Selasa, 19 Mac 2013

07 di lekir - Google Blog Search

07 di lekir - Google Blog Search


Genap Setahun Berpraktikum <b>Di</b> SMK Batu Sepuluh <b>Lekir</b>, Sitiawan...

Posted: 30 Jan 2013 07:24 AM PST

Assalammualaikum dan selamat malam...
 Banyak mempelajari erti dunia seorang cikgu kaunseling di SMK Batu Sepuluh Lekir, Sitiawan...
Genaplah setahun EH berpraktikum di SMK Batu Sepuluh Lekir, Sitiawan pada hari ini. Bagi memenuhi syarat bergraduasi, pada semester tujuh EH telah menjalani latihan internship kaunseling bersama seorang rakan EH di sekolah ini.
 Pada asalnya, EH telah memilih SMK Pangkalan Tentera Laut Di Raja Malaysia, Lumut untuk berpraktikum. Disebabkan atas masalah tertentu pihak Fakulti Pendidikan dan Pembangunan Manusia, UPSI telah menukarkan penempatan praktikum EH pada saat-saat akhir di SMKBS. EH menganggap ianya sebagai satu cabaran.
  Corat-coret dalam segmen Bimbingan dan Kaunseling (B&K) pada hari ini...
Sekitar sekolah negeri Perak sahaja yang ditetapkan oleh fakulti EH bagi program Pendidikan Bimbingan dan Kaunseling untuk menjalankan internship ini. Bagi memudahkan urusan EH, sekolah di daerah Manjung, Perak menjadi tumpuan. Tepat jam 7.00 pagi pada 30hb Januari 2012 bermulah ceritera EH melaporkan diri sebagai cikgu praktikum. Heheee...
 Cantik tak pentas di atas? Inilah hasil idea cikgu pembimbing EH, Cikgu Shamsul Hisham Bin Md. Sharif. EH diminta untuk memasangkan lampu kalimantang yang berwarna biru pancaran indah itu. 
EH dan rakan EH menggenakan tema berwarna hijau  sempena pelancaran Program Guru Penyayang SMKBS. Nampak tak gambar Cikgu Shamsul Hisham di hujung sekali?
Yang menariknya selain Cikgu Shamsul, EH mempunyai 2 oarang lagi cikgu pembimbing iaitu Cikgu Karimah Bt Hamat dan Cikgu Siti Jurizaini Bt Ag. Awang Hamat. Mereka sangat spoting! Cikgu Karimah duduk paling kanan dalam gambar kenangan selepas Program Kepemimpinan Perdana SMKBS...
 Selain sesi bimbingan dan kaunseling, program yang dijalankan oleh kaunselor pelatih dinilai dalam internship ini. Terpaksa menolak permintaan Guru Penyelaras Praktikum, Cikgu Norainee Bt Yusop agar EH mengajar minor EH iaitu Bahasa Melayu. Tak menang tangan nak selesaikan jam kredit internship kaunseling. Fuhh!
Ada pelajar yang menyangkakan EH adalah pelajar baharu di sekolah tersebut semasa hari pertama berada di SMKBS. Mungkinkah penangan EH memakai kemeja putih berlengan panjang, berseluar slack hitam serta bertali leher jalur-jalur pada isnin yang berbahagia itu? Ok semua, sekian dan sayonara!
  Gelagat pelajar SMKBS...
EH : Setuju, don't judge book by it's cover! 

