Rabu, 6 Julai 2011

07 di pangkor - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

07 di pangkor - Google Blog Search


..0whhh! Wawa..: Hari Pertama <b>Di</b> Pulau <b>Pangkor</b>

Posted: 06 Jul 2011 01:30 AM PDT

Assalamualaikum
Ok entri bersiri trip china dah abes kita buat entri bersiri baru pula yer. Al-maklum la sejak dua menjak ni aiii kan jalan sesajorrr. Penat tu toksah cakap la tapi takpe yang penting kita happy kann.. :)

Ni buat pertama kali aii jejak Pulau Pangkor jadii teruja tu lebih sikit. Rasanya dah 3 tahun lebih kut tak pergi 'team building' anjuran office. Kira sejak pindah PHB rezeki jalan jalan tu ada saja. Kali ini buat kat Pulau Pangkor.. Yeyyy!!

Seperti biasa kalau dah entri bersiri sudah tentu gambar adalah BANYAK!!!! Jadi kita mulakan dengan gambar didalam bas. heeeee!! :)

Ok kita amek gambar laju-lajuu..
sebelum gerak amek kat atass ferii sebagai kenangan.. :)
Bab posing kasi sahaja kepada kamii. Takmo kalahh !
Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

07 di behrang - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

07 di behrang - Google Blog Search


HarbinSalamShoot: StreetPhoto:From Pekan <b>Behrang</b> Stesen To Pasar <b>...</b>

Posted: 20 Jun 2011 12:04 AM PDT

ebin gambar yg kerusi 3 tuh,, best.. byk yg boleh diceritakan dgn gambar cmtuh..terbaek..yang anjing tuh pun sama..terbaek. aku rasa hang dh berjaya asah mata utk melihat dlm segi espek photog...usaha lagi kulaan.

tq bro..masih banyak kekurangan yg telah dikenal pasti..aku try improve outing 26.jun ni...

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

07 di malim nawar - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

07 di malim nawar - Google Blog Search


Memproses ikan <b>di Malim Nawar</b> | Riwayat Hariku

Posted: 10 Jan 2011 07:04 AM PST

Semasa ke Malim Nawar, mertua telah membuat pesanan ikan tasik untuk masakan semasa di rumah Opah. Ikan tersebut telah dihantar sebelum kami tiba lagi. Terdapat 3 ekor ikan yang bersaiz besar dan Sop menawarkan diri untuk memprosesnya.

Kerja-kerja memproses ikan tersebut berjalan lancar dengan bantuan Azfar. (bantu ker?) Namun begitu, pengalaman pertaman Azfar memproses ikan sebesar itu sangat menyeronokkan beliau. Sop suka jika anak-anak Sop diberi pengalaman yang baru dan mencuba sesuatu yang baru.

Namun begitu, ikan-ikan tersebut tidak disempat dibakar kerana pada petang tersebut, Sop bersama mertua membawa Opah ke Hospital. Entry mengenai Opah ke hospital boleh dibaca di sini.

Siapa tahu nama ikan tersebut?

Ikan tersebut dibakar pada hari berikutnya untuk makan tengah hari. Rasanya isinya sangat sedap. Namun begitu, ikan ini mempunyai tulang yang lebih tetapi tidak banyak seperti ikan terubuk. Semasa makan, pastikan berhati-hati kerana tulang tersebut berada di dalam isi ikan.

Galeri gambar:











Suka entry ini? Sila kongsi melalui butang di bawah:

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

07 di jelapang - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

07 di jelapang - Google Blog Search


DIALOG RAKYAT: Polis buru bukti baru <b>di</b> pejabat PSM <b>Jelapang</b>

Posted: 05 Jul 2011 09:56 PM PDT

Aidila Razak Pejabat Parti Sosialis Malaysia (PSM) di Jelapang, Ipoh, diserbu petang tadi dalam usaha polis mencari bukti baru berhubung tangkapan enam pemimpin parti itu menurut Ordinan Darurat.

NONEMenurut pengerusi PSM Jelapang K Kunasegaran, polis datang ke pejabat mereka pada jam 12.30 tengah hari dengan membawa seorang daripada tahanan iaitu timbalan pengerusi M Saraswathy dalam keadaan bergari dan cuba memecah masuk pejabat itu.

