Selasa, 11 September 2012

di negeri perak - Google Blog Search


URL Sumber Asal :-

di negeri perak - Google Blog Search


Sultan Azlan Shah Mystery (Part 5) - in Malay

Posted: 10 Sep 2012 06:34 PM PDT

Laporan polis terhadap Sultan Azlan Shah
Sebagai langkah awal untuk mendapatkan kembali hak warisan Kesultanan Perak, Ku Ann @ Raja Amran telah membuat satu laporan polis di Ibupejabat Polis, Kuala Kangsar.
Kuala Kangsar Rpt: 2741/04
 Masa: 1440hrs.
 S/D: 8410/04 
Tarikh: 15/09/04
 Nama: Amran bin Muhammad 
No K/p: 440910-08-5527
 Umur: 60 thn.
 Pekerjaan: Tiada
 Alamat: *************, Jalan Kenanga, 55200, K.L
 Tel: 016-283****
 Pada 03/02/1984, Raja Azlan Shah telah dilantik menjadi Sultan Perak ke-34 oleh Majlis Dewan Negara Negeri Perak dengan dipersetujui bekas Menteri besar Ramli ngah Talib dan direstui oleh Bekas Dato Dr Mahathir Mohammad. Raja Azlan Shah tidak ditabal mengikut adat istiadat diraja seperti mandi bersiram yang seharusnya disempurnakan sebelum baginda ditabalkan menjadi Sultan.
 Saya, Ku Ann@Amran Muhammad adalah pewaris terdekat yang telah hilang taraf raja semenjak zaman kanak-kanak atas bijak pandai Raja Azlan Shah yang telah mengambil cap ibu jari saya diatas stu borang yang saya sendiri tidak pasti isi kandungan didalamnya tanpa saya disuruh membaca ketika berusia lebih kurang 13 tahun.
Perkara ini berlaku semasa Raja Azlan mula-mula menjawat jawatan Majistret di Mahakmah Rendah Ipoh.
Antara saya dengan Raja Azlan Shah ada kait mengait yang sama-sama pernah dipelihara oleh Almarhumah Puan Khatijah Ahmad, Ibu saudara saya yang telah mengambilnya sejak kecil dari keturunan orang biasa dan ibunya pula keturunan Cina Siam ketika Almarhumah menjadi isteri kepada Sultan Yusof.
Pengambilan Raja Azlan Shah oleh Almarhumah disamping memperguna pakai bin tanpa merujuk terlebih dahulu, Raja Yusuf amat murka dan terpaksa Raja Yusof menceraikan Almarhumah. Masa itu, Raja Yusof sudah mempunyai seorang anak bernama Raja Baharom Shah hasil perkahwinan Almarhum dengan Almarhumah.
Raja Baharom pula semasa dizaman kanak-kanak menghidap sakit otak terus menerus sehingga dia dirawat dihospital Tanjung Rambutan.
Raja Azlan Shah diambil sebagai anak angkat oleh Almarhumah memikirkan Raja Baharum sudah tidada harapan untuk sembuh dengan penyakitnya itu.
Saya adalah orang yang bertanggungjawab menjaga, menghantar makanan dan persalinan dengan berulang alik ke hospital setiap hari tanpa diberi persekolahan yang telah terhenti bagaimana yang dijanjikan oleh Almarhumah.

Sesudah sekian lama penceraian antara Almarhum dengan Almarhumah, Raja Azlan terus menerus diberi pelajaran sehingga ke Malay College Kuala Kangsar dan seterusnya ke London mengambil jurusan undang-undang.
Begitupun, Almarhumah masih mendesak Almarhum supaya Raja Azlan diperakui sebagai anak dan mencatitkan nama Raja Azlan Shah didalam rekod senarai kerabat-kerabat Negeri Perak yang bakal mewarisi takhta suatu masa nanti. 

Hakikatnya mahu tidak mahu Raja Yusof terpaksa mengakui Raja Azlan Shah sebagai anak memikirkan Almarhumah masih menjadi isteri semasa Raja Azlan Shah diambil sebagai anak angkat demi menjaga maruah dan martabat sebagai seorang Raja.
Seseorang Sultan yang akan ditabalkan seharusnya berdarah raja yang berdaulat dan bukannya dari anak angkat yang digunapakai bin seseorang raja atau mereka yang bukan anak raja sebenar. 

Dewan Negara Negeri Perak mempunyai kuasa untuk menggugurkan semula seseorang Sultan dari menduduki takhta jika ia didapati bukan dari darah raja berdaulat yang benar-benar layak bersemayam dalam Istana Iskandariah di bukit Chandan Kuala Kangsar yang dijaga rapi oleh pendaulat jin kerajaan bernama Megat chandin, kalau ada Sultan yang tidak tahan dengan daulat istana Bukit Chandan, maka Sultan terpaksa berpindah dan akan mencari istana lain yang mungkin difikirnya tidak ada gangguan lagi.
Kalau selagi Sultan tidak turun balik dari takhtanya, Jin tetap menganggu kemana saja Sultan pergi.
Saya membuat laporan ini tujuan mahu mendapatkan semula hak saya sebagai pewaris raja berdaulat yang sudah hampir setengah abad dipinggirkan oleh seseorang yang bukan raja bergelar Sultan yang mempunyai kedudukan tinggi.
(L/Kpl 135515 Zairosmaya) 
_________________
Berikut pula adalah surat jawapan daripada Ibupejabat polis Kuala Kangsar.
Encik Amran bin Muhammad
******************
Jalan Kenanga
55200 Kuala Lumpur.

Kuala Kangsar Repot:2741/2004 Bertarikh 15 Sept, 2004 – Laporan polis terhadap DYMM Paduka Seri Sultan Perak.
_____________________________________________________________________________


Dengan hormatnya saya merujuk kepada perkara di atas.

2. Setelah meneliti laporan tuan berkaitan tuntutan tuan terhadap tahta pemerintahan Negeri Perak, dimana tuan mendakwa sebagai pewaris sebenar Kesultanan Negeri Perak, adalah didapati ia merupakan perkara sivil. Oleh yang demikian, pihak polis tidak akan mengambil sebarang tindakan terhadap tuntutan tuan yang berkenaan. Tuan bolehlah mendapat nasihat peguam tuan untuk tindakan seterusnya.


Sekian, terima kasih.


"SEDIA BERKHIDMAT"
"MESRA, CEPAT DAN BETUL"


                          tt
(ZAKARIA BIN PAGAN) P/SUPT
KETUA POLIS DAERAH
KUALA KANGSAR.


Surat sebenar boleh dilihat disini.
Sultan Azlan Shah Mystery (Part 1)
Sultan Azlan Shah Mystery (Part 2)
Sultan Azlan Shah Mystery (Part 3)
Sultan Azlan Shah Mystery (Part 4)

Dialek <b>Negeri Perak</b> | perjalanan ini

Posted: 09 Sep 2012 07:50 AM PDT

Bila berkawan dengan orang yang berasal dari seluruh pelusuk negeri di Malaysia ni, kadangkala seronok juga berkongsi dialek dan loghat negeri masing - masing. Ada juga dalam satu negeri dialeknya berbeza - beza mengikut kawasan dan daerah.
Tapi, kalau hendak berdialek dan loghat pun, tengok - tengok jugalah keadaan. Kalau pendengar itu pertama kali mendengar loghat anda, segeralah ubah kepada dialek standard. Jangan pula orang negeri A berhijrah ke negeri B, besar kepala juga nak kekalkan dialek negeri A. 
Bukan apa, kadang - kadang bahasa itu berubah sedikit dari segi sebutan, dan ada juga istilah yang ditukar terus dari maksud asal. Mana la nak faham, ye tak? Aku sendiri agak susah nak ubah loghat Bota aku pada awal penghijrahan ke Johor satu masa dulu, tapi sekarang dah boleh biasakan diri.
Bagi dialek negeri Perak, mungkin terpecah kepada beberapa bahagian.. Di bahagian Grik dialeknya lebih kepada dialek pantai timur, bagi Kuala Kangsar dah lain bunyinya, Taiping dah macam dialek Utara (Kedah, Penang), Ipoh? tak pasti ada loghat khusus.. Bahagian Teluk Intan ke selatan dah bunyi standard dan yang selalu diperkatakan loghat Daerah Perak Tengah (Bota, Parit).
Sebagai contohla, perkataan "panas" kalau ikut Kuala Kangsar sebutannya "paneh", tapi kalau ikut bahasa yang aku gunakan "panah". Kalau "malas", KK -> "maleh", aku -> "malah". Ada yang sebut "kerbau" tu "ke-gho-bo", dan bagi aku just sebut "koba" je.. (Jadi perdebatan juga masa di asrama dulu).
Pekan Bota Kanan
Sumber Gambar : Link
Aku senaraikan sedikit perkataan - perkataan yang biasa di gunakan di kampung aku, Bota.
"Ate doh lame tok nampok deme tu kat sini. Udoh tumpo haup ke? Kalau idok, kulu kelo dengan moto baru, libang libu aku nengoknya!"
i. Ate - macam penyedap ayat la, lebih kurang macam habis tu atau so..
ii. doh - singkatan bagi perkataan sudah
iii. deme - mereka semua (berdua atau lebih), kome (kamu semua), keme (kami semua), mike (awak), teman, awak (saya),
v. kulu kelo - ke hulu ke hilir
vi. libang libu - tak tentu arah, tak senang duduk
Cuba agak (translate) apa yang dimaksudkan menerusi pernyataan kat bawah ni.
"Doyan tu doh banyok loroh tu, sekor pon tok sio ngambiknye yek? Muntang je kome meroloh! Cughi dek oghang kaghang, ngonyen je le jawabnye... Biut beno kome yek, aku rodok peghot dengan mencebok ni karang, bereco - reco darah tu kaghang!!!"

Note | Ini ikut apa yang aku tuturkan. mungkin berbeza dengan yang lain.

Keganasan Komunis <b>di negeri Perak</b> | Ex-smgrian 1991

Posted: 03 Jun 2012 05:51 PM PDT

[unable to retrieve full-text content]Keganasan Komunis di negeri Perak. Parti Komunis Malaya (PKM) ditubuhkan di Tanah Melayu pada bulan April 1930. Pada mulanya PKM bekerjasama dengan pihak British menentang pendudukan Jepun dengan ...

0 ulasan:

Catat Komen

 

BLOG PERAK

Copyright 2010 All Rights Reserved