Sabtu, 2 Jun 2012

07 di teluk intan - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

07 di teluk intan - Google Blog Search


MENCARI RUMAH SEWA <b>DI TELUK INTAN</b> PERAK | Rumah Sewa

Posted: 31 May 2012 05:27 AM PDT

Publish date: May 31, 2012 12:27 pm
Contact Name: zaidi
Region: Perak
Location: hutan melintang
Tags:

memerlukan rumah sewa di teluk intan dengan segera. kami suami isteri pekerja kakitangan awam.payment confirm xde prob. sesiapa yang ada rumah sewa,sila hubungi kami di 0176253765

Share: Twitter | Facebook | Email

Report bad use or Spam

Contact Ad Owner

07 di malim nawar - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

07 di malim nawar - Google Blog Search


Balik kampung <b>Malim Nawar</b> | Riwayat Hariku | gnesop.com

Posted: 01 Jun 2012 07:34 PM PDT

Selamat sejahtera kepada semua rakan.

Update ringkas blog pagi ini. Kami akan bertolak ke Perak untuk ke rumah moyang Baby Auni. Ahli keluarga baru, mesti diperkenalkan kepada moyang :)

Lagi pun, ada kenduri saudara di belah Mrs Sop. Cuti-cuti sekolah mesti banyak kenduri kahwin, bukan?

Lagi pun, di Malim Nawar, Perak tidak pasti lagi ada talian UMobile atau tidak, jika tiada, esok pula baru kemaskini entry blog.

Apa-apapun, doakan perjalanan kami selamat pergi dan kembali. Amin



----------------------------------------------------------------------------------------------



Suka entry ini? Sila kongsi melalui butang di bawah:

07 di ipoh - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

07 di ipoh - Google Blog Search


Pilihan Anda: &#39;Disneyland&#39; akan dibina <b>di Ipoh</b>, Perak

Posted: 23 May 2012 02:09 AM PDT

|

SEBUAH taman tema ala Disneyland akan dibina di Meru Raya, Ipoh, Perak bermula akhir tahun ini di kawasan seluas 20 hektar membabitkan nilai pembangunan kasar (GDV) RM506.7 juta menerusi kerjasama dengan syarikat pemaju taman tema terkemuka Australia.

Taman tema pertama seumpamanya di Malaysia itu terletak bersebelahan Plaza Tol Ipoh Utara di Lebuhraya Utara Selatan yang dibangunkan hasil kerjasama antara Perak Corporation Bhd (PCB), syarikat senaraian awam milik kerajaan Perak dengan Sanderson Project Development (Malaysia) Sdn Bhd (SPD).

SPD adalah anak syarikat Sanderson Group Pty Ltd dari Australia yang terkenal dan berpengalaman mereka bentuk, membina serta mengendalikan destinasi pelancongan antarabangsa khususnya di Asia Pasifik seperti Universal Studio Singapura, Shanghai Disneyland Resort dan Happy Land Vietnam.

Pengerusi Jawatankuasa Industri, Pelaburan, Pembangunan Usahawan, Pelancongan, Kebajikan dan Hal Ehwal Wanita negeri, Datuk Hamidah Osman berkata, taman tema itu dijangka siap pada Disember 2014 dengan lima zon keriangan iaitu 'fantasy forest', 'wacky world', 'pirates cove', 'lost canyon' dan 'pixel planet', selain sebuah hotel dan dua pangsapuri untuk penginapan pengunjung.

"Selain menampilkan watak kartun popular diminati kanak-kanak dan remaja, ia juga menampilkan karakter tempatan seperti nenek kebayan serta pahlawan Melayu," katanya selepas melawat tapak projek pembinaan Hotel Casuarina@ Meru di Meru Raya, Ipoh, Perak.

Hadir sama, Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan PCB, Datuk Samsudin Hashim serta Pengarah Casuarina Hotel Management Sdn Bhd, Datuk Khamsiyah Yeop.

Sementara itu, hotel baru bertaraf butik bernilai RM80 juta itu dalam pembinaan dan bakal siap, Jun tahun depan, malah antara hotel terbesar di negeri ini yang mampu menampung sehingga 2,000 orang pada satu-satu masa.

