Isnin, 18 Mac 2013

07 di tronoh - Google Blog Search

07 di tronoh - Google Blog Search


INDAHRASA J.MALIM: Hati Kecewa <b>Di</b> Pekan <b>Tronoh</b> Mines

Posted: 27 Dec 2012 10:50 PM PST

Semasa melakukan perjalanan ziarah ke makam-makam lama di sekitar daerah Perak Tengah pada bulan November baru-baru ini, saya telah memilih untuk menggunakan jalan dari bandar Kampar menghala ke Kampung Gajah. Kebiasaannya, untuk ke daerah Perak Tengah saya lebih selesa menggunakan laluan dari pekan Tapah. Jalan dari bandar Kampar ini sebenarnya sudah dilalui oleh saya beberapa kali. Selain boleh menghubungkan bandar Kampar dengan Kampung Gajah, ia juga membolehkan kita untuk ke pekan Tanjung Tualang dan juga ke bandar Batu Gajah.

Selain untuk mencuba sesuatu yang baru, saya juga berhasrat untuk singgah sebentar di sebuah pekan kecil yang amat klasik di pertengahan jalan. Pekan yang saya maksudkan ialah pekan Tronoh Mines. Rasanya kali terakhir saya melalui pekan Tronoh Mines ini ialah kira-kira setahun yang lalu. Suasana pekan kecil ini menarik minat saya ketika itu. Sayangnya saya pula tidak membawa kamera bersama. Hal inilah yang membuatkan saya bersemangat untuk meneroka pekan koboi ini. Sepanjang perjalanan, fikiran saya jauh menerawang memikirkan bangunan rumah kedai kayu tua setingkat yang menghiasi latar suasana pekan Tronoh Mines. Mungkin di Tronoh Mines masih ada tersisa suasana pekan-pekan lama yang pastinya akan menimbulkan mood klasik pada diri saya. Ah ... tidak sabar rasanya untuk sampai ke Tronoh Mines !. 

Semakin hampir ke Tronoh Mines !

Jalan dari Kampar menghala ke Tronoh Mines bukanlah merupakan jalan yang sesak. Sepanjang perjalanan, saya hanya sesekali berselisih dengan kenderaan dari arah bertentangan. Dengan jalan yang sunyi dan permukaan jalan yang baik, saya memecut motosikal saya tanpa ada rasa takut. Dalam fikiran saya hanya satu ... saya perlu menyelesaikan tugasan saya hari ini dengan segera. Jika tidak, pasti tiada bahan cerita untuk dikongsikan di blog ini. Tambahan pula saya berperang dengan cuaca yang tidak menentu. Jika hujan turun sudah pasti saya akan berhalangan untuk sampai ke Tronoh Mines namun syukurlah, matahari memancarkan cahayanya dengan megah hari itu dan saya tersenyum dengan selebar-lebarnya bibir !

Setelah hampir 20 minit menunggang motosikal, akhirnya saya sampai ke pekan Tronoh Mines. Pekan Tronoh Mines ialah pekan kecil tipikal dengan rumah-rumah kedai terletak kiri dan kanan jalan. Uniknya, kebanyakan kedai-kedainya lebih tertumpu di sebelah kanan jalan ( dari arah Kampar ). Jika dilihat pada nama pekan ini, saya dapat menduga bahawa pekan ini mungkin wujud hasil dari ledakan perkembangan perlombongan bijih timah sewaktu zaman penjajahan Inggeris dahulu. Bagi orang luar yang pertama kali singgah ke pekan ini pasti menyangka bahawa pekan Tronoh Mines adalah pekan yang sama dengan pekan Tronoh yang menempatkan Universiti Teknologi Petronas ( UTP ). Namun hakikatnya kedua-dua pekan dengan nama Tronoh ini adalah berbeza dan terletak agak berjauhan. Tronoh Mines terletak tidak jauh dari bandar Kampar manakala Tronoh pula terletak berhampiran dengan bandar Batu Gajah.

Saya meninjau-ninjau suasana pekan ini dan mula menjejaki rumah kedai kayunya yang suatu ketika dahulu benar-benar menarik minat saya untuk ke pekan ini. Peliknya, saya tidak pula menemui rumah kedai kayu tersebut malahan suasana pekan ini kelihatannya sudah jauh berubah dari yang pernah saya lihat dahulu. Apakah yang telah berlaku pada pekan ini ? ... setelah hampir dua ratus meter saya bergerak saya ternampak kesan kebakaran sebuah bangunan. Barulah saya sedar apa yang pernah saya lihat dahulu telah musnah dijilat api. Terasa benar-benar kecewa hati saya. Hilang satu lagi tinggalan sisa pekan-pekan lama yang terdapat di negeri Perak ini. Menyesalnya rasa tidak mengambil gambar suasana pekan ini lebih setahun yang lalu. Inilah kuasa Allah SWT dan saya menerimanya dengan redha.

Rumah kedai kayu lama di pekan Tronoh Mines 

kini tinggal kenangan.

Namun demikian, di beberapa bahagian pekan ini masih terdapat rumah-rumah kedai tua yang masih beroperasi. Saya beranggapan, pekan Tronoh Mines sudah mula melalui fasa-fasa akhir kewujudannya sebagai sebuah pekan. Kedai-kedai yang terdapat di pekan ini hanyalah sebagai memenuhi keperluan sementara penduduk setempat malahan kebanyakannya sudah tidak lagi menjalankan perniagaannya. Perkembangan pesat bandar Kampar yang telah dinaikkan sebagai sebuah daerah juga menyebabkan peranan pekan ini semakin berkurang. Dengan keadaan jalan perhubungan dan gaya hidup masa kini yang memungkinkan setiap keluarga memiliki kenderaan sendiri, saya pasti penduduk Tronoh Mines lebih selesa berbelanja di bandar Kampar ataupun Ipoh seterusnya membunuh kepentingan pekan Tronoh Mines.

Deretan rumah kedai kayu yang tidak lagi beroperasi

Sebuah kedai kayu lama 

Secara umumnya pekan Tronoh Mines bukanlah sebuah pekan yang lengkap. Tiada kemudahan pejabat kerajaan disini termasuklah pejabat pos. Namun demikian terdapat sebuah balai polis yang agak besar bagi menjamin keamanan dan keselamatan penduduknya. Kemudahan stesen minyak juga tidak terdapat di pekan ini. Sebuah pasar basah moden juga disediakan oleh pihak kerajaan namun saya tidak pasti sama ada ianya mendapat sambutan dari penduduk setempat. Kelihatannya pasar berkenaan bagaikan agak sunyi dan terletak agak jauh dari pekan Tronoh Mines.

Balai Polis Tronoh Mines

Pasar awam Tronoh Mines

Sebagai sebuah pekan yang wujud akibat dari perkembangan perlombongan bijih timah, majoriti penduduknya ialah terdiri dari bangsa Cina. Hal ini dikuatkan lagi dengan kewujudan sebuah kampung baru Cina tidak jauh dari pekan Tronoh Mines itu sendiri. Namun demikian populasi masyarakat Cina ini diimbangi oleh orang-orang Melayu yang kebanyakkannya tinggal di kampung-kampung yang sememangnya banyak terletak di kiri dan kanan jalan menuju ke Tanjung Tualang. Terdapat juga sebuah Gurdwara Sahib yang menjadi tempat ibadat masyarakat Sikh disini. Ia secara tidak langsung menunjukkan bilangan masyarakat Sikh di Tronoh Mines ini agak ramai.

SRJK ( C )  Sin Min Gudwara Sahib Tronoh Mines

Saya juga dapat melihat beberapa buah rumah dan bangunan lama yang terbiar di pekan ini. Tidak ketahuan pula kenapa ianya ditinggalkan. Ia bagaikan bercerita kepada saya bahawa pekan Tronoh Mines semakin tua dan ditinggalkan. Rata-rata penduduk yang saya temui terdiri dari golongan berusia emas. Mungkin tarikan hidup di bandar lebih memikat bagi golongan muda pekan ini. Tambahan pula peluang kerja di bandar seperti Kampar, Ipoh dan Batu Gajah memaksa golongan mudanya berhijrah.

Rumah lama yang ditinggalkan

Alat pengangkutan utama bagi penduduk Tronoh Mines ialah perkhidmatan bas ulang alik yarikat Hup Soon yang menghubungkan pekan ini dengan bandar Kampar. Namun saya tidak pasti berapa lama perkhidmatan bas ini akan bertahan dalam mendepani cabaran kekurangan penumpang. Walaubagaimanapun saya masih dapat melihat beberapa orang warga emas masih setia menantikan kehadiran bas ulang alik ini di perhentian bas di sepanjang jalan. Mungkin pada mereka itulah nilai nostalgia berharga yang masih utuh disini.

Walaupun pernah menjadi kawasan perlombongan bijih timah, Tronoh Mines tidak pula dihubungkan dengan jajaran landasan keretapi. Tidak seperti pekan "kembarnya" iaitu Tronoh yang mempunyai stesen keretapinya yang tersendiri. Hal ini mungkin kedudukan pekan ini yang berdekatan dengan bandar Kampar yang seterusnya memudahkan bijih timah diangkut dengan menggunakan jalan raya. 

Agak lama juga saya di pekan ini. Suasana petang yang terik membuatkan saya berpeluh. Seorang lelaki berbangsa Cina tua tersenyum menampakkan giginya yang rongak kepada saya. Agaknya beliau hairan melihat saya sibuk mengambil gambar suasana pekan ini. Setelah hampir 30 minit disini saya mula bergerak meninggalkan pekan Tronoh Mines dengan hati dan perasaan yang basah dengan kecewa. 

Tronoh Mines sebuah pekan kecil yang makin dimamah masa. Pekan ini tidak dibunuh oleh pembangunan dan kemodenan. Sebaliknya pekan ini dibunuh oleh urbanisasi yang menghimpit. Saya tidak pasti sama ada akan kesini lagi ... dengan hayat diri yang semakin berjauhan dengan negeri Perak yang tercinta, saya tahu esok dan lusa Tronoh Mines bukan seperti yang saya pernah lihat dahulu !


Tiada ulasan:

Catat Ulasan