Sabtu, 16 Februari 2013

07 di kuala sepetang - Google Blog Search


URL Sumber Asal :-

07 di kuala sepetang - Google Blog Search


<b>Kuala Sepetang</b> Railway Land Settlement | hikaru2000

Posted: 11 Feb 2013 11:53 PM PSTTAIPING 14 Jan. - Kerajaan negeri mampu menunaikan janji untuk menyelesaikan kemelut tanah di sepanjang tanah rizab Keretapi Tanah Melayu Berhad (KTMB) Taiping-Kuala Sepetang apabila menganugerahkan 870 geran hak milik sementara kepada penduduk terlibat.

Selain memberi 560 lot kepada penduduk di Kampung Kurnia Jaya, 320 lot lagi turut diberikan bagi penempatan semula penduduk bagi memberi laluan kepada pembinaan landasan kereta api berkembar Ipoh-Padang Besar.

Menteri Besar, Datuk Seri Dr. Zambry Abd. Kadir berkata, penyelesaian isu itu adalah antara intipati lawatan turun padang beliau ke sekitar Parlimen Bukit Gantang bagi memastikan janji-janji Barisan Nasional (BN) sebelum ini dikotakan kepada rakyat.

Beliau berkata, ia termasuk pembinaan masjid, sekolah agama, surau, jalan raya serta lampu isyarat selain pembinaan 20 Projek Perumahan Rakyat Termiskin (PPRT) di Kurnia Jaya bernilai RM40,000.
"Ini merupakan sebahagian daripada sentuhan akhir bagi melihat sejauh mana pelaksanaan terhadap janji-janji yang telah dibuat.

"Tiada kena-mengena dengan pilihan raya kerana program turun padang ini sudah dibuat sejak empat tahun ini dan hampir seharian kita ke seluruh ceruk kampung bertemu masyarakat," katanya selepas mengadakan pertemuan kali ketiga bersama penduduk Rancangan Kemajuan Tanah (RKT) Kurnia Jaya Tambahan, di sini semalam.

Yang turut hadir isteri beliau, Datin Seri Saripah Zulkifli, Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Trong, Datuk Rosli Husin, ADUN Changkat Jering, Mohd. Osman Mohd. Jailu, Penasihat Hal Ehwal Kaum India negeri, Datuk S. Veerasingam dan Ketua Pegawai Eksekutif Pihak Berkuasa Pelaksanaan Koridor Utara (NCIA), Datuk Redza Rafiq.

Pada majlis itu, Zambry turut menyampaikan bantuan beg sekolah oleh NCIA, basikal sumbangan Persatuan Nelayan Negeri Perak dan beberapa kotak makanan kepada Yayasan Bina Upaya Darul Ridzuan.

Selain itu, beliau turut mengumumkan peruntukan RM30,000 bagi kerja-kerja membaik pulih sebuah sekolah agama di Kurnia Jaya dan RM37,000 lagi untuk mengganti kelengkapan perabot Sekolah Agama Rakyat (SAR) Al Falah Addiniah di Taman Yayasan, Kamunting.

Zambry turut menyerahkan sumbangan replika kunci bernilai RM35,000 kepada Mohd. Zin Saad bagi membaik pulih rumah keluarganya yang terbakar baru-baru ini.

Selain itu, beliau juga sempat menghadiri kenduri penduduk tempatan, Tarmizi Shamsuddin yang melangsungkan perkahwinan anak keduanya, Mohd. Helmi bersama pasangannya, Fathimatusshifaa Mohd. Zulkifli.

Kemelut tanah yang berlarutan sejak April 2009 melibatkan masalah setinggan di kawasan sepanjang jalan kereta api Taiping-Kuala Sepetang pada awalnya menemui jalan buntu apabila KTMB meminta RM37 juta untuk mengambil alih tanah berkenaan.

Namun, kerajaan negeri merayu kepada Kerajaan Persekutuan untuk mengetepikan bayaran itu demi kepentingan rakyat memandangkan ia telah didiami oleh beberapa generasi kira-kira selama 60 tahun.

Berikutan itu, Kerajaan Pusat akhirnya bersetuju melepaskan tanah rizab itu kepada Kerajaan Perak kerana ia tidak lagi digunakan untuk operasi kereta api sejak 1941.

Terdahulu, Zambry yang dalam lawatan sehari di sini, bersarapan pagi di Gerai Kota Jaya di Simpang sebelum bertemu masyarakat di dewan Kuil Sri Meenachi Soma Sundareswarar di Simpang Halt di sini.

Beliau turut sempat melawat tapak pembinaan Masjid Taman Yayasan di sini bernilai RM1.5 juta yang boleh memuatkan kira-kira 500 jemaah dan dijangka siap pada Mei tahun ini.

0 ulasan:

Catat Ulasan

 

BLOG PERAK

Copyright 2010 All Rights Reserved