Rabu, 27 Februari 2013

07 di langkap - Google Blog Search

07 di langkap - Google Blog Search


Che Hasrah: Kosmo Online - Varia

Posted: 27 Feb 2013 11:11 AM PST

URL Sumber Asal :-

Dokumentari kehidupan Orang Asli

Posted:

Dokumentari kehidupan Orang Asli

Dokumentari kehidupan Orang Asli

Oleh SYED AHMAD ZULKARNAIN SYED ALI

KRU DreamArts Pictures merakamkan kehidupan Orang Asli pada program dokumentari Juk Bersamaq Sen Oi Beq terbitan Astro Prima di Kampung Langkap, Kuala Pilah, Negeri Sembilan.


BEBERAPA dekad lalu, kisah mengenai kehidupan masyarakat Orang Asli boleh dianggap sesuatu yang eksklusif lantaran cara hidup mereka yang memilih untuk tinggal di kawasan hutan tebal dan sukar dilawati oleh orang asing.

Bagaimanapun, impak kemajuan yang dibawa oleh kerajaan sama sekali tidak meminggirkan masyarakat berkenaan sekali gus mengubah sosio kehidupan Orang Asli di negara ini.

Hasil daripada kemajuan yang dikecapi itu, masyarakat Orang Asli walaupun antara golongan minoriti, namun kejayaan dan sumbangan mereka terhadap negara ini begitu besar.

Bagi menyingkap kejayaan dan kemajuan yang dicapai oleh masyarakat Orang Asli, Astro melalui saluran Astro Prima akan menerbitkan sebuah dokumentari bertajuk Juk Bersamaq Sen Oi Beg.

Menurut Pengurus Saluran Astro Prima, Namanzee Harris, dokumentari tersebut yang bermaksud Jom Bersama Masyarakat Orang Asli itu memberi peluang penonton melihat kemajuan yang dicapai oleh masyarakat unik berkenaan.

Katanya, dokumentari berdurasi selama setengah jam itu mempunyai 13 episod dan akan diterbitkan dengan kerjasama syarikat produksi, DreamArts Pictures serta Jabatan Kemajuan Orang Asli (Jakoa).

"Dalam dokumentari ini kita akan memaparkan kemajuan yang banyak dicapai oleh masyarakat Orang Asli dari segi pendidikan, ekonomi dan sebagainya.

"Selain itu kita juga akan memaparkan budaya setiap suku kaum Orang Asli di negara ini dan mengupas sudut pandang ketua kaum terhadap usaha kerajaan memajukan masyarakat berkenaan selama ini," katanya.

Temu bual tokoh berjaya

Pelancaran dokumentari itu disempurnakan oleh Timbalan Menteri Kemajuan Luar Bandar dan Wilayah, Datuk Hassan Malek di Kampung Orang Asli Langkap di Tanjung Ipoh, Kuala Pilah, Negeri Sembilan baru-baru ini.

Namanzee berkata, penggambaran dokumentari itu mengambil masa beberapa minggu dan dijangka akan ditayangkan di Saluran Astro Prima tidak lama lagi.

"Penggambaran pertama dilakukan di Kampung Orang Asli Langkap di Kuala Pilah sebelum kita menjelajah ke seluruh pelosok negara untuk memberikan dokumentari terbaik kepada penonton.

"Dalam dokumentari ini, kita juga akan mewawancara tokoh-tokoh Orang Asli yang telah berjaya dan sumbangan mereka dalam pembangunan masyarakat berkenaan," ujarnya.

Sementara itu, Pengarah Eksekutif DreamArts Pictures, Muhammad Razlan Ismail memberitahu, pihaknya membuat kajian selama beberapa minggu dan mendapatkan nasihat daripada pihak Jakoa sebelum penggambaran dokumentari dijalankan.

"Seramai enam kru penggambaran memerah keringat dan idea bagi memastikan dokumentari ini menjadi sesuatu yang sangat bermakna bagi masyarakat Orang Asli. Antara cabaran yang kita hadapi adalah kesukaran untuk memasuki kawasan perkampungan Orang Asli yang terpencil dan juga logistik.

Saya berharap penonton tidak melepaskan peluang untuk menambah ilmu pengetahuan sekali gus melihat budaya dan cara hidup Orang Asli di negara ini secara lebih dekat," ujarnya.

Kosmo! Online - Negara

Posted: 27 Feb 2013 01:44 PM PST

Penduduk rindukan kampung

Penduduk rindukan kampung

Oleh MUSTAPA LAKAWA
mustapa.lakawa@kosmo.com.my


MOHD. SUHAILI (dua dari kanan) dan penduduk mengaminkan doa selepas penyampaian bantuan makanan di Kampung Tanjung Batu, Lahad Datu semalam.


LAHAD DATU – Penduduk di Kampung Tandou dekat sini yang diceroboh sekumpulan orang asing bersenjata api sejak 16 hari lalu meminta pihak terbabit agar segera meninggalkan kampung mereka.

Seorang penduduk, Akasah Abusammah, 34, berkata, mereka sudah rindukan rumah masing-masing yang terpaksa dikosongkan sejak insiden pencerobohan oleh kumpulan yang menggelar diri mereka sebagai Askar Diraja Sulu itu.

"Kami rindukan kehidupan normal seperti sebelum ini bersama keluarga di kampung halaman.

"Saya meletakkan harapan tinggi kepada pihak berkuasa agar dapat mencari jalan penyelesaian kepada insiden tersebut," katanya ketika ditemui selepas menerima bantuan makanan di Kampung Tanjung Batu di sini semalam.

Kira-kira 250 penduduk dari Kampung Bilis, Kampung Lok Buani, Kampung Tanjung Batu, Kampung Tanjung Labian dan Kampung Tanjung Tanagian menerima bantuan beras, ayam, biskut dan tepung.

Bantuan kepada penduduk di lima kampung yang terletak berhampiran lokasi kejadian itu diserahkan oleh Ahli Dewan Undangan Negeri Tungku, Datuk Mohd. Suhaili Said.

Akasah yang bekerja sebagai petani memberitahu, dia terpaksa berpindah ke rumah saudaranya di Kampung Tanjung Labian di sini ekoran bimbang keselamatannya dan keluarga terancam.

Katanya, dia juga berharap pencerobohan itu dapat ditamatkan tanpa sebarang kejadian tidak diingini.

Sementara itu, Mohd. Suhaili memberitahu, walaupun dilanda kebimbangan, rata-rata penduduk di lima kampung itu melahirkan rasa syukur dengan jaminan keselamatan yang diberikan pihak berkuasa.

"Kita hanya meminta semua penduduk agar bersabar dan banyakkan berdoa supaya kejadian yang berlaku di kampung mereka dapat diselesaikan dengan aman," ujarnya.

Dalam kejadian 12 Februari lalu, lebih 100 orang asing bersenjata api yang disahkan daripada keturunan Sultan Sulu telah menceroboh Kampung Tandou yang terletak di dalam kawasan Felda Sahabat, kira-kira 130 kilometer dari bandar Lahad Datu.

Kumpulan itu telah diarahkan meninggalkan kampung tersebut oleh pihak berkuasa Malaysia, namun sehingga semalam mereka masih belum berbuat demikian.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan