut..teringat zaman Uitm dulu masa kitorang buat trip ke Pulau Pangkor..Best sangat that trip.seingat aku tu lah trip paling best semasa aku belajar di Uitm dulu..sekarang tinggal memori indah untuk kita semua kenang kembali..time really flies.sedar tak sedar dah 5 tahun zaman Uitm aku tinggalkan.Apa khabar agaknya kawan-kawan aku sekarang.harap semuanya sihat sejahtera.


Di pekan Lumut ni ada jeti untuk ke Pulau Pangkor.ikutkan hati nak jer aku ke Pulau Pangkor pulak tapi nanti nanti lah.bawak bertenang dulu ok..baru jer balik dari Pulau Perhentian then terus ke Manjung pastu nak ke Pulau Pangkor pulak?tak larat lah aku..baik balik penang berehat.Berjalan memang seronok..tapi kalau dah kerap sangat tetap lah rasa penat..(speaking of which next week aku kena ke Pulau Langkawi pula..ada Konvensyen 5S MPC anjurkan untuk wilayah utara..yeah.bring it on.Langkawi here i come..)


Pemandangan di Luar kawasan jeti ke Pulau Pangkor

Masa aku jalan jalan di sekitar area ni, tak berapa sibuk dan orang pun tak berapa nak ramai.yang aku suka sebab suasana persekitarannya bersih dan well maintained..lanskapnya kemas dan enak mata memandang lah senang citer..maybe depa jaga sebab ni pun merupakan tumpuan pelancong jugak kan, a getaway to Pangkor Island.


Ada bazaar lumut yang jual baju baju dan souvenir


Dan kalau korang peminat makanan kering kat sini banyaklah ada Ikan masin,ikan bilis dan jajan makanan laut..harga standard jer..murah lah sikit dari biasa sebab persaingan hebat kat sini.banyak gerai duk jual mender sama..pandai pandai lah cari kedai harga murah.aku beli juga ikan masin,sotong kering dan Jajan makanan laut.Untuk bagi bagi kat orang.suka jugak sekali sekala makan sotong kering yang banyak gula tu.tapi tak boleh amal selalu lah.tak elok..


di lorong lorong jual makanan laut kering,ada gerai gerai makanan dan minuman layan diri style.sendiri order sendiri ambik kat kaunter.janji bayar then boleh makan or minum apa yang korang nak.aku order cendol..dahaga pulak petang petang macam ni.actually sebab terliur tengok ada orang duk order.nampak sedapp jer.


Tapi aku makan separuh jer.sebab apa?sebab dalam cendol ni banyak sangat hampas hampas santan duk ada..tak tapis santan elok elok kot..siap ada bulu sabut kelapa lagik..terus tak selera.dont judge a book by its cover.betul sangat dah tu.tengok sedap tapi isi kat dalam orang yang makan jer yang akan tahu.Kalau korang tak percaya cuba amati betul betul gambar cendol kat atas..akan nampak satu part sabut kelapa nampak terkeluar.

Singgah solat asar dulu di Masjid Lumut



Then lepas solat terus bergerak pulang ke Penang.actually aku tak berapa sure nak lalu jalan mana.lepas tanya orang masa sembahyang asar kat masjid lumut baru aku taw nak lalu kat mana.aku lalu kat pantai remis straight ke Taiping..nak keluar di Plus Highway Changkat Jering pun boleh.tapi aku lajak ke Kuala Sepetang dulu dalam misi mencari Mee Udang yang orang duk sebut sebut selalu.best sangat ker??sebab aku tak pernah sampai.tu nanti aku citer dalam entri akan datang.

Aku ada meeting ni.nanti bersiaran lagi.

Okbai.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

07 di seri manjung - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

07 di seri manjung - Google Blog Search


yangbaik: 10 sebab mengapa saya tidak suka makan <b>di</b> AYAMAS

Posted: 09 Jul 2011 12:00 AM PDT

Assalamualaikum dan selamat sejahtera,

AYAMAS, selain daripada mempunyai beberapa produk seperti nugget ayam, chicken ball, chicken burger, chicken drummet dan macam lagi produk ayam AYAMAS turut mempunyai restoran.  Makan di Restoran Ayamas ni seronok ke?


Suatu ketika dahulu ketika Restoran AYAMAS mula diperkenalkan di Seri Manjung, kami sekeluarga antara peminat Restoran Ayamas, walaupun tak sesetia Restoran KFC.  Namun setiap kali ke Seri Manjung bila nak cari tempat makan nasi kami pasti akan ke Restoran Ayamas kerana nasi ayamnya sedap dan juga beberapa menu lain seperti ayam panggang madu serta kerana suasananya yang santai dan tak perlu tunggu lama (kerana tak ramai orang!?).


