Khamis, 14 Februari 2013

07 di hutan melintang - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

07 di hutan melintang - Google Blog Search


Majlis penyampaian bantuan awal persekolahan RM100 bagi <b>...</b>

Posted: 24 Jan 2013 04:25 AM PST

Tarikh 21.1.2013 Isnin

20130124-202438.jpg

20130124-202443.jpg

20130124-202448.jpg

20130124-202455.jpg

07 di tanjung piandang - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

07 di tanjung piandang - Google Blog Search


Warga Emas mati disamun <b>di Tanjung Piandang</b>, Parit Buntar <b>...</b>

Posted: 12 Feb 2013 11:33 AM PST

Mencari Kerja Sambilan (Part Time) Di Rumah? Klik Sini!
Sebagai Rakyat 1 Malaysia, Jum Bersatu Hati..Tak Yah Gaduh2

Seorang warga emas ditemui mati dipercayai dibunuh dalam satu kejadian samun di rumahnya di Tanjung Piandang, Parit Buntar, kira-kira 160km dari sini, awal Sabtu.

Ketua Jabatan Siasatan Jenayah Negeri Datuk Dzuraidi Ibrahim berkata mayat Teoh Ah Nya@Teoh Kooi Lan, 73, ditemui pada pukul 1.30 pagi oleh adiknya yangkemudian memaklumkan kepada pihak polis.

Hasil pemeriksaan, polis mendapati terdapat kesan kecederaan di bahagian leher mangsa dipercayai dipukul dengan objek keras, selain kehilangan barang kemas bernilai RM6,000 dan wang tunai RM1,000, katanya kepada pemberita di sini, Sabtu.

Katanya pintu belakang rumah mangsa didapati telah dipecahkan.

Di sini Di Himpunkan Kisah Pelik dan Lucu, Anda Pasti terhibur...

Polis percaya kes itu telah dapat diselesaikan dengan penahanan seorang suspek lelaki warga Myanmar berusia 25 tahun, tidak jauh daripada tempatkejadian pada pukul 2.50 pagi tadi, katanya.

Dzuraidi berkata suspek ditahan reman selama lima hari untuk membantu siasatan.

Beliau berkata ini merupakan kes bunuh kedua di Perak dalam tempoh seminggu dan suspek kedua-dua kes berjaya ditahan dalam tempoh kurang daripada 24 jam.

Khamis lepas, Timbalan Pengarah Jabatan Perkhidmatan Veterinar Perak Dr Rohani Kasim, 38, ditemui mati dipercayai dibunuh di pangsapurinya di Tambun.

Polis kemudian menahan empat suspek lelaki berusia antara 20 hingga 26 tahun dalam tempoh kurang 24 jam selepas mayat wanita itu ditemui. - BERNAMA

Incoming search terms:

07 di bagan datoh - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

07 di bagan datoh - Google Blog Search


Penyampaian Bantuan Sambutan Gong Xi Fa Cai, <b>Bagan Datoh</b> <b>...</b>

Posted: 10 Feb 2013 07:25 PM PST

07 di lumut - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

07 di lumut - Google Blog Search


ZIARAH ADIK IPAR <b>DI LUMUT</b> | Cikgu Mohd. Fadzli : Yang Jauh <b>...</b>

Posted: 14 Feb 2013 05:09 AM PST

[unable to retrieve full-text content]Pada Cuti Tahun Baru Cina yang lepas, keluargaku dan keluarga mentua telah pergi menziarahi keluarga adik iparku, Juliana & Dainan di Seri Manjung, Perak Darul Ridzuan. Kami pergi ke sana pada 10 Februari ...

07 di bercham - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

07 di bercham - Google Blog Search


Masalah Banjir Kilat Akibat Sampah <b>Di Bercham</b> - TV3

Posted: 08 Jan 2012 04:00 AM PST

08/01/2012 20:00:00

Keluhan penduduk dari sebuah taman perumahan di Ipoh, Perak menarik perhatian Aduan Rakyat minggu ini.

Banjir kilat dari 1996 hingga ke hari ini, tidak ada kesudahan.

Pelbagai cara dibuat untuk mengatasinya, namun banjir gagal ditangani.

Lebih teruk, paras air semakin meningkat setiap kali hujan.

Penduduk lalu  berpaling ke aduan rakyat untuk menyuarakan masalah mereka bagi menagih perhatian pihak bertanggungjawab.

Ikuti laporan yang saya sediakan ini.

Sejak kebelakangan ini hujan yang kerap   meresahkan penduduk di taman perumahan desa impian.

