Sabtu, 6 Oktober 2012

07 di manjoi - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

07 di manjoi - Google Blog Search


Nisa&#39; Perak: BANJIR <b>DI MANJOI</b>, NISA&#39; TURUN PADANG

Posted: 23 Feb 2012 11:32 AM PST

[unable to retrieve full-text content]BANJIR DI MANJOI, NISA' TURUN PADANG. Posted by Nisa' Perak at 11:32 AM. No comments: Post a Comment. Newer Post Older ... Perak Di Hati. Demi Masa. ClockLink.com. Takwim Hijriah / Masihi. Get the Hijri / Islamic ...

07 di jelapang - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

07 di jelapang - Google Blog Search


Tugu Bangsa Tembok Negara: Empat <b>jelapang</b> padi baharu akan <b>...</b>

Posted: 01 Oct 2012 07:55 AM PDT

TANJONG KARANG, 30 SEPTEMBER - Kerajaan akan mewartakan empat kawasan jelapang padi baharu yang akan dibuka terlebih dahulu, bagi membolehkan peruntukan dan pengurusan secara bersepadu kawasan pertanian tersebut dilakukan.

Menteri Pertanian dan Industri Asas Tani, Datuk Seri Noh Omar berkata, pihaknya akan mengemukakan kertas kerja kepada Kabinet bagi membolehkan perkara itu dilaksanakan.

Pada masa sama, katanya, kerajaan juga akan menubuhkan Lembaga Pembangunan Pertanian Bersepadu (IADA) sebagaimana yang diwujudkan di jelapang padi di Selangor, Kerian dan Sungai Manik, masing-masing di Perak.

"Kita juga akan berbincang dengan Jabatan Perkhidmatan Awam (JPA) kerana penubuhan badan pembangunan pertanian yang baru itu melibatkan pertambahan pegawai atau mungkin kita akan membuat sistem 'pool' di bawah kementerian masing-masing.

"Pegawai tersebut akan membuat pemantauan dan dengan cara ini pengurusan lebih bersepadu dapat dilakukan di kawasan jelapang padi baru tersebut," katanya.

Beliau berkata demikian kepada pemberita selepas menyampaikan sumbangan beras kepada kira-kira 2,000 penduduk masyarakat India di Ladang Raja Musa, di sini hari ini.

Sumbangan itu merupakan inisiatif sekumpulan peniaga yang menggerakkan aktiviti bantuan kepada masyarakat memerlukan di Selangor selaras dengan gagasan 1Malaysia sejak dua tahun lalu.

Jumaat lalu, Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak dalam pembentangan Bajet 2013 mengumumkan kerajaan akan membuka empat kawasan jelapang padi baru iaitu di Kota Belud, Sabah; Batang Lupar (Sarawak); Rompin dan Pekan (Pahang), khusus bagi kelestarian jaminan bekalan makanan.

Ia membabitkan kawasan seluas 19,000 hektar dengan penyertaan 12,237 pesawah dan dijangka dapat menghasilkan 104,000 tan metrik padi dengan perbelanjaan RM140 juta.

Kawasan jelapang padi sedia ada seluas 389,000 hektar yang mampu menghasilkan 1.8 juta tan metrik ketika ini pula akan ditambah baik dengan sistem pengurusan tanamannya secara sistematik.

Menurut Noh, kementerian melihat Bajet 2013 mampu memberikan manfaat kepada semua lapisan masyarakat tani di negara ini tanpa ada kelompok yang terpinggir.

"Kalau tahun lalu, golongan nelayan mendapat manfaat peruntukan RM300 juta bagi memperbaiki rumah dan projek tersebut sedang dilaksanakan membabitkan 17,000 nelayan.

"Tahun ini, pesawah diberikan skim takaful melibatkan peruntukan RM50 juta bagi membolehkan mereka mendapat pelindungan sekiranya tanaman padi terkena penyakit atau rosak dilanda banjir," katanya.

Menurut beliau, golongan penanam sayur pula boleh mengambil manfaat daripada peningkatan pinjaman Tabung Ekonomi Kumpulan Usaha Niaga (TEKUN) Nasional sehingga RM350 juta.