Tetapi restorannya di Seri Manjung tak bertahan lama mungkin dalam 5 tahun aje kot atau tak sampai 5 tahun.  Kini Restoran itu muncul semula di Seri Iskandar pula.   Kami berkunjung pula ke sana.  Namun suasananya berbeza, kerana di Seri Iskandar tiada tempat makan yang selesa seperti di Seri Manjung.  Pada awal pembukaannya, kami terpaksa makan di luar kerana meja dan kerusinya terletak di luar bukannya di dalamnya premis... tak selesa langsung macam tiada privasi.  Kami ambil keputusan untuk bungkus sahaja, tak jadi makan di situ.


Beberapa ketika kemudian, kami berkunjung semula ke sana (Seri Iskandar) kerana kelihatannya sudah ada meja dan kerusi di dalam premis.  Tambahan pula rasa rindu kepada keenakan ayam panggang madunya.  Di situ, kami order nasi ayam madu dan air... oh tidak...kena beli air kotak atau air tin yang terdapat di dalam freezer... yang sedihnya kena pilih sendiri dan bayar asing-asing... itu tak berapa sedih lagi.


Kami sekeluarga makan.  Tempat makan yang tak berapa selesa sangat sebab penghawa dinginnya terlalu sejuk dan menghala terus ke meja kami.  Petugas di situ... mungkin juga nak kena sound direct kot "Hoi! Aircond sejuk sangat la!"  kot baru nak bergerak.  Tapi kami taklah begitu, Cuma kedengaran anak2 merungut sejuk sangat lah... Petugas kat situ buat deeekkk jer.. leceh juga, hilang 1 mood.  Dah tu meja sebelah di tempat kami makan, petugas sedang buat kiraan apa entah lah... mungkin kira order atau kira untungggg kot.  Tak selesa kan?  Semasa kita sedang makan kedengaran petugasnya bersembang tentang untung rugi atau stok semasa.... sungguh tak selesa, hilang lagi 1 mood... makan jugalah pedulikan mereka.. mungkin kerana tiada tempat lain yang lebih sesuai kot untuk mereka berbincang.


Tiba-tiba..... black-out!!! Alamak tergelap pulak, sedang makan neh... mujurlah tempat makan kami tu berdekatan dengan pintu dan dinding kaca... cerahlah sikit, tidak kelihatan pula lampu tambahan atau usaha untuk menggunakan tenaga letrik tambahan untuk menenangkan pelanggan yang sedang makan... di sini saja dah kehilangan hampir 5 mood untuk makan dan semangat pun semakin hilang. 


Dalam pada itu, kedengaran siren dari bangunan sebelah mungkin siren kecemasan di Bank ... yang tidak diketahui pula punca bunyinya.  Kebaikan staf tidak boleh dinafikan, salah seorang dari mereka membuka pintu Restoran dan meninjau apa yang terjadi kemudian masuk semula... tanpa menutup pintu tadi menyebabkan bunyi bising siren berkenaan mengganggu kami yang sedang makan... memang hilang mood.... lantas kami meminta staf tadi menutup semula pintu dan ditutupnya.... Baru perasan dalam restoran itu ada lalat lah... hmmmm tak per lah... kat rumah kita pun kadang-kadang ada lalat juga mana nak buatnya...


Dalam kesuraman itu, datang pula staf mencuba alat penangkat lalat kelihatannya seperti raket tennis... melibas-libas 'raket tenis' tadi untuk menangkap lalat berhampiran pintu kaca... ada ke patut... Bagaimana di Restoran yang terkenal dengan namanya yang hebat dan gah itu membiarkan stafnya menghayun 'raket tenis' di hadapan pelanggan yang sedang makan... sungguh kurang sopan... nasib baik juga staf berkenaan tidak menghayun berdekatan kami..


Tak kisahlah apa pun.... kami menghabiskan makanan yang ada dalam keadaan seperti terpaksa kerana dah bayar ... mahal pulak tu... Cuma terubat sikit mood dan semangat yang hilang tadi bila ada staf yang membantu anak2 kami mencuci tangan mereka di dalam keadaan suram ala-ala romantika gitu...


Kami keluar dari restoran itu dalam keadaan yang kurang puas hati.  Walaupun hasrat nak makan ayam panggang bermadu itu tercapai tetapi oleh kerana beberapa peristiwa yang berlaku sepanjang waktu makan langsung menjejaskan keenakan rasa ayam panggang madu yang dah rasa tak berapa enak seperti dulu.