Jika hujan lebat terutamanya hanya dalam tempoh kurang 30 minit, penduduk sudah bersiap sedia menyelamatkan barangan dan nyawa.

Banjir kilat-menjadi igauan ngeri penduduk.

Kerugian akibat kerosakkan barangan seperti perabut dan kereta sudah mencecah ratusan ribu ringgit.

Namun masih belum ada tanda-tanda masalah mereka bakal menemui penyelesaian.

Norhayati Abdullah, Penduduk: "Boleh dikatakan dalam sebulan 2-3 kali banjir. Dalam musim hujan jaga-jagalah malam tak boleh tidur. Hari tu sampai pukul lima pagi baru boleh tidur. Habis nak tidur macamana? Semua dah habis tenggelam."

Punca masalah, penduduk dakwa disebabkan sistem perparitan dari 32 taman perumahan lain di kawasan Bercham disambung ke perparitan mereka.

Menyebabkan bila hujan, longkang yang ada tidak dapat menampung jumlah air yang terlalu banyak.

Bertambah teruk apabila longkang pula jarang diselanggara.

Rumah pam ada dibina di taman perumahan itu untuk membantu pengeluaran air.

Namun masalahnya, rumah pam yang sepatutnya mengalirkan lebihan air secara automatik  ke parit sebelum ke sungai seringkali tidak berfungsi.

Apa yang mampu dilakukan penduduk membina penghadang di setiap pintu rumah.

Namun paras air yang naik kebelakangan ini mampu melepasi penghadang ini.

Khamis Othman, Penduduk: "Air dalam masa setengah jam boleh naik dua kaki. Yang baru ni satu meter, pernah hampir dua meter. Baru-baru ni lima bijik kereta tenggelam. Sebab ada penghuni yang pergi buat aktiviti harian."

Rosman Zulkifli, Penduduk: "Semua air masuk ke sini. Bila desa impian yang terpaksa tampung semua ini.  Dahlah dah ada masalah sedia ada, tambah perumahan baru tambah lagi risiko yang ada. Dulu kalai naik dua kaki. Sekarang dah 3 kaki. Mana pihak yang nak selesai masalah ini?"

Tidak tahan dengan masalah banjir tidak berkesudahan, banyak penduduk nekad berpindah.

Banyak rumah di taman perumahan ini dalam keadaan terbiar.

Aduan demi aduan telah dihantar ke pihak majlis bandaraya Ipoh.

Namun belum ada penyelesaian muktamad.

Selagi sistem perparitan tidak diubah suai, Taman Desa Impian akan terus menjadi lokasi banjir kilat yang tidak berkesudahan.

Pihak bandaraya Ipoh pula mahu penduduk memahami masalah yang berlaku.

Ini kerana rumah pam yang dibina dengan ratusan ribu ringgit sering terhadang dengan sampah sarap yang didakwa perbuatan penduduk sekitar Bercham.

Pun begitu, MBI  sedang mengusahakan penyelesaian lain-iaitu sebuah longkang monsoon sepanjang satu kilometer bagi mengalihkan aliran air ke Sungai Pinji.

Datuk Roshidi Hashim, Datuk Bandar Ipoh: "Sekurang-kurangnya air takkan pergi satu arah jee, akan terpecah kepada dua saluran. Kita sedang menanti peruntukkan."

Datuk Roshidi Hashim membuat lawatan mengejut ke sekitar perumahan Taman Desa Impian.

Penduduk mengambil kesempatan sepuas-puasnya bagi menceritakan masalah yang dihadapi kepada Datuk Bandar Ipoh itu.

Beberapa penyelesaian segera dicapai.

Sebagai penyelesaian jangka pendek sebuah lagi rumah pam bernilai lebih dua ratus ribu ringgit akan didirikan di taman perumahan itu.

Apabila peruntukan sebanyak 3 juta ringgit dari RMK 10 diluluskan, longkang monsoon yang dicadangkan akan dibina untuk megurangkan jumlah air ke Taman Desa Impian ketika hujan.

Sikap penduduk yang mengambil jalan mudah membuang sampah sarap ke dalam longkang dan sungai turut ditegur.

07 di kuala kangsar - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

07 di kuala kangsar - Google Blog Search


<b>Di Kuala Kangsar</b>.. ~ P.C.L

Posted: 09 Feb 2013 09:36 PM PST

..
Assalamualaikum..
..
ke Kampung Sayong kami
singgah berjemaah fardhu Zohor di Masjid Ubudiah ini.
..
ada hajat besar  selepas solat nanti..
..
mewakili rombongan keluarga untuk meminang  bagi pihak adik pcl..
..
..nampak gayanya..pcl yang jadi..."kepala"...


Published with Blogger-droid v2.0.10

07 di tanjung tualang - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

07 di tanjung tualang - Google Blog Search


Imzen Blog: Stokis Catalyst Nutracuetical <b>Tanjung Tualang</b> Perak

Posted: 14 Feb 2013 06:59 AM PST

Yup, lately ni macam busy sikit...sebab apa??? 
Alhamdulillah rezeki dari ALLAH s.w.t , Imz melangkah setapak ke hadapan dalam dunia perniagaan runcit produk Catalyst.
Sebelum ini , Imz hanya pengamal produk Catalyst sejak tahun lepas..hampir 2 botol amalkan , Imz rasa kesan yang sangat baik. So , Imz mula berani untuk menjadi agen dan mewar-warkan keberkesanan produk ini especially Virgin Coconut Oil ( VCO ) Softgel kepada keluarga dan sahabat terdekat sahaja.
Hampir setahun menjadi agen..permintaaan dari guru-guru sekolah dan sahabat handai semakin meningkat , Imz memilih untuk upgrade menjadi 
Stokis Catalyst di bahagian Tanjung Tualang Perak.
Mula-mula rasa takut jugak sebab takut produk tak terjual, namun belum sampai sebulan stok Imz sebagai stokis semakin berkurangan. In sha ALLAH, hujung bulan ini akan restock baru...alhamdulillah...
Maka dengan itu , Imz mengalu-alukan sesiapa sahaja terumata yang tinggal berdekatan kawasan Tanjung Tualang / Malim Nawar Perak yang ingin menjadi agen Catalyst di bawah Imz sila LIKE facebook page 
Jom sertaiiiiii pulangan sangat memuaskan jika anda rajin....

07 di bukit merah - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

07 di bukit merah - Google Blog Search


<b>Bukit Merah</b> Laketown Resort, Perak | emilayusof.com

Posted: 08 Jan 2013 09:37 AM PST

Posted on | January 9, 2013 | 17 Comments

My husband doesn't like to stay long in one place, so right after spending a day and a night in Georgetown, we later drove to Bukit Merah Laketown Resort. He was partly too lazy/sleepy to drive and at the same time need to complete a job and upload it online. We put up a night at Suria Service Apartment Hotel. The apartment is quite spacious, we got a view of the highway on 7th floor.

Yassin was quite excited to explore the theme parks but as it was raining, we kept the plan till the next morning. Furthermore, it was already around 7pm when we reached the laketown. It was also raining so we took a rain-check.

Suria Service Apartment

highway view

After breakfast the next morning, we let Yassin take a dip in the pool for an hour before checking out and head to the theme parks.

yassin swimming
Boy, he is big now!

Bukit Merah Laketown Resort is divided into 3 parks; Water Park, Eco Park and Orang Utan Island. We bought a combo ticket for Orang Utan Island, Eco Park and Sky Chair (RM39 for adult, RM33 for children below 12). We skipped the Water Park as Yassin already had his dip. The first park we explored is Orang Utan Island. We took a 10-minute's ride on a boat.

Orang Utan Island Jetty
Orang Utan Island Jetty.

The 35-acre Orang Utan Island is a research institution dedicated to the preservation and research of the orang-utan. Founded by MK Land developer's Executive Chairman Tan Sri Haji Datuk Mustapha Kamal, it was developed to resemble the orang-utan's natural habitat as closely as possible, its vegetation similar to the rainforests in Sumatra and Borneo. The island has dedicated 5 acres of land as a research and rehabilitation centre while the remaining acres are for Orang Utans to roam freely. Unlike zoos, the humans are the ones inside caged enclosure here.

Orang-Utan
Observing  Orang Utans from inside a cage.

3-otang-utans
Sonia, Adam and Carlos swinging around. They were quite excited to see humans in a cage. Haha.

BJ
27-year old BJ is like any other normal orang utans—when he is having a bad day, he will have his amok and break tree branches around him and roars like a lion. 

Harry
This is sleepyhead 7-year old Harry.

Yassin
Oh, this is my very own 'orang utan'. ;P

At the research and rehabilitation centre, care is given to the infants as well as to the healthcare of a total of 18 orang utans in the island. The facility's ICU (Infant Care Unit) is equipped with heart monitors, IV drips, incubators, as well as a trained veterinary surgeon to cater to the orang-utan infants that may require medical assistance after birth. Infants who are admitted to the ICU will go through a specially designed rehabilitation programme consisting of 6 stages to ensure the development of their natural instincts such as foraging, nest building, searching for water source, swinging and climbing.  The rehabilitation programme aims to ensure the infant adapts well to their natural environment before their eventual release into the wild.

infant
One very shy infant.

