Jumaat, 4 Januari 2013

07 di bidor - Google Blog Search


URL Sumber Asal :-

07 di bidor - Google Blog Search


Dunia Hanyir Seorang Lelaki: Laporan trip Sebarau 30hb Disember <b>...</b>

Posted: 03 Jan 2013 07:27 PM PST

Assalamualaikum dan selamat sejahtera kepada semua pembaca blog teman :) Kali ni teman nak kongsi laporan trip teman pada Ahad 30hb Disember 2012. Al kisah pada hari tu teman menjadi salah seorang peserta Jom AK! yang diadakan di Air Kuning. Acara itu dijalankan oleh saudara Sham Piman, tokey gewang jepun yang terkenal. Beliau pulang ke Malaysia dan berkesempatan untuk mengadakan acara tersebut.

Teman dan sahabat baik teman dari Bidor iaitu Ayoi dan Ben juga turut serta menyertai acara tersebut. Kami bergerak ke Air kuning seawal pagi kerana acara akan bermula jam 8pagi. Namun bukan ini cerita yang teman nak ceritakan kerana di acara Jom AK! tu teman dan sahabatteman yang lain tu kumpaw berjemaah. Seekor Peacock Bass pun kami tak dapat pada hari tu.

Jam 12 selesai sahaja acara terasebut kami terus bergegas pulang ke Bidor kerana Ben ada urusan keluarga. Kami bertiga pada hari itu menaiki motor sahaja ke Air kuning tersebut. Pertama kali dalam sejarah hidup pergi mengilat naik moto jaun jauh :) Sampai di Bidor teman dan Ayoi tidak terus pulang ke rumah, sebaliknya mencari lokasi sebarau di kawasan sekitar Bidor. Hanya tinggal kami berdua sahaja pada masa itu. Lokasi yang kami pergi adalah di sebelah hulu sungai berdekatan kawsan kampung. Cuma motor shaja yang boleh masuk ke spot tersebut, kalau naik kereta kena menapak sedikit ke dalam!

Setiba dilokasi kami terpaksa menyeberangi sungai sedikit untuk ke spot yang menarik. Spot menarik telah dijumpai apabila rumpunan pokok buluh yang terjatuh kedalam air merupakan spot kegemaran sang sebarau bermain. Balingan pertama gewang Bassday sugar minnow teman bersambut, jelas kelihatan seekor sebarau yang meragutnya tetapi rabut selepas itu mungkin kerana teman menggunakan mata kail tungal yang tidak berduri. Jadi mangsa yang meragut gewang teman mudah melepaskan diri. Baingan kedua yang dibuat oleh saya dan Ayoi serentak disambut serentak oleh 2 ekor sebarau di bawah rumpun buluh tersebut. "Double Strike" itu perkataan yang terkeluar dari mulut si Ayoi! Kali ni teman tak beri peluang, terus teman karau kekili teman sehingga mangsa dapat didaratkan ke atas tebing pasir.



Gambar diatas merupakan 2 mangsa yang berjaya ditewakan oleh teman dan si Ayoi. Saiznya bagi kami boleh tahan besar juga, memandangkan sungai kawasan kami itu bukan senang nak dapat saiz2 idaman macam ini. Anggaran teman berat Sebarau ini hampir 1 kilogram. Teman dengan set Aphas + bassday sugar minnow manakala Ayoi dengan set Steez + Rapala countdown.

Gambar jelas yang atas si Ayoi yang dapat manakala yang bawah teman yang dapat! Sanagat teruja :)

Gambar perseorangan untuk dibuat kenangan hehe. Nampak tak pokok buluh yang terjuntai di dalam air tu? kalau jumpa lokasi seperti ini di sungai jangan tengok aje hehe!

Lepas bergambar dengan sebarau tersebut, kami lepaskan semula ke dalam air. Seperti biasa kami amalkan amalan tangkap dan lepas :) Baik untuk generasi yang akan datang. InsyaAllah.

Lepas itu teman tukar gewang lain, kali ini sama juga jenama Bassday cuma warna lain dan mata kail asal iaitu bermata 3. Beberapa kali balingan dibuat akhirnya bersambut lagi, kali ini saiznya kecil sedikit dari yang teman dapat yang pertama tadi. Si Ayoi yang dari tadi tak habis mengemaskini gambar terus ke BBM group terus menjadi mangsa teman untuk jadi kemeraman hehe.


Sebarau kedua teman dengan set yang sama cuma gewang lain sedikit. Puas hati hari itu walaupun sebelah pagi kumpan teruk si Air Kuning. Selain itu dapat sejukkan badan dengan bermain air sungai :) Spesimen yang teman dapat ini juga lepas bergambar teman lepaskan semula ke dalam air.

Lepas dari itu teman dan Ayoi tidak mendapat apa apa sambutan lagi dari sebarau. Kami berdua bergerak ke lokasi yang lainnamun sama juga tidak berhasil. Hari nampak semakin mendung dan jam pula sudah menunjukkan jam 4 ptg. Terus teman dan Ayoi pulang ke rumah kerana teman nak pulang ke Kuala Lumpur lagi selepas itu. Jadi la hasil haritu mampu buat teman tersenyum puas :)

0 ulasan:

Catat Komen

 

BLOG PERAK

Copyright 2010 All Rights Reserved