Pandangan saya, pihak Restoran Ayamas sepatutnya

  1. mempunyai pelan kontigensi ketika berlakunya black out.

  2. Menggunakan alat perangkap lalat yang tergantung di dinding dan bukannya boleh dipegang dan dibawa ke mana-mana oleh staf.

  3. Menyediakan tempat khusus kepada staf untuk berbincang isu-isu atau soal kerja

  4. Tidak membiarkan staf bekerja dalam gelap, kerana tempat penyediaan kelihatan agak suram walaupun ketika tidak black-out.

  5. Menyediakan wang tukar yang mencukupi untuk digunakan ketika black-out, kerana cash machine tidak berfungsi

  6. Menyediakan tempat makan yang selesa jika hendak atau tidak perlu adakan lansung tempat makan, hanya untuk beli atau take away sahaja.

  7. Memberi latihan yang mencukupi kepada staf dari segi layanan dan pengetahuan tentang menu.

  8. Adakan tawaran dan promosi harga rendah

  9. Pastikan kesegaran makanan dan kualiti makanan sentiasa terbaik.  Contoh nasi ayam rasanya tak berasa masak dan sejuk.

  10. Lakukan sesuatu supaya bakal pelanggan tidak lari dan mengekalkan pelanggan sedia ada.

Sekian.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

07 di pantai remis - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

07 di pantai remis - Google Blog Search


Belog Cik Eka: Semalam <b>di Pantai Remis</b>

Posted: 10 Jul 2011 07:24 PM PDT

Hai semua....bertemu lagi dengan hari Isnin....Hari permulaan bagi setiap minggu..Aduh nak merungut memang tak boleh lah..Kitaran kehidupan lah boleh kata........

Harini masuk opis kerja banyak sedia menanti..tapi macam biasalah kena buat sampai habis jugak harini..malas nak tunggu-tunggu dah.... lagipun lagi tak siap lagi penat nak fikir....

saja nak kongsi gambar semalam.semalam eka pergi ke Jeram Selangor lepastu jalan-jalan kat Kuala Selangor...tapi tak banyak pun eka nak tunjuk walaupun kat sebenarnya memang banyak tangkap....tak tau malam tadi penat sangat tak sempat nak update...eka punya demam dah baik cuma suara tak pulih lagi..mungkin sebab batuk ni kan..huhuhuhu....dah tu makan ubat batuk dua sudu,tapi dadah dia kuat weh..baru dalam lima belas minit minum kepala dah nampak bantal busuk,nampak selimut,nampak tilam dah.....tup tup rasa nak terbongkang depan tv sambil tengok 'Aku Masih Dara'....... tapi takleh..tak feel depan tibi..hahahaha..kena duduk dalam bilik.masa tu henpon ke sms ke tak heran dah..janji dapat buat taik mata...........last-last tido juga sampai ke subuh...

nak tunjuk gambo spesial....................................................... lah sangat kan...

tenggelam dek bunga-bunga...nasib tak melenggang berjalan sambil di tangan penuh bunga..tak sampai hati nak memetik bunga makcik ni.....kene kejo nanti...

tenggelam dek bunga dah la inner tu sama kaler dengan bunga...

takde kontras dah....

eka dan adik........eka panggil dia Yah walaupun nama dia Atheerah........

hehehehe.nama gelemer leh tu

bersama maktam yang tdung merah hati,makteh tudung cekelat

dan juga sepupu - sepupu...

sepupu eka kecik2 jer lagi..

eka paling besar.....hehehehe

dan balik tu terus hajer ke Pantai Remis....

pertama kali datang sana..best jugak...

hehehehehe dapat kejar ikan belacak....geram tengok comel-comel ade tangan...

mula-mula tak bape pasti nama ikan ade tangan ni..last sekali balik semalam

terus google...dapat ni ha

dia selalu berkumpul ramai-ramai

tapi bila dengar derapan tapak kaki,

dia berkeciburan lari...............

rasa nak tangkap bawak balik....hehehe


panas pun peduli hape..
begambo jugak..heeeee

sempat jugak snap sekeping dua..tapi semalam pukul 4.00 petang

 panas lagi...

tak derlah nak bergambar sangat....

lagipun semua nak cepat..nak pi cari ikan bagok..

wahh first time jugak kenduri makan ikan bagok...

