Rabu, 10 Ogos 2011

07 di pangkor - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

07 di pangkor - Google Blog Search


Nur Hana Humaira: Cuti <b>di</b> Pulau <b>Pangkor</b>

Posted: 27 Jul 2011 08:26 PM PDT

Family Day at Pangkor Island (23 - 24 July 2011)
 Dari kiri: Saya, Abah, Humaira, Mak, Safiyya, Nabila dan duduk lupa lah namanya

                      Punyala suka main pasir. 1st time main pasir, lantaklah asal jgn masuk mulut sudah
Kami tak join game² semua. Sebab nak bg safiya n humaira mandi laut puas²
 Duta Ariani hahhaha motip bgtau???
 Sampai kecut lah jari2 ini budak 2 orang.

Suka tengok Safiyya explore semua benda
 Naik bot laju. Wahh best best. Cuma yg tak sempat ialah banana boat. Safiyya duk dengan opah. Tak berani lah bawak naik bot. Dia tu lasak sikit.
 Hasmah dengan Humaira. Dia ni jiran depan rumah . Sangat close dengan kitaorang.
 Model dah cun, background outtt. Hhahahah
 Ok dah nak balik dah. Naik feri dari jeti Pangkor ke Lumut. Cari port kat luar, hirup udara segar.
Humaira yang memang tak lepas lah dengan barney nya tu
Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.

07 di trolak - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

07 di trolak - Google Blog Search


hikayat puteri shazleen : aku rindu suasana <b>di</b> felda <b>trolak</b> (:

Posted: 29 Jul 2011 07:36 PM PDT

haha , mood aku nak post pasal robotik kat mrsm felda trolak . sumpaa rindu giler weh . dengan peraturan yang tiada di maktab , suka suka kitorang nak bangun pukul berapa , cewah .padahal aku , amal , lynn , niena memang kene bangun awal untuk creative category kitorang , pergh , penat . hahahaha .
sepanjang perjalanan kami ke mrsm felda trolak , singgah singgah (:




mrsm felda trolak , perak
22 julai sheingga 25 julai 2011
creative category WRO ( world robotic olympiad )
pengalaman kami bersama sama :




lynn , amal , aku amek gambar korang sikit sikit , hehe . thanks and sorry .
lynn , niena , cepat cepat la upload gambar gambar ? hoho , x sabar .
haha , category starir climber haziq and obama je yang menang , tahniah (:
sir arif , thanks atas segalanyaa dan belanja kami ice blended . haha .
sepanjang perjalanan pergi dan balek , kitorang mrsm batu pahat saing dengan mrsm muar , dapat mengeratkan hubungan silaturahim sesama sendiri tak kira lelaki atau pun perempuan . hahahah . mrsm muar , semoga berjumpa lagi :)
tak sangka jumpa kawan sekolah rendah , nazmie dr mrsm muar . haha .
nur amalina binti mat , nur amanina binti ishak , amalina mudzafar , thanks for all your cooperation . sama sama berjuang , sama sama laksanakan . cewah ayat aku . hahahah . aku rindu pengalaman di mrsm felda trolak sangat sangat . iloveandmissyouall♥
Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.

07 di parit buntar - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

07 di parit buntar - Google Blog Search


PC fair <b>di Parit Buntar</b> Perak Minggu ini | PCHBlog

Posted: 07 Jul 2011 09:35 PM PDT


Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.

07 di teluk intan - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

07 di teluk intan - Google Blog Search


KAKCIK SEROJA: Anson Hotel, <b>Teluk Intan</b>...

Posted: 13 Jul 2011 01:45 AM PDT

Itulah bangunan Anson Hotel  yang terletak di Teluk Intan, Perak.  Oleh kerana kami anak beranak tiba di Teluk Intan pada lewat tengahmalam Jumaat, 8/7/2011 (dah masuk 9/7/2011 pun sebenarnya) dan enggan mengganggu tidur ibu mertua lalu kami mengambil keputusan untuk bermalam di hotel sahaja.  Biliknya yang luas dengan sedikit kemudahan asas, sudah cukup selesa buat kami berlima (Angah tidak ikut serta) beranak untuk melelapkan mata. 
Kerana hanya ada satu katil bersaiz RAJA dan satu sofakatil(?), kami membentang alas tidur (toto) yang dibawa di atas lantainya yang luas.





Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.

07 di malim nawar - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

07 di malim nawar - Google Blog Search


MASJID AL - MUTTAQIN <b>MALIM NAWAR</b>: SELAMAT MENYAMBUT RAMADHAN AL <b>...</b>

Posted: 09 Aug 2011 09:21 PM PDT

Ramadhan datang lagi,

Membawa seribu erti,

Menguji jati diri,

Sejauhmana cinta pada Ilahi

Ramadhan datang lagi,

Mengusir segala sunyi sepi diri,

Dinihariku yang malap kini kian berseri,



Dengan tasbih, selawat dan tahmid suci.

Ramadhan,

Datangmu memang kunanti,

Rinduku padamu sentiasa mekar di taman hati,

Segar mengharum di bingkai rohani,

Menjadi inspirasi pengabdian diri ,

Sepenuh jiwa raga pada raja seluruh alam,

Allah Rabbbul'alamin.

Ramadhan,

Kuharap kali ini kau takkan pergi lagi,

Walaupun kau pasti akan pergi lagi,

Meninggalkan aku, dia dan semua isi bumi,

Dan hanya akan datang menjengah kembali,

Dengan membawa malam seribu erti,

Pada tahun hadapan nanti.

Ahlan Wasahlan Ya Ramadhan,
Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.

07 di ipoh - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

07 di ipoh - Google Blog Search


`Bazar Istimewa&#39; <b>Di Ipoh</b> Sempena Ramadhan

Posted: 21 Jul 2011 03:18 AM PDT

IPOH – Berita baik buat mereka yang berhasrat untuk menjalankan aktiviti perniagaan bersempena bulan Ramadhan di bandar raya ini.

Majlis Bandaraya Ipoh (MBI) mengumumkan akan membuka sebuah lagi tapak perniagaan sempena bulan Ramadan dikenali sebagai `Bazar Istimewa' pada tahun ini.

Datuk Bandar, Datuk Roshidi Hashim berkata `Bazar Istimewa' tersebut menyediakan sebanyak 96 petak perniagaan dan ia merupakan kawasan perniagaan alternatif.

"Ia merupakan kawasan perniagaan alternatif kepada tapak perniagaan popular Gerbang Malam yang tereltak di Jalan Orbourne," katanya di sini hari ini.

Roshidi berkata, tapak baru di sepanjang jalan susur antara Bangunan MBI dan Taman Bougainvilla itu juga merupakan alternatif kepada tapak tambahan di Gerbang Malam yang dimansuhkan pada bulan Ramadan tahun ini.

Menurutnya, kadar caj bagi tapak `Bazar Istimewa; tersebut adalah sebanyak RM100 dan pihak MBI tidak akan menyediakan sebarang khemah atau kanopi kepada para peniaga

Jelasnya, pembatalan bayaran lesen yang diumumkan oleh kerajaan negeri adalah bagi lesen bazar Ramadan dan tidak membabitkan lesen bagi `Bazar Istimewa'.

Tambahnya, mereka yang berhasrat memohon lesen perlu mengambil borang di Bahagian Pengurusan Penjaja, Jabatan Kesihatan Persekitaran sebelum 27 Julai ini.

Berita Berkaitan:

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.

07 di menglembu - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

07 di menglembu - Google Blog Search


Malaysia Zoom » Polis selesai kes bunuh <b>di</b> Buntong

Posted: 09 Aug 2011 04:10 PM PDT

IPOH 9 Ogos – Polis percaya telah menyelesaikan kes bunuh seorang warga emas di Taman Buntong Ria, Menglembu, di sini kelmarin, dengan tertangkapnya seorang lagi suspek lelaki semalam.

Ketua Jabatan Siasatan Jenayah Negeri, Datuk Dzuraidi Ibrahim berkata, suspek berusia 21 tahun itu ditahan di hadapan sebuah restoran makanan segera di Jalan Farlim di sini oleh sepasukan anggota polis pada pukul 9.15 malam.