"Tetapi Saraswathy telah menjerit dan kami sedar kehadiran polis dan membuka pintu," katanyanya sambil menambah polis juga gagal menunjukkan waran geledah.

Kunasegaran berkata anggota polis yang sebahagian besar mereka tidak memakai seragam tidak memberitahu apa yang dicari mereka tetapi mengambil dokumen parti yang berkaitan ideologi parti, minit mesyuarat dan sesalinan risalah berita parti itu.

"Saya difahamkan mereka dari (ibu pejabat polis) Bukit Aman dan sedang mencari bukti bagi mengaitkan kami dengan aktiviti subversif," katanya.

Kira-kira 50 anggota PSM kemudiannya sempat berkumpul di luar pejabat dalam serbuan selama sejam itu sambil melaungkan "hidup rakyat", kata Kunasegaran.

NONEDakwanya lagi anggota parti juga tidak dibenarkan bercakap dengan Saraswathy semasa serbuan dan mereka juga tidak dibenarkan memberinya air minuman walaupun beliau meminta sedikit air kerana kehausan.

"Saya bimbang kerana dia ada kencing manis dan masalah tiroid," kata Kunasegaran.

Saraswathy dan dua lagi tahanan, termasuk ahli parlimen Sungai Siput Dr D Jeyakumar dibawa ke Hospital Pulau Pinang apabila mereka dinafikan rawatan perubatan ketika tahanan pada 28 Jun lalu.

Saraswathy, Jeyakumar dan empat yang lain ditangkap semula mengikut Ordinan Darurat selepas dibebaskan daripada tahan reman pada 2 Julai.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

07 di bukit gantang - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

07 di bukit gantang - Google Blog Search


News@Berita channel: Kubu Nizar <b>di Bukit Gantang</b> hancor ...110 <b>...</b>

Posted: 29 May 2011 06:31 PM PDT

Adalah bahawa anda telah melayari blog ini atas kehendak anda sendiri tanpa paksaan dari mana-mana pihak. Oleh itu pemilik blog ini TIDAK bertanggungjawab jika kandungan blog ini mengganggu emosi dan mempengaruhi tingkah laku pembaca. Bahan-bahan bacaan dalam blog ini adalah pautan dari blog-blog lain. Ia hanya sekadar untuk pengetahuan umum sahaja berdasarkan kebebasan media. Oleh itu pertimbangan emosi anda adalah tanggungjawab anda sendiri BUKAN tanggungjawab pemilik blog ini.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

07 di kuala kurau - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

07 di kuala kurau - Google Blog Search


^_^ Awan Pink Diana ^_^: pelajar SMK <b>Kuala Kurau</b>, Perak, Malaysia

Posted: 24 Jun 2011 09:36 PM PDT

nie masa 2010 kelas 2A1

ganas bebenor

myzan, diana n big brother hanafi.. hihi.. guau je..

inilah para pelajar sekolah menengah kebangsaan kuala kurau. sorry cuz ini bukan gambar yg terbaru..

hope u all enjoy.. that's all 4 today!!!

~peace~

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

di negeri perak - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

di negeri perak - Google Blog Search


KISAH CINTA NASI LEMAK: Kenapa <b>Negeri Perak</b> Tidak Mewajibkan Zakat <b>...</b>

Posted: 05 Jul 2011 08:09 AM PDT

Kalau bagi orang yang mengikuti perkembangan-perkembangan tentang pendapatan sumber Islam di Malaysia ni mungkin dah tahu Perak adalah satu-satunya negeri di dalam Malaysia yang belum mewajibkan zakat pendapatan kepada penduduk rakyat Perak. 

Terdapat percanggahan dalam kata-kata mufti pelbagai negeri tentang zakat pendapatan. Antaranya ialah pendapatan dianggap sebagai satu harta yang dimiliki sempurna oleh semua orang. Maka adalah wajib bagi seseorang untuk yang layak pendapatannya dari segi nisab untuk seseorang itu diwajibkan menzakatkan pendapatannya. 