Aksi dirancang ini..heeeeeee

dan kat sana ada banyak sangat makanan laut..

pehh rasa nak beli semua hajerrrrrrrrrrr

geram tengok siput kerang dan ade yang buleh pancut-pancut lak

 satu jenis siput tu...nama tak tahu..gambar ada...nanti eka tunjuk..esok eh..

dan makcik eka beli ini.

5 kg

Tapi eka tak tahu apa nama ni..makcik eka masak macam tumis..

ada kuah-kuah sikit...

sapa tau apa nama benda ni..sedap..asyik makan masa tengok tb..

tapi tak puas sangat sebab kecik-kecik tau..

tapi rasanya memang sedap korang.....hehehe

rasa lala................

esok eka sambung lagi cerita jalan semalam..banyak gambar tapi tinggal kat umah.......

eka nak sambung buat kerja......hehehe


Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

07 di bukit merah - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

07 di bukit merah - Google Blog Search


FishChaser: The Legend of <b>Bukit Merah</b>

Posted: 10 Jul 2011 08:06 PM PDT

Have you ever wondered why there are no swordfishes in Singapore???

This topic was brought up by a group of friends while chilling out at Old Airport Road hawker centre last night over a local fare dinner!

Bukit Merah is a place on the southern part of Singapore. It takes its name after the hill there. Bukit Merah means "red hill" in Malay. This is due to the laterite earth in the area. However, there is a Malay legend associated with the hill. In the old times, there was a fishing village in Singapore that was often attacked by swordfish. One day, a young boy proposed to the ruler that a palisade of banana trunks be built as defense against the swordfish attack. When the palisade was erected, the attacking swordfish were stuck in the banana trunks, saving the village. The villagers paraded the boy as a local hero. However, this stirred the jealousy of the ruler, who ordered that the boy be killed. His blood was said to turn the soil red.

So that's the reason? No wonder, we don't have swordfishes here!

Anyway, to chase the Monday Blues, here's a cute animated version with drawings done by students of Park View Primary School:

A long time ago, the seas of Singapura was inhabited by many dangerous swordfish that attacked the villagers living by the sea. The king, Raja Paduka Sri Maharaja tried several methods to solve this problem, but to no avail.


A clever little boy saw what was happening and suggested the king to make a trap for the swordfish along the beach with soft banana tree trunks. So, the Raja sent his soldiers to cut down all the banana trees nearby and built a barrier along the beach


When it was high tide again, the swordfish swam up to the beach. However, instead of attacking villagers, the swordfish found their sharp noses stuck onto the banana tree trunks!


The little boy's plan had succeeded and the grateful villagers thanked the boy for saving their lives. The jealous Raja grew worried that the boy might grow up and take away his throne. So he plotted to kill the boy.


One night, he sent his soldiers to murder the boy who lived on top of a hill. As they marched up the hill, they met a mysterious old woman who discovered their plan. She chanted some magic words and deep red blood started to flow down the hill, causing the terrified soldiers to flee quickly.

The blood eventually caused the soil to turn red and the hill became today's Bukit Merah or Red Hill.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

07 di changkat keruing - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

07 di changkat keruing - Google Blog Search


Ketua Cawangan MCA <b>Changkat Keruing</b> mati dibunuh | peraktoday.com

Posted: 31 Jul 2010 05:13 AM PDT

LUMUT, 31 Julai – Ketua Cawangan MCA Changkat Keruing ditemui mati, dipercayai dibunuh dalam perigi di sebuah ladang ternakan ayam di Changkat Keruing, Ayer Tawar dekat sini hari ini.

Mayat Lim Ping Peng, 49, ditemui pada kira-kira pukul 6 pagi ini oleh anggota keluarga dan pasukan Rela yang mencarinya selepas dia tidak pulang ke rumah sejak semalam.

Ketua Polis Daerah Manjung ACP Mohd. Jamil Osman berkata, Lim sebelum itu keluar dari rumah untuk ke ladang ternakan ayam miliknya di Changkat Keruing yang terletak tidak jauh dari rumahnya pada pukul 8 pagi semalam.

"Mangsa yang baru lima hari dilantik sebagai anggota Majlis Perbandaran Manjung (MPM) bagaimanapun tidak pulang ke rumah seperti biasa sebelum ahli keluarga bertindak membuat laporan polis semalam.