BLOG PERAK: 07 <b>di lekir</b> - Google Blog Search

Posted: 04 Oct 2012 11:43 PM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

Zulheimy Ma&#39;amor: KD <b>LEKIR</b> : AUSTRALIA , 1991

Posted: 19 Sep 2012 09:19 PM PDT

September 1991, KD Lekir dan KD Mahawangsa dipilih untuk menyertai Perbarisan Hari Ulangtahun ke 50 Tentera Laut Di Raja New Zealand (RNZN International Fleet Review) di Auckland, New Zealand. 
Dalam Perjalanan ke New Zealand, kapal telah singgah di beberapa destinasi seperti Darwin, Cairns, Sydney, Adelaide dan Perth di Australia dan juga Auckland dan Wellington di New Zealand. 
DARWIN - NORTHERN TERRITORY
Pelabuhan pertama kapal singgah ialah Pelabuhan Darwin di Utara Australia. 
Darwin adalah ibu Negeri Wilayah Utara Australia (Northern Territory), mempunyai penduduk seramai 127,500 orang. 
Sejarah Darwin bermula pada 9 September 1839 apabila kapal HMS Beagle belayar memasuki pelabuhan Darwin. John Clements Wickham telah menamakan pelabuhan itu "Port Darwin" bersempena nama seorang anggota Kapalnya, Charles Darwin yang telah mengikuti beliau dalam pelayaran yang terdahulu.
Bandar Darwin telah 2 kali dibina semula akibat kerosakan teruk. Kali pertama selepas serangan Tentera Jepun semasa Perang Dunia Kedua dan kali kedua apabila Cyclone Tracy melanda Darwin pada tahun1974. 
Cuaca di Darwin pada masa ketibaan kami di sana agak panas terik. Disebabkan keadaan cuaca yang agak panas, anak-anak kapal diberi kelonggaran untuk berpakaian bebas semasa berkelepasan di Darwin. 
Cairns adalah sebuah bandar di Utara Queensland, Australia diasaskan pada tahun 1876. Bandar Cairns dinamakan sempena dengan nama William Wellington Cairns , Gabenor Queensland yang dilantik pada January 1875.
Bandar Cairns terletak kira-kira 1,700 km (1056 batu) dari bandar Brisbane dan kira-kira 2,700 km (1,678 batu) dari Sydney. Cairns adalah destinasi pelancongan yang sangat popular di Australia. 
KURANDA RAINFOREST PARK, CAIRNS
Kuranda Rainforest Park terletak di kawasan Rainforest World Heritage seluas 100 ekar. Kawasan yang menjadi tarikan pelancong ini mengambil masa 5 minit perjalanan dari Kampung Kuranda dan setengah jama dari Cairns Tropical North Queensland, Australia. Banyak aktiviti-aktiviti yang boleh dilakukan di Rainforest Park ini. 
Bungi Jumps adalah satu aktiviti sukan yang agak merbahaya, bukan semua orang sanggup melakukan penerjunan seperti ini. KD Lekir agak bertuah kerana ada anggotanya yang sanggup menyahut cabaran itu. 

Mossman adalah nama sebuah bandar di Utara Queensland di Sungai Mossman.
Mossman George adalah merupakan kawasan hutan yang menjadi tarikan pelancongan ke Australia. Ia adalah sebuah kawasan seluas 56,000 hektar dalam Warisan Dunia. Hutan hujan Tropika yang tebal ini terkenal kerana keindahannya yang sangat mengkagumkan. Ia juga adalah merupakan tempat suci bagi kaum Asli Australia dari suku kaum Kuku Yalanji yang dikatakan telah mendiami kawasan itu selama lebih kurang 4000 tahun. 
HMAS Cairns merupakan sebuah pengkalan Tentera Laut DiRaja Australia (RAN) yang terletak di Cairns, Queensland. Pengkalan ini ditubuhkan pada tahun 1971 sebagai pengkalan untuk kapal-kapal perang kecil.
HMAS Cairns bertanggungjawab untuk aktiviti bagi Bot Peronda RAN dan juga sebagai Markas Hidrografi RAN. 
Semasa berada di Cairns, kami telah diraikan oleh anggota Tentera Laut DiRaja Australia yang berpengkalan di HMAS Cairns di Junior Rates Club yang turut dihadiri oleh anggota wanita RAN. 
Pada 19 September 1991, KD Lekir dan KD Mahawangsa telah selamat tiba di Sydney, New South Wales. 
Sydney adalah ibu negeri New South Wales, Australia dan merupakan bandar yang paling ramai penduduk di Australia. Ia terletak di bahagian Tenggara Laut Tasman.

