Khamis, 10 Januari 2013

07 di pangkor - Google Blog Search


URL Sumber Asal :-

07 di pangkor - Google Blog Search


Cuti2 Malaysia: Hari Kedua <b>di</b> Pulau <b>Pangkor</b> - Dream Become <b>...</b>

Posted: 07 Jan 2013 05:10 AM PST


pandangan malam hotel yang kami singgah...
pagi2 di Pangkor memang best...iyelah pergi bercuti mestilah bersemangat kan...kalau bekerja adoo je monday blues dan macam2 lagi...hihi..
selepas BF kami pun pergi lagi ke pantai Bogak...tujuan asal nak pusing2 pulau yang adoo kat situ...tapi tunggu punya tunggu boat tak sampai2..jadi kami pun plan nak pusing2 daratan Pangkor dulu apa yang adooo...bincang punya bincang dengan driver teksi van pinky tu akhirnya dapat jugak pusing2 daratan..
cuma kekurangan teksi kat sini...takde aircond ye..memang angin asli punya....sempoi2 bahasa gitu...hikhik...
dan yang bestnya walaupun driver teksi chinese tapi sangat sporting dan friendly gitu...dia lah yang menjadi pemandu pelancong kami...ikut suka kami tanya terus dilayan je oleh dia...hahaa..
sepanjang perjalanan tu bermacam2 di ceritanya...memang terbaik lah servis dia...dan yang pasti harga pakej kami pun terbaik jugak...huhu...
mula2 kami singgah di satu pantai ni...lupa pulak nama apa..hihi...driver teksi tunggu dan suruh kita bergambar dulu kat sini...dah abis shooting baru kita sambung pusing2 lagi......kalau ikut kan jalan2 menghala ke teluk Nipah agak tajam jugak selekoh dia dan berbukit2 gitu...kalau first time drive memang takut jugak la...terutama kalau naik motor...^^ terlupa pulak kedai ni nama apa...yang pasti kami terbeli jugak...^^

kami teruskan perjalanan ...dan kali ini kami singgah pulak di kedai menjual sotong/ikan kering...kedai ni nama lupa la pulak..iyelah nama cina gitu kan...agak sukar la JS nak ingat..hikhik......mula2 singgah rasa cuak jugak....tapi bila dibaca ada logo halal yang ditampal di kedai dia...baru hilang was2 kami...lagi pun time kami sampai rupanya ramai jugak orang melayu yang dibawa singgah kat kedai sini....

pameran di muzium yang sangat simple ..masuk pasti adalah FOC...^^

selesai shopping ole2 untuk dibawa pulang...kami singgah pulak muzium Pangkor...kat sini ada la sedikit info pasal sejarah Pangkor...time kami penjaga muzium tu sangatlah ramah dan sudi pulak berkongsi cerita pasal Pangkor dengan kami.....
kemudian kami dibawa pulak berkunjung di mini tembok cina...kira ala2 tembok besar kat china la kot...time kat sini kami pusing2 sekejap...hanya sekadar singgah beli keychain dengan FM je...hihi..
dan akhir sekali tempat persinggahan yang dipakejkan adalah Ducth Port...kiranya kubu time Belanda dahulu...time kat sini sempat pulak shopping baju Pangkor...haha..memang kerja habiskan duit je lah...^^ nasib baik encek HEMSEM sporting...time ni dah panas dah kat atas kepala...rasanya dah hampir 2 jam kami pusing daratan Pangkor...memang time ngam2 dengan pakej yang diberikan...nak singgah kat jeti Pangkor dah tak boleh..kalau idak pakej jadi lain pulak...huhu
selesai je lawatan pendek di daratan Pangkor kami balik semula ke hotel kami di Coral Bay...
dan dalam jam 5 petang kami mengambil teksi untuk ke pantai teluk Nipah...
kebetulan time kami pusing2 tu terpandang la tempat ni...nampak ramai orang dan deretan kedai pun banyak...kami sempat pusing2 tapi tak best sangat lah sebab pantainya agak kotor sebab terlalu banyak kedai2 di tepi pantai situ....tak sampai 1 jam kami pun ambil teksi balik semula ke Coral Bay...
tak sangka jumpa burung ini time singgah kat pantai teluk Nipah...dekat pulak tu boleh ambil gambar dia....hikhik..

ini lah sebahagian daripada panorama di pantai teluk Nipah...tetapi yang pasti kami telah jatuh cinta dekat pantai pasir Bogak....hihi
malam pulak kami hanya pusing2 area Coral Bay...ada la beberapa deretan kedai yang menjual souvenior dan baju Pangkor...disamping itu ada juga gerai2 menjual burger/jagong dan kedai tomyam...tapi kami takde la nak menjamu selera lagi sebab dah makan kat hotel kan...dah kenyang dah time tu...hikhik..
akhirnya yang jadi mangsa adalah adik ni...yang tukang tulis2 keychain kami...
iyelah ini je yang menarik minat kami sebab malam kan takde sangat aktivitinya...
last2 balik bilik lepak tengok tv...hahaaa..  adik inilah yang menjadi mangsa kami setiap malam untuk menulis keychain...hahaa

-entry bersambung lagiii-

> Tambang teksi pusing2 daratan Pangkor (4 orang) RM70.00
> Tambang teksi (Coral Bay pantai Bogak ke pantai teluk Nipah) RM15.00 (sehala)

0 ulasan:

Catat Ulasan

 

BLOG PERAK

Copyright 2010 All Rights Reserved