"Selain melaporkan kejadian itu kepada polis, mereka (anggota keluarga mangsa) turut berusaha mengesan mangsa di ladang ternakan ayam itu," katanya kepada Bernama di sini hari ini.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

07 di menglembu - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

07 di menglembu - Google Blog Search


RAKYAT MARHAEN: Sisa radioaktif masih bertaburan <b>di</b> Bukit Merah

Posted: 05 May 2011 11:24 PM PDT

Sisa yang berwarna putih ini basah dan lembut, tiada bezanya dengan lumpur, namun berbau masam jika dihidu.  Pihak kilang memberitahu Ng bahawa sisa ini boleh dijadikan baja.  Jadi Ng bersama pekerjanya mengangkut sisa tersebut dari kilang untuk dibuang ke ladang kebun yang berdekatan, termasuk kebun sayur pakciknya untuk dijadikan "baja", atau membuang begitu sahaja di tepi kawasan perumahan dan jalan raya.

Cecair sisa itu mengalir sepanjang proses pengangkutan, namun tidak dipeduli oleh sesiapapun.

Sehinggalah pada tahun 1984, apabila penduduk Bukit Merah, Papan, Menglembu dan lain-lain tempat bangkit menentang Asian Rare Earth kerana menghasilkan sisa yang toksik ketika pemprosesan rare earth, barulah Ng sedar.  "Baja" yang dimaksudkan rupa-rupanya thorium yang mempunyai radioaktif!

Apa yang mengejutkan, pihak yang berkenaan tidak memanggil Ng untuk menunjukkan lokasi di mana sisa itu dibuang, selepas pendedahan ini pada tahun 1985.  Justeru itu, sebahagian sisa tersebut masih berselerak di sekitar kawasan kilang Asian Rare Earth.  Menurut laporan akhbar ketika itu, Ng berkata sisa thorium itu bertaburan di kawasan bekas lombong, kebun, tepi kawasan perumahan dan jalan raya di sekitar Menglembu, Lahat, Jelapang, Pengkalan, Buntong, Simpang Pulai dan lain-lain lagi.

Lokasi buangan sisa

MerdekaReview telah berjaya menemui Ng Toong Foo di Menglembu, untuk mengimbas pengalamannya 20 tahun yang lalu.  Bagaimanapun, beliau enggan diambil gambar oleh wartawan.  Ng membawa wartawan ke lokasi di mana beliau membuang sisa tersebut.  Sepanjang perjalanan, beliau berkata, "situ ada", "sana pun ada"... nampaknya taburan sisa kimia tersebut agak meluas.

Sisa thorium dibuang di kawasan yang mana orang berulang-alik.  Kawasan ini adalah paya ketika sisa dibuang, dan kini sudah ditumbuh rumput.  Sukar untuk dikesan melalui mata kasar apakah yang pelik dengan rumpun tersebut.  Seandainya Ng tidak menunjukkan kami kawasan di mana lokasi pembuangan sisa itu berdasarkan ingatannya, tiada orang yang tahu bahawa sisa buangan itu berada di situ.

Paling mengejutkan, walaupun Ng telah mendedahkan di mahkamah bahawa pihak kilang tidak menetapkan tempat buangan sisa tersebut, dan beliau hanya membuang di merata-rata, namun tiada pihak yang berkenaan menghubungi Ng untuk meminta agar beliau menunjukkan lokasi buangan tersebut - sepanjang 25 tahun ini.  Lantaran daripada itu, Lembaga Perlesenan Tenaga Atom (AELB) dan pihak berkenaan yang lain nampaknya tidak memandang berat masalah sisa yang mempunyai radioaktif ini.

Menurut laporan Sin Chew Jit Poh pada 30 Oktober 1986, pakar radioaktif dari Jepun, Sadao Ichikawa ketika membuat kajian di kawasan pembuangan sisa muatan dua lori itu, mendapati paras radioaktif adalah lima kali ganda lebih tinggi dari paras selamat.  Selain itu, beliau berkata sisa thorium itu tidak akan hilang walaupun dibasahi air hujan, sukar dikesan apabila sebati dengan tanah, malah akan mengeluarkan bau.  Jadi ia belum terjamin bahawa kesihatan manusia tidak akan terancam jikapun disimpan dalam "gedung" tertentu.

Jadi, penduduk kawasan tersebut masih terdedah kepada ancaman radioaktif.  Tan Ka Kheng berkata, mangsa pertamanya adalah petani yang berkebun di situ jikalau sisa thorium tidak dikendalikan dengan baik.  Keduanya, radioaktif tersebut akan masuk ke dalam rantaian makanan melalui sayuran, dan seterusnya mengancam kesihatan penduduk.

