Isnin, 25 Februari 2013

07 di padang rengas - Google Blog Search


URL Sumber Asal :-

07 di padang rengas - Google Blog Search


MiGorengPedas: Syioknya Raya <b>di Padang Rengas</b>....

Posted: 31 Aug 2012 08:50 AM PDT

Tak adil lah kan kalau cite pasal raya kat kampung sendiri je...kena la cite jugak episod raya kita di kampung mertua kita, Padang Rengas. Malam hari raya ke 3 kami bertolak ke Padang Rengas, sebelum tu sempat lagi beraya di rumah pakcik kita...Sampai Padang Rengas dah pukul 12 tengah malam....
Nak kata beraya tu takde la sangat...sebabnya hari raya ke 5 tuh adik ipar kita buat kenduri aqiqah puteri sulungnya Aqilah Imani. Jadi sesampainya kami di rumah, dah tersiap-sedia tugasan-tugasan yang perlu kitorang buat...Since kenduri ni masak sendiri, the very the busy la kami semua....Subuh-subuh lagi kami dah bangun...ada yang pegi beli ayam lah, beli kambing dan barang-barang lain lah, tukang susun meja & kerusi pun ada...Pendek kata, selagi tak tutup mata, kerja, kerja, kerja....! Time pagi tu saya kena hiaskan buaian untuk berendoi & marhaban Aqilah...alamak, makcik bukannya pandai sangat bab nak menghias-hias nih...Kerastangan...Tapi try la jugak...bunga kita dah try gubah kat KL lagi...so balik ni cucuk-cucuk je la kat mana yang patut...Dengan bantuan adik ipar dan biras kita, jadi la jugak kih kih kih...





 Begitulah suasana kenduri aqiqah Aqilah Imani...Yang saya dup-dap,dup-dap tuh, alkisahnya pasal nasik. Orang yang diupah masak nasi tu sakit la pulokkk..tak jadi datang..Tiba-tiba saya pulak yang kena masak nasik, biar betoiiiii...Seumur hidup kita, paling banyak pun kita masak 6 pot je...ini nak masak nasi kenduri??? Takpa lah, kita setuju aje....Tapi tiap kali masak tuh, segala macam doa lah kita baca termasuklah doa makan....Ya Allah, bagilah nasik aku ni masak elok...kalau tak masak, abisla aku kena kutuk 7 keturunan dengan orang kampung Paya Ranggam ni...Alhamdulillah...nasib baik okay semuanya, takde la yang sakit perut hendaknya ye...Apelah ertinya lauk sedap gilerrr kalau nasi mentah...syukur sesangat...Thanks to chef Azizul yang bagi petua dan manual periuk nasi abah yang banyak membantu...gua hentam saja...
Kenduri pun selesai...kami pun terbarai la lepas mencuci pinggan,periuk,kemas segala barang tuh...Letih wooo...
Lagi gambar-gambar Aqilah Imani....



Bila Aqilah  tak pakai headband....cakkkkk!!!!


Anak-anak saya yang sememangnya memeriahkan suasana...


Maksu P-qah pun nak bergambar jugak....sambil bawak goodies-bags
Hmmm...apa lagi ye....ooo ye...gambar masak- memasak pulak...
Gambar Opahnye takde pulak....
Itu aje lah yang ada....Worait...itu je la kita nak cite...ada lagi kita nak tunjuk gambar posing keluarga sebelah husband kita ni tapi mengantuk  dah...esok pulak noooo !!!!

0 ulasan:

Catat Ulasan

 

BLOG PERAK

Copyright 2010 All Rights Reserved