Ok, ini berita yang aku terima hasil perbincangan dan kata sepakat dengan amil-amil harta dan profesional dari negeri Perak pada hari ini. Perak telah memohon untuk mewajibkan pendapatan zakat dari Jabatan Mufti dan Fatwa sejak dari tahun 1990 namun keputusan jabatan mufti tetap sama yang mana meletakkan hukum HARUS untuk zakat pendapatan.

Kenapa zakat pendapatan ini tidak diwajibkan di Perak? 

Antara syarat untuk seseorang dikenakan zakat ialah:

-seseorang memiliki harta yang sama atau melebihi nisab.

-harta yang sama atau melebihi nisab itu mestilah dipegang selama cukup setahun. (satu haul)

Sini kita boleh nampak, seseorang pembayar zakat tu mesti PASS 1st stage dulu baru boleh ke next stage. Maksudnya, kalau seseorang itu tidak memiliki harta yang sama atau melebihi nisab, maka dia tak PASS 1st stage. Secara automatik dia tidak boleh melangkau ke 2nd stage (syarat harta melebihi nisab itu mesti dimiliki selama cukup setahun.)

Di dalam negeri Perak, jarang-jarang ada orang yang berpendapatan melebihi daripada RM12400 sebulan (nilai nisab semasa), melainkan orang-orang yang berniaga atau pun bekerja syarikat swasta. 

Kalau la ada pun orang yang berpendapatan RM20000 sebulan pun yang mana pendapatannya itu melebihi nisab, tak mungkin orang itu TAKKAN pakai duit pendapatan dia tu. Mesti sebahagian daripada duit itu akan dibelanjakan untuk membayar duit rumah, kereta atau apa-apa lagi yang akhirnya menyebabkan pendapatan duit dia itu akan kurang daripada nisab. 

Disebabkan ini, zakat pendapatan tidak wajib di negeri Perak. Ia cuma akan jadi wajib apabila seseorang itu memeliki pendapatan yang melebihi nisab dan dia berbelanja duitnya namun pendapatan bulannya itu tidak kurang daripada nisab.

Contoh:

Nisab semasa pada bulan Januari 2011 ialah RM12400.

Ali berpendapatan RM30,000 sebulan dan pada bulan Januari dia berbelanja hanya RM10,000 sahaja dan ini bermakna dia ada baki pendapatan RM20,000. 

Dekat sini Ali dah cukup syarat dari segi nisab sebab baki pendapatan dia masih ada RM20,000. 

Pada bulan Februari 2011, nisab semasa ialah RM11,500 dan Ali pada bulan Februari berbelanja RM20,000 pada bulan itu yang menyebabkan baki pendapatannya menjadi RM10000 yang mana ia kurang dari nisab.

Pada bulan Februari dekat sini Ali dah tak cukup syarat dari segi nisab.

Dekat sini, pengiraan zakat pendapatan Ali ialah,

Hanya dikenakan pada pendapatan Ali pada bulan Januari sahaja iaitu 1/40 (kadar zakat yang perlu dikerluarkan) didarabkan dengan RM20000 (baki duit pada bulan Januari). Iaitu RM20000 x 1/40 = RM500 yang mana Ali perlu bayar pada JANUARI 2012 (cukup satu haul atau genap setahun).

Manakala untuk bulan Februari 2011, Ali tak perlu bayar zakatnya pada Februari 2012 sebab, baki pendapatannya kurang dari nisab.

Ini adalah sebabnya fatwa baru dari Perak kali mungkin BAKAL mewajibkan zakat pendapatan tapi dengan syarat pendapatan seseorang itu melebihi nisab dan cukup satu haul.

Kalau nak diikutkan pengiraan zakat pendapatan yang SEBENAR atau yang DIGUNA PAKAI sekarang, seseorang itu perlu nyatakan jumlah pendapatannya setahun dan kemudian DITOLAKKAN dengan RABATE-REBATE yang dikeluarkan oleh majlis fatwa dan sekiranya pendapatan tahunannya itu setelah ditolak rebate MELEBIHI nisab, maka kena la orang itu bayar zakat. 

Mungkin rebate-rebate itu yang dipersoalkan oleh majlis fatwa kerana lain orang lain belanjanya dan mana boleh kita menetapkan rebate untuk distandardkan pada semua orang. Hmmmmmmmmmmm.....


Wallahualam...........

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.
 

BLOG PERAK

Copyright 2010 All Rights Reserved