Tiga daripada empat mati

Ketika mengimbas peristiwa 28 tahun yang lalu, "sisa ketakutan" masih terpendam dalam hati.  Menurut Ng Toong Foo, tiga daripada empat orang pekerjanya telah meninggal dunia pada usia yang muda, iaitu beberapa tahun selepas bekerja dengannya.  Ng pernah mengadu di mahkamah bahawa terdapat bintik merah pada tubuhnya.  Kini, terdapat pula bintik putih pada tangan, kaki, tepi bibir, dan tepi matanya.

Beliau enggan diambil gambar.  Ketika ditanya apakah puncanya, beliau berkata, "Tiada pun seorang dalam pertalian keluarga saya mempunyai benda (bintik putih) ini."

Beliau pernah memegang sisa toksik itu dengan tangan sendiri, dan beliau mengesyaki bahawa itulah puncanya bintik putih pada badannya.  Malah, beliau kini menghadapi masalah bernafas.

Beliau telah bekerja sebagai kontraktor untuk lebih 40 tahun.  Beliau berkata dirinya tertarik dengan harga tawaran kilang tersebut, maka terus menerima projek itu.  Pihak yang berunding dengannya hanya memberitahu bahawa sisa itu adalah "kek thorium" (thorium cake), tanpa menjelaskan apakah itu sebenarnya, malah juga tidak memberitahu di mana sisa itu harus dibuang.

Ng yang tinggal di Menglembu memberitahu MerdekaReview, pihak kilang memaklumkannya bahawa sisa ini boleh dijadikan "baja".  Jadi, beliau mengangkut sisa ini ke kebun pakciknya yang berhampiran dengan kilang.  "Banyak tempat yang saya tuang (sisa itu)... Masih boleh dikorek pada hari ini".

Beliau berkata, sisa thorium itu kelihatan bagai gum, kapur, berair dan ada mendakan, baunya masam.  Tikus dan lipas di kawasan buangan sampah hilang begitu sahaja apabila Ng membuang sisa itu ke kawasan itu, malah sayuran yang "dibajai" sisa thorium ini sangat "cantik" (kerana tiada serangga).  Namun, manusia akan berasa tidak selesa ketika mendekati bahan sisa tersebut.

Tidak akan terima projek ini kalau sedar ia beracun

Wartawan mengungkit semula peristiwa silam ini.  Selepas Ng Toong Foo mengisahkan ceritanya pada ketika itu, Pengurus Asian Rare Earth pernah menjawab bahawa Ng yang mengingkari arahan kilang dan membuang sisa thorium di merata-rata.  Menurut laporan New Straits Times pada 25 November 1986, pihak kilang mendakwa Ng menerima tawaran itu pada kemuncak perjuangan penduduk menentang kilang ini, lantas Ng seharusnya sedar akan bahayanya sisa thorium.

"Dia (pengurus) tidak berani untuk berkata sedemikian pada ketika itu.  Benda yang beracun adalah merbahaya.  Adakah dia akan berkata sesuatu yang benar?  Dia tidak mahu menulisnya dalam hitam putih.  Dia tahu bahawa kita tidak tahu," Kata Ng.

"Ia memerlukan lesen untuk menghasilkan sesuatu.  Kalau produknya beracun, maka kerajaan tidak akan meluluskan lesen kepadanya.  Benda yang diluluskan semestinya tidak akan mengancam kesihatan manusia.  Jadi, kerajaan yang menipu kami," tuduhnya.

Wartawan memetik kenyataan pihak kilang bahawa lokasi pembuangan sisa toksik ini telah ditetapkan.  Ng mempersoalkannya, "Buang di mana?  Tunjukkan saya!  Manakah lokasi pembuangannya itu?  Tunjukkan saya.  Kamu tidak tunjukkan saya, di mana lokasi yang diluluskan untuk pembungan sisa?  Hanya muncul selepas itu!"

Kilang Asian Rare Earth dibina pada tahun 1979 di kawasan perindustrian Bukit Merah, untuk mengekstrak itrium (sejenis unsur nadir bumi) daripada monazit, menghasilkan sisa buangan radioaktif sebanyak 2,250 ton setahun.  Namun demikian, AELB belum ditubuhkan pada ketika itu, maka pihak kilang tidak perlu memohon lesen khas.

AELB ditubuhkan pada 1 Februari 1985 di bawah Jabatan Perdana Menteri untuk memantau keselamatan tenaga atom di seluruh negara.  Asian Rare Earth mendapat lesennya pada Disember 1986, untuk teruskan pemprosesan kilangnya, sebelum dihentikan pada Januari 1994.