Katanya, hotel itu yang kini 20 peratus siap meliputi bangunan hotel setinggi 12 tingkat, dua bangunan komersial sembilan tingkat dan pusat mesyuarat, insentif, konvensyen dan pameran (MICE).

PCB memiliki Hotel Casuarina Ipoh di Jalan Raja Dr Nazrin Shah, tetapi menjualnya kepada Impiana Hotel Ipoh Sdn Bhd membabitkan pertimbangan tunai RM44 juta pada 2009 dan kini dikenali sebagai Hotel Impiana Ipoh.

Related Posts : ISU, TERKINI


Share/Bookmark
Posted by Desperado on 5:09 PM. Filed under , .
© 2008 - 2012 Desperado, Hakcipta Terpelihara.

Semua tulisan, pendapat, komen dan foto yang ada di blog ini MILIK ASAL PENULISNYA yang dikutip dari pelbagai sumber di dalam internet melainkan dinyatakan sebaliknya. PENULIS tidak akan bertanggungjawab ke atas sebarang kehilangan atau kerosakan yang diakibatkan oleh penggunaan maklumat yang diperolehi daripada blog ini.

07 di bota - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

07 di bota - Google Blog Search


FGVH issue, again and again. - Bonology.com Politically Incorrect <b>...</b>

Posted: 01 Jun 2012 07:00 PM PDT

This issue is not going to stand down. 

I have to repeat this question. FGVH has not even been listed, the government of the day plans to give a total of RM 15,000 to each FELDA household. The pop gets 5k first, then the mom and finally, junior. Where did the government appropriate the money? Advances from the underwriting banks? From FELDA itself? 

If the money is from FELDA coffers, then the FELDA folks must then be suffering from a peculiar mental illness, the name of which I don't know. But it entails, a person feeling jubilant receiving his own money but given by another person. 

If the money is not from the listing exercise, it must come from somewhere. So for what purpose was the money given? I have said it many times- Najib's favorite way is to pay his way through. The FELDA settlers are no exception. Moreover there are 52 parliamentary seats to be won in FELDA areas. Sabah and Sarawak are almost certainly gone. FELDA is now the favorite political fixed deposit. Najib is pre-paying the interest amounts.

And Najib at least knows the Malay mentality- anything given free will be wiped clean. He told this once to me when I complained that FELCRA settlers wanted shares for every member of the family when only per household was meant to be given. So now, he has improved on his delivery system- RM 15k to be divided among pop, mom and junior. That's representing every member of the family. 

Clearly, this is a financial inducement to FELDA settlers to persuade them to decide in a particular way. Its corruption. If settlers are given RM 15k, what about the ordinary traditional villagers? FELDA settlers are better off than most of them. This government is being selective again. So, intelligent sons and daughters of discriminated villagers go back and tell your parents not to vote for a government that is playing favorites. 

The original idea to list FGV came from CIMB Investment Bhd. It was also aided by Ethos Consulting as joint global coordinator. Probably now, many others have been roped in to become joint coordinators. It's Don Corleone assembling a gathering of the families from New York, Nevada, Vegas to join in to share wetting their beaks. 

This probably was the source of the idea when Najib announced sometime in October 2011, that he wanted to list FGVH and its related companies.

If he has studied FELDA, he would have not agreed to the idea in the first place. If the idea has always been the welfare of the settlers and FELDA employees as he claimed, the better idea was to allow KPF to buy out FGV completely and then go for listing. KPF can hire a top management team to run the business. FGVH is doing the same too, so managing better is not something exclusive that can be done only by FGVH. Moreover, if KPF has been allowed to buy out FGVH and gains 100% control of FH, the claim that we are looking out for the welfare of settlers and FELDA employees first, would have been more credible. 

The business outfit making money for FELDA is FELDA holdings which is owned by KPF and FELDA (through FGV). FGV is the smaller partner of FH and in theory; the bigger partner offers to buy out the smaller. 

FELDA the authority made a judgment and subjective call- it favored FGV to buy KPF out instead of the other way round. Now, please tell us, based on that decision, which side does FELDA support? The settlers and employees or the corporate marauders? 

