Khamis, 21 Mac 2013

07 di sungkai - Google Blog Search


URL Sumber Asal :-

07 di sungkai - Google Blog Search


BrightEye: Bercuti <b>di Sungkai</b> 2012

Posted: 12 Jan 2013 08:50 PM PST

Hari yang sungguh relaxing, awal pg td lps subuh BE dan mama BE pegi jogging.. kul 7am dh kuar dh.. Dah lama sgt2 BE tak jogging.. sejak kawin x penah jogging kot.. Jog skit ada lah semput sekejap tp tetap cool.. Inhaler mmg stand by kt poket. Sampai je umah dh mula hujan lebat selebat-lebatnya...
Ok...dh lari tajuk. BE nak citer masa BE bercuti di Hotspring Sungkai, Perak. Tmpt tu dibuka pada tahun 2003. Natural hot water from underground. Perjalanan dari KL ke Sungkai makan masa hampir 2 jam.. tgk pada trafik juga la. Nak ke sana ikut highway Plus masuk ke tol Trolak, lps tol tu masuk kiri. Nnt jumpa sign board Hot Spring tu. Agak dalam jugak lah bila nak masuk ke pintu depan dia. BE bertolak dr umah kul 8pagi. Bila dh sampai sana punya ramai manusia dh terpacak depan gate tunggu shuttle.
Nak masuk dalam kene byr tiket dulu, mcm masuk mana theme park. Dewasa RM10, Kanak2 RM8, untuk warga emas RM7 dan OKU RM2. Pelbagai bangsa yang nak mandi kt Hot Spring tu, pelancong dr negara lain pun ada. Dan sape2 nak g sana, BE nasihat agar kuar umah lebih awal dr jam 7pagi sbb ada orang sampai kul 730 kt Hotspring pun dh penuh.. Klau pergi waktu cuti sekolah mmg sesak, nak duk resort kt dlm tu mmg cpt penuh.. better book awal2..
Bila dh sampai dalam, ada pagar lagi. Orang tu tahan sbb makanan luar xleh bawak masuk, kitorg dh bwk makanan byk masa tu so terpaksa tinggalkan kt luar. Cari port utk letak makanan pastu tutup dgn tikar. Yang boleh bwk masuk hanya air mineral. Sape yg bawak telur pun xleh bwk masuk sbb kt dalam dh ada dh tp klau nak rebus telur kene beli dulu. 3 atau 5 biji rm3 kot..dh lupa dh tp cam x berbaloi lah..
Setiap kolam ada suhu yg berbeza.. Ada sampai 100 Degree Celcius..mcm masak air tau..lagi panas drpd tu rasanya sbb BE tgk berasap2.. Dorang buat wiring utk elak orang sentuh air tu,, klau x skali celup dh masak dh daging kite..huhu.. Membebel lak BE ni,,jom lah tgk gmbr ye..
BE dgr klau sape2 preggy, jgn pijak atas batu ni..effect dia teruk sampai leh gugur..betul ke?
Rumah ni ada 4 bilik, 2 Bilik Air.
Owner rumah ni seorang cikgu.. Sape2 nak contact no. dia leh lah call dia Pn.Shidah 0195772972

0 ulasan:

Catat Ulasan

 

BLOG PERAK

Copyright 2010 All Rights Reserved