"Dengan penahanan lelaki berkenaan, kita percaya telah dapat menyelesaikan kes bunuh itu," katanya kepada Utusan Malaysia di sini, hari ini.

Dalam kejadian itu, seorang lelaki warga emas ditemui mati dibunuh selepas disamun di rumahnya di Taman Buntong Ria, Menglembu.

Mangsa, Looi Kim Loong, 67, yang merupakan seorang peniaga ditemui terbaring di bilik utama oleh ahli keluarganya pada pukul 2.10 pagi.

Kim Loong merupakan mangsa ketiga yang dibunuh dalam kejadian samun di negeri ini selepas insiden yang menimpa Timbalan Pengarah Jabatan Veterinar Perak, Dr. Rohani Kasim dan ibu saudara kepada Timbalan Menteri Kewangan, Senator Datuk Donald Lim Siang Chai iaitu Teoh Ah Nya @ Teoh Kooi Lan.

Rohani, 38, ditemui mati dicekik di Pangsapuri Permai Lake View, Tambun di sini pada Khamis lalu dipercayai akibat disamun manakala Ah Nya, 73, ditemui mati juga dipercayai selepas disamun di rumahnya di Tanjung Piandang, Parit Buntar awal pagi 6 Ogos.

Pada 8 Ogos lalu, polis telah menahan seorang suspek berusia 24 tahun di sebuah kedai runcit di laluan Sungai Pari 4, Buntong.

Lelaki berkenaan ditahan reman tujuh hari untuk membantu siasatan.

Dipetik dari Utusan Malaysia

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.

07 di sungai siput - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

07 di sungai siput - Google Blog Search


13 ditahan <b>di Sungai Siput</b> berhubung perhimpunan haram » Perak <b>...</b>

Posted: 28 Jun 2011 11:47 PM PDT

[unable to retrieve full-text content]13 ditahan di Sungai Siput berhubung perhimpunan haram. June 29, 2011 — Leave a Comment. Posted in State News · Cancel Reply. Leave a Reply. Name. Email. Website. You can use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr ...

07 di taiping - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

07 di taiping - Google Blog Search


Belog Cik Eka: Ada Perempuan Harimau Bintang <b>di</b> Zoo <b>Taiping</b>

Posted: 24 Jul 2011 08:09 PM PDT

Entry susulan daripada entry yang ini...
blog ibarat Tempat menempek gambar yang kedua bagi eka selepas Facebook..blog kita,kita mesti nak kongsi pada semua harus punya gambar..hehehe....
Dan harini cerita pasal Zoo jer..tak nak cerita pasal waterpark sebab waterpark punya gambar dalam kamera kakak apple...kamera eka ada sikit jer gambar pegi zoo..hampeh nyer kamera..berejam cas tapi tak masuk2..huhuhuhu..dah la charger tertinggal..geram giler....huhuhuhu
dan sempatlah snap sepuloh dua puloh kan daripada takda....jadilah tu walaupun rasa minima sangat..yer..haha.....*ayat orang suka tangkap gambar*
Dan selamat eka pergi ke Zoo Taiping,Perak....sebelum ni eka pergi ke Zoo Negara..setelah berbelas tahun tak jejak,akhirnya apple ajak eka jalan2 sana dua tahun lepas..best..seronok tengok haiwan...kita memang suka haiwan2...hehehehe
Kalau dari Bukit Merah,nak ke Taiping dalam 20 minit perjalanan daripada Bukit Merah Laketown Resorts tu...dan boleh ikut highway tak pun ikut jalan dalam pun boleh..
biasalah kalau pergi zoo kita mesti dapat tengok binatang kan,
budak2 lah insan yang paling happy tak hengat bila nampak harimau,gajah,
burung-burung,ular dan macam2 lagilah haiwan yang biasa kita tak jumpa.
tak kan nak bela harimau plak kan..silap2 kita kena ngap.muahahaha
dan ini pintu masuk dia..boleh la bergambar..
eka tak bergambar pun..hihihi...
dan ini pula peta yang ada dalam Zoo ni
agak besar tempatnya...macam Zoo Negara jugak,
cuma eka rasa Zoo negara lagi besar...
dan eka seronok tengok ada badak sumbu besar gilaaaaaaaaaa
Seladang dia pun besar gilaaaaaaaaaaaa
dan gajah dia pandai menari-nari 
ada pulak burung cinta....ehek..
dan rasa nak bergambar dengan ular albino dan ular sawa
tapi tak lalu plak ai geli geleman tengok kulitdia..
baiklah di bawah ini merupakan perempuan harimau bintang..
hahahaha..sebab eka saja gatal pakai shawl animal printed nie
sempena nak pegi Zoo..hihihi