Oleh itu, dalam jangka antara binanya kilang pada tahun 1979, hinggalah penggunaan tapak pembuangan sisa radiokatif pada tahun 1991, sisa buangan kilang Asian Rare Earth tidak dikendalikan dengan baik.  Kalau bukan pendedahan Ng Toong Foo, kita tidak tahu bahawa sisa buangan radioaktif ini dikendalikan dengan cara yang sambil lewa.

Kerajaan menganggap isu rare earth telah melabuh tirai selepas tutupnya kilang Asian Rare Earth di Bukit Merah.  Padahalnya, sisa buangan ini belum dikendalikan dengan sebaik-baiknya, mendedahkan penduduk tempatan kepada ancaman radioaktif.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

07 di sungai siput - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

07 di sungai siput - Google Blog Search


BERSIH2.0 : Terkini!! ADUN Teja bersama 13 lagi ditangkap <b>di</b> <b>...</b>

Posted: 28 Jun 2011 08:17 PM PDT

Buat yang komen bertanya Mengapa hanya ahli PAS saja yang sangat bersemangat untuk turun sertai BERSIH? Mengapa hanya Md Sabu adalam dalam kepimpinan BERSIH dan tiada ahli lain dari PKR dan DAP? sila baca..
Ketakutan UMNO/BN terhadap perhimpunan BERSIH 2.0 semakin meluap-luap. 14 orang lagi ditangkap di Sungai Siput. Maklumat dari twitter YB Chang Lih Kang ADUN Teja, salah seorang yang turut ditangkap.


Mereka ditangkap ketika sedang mengedar risalah di Pasar Awam di Sungai Siput.

Jumlah yang ditangkap susulan kenyataan "tangkapan pencegahan akan dilakukan" ialah 96 orang semuanya termasuk 30 orang yang ditahan reman selama 7 hari di Pulau Pinang. Tahanan ini telah mengadu mereka dikasari terutama dakwaan dikasari oleh tahanan wanita. Baca di sini dan di sini.

Dari twitter YB Chang Lih Kang sekitar jam 7 pagi tadi memaklumkan yang beliau dalam perjalanan ke Sungai Siput bagi majlis Pelancaran BERSIH2.0 juga usaha mereka untuk mendesak agar YB Dr Jeyakumar dibebaskan. YB Dr Jeyakumar ditahan bersama 29 orang yang lain di Kepala Batas, Pulau Pinang pada hujung minggu lepas.

14 orang yang ditangkap kini dibawa ke IPD Sungai Siput.

Maklumat dari SUARAM:

Those arrested are:

1- Chang Lih Kang (Teja State Assembly Rep)
2- Leong Mee Meng (Jalong State Assembly Rep)
3- Tan Kar Hing (PKR State Deputy Secretary)
4- Cheng Wai Ping (DAP Members)
5- Yong Hock Meng (DAP Members)
6- Chin Len Thye (DAP Members)
7- Lau Siew Moy (DAP Members)
8- Lee Siew Peng (DAP Members)
9- Halan Kannan (DAP Members)
10- Hor Sam Chuan (DAP Members)
11- Loi Chee Kong (DAP Members)
12- Seok Loy (DAP Members)
13- Chua Boon Hua (DAP Members)
14- Chong ah Moi (DAP Members)

As of today, 96 people have been arrested by the police since the government's clampdown on freedom of expression.

SUARAM condemns the police for being in humane and demand that all the activists to be released immediately and given access to legal counsel. Failure to do so is an offense and violation of human rights of the detainees.

Malaysia has already an atrocious international record on democracy and human rights and it should not join the ranks of rogue countries universally regarded as most notorious and infamous for their reckless disregard for the most basic human rights - human dignity and life.

Released by,

Nalini.E
Program Manager
SUARAM

Berita ini aku petik dari Blog Ummu Asiah

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

07 di pasir salak - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

07 di pasir salak - Google Blog Search


SusurDenai: OUTING <b>DI PASIR SALAK</b>

Posted: 11 Jul 2011 01:28 AM PDT

Melakar semasa outing bersama Dato' Mahsun, Patrick Lasak  dan  Dr. Zakaria Ali di tebingan Sungai Perak atas pelawaan Shamsul Baharin dari JPN Perak dalam program melukis bersama guru-guru PSV. Bermalam di Resort Pasir Salak. 


  Parick Lasak

Salleh Ismail

             Dato' Mahsun


   Sungai Perak Di PasirSalak

     Resort Pasir Salak


Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

07 di taiping - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

07 di taiping - Google Blog Search


AKU DAN KEHIDUPANKU: Aku <b>di</b> Zoo <b>Taiping</b> & Night Safari

Posted: 20 Jun 2011 05:31 PM PDT

Zoo Taiping terletak disebelah Tasik Taiping aje.
Night Safari bukak pukul 8 hingga 11 malam.
Tapi pukul 7 aku dah sampai.
Satu jam aku kena tunggu mereka bukak pintu kandang.

