Ahad, 19 Februari 2012

07 di kuala sepetang - Google Blog Search

07 di kuala sepetang - Google Blog Search


Mi udang <b>Kuala Sepetang di</b> Kuala Lumpur - Utusan Malaysia <b>...</b>

Posted: 24 Nov 2011 05:40 PM PST

Mi udang Kuala Sepetang di Kuala Lumpur

Mi udang Kuala Sepetang di Kuala Lumpur

Oleh MARIATUL QATIAH ZAKARIA
maria.zakaria@utusan.com.my
Gambar WAHIDAH ZAINAL ABIDIN


Mi udang yang jadi kegemaran ramai kerana menggunakan udang-udang segar.


Disebut tentang mi udang, pasti ada yang akan mengaitkannya dengan mi udang Kuala Sepetang.

Popularitinya membuatkan ramai yang sanggup memandu beratus kilometer demi mendapatkan mi udang terbaik di sana.

Kemanisan kuah yang dihasilkan dengan udang segar meniti bibir sebaik dihirup bersama mi kuning di tambah pula dengan kerangupan bawang goreng.

Bukan itu sahaja, 'kelibat' beberapa ekor udang besar disusun molek di atas mi membuatkan yang memandang tidak sabar-sabar menjamahnya.

Hari ini, bagi penggemar mi udang Kuala Sepetang, tidak lagi perlu bersusah payah untuk memandu beratus kilometer ke utara tanah air kerana mereka sudah boleh menikmatinya di Kuala Lumpur.

Masih mengekalkan resipi turun-temurun, gerai Mee Udang Mak Jah yang cukup popular di Kuala Sepetang, kini telah membuka cawangannya di Wangsa Maju.

Turut mengekalkan nama restoran yang sama, Mee Udang Mak Jah, pemiliknya, Sabri Sidan, 42, berkata, pembukaan restoran tersebut di kawasan Kuala Lumpur bertujuan untuk memenuhi permintaan para pelanggan di sebelah selatan.

Tambahnya lagi, apa yang disediakan di restoran tersebut adalah sama seperti yang disajikan di Kuala Sepetang.

"Restoran di Kuala Lumpur ini masih mengekalkan resipi serta rasa yang sama.

"Insya-Allah, kami cuba memberikan yang terbaik buat pelanggan sehinggakan kebanyakan bahan mentah terutama udang juga kami bawa dari Taiping," katanya ketika ditemui di premis restorannya yang terletak di No. 22, Jalan Wangsa Delima 10, Wangsa Maju, Kuala Lumpur.

Demi menyajikan yang terbaik, kata Sabri, udang yang digunakan hanya udang laut.

Ini kerana terdapat perbezaan dari segi rasa bagi udang laut dan udang kolam.

Menawarkan dua jenis mi udang, pelanggan boleh memesan sama ada mi udang istimewa yang berharga RM12 ataupun mi udang biasa berharga RM8.

Jelas Sabri, yang membezakan kedua-dua jenis udang tersebut ialah jumlah udang yang diletakkan dalam setiap hidangan.

"Malah untuk menggambarkan betapa 'mewahnya' udang untuk hidangan semangkuk mi udang, ia boleh diibaratkan seperti, 'selak udang baru jumpa mi'," katanya.

Dibuka setiap hari bermula 11.30 pagi hingga 10 malam, Mee Udang Mak Jah turut mempunyai keistimewaan tersendiri apabila mi yang digunakan adalah buatan anak tempatan.

Selain mi udang, restoran Mee Udang Mak Jah turut menawarkan pelbagai menu berasaskan udang seperti udang goreng tepung, udang goreng kunyit dan udang masak sambal.

Kesemua menu tersebut disajikan dengan nasi putih.

Bagi mereka yang tidak makan udang, restoran tersebut turut menyediakan menu seperti mi telur dan nasi goreng kampung.

Apapun demi kepuasan pelanggan, Sabri mementingkan kualiti dalam menyajikan mi udangnya.

Ini termasuk menutup sementara operasi restoran sekiranya tiada bekalan udang segar .

"Saya sanggup lakukan sebegitu demi menjaga pelanggan di samping ingin para pelanggannya mengingati dan terus datang ke restoran ini pada masa akan datang," katanya.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan