Jumaat, 15 Mac 2013

07 di kuala kangsar - Google Blog Search


URL Sumber Asal :-

07 di kuala kangsar - Google Blog Search


Jom Terokai Perak: Jomle singgah <b>di Kuala Kangsar</b> - TERU TERU <b>...</b>

Posted: 21 Feb 2013 10:04 PM PST


Ini kisah jenjalan pada minggu tahun baru cina yang lepas. Punyalah lama baru sempat nak update, ini pun aku tak janji berapa episode kisah ini akan jadik…hehehe…
Aku ada dapat baucar penginapan percuma time dinner company last year. Sekarang barulah sempat nak p..itupun sebab tarikh mati baucar tu ujung februari ni…heheh..ke Taiping Golf Resort. Tapi sebelum ke sana, atas urusan kerja (ya…walaupun hakikatnya aku bercuti)…singgah kejap di Kuala Kangsar Bandar di Raja.
Disebabkan itu hari Jumaat, sementara menanti Incik Daus p solat merangkap menunggu urusan kerjaku selesai juga (sebab break solat jumaat kan...), aku pun melepakkan diri bersama my lil' kakak di sini...

 Ini area Persiaran Sayong Kuala Kangsar. Ada perkhidmatan bot kalau sesiapa nak menyusur sungai ni. Tapi aku ngan kakak duduk jer..tengahari plak tu kan..sambil menikmati pemandangan indah ciptaan Allah..Subhanallah.. Ini muka kakak cuak sebab nak jalan meniti jambatan kayu ini..amboiii kakak, bandarlah sgt yer...tak mau..tak mau..jgn forget the land okeyyy...

Selain dari pemandangan ini, dekat kawasan ini juga ada medan selera yang terkenal dengan laksa dan juga cendolnya. Ini ha kat bawah ni...

Kat dalam medan selera ni, macam-macam kedai ada. Pilihlah ya. Laksa Kuala ini kalau dibandingkan dengan Laksa Kedah, Laksa Kuala kuahnya cair tapi ikan tu terasa. Kalau laksa kedah, isi ikan tu nampak tebal-tebal ajer..ini dari pemerhatian aku yang tak berapa nak makan laksalah..hehehe

Nak shopping barang-barang kraf..haaa...kat atas ni la tempatnya..semua dekat2 jer..

Disebabkan lapor, aku ngan kakak, pilih dulu tempat makan. Tempat makannya adalah...


Tempat makan ini dalam kawasan yang sama tetapi lebih hampir dengan jeti bot tadi. Tapi kakak buat drama, tempat ni kucing banyak..kakak dok "Bu..akuuuttt Bu...", yang ibunya ni pun sama takut gak ngan kucing. Tapi depan anak kan..kenalah berlagak 'iron lady'..hmmm, walhal dalam hati.."Alahai..manelah Incik Daus ni..." Incik Daus berani ke plak dengan kucing despite janggutnya yang kunun MACHO itu..hahahah....sape nak tulun jawab... ;p
Cer nengok wajah makan sambil stress sebab takut kucing panjat kaki...heheheh...
 Ha..opposite of her Ibu, my kakak sangat suka makan laksa. Tapi hanya dengan kicap ye tuan puan..senang2 jer leh dihabiskan itu...  Dari dok makan tadi, mata sibuk usha kakak jual kuih muih ni...sebab nampak tuuuu...itu kegemaran Incik Daus...Apam Beras yer...maka aku sebagai isteri mithali (ada unsur-unsur mengampu disitu..kot2 leh dapat gelang lipan ker...ahaks! ). belikanlah. Tapi yang goreng-goreng tu, u allls semua tinjau2lah minyaknye yer...tepuk dada tanya kolestrol..heheheh...bukanler sebab aku ni kemain healthy diva sgt...tapi ade unsur kehitaman yang melampau menandakan udah terlalu banyak digunakan ulang dan ulang...
Inilah rupe Apam Beras yang gebu, suci lagi bersih itu...dimakan bersama kelapa parut yang dicampur secubit garam..jadik lemak-lemak gitu...cubelah kalau ke kuale yer...

Selain laksa dan apam beras ini, Sayong, Kuala Kangsar juga terkenal dengan pembuatan labu sayongnya. Aku dulu time kawin, meh order kat siniler wei cenderamata berupa labu sayong yang diwarnakan chrome...tak ingat nak explain gak..heheh...

Menjelang nak balik....Yeayyyy!!! Muka kakak yang sudah berani...senyum gitu...


Baiklah..sampai sini dulu...bersambung ke Taiping sooonnnnn...

0 ulasan:

Catat Ulasan

 

BLOG PERAK

Copyright 2010 All Rights Reserved