Malam itu,
akulah customer no 1 mereka.
Pengunjung tak ramai sebab bukan musim cuti sekolah.
Mereka kata kalau musim cuti,
tak menang tangan nak melayan pengunjung.
Tiket mahal jugak iaitu 16 ringgit untuk dewasa 10 ringgit untuk kanak2.
Adakah ianya berbaloi?

Dapat tiket aku terus naik tram.
Pusing keliling zoo selama 40 minit.
Tengok tabiat haiwan2 di waktu malam.
Walaupun pakai kamera DSLR,
tak banyak gambar yang boleh aku ambil.
Tak boleh guna flash.
Tak boleh guna tripod.
Jadi, tak satu haiwan pun yang dapat aku potretkan.

Pada aku, mereka kena upgrade penerangan yang diberikan.
Bukan setakat beritahu nama haiwan aje.
Beritahu juga serba sedikit pasal tabiat haiwan2 tersebut.
Setakat beritahu disebelah kiri adalah kandang harimau,
aku pun boleh cakap begitu.
Beritahulah ada berapa ekor harimau, berapa usia mereka,
dah berapa orang manusia yang kena terkam, dsbnya.

Zoo Taiping memang cantik dan menarik.
Landskapnya seperti dalam hutan.
Kandang haiwannya luas dan kelihatan semulajadi.
Haiwan2nya pun sihat2 belaka.
Betul kata orang.
Zoo Taiping 10 kali lebih menarik banding Zoo Kuala Lumpur.
Juga 100 kali lebih luas banding Zoo Saleng di tempatku.

Pukul 11 malam aku tiba di hotel semula.
Berakhirnya hari pertama percutianku.
Esok sambung lagi...

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

07 di kinta - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

07 di kinta - Google Blog Search


LURIAZ SILVERIAN: Penggambaran filem Rock Ooo <b>di</b> Super <b>Kinta</b>, Ipoh <b>...</b>

Posted: 11 Jul 2011 01:07 AM PDT

Assalamualaikum/Selamat Sejahtera,

Selamat datang dan terima kasih kerana sudi melayari blog Luriaz-Silverian. Kenapa judul blog ini pelik sangat? Asalnya aku hanya ingin menamakan blog ini sebagai Luriaz sahaja malangnya nama tersebut sudahpun digunakan, atas cadangan Mr. Blogspot maka nama Luriaz-Silverian pun terhasil. Blog ini mengenai apa? Asalnya juga aku ingin menulis tentang kehidupan seharianku dalam blog ini, tetapi kemudian aku rasakan agak janggal mempamerkan hidupku untuk tatapan masyarakat dunia, maka aku menulis perkara yang aku minat iaitu filem, muzik dan buku. Maaf, kisah-kisah politik tidak aku sertakan dalam blog ini, mungkin ada yang sipi-sipi tetapi tidak terlalu menyeluruh. Sekiranya anda berminat untuk membaca kisah-kisah politik, anda boleh melayarinya di pautan Sosio-Politik yang aku pautkan. Anda dialu-alukan untuk meninggalkan komen tetapi hendaklah secara beradab, sopan dan tidak bersifat perkauman ataupun menyinggung perasaan orang lain dan tuan punya blog. Sebarang komen daripada Mr. Anonymous tidak akan dilayan dan disiarkan. Harap maklum.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

07 di tambun - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

07 di tambun - Google Blog Search


House PK: JOM KE LOST WORLD <b>DI TAMBUN</b>!

Posted: 05 Jun 2011 05:19 AM PDT

Pergghhh! Wa cakap lu semua, Lost World kat Tambun memang terbaik beb! Musim-musim cuti sekolah bagus jugak bawa keluarga pi mandi manda kat sini!

Selain dari taman tema air, Lost World juga ada tempat mandian air panas natural atau semulajadi punya tau! Memang best siot!

Aku cukup puas hati dapat bawak family ke sini dan korang pun patut bawak family korang!

Oh ya lagi satu, kalau korang dari luar, takde masalah sebab kat sini udah ada hotel dengan harga yang berpatutan. Nak tau lebih lanjut klik sini

Sent by Maxis from my BlackBerry® smartphone

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.
 

BLOG PERAK

Copyright 2010 All Rights Reserved