After visiting the rehab, we went to watch a documentary—Nurturing Nature—at the video room. It tells about the declining numbers of orang utans due to the clearing of their natural habitats from human development, mining, and illegal poaching as well as the efforts taken by the foundation to save the endangered creatures. This is my favourite part; a frame from the video:

Tan Sri Haji Datuk Mustapha Kamal

It was very educational trip for my family and I. Although we missed our boat to get extra information about the island (as well as buy some souvenirs), we were happy that we left the island on the next boat with extra information about the life of orang utans.

Next, we went to the Eco Park. The 3-acre park features three large enclosures – Nature Trail, Reptile Park and Tropical Trek, with a variety of reptile, primate, mammal, bird and fish species in an environment as close to their natural habitat. In addition, there is a Pets Park and daily animal shows.

Eco Park
The Eco Park.

peacock
Beautiful Sri Lankan peafowls.

bearcats
Bearcats (binturong). The left one is doing major cleaning, haha.

guinea-pigs
Guinea pigs.

hamsters
Cute cuddly hamsters.

hedgehog
Sleeping hedgehog.

rabbit
Yassin feeding a rabbit. Pack of mixed food (vegetables, seeds, fish food) for animals can be bought at the park's entrance. The staff will let you know what food to be fed to which animals.

parrot
We got to see the animal show. Seen here a parrot carrying a ball through cones. 

parrot2
Clever parrot solving mathematics.

me-with-parrot
One for the album. Red parrot and me. Forgot the name of the parrot but it is named after a football player. 

yassin-and-parrots
A thundercat and a couple of parrots.

HangingParrots
This is what Hanging Parrots do—hanging around. Also known as Serindit in Malay Language.

ducks
Friendly ducks seem to be smiling for my album. Awww….

squirrelmonkey
This squirrel monkey climbed on my bag and took away my lens cover! It later gave it back to us. :)

We had a blast spending time with the animals and on the way back to the main area, we took the skychair. The ride was great and we got to see view of the Water Park.

skychair
Yassin on a skychair.

Yassin had a blast and made us promised to come back here again for the Water Park. We will definitely return here as this resort is great for family holiday.

Facebook comments:

Comments

07 di tambun - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

07 di tambun - Google Blog Search


Pascakebakaran SMAN 2 <b>Tambun</b> Terapkan Sistem Moving Class <b>...</b>

Posted: 28 Jan 2013 05:00 PM PST

Selasa, 29 Januari 2013, 08:00 WIB

antara

Kebakaran sekolah (ilustrasi)

REPUBLIKA.CO.ID,BEKASI--Pihak penyelenggara pendidikan SMAN 2 Tambun Selatan, Kabupaten Bekasi, Jawa Barat, memastikan peristiwa kebakaran pada Sabtu (26/1), tidak mengganggu aktivitas belajar siswa.
"Siswa akan belajar di ruang kelas yang tidak terbakar," ujar Kepala SMAN2 Tambun Selatan, Sujadi, di Tambun.

Menurut dia, strategi belajar mengajar akan menggunakan sistem 'moving calss' di mana akan dilakukan pergantian jadwal untuk memenuhi jam pelajaran kepada 1.300 siswa di sekolah tersebut.

Menurut dia, pihak sekolah saat ini tengah mengupayakan perbaikan sejumlah ruang kelas yang rusak ringan akibat kebakaran.

"Upaya itu kita lakukan agar siswa yang tidak tertampung bisa tetap belajar. Kami mengupayakan agar waktu belajar siswa tidak berkurang, meskipun ruangannya minim," katanya.

Sujadi menyebutkan, di sekolah tersebut terdapat 33 ruangan yang 10 di antaranya mengalami kerusakan akibat dilalap api.

Adapun kelas yang mengalami kerusakan berat sebanyak enam ruangan. Ditambah dua laboratorium komputer dan IPA. Sementara kelas yang rusak ringan sebanyak dua ruangan.

"Kebakaran hanya menghanguskan sejumlah ruangan di sisi timur sekolah saja," katanya.
Kerusakan berat dominan berada di lantai dua yang dihuni dua kelas dan dua laboratorium. Sementara dua kelas lainnya yang hangus terbakar terletak di lantai satu.

Sementara itu, pihak kepolisian hingga kini masih melakukan penyelidikan terkait penyebab kebakaran di sekolah unggulan di Kabupaten Bekasi tersebut.

