07 di ipoh - Google Blog Search |
Lokasi berkonsep Jonker Street <b>di Ipoh</b> | peraktoday.com Posted: 29 Sep 2011 02:11 AM PDT Majlis Bandar Raya Ipoh (MBI) bercadang untuk memperkenalkan konsep Jonker Street dari Melaka serta Walking Street (Songkhla) pada beberapa lokasi 'siar kaki' yang bakal diwujudkan kelak. Datuk Bandar Ipoh, Datuk Roshidi Hashim berkata, kedua-dua konsep berkenaan dilihat sebagai sesuatu yang unik selain boleh dijadikan sebagai antara usaha bagi menceriakan kawasan di sekitar bandar raya khususnya menjelang sambutan Tahun Melawat Perak tahun depan. Menurutnya, perkara tersebut bakal dibincangkan, di samping bercadang menghantar pegawai MBI untuk membuat kajian lanjut berhubung perkara berkenaan sebelum ianya diimplementasikan di Ipoh. "Ketika delegasi MBI menganjurkan lawatan ke Songkhla, Thailand baru-baru ini, kami turut berkesempatan melawat Walking Street di sana dan saya dapati ianya sangat menarik, khususnya dengan pelbagai perniagaan makanan. "Begitu juga dengan konsep Jonker Street dari Melaka dan saya harap para peniaga di sekitar bandar raya dapat memberi kerjasama untuk mengambil bahagian," katanya, semalam. Roshidi turut berbangga dengan kemasukan ramai pengunjung luar ke Ipoh sejak kebelakangan ini khususnya pada hujung minggu hingga mengakibatkan kesesakan jalan raya di beberapa lokasi tertentu sehingga lewat malam. "Sejak kebelakangan ini, Ipoh banyak menganjurkan pelbagai aktiviti (program) dan ini mungkin menjadi faktor yang menarik kunjungan mereka," katanya. Sementara itu ketika diminta mengulas berhubung insiden menembak anjing liar di sebuah kondominium di sini kelmarin, Roshidi berkata, tindakan tersebut diambil setelah menerima aduan orang ramai berhubung anjing-anjing liar yang berkeliaran di kawasan berkenaan. "Berdasarkan aduan perihal anjing-anjing tersebut, saya anggap ianya sesuatu yang perlu ditangani kerana ianya jelas mengancam keselamatan awam," katanya. |
MAZHA 2010: Popiah tersohor <b>di Ipoh</b> Posted: 05 Aug 2011 12:00 AM PDT Sos Dan Kulit Popiah Rahsia Popiah S.S Ali Keunikkan, kesedapan dan perbezaan kuih popiah yang dibuat oleh setiap pengusaha popiah adalah terletak pada sos dan kulit popiahnya. Kedua-dua perkara ini menjadi penentu, samada popiah tersebut akan menjadi kegemaran ramai atau pun tidak. Pengusaha Popiah S.S. Ali, Mohamad Mubarak Mohamad Sultan, 45, berkata sos dan kulit popiah yang disediakan oleh beliau merupakan bahan yang paling penting dalam proses penyediaan kuih popiahnya. "Sos popiah dan kulit popiah S.S. Ali ini, dibuat sendiri oleh saya dengan menggunakan bahan dan resepi keluarga yang diturunkan oleh arwah bapa saya Mohamad Sultan Daud kepada sembilan orang anak-anaknya. "Oleh itu, bahan-bahan yang digunakan untuk menghasilkan sos dan kulit popiah tidak boleh saya kongsi dan biarlah ia menjadi rahsia turun-temurun keluarga kami," katanya ketika ditemubual di kediamannya yang terletak di Fair Park, Ipoh. Justeru itu, Mubarak berkata adalah penting untuk beliau menyelia setiap proses penyediaan bahan-bahan tersebut agar kualitinya terjamin dan sentiasa konsisten. Selain daripada itu, beliau turut menegaskan bahawa bahan-bahan yang akan digunakan untuk dijadikan inti kuih popiah juga diberi perhatian yang sewajarnya dan perlu dipastikan kesegarannya. "Ya, memang betul sos dan kulit popiah penting tetapi inti popiah juga tidak seharusnya kita ambil mudah. Dalam erti kata lain, ia juga penting. Bahan-bahan tersebut seperti sengkuang, taugeh, telur, bawang goreng, lobak, kacang dan udang goreng perlu sentiasa dalam keadaan yang segar," jelasnya. Katanya, tahap kebersihan dalam setiap proses penyediaannya juga harus diberi perhatian kerana sedikit kekotoran akan menyebabkan kuih popiah tersebut mudah basi dan mendatangkan kemudaratan kepada pemakannya. Sehingga kini menurut beliau lagi, berkat usaha dan wasiat arwah bapanya yang menginginkan anak-anaknya meneruskan perniagaan keluarga Popiah S.S. Ali, perniagaan tersebut terus berkembang pesat di seluruh Malaysia iaitu terdapat 17 gerai kesemuanya dan antaranya ialah di sekitar Kuala Lumpur, Selangor , Perak, dan Johor Bahru. "Di Ipoh saja saya giat menjalankan perniagaan Popiah S.S. Ali di setiap pasar malam yang ada. Pada hari Isnin di Ipoh Jaya dan Medan Selera Tasek. Hari Selasa di Klebang, Taman Perpaduan dan Sungai Siput. Hari Rabu di Rapat Setia, Sri Iskandar, dan Sungai Siput. Hari Khamis di Taman Seri Rapat dan Silibin. Hari Jumaat di Simpang Pulai, Pekan Razaki dan Taman Jati. Hari Sabtu di Bercham Raya dan Taman Anda. Pada hari Ahad pula kami tidak berniaga," terangnya dengan teliti. Beliau yang mempunyai tujuh orang pekerja memberitahu kuih popiah yang dijualnya setiap hari adalah dalam lingkungan 1000 hingga 2000 dan akan habis sebelum pukul 10 malam. Katanya, beliau juga menerima tempahan untuk majlis-majlis keramaian. "Setiap tempahan di bawah 500 kita akan sediakan di rumah dan hantar dan tempahan yang melebihi 1000 kita akan buat live show di majlisn tersebut," katanya. Sesiapa yang berminat untuk membuat tempahan popiah S.S. Ali boleh hubungi En. Mubarak di talian 012-5512012 ataupun Pn. Azura di talian 017-5910746. |
You are subscribed to email updates from di ipoh - Google Blog Search To stop receiving these emails, you may unsubscribe now. | Email delivery powered by Google |
Google Inc., 20 West Kinzie, Chicago IL USA 60610 |
Tiada ulasan:
Catat Ulasan