Sydney diasaskan pada tahun 1788 dan merupakan tapak jajahan British yang pertama di Australia. Ia diasaskan oleh Arthur Phillip, Commodore of the 1st Fleet Royal Navy. Nama Sydney diambil dari nama Setiausaha Negara British ketika itu, Thomas Townshend, Lord Sydney.

HARBOUR BRIDGE AND OPERA HOUSE SYDNEY. Bergambar kenangan bersama LRO Chandran di hadapan Sydney Opera House.
SYDNEY HARBOUR BRIDGE AND OPERA HOUSE
Sydney Harbour Bridge adalah jambatan keluli yang merentasi Pelabuhan Sydney. Ia dibina oleh sebuah firma British Dorman Long and Co. Ltd dibawah arahan Dr. J.J.C. Bradfield dari  Jabatan Kerja Raya New South Wales and dibuka pada tahun 1932.
Sydney Opera House pula dibuka kepada umum pada tahun 1973 dan dibina oleh Arkitek Denmark, Jorn Utzon. Sydney Opera House telah disenaraikan sebagai Tapak Warisan Dunia UNESCO pada 28 Jun 2007. Sydney Opera House adalah juga pusat Seni yang paling sibuk di dunia dengan pelbagai aktiviti Seni dan budaya Australia. Lebih dari 1,500 persembahan diadakan pada setiap tahun. Ia adalah merupakan mercu tanda Australia yang cukup dikenali diseluruh dunia.
 DARLING HARBOUR, SYDNEY
Darling Harbour adalah pelabuhan bersebelahan dengan pusat bandar Sydney, New South Wales, Australia. Ia mengambil sempena nama Lt. Gen. Ralph Darling, Gabenor New South Wales dari 1825 – 1831.
RO Zaid, RO Azman, RO Azmi, RO Nordin
RO Rosman, LRO Zulheimy , RO Anor
Anggota-anggota Komunikasi KD Lekir di Sydney, Australia berpakaian Jaket hitam yang ditempah khas untuk Pelayaran ke Australia dan New Zealand. 
Satu lagi kenangan manis di Sydney ialah bertemu dengan seorang bekas Anggota Royal Australian Air Force (RAAF) yang pernah berkhidmat di RAAF Butterworth, Pulau Pinang sekitar tahun 70'an dulu. Beliau berkahwin dengan warga Malaysia keturunan Cina. Isteri beliau ternyata amat gembira dapat bertemu dengan Rakyat Malaysia kerana beliau telah menetap hampir 25 tahun di Sydney. Malam itu mereka belanja saya makan di sebuah Restoran Malaysia di Sydney yang menyediakan makanan halal. 

Sydney Paddy's Market , sebuah syarikat Komersial yang mempunyai 2 pasaraya besar di Sydney, iaitu Paddy's Market and Sydney 2129.
Paddy's Market merupakan salah satu pasaraya yang paling terkenal di Australia. Antara yang dipasarkan disini ialah sayur-sayuran segar, buah-buahan, bunga-bungaan, perhiasan, cenderahati dan sebagainya.
Sydney Paddy's Market diasaskan pada tahun 1834 oleh General Richard Bourke, Gabenor New South Wales.

Auckland & Wellington, New Zealand
Selepas beberapa hari berada di Sydney , KD Lekir dan KD Mahawangsa meneruskan pelayaran ke Auckland untuk menyertai sambutan 50 tahun Royal New Zealand Navy dan kemudian ke Wellington, N.Zealand. 
(Rujuk Blog Lawatan Kapal ke NZ)
Adelaide adalah ibu negeri Australia Selatan dan merupakan bandar ke 5 terbesar di Australia dengan jumlah penduduknya melebihi 1.1 juta orang. Bandar Adelaide terletak kira-kira 20 km dari tepi pantai Teluk St Vincent, di utara Semenanjung Fleurieu dan Dataran Adelaide.
Nama Adelaide dikatakan berasal dari nama Ratu Adelaide, Isteri kepada Raja William IV yang lahir di German. Bandar ini diasaskan pada tahun 1836. Colonel William Light adalah merupakan pengasas bandar Adelaide. 