Redaktur : Taufik Rachman
Sumber : antara

Siapa saja yang telah kami angkat untuk mengerjakan suatu pekerjaan/jabatan kemudian kami telah memberikan gaji, maka sesuatu yang diterima di luar gajinya yang sah adalah ghulul (korupsi)((HR. Bukhari))

  Isi Komentar Anda

Komentar adalah tanggapan pribadi, tidak mewakili kebijakan redaksi republika.co.id. Redaksi berhak mengubah atau menghapus kata-kata yang tidak etis, kasar, berbau fitnah dan pelecehan, intimidasi, bertendensi suku, agama, ras, dan antar golongan. Setiap komentar sepenuhnya menjadi tanggung jawab pengirim.

Republika.co.id berhak untuk memberi peringatan dan atau menutup akses bagi pembaca yang melanggar ketentuan ini.

07 di tanjung rambutan - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

07 di tanjung rambutan - Google Blog Search


E134H143E4EVA: EX~<b>Tanjung Rambutan</b>

Posted: 14 Feb 2013 12:35 AM PST

Alowp.. assalamualaikum.. wad'dup??,
hola! lamenye tak merepek kat sini.. rase cam nak nyanyi lagu Because I Miss You _ Yong Hwa CN to the BLUE! pulek.. hehe,
lately saye telah berjaya! menempatkan diri di dalam wad V.I.P Hospital Tanjung Rambutan, *yang kene lektrik tu?? ahaha,
Mental disorder kowt? frust tahap petale punye argh!,
MRSM!!!! why? n why?? n why?????!!!!,
it's the second time kau tolak aku! aku tumbukkk kau bah! aku tumbukkk kauu!!,
haiyyeh!! (=_=;) very the sedih! actually perkataan 'sedih' tu bukanlah perkataan tepat yang boleh menggambarkan perasaan kuchiwa tahap gaban saye time tu..,
it's more to 'frustated' kot, frust tertonggek, tergolek, tersembam! 'semue sekali haok..' bak kate my kezen..,
da le SBP pun tak dapat,
ade gak rase nyesal cause sebelum result MRSM keluar 'ter'cakap ayat cenggini;
"Kalau dah dapat SBP, tak leh dapat MRSM! tak best ler cenggituh..,",
last-last.. due sekali kau dapat!,
padan ar dengan muke yang tak bape nak cun tapi lagi sikit nak same ngan muke Preity Zinta ni,
ahaha! perah santan ayam brand plak.. lesung pipit pun illek!,
lesung batu je yang ade.. tu pun dah pecah tige adek buat! ganas betuii anak daghe sorang tu, hehe
celoparrr betul lah mulut ni..hadessss... 
tapi serious type, time dapat berite yang saye tak dapat MRSM 1st intake tu,
macam orang ape je time uh! ape yang saye buat sepanjang due hari saye ponteng tu pun,
saye tak bape nak ingat... nyanyoks lah tu.. ahaha! 7 tanda penuaan..., ngepeks!
lagi lah sekarang ni tengah tension sesangat-sangatnye.... OM.WEK!!!!,
adessss... satu hal yang memang boleh buat saye demam kuning!,
erkkk... TE.TI.BE 'ter'masuk bab politik.. hehe.., 
haiyyeh ini lagi satu hal... sappedek betol!,
subjek for SPM dah ler sebelas subjek... saye amek aliran Sains Agama,
lepas tu.. cikgu pulak dah boleh kalahkan Valentino Rossi dalam bab bagi-bagi OM.WEK ni,
banyak wooohhh!! sekali bagi, OM.WEK satu tong! gituh..,
boleh tak kalau suruh kerajaan 'Mansuhkan Homework'?,
PMR dah mansuh.. tak kan homework pon tak leh nak mansuhkan...kan??,
wokeyh, sampai di sini sahaje luahan hati 'kembar' takde lesung pipit, burung pipit Preity Zinta ni... luls lagih,
assalamualaikum... (jawab salam tuuuu!)
bagi salam juge kat Colin Morgan a.k.a Merlin yang same species tak suke OM.WEK! kat bawah ni..
tengok muke die.. elelele! 'comel' gituh..,
cenggitu ler muke saye bile pike pasal H to the O, to the M, to the E, to the WORK!, 
HOMEWORK!! *malas nak eje pepanjang... ngehngehngeh! TUTUUUU!!! (b_~;)

07 di pengkalan hulu - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

07 di pengkalan hulu - Google Blog Search


kursus strategik 5 tahun koperasi <b>di pengkalan hulu</b> perak - hotel <b>...</b>

Posted: 18 Sep 2012 08:40 PM PDT




 

BLOG PERAK

Copyright 2010 All Rights Reserved