Sumber - Utusan

07 di chemor - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

07 di chemor - Google Blog Search


My Nice Garden: A Visit to Seen Hock Yeen Temple in <b>Chemor</b>, Perak

Posted: 06 Oct 2012 01:33 AM PDT


I am pleasantly surprised by this hidden gem, a magnificient temple with intricately designed structures and a beautifully landscaped garden complete with lotus and koi ponds, artificial water-falls, rock formations, pagodas and summer pavilions. I visited this place in June 2011 but only get to write a blog post about it now.
The Seen Hock Yeen Temple is located off the Chemor-Sg Siput main road on 1.2 ha of former tin mining land in the town of Chemor, a sleepy hollow about 20 km north of Ipoh.
This temple is managed by a team of volunteers from Chemor town and nearby villages.
At the entrance to the temple is a statue of Sun Tzu (544-496 BC), an ancient military general cum strategist and philosopher who was believed to be the author of the timeless classic, "The Art of War". 
A gold painted statue of a fierce-looking lion.
There is a statue of Confucious inside this building. School students come here to pray to Confucious for success and good luck in their coming examinations. Children can take a figure of 8 crawl under the sage's altar to seek for intelligence, excellent results and also to gain merits for their parents.
This temple is surrounded by a beautiful garden.

If you are unfamiliar with the place and tradition, a temple assistant can act as your guide.


Besides the Jade Emperor, there are also statues and images of numerous other Taoist and Buddhist deities such as Empress of Heaven (Tin Hau) also known as Mazu (Goddess of the Sea), Goddess of Mercy, Four Heavenly (Guardian) Kings, Yue Lao (God of Romance), Ksitigarbha (Di Zang Wang or King of Hell) and the Buddhas for visitors to worship.

Goddess of Mercy Guan Yin with Golden Boy and Jade Girl.

These are gold painted statues of the 12 Animals of the Chinese Zodiac, known in Chinese as Shēngxiào (生肖). One can pay tribute or offer prayers to his/her own animal sign or to the astrological allies and secret friends.

The statues are not arranged in the traditional order with Rat being the first animal of the zodiac. Here the Ox leads in the lineup. This is to promote peace and unity on earth as advised during a prayer ritual to Guan Yin, the Goddess of Mercy just before the setup.
Visitors and their entire families can take part in a cleansing ritual whereby a temple assistant will take you across the 70m long "Destiny Bridge". This ritual is suppose to help dispel whatever bad luck you have had and attract the good luck.

During the journey, you have to only look towards the left side and never turn your head towards the right.

So, with my head turned towards the left side, I could enjoy this lovely lotus pond, pods, flowers and all.
The lotus pond with colourful carps.

Flowers of the Yesterday-Today-Tomorrow plant. Bread flowers or Kesidang. The sweet scent of the kesidang blossoms fills the air. A place where serenity prevails.Yue Lao, the Chinese God of Romance for those who belief that marriages are made in heaven.
He is holding red strings to tie couples together. Single people can pray to him for a good partner.

On the left and right are 2 plates of sweets for the guys and gals to take home.



I wonder if anyone the name of this purple trumpet flowers with yellow centre?
Looks like Ipomoea tricolor?
Dragon images abound here at the entrance to the Jade Emperor Hall.

A summer pavilion. Scenic views of the blue mountains and heavenly skies.
If you are there at the right timing, perhaps you can watch a beautiful sunrise. Pretty flowers of the Amazon Blue aka Brazilian Snapdragon. This artificial waterfall is called "The Wishing Hill.
Here you can throw some coins and make a wish as you cross the bridge.Bidens pilosa, a beautiful wildflower with daisy-like flowers.
It's common name is Cobbler's Pegs or Spanish Needles. A common wildflower, Tridax procumbens or Coat Buttons.
According to a representative, this temple initially started on a small rented property in Chemor in the early 1970s.  Some 4-digit lottery punters went to a cave in Chemor to seek for the winning combination of numbers through a medium. The group had found a sword inside the cave. The medium when in a trance had told them that the cave belonged to Confucius and advised them to set up a temple for the local community. In 1977, the temple was moved to this present site. The expansion was later made possible through donations. 
The temple is now a tourist attraction for the state of Perak.
A clump of Sugar Cane. Cream yellow Hibiscus rosa-sinensis, double flower variety. Yellow Hibiscus rosa-sinensis, single flower variety. Purple colour Hibiscus rosa-sinensis double flower variety A huge bamboo tree.
"A Visit to Seen Hock Yean Temple in Chemor, Perak", a copyrighted post, was written for My Nice Garden blog by Autumn Belle @ http://www.mynicegarden.com/ on October 6th, 2012.

The temples address is 11/2, Railway Station Road, Kampung Cik Zainal Tambahan 1, 31200 Chemor, Perak. To reach the temple, first go to Chemor town, then take the left turn after passing the railway bridge and drive for about 2 more km.
A dense clump of coral vine (Antigonon leptopus or Chian of Love flowers) suffocating two young papaya plants.

I took this photograph on the dirt road leading to the temple grounds.

Today, I shall be linking in to Fertilizer Friday, hosted by Glenda at Tootsie Time.