The owners of FGV upon receipt of the purchase sum will then do whatever they want in the downstream side of the business or whatever. They can even buy shares in the FELDA Holdings. If that has happened, then FELDA settlers and FELDA employees would have become 100% owner of FH and all assets therein. Moreover, FGVH has no standing to swallow up FELDA Holdings because as a business it hasn't done well. The last two years profits were probably not enough to cover all the previous losses it incurred. 

It has to tackle one nagging question. After the listing, where would FELDA) the parent company) get money to run its business? It has to pay employees, manage the welfare of the settlements and carry out its social and political responsibilities. It needs about RM 3 billion a year to finance its operations. When the listing takes place, it will be left with RM 400m a year which is not enough to see it through. It can of course operate from the earnings it gets from selling its 49% in FH to FGVH. How much will it get? It will have to use its portion from the listings to pay off EPF debt for example. It borrowed RM 6b from EPF the last time.  And don't forget , it has to allocate a big amount to the ministry in charge of FELDA to allow the minister in charge to play Santa Claus all over. 

Probably realizing that, FELDA says it will set aside 20% of its earnings from the listing in a new vehicle named Amanah Saham FELDA.  I suspect Aamanah Saham FELDA will become the repository of moneys deposited there (either from earnings of its 20% share in FGV or from direct government transfers) to take care of the usual income which FELDA has now lost. From RM3b to RM400m a year. So when Isa says the Amanah Saham FELDA will use the dividends and earnings it gets to distribute dividends to settlers, that claim is dubious. 

We don't know whether Amanah Saham FELDA will get 20% from FELDA's portion of the profits upfront or 20% in the form of shares in FGVH entitling it to get dividends each year later. Will that 20% equity entail getting RM 3 billion a year, we don't know. Suppose it doesn't get 3 billion, where will the shortfall come from? It will have to come from the government.  If at the end of the day, the government ends up having to contribute money into FELDA which previously doesn't need help from it, doesn't this show the myopia of the government? We can even call it stupidity.

Read More @ Source

DAP Hanya Mempergunakan Orang Melayu Untuk Mendapat Pengaruh - Pak Ghah Lengkong.mp4

Pertemuan eksklusif Saudara Faizal daripada Sahabat-Gunong bersama Ngah Bin Mat Baki atau lebih dikenali dengan nama Pak Ngah Lengkong di Bota, Parit Perak baru-baru ini memberikan peluang untuk mendalami pengalamannya yang pernah bersama dalam perjuangan DAP di Perak, sehingga beliau dipilih sebagai orang Melayu yang bertanding di Pilihan Raya Umum di DUN Bota Perak. Pertemuan tersebut diaturkan Ahli Parlimen Parit, YB Nizar Zakaria di kediaman Pak Ngah di sebuah hutan di pinggir daerah Bota, Perak. Bota, Perak- Ngah Bin Mat Baki atau lebih dikenali dengan nama Pak Ngah Lengkong, mengakui pilihannya pada tahun 1978 untuk memasuki parti politik berhaluan kiri, DAP yang akhirnya membuka ruang kepadanya untuk menjadi calon DAP di DUN Bota, Perak. "Ketika itu, memang DAP mula mahu mengembangkan sayap mereka, termasuk mahu mendapatkan pengaruh dari orang-orang Melayu. Ketika itu, DAP sedang menubuhkan Biro DAP di Luar Bandar dan kami sebagai calon ini secara automatic menjadi ahli jawatankuasa biro tersebut. Pada pilihan raya tersebut, saya telah kalah. Selepas itu, saya sedar perjuangan saya tidak betul dan saya perhatikan Perikatan (Barisan Nasional) di sini ketika itu sudah longgar kerana ada pengacau seperti saya di sini," ujarnya dalam pertemuan ekslusif yang diaturkan Ahli Parlimen Parit, YB Nizar Zakaria di kediamannya di dalam sebuah hutan di daerah Bota. Dalam pertemuan selama sejam itu, Pak Ngah Lengkong turut mengagumi ketokohan dan keperibadian Mantan Perdana ... Video Rating: 5 / 5

More » Barisan Nasional (BN) | Pakatan Rakyat (PR) | Sociopolitics Plus | 大马社会政治

07 di sungai siput - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

07 di sungai siput - Google Blog Search


Kem PLKN <b>Sungai Siput</b> Ditutup | MyNewsHub

Posted: 05 Apr 2012 12:07 AM PDT

Kem PLKN Sungai Siput Ditutup

KUALA LUMPUR — Kem Program Latihan Khidmat Negara (PLKN) Terkok di Sungai Siput, Perak telah ditutup operasinya susulan kematian seorang pelatih pada 12 Mac lepas.