ewahhhhhhh dah rupa Jurucakap Zoo Negara plak 
siap bergambar dengan tiket..
cita2 ni mestilah korang nak tau bayaran masuk kan..
Warga Emas : RM 10.00 (sila tunjuk kad pengenalan 55 tahun ke atas)
itu untuk Masuk Zoo..kalau Night Safari RM 16.00 rasanya...
ni apple lah ni tangkap ni..
orang suh tangkap muka dia tangkap tiket...
cam tau2 jer eka nak letak dalam blog...
haha.baju nak sama pulak..
dah kua kat parking keta eka nampak dia pakai kelabu,
eka pun kelabu..hah memang rasa nak gelak dah tu..hihi
okey sesi bergambar dekat depan zoo
ni semua yang pergi semalam......
terima kasim acim sebab tangkap gambar..hihi
dan masuk malas nak jalan sebablenguh kot main air kat waterpark 
tunggu lah giliran nak naik..
eka naik dan semua orang pun naik dua kali..
dan driver akan cakaplah kita skang kat mana
tengok burung,tengok binatang.....
dan adalah sedikit gambar kat sini eka tangkap
ni monyet ni geram tengok...hehehehe
nakal....main2 joget2 lak dia bila orang tengok
ni semua eka tangkap dari atas train..
ini pulak buaya tembaga....
besar dan dia semua tengah tido...
tu keras kematu ajer tu.....
kita plak tak pasan sangat sebab warna dia lebih kurang cam kaler tanah...
ha dalam bulatan tu singa
haiiiiiii semua binatang sedap terbongkang tido ni..
rasa nak lempang suh dia bangun.
ayah apple kata pi tarik ekor dia..hahahaha
tu apple kata kita kena g petang2 dah nak malam,
masa tu dia dah puas tido baru dia bangun...hihihi....
ni siamang..tak pernah tengok siamang..
aktif..terkinja2 melompat...
nak angku bawak balik boleh?? hihi
landak yang ada duri tajam2tu..
eii seram..landak ni kalau dia berasa dalam keadaan terancam,
dia boleh serang kita guna duri dia tau
jangan pulak silap ambek..dah rope deroyan dah..hihi
whoaaa ni lembu pendek a.k.a babi jokut.
dan baru nak snap tang nama tiba2 jer battery kamera mengada-ngada
eh hello saya suka tangkap gambar,tolong jangan buat hal..
seterusnya pinjam telepon apple 
sampai habes battery telepon apple
Dan begitulah gambar2 yang eka snap..selebihnya nanti eka cerita yang bukit merah punya plak eh...
danjom lah kita jalan2 pergi Zoo..hehehehe..apple selalu kata,dari asyik pegi shopping complex jer baik kita g tengok haiwan,jalan2 tengok kehijauan..tu yang ke taman jer tu..pasni apple ajak pegi taman burung,taman rama-rama dekat lake garden tu...apple kata ingat khusus untuk budak sekolah rombongan jer ke???
kita pun boleh pergi dan jalan-jalan menikmati kehijauan alam..tenang jer...ala2 back to nature lak..hehehe
p/s:takde mood nak buat kerja..tolong..letih nie..huhuhuh
Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.