07 di lenggong - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

07 di lenggong - Google Blog Search


My Kerjaya Online: Kerjaya <b>di</b> MD <b>Lenggong</b>

Posted: 07 Sep 2012 08:49 AM PDT

Kekosongan di Majlis Daerah Lenggong
1. PEKERJA SAMBILAN HARIAN N17
Tarikh Tutup: 12 September 2012

07 di batu gajah - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

07 di batu gajah - Google Blog Search


1 MALAYSIA: Ceramah ABBY Tiada Dapat Sambutan <b>Di Batu Gajah</b> <b>...</b>

Posted: 24 Sep 2012 11:57 PM PDT

1 MALAYSIA: Ceramah ABBY Tiada Dapat Sambutan Di Batu Gajah Perak...Tamparan Hebat Bebbb...Siapa Yang Mahu Mendengar Mulut Murai Tu

07 di bidor - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

07 di bidor - Google Blog Search


semut-terbersin: kl-penang-<b>bidor</b>-kl

Posted: 06 Jul 2012 03:33 AM PDT

last weekend jauh perjalanan kami!
jauh nuuuun ke utaraaaa..
masa tu feeling2 babymoon lah kononnye! kami masih berdua time tu..
masih teringat2 heaven nye dapat makan-makan sedap kat penang dulu!
kali ini kami ke sana lagi tapi sudah ber-4!
tujuan kami ke sana sbb ada wedding sebenarnye..sabtu malam wedding kawan en suami di penang, ahad pula wedding kazen en suami di bidor!
dah alang2 sampai sana, oh haruslah kita pekena nasi kandaq dan pasemboq kan?
2 benda yang saya rasa wajib di carik kalu sampai georgetown! fuhh memang macam membalas dendam rindu betul kat makan2 heaven di penang!
sampai2 je georgetown trus check in hotel, then siap2 pastu kuar balik nak pi carik nasik kandaq!
ada 2 tempat kitorang aim..either nasi kandar beratur or line clear!
ceywah pi line clear lah dengan harapan tak kena beratur panjang laa kot? sbb 'line clear' kan?
ahaa lagik pon dalam waze mmg trus direct pi line clear..nasik kandar beratur tu takde yang direct trus ke restoran tu..direction yang gps kasik just tuk sampai ke masjid kapitan keling je, then harus carik sendri mana restorannye..kang sesat kang camne?
ok gak laa kitorang ke line clear tu..ada parking lot just opposite the line clear..senang! tak susah2 nak kene carik parking! taaapii! mak oii mahal okeh charge dia..rm4 for 1st 1hour, then rm4 for next half hour and subsequent! hoihh gila cekik darah kan?!
ahh tak kesah laaa..janji saya dapat pekena nasik kandar line clear! first time nak try ni! orang asik dok cita2 pasal line clear laa, nasi kandar beratur laa..jadi haruslah try nak tau ape kelebihannye kan? 
dulu kami try nasi kandar subaidah je..tp rasanye mana2 nasi kandar sama je kot rasanye? ahaha
parking lot opposite the nasi kandar line clear
tak clear pon line nye...kene beratur jugak..huhu
aariz makan nasi beriyani..dia ni suka makan nasi yang ada rasa..(nasi ayam,nasi lemak, nasi minyak, nasi beriani)..tp dia tamo nasi beriani yang ni..sbb nasi ni kosong je pon pedas..
ok since dah sampai kat bandar georgetown, hari pulak dah petang, saya insist nak pi pekena pasemboq ptg itu jugak! sbb malam kang ada wedding kat setia pearl island country club dah dekat2 area hotel kitorang, so macam mustahil plak nak patah balik patah balik..tak sempat pon rasanye..tak cukup masa..haiz
so menuju laa kami ke padang kota lama tuk carik pasemboq!
nasik baik masa saya sampai tu dah bukak pon gerai2 kat medan selera renong tu..
hoih sampai tatau plak mana satu gerai nak dipilih! baaaaanyaaaakkkk betul pilihan!
tp saya tapau je..bawak balik hotel kononnye sbb masih kenyang sbb baru je lepas pekena nasi kandaq kan? penuh lagi perut!
sementara saya menapau, en suami bawa anak2 ke taman mainan betul2 sebelah je medan renong tu..
lepas tu kitorang lepak2 jap then trus cargas balik hotel..
aariz kan sekarang ni susah betul nak suh dia pandang kamera..tengok laa ni..puas tunggu dia tengok kamera!
yang ni algi bezz! kasik bontot trus!
setengah jam gak dari hotel nak ke bandar..kitorang stay kat hotel vistana je..dekat sket ngan tempat wedding tu nanti..
sangat cantik pelamin ini! i loikee!! kalu tgk meja makan pengantin lagi bezz! belakang tu ada balkoni siap angin bertiup sepoi2 macam betul2 tepi laut!
budak ini suka sangat berdiri atas katil! macam tere laa sangat!
oh puas hati jugak laa dgn vistana..bilik yg luas dan bersih!, katil yang luas, tilam dan bantal yang gebuus! hohh bezz bezz! lama betul saya tidak bersantai2 di hotel! breakfastnye pon boleh tahan! makan tak henti2 trus leburrr diet saya 2minggu sebelum ni cis!
ohh macam jakun pulak!
mereka sudah rasmikan duluuuuu...
bilik yang luas! aariz berlari2 dan beratromen sesuka ati!
feveret breakfast si aariz..telur separuh masak! ari2 kalu boleh dia nak..tapi opkos laa weekend je dia dapat makan!
sedap gileeee ini! sampai banyak kali saya ulang alik amik ini! 
konon nak check out pagi2 lepas breakfast sbb nak kene tuju ke bidor plak, ada wedding kan kat sana..
tapi sbb saya leka sangat makan tak henti2, ahahaha pastuh ngada plak nak pi tour hotel tu..nak pi tgk swimming pool la, nak tgk gym laa..aih ngade betul! tapi takde laa lama pon..just pi tgk then balik..
tapi yang buat lama lepas tu, sbb nak bersiap..
si aariz plak kalu dah masuk bath tub, hoh takde makne nak sekejap2..
dia nak beratromen laa nak berkamen-raider laa dlm bath tub tu, mana laa tak lama kan?
pukul 11:30am baru check out from hotel!
pukul 2:30pm baru sampai bidor! sbbnye banyak kali stop! padahal suppose 2 jam je patut dah boleh sampai from georgetown to bidor.. dengan inche suami lupa jalan lagi..pi rumah mak sedara sendri pon dia bleh lupa? boleh ke? haiz
kitorang sampai pengantin dah selamat bersanding, derang semua dah selesai bergambar2 dan tgh sebok mengerjakan lauk pengantin!
huuuuu kami ketinggalan sudaaa..
oh lauk sangat sedaaaaappppp! ada ulam jantungggggggg dan ulam2an lain berserta sambal belacan! ada sambal mempelam jugak rasanye! oh makan lagi dengan hebatnye! makan makan maaaaaakannnnn!
saya dah tak pedulik dengan diet saya! vaaaah!
july's bday ladies,gents,boys and girls.. 
karaoke tak boleh tinggal derang ni..kat perak pon dihangkutnye set karaoke..huhu
oh mmg sangat penatttt! tp saya puas! puas dapat hentam makan sedap dengan banyakkknye!