Sebuah akhbar tempatan Adelaide menyiarkan berita ketibaan Kapal TLDM , KD Lekir dan KD Mahawangsa di Pelabuhan Adelaide. 

KD Lekir & KD Mahawangsa tiba di Pelabuhan Adelaide selepas selesai menyertai acara sambutan 50 tahun Tentera Laut DiRaja New Zealand di Auckland dan Wellington. 
Dari Adelaide pelayaran kapal seterusnya ialah ke Pelabuhan Fremantle di Perth, Australia. 
PERTH , WESTERN AUSTRALIA
Perth adalah ibu negeri Western Australia. Ia adalah bandar ke 4 paling ramai penduduk di Australia dengan jumlah penduduknya sekitar 1.4 juta orang.
Bandar Perth ini diasaskan oleh Kapten James Stirling pada tahun 1829 dan dijadikan pusat pentadbiran Swan River Colony. 

Anggota Band KD Lekir telah diberi penghormatan untuk membuat persembahan di Harboursite Hotel yang terletak di Pelabuhan Fremantle di Perth Australia. 

Apa yang amat menarik di Perth ini adalah terdapat ramainya orang berketurunan Melayu di bandar. Pada mulanya saya ingatkan mereka rakyat Malaysia yang mungkin bekerja atau bercuti di sini...  tapi setelah berbual dengan beberapa orang dari mereka... ternyata mereka adalah rakyat Australia berketurunan Melayu... bukan rakyat Malaysia..malah ada antara mereka yang belum pernah menjejakkan kaki ke Malaysia.. namun keinginan mereka amat tinggi agar dapat menjejakkan kaki ke negeri asal nenek moyang mereka dulu.
Kebanyakan masyarakat Melayu Australia tinggal di Pulau Christmas dan Kepulauan Cocos. Mengikut sejarah, orang Melayu mula dibawa ke Australia pada tahun 1826 oleh Alexander Hare untuk diambil bekerja di ladang-ladang yang menghasilkan pertanian tebu dan kelapa. Kebanyakan berasal dari Malaysia dan Indonesia.
Orang Melayu dari Kepulauan Cocos merupakan komuniti yang membentuk kumpulan lebih banyak di sini. Mereka berasal dari keturunan peneroka Melayu dari Tanah Jajahan British seperti Malaya, Singapura, Brunei dan sebahagian Kepulauan Riau. 

KD Lekir dan KD Mahawangsa mengakhirkan sesi Lawatan ke Australia dan New Zealand dengan bandar Perth ada persinggahan terakhir di sini. Kapal meneruskan pelayaran balik ke Malaysia dari Perth,Australia dan singgah di Surabaya, Indonesia sebelum meneruskan pelayaran ke Lumut, Perak....
Setelah tiba di Lumut, Perak, saya mendapat arahan pertukaran dan di tukarkan ke unit SKTLDM Kuantan. Saya berasa sedih kerana terpaksa meninggalkan KD Lekir yang banyak memberikan pengalaman berguna kepada saya...... 