07 di tambun - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

07 di tambun - Google Blog Search


Wiro Sableng – Banjir Darah <b>di Tambun</b> Tulang | eBook dOwnload sIte

Posted: 04 Aug 2011 08:51 PM PDT

5 Aug '11

Download:



Bahasa: Indonesia

Incoming Search Terms:

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.

07 di tanjung rambutan - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

07 di tanjung rambutan - Google Blog Search


Peniaga sokong MBI bina pasar baru <b>Tanjung Rambutan</b> | peraktoday.com

Posted: 09 May 2011 12:05 AM PDT

Bulat air kerana pembentung, bulat manusia kerana muafakat, demikian perumpamaan yang menggambarkan sikap kerjasama lebih 100 peniaga pasar Tanjung Rambutan yang kini menyokong penuh projek membina sebuah pasar baru yang dijangka bermula sekitar Julai atau Ogos depan.

Walaupun di peringkat awal terdapat sekumpulan kecil peniaga membantah, masalah itu akhirnya dapat diselesaikan secara baik hasil perbincangan dan penerangan yang dianjurkan oleh Majlis Bandaraya Ipoh (MBI) dan Ahli Majlis Tempatan.

Datuk Bandar, Datuk Roshidi Hashim, berkata jika tiada aral melintang, projek membina pasar baru Tanjung Rambutan yang mendapat peruntukan RM5.8 juta daripada Kementerian Perumahan dan Kerajaan Tempatan dijangka dapat dimulakan sekitar Julai atau Ogos depan.

Katanya, bangunan pasar lama dikekalkan tetapi akan diubahsuai menjadi pusat jualan makanan yang serba moden dan diperindahkan lagi dengan landskap menarik bagi menarik kehadiran pengunjung.

Projek itu katanya, dapat diteruskan hasil persetujuan majoriti peniaga pasar Tanjung Rambutan walaupun pada peringkat awal, sekitar 20 peniaga di situ membuat bantahan kepada MBI.

"Pembangunan pasar baru dan pusat penjaja di Tanjung Rambutan ini perlu diteruskan memandangkan kawasan sekitarnya akan menjadi tumpuan ramai apabila Kolej Kesihatan Bersekutu Hulu Kinta beroperasi sepenuhnya tidak lama lagi.

"Dengan lebih 2,000 pelajar dan 600 tenaga pengajar kolej, kita perlu menyediakan kemudahan asas terbaik kepada penduduk di sini, sekaligus membangunkan sektor sosio-ekonomi tempatan terutamanya peniaga di pasar baru Tanjung Rambutan.

"Selain itu, masalah 94 peniaga tanpa lesen juga dapat diselesaikan apabila pasar baru ini beroperasi sepenuhnya kerana ia menyediakan 232 lot niaga yang ditempatkan di bawah satu bumbung. Selain itu, peniaga juga tidak perlu berpindah kerana tapak baru hanya terletak bersebelahan pasar lama," katanya kepada pemberita di Ipoh, hari ini.

Terdahulu, beliau menerima memorandum daripada sekumpulan peniaga pasar Tanjung Rambutan, diketuai Raja Soorian yang menyatakan sokongan terhadap pembinaan pasar baru itu yang dijangka siap sepenuhnya Januari 2013.

Dalam perkembangan berkaitan, Roshidi berkata, apabila pasar baru itu siap kelak, ia akan memberi keselesaan kepada pengunjung kerana menyediakan 139 tempat letak kereta, 64 (motorsikal) dan 11 (lori kecil).

Sementara itu, peniaga sayur, T Yogeswaran, 30, berkata hasil penerangan daripada MBI dan wakil Ahli Majlis tempatan, beliau mengambil keputusan untuk menyokong pembinaan pasar baru kerana keadaan persekitaran yang sesak dan tiada jaminan keselamatan di pasar lama.

"Dengan pasar baru itu nanti, saya berharap dapat berniaga dalam suasana yang lebih selesa berbanding ketika ini," katanya yang berniaga di pasar Tanjung Rambutan sejak 15 tahun lalu.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.