07 di kuala kurau - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

07 di kuala kurau - Google Blog Search


Buaya sebesar kereta menunjukkan dirinya <b>di</b> Sungai <b>Kurau</b>

Posted: 05 Oct 2012 11:00 AM PDT


Penduduk Kampung Nibung Hangus, di Kuala Kurau mendakwa terlihat kelibat buaya di Sungai Kurau yang dikatakan badannya sehingga ebesar sebuah kereta.
Mereka percaya terdapat beberapa ekor buaya di sungai tersebut berdasarkan penemuan dua sarang reptilia itu di sungai yang terletak di dalam kampung mereka.
Tambahan pula, sungai itu dikatakan airnya payau dan mempunyai banyak udang galah.
Bagaimanapun, sehingga kini, tiada sebarang kejadian yang tidak diingini berlaku dan orang kampong tidak mengganggu habitat buaya tersebut.
Beberapa penduduk kampong yang ditemui mendakwa terdapat banyak buaya di Sungai Kurau kerana mereka pernah terjumpa telur dan anak reptilian itu di tebing sungai.
Pendedahan itu dilakukan oleh penduduk kampung ketika majlis santai dengan media di tebing sungai itu petang semalam.
Turut hadir Pegawai Daerah Kerian, Kamarudin Awang yang menasihatkan penduduk kampong, khususnya nelayan sungai supaya berhati-hati dan tidak mengganggu habitat reptilian tersebut.
Ketua Kampung Nibong Hangus, Maishah Maidin berkata, pihaknya telah memasang beberapa papan tanda amaran adanya buaya, supaya penduduk kampung lebih berhati-hati semasa ke sungai.
Seorang nelayan sungai dan pengusaha rokok daun nipah, Mohd. Zakri Mohd. Yusof, 35 mendakwa, buaya-buaya itu biasanya dapat dilihat pada waktu pagi sahaja.
Seorang lagi penduduk kampung, Muhamad Farizal Md. Razali pula mendakwa dia berjaya merakamkan kelibat buaya itu di  waktu malam pada bulan Mei lalu.
 

BLOG PERAK

Copyright 2010 All Rights Reserved