Zulheimy Ma&#39;amor: KD <b>LEKIR</b> : SURABAYA 1989,1990 & 1991

Posted: 17 Sep 2012 09:10 AM PDT

PELABUHAN TG.PERAK, SURABAYA, INDONESIA
Pelabuhan Tanjung Perak yang terletak di Surabaya, Indonesia adalah pelabuhan kedua tersibuk di Indonesia selepas Pelabuhan Tg. Periok di Jakarta. Pelabuhan ini menghubungkan Surabaya dengan kota-kota Pelabuhan lain di Indonesia. Bersebelahan dengan Pelabuhan Tg. Perak ini terdapat Pelabuhan Ujung iaitu Pelabuhan ferry untuk membawa penumpang ke Madura. 
Kota Surabaya adalah ibu kota Provinsi Jawa Timur, Indonesia. Kota ini merupakan kota kedua terbesar di Indonesia dan dikenali juga dengan nama Kota Pahlawan kerana sejarah yang melibatkan kota ini dalam perjuangan rakyat Indonesia merebut kemerdekaan Indonesia daripada penjajah. 
Kunjungan kali pertama KD Lekir ke Surabaya ialah pada tahun 1989. Sepanjang di KD Lekir, 3 kali aku menjejakkan kaki ke Surabaya iaitu pada 1989, 1990 dan 1991.

Antara gambar-gambar kenangan sepanjang di Surabaya :


Di antara tempat menarik yang sempat dikunjungi ialah Makam Sunan Ampel atau Makam Raden Achmad Rachmatulloh berada di sebelah kanan depan Masjid Sunan Ampel, yang wafat pada tahun 1481. Beliau dikenal sebagai seorang yang pandai dengan ilmu-ilmu agama, beliau dipercaya Raja Majapahit untuk berdakwah dan menyebarkan agama Islam di Surabaya (dulu namanya Ampel Dento).
Masjid itu sendiri merupakan masjid terbesar kedua di Surabaya yang dibangun oleh Raden Achmad beserta pengiikutnya pada tahun 1421 M. Di masjid ini Anda bisa melihat bangunan dengan gaya arsitektur jawa kuno dan nuansa arab islami yang sangat lekat. Tampak juga lima Gapuro (Pintu Gerbang) yang merupakan simbol dari Rukun Islam.


Di samping Surabaya, KD Lekir juga pernah membuat lawatan ke Tanjung Pinang, Riau Indonesia pada bulan Jun 1990. Tanjung Pinang ialah ibukota wilayah Kepulauan Riau di Indonesia. Sebuah bandar dengan penduduknya seramai 200,000 orang ia adalah pelabuhan perdagangan antara pulau-pulau di Riau. Tanjung Pinang terletak di selatan Pulau Bentan yang berhampiran dengan Singapura.
Tanjung Pinang adalah merupakan Pusat Politik kepulauan Melayu kira-kira 500 tahun dahulu. Semasa menyerang Melaka pada 1511, Sultan Mahmud Melaka telah melarikan diri ke Tanjung Pinang.
Setiap kali bila tiba Surabaya terutama di Pelabuhan Tg. Perak... saya teringat akan sebuah lagu Indonesia yang agak popular di sekitar tahun 70'an dulu.. dalam lagu tersebut ada nama Tanjung Perak... bagi orang-orang lama tentu ingat lagu itu...

Waktu terang bulan, udara bersinar terang
Teranglah sekali di kotalah Surabaya
Belum berapa lama saya duduk dengan bimbang
Datang kawan saya Si Gendut itu namanya
Ayo rame-rame di kota tanjung perak
Panggil satu taksi kita bersorak bersama
*courtesy of LirikLaguIndonesia.Net
Tanjung perak tepi laut
Siapa suka boleh ikut
Bawa gitar keroncong piul
Jangan lupa bawa anggur
Tanjung perak.. tepi laut
Teranglah sekali di kotalah Surabaya
Belum berapa lama saya duduk dengan bimbang
Datang kawan saya Mas Dhani itu namanya
Ayo rame-rame di kota tanjung perak
Panggil satu taksi kita bersorak bersama
Tanjung perak tepi laut
Siapa suka boleh ikut
Bawa gitar keroncong piul
Jangan lupa bawa anggur
Tanjung perak.. tepi laut
Ooo.. tanjung perak.. tepi laut
18 September 2012 - 12.10 am


Tiada ulasan:

Catat Ulasan