Isnin, 18 Mac 2013

07 di kinta - Google Blog Search

07 di kinta - Google Blog Search


<b>Kinta</b> Menjerit : Pok Nik Takut Hudud Jadi <b>di</b> Kelantan

Posted: 12 Mar 2013 10:22 AM PDT

Baca Kronologi Proses Permohonan Kelantan Utk Melaksanakan Hukum Hudud (sejak tahun 1993)
1. Selesai tiga tahun mengambil alih pemerintahan Kelantan iaitu pada tahun 1993, Menteri Besar, Nik Abdul Aziz Nik Mat memberitahu kepada rakyat bahawa kerajaannya akan menunaikan janji manifestonya iaitu melaksanakan hukum hudud di Kelantan.

2. Rang Undang-Undang Jenayah Syariah II Kelantan itu kemudian dibahaskan dalam persidangan Dewan Undangan Negeri selama beberapa hari dan mendapat persetujuan lebih 1/3 ahli dewan rakyat.

3. Rang undang-undang itu kemudian dibawa mengadap Sultan Kelantan untuk diperkenan dan ditandatangani. Dengan sedikit penerangan dan ceramah mengenai hukum hakam Islam iaitu hudud terkandung sebanyak 0.001 peratus dari keseluruhan syariah, lalu bersetujulah baginda Sultan Ismail Petra dan terus menurunkan tanda tangan.Selama setahun hudud Pas diluluskan, iaitu dari tahun 1993 sehingga akhir tahun 1994, Nik Aziz Nik Mat dan wakil-wakil rakyat Pas Kelantan membuat ceramah ke seluruh negeri untuk menyatakan bahawa hukum hudud Pas perlu dilaksanakan.

4. Bagaimanapun, katanya Perdana Menteri, Datuk Seri Dr Mahathir Mohamad tidak bersetuju dan dengan itu keluarlah fatwa Nik Aziz menuduh orang Umno kafir kerana menolak hukum Allah.

5. Bagi Dr Mahathir, jika Pas hendak melaksanakan hudud, laksanakanlah di Kelantan iaitu negeri pimpinannya bukan di seluruh Malaysia. sebab negeri lain masih diperintah oleh kerajaan Barisan Nasional (BN) yang terdiri daripada kaum Cina, India, Iban, Kadazan dan sebagainya.

6. Dia nak buat hudud, buatlah di Kelantan. Kenapa perlu laksanakan sehingga ke negeri lain. Saya sendiri nak tengok bagaimana Nik Aziz potong tangan pencuri, sebat penzina dan merejam perogol,? kata Dr Mahathir pada tahun 1994.

7. Nik Aziz terdiam dan merasakan Pas Kelantan mula terjerat dengan tindak tanduk sendiri untuk melaksanakan hukum hudud. Dr Mahathir sudah memberi lampu hijau, malah bersedia mengambil hudud Pas untuk dilaksanakan di Malaysia jika ia berjaya membanteras kegiatan jenayah dan menepati 100 peratus syariah Allah.

8. Selepas berbincang sesama mereka, Nik Aziz mengeluarkan kenyataan, Kelantan akan tetap melaksanakan hudud kerana sudah mendapat perkenan Sultan Kelantan selaku ketua agama di Kelantan.

9. Dr Mahathir kata, okey... teruskan. Kita nak tengok...

10. Kemudian pada 31 Januari 1995, berlakulah persitiwa mengemparkan di Kelantan iaitu Ahli Parlimen Nilam Puri (sekarang Parlimen Peringat) Mohamad Sabu di tangkap berkhalwat dengan seorang suri rumah yang juga isteri kawan baiknya di bilik 121, Hotel Perdana, Kota Bharu.

11. Ketika serbuan dibuat oleh tujuh orang Penyelia Agama ke bilik itu, Mohamad Sabu hanya memakai kain tuala berwarna hijau (Hak Milik Kerajaan) dan pasangannya, Norma hanya tidak bertudung kepala.

12. Kedua-duanya sedang berada di atas katil. Mohamad Sabu menyandar dikepala katil, manakala Norma di kaki katil. Ditangan Norma ada sebotol kecil ubat seperti makjun. Bagaimanapun, Norma kata ubat itu ubat buasir.

13. Mengikut hudud Pas Kelantan, jika ditangkap kerana melakukan khalwat, pasangan itu boleh disebat sebanyak 80 kali sebatan. Ia sudah termaktub dan tiada maaf bagi mu.

14. Sejak 31 Januari 1995 sehingga pertengahan tahun 1999, Pas langsung tidak menyebut perkataan hudud. Mereka takut ditempelak oleh rakyat dan Umno yang sebelum ini pernah mendesak Nik Aziz menjatuhkan hukuman hudud ke atas Mohamad Sabu dan Norma.

15. Selepas empat tahun berlalu, beranggapan bahawa rakyat sudah lupa dengan kes khalwat Mohamad Sabu, maka Pas membangkitkan semula hukum hudud untuk memancing undi kerana tidak lama lagi ada pilihan raya (November 1999).

16. Rupa-rupanya, Umno dan rakyat Kelantan tidak pernah lupa walaupun empat tahun berlaku. Sebaik saja Pas menyebut perkataan hudud, maka rakyat bertanyakan Nik Aziz kenapa hudud tidak dilaksanakan ketika Mohamad Sabu ditangkap khalwat.

17. Maknanya, Nik Aziz telah mempermainkan agama Islam. Apabila penjenayah adalah di kalangan pemimpin Pas, Nik Aziz tidak mahu melaksanakan hududnya.

Guru Islam <b>Kinta</b> Utara diperdaya tonton filem &#39;Tanda Putra <b>...</b>

Posted: 13 Mar 2013 05:08 PM PDT

Ramai guru-guru Islam Daerah Kinta Utara rasa teraniaya dan diperdaya apabila memenuhi jemputan ke program 'Wacana Ilmu Guru-Guru Islam Daerah Kinta Utara' sepertimana yang tertera di laman portal Pejabat Pelajaran Daerah Kinta Utara' tetapi akhirnya terpaksa menonton tayangan filem 'Tanda Putra' yang penuh kontroversi.
Mereka yang cintakan ilmu datang dengan jubah dan serban, tetapi setelah mendaftar kehadiran, diberikan tiket untuk menonton filem tersebut. Tiada langsung wacana ilmu sepertimana yang diwar-warkan tetapi hanyalah taktik murahan untuk mempertontonkan sebuah filem kontroversi kepada guru-guru muda Islam tersebut. 
Jemputan ke program wacana ilmu tersebut yang diadakan semalam di Taman Budaya Perak boleh dilayari melalui portal PPD di sini dan isi jemputan tersebut sepertimana di bawah.
Assalamualaikum Wrt. Wbr. dan Selamat Sejahtera

Pengetua dan Guru Besar Sekolah,
Daerah Kinta Utara.

Tuan,

JEMPUTAN PROGRAM WACANA ILMU GURU-GURU ISLAM DAERAH KINTA UTARA 
Dengan segala hormatnya perkara di atas adalah dirujuk.

2. Adalah dimaklumkan bahawa Pejabat Pelajaran Daerah Kinta Utara akan menganjurkan Program Wacana Ilmu Guru-guru Islam Daerah Kinta Utara seperti ketentuan berikut:

Tarikh : 13 Mac 2013 ( Rabu )
Masa : 8.30 malam
Tempat : Auditorium Taman Budaya Ipoh.
( Bersebelahan Perpustaakan Awam Negeri Perak )

3. Sehubungan dengan itu, guru-guru yang tersenarai dijermput menghadiri program berkenaan ( Sila klik di pautan berikut: http://ppdkinta.edu.my/wacana.pdf ). Berikut adalah atur cara program:-

8.00 mlm – Ketibaan guru-guru
8.15 mlm – Ketibaan jemputan khas
8.30 mlm - Acara program dilangsungkan

4. Segala kerjasama daripada pihak tuan didahului dengan ucapan ribuan terima kasih.

Sekian. Terima kasih.

"BERKHIDMAT UNTUK NEGARA" 

Saya yang menurut perintah,

KAMARUDDIN ISMAIL
Penolong PPD Perhubungan.
b.p. Pegawai Pelajaran Daerah Kinta Utara

Tiada ulasan:

Catat Ulasan