Menteri Pertahanan Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi berkata semua jenis latihan air di semua kem PLKN di seluruh negara turut dihentikan serta-merta.

"Kita tidak berkrompomi dan sedaya upaya melaksanakan program bersandarkan "Standard Operating Procedure" (SOP) serta kita akan pastikan jika wujud sebarang permasalahan di mana-mana kem PLKN, tindakan tegas akan ditentukan.

"Justeru saya ambil keputusan bukan sahaja menghentikan latihan-latihan pengairan malah kem PLKN Terkok ditutup dan tidak mengambil peserta untuk pengambilan kali akan datang," katanya menjawab soalan Fong Po Kuan (DAP-Batu Gajah) di Dewan Rakyat, di sini hari ini. — BERNAMA

Iklan Teks:

Berita Berkaitan:

PERINGATAN: Mynewshub tidak bertanggungjawab terhadap komen yang diutarakan dalam laman ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri

07 di taiping - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

07 di taiping - Google Blog Search


Citra Cinta Terindah: Cuti-cuti <b>di Taiping</b> Perak 2012

Posted: 30 May 2012 12:33 AM PDT

Assalamualaikum...
Sekarang ni budak sekolah tengah cuti...jadi pada kebiasaannya kami sekeluarga akan meluangkan masa pergi bercuti...cuti-cuti Malaysia aje..

Lokasi seterusnya kali ini adalah Perak. Mulanya agak blur jugak dengan apa yang ada di negeri Perak...tapi selepas membuat beberapa observation. kami putuskan nak menjejakkan kaki ke Bukit Merah Laketown Resort...Bukit Merah berdekatan dengan Taiping. Jadinya dalam satu masa kami dapat pergi kedua-dua tempat sekali.

Jujur saya katakan bahawa kawasan pantai barat memang jarang kami lawati berbanding pantai timur. Sampai nak naik highway pun kami kene tanya orang dan buat survey di internet. Tapi Alhamdulillah...sampai je...saja je suspen.

Bukit merah best dengan pemandangan yang indah tepi tasik..aktiviti kat sana tak banyak pun tapi sebab kedudukannya jauh dari bandar membuatkan saya rasa nyaman sangat. Anak-anak suka sebab dapat mandi kolam...jadi ikutkan kehendak dia jelah...berendam pagi ke petang pun dia tak kisah.

Lepas check out, kami bawa anak-anak tengok ecopark. Sebenarnya, tak pergi pun takpe...tapi alang-alang dah sampai tu, singgahlah. Nanti tak lah orang kata tak pernah pergi kan...hulur jelah duitnya...
Ada water pak kat sana, tapi kami baru je ke Tiara beach resort. Jadi tak apa lah kalau tak masuk. Pulau orang utan pun tak pegi...sebab air surut dan bot tak boleh ke sana...takpelah...Orang utan ada kat zoo.

Destinasi seterusnya Taiping....
Taiping terkenal dengan jolokan Bandar Warisan. Memang banyak warisan kat sini.
1. Zoo Taiping, zoo pertama
2. Penjara Taiping, penjara pertama
3. Muzium Taiping, muzium pertama
4. Bangunan2 sekitar bandar, memang banyak bangunan lama. Tapi bagi saya tak secantik bangunan di Penang.
5. Taman tasik taiping, tempat yang paling nostalgic.
6. Mee udang mak teh...memang puas.
7. Kue Tiaw Doli, dua kali makan kat situ.
8. Popia basah pun sedap kat Larut Matang.
9. Bukit Larut....kalau tak bawa anak, rasanya saya naik bukit tu.

Antara semua tempat2 ni, Taman Tasik Taiping adalah tempat jatuh cinta saya....Tak pernah melihat tasik secantik itu. Ala-ala kat Itally atau Perancis...Pokok-pokok dijaga rapi dan kebanyakannya sudah lebih seratus tahun usianya. Itulah yang menjadi daya penarik tasik ini. Kalau datang Taiping, bawa bekal banyak-banyak dan bentangkan tikar di atas rumput....pasti tak cukup sepinggan...sangat damai dan sejuk mata memandang.

Bandar Taiping tak besar...pusing-pusing kat situ je...tapi kalau tak pakai garmin, sesat juga asyik terpusing-pusing. Perkampungan sekitar boleh dikatakan masih jauh dari pembangunan. Kita boleh jumpa stesen minyak yang tak berjenama macam kat felda-felda. Tapi di sini benda tu biasa. Tak jumpa stesen Shell atau Petronas...walaupun Taiping duduk di dalam semenanjung bukan di pulau-pulau.

Kedai runcitnya masih macam kat kampung-kampung...ye lah kawasan kampung kot. Tapi saya tak jumpa lagi yang macam tu sekarang ni...Tapi yang paling best adalah makanan...memang Malaysia adalah syurga makanan...sangat menyelerakan...

Masa saya pergi tu, musim buah limau ke? banyak jual limau madu. Limau tambun memang ada saja. Mangga jambu batu dan jambu air. Jadi berjamu buah-buahan je lah kami ni. Memang suka buah tempatan berbanding buah import.

Kesimpulan yang saya buat, terima kasih kepada majlis daerah Taiping kerana telah memelihara warisan ini untuk tontonan kami semua. Semoga segalanya dapat dikekalkan. Pada semua..jom cuti-cuti...

07 di kuala sepetang - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

07 di kuala sepetang - Google Blog Search


Tak Perlu Ke <b>Kuala Sepetang</b> Yang Jauh Nun <b>Di</b> Sana

Posted: 01 Jun 2012 04:30 PM PDT




harganya.. cuma RM 8.00 sepinggan
dengan udang sebanyak 8 ekor.. sedap!! kenyang!!
mungkin udangnya tak sesegar udang di Kuala Sepetang
namun sekurang-kurangnya, kuahnya tiada rasa hanyir seperti yang di sana
(pada pendapat lidah saya lah)
Nama kedainya Nakhoda Mi Udang & Tomyam Seafood
Area Selaman Bandar Baru Bangi
berhampiran stesen minyak Petronas
betul-betul di tepi jalan besar

malam ni nak pegi jumpa kawan Tinkerbell
tapi orang kata time bulan terang dia tak banyak keluar la pulak
hopefully ada rezeki la nak jumpa Blaze and his friends ;)

07 di gerik - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

07 di gerik - Google Blog Search


4 maut nahas <b>di Gerik</b> | Inimajalah

Posted: 28 Apr 2012 02:54 AM PDT

[unable to retrieve full-text content]GERIK: Sekurang-kurangnya empat maut, seorang parah dan dua cedera apabila kereta Toyota Camry yang dinaiki tujuh orang bertembung dengan lori di Kilometer 84.6 dekat simpang 3, Tanjung Rambai Jalan ...

07 di pengkalan hulu - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

07 di pengkalan hulu - Google Blog Search


Lelaki rentung dalam kebakaran <b>di Pengkalan Hulu</b> | Inimajalah

Posted: 28 May 2012 08:44 PM PDT

About The Author

Bermula edisi pertama pada 1957, akhbar ini dijual pada harga 15 sen. Hanya lapan kakitangan bertugas ketika itu sebelum pelantikan pengarang pertama, Abdul Samad Ismail pada 1958. Dalam tempoh itu, Berita Harian terus berusaha untuk muncul sebagai sebuah akhbar perdana dengan imej tersendiri, termasuk melancarkan Berita Minggu pada 10 Julai 1960. Kini Berita Harian adalah akhbar utama di Malaysia.

 

BLOG PERAK

Copyright 2010 All Rights Reserved