07 di kuala kurau - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

07 di kuala kurau - Google Blog Search


PSS SK <b>KUALA KURAU</b> BARU: Imam Muda Asyraff <b>di</b> SK <b>Kuala Kurau</b> (Baru)

Posted: 31 Jul 2011 05:45 PM PDT


Tanggal 29 Julai 2011 merupakan detik manis bagi semua warga SKKB.Pada tarikh tersebut telah diadakan program Penghayatan Ramadan yang dianjurkan oleh Panitia Pendidikan Islam.

Apa yang menarik ialah Imam Muda Asyraff, Juara Program Imam Muda musim pertama telah
menjadi penceramah jemputan pada majlis tersebut.Majlis bermula pada pukul 8.30 pagi.Imam muda Asyraf telah menyampaikan ceramah dengan begitu menarik dan mencuit hati murid-murid serta guru-guru SKKB.


Di akhir sekali guru-guru serta murid-murid SKKB mengambil peluang bergambar kenangan bersama Imam Muda Asyraff.Murid-murid juga mengambil tandatangan dan autograf daripada beliau sebagai tanda kenangan.

Tahniah kepada semua yang terlibat menjayakan majlis ini.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.

Johan, An 8 Year Old Malaysian Boy Cycles 250 Km From Pangkor To <b>...</b>

Posted: 08 Aug 2011 06:57 PM PDT

Some people say cycling in Malaysia is only for foreigners. Locals find the weather too much. Locals do not use bicycles often. In the kampongs you will see children and some times grow-ups using bicycles. In the cities however, there are fewer bicycles. And, there's no tradition, like in Holland to take your children out on a bike ride on a Saturday or Sunday afternoon.

My little friends' name is Johan, he lives with his family in Penang and has visited me a few times. Johan is 8 years old and loves cycling. As I am living in Sitiawan, very near the tourist destination island Pulau Pangkor, Johan and I have been cycling to and from Pulau Pangkor. We also visited some of the surrounding beaches here: Teluk Rubiah, Teluk Batik and even Teluk Senangin which is 24 km away. We cycled at Pangkor island to the Dutch Fort, the Fu Lin Kong temple and even to Pasir Bogak beach.

Preparation

On the 20th November, Johan was brought to Sitiawan by his mother Nazlina. Before we could hit the road we had to do some training. I needed to know what he could handle and how tired he would be at the end of the day.

So I proposed to visit a beach a bit further from home. Johan is not just a good cyclist, he's also a good swimmer. Teluk Senangin seemed an interesting beach to him and it was 24 km cycling, a good way to find out how he would deal with a more serious distance.

On the way there are three bridges, the third one is a serious climb, even for more experienced cyclist. But Johan had no problems at all. We went to Teluk Senangin, had a swim there. We spend two hours at the beach, swimming.

After two hours, we went to the far end of the beach were the village is. It added an additional few kilometers to the amount we had to do that day. And Johan didn't get tired.

The first stage, Sitiawan to Pantai Remis

It's Monday morning and Johan and I wake up to get ready for breakfast and our first stage of the 5 day journey to Penang. We have a nasi lemak at the Home Curry House in Sitiawan. We leave at 9am. Pantai Remis is only 36 km away but it's not an easy ride. Just out of Sitiawan there are again the three big bridges to conquer. And like the first time we did the bridge when going to Leuk Senangin, Johan didn't have any problems with the climb.

After the bridge the road is a bit hilly, we take here and there some rest. With the heat in Malaysia, keep drinking is essential here.

Segari is only 8 km from this point. We have a short stop. After the break we cycle to the junction where I want Johan to make a decision either to continue to Pantai Remis, which is another 12 km away or visit the turtle breeding station and the beach. If we choose that, we have to add another 15 km to our day today. Johan wants to see the turtles.

After 7 flat kilometers we arrive at the beach and the turtle breeding station. Johan is very interested and we spend quite some time with the turtles. We have a two hours swim before we take the last 20 km to Pantai Remis where we check in a hotel, have a shower and go out for our dinner. The first day is a success.

The road to Taiping

We stay in Pantai Remis and have a good night sleep. When we leave the hotel the hotel staff is baffled to find out this little boy on his little bicycle will cycle to Taiping and Penang. I can see them thinking I am the most irresponsible person in the world but when they speak with Johan, they find out his excitement.

