Jumaat, 15 Mac 2013

07 di kuala sepetang - Google Blog Search


URL Sumber Asal :-

07 di kuala sepetang - Google Blog Search


The Suite Life Of Sue: Zoo Taiping & Mee Udang <b>di Kuala Sepetang</b>

Posted: 13 Dec 2012 01:33 AM PST

Well ni cerita weekend hari tu, sabru ahad busy dgn kenduri sepupu, hari Selasa Selangor cuti, so saya n CH amik cuti hari Isnin, saja nak rilek2..then my sis ajak gi jejalan.. sblum ni mmg plan nak gi Hot Spring Sg Klah, tapi sbb memanjang je hujan hri sblum tu, kitaorg decide gi jejalan kat Taiping.. dri Kuala Kangsar ke Taiping x jauh sgt.. x smpai sejam pun..actually Taiping ni byk tmpat2 menarik korng nak melawat, cuma kitaorg je tak sempat jejalan, sbb nak balik KL hari tu jgak.. mcm Bukit Larut, Taman Tasik, Museum Taiping..smua x smpat nak gi, smpat gi Zoo Taiping je.. hehhe
ni dia Zoo Taiping, nak ke Zoo ni klu kluar Tol je (Exit Changkat Jering) then dri situ dh ade signboard menuju ke Zoo Taiping
ada night safari skali..yng beza nya jejalan waktu malam je kot
kalau tgk event banner kat sini, byk btul activity time weekend, huu, kitaorg gi hari senin pun dh ramai org.. cuti sekolah la katakan
Kanak-Kanak (3-12 tahun) = RM8.00
Warga Emas (55 tahun above) = RM10.00
Kalau kat dlm zoo ni korang nak naik tramp pun boleh, tapi agak rugi sbb tramp tu takkan berhenti, so kalau nak tangkap2 gmbr ke, x boleh.. dia berhenti skjap2 je

haiwan2 kat sni tak sbanyak kat zoo negara, then time kitaorg dtg kebanyakan smua tgk syiok tidur.. tak cergas langsung.. huhuu
then keadaan persekitaran x berapa terjaga sangat..especially toilet kat dlm,, mmg kotor sgt, taik bersepah2..xde cleaner kot..yang guna toilet ni pun haiwan jgak kot.. toilet yang berbayar kat entrance masuk je ok, tupun sbb berbayar kot?? klu x, sama je keadaan kat dlm zoo.. then ade beberapa papan tanda yang salah, contohnya dlm snagkar binatang lain, tapi penerangan binatang lain.. anak2 sedara saya pun confuse.. huu
tapi keseluruhannya kami happy tgk haiwan2 ni..hahahha.. ajar anak2 sedara jgak.. dioarg kat org bandar mana kenal haiwan2 ni..hheh
Then after jejalan, perut dh berkeroncong, pe lagi kami semua gerak ke Kuala Sepetang ataupun dikenali sbgai Port Weld .. tujuan utama, Mee Udang!! sepanjang perjalann byk gerai yang jual mee udang, tapi my sis cari stau kedai ni.. Mak Jah Mee Udang..sbb dia kata kedai ni famaous
ni la kedai nya..kedai biasa2 je, tapi Mee Udang marbelesss
Mee Udang kat sni satu mangkuk RM11.00
semuanya berasaskan udang je, mee Udang, nasi goreng Udang, Kuew tiau Udang.. kalau nasi putih pun, korang boleh order Nasi Putih dgn telur dan Udang masak pape yang korang nak.. mcm hri tu kitaorg order Udang masak Kunyit.. sedap gilerr, dh la udang besar2..seriously!! 
nasi goreng pun sdap.. tapi nak nasi goreng ayam ke, USA ke, cina ke mmg xde la dkat cni..
tu dia Mee Udang.. mana mee nya?? tak nampak kan..sbb udang besar cam gini ade 6 ekor dlm satu mangkuk ni.. dh la besar, mmg besh la..berbaloi harga RM11.00
(saya x ske makan mee, tapi saya ske Mee Udang ni)

telur dadar dan udang masak kunyit makan dgn nasi putih.. mmg sedap.. kecur air liur plak dah
air yang menjadi pilihan hati
mmg puas hati tau, udang2 dia mmg fresh.. so, kalau korang singgah Taiping jgn lupa singgah Kuala Sepetang tau, kita layannnn Mee Udang :)

0 ulasan:

Catat Ulasan

 

BLOG PERAK

Copyright 2010 All Rights Reserved