After nasi lemak breakfast we cycle north. We take the junction east to Beruas, a much nicer and quiet road that brings us closer to the mountains near Taiping. Johan is not at least worried about the mountains he sees in front of him. We spot birds (mostly eagles and kingfishers) and other animals. Johan finds a dead land turtle.

After lunch in Trong, at about 45 km, we get in the hills. We get a few quite serious hills to cross. They are not high but for a boy like Johan serious enough. Johan however doesn't even look tired when we come up. He has however a bit of fear when it goes down. In the days before he found out he doesn't like to go faster then about 35 km/h. In our previous bike rides, I have been teaching him how to use the brakes in a way he will not flip over but have all the time good control over his bicycle. Johan exactly how fast he can cycle without getting scared.

Just outside Taiping we are hit by some heavy rain. We take shelter which also gives us the opportunity to repair a little thing on Johan bicycle. By now Johan wants to have his saddle higher. He feels more confident sitting higher.

When the rain stops, we cycle into Taiping, conquering one last bridge which Johan cycles up with 20 km/h. Johan writes in his diary: 62 km.

Parit Buntar

Wednesday is our rest day. It's the day we invite Johan mom Nazlina and his 4 years old sister Johanna to join us to theTaiping Zoo. My own cycling experience tells me it's good to leave the bikes a day and do something else. The zoo is great day out and Johan is happy to see his mom and sister.

The next day we are back on the road. We cycle out of Taiping to Kamunting and take the road to Gerik. The mountains come closer but before the climbs start we take the junction to Bagan Serai.

Here some climbing has to be done but Johan cycles like any experienced cyclist. He is not even sweating! On the hills usually he speeds up. His technique is perfect. Though he likes to stand on the pedals, he is not moving his bike. The power of his legs is extremely effective used forwards in the climbing. And for sure, he did not learn this from me as I have a different climbing style (I keep sitting). It's magical to see this boy doing what he does.

We cross Road 1, a big busy road that runs north south. We can use a new road that leads us over plantations to Kuala Kurau.

We have bad luck, the old ferry to cross the river is no longer running. We have to cycle back, 10 km extra plus the huge bridge that nowadays connect both sides of Kuala Kurau. At the bridge Johan is fascinated by what he sees. Many of the house in Kuala Kurau are build on the water, there's fishfarms in the middle of the river and fishing boats come and go. Dogs run on the fishfarms too. Johan wonders how they come there.

We have lunch in the town and then cycle to my friend David in Parit Buntar. Johan eats another plate of rice and chicken (it's his 4th meal that day), checks his speedmeter and tells us he has done 81 km that day. He also wants to know if he can go out with Davids' two sons and cycle a bit around. Does he eve gets tired, I wonder.

Back home to Penang

David is at the point of leaving to India. He will do a 45 days bikeride journey in south India starting early December 2006. David has a homestay guesthouse where he receives cyclist from all over the world. However, Johan is the second Malaysian cyclist ever visiting his guesthouse and family.

Johan and I cycle on Friday morning away from David and his family. The first kilometers we are able to skip road 1 but after 16 kilometers we have no choice. The last 30 kilometers will be on the big busy road to Penang. There's no alternative. It's the least pleasant part of our journey.

In Butterworth everybody, including cyclist, are directed to the motorway. It's busy and for sure no fun but we make it without any problems to the ferry. At Penang, we have just 10 km left to go back home. Johan finishes his journey at 5 pm on Friday afternoon. He has cycled 250 km, something to be very proud of.

What the story proves is that cycling is mental. Like the story of the man with one arm and one leg Johan shows that cycling has little to do with physical strength, age or sex. Cycling is mental, if you want you can do it.

I am proud I was able to join Johan in his first cycling journey. If there will be a follow up depends fully on Johan. But to be honest, I think he has already in mind what his next cycling journey will be!

Peter van der Lans


By Peter Vanderlans

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.
 

BLOG PERAK

Copyright 2010 All Rights Reserved